2014-12-20 394 瀏覽
近兩、三年口味變化很多,以前最怕吃又酸又辣的食物,現在居然會非常之喜歡還時時想吃,特別是酸辣湯,真的好奇怪呢!以前很喜歡到霸王山莊吃酸辣湯麵,但自從沙田分店結業後,已經沒有吃過那裡的霸王麵了.多得開飯,讓我發現家附近的一間平民化上海菜館評價不俗,非常之想喝酸辣湯的我到了那裡一試,一解相思之苦. 店子位於雅都商場1/F,但到達時我仍然找不到,原來要經過一條窄長走廊才可到達餐廳,好隱蔽呀!午後時份客人不多,還有下午茶套餐供應,只需$31 就可自選一碗上海麵及餐飲,價錢合理.雲南酸辣上海麵等候接近10mins,一碗熱辣辣兼出煙的酸辣麵送上我面前,喝一口覺得這酸辣湯味道偏甜,但辣味與酸味也足夠的,內裡肉絲、木耳等也多,配上滑滑的上海麵同吃,味道也是不俗的.煎豬扒上海麵媽媽的豬扒麵看似也不錯呢!熱檸水一杯3片的熱檸水對於午後不能喝奶茶、咖啡類飲品的我最為適合呢!會再來試試晚市的上海客飯,總好過時時到連鎖食店吃晚飯la~

雲南酸辣上海麵
煎豬扒上海麵
媽媽的豬扒麵看似也不錯呢!
熱檸水

會再來試試晚市的上海客飯,總好過時時到連鎖食店吃晚飯la~
2014-12-18
2014-08-18 352 瀏覽
很久之前來過這裡一次,記憶中上次來幫襯是因為我們想光顧附近的一間食肆但因為太多人排隊,所以取易捨難,選擇了這裡,不過味道如何我已經忘記了,就當這是第一次,重新為它評分吧!兩個人叫左4樣野分別係:1)東坡肉,2)銀芽鱔糊,3)麻辣豬耳,4)小籠包(細,5隻)另外1杯凍奶茶+1杯豆漿甜品:杞子桂花糕(送的)埋單一百三十幾,超抵食!老實講味道不是很好,但也不差,每碟份量不多,所以我們兩人全都吃下!
,所以取易捨難,選擇了這裡

兩個人叫左4樣野分別係:
1)東坡肉,
2)銀芽鱔糊,
3)麻辣豬耳,
4)小籠包(細,5隻)
另外1杯凍奶茶+1杯豆漿
甜品:杞子桂花糕(送的)

2014-08-15
  • 麻辣豬耳
2013-12-16 417 瀏覽
同朋友系屯門新墟食嘅(我地原本打算食薩利亞,不過果度好多人,阿姐叫我地入去試下),間野個名咁霸氣,但原來佢系一間茶餐廳(除左格局系茶餐廳之外,又真係有普通茶餐廳嘅食物)呢兩個麵都係每人$36(無飲品,豆漿+$4)送小籠包X2/蒸餃子X2/拍青瓜一碟圖中嘅系擔擔牛肉(牛腱)麵同擔擔豬扒麵,無影嘅系擔擔雲吞麵擔擔醬系凍嘅,雖然撈完之後熱左,但無咩花生味,反而好多好重薑味嘅肉碎(即係小籠包D餡)我地交換送食牛腱似系冷盤D味,唔太夾豬扒普普通通雲吞系白菜,不過太大只,我以為系水餃麵都唔差,一般水準 小籠包無咩汁,好有百佳急凍小籠包嘅感覺,當然送就唔好咁多要求啦!餃子我無食,我就唔知啦!青瓜好香 小籠包+涼拌青瓜 - 送嘅

圖中嘅系擔擔牛肉(牛腱)麵同擔擔豬扒麵,無影嘅系擔擔雲吞麵
我地交換送食
牛腱似系冷盤D味,唔太夾
豬扒普普通通
雲吞系白菜,不過太大只,我以為系水餃
麵都唔差,一般水準

擔擔面
餃子我無食,我就唔知啦!
青瓜好香
[推介] 小籠包+涼拌青瓜 - 送嘅
小籠包+涼拌青瓜
2013-12-06
小籠包+涼拌青瓜
2011-05-09 80 瀏覽
其實我本身住屯門,食店好近我屋企,所以都唔係第一次黎食,不過見它的食物不錯,但就一直在openrice 寂寂無名,反而有打手的食店,唔好食都因為openrice 而出名,我以前都係齋睇食評而唔寫,今次特登開個account幫它寫番個食評先.....昨晚媽咪節,我同家姐約左爸媽去龍門客棧,雖然果晚都多人,但都總算坐得舒服既。我地叫左個母親節3人餐再加一個砂鍋雲吞雞,因為後者不在套餐入面,所以要另外叫,加埋就夠4個人食了。先講個餐....我地order 左乾炒豬扒麵(賣飛佛^^),其實好多人都會叫上海粗炒,但我偏偏鍾意幼d既麵同甜甜地既味道。yummi~~媽咪叫左個秘製炒飯,d料都好足,又有冬菇,蝦仁同菜粒,簡簡單單但炒得好香^^跟住當然唔少得我地泥黎度既目的----小籠包。個餐岩岩有8隻,每人兩隻唔洗爭。呵呵呵~~~~小籠飽皮簿多汁,再加埋黑醋,無得頂。唔係講笑,好食過好多名店,尤其係我睇完食評,特登搭車出去食果D。我記得就算散叫都係$18/5隻,無食過就一定要叫番籠試吓啦。另外叫既砂鍋雲吞雞好巨型!!!! D 伙計話有4份之一隻雞! 仲有8隻雲吞同D 黃芽白。我地仲"了"到D 金華火腿

先講個餐....
跟住當然唔少得我地泥黎度既目的----小籠包。
個餐岩岩有8隻,每人兩隻唔洗爭。呵呵呵~~~~

小籠飽皮簿多汁,再加埋黑醋,無得頂。

我地仲"了"到D 金華火腿,唔怪得淡湯咁甜啦~~
媽咪都話D 食物算係好有誠意,她都食得好開心,最重要係她不想我們破費,所以泥黎度係好正確既選擇 YEAH~~~

P.S. 唔好意思,今次係即興寫食評,唔記得影相,下次再去先影比大家睇。
2011-05-08
母親節
  • 必食小籠包
  • 炒豬扒麵
2011-01-02 73 瀏覽
記得呢間餐廳係媽咪既朋友開既所以之前都有食過幾次今次係同寶貝黎食.特登帶佢黎試酸辣湯同小蘢包每次都話下次要飲沙鍋雲吞雞.但都係叫左酸辣湯 酸辣湯.酸同辣既程度調教得好好.不過唔係好食得辣果d唔好試啊 上湯小蘢包.皮薄咸靚擔擔麵.這個麵不是最正宗的.加上做唔到辣既效果煎餃.以為唔好味.食落味道唔錯.不過都係食左好小麻辣牛肉麵.呢個選擇係錯誤 本身仲意辣.仲意牛肉.混合左係接受唔到原來..d麵都嘛嘛地.唔彈牙食完之後仲有甜品送杞子啫喱.唔係太食~態度方面都唔錯.幾有禮貌坐位都好舒服.唔會迫會繼續幫親
記得呢間餐廳係媽咪既朋友開既
所以之前都有食過幾次
今次係同寶貝黎食.特登帶佢黎試酸辣湯同小蘢包
每次都話下次要飲沙鍋雲吞雞.但都係叫左酸辣湯

上湯小蘢包.皮薄咸靚
擔擔麵.這個麵不是最正宗的.加上做唔到辣既效果
煎餃.以為唔好味.食落味道唔錯.不過都係食左好小
麻辣牛肉麵.呢個選擇係錯誤

本身仲意辣.仲意牛肉.混合左係接受唔到原來..
d麵都嘛嘛地.唔彈牙
食完之後仲有甜品
杞子啫喱.唔係太食~

態度方面都唔錯.幾有禮貌

上湯小蘢包
煎餃子
  • 酸辣湯.上湯小蘢包
2010-08-22 33 瀏覽
今天跟爸媽及妹一行4人唸住出街食, 妹提議去 "龍門客棧", 我們叫左 滑雞灌湯麵, 小籠包, 銀芽膳糊, 時菜獅子頭, 醉雞, 東坡肉 + 2杯涷檸茶滑雞灌湯麵既湯底不錯, 份量夠我地大家分, 東坡肉幾入味, 上碟時切開一小塊咁, 合爸媽吃呢.妹話涷檸茶不錯, 不過我無試到.小籠包既皮真的比較厚左, 肉都有點 "鞋"時菜獅子頭, 我本人就覺得"鞋"左少少及咸左少少.醉雞就一般啦, 味道都可以, 不過...都不算合我既標準.銀芽膳糊係當小食, 所以銀芽多都無所謂啦...4個人, 埋單 HK$188, 算抵食呀..
妹話涷檸茶不錯, 不過我無試到.
小籠包既皮真的比較厚左, 肉都有點 "鞋"
時菜獅子頭, 我本人就覺得"鞋"左少少及咸左少少.
醉雞就一般啦, 味道都可以, 不過...都不算合我既標準.
銀芽膳糊係當小食, 所以銀芽多都無所謂啦...

4個人, 埋單 HK$188, 算抵食呀..
2010-08-22
  • 滑雞灌湯麵
2009-09-14 26 瀏覽
上個禮拜五老公仔開OT, 我又唔想返屋企煮公仔面食, 諗起之前上OPENRICE見過雅都開左間食上海嘢0既舖頭所以就去試下叫左鮮菌回煱肉 + 4蚊要左杯豆漿同白飯, D SERVICE都幾好, 不過我聽到隔離枱問唔知咩餸係用咩魚做, 個侍應就唔係好清楚, 不過疑似老闆娘聽到就即刻答番個客0既問題, 唔錯唔錯, 起碼唔會亂咁講.其實我鍾意食回煱肉係因為有荀, 不過呢度就將鮮菌代替左荀, 味道都唔錯, 我覺得咸左少少, 可能我平時食開D清淡嘢, 可能我覺得咸其他人就未必覺得

2009-09-11
2009-08-09 30 瀏覽
AUG 2, 2009 (SUN) DINNER今日特登嚟試吓D特餐 $27 『配豆漿、凍飲 +$2』睇睇個餐牌,我哋有兩個同胞唔係好啱食,都係食住第樣先!我選了一個椰香焗雞球飯 配凍檸茶少甜黑椒雞扖火腿飯 配凍檸茶東坡肉牛肉麵 『上海麵』$28 『 配凍飲 + $4』東坡肉牛肉麵 『刀削麵』$31椰香焗雞球飯 ~ 一放低真係香噴噴得好緊要,陣陣香濃嘅椰香味非常清香,雞球多就唔在講,肉嫩味醃得剛好,仲有一些迷你金筍及洋蔥襯托,加上炒底的蛋絲,顏色都幾靚!真係估佢唔到真係好出色,一間上海菜做主力嘅食肆,料理西式都還有咁卓越嘅表現,真係值得一讚!講真,真係好多餐廳整呢D咁簡單嘅焗飯都好唔掂架!黑椒雞扖火腿飯 ~ 睇落去就無咩驚喜,但塊雞扖都係嗰句,醃得幾好味!黑椒汁幾夠多!東坡肉牛肉麵 『上海麵』~ 嚟到發覺跟上次食D牛展『即係牛肉』好明顯少得多,因為上次係另外用碟上的,份量還多舖滿一整碟!今次只係舖在碗上得幾片,不過東坡肉依然多!追問之下,原來係叫少咗麻辣兩個字,個姐姐仔話麻辣先係分開上的,於是就自己加咗檯面樽麻辣醬食,個秘製麻辣醬依舊好味道!只係少咗好多牛肉,真唔抵!東坡肉牛肉麵 『
AUG 2, 2009 (SUN) DINNER
今日特登嚟試吓D特餐 $27 『配豆漿、凍飲 +$2』
睇睇個餐牌,我哋有兩個同胞唔係好啱食,都係食住第樣先!
我選了一個椰香焗雞球飯 配凍檸茶少甜
黑椒雞扖火腿飯 配凍檸茶
東坡肉牛肉麵 『上海麵』$28 『 配凍飲 + $4』
東坡肉牛肉麵 『刀削麵』$31

東坡肉牛肉麵 『刀削麵』~ 同樣都係叫漏麻辣,所以牛肉一樣少得很,不過不知為何,呢碗東坡肉係原舊無切開的,非常大件,超抵食!仲係層次分明嘅五花腩嚟,入口即溶化!刀削麵麵質好滑,可以一試!

今日坐在水吧對面,見到負責沖檸茶個姐姐仔真係好攪笑!沖杯嘢要量嚟量去,又倒出嚟又倒入去幾十次先沖到一杯,真係夠哂認真,辛苦哂!

2009-08-02
2009-08-01 32 瀏覽
Jul 5, 2009 (Sun) Dinner 今次專登嚟試吓呢度D上海嘢!雞絲粉皮 $22可能因為即整嘅關係,要慢慢將雞手撕呱,個冷盤竟然係最遲嚟!D粉皮仲係暖嘅添,不過有好多芝麻醬,蠻不錯喔!銀芽炒鱔糊 $32食上海嘢當然要試呢個餸啦!最快係佢嚟,不過個樣就經已唔係好掂,銀芽非常多整碟滿滿的,鱔糊就得好少,仲有骨添,水汪汪咁,味道就不願多提 lu !兩個字講哂,差勁!用韮王炒加個獻汁,我諗咁煮大路D,唔駛嘥哂D鱔糊!沙鍋雲吞雞 $65也是上海菜必食之選,雲吞皮少少厚,但咬落有肉汁流出嚟,餡料肉味鮮,雞就有D嚡!湯就好鮮甜,飲飲吓發現有幾片金華火腿呀!大家都爭住食,手快有手慢無 lu ! 糖醋排骨 $32細細個小碟乘著細細的 6小舊糖醋骨,非常精緻!差D唔夠分,嘻!陣陣鎮江醋的香,還帶著丁點的甜,D排骨好嫩,原來呢個先至係必選!四川擔擔麵 $23麵質頗彈牙,料亦頗多,OK!東坡肉麻辣牛肉麵 $28東坡肉鋪滿碗面,極入味、肥瘦層次分明、入口即溶化,正!麻辣牛肉係用碟分開上嘅,也是整碟滿的,麻辣味好香,牛展食落真係有少少麻,但一D都唔油,呢D咪有麻辣嘅感覺又唔油膩囉!正正正!!!上海粗
Jul 5, 2009 (Sun) Dinner
今次專登嚟試吓呢度D上海嘢!
雞絲粉皮 $22

銀芽炒鱔糊 $32

沙鍋雲吞雞 $65

糖醋排骨 $32

四川擔擔麵 $23
麵質頗彈牙,料亦頗多,OK!

東坡肉麻辣牛肉麵 $28
東坡肉鋪滿碗面,極入味、肥瘦層次分明、入口即溶化,正!

上海粗炒拉麵 $30
好普通,麵唔夠粗!

麵食 +$4 可配凍餐飲,所以加咗3杯凍檸茶解解渴!
叫咗咁多嘢都係 $244 ,每人都唔駛 $50,好抵食!

2009-07-05
  • 糖醋排骨
Jun 28, 2009 (Sun) Dinner發現有間食 肆在商場一樓盡頭的一角,個名好勁呀!今日專登嚟試吓!!蘿蔔牛腩煲 $30仲有我最鍾意食嘅牛根喺裡面,仲好淋啱哂我,牛腩同樣夠淋,同蘿蔔一樣咁入味,嚟到就要試吓 la,好正!咖喱滑雞煲 $33雞都幾滑,咖喱汁味道唔錯,但唔夠香!咸肉炒津白 $28津白好淋好入味,滲入了咸肉嘅咸香味濃!呢個餸等得比較耐,簡簡單單,不過好好味,都值得等嘅!菠蘿生炒骨 $28不會太甜或太酸,甜酸味剛剛好,排骨肉軟淋,菠蘿仲係新鮮嘅,,加咗D青綠嘅西椒,真係色、香、味俱全!蝦仁炒蛋 $28比前幾道菜,呢個就略為遜色咗少少,蝦仁超細粒,我諗似大隻D嘅蝦米,HEHE!蛋唔係滑蛋,也不是炒蛋米,且有少少水汪汪,結果冇人欣賞剩餘好多!加 $4 送白飯一碗及餐飲一杯 『凍飲或轉酸辣湯 +$2』個酸辣湯大家都覺得太酸,但都唔係差,普通 la !好抵食!電視在舖頭的牆中央,張張檯都睇得好清楚,唔駛就嚟就去,幾好幾好幾周到!食食吓先發覺原來呢度係出名食上海嘢架!不過小菜都好好味,除咗蝦仁炒蛋!我哋決定下星期同樣時間喺度再見!今日係咁先!!
Jun 28, 2009 (Sun) Dinner
蘿蔔牛腩煲 $30

咖喱滑雞煲 $33

雞都幾滑,咖喱汁味道唔錯,但唔夠香!
咸肉炒津白 $28

津白好淋好入味,滲入了咸肉嘅咸香味濃!
呢個餸等得比較耐,簡簡單單,不過好好味,都值得等嘅!
菠蘿生炒骨 $28

蝦仁炒蛋 $28

加 $4 送白飯一碗及餐飲一杯 『凍飲或轉酸辣湯 +$2』
個酸辣湯大家都覺得太酸,但都唔係差,普通 la !

我哋決定下星期同樣時間喺度再見!今日係咁先!!

2009-01-16 12 瀏覽
龍門客棧位處雅都商場某街尾,唔係街坊街里,都唔會識來.今日特登來,因為它的麻辣油.坐下才發現是下午茶時間,那我們兩人可以豪一點!這裏的Service不錯,給我們下單的太太好細心,話我地聽點配抵食,而且落單好快就有得食.我們叫了酸辣湯豬軟骨拉麵,麻辣豬肚絲,小籠包同兩杯熱飲.湯同麵都唔合格,唔夠熱,湯酸辣不足,麵又太稔,還好,豬軟骨好稔好入味!麻辣油有辣椒粒,芝麻同蒜蓉超香口,配爽口雪凍豬肚絲好有口感,正!小籠包皮太厚,肉大多汁.野食中規中矩,但坐得舒服,服務細心,值得幫襯.

坐下才發現是下午茶時間,那我們兩人可以豪一點!

野食中規中矩,但坐得舒服,服務細心,值得幫襯.
  • 麻辣小食
(非會員)
2008-05-10 5 瀏覽
今天剛巧入屯門, 聽朋友說新墟雅都商場新開了一間吃上海食品的小店, 所以專程拜訪; 老實說, 這間小店的位置都幾"格攝", 所以我照地址也花了一點時間才找得到.店子面積不大, 不過勝在新淨; 入去找個位置坐下後便拿餐牌看看, 一看之下, 發覺除了上海食品之外, 還賣西式粉麵飯, 感覺有點不倫不類...閒話不多說了, 我叫了一客豬軟骨拉麵, 酸辣湯(小) 和 小籠包(小), 食後感想如下:豬軟骨拉麵 -- 豬軟骨弄得很入味, 軟骨煮至軟滑, 但同時豬肉又不會太淋, 麵條也很爽滑,整體上可以算是水準之上.酸辣湯 -------- 材料多, 但不夠酸亦不夠辣, 味道只是一般, 嚴格來說不合格.小籠包 -------- 肉餡尚算OK, 雖然是即叫即蒸, 但外皮很乾和很硬, 而且其中兩件小籠包的肉餡內有骨, 所以不合格.這裡的食物價錢不算貴, 如果你是在雅都商場附近居住或工作, 而又對上海小吃有興趣的話, 可以一試; 但若果閣下是要山長水遠, 而專程來品嚐一頓上海小吃的話, 對不起, 我相信這裡絕對不會是你的首選.

豬軟骨拉麵

酸辣湯

小籠包

2008-05-06 8 瀏覽
2008/4/30午餐我和同事也見B餐是雞扒擔擔麵所以就要,來到是雞翼的﹖再望遠處的紙餐牌…雞翼膽膽麵…又會同一時間一齊看錯﹖真的好笑。未發育的雞翼有兩隻,但肉很乾;今次的麵煮得不錯,份量多麵條彈牙有咬口;微辣的膽膽與無味湯撈雲之後,立即變得惹味非常。發覺餃子 / 小籠包配黑醋是越吃越滋味﹑開胃,之前也沒留意呢﹗
2008/4/30午餐

我和同事也見B餐是雞扒擔擔麵所以就要,來到是雞翼的﹖

2008-04-16 6 瀏覽
2008/4/15午餐麻麻地肚餓,所以要了B餐雞扒雲吞麵。雞扒煎得不夠喉亦放得太耐,肉很乾鞋;雲吞皮很厚而且很硬,曾有未煮熟的懷疑,但菜肉餡全熟加上味道不錯;麵餅未打得散,煮得未夠耐,比較硬;湯底超級淡,要加大量黑醋才OK。小籠包一共有四件所以用蒸籠上,也是皮硬,肉餡多汁好味。今日的招待十分週到,還有不斷加茶,真係飲都飲唔切XD
2008/4/15午餐

小籠包一共有四件所以用蒸籠上,也是皮硬,肉餡多汁好味。

今日的招待十分週到,還有不斷加茶,真係飲都飲唔切XD
2008-04-05 17 瀏覽
2008/3/31午餐又來這裡吃抵抵午餐。牛展雲吞麵好吸引,不過好肚餓,最後還是要粟米班腩飯,粟米汁很傑,炸班腩應放了一段時間,外層已經很林,內裡的魚肉都夠厚大,飯煮得較乾。附送的餃子和上次的小籠包質素一樣。對面的食客吃我喜歡的上海粗炒,樣子望落好像不錯,看看那天會試到吧。
2008/3/31午餐

附送的餃子和上次的小籠包質素一樣。