2010-07-09 293 瀏覽
在荃灣的悅來酒店訂了一晚來看球賽,$580/晚也真的不錯,下班以後便到荃灣找點東西吃,看到這裡的評語也不錯,就來試一試吧!不知道是因為還未到吃飯時間還是大家都去找地方看足球,所以踏進餐廳時還有蠻多的位置,我們選了卡位坐了下來。餐廳感覺沒什麼特別,但是夠光,也頗舒服的,先點了一枝自製羅漢果桂圓茶,很重羅漢果味,沒有甜味,不錯。等候點心的時間也可以,我們兩個人吃了以下的東西:黃金蝦春卷 - 賣相一般,要是可以把它們站起來會比較吸引,蝦肉不多,味道也沒有什麼驚喜,但是喜歡吃炸東西的也可以一試~蜜味叉燒腸粉 - 腸粉皮很軟,但不夠通透,並且夾起來的時候會變爛,不是斷掉的爛,是散開的爛,需要用匙幫忙才可以放到碗裡去吃~ 叉燒比較乾身,不太好吃,這碟不建議筍尖鮮蝦餃 - 皮做得真的頗薄,但是不夠煙UN,蝦也爽,可是不知道為什麼卻沒什麼蝦味,筍尖是有,但不留心吃的話是留意不到的,這碟可試可不試~荔芋魚肚雞扎 - 可能放久了才吃,腐皮乾了,但是也還好,裡面的雞對我來說雪味太重,吃不下,火腿卻頗香,而魚肚我沒吃,荔芋太爛了,需要用匙才吃到,這碟整體體來說也可以的~流沙奶皇包 - 趁熱即時吃,真的是流沙,

流沙奶皇包 - 趁熱即時吃,真的是流沙,餡不多,但很香蛋黃味,而且皮很薄,個人特別喜愛,這碟推介

冰花大菜糕 - 這個不是我杯茶,故只小嚐了一口,感覺有點似吃沙糖+魚膠粉的感覺,個人不推介

結賬$101,總括來說這裡沒甚麼特別,勝在價廉,若偶爾想吃點心,可以是廉價的選擇~
黃金蝦春卷
蜜味叉燒腸粉
筍尖鮮蝦餃
荔芋魚肚雞扎
冰花大菜糕
2010-07-02
$50.5 (晚餐)
4K
2010-05-15 108 瀏覽
今朝(15-5-2010 Sat)同男友起身後,佢要到荃灣做啲o野,咁我陪佢去啦,整完o野就搵o野食,沙咀道好似冇乜o野食,行到眾安街交界諗,唔係又行返去兆和竹咁冇新意呀?我指住眾安街向楊屋道方向,話我o地好少試呢邊o既,男友就同意試呢邊.見到有點心居,我問男友,又食點心嗎?佢話試吓囉.啊.入到去,每張枱都已經有一壺茶,自己斟.我o地點o左:1. $10.00 o既是日靚粥會係咩粥呢?原來係皮蛋瘦肉粥,粥好香好棉,唔太熱,食食吓,原來唔係瘦肉,係排骨.一碗分到四個碗仔份量,算可以啦.味道: 4分2. $12.00o既香茜牛肉腸腸粉脹卜卜o既,因為牛肉有好多,腸粉唔係太薄,厚厚地身,亦唔算好滑,牛肉味唔太出,呢個一舨啦.味道: 3分3. $16.00o既薑蔥牛栢葉男友要食,多數都係佢食,呢樣份量唔係唔好,牛栢葉夠腍,辣辣地,我只食少少就由男友食啦.味道: 3.2分4. $12.00o既流沙奶皇包熱騰騰o既,要好小心食,呢個皮夠薄,餡多而且幾香,甜度係偏淡o左唔太甜.味道: 3.2分5. $12.00o既灌湯小籠包一籠三個,要趁熱食,皮薄,豬肉餡好大舊,係有湯o係裡面,第一隻係有驚喜,但男

見到有點心居,我問男友,又食點心嗎?佢話試吓囉.啊.

入到去,每張枱都已經有一壺茶,自己斟.我o地點o左:

1. $10.00 o既是日靚粥
味道: 4分

2. $12.00o既香茜牛肉腸
味道: 3分

3. $16.00o既薑蔥牛栢葉

4. $12.00o既流沙奶皇包

5. $12.00o既灌湯小籠包
一籠三個,要趁熱食,皮薄,豬肉餡好大舊,係有湯o係裡面,第一隻係有驚喜,但男友畀我食三粒,呢粒竟然冇湯,奇怪.
味道: 4分

6. $18.00o既四寶糯米雞
大大隻糯米雞,侍應幫我o地剪開塊荷葉,糯米味好香,我o地睇吓有邊四寶先,係叉燒,鵪鶉蛋,雞翼同…..臘腸.

糯米好濕,叉燒唔係死硬,男友食o左雞翼,之後我見約一吋o既臘腸有好多肥膏,我叫男友唔好食,佢話點都要食一啖,好.佢食o左話正但真係好肥,最後都冇食.晒
味道: 3.2分

我問男友呢間同點精品比,邊間好啲?男友話呢間,起碼呢o度大間啲,坐得舒服啲,而且又多款.

埋單$84.00.
旅行後回港,媽媽想念香港的美食,決定到點心居吃個late tea除方便外,主要是下午3-6,點心全部$10,蒸飯就($14)....特點除外點了燒賣,蝦餃,蝦腸,牛肚,炸"兩",小籠包,鍋貼燒賣,蝦餃,蝦腸都係次次點的了.......水準都是不錯的,蝦餃皮薄蝦多是我的心頭好第一次點牛肚......好淋好香呀.......炸"兩"裡面既油炸鬼係勁脆....唔知係唔係即嗌即包呢?小籠包皮係薄,不過裡面既肉就比較普通.....用既醋又冇加薑絲鍋貼就皮唔夠薄.....賣相係好靚......肉都係同小籠包一樣,下次應該唔會點了媽咪又咳,點左佢自家制既羅漢貴圓茶2支($8/支)真係好重味,媽咪話呢d係足料不過呢隻茶唔係第一次飲,都飲左好幾次...冇話淡左,相信宜家既品質控制係唔錯的我會推薦呢間點心居的,因為茶樓對我黎講有點太嘈了

點了燒賣,蝦餃,蝦腸,牛肚,炸"兩",小籠包,鍋貼

第一次點牛肚......好淋好香呀.......

炸"兩"裡面既油炸鬼係勁脆....唔知係唔係即嗌即包呢?

媽咪又咳,點左佢自家制既羅漢貴圓茶2支($8/支)
真係好重味,媽咪話呢d係足料

我會推薦呢間點心居的,因為茶樓對我黎講有點太嘈了
2010-05-14
2010-05-10 29 瀏覽
一年之始, 選擇了去看新開的荃灣GV看阿凡達, 中午再同屋企人去新開無耐既點心居 見佢幾多人等, 應該不會太差吧, 等了半個鐘, 終於有得食點心單賣旳是正常點心, 並沒甚麼特色/招牌點心, 要數最特色, 可能已經係灌湯餃, 畢竟依家連傳統酒樓都好少地方有得食, 可惜係老婆 (當時仲係女友) 叫錯左, 最後都係試唔到蝦腸: 腸粉尚算滑, 蝦好大隻, 第一碟就來個咁既水準, 令到我好期待!炸蝦丸: 原來係果仁鋪面, 我唔太鐘意果仁蝦丸, 通常果仁味都會蓋過蝦丸味, 基本上我只知我係"咬"緊蝦丸, 而食到既係果仁味奶黃包: 不夠流心, 奶黃味尚可, 而且好大個, 算幾抵食叉燒包: 叉燒包也是一般, 呢度既包點都好大個, 但料只是一般, 叉燒醬不夠多, 無左叉燒醬流出黎即刻搶住食既感覺小籠包: 同一般酒樓既毛病一樣, 太乾, 皮厚薄我不太要求, 因為始終唔係鼎泰豐翡翠, 但太乾真係死罪, 入面無湯還叫小籠包嗎?桂花糕: 屋企人至愛, 好多桂花, 桂花味適中, 唔會一夾就散, 合格炸饅頭: 炸得金黃, 炸饅頭只要炸得新鮮, 其實好難唔好食, 合格燒賣: 這個不錯, 上面有蟹子, 大粒得黎好香豬

見佢幾多人等, 應該不會太差吧, 等了半個鐘, 終於有得食

奶黃包: 不夠流心, 奶黃味尚可, 而且好大個, 算幾抵食

燒賣: 這個不錯, 上面有蟹子, 大粒得黎好香豬肉同冬菇味, good

山竹牛肉: 牛肉也是standard, 不會太差, 而且一樣係好大件

牛柏葉: 稍嫌不夠薑蔥味, 牛柏葉是爽口的, 但本身無味的牛柏葉要薑蔥味才能提高吸引力嘛

環境只是一般, 可能因為阿姐都係新手, 倒瀉左d汁去我地d袋度, 而且地下相對污髒

因為添好運, 依家多左好多點心專賣店, 點心居相信咁多人排隊既原因, 除左因為價錢相宜外, 還有她的份量, 但如果有得選擇, 我可能都會揀番茶樓, 起碼水滾茶靚丫
蝦腸
好多奶黃
水晶蝦餃皇$16.00,好多蝦,新鮮彈牙,皮算薄
擂沙煎堆仔$10.00,有好多芝麻,新鮮熱辣,正
  • 流沙奶黃包
最近流行的點心熱潮,添好運的水準是不錯,價錢也便宜,而且又是米芝蓮星級店,日日大排長龍也可以理解。不過,要等幾粒鐘才有得食,自問沒有咁好耐性。當想吃平價點心時,會考慮點心居。賣得十多元/ 籠的點心,自然唔會有什麼豪裝,環境跟茶餐廳差不多,但就比較企理。不管了,拿著點心紙,把心水食物劃好才算。什麼蒸點、包點、腸粉、油菜,全部唔放過。先來炸兩,腸粉皮是偏厚,亦不滑,但係裡頭的油炸鬼是熱呼呼又脆卜卜的,可以收貨。老媽子想吃飯,又來客蒸飯,揀了煎蛋牛肉飯。牛肉的質感不夠實在,且欠缺肉味;煎蛋是全熟,沒有燶邊,對我來說並不吸引。幸好米飯是一粒粒的,軟硬適中,加上甜豉油,搶回不少分數。以點心計,雞扎是我的心頭好,想當年每朝都要吃一籠做早餐。這裡的出品,雞肉和火腿都很普通,而最重要的腐皮卻並不軟滑,亦不入味,甚至可以說是有點硬,稍為失望。傳統燒賣,四粒黏在一起,外表就不行了。餡料是豬肉成份為主,味道和口感均對辦,勉強可以接受;吃完傳統的燒賣,再叫個懷舊的鵪鶉蛋燒賣。有蛋有肉,是正路的,只不過是蒸得過了點火位,偏嚡口的。小籠包是最差的一項,外皮厚厚的,質地又乾又硬,肉不鮮,缺乏肉汁,下次不再吃了;至於

小籠包是最差的一項,外皮厚厚的,質地又乾又硬,肉不鮮,缺乏肉汁,下次不再吃了;至於蝦餃,皮同樣是不行,還好鮮蝦大隻,亦夠爽口,又不能說它太差。

錦鹵雲吞,皮是炸得脆脆的,夠晒香口熱氣。可是,餡料太少了,只有一丁點的蝦肉,唔岩數喎!

白灼時蔬,是用上西生菜。賣相已扣晒分,吃落是太稔,缺少了應有的爽脆口感,感覺都唔太新鮮。

包點只要了傳統的叉燒飽,包身又幾鬆軟好吃,叉燒充滿蜜汁的香甜,正合我心意。

又來件馬拉糕,熱辣辣的,質地鬆化軟熟,不過就差點香甜;最後是香麻蛋散,糖漿甜度對辦,入口十分鬆化,幾好吃的。

總的說,點心水準未算出色,但以咁既價錢,又唔使加一,茶錢都只係$2/位,絕對吃得過。

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html
2010-03-25 1 瀏覽
要到荃灣辦事順道吃午餐,結果選了點心居來個一盅兩件。三間點心居先後光顧,舒適度以荃灣店為最,就算長枱也不是放置得迫狹狹般;坐下不久,阿姐將整壺熱普洱放在桌上,讓客人隨意加添,免卻為客人添茶工作,真方便! 自從車氏飲茶之後,酥皮叉燒包就是我飲茶必點點心之一,已有心理準備包子會從熱櫃拿來,真的沒錯。那三個包子好像縮細了?!記憶中的酥皮叉燒包本已不大,現在更像三個迷你麵包,當真小吃多滋味。微暖包子面層脆但不香,少了一陣誘人奶香,幸而酥皮還不是淋淋的,還可以收貨的水準;餡料用上全瘦叉燒,肉質不乾但芡汁很乾,乾乾的叉燒餡也沒有蜜味,畢竟帶蜜味又濕潤的叉燒餡才美味的,今次只是普通水準啦。韮王鮮蝦腸透著蝦仁的樣子確好看!腸粉入口軟糯但很削,還有點黏筷子,其他分店這方面做得較好; 每條腸粉有兩隻鮮蝦,吃來爽口有點蝦味,而且清潔工夫做得不錯;另一主角韮王份量很少,寥寥幾條太吝嗇了吧?店方所用豉油味道甜中帶鹹,顏色沒其他分店濃黑,配腸粉仍是不錯。本選了蟹籽燒賣,最後改了突然想吃的四寶雞扎, 以薄薄腐皮卷著雞肉/火腿/魚肚/小粟米的雞扎顏色鮮明,蒸氣騰騰的上桌,吸引!魚肚滑溜沒腥味,像海綿般吸收所有肉汁,超
要到荃灣辦事順道吃午餐,結果選了點心居來個一盅兩件。

本選了蟹籽燒賣,最後改了突然想吃的四寶雞扎, 以薄薄腐皮卷著雞肉/火腿/魚肚/小粟米的雞扎顏色鮮明,蒸氣騰騰的上桌,吸引!魚肚滑溜沒腥味,像海綿般吸收所有肉汁,超好吃!雞肉細心地去掉肥膏和雞皮,兩件雞肉極為滑溜,味道輕淡也沒雪味,ok; 洋火腿厚厚一條極有嚼勁加上爽口小粟米,這個雞扎蠻不錯。

再喝一杯茶味不太濃的普洱幫助消化之時,新鮮酥皮叉燒包出爐了, 阿姐也向客人推銷一下,當時真的有點羨慕,同是叉燒包,新鮮焗好的一定更可口,只是那盤包子竟沒有剛出爐麵包那陣香氣飄來,連應有的誘人酥皮奶香也沒有, 的確有點失望。

服務方面很一般,還是駕著粉紅電單車老闆娘在場的時候才有最好服務。
不香酥皮叉燒包
韮王鮮蝦腸
四寶雞扎
魚肚最好吃
2010-02-22 4 瀏覽
不知不覺間, 由添好運攜起的點心風已吹至全港, 今次呢間係由九龍城開到過來的點心居, 價錢唔貴, 自稱全部點心都係即叫即製, 一般要等10-15分鐘, 所以好多時同隔離檯d客人都係你眼望我眼, 係度等食...一行三人食左: 韮王鮮蝦腸粉($14): 腸粉皮做得好厚, 蒸出來比較乾身, 而且腸粉皮表面仲要有粉粒, 明顯係拉腸粉皮的粉漿出現左問題, 蝦肉同韮王份量亦不多, 雖價錢不貴, 但因水準不高而不值鳳爪排骨飯($14): 夠熱, 排骨份量不少, 可惜用左好多生粉醃, 飯的份量不少但偏濕, 唔好食鵪鶉蛋燒賣($12): d鵪鶉蛋白同豬肉做的燒賣的質感都好韌, 明顯地蒸得太耐, 蒸到過左火水晶蝦餃皇($16): 呢個稍為有水準, 澄麵做的皮薄得來又唔會太易爛, 蝦肉筍絲比例配搭不俗, 配辣椒油食真係不錯豉汁鳳爪($10): 呢個普普通通的酒樓水準山竹牛肉球($10): 有3粒, 牛肉比較鬆散, 有加芫茜同馬蹄, 咬落去'林' d腊味煎蘿蔔糕(12): 煎得香口, 但蘿蔔份量少, 而且味精同胡椒粉的味道頗重香煎芋頭糕($14): 同樣煎得香脆, 但味精同五香粉下得太多酥皮焗叉燒包($12
一行三人食左:

豉汁鳳爪($10): 呢個普普通通的酒樓水準
酥皮焗叉燒包($12): 酥皮比較油, 而且鬆散, 一咬落去已經散到一檯都係, 雖然係即焗, 但都唔係熱到燙口, 究竟係焗完無即刻送上, 定係番焗?? 就只有店方才最清楚??!!
熱奶茶($6): 見咁平咪試下, 估唔到呢個都ok, 接近一般茶餐廳水準, 夠熱, 奶同茶都配合得到, 不過卻好似點心一樣要等成10分鐘先送上, 真係有點兒過份 ...
我唔知無得選擇定係點??!!佢地只係送上普洱茶一碗, 如果係無得選擇的話, 飲自己唔鍾意飲的茶, 食點心都無咁開胃, 如果係可以選擇而侍應無問就求其送上普洱, 仲要收$2茶錢, 那就更加不要得了!!
另外佢地分配座位的方法就更加有問題, 毫無條理, 搞到亂晒大籠, 入到去又無人理, 有d客人以為任坐時又俾人叫住, 又叫人出去等同埋排隊, 我更見到店員留左8人的檯俾一群人, 但d人見有位但又唔俾佢地坐, 仲要留到我地食完, 差不多一個小時都仲未返來, 正確來講應該都唔知係咪去左第二間食店了, 睇來店主要做好管理工作才可以...
腸粉皮好差
奶茶竟然不錯
最好的
奶茶竟然不錯
2010-02-21 5 瀏覽
等左幾個字...先黎得籠鳳爪.....半個鐘後...追單至黎埋其餘6籠...小籠包皮厚之餘入面可以一滴汁都無...好野~灌湯餃.....得個樣....咸到乜咁....食完都唔知食左乜黎...其他野不過不失啦...服務有位大隻哥哥仔好好,唔知係咪老闆...其他呀姐...有D時運高睇你唔到咁囉..

小籠包皮厚之餘入面可以一滴汁都無...好野~
其他野不過不失啦...
2010-02-20
2010-01-30 1 瀏覽
看見這舖子新開將, 而且又看見很多人在吃環境也不錯呢我便和媽子去嚐嚐~下單後,一會兒食物就送上,很快呢楊枝甘露奶味太重,不夠酸呢馬拉糕頗香,十分鬆軟,又不太甜
2010-01-29
古法馬拉糕
晶瑩通透既蝦蛟
  • 是蝦蛟呢~皮很滑夠薄
  • 一咬口肉汁便立即從皮中擁出來
  • 很美味!:D
2010-01-28 5 瀏覽
之前睇完食評去試 ~無想像中咁好因為我一心想去食流沙包但結果真係呂流 而且無奶皇味不過總體味道 ok 而家平 ~5 個人都係 $48左右 ~下次去開 tw 都會再食 €
之前睇完食評去試 ~

無想像中咁好
因為我一心想去食流沙包
但結果真係呂流 而且無奶皇味

不過總體味道 ok 而家平 ~
5 個人都係 $48左右 ~
下次去開 tw 都會再食 €
2010-01-28
2010-01-20 52 瀏覽
想試九龍城店已久,但每次都有更吸引的選擇;原來現在大角咀及頗近我的荃灣也有分店了,當然馬上拉隊去吃~~未食以先,老公與細妹竟同時誤認店名為居心點,真搞笑!  店內環境與一般茶記無異,只是較新簇;由於可吃點心晚餐的地方不多,七點多的夜晚食客不少,我們也等了約十分鐘才有沙發卡位。點心選擇約50款,說多不多,但大家心水多多,加上價錢很大眾化,4個人畫下畫下共剔了19款點心,覆單時侍應哥哥也說實在太多!然而事實是,我地除了將已剔的點心掃光,後來甚至要追加點心,可見水準是不錯差的,介紹如下:  腊腸滑雞飯($17)-是晚大家戰鬥力強勁,打頭陣就是一盅飯!其實配料的滑雞與腊腸都好麻麻,幸而蒸飯軟硬適中、豉油又微帶甜香,老公同細妹都很表欣賞。 酥皮焗叉燒餐包($12推介)-點心紙上有8款推介,此乃其一;一碟三件,皮薄餡多,賣相與組合都算吸引,我只嫌酥皮未夠脆,還有油分稍多了點。 庶糖桂花糕($10)-相當邊緣的選擇,賣相也實在一般,而且單憑挾起感覺,質感亦似乎過稔;但味道卻是估不到的清香動人,甜度適中很有驚喜! 楊枝甘露($14)-店方上菜次序很亂,多款甜點率先上場,幸而甜魔絕不介意以糖水代湯開胃。

楊枝甘露($14)-店方上菜次序很亂,多款甜點率先上場,幸而甜魔絕不介意以糖水代湯開胃。濃度較高的甘露芒奶味頗重,柚子的清香味亦不夠突出,水準一般般,卻引得不喜柚子的細妹欣賞。

白灼時菜($10)-賣相好頹,菜亦過稔,令我對佢興趣一般

杏片花枝丸($20推介)-這款推介炸得較油,而且杏片麻麻地夾花枝丸,除了因為杏片口感太硬,其存在亦阻礙花枝丸與甜酸醬產生化學作用。後來不吃杏仁的細妹發揮創意,將花枝丸「剥皮」再食,反而更顯簡單美味!

韮王鮮蝦腸粉($14)-腸粉皮較厚,然而鮮蝦大隻又彈牙,以價位計算非常抵食了~~(突然想起圓方潮州百樂的$48+10%蝦腸...!!)

香麻蛋散($10)-大大碟的蛋散非常鬆化,配上甜美蜜糖醬,深得老公歡心,不喜甜的他也勁吞大半碟,很厲害!至於我,因吃過深圳聖豐城帶檸檬清香的出品,比起下覺得只屬還好啦。

鴛鴦煎堆仔($10推介)-一如其名有齊兩種口味,很適合花心人士如我。黑芝麻那款夾的是芝麻餡,中芯部份流流地又有油分,熱食滋味挺不錯;白芝麻那款則是芋泥餡,與煎堆外層口味對比不及芝麻強烈吸引,稍遜。另外我有點嫌兩款煎堆的外皮都過厚了~

腊味煎蘿蔔糕($10)-煎功不錯,香口好吃。

鼓汁鳳爪($10)-個人對雞腳興趣較低沒試,但同行3人都讚味道好,並連帶猜測鳳爪排骨飯應該很好吃,云云。

水晶蝦餃皇($16)-澄皮泛白,賣相未夠晶瑩剔透靚仔吸引,幸而吃下去皮未如看上去厚,蝦隻的鮮度亦可以,以此價位算超值了。

灌湯小籠包($12推介)-雖是推介但賣相麻麻地,見一籠得三隻我就放棄試食,事實上聽意見水準只一般的。

蜜汁叉燒包($10推介)-大大個叉燒包幾乎逼爆籠,其包身較厚但十分鬆化,叉燒亦做到蜜汁香甜效果,細妹非常喜歡,一個人就吞解兩個!

千層馬拉糕($12)-鬆化但不夠香甜,味道是預期之下。

流沙奶皇包($12)-稱為奶皇包會較好,但中芯一點不流;而奶皇味有久香濃,又是一般。

香脆炸饅頭($10)-明顯是新鮮即叫即炸,成品非常的夠香脆,搽以煉奶十分好吃,要挑剔只是油分未隔好,吃來稍膩一點。

米網煎鍋貼($14)-比較特別所以一點,其實除了一層額外米網,鍋貼與一般坊間貨色無異,而且這裡的鍋貼皮太太太厚到癲,雖然肉汁算豐富,也不得不倒扣分數。

四寶滑雞扎($14推介)-最後追加的推介點心,可惜精華所在的腐皮未夠軟滑入味,配料中又少了心水芋頭,個人就不會推介了。

夜晚掃點心是個幾特別、但不算美味的經歷,因講味道這裡出品只是一般,值得一試只因價位抵食並不設加一,茶位亦只$2/位,是晚狂掃後埋單也只$254!故在狂風掃落葉中,我還靜靜留了肚,飯後再隔離再吃甜品!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=14911
酥皮焗叉燒餐包
2010-01-11
香脆炸饅頭
庶糖桂花糕
2010-01-09 9 瀏覽
點心專門店終於開到荃灣區,但是光顧各個點心店最最失望的一次。裝修:椅子已有爛舊的跡像,洗手間很明顯是上手剩下,陳舊兼污糟小籠包:外皮發了水,像蒸了很久,肉餡味道比普通 師奶淹的還差糯米鷄:餡料淡而無味,糯米硬酥皮义燒包:包乾、油多、底燶、餡少,最終沒法完成第三個包找不到理由再去。
糯米鷄:餡料淡而無味,糯米硬
酥皮义燒包:包乾、油多、底燶、餡少,最終沒法完成第三個包
找不到理由再去。
發水皮
無厘味道
乾硬化
無法完成
2009-12-19
2009-12-22 12 瀏覽
十二月中旬近個月最貼身而偶最關心的,非添好運擇星,而是樓下新開了全天候營業的「點心居」,對夜遊人來說,多個選擇也是佳信。點心沒怎樣,選擇三十款左右,不好吃的多於好吃的,如是夜的四碟點心,最拍手稱道是即拉的韭菜蝦腸,皮不薄但有微微米香,蝦是預期的腥,但說到底深宵仍有熱辣辣腸粉吃,$12/碟三條,感覺還是很良好的。山竹牛肉丸$10/三件,有三成牛肉成分,也有蒝荽及馬蹄的味道,欠的是肥肉,都幾抵食的;至於灌湯小籠包,未吃已知死硬,結果不敘了,反正就沒有下次,走前喝碗是日熱粥,很香柴魚味,但以廣東粥來說就不夠綿,味精不多,算是這樣子了。宵夜點心價$25/位,有高清大電視送點心,算是這樣子了,最不合理是茶資$2/位,來的卻是有色而無味茶,真神奇。年輕的女店員殷勤有禮,做事上心,值得一讚。
十二月中旬
年輕的女店員殷勤有禮,做事上心,值得一讚。

由龍城開過來,環境闊落街坊速食點心。
一盅三件牛丸,吃得睇得。
深宵的腸粉,最值推介。
粥不綿,勝在夠熱,好過吃對面七仔「叮叮」。
灌湯小籠包,是個反推介菜式。
$25 (宵夜)
由龍城開過來,環境闊落街坊速食點心。
  • 深宵的腸粉