上週末六點幾去逛朗豪坊,早已知道10樓現有 twin stars 的主題餐廳,我倆無提早攞籌,預咗冇得食,但一場來到,即管上去,在門外的公仔擺設,拍照留念也好......豈料上到100 Bites,店員表示沒有籌也可以walk in,只需等多十分鐘左右便有枱,實在喜出望外!稍等一會兒,我們可以入去了進入了Little Twin Stars 的世界被安排坐這張 Kiki 枱隔離張枱看餐牌,點了B & C餐,揀凍飲,芒果窩夫再加曲奇。精緻可愛的陳設是日餐湯:紅湯一杯,似羅宋湯,但沒有肉!凱撒沙律配雞肉雞肉太韌,蔬菜尚算新鮮,所有紅蘿蔔都切成星星形狀,以配合主題,沙律汁不足夠!卡邦尼長通粉普通白汁底,通粉份量足,味道一般。蒜香番茄辣蝦扁意粉蝦夠大隻,辣得來香口,意粉入味,但稍為乾身及過韌。芒果脆脆窩夫外型討好,粉紅色twin stars星星,用白朱古力造,芒果粒鮮甜,窩夫腍身,唔夠脆,且唔夠熱!芒果慕絲蛋糕全晚至愛:3色棉花糖,加彩虹間條糖漿點綴,賣相佳!慕絲蛋糕口感軟滑,甜而不漏,內有鮮芒果肉餡,吃起來,倍覺醒胃!Lala士多啤梨香橙特飲 + Kiki 椰子菠蘿特飲兩杯都好飲,同樣消暑解渴
只需等多十分鐘左右便有枱,實在喜出望外!
稍等一會兒,我們可以入去了
進入了Little Twin Stars 的世界
被安排坐這張 Kiki 枱
隔離張枱
看餐牌,點了B & C餐,揀凍飲,芒果窩夫再加曲奇。
精緻可愛的陳設
是日餐湯:紅湯一杯,似羅宋湯,但沒有肉!
凱撒沙律配雞肉
凱撒沙律配雞肉
雞肉太韌,蔬菜尚算新鮮,
所有紅蘿蔔都切成星星形狀,以配合主題,沙律汁不足夠!
卡邦尼長通粉
普通白汁底,通粉份量足,味道一般。
蒜香番茄辣蝦扁意粉
蒜香番茄辣蝦扁意粉
蝦夠大隻,辣得來香口,意粉入味,但稍為乾身及過韌。
芒果脆脆窩夫
外型討好,粉紅色twin stars星星,用白朱古力造,
芒果粒鮮甜,窩夫腍身,唔夠脆,且唔夠熱!
芒果慕絲蛋糕
全晚至愛:3色棉花糖,加彩虹間條糖漿點綴,賣相佳!
慕絲蛋糕口感軟滑,甜而不漏,
內有鮮芒果肉餡,吃起來,倍覺醒胃!
Lala士多啤梨香橙特飲 + Kiki 椰子菠蘿特飲
兩杯都好飲,同樣消暑解渴;
分別只是Lala 特飲味道較為鮮甜,
Kiki 特飲甜得來帶點爽喉!
Little Twin Stars 曲奇
帶回家中才吃,$20真係只賣包裝!
餅仔細細塊,又容易碎,味道還可以,帶些牛油香。
埋單,食物質素真的不值這個價錢,
但今次我們勝在不用花太多時間輪候,
當用金錢來買時間,兼餵飽了相機,
俾錢時,都係笑著臉的。
離枱結賬後,仍戀戀不捨,要跟門口的Kiki &Lala合照,更添圓滿!

題外話/補充資料: 總括而言:環境一流,服務亦好;食物方面:甜品頗佳,主餐一般,前菜較為遜色。
2014-09-27
2014-09-29 761 瀏覽
難得今日同女朋友出旺角,見到有間好骨致既甜品店,咁岩女朋友又想食心太軟,最後我地叫左一個綠茶心太軟同埋一個士多啤梨Pancake。心太軟綠茶味好濃,不過同其它心太軟一樣好溜,我自己就唔鐘意咁溜既,不過女朋友食唔曬就食左幾啖,個溫度都OK,味道都OK,但都係普普通通既貨色。個士多啤梨Pancake 聽佢講就話即整既,應該都係既因為都等左幾耐下。個pancake好鬆化,其它都只不過係普普通通。成間餐廳野食就普普通通,不過不失咁。不過個情調同裝修都好浪漫下,咁多位情侶都可以一齊去啊。
2014-09-29 675 瀏覽
從小到大最愛的卡通都是little twins star,這次難得有, twins star 主題的cafe,一定要去嚐嚐啦。排了大概45分鐘,終於進去了這個佈置的美美的餐廳,卡位還會有公仔。叫了一個pancake一個waffle, 外貌極為討喜,粉色的還有, twins star的圖案,味道也很好,pancake略為乾了一點, waffle好好吃!飲品也很美的說~
飲品也很美的說~
終於,兔兔貓踏入第100篇食評了!終於,本著以真金白銀分享給大家,過程不易,但滿足!終於,少女們(包括兔兔貓)期盼已久的Little Twin Stars Cafe,來到香港開店了!跟其他的Little Twin Stars Cafe店一樣,這個旺角cafe也是期間限定店,由9月11日起至10月底,兔兔貓在閒日到埗,現場所見,晚上6時多已經有不少粉絲前來排隊,朝聖的多都是女生呢!拿起門口的超型menu拍照,兔兔貓和天使lala和kiki都挺合襯呀~Twins Star今次與滿記甜品旗下餐廳100 bites合作,位於朗豪9樓「100 BITES」!由於卡通CAFE將會陸續登陸,兔兔貓看到整個商場都充滿布置,店內更是處處都是KIKI和LALA,很多人在拍照呢!CAFE 有4個MENU ,包早午晚餐和tea menu!Little Twin Stars色彩的裝飾和主題餐飲,真的每一款也充滿了Little Twin Stars的夢幻色彩,實在是太美麗了!由於我們太肚餓,人又太多,最後決定到附近解決晚餐,再到這裡吃甜點~主要就是西式甜品,all day breakfast和咖啡等,個人認為最吸
終於,兔兔貓踏入第100篇食評了!
終於,本著以真金白銀分享給大家,過程不易,但滿足!

主要就是西式甜品,all day breakfast和咖啡等,個人認為最吸引的是星星pancake,還有拉花咖啡
草莓星星pancake($88連飲品)
上菜熱烘烘,蛋香只溢,有kiki的朱古力牌做小裝飾,很別緻!味道方面,由於pancake被大家左拍拍,右拍拍,都冷了.......不過,味道還是一級棒,綿密,香軟,不過稍為乾。建議吃的時候,沾多一點whipping cream和strawberry jam呀~
拉花咖啡
太可愛了!!!粉紅色是lala,粉藍色是lala,不知道大家知道他們倆是天國裡的兩姐弟,可不是情侶呢~不捨得飲.........但是飲了,發覺和星巴克的味道很像~
芒果窩夫($88連飲品)
賣相絕一流,價錢亦合理呢~不過味道不夠星星pancake好吃呢!太乾太硬~不過到這個cafe吃東西,還是拍照最重要,食物能做到這個質素,都足以拿90分了!

價錢方面,lunch 和dinner的主菜加飲品則大概是200元,有點貴但也不是貴到十分合理,sanrio 的fans應該覺得物超所值。
卡位好有私人空間,不用加錢,只要人夠多,feel. 滿重的,對比其他小椅小桌完全比下去。
我都坐了一會,呵呵~還有Little Twin Stars x 100bites的展覽喔!走的時候,緊記拍照才回家呢~
2014-09-19
$75 (宵夜)
  • 星星pancake
2014-09-22 711 瀏覽
期間限定 Little Twin Stars cafe ( 1 sep - 31 oct)星期六, 一早黎拎飛. 上網先睇睇食家們的情況, 就更輕鬆. 由於商場升降機開10:30am, 所以呢個時間到達, 直接上10樓排隊, 就應該是第1批既排隊啦.等30分鐘, 11:00am 就可以拎飛揀時段或食第1個時段. 我們選擇下午茶, 所以我們4點再來就很快可以入座. (當時有3條隊 : (1) 影相區, (2) 有飛的人仕, (3) 冇飛的人仕)我同友人點左2個tea set, 最低消費是每人1set. - E. 士多啤梨星星班戟 ($98)限定的星星班戟, 美觀好看, 一上枱就有好香好香既士多啤梨味, 令人食慾大增.班戟係厚厚的, 質感好似輕盈既雪芳蛋糕, 綿密有彈性, 好軟熟好好味.配埋酸酸甜甜士多啤梨果肉, 好襯好夾. - C. 芒果脆脆窩夫 配 雲尼拿雪糕 ($88)外觀一樣甘吸引, 芒果粒有好多, 而且夠哂香甜, 個芒果汁都好好味.窩夫有2件, 夾著中層的雪糕, 可惜窩夫既熱令雪糕太快溶了. 反而面層雪糕有芒果隔住就冇甘快溶.窩夫有點香脆, 配雪糕也很好味. 整個甜品都甜甜的,

我們選擇下午茶, 所以我們4點再來就很快可以入座.

我同友人點左2個tea set, 最低消費是每人1set.

- E. 士多啤梨星星班戟 ($98)

配埋酸酸甜甜士多啤梨果肉, 好襯好夾.

- C. 芒果脆脆窩夫 配 雲尼拿雪糕 ($88)

窩夫有點香脆, 配雪糕也很好味. 整個甜品都甜甜的, 但不會太膩.

- KIKI 鮮奶咖啡 (左), LALA 意大利泡沫咖啡 (右) (跟餐飲品)

咖啡味道不算好濃, 有點點香味, 鮮奶咖啡比較甜易入口.

意大利泡沫咖啡不會太甜, 奶泡夠, 但不算豐厚.

總括, 環境食物美觀好看, 食品味道還好, 但分量少而且價錢較高, 排隊也可以接受.

係little twin stars 粉絲就必試. 否則可免則免.
E. 士多啤梨星星班戟
C. 芒果脆脆窩夫 配 雲尼拿雪糕
2014-09-20
E. 士多啤梨星星班戟
C. 芒果脆脆窩夫 配 雲尼拿雪糕
  • KIKI 鮮奶咖啡 (左) LALA 意大利泡沫咖啡 (右)
2014-09-20 1602 瀏覽
朗豪坊的100 BITES,最近換了主題,成為了LITTLE TWIN STARS主題餐廳,身為天字第一號小粉絲的小瞳,當然要來朝聖了!話說九月幼稚園K1開學, 小瞳也轉了學校,熟知小瞳性格的我們,最擔心和害怕的,就是開學第一天會「喊」。校方給予我們這班家長,在開學的頭三天陪伴和監察,小瞳表現得很好,最多也只有少許「眼濕濕」,沒有喊出來,為了獎勵她,我們就在第二天放學後,瞞著她,帶她來了朗豪坊的100 BITES LITTLE TWIN STARS主題餐廳,給她一個開學後的最大驚喜!這一天一放學就馬上趕來朗豪坊,還未夠十二時,門口已經出現人龍,LITTLE TWIN STARS的魅力還真沒法擋。還好因為時間尚早,不用等太久就可以入座,不過用餐時間卻限定只有90分鐘,成年人應該是沒有問題,但像我們一樣和小朋友來,可能就是一個考驗了。在漫長的等候過程中,也不是沒事可做,門口有不少LITTLE TWIN STARS可以拍照,適逢那天朗豪坊有HELLO KITTY主題裝飾,拍這拍那的,時間其實很快渡過。等沒多久,終於可以入座,原來LITTLE TWIN STARS主題「卡位」數量不是很多,很可
話說九月幼稚園K1開學, 小瞳也轉了學校,熟知小瞳性格的我們,最擔心和害怕的,就是開學第一天會「喊」。校方給予我們這班家長,在開學的頭三天陪伴和監察,小瞳表現得很好,最多也只有少許「眼濕濕」,沒有喊出來,為了獎勵她,我們就在第二天放學後,瞞著她,帶她來了朗豪坊的100 BITES LITTLE TWIN STARS主題餐廳,給她一個開學後的最大驚喜!這一天一放學就馬上趕來朗豪坊,還未夠十二時,門口已經出現人龍,LITTLE TWIN STARS的魅力還真沒法擋。還好因為時間尚早,不用等太久就可以入座,不過用餐時間卻限定只有90分鐘,成年人應該是沒有問題,但像我們一樣和小朋友來,可能就是一個考驗了。在漫長的等候過程中,也不是沒事可做,門口有不少LITTLE TWIN STARS可以拍照,適逢那天朗豪坊有HELLO KITTY主題裝飾,拍這拍那的,時間其實很快渡過。等沒多久,終於可以入座,原來LITTLE TWIN STARS主題「卡位」數量不是很多,很可惜我們並沒有被安排坐到那裡,但小瞳可以坐在Lala檯面前,已經非常開心了。
今次的LITTLE TWIN STARS主題食品種類不算很多,細心一看,有一些其實只是放上LITTLE TWIN STARS小牌子,食物賣相和LITTLE TWIN STARS其實沒有大關係的,不過對於粉絲,尤其是小朋友來說,這些都不重要,就正如愛情是盲目的,哈哈~

因為只有90分鐘用餐時間,而且我下午還要上班,所以馬上就先下單了。值得一提的是這裡只有一次下單機會,經理告知這裡並不接受加單,就連甜品或雪糕都需要在一開始的時候點餐。你可能會問,點餐不是問題,不要這麼快送來就可以了,但可惜的是,100 BITES並沒有這貼心的安排,而且我的雪糕更是最快來到的!對這安排其實我頗有微言,不過既然今天是開開心心來獎勵小瞳,那就不多計較了。在等待食物的同時,也可以和門口的Kiki和Lala合照!這兩個小寶貝,比小瞳更高,一起拍照的畫面,很可愛呢!廚房效率很高,只一霎眼,所有食物都來到了。小瞳看到滿桌食物,當然開心,甚至笑得「見牙唔見眼」呢!
說回食物方面,中午時間只提供幾款lunch set,都是類似All Day Breakfast。第一款是百嚐全日早餐,鬆餅配上火腿、炒蛋、煙肉、芝士腸、茄汁豆和蕃茄,原以為來得快就代表馬虎,沒想到味道比我想像中好,格仔餅也算不錯,這All Day Breakfast我是收貨了。
雖然All Day Breakfast味道不錯,原來Egg Benedict更好!鬆餅和蛋中間夾著煙三文,把egg benedict切開,蛋黃混和荷蘭醬後流到三文魚之上,再被慢慢鬆餅吸收,數種味道夾雜在一起,好好吃!這百嚐班尼迪克蛋是這一天在100 BITES吃到最美味的食物呢。
吃過主菜,當然輪到吃小瞳最期待的甜品了!說也奇怪,頂上那球雪糕,竟然在我們吃完兩碟all day breakfast後也只是溶了少許!如果馬上就吃這雪糕,只不知會有多凍呢?

甜品共分Kiki版和Lala版,Kiki版是芒果脆脆窩夫配雲呢嗱雪糕,而Lala版則是士多啤梨窩夫配雲呢嗱雪糕。頂上那一片LITTLE TWIN STARS朱古力絕對是靈魂,也令小瞳滿心歡喜。味道其實沒有甚麼特別,就是普通的一件格仔餅配上果醬、生果和雪糕,不過也足夠令我家小粉絲樂上大半天了。每一個套餐都連一杯飲品,熱飲是咖啡,凍飲則是果汁特飲。因為咖啡有很大的LITTLE TWIN STARS圖案,所以小瞳非常想喝,不過這當然是不可以了,最後只好拍照留念囉~
咖啡也有分Kiki版和Lala版,Kiki版是Latte,Lala版則是Cappuccino。我的Kiki Latte,弄得不太好,Kiki的樣子都有點化開了,好可惜呢~
小瞳不能喝咖啡,唯有喝特飲。藍色的Kiki版是椰子菠蘿特飲,粉紅色的Lala版則是士多啤梨香橙特飲。個人覺得Lala版士多啤梨香橙特飲算不錯,Kiki版的椰子菠蘿特飲味道則有點古怪。小瞳呢?她當然是喜歡粉紅色的Lala版,但也不會放過藍色的Kiki版,問她那一款好喝?她當然說兩款都好喝了!
最後,還可以以$20價錢,購買兩片星形的LITTLE TWIN STARS曲奇,兩片各印有Kiki和Lala,雖然有點貴,但還是乖乖付錢了。晚上吃過晚飯,再把曲奇拿出來給我兩個小可愛一人一塊,小名雖然沒有親身到LITTLE TWIN STARS cafe,但也一樣可以可以感受到這喜悅呢!
這一天小瞳玩得非常開心,還嚷著下次要和細佬一起再來。就看看十月底完結之前,能否再多來一次了!
2014-09-02
上個月食完MELODY雙子星又開張點可以唔黎架雙子星的開幕時間就係9月1日的開學日今次就由滿記甜品其下的100BITES改造而成的大家無聽錯但絕對原本都不是賣白雪黑糯米架係類似高級甜品餅店咁門口都有一個精美的攝影位一上番去已經可以準時入坐睇到位置就知道我們不幸地輪不到卡位><坐位方面如果輪到精美卡位固然好如果唔係位置還比上回melody餐廳貼近直情同搭台無咩分別哩份餐牌午餐供應時間11:00-2:30我地分別選A:百嚐全日早餐$98C:蒜香番茄辣蝦扁意粉$98跟餐飲品:LALA Cappuccino跟餐飲品:LALA 士多啤梨香橙特飲+KIKI 杯子蛋糕$48元+Little Twins Stars曲奇$20跟餐飲品:LALA 士多啤梨香橙特飲哩杯味道一流不過如果做到不會溶冰就very good因為後來溶冰後感覺就大打折扣跟餐飲品:LALA Cappuccino如果同melody果杯比較哩杯更勝一籌Little Twins Stars曲奇$20靚到絕對唔捨得食袋番屋企但點知回家就碎哂><証明幾脆咁碎左就拿拿聲食好香牛油味好鬆脆C:蒜香番茄辣蝦扁意粉$98
上個月食完MELODY

A:百嚐全日早餐$98

哩份就一個字好貴呀

不過味道都全部好味的

好食過快餐店果的多多倍

蛋夠滑,不過如果唔係黎哩道朝聖

打死都唔捨得用98元食><

不會太甜不過唯一美中不足係

甜品他一早上埋

搆到我地要拿拿聲食雪糕

所以本身成間店我比95分

包括味道,工作人員態度笑容

但哩part扣了好多分

大合照完要拿拿聲開餐啦
成惠$290元的早餐

係香港黎說都係第一次食咁貴囉
2014-09-03
$150 (早餐)
2014-09-15 722 瀏覽
真理的兩很喜歡Sanrio.繼之前到Melody 主題餐廳後,twin star出場!一早知道又唔知要排幾耐隊,但是冇相干!因為拎完飛就可以到處逛逛!我和猩猩王星期天決定到訪一下。這天十一點到達,已經有好多人排隊!但是比我想像中冇咁虛堪,由排隊,拎飛,用左半小時咋,我們揀左下午茶時段,拎完飛,走去吃午飯……再行一陣2:30就入得,感覺上好快^^仲有得同門口既twin star影下相添!坐下便order..我地各自點了latte and cuppuccino 兩款唔同樣! 另外叫左星星形狀既pancake~又係好靚……加多客杯子蛋糕!心心眼!加多左20蚊有埋兩塊星星曲奇!靚到呢……黎得呢d主題餐廳,你問我好冇味,答你好味就假既,只可以講普通。但是個人認為有好既環境係好重要既考慮因素之一!有twin star既擺設……食物又係twin star,真的可以影響到食落口既味道!我覺得食物ok
2014-09-06
2014-09-15 522 瀏覽
之前上網睇左免排隊攻略,一早拎左籌等到我地個時段其實好快就入坐了~由於我地無留意到原來每位最底消息一個餐,2對情況4個人,但佢都只係得3個sets.因為我地有點窩夫,店員就俾我地個窩夫當一個set計,不過唔會幫我地安排後上.其實食物都只係一般,2款沙律既分別只在於d肉唔同.(一款雞肉一款三文魚)因為跟餐只得一杯飲品,我地就叫左個湯代替.野飲都係睇左網評凍飲的會似藥水味,而熱飲正正常常仲有Kiki同Lala既樣可以影相,所以都係揀熱飲!芝士雞扒配薯餅個雞扒佢似係免治雞肉咁,中間有d芝士味不過食落去覺得咸左d.薯餅正常味道.卡邦尼長通粉唔似卡邦尼,只係似著通白汁味道,普通. 蒜香蕃茄辣蝦扁意粉食落第一啖有少少辣口,大人食可以小朋友可能未必頂得順食哂.芒果窩夫比意粉仲早上檯,放左一陣雪糕開始溶左d,不過個窩夫不錯有少少脆既口感.最後跟餐既甜品,全晚我最愛!好軟熟蛋糕同埋都係好似芒果味?少少酸的確不錯.可以清一清味蕾.有種好fresh既感覺!總結:滿記集團旗下,都係以甜品為主. 主食普通不至於難食都已經可以接受!
因為跟餐只得一杯飲品,我地就叫左個湯代替.
芝士雞扒配薯餅
卡邦尼長通粉
唔似卡邦尼,只係似著通白汁味道,普通.
蒜香蕃茄辣蝦扁意粉
食落第一啖有少少辣口,大人食可以小朋友可能未必頂得順食哂.
芒果窩夫
最後跟餐既甜品,全晚我最愛!
有種好fresh既感覺!
題外話/補充資料: 店員收碟好勤快,但係明明講左用餐有90分鐘,我地食左60分鐘收埋我地野之後己自己遞上帳單. 處理好帳單之後就暗示要我地交檯.雖然我地係用餐完畢但係時間都仲有剩,食飽都希望可以坐一陣傾下計而唔係一食完收哂野就要客人即刻走. 希望呢一點可以改善下.
2014-09-13
$162.75 (晚餐)
期間限定既little twin stars café~~~~浪漫的拍拖日,雖然只係簡單去食個lunch,但係去左Ishiyaki Cafe,充滿little twin stars的報置睇到都已經好開心!!!其實食物選擇就唔多,可能係lunch既關係,最吸引應該係all day breakfast,其他都係食意粉同蛋糕~all day breakfast賣相叫做OK有基本既茄汁豆同炒蛋,炒蛋都OK,尚算幾滑既但最好味竟然係條香腸,同平時唔同既係今次呢條重肉味好多,所以好吸引,不過差既係舊薯餅炸完出黎冇左MENU個星星形狀,但隔離叫個碟又有成隻星形wor,嗚嗚有D失望而野飲方面,今次揀左菠蘿椰子梳打,感覺係椰子味好重,菠蘿味較少,可以一試既 唔差!除左all day breakfast之外,仲叫左雪糕窩夫,感覺似係格仔餅加雪糕咁,不過賣相係幾靚既,味道方面冇咩特別,窩夫算脆,但唔係太重蛋味,不過唔緊要啦,勝在唔食得都睇得嘛!但係我覺得價錢有D偏貴....... 一個all day breakfast加杯野飲要98蚊加一,但野飲得4款揀。但係價錢上對於一間卡通人物既café黎講叫做差唔多,
all day breakfast賣相叫做OK
有基本既茄汁豆同炒蛋,炒蛋都OK,尚算幾滑既

但係我覺得價錢有D偏貴....... 一個all day breakfast加杯野飲要98蚊加一,但野飲得4款揀。但係價錢上對於一間卡通人物既café黎講叫做差唔多,都係食個景同公仔擺設。整體黎講,一間卡通人物既café都叫做過得去,但都係食一次就夠,除非好中意little twin stars.
2014-09-01
lalala~ 係 Little Twin Stars 粉絲應該會知道朗豪坊最近有間同little twin stars crossover的主題餐廳繼Melody主題餐廳後 (ishiyaki+ café), 在9月1日至10月31日同層10樓也有期間限定的Little Twin Stars x 100 BITES。100BITES 是屬於滿記旗下, 不過每次都是經過而已。店11點開門, 我大約在9月6日星期六約12時到達, 那時候已經只有晚餐籌 (有3時段可選18:00/19:30/21:00, 每節約1X人)如想試lunch or tea set, 就要10時半-11時到達守候拎籌。就算未能有時間拎籌的話, 都可以walk in排隊等, 不過要待拎飛的入座後才能安排位子, 我應該下午茶時段2:30後walk in機會大些, 加上套餐價錢便宜點。拍了lunch set 及 dinner set 給大家參考, 方便出餐的關係, 全部都是set, 沒有單點的。而且每人要點一個套餐, 至於小朋友是否計算在內就不清楚。$100內的lunch set 選擇算多, 我認為主打都是waffle、
100BITES 是屬於滿記旗下, 不過每次都是經過而已。
$100內的lunch set 選擇算多, 我認為主打都是waffle、coffee、cup cake。
而dinner set 確實有點貴, 味道方面請繼續看下去, 最想試就是coffee同waffle~
後來才發覺得意的星星pancake都不在lunch及dinner set中, 上fb一問原來tea set 才有, 我想我又要去食多次....XD
我選擇了6時晚餐時段, 大約15分鐘前到達, 很快已經清場及安排入座。
因為第一輪入座的關係, 有幾款主題檯都可以給我拍照, 幸福!!!
這檯約坐2-3人, 是面壁對著 little twin stars
如5人以上有機會安排以下2款主題檯~~超靚!!!
上面有燈打光, 點影都咁靚喇~
四周不論是牆壁、檯、裝飾、menu等等都有little twin stars, 一絲不苟, 未食已覺得值回票價。
Kiki 椰子菠蘿特飲, 代表弟弟Kiki的藍色好有夏日感覺, 不過朋友的評語就是 "好甜..好甜"...
椰子菠蘿特飲
Kiki latte 個樣超掂!! 晚上我一向不喝咖啡怕睡不著, 因為你我要破例。味道比想像中的好。
Kiki latte
前菜: Caesar salad 配 三文魚 或 雞肉
菜算新鮮, 不過醬汁過咸, 三文魚ok, 雞肉是鞋的, 其實卡通人物主題餐廳, 都不要對食物期望過高。
Caesar salad 配 三文魚 或 雞肉
主菜: 卡邦尼長通粉 $168 set
沒有卡邦尼味道, 長通粉比出面的餐廳較淋身, 我幾喜歡, 而蘑菇味道OK, 還有星星的紅蘿蔔片。
主菜: 芝士嫩雞扒配薯餅 $188 set
雞扒是由雞胸肉, 一點都不嫩滑, 而且是"鞋"....你可能會說雞胸肉梗係鞋, 我當然試過滑的雞胸肉才有此評價!
而薯餅炸粉過厚, 薯仔份量好少, 相比下麥當勞薯餅好食D!
芝士嫩雞扒配薯餅
原來套餐還有這芒果mousse cake, 一個字 "甜"....
芒果mousse cake
我最想食就是士多啤梨waffle 配雲呢拿雪糕, 套餐另加 $68 享用。
除了咖啡外, 這個我覺得最好味及有驚喜, waffle 算鬆軟, 配合雲呢拿雪糕 (有2球)、士多啤梨生果、醬汁味道好夾, 略嫌雪糕份量太少了。
士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕
一邊牆掛滿100 bites的杯子
下次我會再來, 因為想試下午茶時段的星星形Pancake~
2014-09-06
Kiki latte
士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕
2014-09-07 1010 瀏覽
早前聽聞朗豪坊開了間melody n kuromi cafe~就已經迫不及待地拉著青梅去嘗鮮QwQ~沒想到過了半個月(—。—)就又聽到little twins star cafe將於100 bites營運,俺聽到後真是感到超激動又拉住同好青梅去朝聖(TAT你夠了...一去到十樓,沒想到這店就開在melody cafe左近(原諒俺是路痴QAQ) ~這次約10:45到店門前,果然又是一條長龍==|||不過俺們都拿了個三十六號籌,1:00就可入席,算是不錯逛完街,準時入席。這裡的員工頗多,成間鋪子不大但已有十個侍應,感覺有點嘈吵。看menu,有六個lunch set,俺就叫了一個芒果窩夫+一杯士多啤梨特飲~<3芒果窩夫是配搭了兩球雲尼拿雪糕,一球在上,一球夾在兩塊窩夫中間,俺與青梅分食得津津有味俺覺得窩夫不錯吃,軟糯的口感正合心意<3俺愛將雪糕當牛油般擦在整塊窩夫面一口吃下去!!!(p.s.俺青梅不斷讚雪糕最好食T 3 T~~這杯特飲呀~~~就是普通有氣飲品,若不說還真不知道那是啥味道qwq~青梅則叫了lunch set中唯一的一碟扁意粉+一杯椰汁菠蘿特飲(這杯驚嚇呀T T)
又拉住同好青梅去朝聖(TAT你夠了...

先說意粉,就這間主打甜品的店鋪來就真的值得一讚,沒想到會那麼好食。
這道菜是辣的,挺合俺胃口
只是份量有點少。
然後是那杯藍藍的飲品。。。若是喜歡椰汁的朋友,可以叫。其他朋友,俺請你看menu飲品那的左手邊,叫咖啡吧!(拍膊~)沒必要自尋短見QAQ~總而言之那味道就是化學品@@~俺見到其他枱的朋友大多棄了那幾杯藍色的飲料~若有下次,俺絕對會叫咖啡來喝

來100bites朝聖,當然在最後的最後同twins star像影番幅合照啦~><係呢度感謝熱心的侍應姐姐,聽俺對tea set感興趣就熱心地遞了tea set menu尼
同埋幫俺們影合照~
士多啤梨窩夫
草莓香橙特飲~
椰汁菠蘿特飲
士多啤梨窩夫
繼上個月潮拜完MELODY & KUROMI主題餐廳後..今次到LITTLE TWINS STAR啦...限定時期9月1日至10月31日今日大概5點半左右去到餐廳門外...諗住應該好似會MELODY餐廳咁攞左飛要有排等..所以提早D去攞飛..點知去到問過D職員竟然話派曬望到佢本簿每段時間都有大概廿幾張飛(6點,7點,8點等等)但係近LIFT位有條LINE係俾D WALKIN客排既..問過D職員..佢地話6點會開始叫DINNER籌..當叫曬所有該段時間的號碼後如果餐廳仲有位就會俾D WALKIN客入去..再望望條LINE竟然得3,4個人..有理無理入去排到6點再算...終於到左6點..職員開始禁機叫號碼..唔知係咪有飛D人預時間預得太鬆..叫曬6點時段咁多個號碼都係得3,4張飛的客入左去..跟住就放D WALKIN客坐滿個餐廳無諗過咁快就入到餐廳入面食野入到去第一時間睇下有D咩野食先XDDD個MENU同MELODY個個有D似樣...我同我FRIEND都叫左A餐..要煙三文魚沙律, KIKI鮮奶咖啡, LALA意大利泡沫咖啡..再加$68要個芒果脆脆窩夫同埋$20要包曲奇...曲奇好靚靚&

所以提早D去攞飛..點知去到問過D職員竟然話派曬
望到佢本簿每段時間都有大概廿幾張飛(6點,7點,8點等等)

但係近LIFT位有條LINE係俾D WALKIN客排既..

無諗過咁快就入到餐廳入面食野

我同我FRIEND都叫左A餐..要煙三文魚沙律, KIKI鮮奶咖啡, LALA意大利泡沫咖啡..再加$68要個芒果脆脆窩夫同埋$20要包曲奇...曲奇好靚靚><但D印花太淺色..影相有D難度..
LITTLE TWINS STAR曲奇
首先上頭盤煙三文魚沙律...D煙三文魚整得唔錯..唯獨配沙律個SAUCE唔夠..感覺好清..
煙三文魚沙徉
到主菜芝士雞扒拼薯餅啦...D星星薯餅好得意..有理無理相機食先XDDD影完第一啖先食薯餅...凍的
而且仲有D硬硬地..明顯炸完出黎放左係度好耐...之後試塊雞扒..雞扒反而唔錯..好厚身..有少少辣辣地幾好味...
芝士雞扒拼薯餅
食完主菜到最期待以久的甜品出場啦XDDDD先黎一件芒果慕絲蛋糕..味道唔太甜幾好味..同試芒果脆脆窩夫..上面配雲里拿雪糕..我同我朋友SHARE一齊食..件窩夫唔係好大件..一人一件再加埋岩岩食咁多野都唔會太飽...食完覺得十分滿足
芒果脆脆窩夫
到最後飲品KIKI鮮奶咖啡, LALA意大利泡沫咖啡..真係靚到唔捨得飲XDDD係咁影相影相影相XDDD至於味道就..一般一般啦..
KIKI鮮奶咖啡 & LALA意大利泡沫咖啡
成餐黎講最估唔到都係用左咁少時間等位就入到去..俾個少少TIPS大家..如果大家想去可以預早去攞定你理想時間的飛先..到到個段時間記得準時去到..攞唔到飛既朋友都唔洗失望..如果想食DINNER時段就要早少少5點幾去排WALKIN LINE...到6點基本上如果攞左飛既未到都可以入到去..但過左頭一輪6點WALKIN客入去後就真係唔知再要等幾耐先會放WALKIN客入去..大家去食之前可以參考下我少少既意見
2014-09-05
LITTLE TWINS STAR曲奇
KIKI鮮奶咖啡 & LALA意大利泡沫咖啡
黑朱古力加rasberry的蛋糕朱古力味夠濃,加上rasberry的酸甜幾好食呢個甜品幾特別,咁的配搭應該得呢度先有七彩的蛋白條好吸引,不過其實都係得個甜字酸酸地的乳酪雪糕幾好食紅豆蓉混入晒綠茶沙冰後,其實唔係好飲得出普通賣相好靚,綠茶mousse在外,白朱古力cream在內,海綿蛋糕在底唔太甜,唔錯
黑騎士蛋糕
黑朱古力加rasberry的蛋糕
朱古力味夠濃,加上rasberry的酸甜
幾好食
七彩爆炸糖乳酪雪糕
呢個甜品幾特別,咁的配搭應該得呢度先有
七彩的蛋白條好吸引,不過其實都係得個甜字
酸酸地的乳酪雪糕幾好食
綠茶紅豆沙冰
紅豆蓉混入晒綠茶沙冰後,其實唔係好飲得出
普通
綠茶白朱古力cake
唔太甜,唔錯

題外話/補充資料: 服務超差。 首先個男侍應落完單之後,幾分鐘再黎問多次岩岩落左咩單,所以又要講多次 叫左杯熱綠茶latte,竟然黎左杯凍的....又要等過.... 仲有叫侍應俾幾杯水, 叫左幾次先到 仲要d杯好唔乾淨,我好口渴飲左幾淡先發現杯底有好多塵!!!
2014-08-02
下午茶
綠茶白朱古力cake
2014-07-31 2475 瀏覽
Lunch hour行經過100 Bites好多次,每次望入去都冇人,心諗一係好貴一係唔好食,所以都冇特別留意。又約左朋友喺朗豪坊食飯,來來去去都係果幾間,想試下新野,即刻諗起100 Bites。search openrice諗住話比朋友知間餐廳喺邊,先發現原來openrice話佢開14:00,唔通就係因為咁,所以冇乜人去食lunch? 難怪餐廳門口放左個牌,font size 100 咁寫住 "WE SERVE LUNCH"。12點半去到,都係冇人,再望下門口個lunch set menu,都唔太差,又唔算太貴。抱住一試的心大步走進去。原來餐廳係L型,入面有幾枱客人,企喺門口睇唔到。座位幾闊,而且少人,人多車多既旺角有幾多地方可以咁樣靜靜地,突然有種好平靜,遠離繁囂既感覺。冇圖冇真相,除左餐牌,重細心地提供ipad,可以睇下食物既圖片。餐前有focaccia,一放下已經聞到好香既香草味 拿上手,暖暖的,有重量的同時好軟熟,好似用力少少都會整爛咁。跟藍莓果醬不太匹配,一咸一甜。凱撒沙律唔錯,麵包粒好香好脆,生菜好爽。湯充滿蘑菇香,好好味,質感偏稀,食落幾light,但就冇咁滑。蒜香蕃

餐前有focaccia,一放下已經聞到好香既香草味
凱撒沙律唔錯,麵包粒好香好脆,生菜好爽。
蒜香蕃茄辣蝦扁意粉
看上去很油膩,意粉下全是油,幸好食落又唔係好覺。dried tomato好咸。扁意粉唔錯,al dente,而且味道不錯,蒜香幾重。蝦非常新鮮,肉質爽口。
卡邦尼長通粉
唔係好明點解佢叫卡邦尼⋯⋯ 彈牙的長通粉同新鮮的蘑菇粒,全都沾滿香濃的蘑菇忌廉汁同parmesan,好好食。
雖然午餐包飲品,但很多都是要加錢的。這兩杯都要加$20。
朋友的iced latte。
我的綠茶紅豆smoothie, 唔錯,綠茶同紅豆味都突出,而且帶有牛奶的味道,最欣賞的是甜度很低。
其實已經吃飽,但卻受不了甜品的引誘。
好濃的黑朱古力,口感很實在,有點似La maison du chocolat的chocolate tart,但就冇咁細滑。朱古力之下係一層raspberry啫哩,做得實實地,配合返。唔錯。
最後是綠茶白朱古力蛋糕,簡直係一見鍾情。雖然不太喜歡白朱古力,但綠茶加上造型,實在難以抗拒。
可惜,味道麻麻,綠茶好淡,底層的海綿蛋糕有點乾,反而是球體中心的白朱古力mousse味道唔錯,唔太甜。
以黑白為主,簡約而雅緻的裝修,店員溫文有禮,讓人放鬆心情好好享受。未盡完美,但算是愉快又滿吹的一餐。
  • Valrhona chocolate and raspberry cake