2024-04-22 16 瀏覽
餐廳由米芝蓮廚師主理,主打各款手工意粉,作為手工意粉控梗係要黎試下🥰 今次試左3 款意粉,不論味道定係口感都各有特色!/Homemade Scialatielli $158/第一次食scialatielle pasta,意粉比較粗身,有d 似烏冬,非常有咬口,意粉掛上pecorino cheese 嘅醬汁,味道濃郁可口,加埋pepper 味道更加豐富!Italian sausage 都增加意粉嘅鹹香味👍🏻/Homemade Pappardelle Bolognese $168/Pappaedelle口感比較彈牙,配上自家製肉醬味道一流!醬汁加入左安格斯牛同埋豬肉,食意粉個陣都食到香口肉粒!/Homemade Cavatelli Melanzana $148/貝殼粉口感煙韌,配上番茄醬酸酸甜甜非常開胃,入面仲有車厘茄粒同埋茄子,味道清新,配搭埋burrata cheese 味道相對light d 好襯🥰/Homemade Basque Cheesecake $108/芝士蛋糕原個上😲表面帶有焦糖味,芝士蛋糕口感輕盈順滑,芝士味道濃郁,不過由唔會太油膩,作為飯後甜品唔錯🧀️

/Homemade Scialatielli $158/
Homemade  Scialatielli

Homande  Pappardelle  Bolognese

Homemade  Cavatelli  Melanzana

Homemade  Basque  Cheesecake

Homemade  Scialatielli
Homemade  Basque  Cheesecake
2024-04-20 18 瀏覽
跑馬地特別多隱世高質小店😆 今次去到一間新餐廳,主打自家製意粉👨🏻‍🍳 點菜前店員會拎出裝有意粉原型既木盒,介紹唔同款式既手工意粉,超有心思👍🏻❝ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑭𝒐𝒄𝒂𝒄𝒄𝒊𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒉𝒊𝒗𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 $𝟒𝟎 ❞簡單又好味既傳統意大利麵包,入口鬆軟,配有sour cream,作為前菜幾開胃.ᐟ ❝ 𝒁𝒖𝒄𝒄𝒉𝒊𝒏𝒊 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑮𝒓𝒂𝒍𝒊𝒄 𝑴𝒂𝒚𝒐𝒏𝒏𝒂𝒊𝒔𝒆 $𝟔𝟖 ❞前菜叫左櫛瓜蒜蓉芝士球,櫛瓜切成碎粒,估唔到混合蒜蓉﹑芝士味道會咁夾😍 芝士球炸至金黃香脆,配上蛋黃醬,口感更加豐富😋❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒐𝒍𝒐𝒈𝒏𝒆𝒔𝒆 $𝟏𝟔𝟖 ❞超好食肉醬寬麵,推薦必點🌟 自家製寬麵特別大塊,入口煙韌彈牙🤤 配料用上安格斯牛肉﹑豬肉同蕃茄,整個醬汁沾滿寬麵,香口又足料.ᐟ ❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒄𝒊𝒂𝒍𝒂𝒕𝒊𝒆𝒍𝒍𝒊 $𝟏𝟓𝟖 ❞呢款意粉真係好少見😱 意粉形狀較粗同短身,外型似烏冬咁,口感幾扎實😋 配料係意大利腸,切成碎粒後更加容易沾上意粉,充滿鹹香風味.ᐟ ❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $𝟒𝟖 ❞Gelato

❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $𝟒𝟖 ❞

Gelato有三款口味揀,我地試左朱古力味🍫入口超濃郁,好似食緊godiva咁,香滑又好味.ᐟ

係香港都幾容易食到意粉,小至茶記、cafe,大至高價西餐廳、酒店餐廳都會食得到意粉🍽️相信大部分人接觸最多都係cafe版本嘅意粉,包裝意粉配上罐頭意粉茄醬或者忌廉煮成,簡單到自己係屋企都整到嘅味道😳直至近幾年香港開始興起手工意粉先多咗店舖用自製意粉同醬汁,而小編試過幾間之後都發覺的確係好食一大截,不過始終未有一間餐廳留有好深印象😖年頭小編去咗轉意大利🇮🇹,成程食咗好多餐意大利粉,同係香港食過嘅意粉簡直係天壤之別,正宗嘅意粉大多都只係用簡單幾樣芝士、蕃茄、酒、或香草去調個醬汁,但每樣食材嘅原味都非常突出,完全唔會覺得寡😱而最近係跑馬地食嘅呢一間小酒館,佢地嘅手工意粉令到小編覺得有翻咗意大利嘅感覺🫨單睇menu見到全部主食都係意粉已經覺得咁專做意粉應該唔惹小,結果完全冇失望,要推介俾大家😎今次就試咗兩款意粉,Homemade Pappardelle Bolognese($168)同Homemade Tagliatelle Amatriciana($158),兩款手工意粉都係好al dente就不用多講,最欣賞嘅係醬汁嘅濃度同層次🥹肉醬寬帶麵混合咗豬肉同牛肉,深沉色澤嘅醬汁飽含咗成熟蕃茄嘅鮮味

今次就試咗兩款意粉,Homemade Pappardelle Bolognese($168)同Homemade Tagliatelle Amatriciana($158),兩款手工意粉都係好al dente就不用多講,最欣賞嘅係醬汁嘅濃度同層次🥹肉醬寬帶麵混合咗豬肉同牛肉,深沉色澤嘅醬汁飽含咗成熟蕃茄嘅鮮味、紅酒嘅醇香、以及香草味道,絕對唔簡單😣蕃茄豬面頰扁意粉仲更加合小編嘅口味,酸甜嘅鮮茄配奶香十足嘅Pecorino Cheese,平衡得非常好,係令人上癮嘅味道🤤

另外亦都試咗餐廳嘅精選意大利風乾火腿($128),三款經典嘅火腿Parma Ham, Coppa Ham 同Mortadella配上醃橄欖,如果有埋芝士或者蜜瓜做搭配就更好🫡而最後點埋個自家製嘅巴斯克蛋糕($108),中間心都焗得熟透,所以縱然焦糖味都幾香,但都好有飽膩感🙂‍↕️

臨離開前同餐廳負責人傾偈得知呢一間小酒館同隔離嘅西餐廳Locanda係用緊同一個廚房,而Locanda係獲得多次米芝蓮推介嘅星級餐廳,呢間小酒館就比咗個機會可以以平民價去品嚐大廚嘅手藝,非常推薦大家下個約會黎試一試💕
前排去跑馬地搵朋友,朋友介紹咗我去一間意大利餐廳食,星期六lunch時間都好多人,有興趣食嘅朋友,就要早啲去或者去book位啦,餐廳主打手工意大利粉,我哋叫咗幾樣嘢一齊share:Italian Cold Cut Selection ,意式冷盤當中包括咗Parma Ham, Coppa ham, Mortadella,可以試唔同種類嘅Ham,如果有埋芝士仲好添Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise,用意識青瓜來做嘅炸丸子,感覺好特別,好似薯蓉咁樣,再配上蒜蓉蛋黃醬,不知不覺食咗好多粒Homemade Pappardelle Bolognese Angus Beef, Pork, Tomato, Parmesan Cheese,自家製嘅闊條麵再配上安格斯嘅牛肉,豬肉,蕃茄醬同parmesan ham ,果然係餐廳主打嘅意大利粉 Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese,好似粗身嘅意大利粉,再配上意式香腸,黑胡椒再加芝士🧀,有少少似白汁嘅感覺,小編都

Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese,好似粗身嘅意大利粉,再配上意式香腸,黑胡椒再加芝士🧀,有少少似白汁嘅感覺,小編都好鍾意呢一款意粉,好有口感

Homemade Gelato (Madagascar Vanilla),餐廳自家製嘅雪糕,馬卡斯卡雲呢拿味好重,so yummy 😋
2024-04-17 13 瀏覽
今日喺跑馬地附近買紅酒,結果發現買紅酒對面呢間舖頭,以前呢間係酒吧嚟㗎,而家呢仲賣埋嘢食,所以入去試吓。我知道呢間舖頭同隔離賣個舖頭係同一個集團,隔離擺咗一隻Parma Ham,所以我開始嘅時候就點咗份cold cut。 啲Ham好好食,份量算多啦!我知道依家主打homemade意粉,所以我就揀咗一份homemade bolognese 試吓,非常好食,意粉口感有𡁻頭!個sauce 都好入味。地方座得舒服,服務態度亦好!
地方座得舒服,服務態度亦好!
2024-04-11
2024-04-16 16 瀏覽
Introducing another amazing homemade pasta bar in the recent handmade pasta vibes 𝘼𝙚𝙙𝙚𝙨 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝘽𝙖𝙧. Tucked away up on a small slope in Happy Valley, this neighbourhood offers great pasta in authentic Italian vibes. Menu is simple with just 6 appetisers and 8 pastas to choose from. All good meals have to end with a dessert and you can choose either a homemade gelato, or for something more filling, then homemade basque cheesecake is your choice😉Absolutely loving my 3 course lunch🤤𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗺𝘂𝘀

𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗼𝘂𝗽 ($78) Blended mushroom and potato in a creamy and thick soup with some olive oil and herbs to warm up belly.

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗽𝗽𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 𝗕𝗼𝗹𝗼𝗴𝗻𝗮𝗶𝘀𝗲 ($168) Mixed ground beef and pork in tomato sauce and Parmesan cheese. Parppadelle is also dente and thick enough to soak up the wonderful sauce. Done in the authentic Italian way!

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 - 𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗺𝗶𝗹𝗸 / 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 / 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗴𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 ($48) Gelato topped in crunchy corn crisps. Full milk and chocolate super creamy and tasty!

Will definitely recommend to go for a casual date or with a group of friends! What’s more it is 𝑳𝒐𝒄𝒂𝒏𝒅𝒐’s sister restaurant! Looking forward to coming again to try Aedes other pasta dishes which are all so high value for money 🤎
2024-04-15 9 瀏覽
🔹️與朋友仔到跑馬地 “Aedes Wine & Pasta ” 意大利餐廳試吓特式意粉🍝 餐廳裝修富有格調🤗 店員細心介紹各款手工意粉特色👨‍💼價錢相宜💰🔸️Mushroom Soup🍵蘑菇湯加了薯仔混合調製, 味道香濃、質感綿滑, 加上香草和橄欖油Fresh 👍🔸️Zucchini Croquettes 🧆櫛瓜蓉芝士球炸至脆卜卜、色澤金黃, 味道清新不膩, 配蒜香蛋黃醬, 好夾😋😋(必試)🔸️Pappardelle Bolognese🍝手工肉醬寬條麵口配安格斯牛肉、豬肉,味道鮮香, 口感層次分明, 掛上滿滿蕃茄汁和意大利硬質芝士Parmesan Cheese, So Yummy 🍽🔸️Scialatielli Italian Sausage🍝手工Scialatielli外觀似烏冬, 是以薯仔麵團製成, 口感爽彈, 煙煙韌韌, 配意大利肉腸和黑胡椒, 十分入味, 加上Pecorino Cheese是100%羊奶傳統芝士, 超食越開胃😋🔸️Earl Grey Tea🫖以甘香佛手柑味, 十分清新🤗🔸️Regular coffee☕️味道香濃撲鼻, 美味提提神☺️

🔸️Mushroom Soup🍵

🔸️Zucchini Croquettes 🧆

🔸️Pappardelle Bolognese🍝

🔸️Earl Grey Tea🫖
以甘香佛手柑味, 十分清新🤗

🔸️Regular coffee☕️
味道香濃撲鼻, 美味提提神☺️

2024-04-12 11 瀏覽
平時真係唔會入嚟跑馬地,但呢度有唔少嘅西餐廳,有特色得嚟,又唔會太多人要同人逼✨今次試呢間餐廳嘅lunch💕Homemade pasta 係呢度嘅主打,價錢都幾合理🍝•Mixed Mushrooms and Potato Soup ($78)好濃稠嘅湯,蘑菇同埋薯仔都攪成蓉,口感順滑🍲•Homemade Scialatielli (Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese) ($158)見到有Italian Sausage就揀咗呢個,腸仔本身充實咸香,成為咗呢個pasta嘅主味,所以淨係Black Pepper調味已經好夠!而pasta口感有啲似烏冬🍝•Homemade Cavatelli Melanzana (Tomato Sauce, Eggplant, Fresh Tomato, Burrata Cheese) ($148)Cavatelli傳統意粉口感更煙韌彈牙,仲掛咗好多Tomato Sauce,估唔到仲夾到茄子🍆•Italian Cold Cut Selection (Parma Ham, Coppa ham, Morta

好濃稠嘅湯,蘑菇同埋薯仔都攪成蓉,口感順滑🍲

•Italian Cold Cut Selection (Parma Ham, Coppa ham, Mortadella) ($128)
•🫖Peppermint Tea ($30)
有間新開嘅手工意粉店開咗喺跑馬地,放假就梗係過嚟試下啦。餐廳位置唔多,好彩有一早訂咗位,如果唔係都未必有位坐呀😝 (張圖喺食完飯影)Zucchini croquettes ($68)呢個必嗌🔥 即叫即炸,食落外脆內軟,口感很好。炸球裡面係用意大利青瓜,加入麵粉同薯蓉整成,食落熱辣辣😋。睇相有七粒炸球唔好以為好多呀,其實每粒都係細細粒㗎,二至三人share啱啱好👍🏿跟住就係意粉喇!Homemade pappardelle bolognese ($168)讚讚讚👍🏿 寬條手工意粉好煙韌,但完全無undercooked嘅感覺,撈埋肉醬食好開胃~🤌🏿Homemade scialatielli ($158)呢個意粉睇落去有啲似烏冬,但口感偏硬身同更彈牙!有啲似我喺威尼斯街頭食嘅意粉咁彈牙!用嘅肉仲係意大利腸,鹹度適中,同意粉好夾。一定要試下呀😍 呢碟意粉嘅份量有啲少,如果熱愛食手工意粉嘅大食朋友,可以考慮嗌三碟意粉兩個人share😌。Linguine alle basil pesto ($128)呢個較普通,香草醬可以再香濃啲,而意大利扁麵都未夠以上嘅手工意粉咁al dente。

Zucchini croquettes ($68)
呢個必嗌🔥 即叫即炸,食落外脆內軟,口感很好。
炸球裡面係用意大利青瓜,加入麵粉同薯蓉整成,食落熱辣辣😋。

跟住就係意粉喇!

Homemade scialatielli ($158)

~ Fresh Focaccia with Chive and Sour Cream($40)🥯外皮薄而脆😌,內層軟熟而溫暖,入口好舒服😙。點左 sour cream加細香蔥嘅醬之後反而更帶到麵包嘅香味出嚟🤤,好食到即刻想食多份啊🙈。~ Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise($68)好有特色嘅炸物,外面脆卜卜薄薄一層包裹住嘅係櫛瓜蓉🙆🏻‍♀️。好清新嘅感覺🍀,但係又唔會有青味,兩個人食都唔會覺得滯😎,好開胃啊🤤~ Linguine alle Basil Pesto($128)🍝店員一攞上嚟已經傳出好濃烈嘅青醬香氣👃🏼,但係驚喜嘅係食落口嘅時候味道好溫和而不失風味😙。上面嘅豆🫛同乾蕃茄🍅為意粉帶嚟更多清新嘅口感🤓。~ Homemade Pappardelle Bolognese($168)🍝呢一款白酒嘅底味反而比肉醬更出🤔。手工闊面食落口彈牙,配合埋啲牛肉碎好夾😚。暫時係香港食過最好食嘅肉醬千層麵呀😍。~ Homemade Scialatielli($158)🍝呢款喺出面冇得食嘅意粉口感😝,食落似係更加彈牙有咬口嘅讚岐烏冬🤣。ham嘅味好鹹香

呢款喺出面冇得食嘅意粉口感😝,食落似係更加彈牙有咬口嘅讚岐烏冬🤣。ham嘅味好鹹香,如果好奇佢嘅口感可以一試,不過個人就更加鍾意前面兩款意粉啦😝。

~Homemade Basque Cheesecake($108)🍰
蛋糕質地好Creamy😚,芝士香味同濃度都恰到好處😌,食完飲啖咖啡☕️真係為呢餐畫上完美嘅句號呀🤓。
2024-04-09 9 瀏覽
這間位於跑馬地的西餐廳,主打手作意粉、很特別.意粉分了不同類別,好值得一食☺️一坐下,店員會先提供still water, 收費為$10每人,這裡的水是收費的喔.💠Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise $68有酥脆的外層和柔軟的內部,搭配蒜味美乃滋醬,會有種濃郁的蒜香味道。💠Homemade Pappardelle Bolognese (Angus Beef, Pork, Tomato, Parmesan Cheese) $168加入安格斯牛肉和豬肉、加入了蕃茄和卡夫芝士粉,形成了濃郁的肉醬😛😛寬闊面條可以更好地捕捉醬汁,又香又好食🤤💠Linguine alle Basil Pesto Basil, Parmesan Cheese, Sundry Tomato $128青醬的味道鮮香,乾番酸酸咸香味,扁意粉又軟又有彈性,相當滋味.💠Homemade Basque Cheesecake $108面層有焦香的焦香,外層酥脆,內部柔軟綿密,帶有海鹽的咸味,口感獨特☺️

2024-04-06 14 瀏覽
逢星期三係賽馬日 呢晚同朋友去跑馬地食個Early Dinner之後再入場湊下熱鬧!🐎🐎.🌟Focaccia $40呢款意大利麵包口感鬆軟 又有好香嘅橄欖油味配上小香蔥同Sour Cream 嘅醬一齊食更加滋味就算係簡單嘅麵包都好好食🍞.🌟Zucchini Croquettes $68Homemade garlic mayonnaise嘅蒜蓉味出之餘又唔霸道🧄襯埋外層香脆 內裏creamy嘅薯蓉同少少爽口嘅zucchini口感味道多變好推薦呢個餐前小食😍.🌟Pappardelle Bolognese $168餐廳嘅意粉都係Handmade 所以口感較煙韌超寬麵可以捲起更多肉醬 非常滿足而且肉醬嘅蕃茄味鮮甜🍝.🌟Cavatelli Melanzana $148貓耳朵口感煙韌 麵團中間凹落去可以兜住更多醬汁同蔬菜🥒食落每一啖更濃味 口感更豐富😋.🌟Mastroberardino Aglianico/ Sparkling Water $90/$10餐廳話明係Wine and Pasta Bar除左意粉必食之外 當然要點返杯酒🍷點左呢一杯意大利嘅Aglianico 擺一陣醒一醒酒味道更
之後再入場湊下熱鬧!🐎🐎

擺一陣醒一醒酒味道更好

餐廳位於巷仔嘅角落 所以旺中帶靜 唔算難搵
侍應拎左個裝左唔同種類嘅意粉盒同我地介紹
而且會做埋待酒嘅工作 非常專業👍🏻
🍽️ Linguine alle Basil Pesto $128本來店員是介紹我們吃自家製意粉的,但突然想吃pesto,所以叫了這個試試~ 這碟是近期吃過最creamy的意粉😍 羅勒味超重超香😙 🍀🍽️ Italian Cold Cut Selection $128凍肉有3款:Parma Ham, Coppa ham, Mortadella~ 其中味道最淡的是mortadella😌 而味道最鹹香的是 coppa ham👍🏻 🍀🍽️ Homemade Basque Cheesecake $108甜品可以選芝士蛋糕或雪糕!前兩天自己做了一個 basque cheesecake,想試試餐廳的有什麼分別,所以叫了芝士蛋糕🍰 果然又是超creamy,口感超滑,不是太甜😋 一整個蛋糕上,這個價錢是超值!🍀🍷 Aglianico $90🍷 Vermentino $90吃意大利菜怎麼能不喝杯酒呢? 很滿足的一餐🥰🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

🍷 Aglianico $90
🍷 Vermentino $90

吃意大利菜怎麼能不喝杯酒呢? 很滿足的一餐🥰
🍀
餐廳位置雖然比較僻靜,其實都算方便,跑馬地電車總站行~5分鐘就到了~環境很舒服,播放著很𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹的背景音樂,整體氛圍很捧! 由𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿𝘀到甜品🍮,選擇多到人有點濛😅 但還好有店員細心跟我們講解不同意粉的分別😊🔆 𝙄𝙩𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘾𝙪𝙩 𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 $128共有3款,分別是 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙃𝙖𝙢, 𝘾𝙤𝙥𝙥𝙖 𝙝𝙖𝙢,𝙈𝙤𝙧𝙩𝙖𝙙𝙚𝙡𝙡𝙖,肉質柔軟無筋,配合橄欖🫒一齊食,咸味鮮味很適中~🔆 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙡𝙤𝙜𝙣𝙚𝙨𝙚 $168(𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝘽𝙚𝙚𝙩, 𝙋𝙤𝙧𝙠, 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤, 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙚𝙨𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚)蕃茄肉醬寬麵🤤,比平時食開更闊身,但又比千層麵富口感🤤蕃茄醬甜酸調配得宜,散發淡淡芝士香. 肉醬用牛肉豬肉製作,個人覺得牛肉味特別突出,而且醬汁絕不吝嗇,每一條寬麵都沾上滿滿的肉醬🔆 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙎𝙘𝙞𝙖𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚𝙡𝙡𝙞 𝙄𝙩𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚, 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧, 𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 $158我一向偏向有口感的意粉,聽完店員介紹後選了這款像烏冬的𝙎𝙘𝙞𝙖𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚𝙡𝙡𝙞~ 由於加了薯仔成份,靱度比一

環境很舒服,播放著很𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹的背景音樂,整體氛圍很捧!

蕃茄肉醬寬麵🤤,比平時食開更闊身,但又比千層麵富口感🤤

🔆 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙎𝙘𝙞𝙖𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚𝙡𝙡𝙞
我一向偏向有口感的意粉,聽完店員介紹後選了這款像烏冬的𝙎𝙘𝙞𝙖𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚𝙡𝙡𝙞~ 由於加了薯仔成份,靱度比一般意粉結實很多,但又比讚歧烏冬Q彈的特別口感~ 個人很喜歡💕 𝙎𝙘𝙞𝙖𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚𝙡𝙡𝙞很掛汁,𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 味道很出,大概因為又有𝙄𝙩𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚,整體味道挺濃但不膩

🔆 𝘾𝙪𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 & 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $35 𝙚𝙖𝙘𝙝
兩杯份量比一般餐廳細,但好有質素~ 咖啡☕️豆烘焙味香濃醇滑,沒有個人不喜歡的酸味~ 😆 鐘意濃香的朋友就選𝘾𝙪𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤好了😇
2024-04-01 9 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷同男朋友喺跑馬地覓食,揀咗依間新開既意大利餐廳,裝修有情調適合情侶嚟date night之餘價錢亦十分合理。▪️Cold Cut Selection ($128) Prosecco ($100)我地鐘意飲甜甜地既champagne配上鹹香重既cold cuts。份量適合2-3人,除咗Mortadella ham同Coppa ham之外,以parma ham最為出色,豬肉脂肪香夠重,係我地既至愛•▪️ Zucchini Croquettes ($68)即叫即炸,熱辣辣上碟。炸櫛瓜蒜蓉芝士球,忌廉芝士味重,沾上蛋黃醬更惹味。▪️ Pappardelle Bolognese ($168)餐廳大部分既意粉都係自家製,寬面口感較粉,但配上啖啖牛肉粒醬,有種食緊片裝千層面既感覺。酸酸地十分醒胃,食完完全無負擔。▪️ Cavatelli Melanzana ($148)依款意粉除咗面粉之外仲加入咗薯仔製成,一粒粒有厚度既意粉口感極佳,煙韌彈牙,配上茄子同水牛芝士,更能突顯意粉獨特口感,出奇地咸香味都幾重。💰$612+10%/2 person📍 Aedes Wine & Pasta Bar (跑馬地
🐷🐷🐷🐷🐷

▪️ Zucchini Croquettes ($68)

▪️ Cavatelli Melanzana ($148)

💰$612+10%/2 person
📍 Aedes Wine & Pasta Bar (跑馬地)
跑馬地源遠街14號地舖

#美食 #香港美食 #吃貨 #甜品 #相機食先
#hkfoodie #hkfood#hkfoodlover #tagforfood
#foodlover #hkrestaurant#gastronomy #foodie#hkfoodie#hkig#foodiehk#foodstagram #yum #tastinghongkong#food #foodporn