⁂⁎◝#尖沙咀🇭🇰 回訪無數次的精緻西泰fusion菜 💫⁎◜⁂.餐廳換左新menu一段時間,多咗好多新菜式,好耐無食過就再嚟試下新menu☺️.🔸甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅🌮 $98好多餡嘅墨西哥夾餅😍 大量肉碎配上香料+辣椒令到口感豐富 加埋牛油果無咁油膩 夾餅脆身好食😋 但好多汁,拎住食會食到成手都係汁🤣 有啲邐迤~.🔸和牛金不煥炒飯 $178和牛肉份量都唔吝嗇,肉質鮮嫩多汁,而且炒飯都粒粒分明、有鍋氣,會想一啖接一啖👍🏻.🔸Thai Green Milk Tea $46🔸Thai Ice Coffee $42瓶身好靚,啱晒打卡,都好大支好夠飲,但泰式飲品偏甜🫡..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍ASOK THAI GARDEN🗺️尖沙咀亞士厘道37號地舖.
🔸甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅🌮 $98

🔸和牛金不煥炒飯 $178
和牛金不煥炒飯

🔸Thai Green Milk Tea $46
🔸Thai Ice Coffee $42
瓶身好靚,啱晒打卡,都好大支好夠飲,但泰式飲品偏甜🫡

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍ASOK THAI GARDEN
🗺️尖沙咀亞士厘道37號地舖
和牛金不煥炒飯
前幾日同朋友喺尖沙咀想食泰國菜,就諗起呢間Asok Thai Garden~ 裝修真系好有渡假風,好relax, 而且食物質素都好吾錯😋 一坐低已經聞到成間餐廳充滿美食嘅香味,即刻流哂口水!北海道帶子娘惹牛油貓耳粉 $158 , 醬汁甜甜辣辣咁,好開胃,同埋好掛汁😋有3粒大大嘅北海道帶子營火串燒4串$118 串燒有豬/牛/雞3款可以選擇,我地就每款都嗌左黎食😍牛肉好有香味,而且口感亦都唔靱~擺盤仲好靚!馬拉盞炒通菜 $88 每次食親泰國野,我都一定會嗌呢道菜🤣asok thai 仲加左D 櫻花蝦, 添增惹味程度👍🏻 呢度嘅份量仲要都幾多下呢度嘅cocktail 每款都好靚好特別,每杯都系以泰國地方名命名🇹🇭 我就嗌左杯Bangkok $98, 系以whisky 作base, 有玉桂香味,職員仲會點火燒一燒D 玉桂,散發玉桂嘅香味!

2024-04-16 18 瀏覽
突然想試泰國菜,星期六中午五個人尖沙咀唔想咁多人,所以搵到依間試吓,見食評都好多人食同埋多讚,所以試吓…..餐廳地方夠大唔迫,我哋都係叫左餐牌基本餸菜,例如雞、意粉、拼盤同羊架等等,餸菜裏邊fusion咗西式煮法質素,食物質素OK…. 份量都夠,但多啲人嚟食會好啲,可以使多啲餸菜…..尤其是個拼盤幾好食,同一般泰國餐廳有少少分別有啲辣有啲唔辣,同埋唔會返炸感覺(本人覺得咋😂).五個人大約食咗$1500 左右….

五個人大約食咗$1500 左右….
2024-04-16 23 瀏覽
今日係尖沙咀想食泰國菜,就諗起呢間人氣打卡餐廳 Asok Thai Garden,平時都好多人係門口排隊,今日早食lunch就即刻有位Lunch set 都配有餐湯或沙律及飲品我地試左個冬蔭功湯,都幾正宗都埋有d料海南雞配香茅油飯 $98雞肉好鮮嫰,有雞味,油飯好香,唔錯既選擇香茅炭烤西班牙豬肉眼配薯蓉、南薑燒汁 $148豬肉眼燒得岩岩好,個皮仲有小小脆,食落都好juicy唔會鞋,配菜都好豐富,值得一試咖啡同凍檸茶都有泰式風格仲叫左個芒果糯米飯做甜品,細細杯份量岩岩好

Lunch set 都配有餐湯或沙律及飲品
我地試左個冬蔭功湯,都幾正宗都埋有d料

海南雞配香茅油飯 $98
雞肉好鮮嫰,有雞味,油飯好香,唔錯既選擇
香茅炭烤西班牙豬肉眼配薯蓉、南薑燒汁 $148

咖啡同凍檸茶都有泰式風格
仲叫左個芒果糯米飯做甜品,細細杯份量岩岩好
每次經過都見到門口聚集左好多人,所以今次同朋友兩個人就專登book左呢餐廳試下啦。講返間餐廳既格局令人感到好舒適,小小偏暗既燈光加上柔和既音樂而且仲有cocktail可以叫,岩哂我地一邊食飯飲野一邊傾計。.🌟 青檸吞拿魚北海道帶子鍋巴|$128👍🏻👍🏻鍋巴用脆脆米做成口感鬆脆配埋吞拿魚北同海道帶子好襯.🌟 泰式生蝦刺身|$98生蝦刺身夠新鮮,肉質爽甜.🌟冬陰功大頭蝦意粉|$158 👍🏻👍🏻推薦叫呢個有兩大隻大頭蝦重點係個汁好重冬陰功味酸酸地好開胃.🌟 馬拉盞炒通菜|$88有D櫻花蝦係面,影相靚.🌟 芒果糯米飯甜筒|$68椰子雪糕配芒果糯米飯唔會太甜仲有個甜筒係上面好食又打卡able.🌟 Udon Thani|$98Cocktail係即時調製既Grapefruit, Elder flower, Lychee 配House wine微甜同淡淡既酒味岩哂女仔飲加埋水果既裝飾,真係非常吸引.Overall食物質素高,兼且唔係淨係得平時typical既泰菜款式,仲有fusion西式既菜色,令人印象深刻

🌟 青檸吞拿魚北海道帶子鍋巴|$128👍🏻👍🏻
鍋巴用脆脆米做成口感鬆脆
配埋吞拿魚北同海道帶子好襯

🌟 泰式生蝦刺身|$98
生蝦刺身夠新鮮,肉質爽甜

🌟冬陰功大頭蝦意粉|$158 👍🏻👍🏻
推薦叫呢個
有兩大隻大頭蝦
重點係個汁好重冬陰功味
酸酸地好開胃

🌟 馬拉盞炒通菜|$88
有D櫻花蝦係面,影相靚

🌟 芒果糯米飯甜筒|$68
椰子雪糕配芒果糯米飯
唔會太甜
仲有個甜筒係上面
好食又打卡able

🌟 Udon Thani|$98
Cocktail係即時調製既
微甜同淡淡既酒味岩哂女仔飲
加埋水果既裝飾,真係非常吸引

We ordered the drink which came up with a dirty glass, we asked to replace it then they just completely forgot about it until 5min later we had to asked again for the glass ourselves, which the glass was still dirty the second time. Waited over an hour for our food, after an hour we asking if the food was cooking at all and been told that all of our order will be ready in 5min? I can’t help but laugh as it’s just too absurd to hold the straight face.
2024-04-13 18 瀏覽
前菜泰式串燒拼盤 - 每款肉品都呈現出不同的風味特色,牛肉筋道有勁,濃郁醇厚;豬肉肥而不膩,散發著咕嚕肉的誘人香氣;雞肉鮮嫩微帶嚼勁,口感豐富。而配合泰式沙嗲醬,簡直是絕妙無倫的完美組合。醬汁濃郁芳香,融合了花生、檸檬汁、香料等,與肉類的濃郁和鮮嫩完美呼應,令口感層次豐富而回味悠長。前菜泰式蔗蝦 - 蔗蝦外層金黃酥脆,咬下後即刻釋放出濃郁的香料和甜蜜的蔗汁香氣,令人食指大動。內裡的大蝦肉質彈牙多汁,鮮甜程度恰到好處,與外層酥脆的麵衣交織出迷人的口感層次,配上微酸的蛋黃醬料別出心裁。主菜燒大蝦與黑松露炒飯 - 紮實飽滿的大蝦,肉質彈牙鮮甜,散發著宜人的海鮮香氣。而炒飯則米飯香氣四溢,顆粒飽滿,黑松露調味的香氣令人垂涎。配菜馬拉盞通菜 - 醬料濃郁醇厚,融合了辣椒、香料、醋等多種泰式元素,酸辣味美妙融合,令人食指大動。通菜清脆微甜,無論在色澤、質地還是風味上,都出類拔萃。甜品椰子雪糕芒果糯米飯 - 絕對是一道賞心悅目的泰式甜品佳作。雪白如玉的椰子雪糕,滑順入口、清香而不膩,配上鮮甜多汁的芒果果肉,不經意間便溶化在舌尖,留下清新甘甜的餘韻。而下方的糯米飯則顆粒飽滿,綿密軟糯,散發著濃郁的椰香

甜品椰子雪糕芒果糯米飯 - 絕對是一道賞心悅目的泰式甜品佳作。雪白如玉的椰子雪糕,滑順入口、清香而不膩,配上鮮甜多汁的芒果果肉,不經意間便溶化在舌尖,留下清新甘甜的餘韻。而下方的糯米飯則顆粒飽滿,綿密軟糯,散發著濃郁的椰香,與上層的滋味形成呼應和對比。無論在視覺、嗅覺,還是味覺上,這份泰式甜品都可謂精心製作,令人回味無窮。

2024-04-12 17 瀏覽
周末約埋🐧🐧 朋友仔,特地拜訪依間係尖沙咀嘅正宗美味泰國菜😋 餐廳超受歡迎超級多人等位🥰❤️ 好彩一早book 定枱😚 好快就有得入座❤️ 餐廳入面裝修一如期望🤩 ,充滿著濃厚嘅泰國風情🤭 滕椅製嘅座桌、燈籠、加上綠油油嘅植物裝飾,韻味十足滿滿嘅渡假feel😍 好chill😚 首先㨂咗🐧🐧 朋友仔最喜歡嘅貓耳粉🐱 叫咗個北海道帶子娘惹牛油貓耳粉❤️ 貓耳粉煮得軟硬合適,內裡裝滿惹味嘅娘惹醬汁,又辣又香超級和味😋 㨂多咗個香茅烤豬頸肉做小食😋 焦脆又充滿肉香😋 加埋沙爹醬汁滋味好正宗超級惹味🤭 最後當然唔少得🐧 最喜歡嘅甜品們sssss🤣 㨂咗個個個必點嘅芒果糯米飯甜筒😋 配搭超新鮮,甜品係係糯米飯上面,蓋上一球椰子雪糕,再加上雪糕筒作點綴,感觀好華美🥰 食落溫熱嘅糯米飯同冰涼嘅雪糕形成冰火交融嘅口感🥰 滋味令人好難忘😚 未夠喉叫多個泰茶奶凍🤤 奶凍好滑又Q 彈,食落充滿泰茶嘅香和醇,唔會太甜頗易入口,值得一試😘飲品就叫咗必點嘅椰青同埋泰式奶茶🤭 椰青水好新鮮,清甜中帶一點鹹香,清爽又醒神👍 泰式奶茶茶味好突出🤤 甜度調節得剛剛好,令茶中的微苦微澀被中和,飲落好正🫶

最近天氣悶熱潮濕,最岩就係食泰國菜,最近就去左尖沙咀既【Asok Thai Garden】食,餐廳本身都好度假打卡風,環境一流。青檸吞拿魚北海道帶子鍋巴:唔知係唔係帶子無貨,當日去果時無帶子得吞拿魚。青檸嘅酸味令味道更加清新,可以帶出吞拿魚嘅鮮味。脆脆嘅鍋巴香氣濃郁同有口感,增添咗食物嘅層次感。青檸同吞拿魚嘅結合,帶嚟一種獨特嘅風味。南薑椰子鷄湯:椰子嘅香甜同雞湯嘅清澈結合,無辣味,味道清爽溫潤。南薑甜中帶辣同雞湯嘅濃郁相結合,香氣濃郁。鷄肉分量都好多。紅咖喱烤鷄:紅咖喱用咗濃郁嘅香料,有少少辣,好香口;烤雞皮脆肉嫩,雞胸都唔會好乾。咖喱醬嘅豐富香氣同烤雞嘅濃郁肉香相結合,好match。蔬菜份量都多,而且好新鮮。味道眼前一亮。印度烤餅:非常多層次同香脆、同咖喱好match。芒果糯米飯甜筒:糯米飯+椰子雪糕再配上芒果(芒果醬),造型好特別同打卡able。糯米飯軟糯加鹹香椰奶好match,不過略嫌椰子雪糕無咩味道。芒果係芒果醬禁、酸酸甜甜。Chiang Mai:好特別好有泰國特色嘅cocktail,包括gin, rose tea, lychee, lime juice等等,好清新少女心。酒

印度烤餅:非常多層次同香脆、同咖喱好match。
Chiang Mai:好特別好有泰國特色嘅cocktail,包括gin, rose tea, lychee, lime juice等等,好清新少女心。酒味又唔算太濃,不錯。
2024-04-11 20 瀏覽
平日夜晚去都幾多人,環境都唔錯!泰式生蝦刺身都係其中一樣超好食嘅泰國嘢。搭配微辣的醬料,好開胃作為前菜啱啱好我品嚐了椰子雞湯,有菇同雞,肉質都幾唔錯。接下來,我享用了馬拉盞炒通菜,都幾香同埋份量多。接下來是我享用的和牛金不換炒飯。和牛好多!炒飯與和牛都唔錯!作為甜點,我品嚐了芒果糯米飯。糯米質地Q彈,配埋芒果同椰子雪糕仲有個好大嘅甜筒,超級啱打卡!我還品嚐了冰泰式奶茶,好貼心咁有一個吉杯同冰,然後泰國奶茶係自家製嘅玻璃樽入住!
平日夜晚去都幾多人,環境都唔錯!

我品嚐了椰子雞湯,有菇同雞,肉質都幾唔錯。

接下來,我享用了馬拉盞炒通菜,都幾香同埋份量多。

位於尖沙咀亞士厘道嘅🇹🇭泰菜餐廳🌟Asok Thai Garden🌟,人氣爆燈,晚市keep住都要等位🔥!🏅Asok Thai小食拼盤 $178一次過有齊烤菠蘿、蝦片、魚餅、雞棗、清邁腸、豬肉串,合共就款人氣泰式小食,集香口惹味於一身!🐓紅咖喱烤雞 $188原隻雞外皮烤至乾身,特別脆口!紅咖喱汁辣味溫和,底下仲有好多蔬菜!🥦黃咖喱焗野菜 $88黃咖喱再加埋芝士一齊焗,令健康嘅蔬菜變得邪惡!🍦芒果糯米飯甜筒 $68冇諗過雪糕筒同芒果糯米飯係咁夾,好睇又好食!🥤汽水 $20

🏅Asok Thai小食拼盤 $178

🐓紅咖喱烤雞 $188

🥦黃咖喱焗野菜 $88

黃咖喱再加埋芝士一齊焗,令健康嘅蔬菜變得邪惡!

🍦芒果糯米飯甜筒 $68

冇諗過雪糕筒同芒果糯米飯係咁夾,好睇又好食!

🥤汽水 $20
【尖沙咀•ASOK THAI GARDEN】@ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀木系園林景緻泰式餐廳北海道帶子娘惹牛油貓意粉泰式生蝦刺身鍋巴焦糖榴槤撻配雪糕泰式燒牛肉沙律Thai green milk tea北海道帶子娘惹牛油貓意粉這道意粉集合了日式料理的精緻和馬來娘惹菜的風味,呈獻出一股創意料理的新風貌。北海道帶子以其肥厚鮮嫩著稱,在經過簡單煎炙後,其自然散發出的海鮮甘甜與牛油貓的濃郁奶油香完美結合。意粉的每一根均均勻裹上淡黃金色的娘惹醬汁,那是椰奶與香料的絕妙混合,帶來了深刻的口感層次。辣椒的微妙辣感帶動著舌尖的靈動,令味蕾在濃郁與鮮辣間遊刃有餘。泰式生蝦刺身這道創新的刺身用料簡單卻驚喜無限。頂級新鮮的生蝦,透明而彈牙的肉質輕輕地在檸檬汁和泰辣醬中滑過後,捕捉到了一絲絲的酸辣氣息。泰式風味特有的酸辣清香讓人一嚐就難以忘懷。生蝦的甜味與酸辣醬的鮮明對比,不僅突出了原材料的高品質,還揭示了泰國料理大膽而獨特的調味哲學。鍋巴鍋巴始終是中式料理中的簡樸之選,但在這裡卻獨具匠心。米飯在鍋底經過恰到好處的煎烤,形成了微微酥脆的底層,那是口感多變的開端。粒粒分明的
【尖沙咀•ASOK THAI GARDEN】@

Thai green milk tea

北海道帶子娘惹牛油貓意粉

泰式生蝦刺身

鍋巴
鍋巴始終是中式料理中的簡樸之選,但在這裡卻獨具匠心。米飯在鍋底經過恰到好處的煎烤,形成了微微酥脆的底層,那是口感多變的開端。粒粒分明的飯粒上鋪滿了一層薄薄的金黃色焦香,每一口都是香脆可口,讓人在咀嚼間感受到了家的溫暖和傳統的親切。鍋巴無需過多的裝飾或調味,它以最樸實無華的形式展現了中華飲食文化的深沉內涵。

焦糖榴槤撻配雪糕
令人垂涎的創意甜點——焦糖榴槤撻配雪糕。從外表上看,撻皮呈金黃色,上頭微微燃燒的焦糖層散發出誘人的焦香,與下層飽滿的榴槤肉形成了極度誘惑的對比。一口下去,撻皮酥脆可口,與榴槤的天然甜味和焦糖的微微苦味相映成趣,形成了一種層次豐富的味覺體驗。雪糕的加入則在口感上帶來了清涼的解脫,尤其在榴槤的濃郁之後,讓整體味道更顯得平衡。對於喜歡嘗新的食客來說,這道甜品無疑是一大亮點。

泰式燒牛肉沙律
轉到這道充滿泰國風味的燒牛肉沙律,這不僅是一道沙律,更是一次味蕾上的冒險。牛肉烤至外焦內嫩,切片後撒在新鮮爽脆的生菜和香草之上,每一口都能吃到肉的醬香和香草的清新。泰式特製醬汁的味道既酸辣開胃,又帶有一絲甜,為這道沙律加上了風味的點睛之筆。特別是在炎炎夏日,這樣的一道冷菜能夠讓人感受到清爽的同時,還能足量補充能量。

Thai green milk tea
最後來到這杯看似簡單的泰式綠奶茶。在顏色上呈現鮮豔的綠色,就像是東南亞豐富的自然生態一般。初嘗一口,茶香濃郁,奶味香濃,甜度適中,不會過於甜膩。冰塊的加入使這杯奶茶變得極其消暑,而那綿長的香甜回味則在每一口後留下了深刻的印象。無論是搭配甜品還是餐後飲用,它都是一個很好的選擇。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 590(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #ASOK THAI GARDEN #web3尖沙咀
ASOK THAI GARDEN
尖沙咀亞士厘道37號地舖
2024-04-08 32 瀏覽
餐廳氛圍感好正,有種cafe小清新既感覺,menu種類係新式泰菜,整體體驗都好正,好岩打卡靚靚既朋友。小食拼盤包含免治豬肉串、泰式魚餅、蝦片和燒菠蘿。免治豬肉串肉質鮮嫩,入口即化,帶有微妙的燒烤香氣夠濃味。泰式魚餅外脆內嫩,口感酥脆,配上泰式醬料的微辣酸甜,絕對是一道開胃的美味。蝦片薄脆可口,外層炸得金黃酥脆,讓人愛不釋口。燒菠蘿甜中帶酸香,烤得微焦的外皮散發出誘人的香氣,口感軟糯,給整個小食拼盤增添了一份獨特的風味。泰式生蝦刺身肉質鮮嫩,口感彈牙,每一口都充滿了鮮味,帶有淡淡的甜味。配上泰式海鮮醬,增添了一份微辣的風味,令人回味無窮。和牛金不換炒飯用上優質的和牛肉,肉質鮮嫩多汁,口感嫩滑。炒飯中還加入了各種新鮮的蔬菜和香料金不換,整道菜色香味俱全。每一口都能感受到和牛肉的鮮香和炒飯的香氣,令人食指大動。泰式奶茶口感濃郁滑順。奶茶的甜度適中,帶有微微的茶香和奶香,喝起來非常迷人又解膩。

2024-04-07 27 瀏覽
《Asok Thai Garden》尖沙咀人氣打卡泰國菜。南薑椰子雞湯 ($108) - 個湯其實都夠3-4個人飲,椰子味淡淡地,雞湯味較重,整體黎講鹹味較重,雞肉使用了雞腿肉的部分,肉質非常嫩滑。。飛天小椰菜 ($88) - 小椰菜非常爽脆,用上蝦醬豆醬炒過的小椰菜非常香口惹味。。蛋炒咖哩軟殼蟹 ($198) - 軟殼蟹炸得酥脆,蛋炒咖哩軟殼蟹的蛋咖哩超吸下飯,另外原來仲加上鮮甜的蟹肉,非常美味,白飯仲可以任添。。冬蔭功大頭蝦意粉 ($158) - 冬蔭功大頭蝦意粉份量超級多,意粉份量多到食唔哂,聞落有淡淡冬蔭功味,食落微微酸辣,兩隻大頭蝦肉大大件,兩個大頭蝦勁多膏,甘香又美味。。泰式奶茶 ($45) - 泰奶茶香又夠滑,佢用個樽仔裝住,非常可愛。
《Asok Thai Garden》
尖沙咀人氣打卡泰國菜

琴日一家四口去食晏晝,每人點咗一個午餐,等咗半個鐘其中一樣午餐都仲未嚟,係煎豬扒,已經叫侍應去跟進,佢只係話呢個餸預咗要耐啲,跟住話會再去跟,結果等咗差不多40分鐘先嚟,set lunch 煎豬扒要等40分鐘,其實如果要返工,有人食咩?Set lunch裏面可以揀柚子沙律或者冬陰功湯,四碗湯嚟到完全係一啲都唔熱,係暖嘅,套餐裏面嘅泰式檸檬茶非常之難飲,真係從來都未飲過咁難飲嘅檸檬茶但係呢啲都唔係最重要,呢間店員嘅服務態度真係非常之差,因為有啲食物我哋係諗住四個人一齊share,同第一個女仔講叫佢俾三隻碗,結果冇俾我哋, 幾分鐘後再同第二個講,佢個表情同個樣係話俾我哋知佢完全係唔想俾我哋,最後食甜品,因為我同阿女分享,叫佢俾把刀我要切,佢把刀係遞喺佢自己個身前面,亦都係第四位乘客後面,試問咁樣我個女又點樣攞把刀呢,我個女係伸長隻手都唔能夠直接攞到把刀,個身要傾斜先能夠去到侍應第把刀嘅位置,大家未必幻想到呢個畫面,咁樣俾把刀顧客,咁不如唔好比啦,不過只能夠講一句,食物差,服務態度更差!從來未試過咁嬲,但係琴日嘅體驗真係極度之差!

2024-04-05