2017-01-27 426 瀏覽
A La Bakery 喺淘大商場開業已一段時間,除咗售賣法式麵包、蛋糕、曲奇餅外,竟然還有咸蛋和皮蛋﹗據聞喺自家農場出品;店內設有堂食,最近還推出粥品,當然要試試。之前光顧過幾次,只是買麵包,而堂食倒是第一次,堂食半自助形式,先購票,然後搵位坐低等食,白色餐桌配透明坐椅,清新簡潔,給人一種舒適閑逸感覺。我點咗個皮蛋火腿粥加十八元配熱朱咕叻,一客all day breakfast 配黑咖啡,同囡囡share食,熱朱咕叻拉咗花,真係好有誠意,而且味道濃郁;皮蛋火腿粥好綿,好有home feel,還有大大件鹹火腿,好夠味,而佐粥嘅牛角包粒,經過再度烘焙,鬆脆了很多,放入粥內浸軟,質感有點像油炸鬼,但沒有油炸鬼般油膩,哈﹗原來牛角包係可以咁食。all day breakfast不過不失,炒蛋夠滑,而餐廳用嘅係自家品牌,金澄澄嘅喜馬拉雅鹽和胡椒,金胡椒味道並不單純,還有濃濃嘅香料味,加咗金鹽和金胡椒,味道提升咗好多,馬上有驚喜。即磨咖啡的香味,總是那麼吸引。

熱朱咕叻
皮蛋火腿粥
all day breakfast不過不失,炒蛋夠滑,

喜馬拉雅金鹽
即磨咖啡的香味,總是那麼吸引。
咖啡
2017-01-21
$42 (早餐)
熱朱咕叻
皮蛋火腿粥
喜馬拉雅金鹽
咖啡
  • All day breakfast
2017-01-18 252 瀏覽
之前除夕想同男朋友買蛋糕慶祝,但兩個人又食唔到太多,所以就想喺附近物色下啲小蛋糕。咁啱淘大開咗間新麵包舖,就順便去睇下啦~之後發現啲蛋糕都幾靚~然後就買咗lu~Earl Gray Mousse Cake (左) & Cheese Cake (右):Earl Gray Mousse Cake 有朱古力,相比之下Earl Gray味好似俾d朱古力味搶咗。芝士蛋糕 (應該叫佢做真‧芝士蛋糕XD) 有淡淡檸檬味,好食過另一款~同場加映XD其他野都幾得意之後有機會再嚟行下~

之後發現啲蛋糕都幾靚~然後就買咗lu~

同場加映XD
其他野都幾得意

之後有機會再嚟行下~
2016-12-31
外賣自取
2017-01-17 285 瀏覽
A La Bakery一向都係主推法式面包,但原來麵包店都可以得坐低食甜品喎!為慶祝淘大新店開幕,A La Bakery 早前推出一系列「甜蜜蜜」既創新法式堂食甜品,全部材料由法國入口,造型仲好特別,呢日就約左朋友去試齊咁多款Rock n roll ,呢個完全估你唔到,竟然係皮蛋味!!食到尾真係有回甘 ,芝士蛋糕配酸薑醬,旁邊既菇以為係綿花糖?原來係法式蛋白糖霜脆餅就真!;A La Garden,呢個好特別,兩隻蝴蝶都食得架!整到成個盤景咁,個石頭係用brownie製成,再以草莓mosse扮石頭,硬崩崩既青苔就係開心果蛋糕;點心像真度極高!原來燒賣係熱情果芝士蛋糕,個皮好似細個食鳳仙雪條咁,好得意!Iced cream brûlée 雪糕燉蛋將法式焦糖燉蛋做成雪糕質感,加D脆脆,再配檸檬糖衣同樹莓醬,口感好好;最後就係橙酒梳乎厘,香橙味好濃郁,個面好軟好SOFT,加上雲尼拿醬,清新味道同橙酒味加埋好特別,用佢黎結尾就一流啦!全部甜品既口感同我第一個感覺都唔同,以為係硬,點知軟林林,以為係林,點知差D咬崩牙,好特別既體驗

A La Garden,呢個好特別,兩隻蝴蝶都食得架!

硬崩崩既青苔就係開心果蛋糕;
點心

Iced cream brûlée 雪糕燉蛋

最後就係橙酒梳乎厘,香橙味好濃郁,個面好軟好SOFT,

加上雲尼拿醬,清新味道同橙酒味加埋好特別,

用佢黎結尾就一流啦!

全部甜品既口感同我第一個感覺都唔同,以為係硬,點知軟林林,

以為係林,點知差D咬崩牙,好特別既體驗
2016-11-04