有慶祝活動就嚟試下, 6 人叫了一些懷舊菜, 啲餸全部都偏細碟, 大良炒鮮奶非常油膩, 好滯, 仲好騷,炆石斑有條好粗嘅毛, 好恐怖, 最離譜係同個侍應講, 佢毫無反應, 就咁拎走就算數,石斑炒菜又鹹又油, 石班得果兩三片,豆苗螺片, 螺片硬到似砂紙,桂花炒翅又鹹又燶,生菜包的餡料好咸, 生菜又少,  藕餅都做得好差, 冇咬口, 料又少,壽包細到好緊要, 從未見過可以咁細, 糖水竟然係綠豆沙, 要送嘅係送紅豆沙㗎喇,錢又貴, 絕對不值一試!免中伏!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
有慶祝活動就嚟試下, 6 人叫了一些懷舊菜,
啲餸全部都偏細碟,
大良炒鮮奶非常油膩, 好滯, 仲好騷,
石斑炒菜又鹹又油, 石班得果兩三片,

豆苗螺片, 螺片硬到似砂紙,
桂花炒翅又鹹又燶,

生菜包的餡料好咸, 生菜又少,
藕餅都做得好差, 冇咬口, 料又少,
壽包細到好緊要, 從未見過可以咁細,
糖水竟然係綠豆沙, 要送嘅係送紅豆沙㗎喇,
錢又貴, 絕對不值一試!

2017-01-03
2017-01-07 2333 瀏覽
懷舊點心,真材實料,仲要早茶平到無朋友!難得平日放假,走去懷舊一下。舊式酒樓通常都要搭枱,而且冇咩服務,但係食物真係真材實料,不會像其他大型連鎖酒樓,點心好似一陣風咁。點心11點前有優惠價,三個人食咗七碟點心,埋單兩舊有找,真係平到無朋友。懷舊臘腸卷,又大份又好食,一邊食一邊漏油嗰四粒鮮蝦燒賣仔,一啲都唔仔,好大粒,好有咬口,好真材實料。馬拉糕,有蛋味又唔會好甜,我的最愛溫馨提示:11點後大、中點心加$8。鳳城有好多間,太子同北角先係同一個老闆。
懷舊點心,真材實料,仲要早茶平到無朋友!
難得平日放假,走去懷舊一下。
懷舊臘腸卷,又大份又好食,一邊食一邊漏油

馬拉糕,有蛋味又唔會好甜,我的最愛

溫馨提示:
11點後大、中點心加$8。
鳳城有好多間,太子同北角先係同一個老闆。
早餐
第一次帶朋友來到香港懷舊酒家飲茶,樓上舖有兩層,酒樓環境一般,跟普通酒樓差不多,店員服務態度很好,飲茶總體食物不錯,除左個蝦餃比較失望,一夾就散同皮比較厚,而且價錢唔算平
2016-12-22 2676 瀏覽
做冬大過年,當然要同家人食餐好。最終揀了又懷舊又傳統的鳳城酒家。好在早成個星期book 位,否則好似好多walk in 客咁,被迫失望地離開。蒸石班,蒸得剛好,條魚好新鮮。大良炒鮮奶,老人家的我至愛。炸子雞,外脆內嫩。蝦多士,多士脆到無朋友。生炒骨,味道一般。炒蝦鉗,點少少醋,即把蝦味提升, 值得推介生腸豬腳仔海蜇, 又係好食到冇朋友,生腸好粗大又爽,正正正。乳豬仔,细细隻,皮脆肉嫩多汁。壽包,不錯的甜品。
做冬大過年,當然要同家人食餐好。
蒸石班,蒸得剛好,條魚好新鮮。
大良炒鮮奶,老人家的我至愛。
炸子雞,外脆內嫩。
蝦多士,多士脆到無朋友。
生炒骨,味道一般。
炒蝦鉗,點少少醋,即把蝦味提升, 值得推介
乳豬仔,细细隻,皮脆肉嫩多汁。
壽包,不錯的甜品
  • 炸子雞
  • 大良炒鮮奶
2016-11-14 4105 瀏覽
假日喜歡到酒樓飲茶,太子鳳城酒家是我喜歡的其中一間酒樓。雖然鳳城酒家有數家分店,但太子這間的食物是最合我口味的。鳳城酒家沒多華麗的裝潢,但卻帶一點點懷舊的感覺。這裡沒間房間,人多便可獨佔一大枱;相反,人少便會編與其他人共坐同一枱。這裡的食客,多半是上了年紀的人,更有些人在這裡一飲便十幾年呢!這裡的點心,款式雖不是太多,卻是以傳統的手式製作。在這裡,我最愛最愛的是「乳豬飯」。沒錯,不是乳豬,而是乳豬飯。個人心得,乳豬配上白飯及醬汁一同食下,是單比只食乳豬更好味的。坊間許多招牌乳豬,夾起來是皮肉分開的。可是我還是覺得乳豬脆脆的外皮連著軟軟的肉,一次夾著兩種口感,是最原汁原味的。所以,每當想起乳豬飯,我還是會毫不猶疑的跑來這裡!☺️

2016-11-12
2016-09-29 5431 瀏覽
今日朝早同男朋友飲早茶(2點先入座😂😂),唔洗等位,都幾少人下。無openrice啲人講到咁天上有地下無,款式好少,連蘿蔔榚馬蹄糕都無。價錢黎講都偏貴,無咩特別好味特別驚喜。值得推介嘅有~😉北菇綿花雞 爽肚蒸燒賣爽肚真係好爽但無乜味,燒賣賣相雖然一般般,但好足料,啖啖都係蝦同菇。一般嘅~蒸鳳爪同外味嘅醬汁唔同,比較咸啲,我覺得外面嘅醬汁更加夾,會有小小怪。叉燒包不過不失,無咩特別唔提議嘅~蒜茸蒸鮮魷無蒜茸味,成碟好似水煮咁。

值得推介嘅有~😉
不過不失,無咩特別
叉燒包
唔提議嘅~
蒜茸蒸鮮魷
無蒜茸味,成碟好似水煮咁。
蒜茸鮮魷
爽肚燒賣
2016-09-10 5150 瀏覽
今晚我地訂左6點食飯,叫左4-5人餐, 再加大良炒鮮奶,桂花炒魚肚,蝦多士。所有食物一次過上菜, 我明白繁忙時間佢地想做多轉生意, 無問題。之後職員上左隻雞,由於餐牌無寫炸子雞份量係一隻定半隻, 我地夾左幾件。隔左10分鐘,阿姐話上錯菜, 4-5人餐係半隻雞, 問都無問我地就拎走碟雞,我地已經呆左,之後有個男部長走來話唔好意思,個阿姐新來,唔知情況,之後係廚房拎番碟雞俾我地,話半隻就由佢啦。我地不以為意, 之後結賬時發現佢地收多140蚊, 問佢地係咩來,佢話係半隻雞價錢。明明係佢地職員俾錯野我地,仲要收番錢!如果佢一早講明話要收半隻雞價錢,唔該佢地一早講清楚,我諗我地會立即退番入廚房,宜家張賬單陰陰濕濕咁唔標明,我地同佢理論, 首先餐牌上無寫明係一隻雞定半隻雞, 其次係你地職員俾錯我地, 唔係我地問題, 然後阿姐又拎番入廚房後再拎出來, 咁點解唔俾番半隻雞我地。最搞笑係部長話我地同意左要一隻雞,中秋節好頭好尾。事實上我地完全無表明有同意喎!!亂收費,無下次!
賬單
職員俾左跟餐既雞
題外話/補充資料: 之前有食過呢間餐, 但今次食物質素下降,咁既價錢會有更好既選擇。
2016-09-10
  • 生腸
2016-08-17 4995 瀏覽
同朋友飲早茶揀左呢度。個酒樓要搭lift/行樓梯上,得一層而且面積都唔係太大。大概朝早10點9到,一入到去就見到勁多食客同等緊位既人。我地好似等左20分鐘左右就入得😳。鳳城點心果種懷舊既味道,食果陣有少少時光倒流既感覺😛 我估佢係即叫即蒸,所以入左紙都要等番一陣,第一次去好似都等左20分鐘,第二次去就快少少既。通常一上就係全部點心都差唔多時候上,熱騰騰好正😛💦佢既水準好平均,皮薄料足,味道豐富,香氣濃郁。傳統中式點心黎黎去去都係果幾樣,都唔想太chom氣逐件講感受,直接去相(雖然影得麻麻地)!兩個人埋單一人大概80-90$,悠悠閑閑食到飽飽地,當係brunch都差唔多係咁啦😂係舊式酒樓逐漸沒落既時代,要搵番相同既味道可能愈來愈難,所以食完真係好想記錄低呢刻幸福既感覺。

糯米雞
馬拉糕
牛肉球
叉燒bell
2016-08-10 3142 瀏覽
唉!幾年前朋友相約曾到此店晚飯,當時覺得水準幾好,當然孝順嘅我時常都諗有機會帶媽咪尼試下,一諗就幾年了!終於昨晚有機會了,各人放假相约一行六人,齊齊去試下!我地book8点,去到8点半先有位入座,但我不是怪她此安排,因她已同我解釋枱客未走呀,只是該枱客人走時,她竞大大声講: 終於肯起身走了!我唔知佢想講俾我知抑或俾該枱客人聽,因為佢地都應該聽到的!我心想咁待客架!之後我地坐埋位,因為枱與抬之間比較迫,所以我地移一移張枱,立即有個待應走埋尼話(此人眼是鬥雞的)不客氣講,不要移d枱!我話:吓!唔移点坐,椅碰椅!我地無理佢,移開左d!跟住点菜,公平d幫我地落單個姐姐非常有禮,重叫我地不用点太多吃唔晒!講左咁耐,如果佢d食物有質素,我還可以忍受,但係相隔幾年,招牌炸子雞,皮係脆但係雞肉無味,乳豬拼大腸一般水準,係蝦多士有d水準,其他乏善足陳!6個人成$1800埋單,我就覺得唔平啦!但只換來咁既服務同食物,我就決定無下次了!
2016-08-09
2016-07-09 2422 瀏覽
黎到weekend當然係嘆個靚茶先啦,呢度雖然要等位,但唔會好似大至連鎖要排咁耐,地點都方便所以黎左呢邊。由於我極喜愛吃點心,尤其係尤魚,叫左呢龍蒸尤魚。賣相同口感一樣係咁白滑,仲有好爽滑,味道係用蒜蓉黎蒸所以都夠香,不過味道有點單一。仲有份煎腸粉,細細條易入口,腸粉身夠薄同埋煎到脆,不過可能蔥粒唔夠,所以唔太香,需要用芝麻鼔油黎吊味呀。
2016-07-03 1630 瀏覽
假日要慢活,所以就出去飲下茶食下包慢慢嘆,食厭左大集團既茶樓,係需要幫襯下保留返自己特色既酒樓。呢度點心選擇唔算多,但勝在質素還在。呢籠蝦餃粒粒都係咁豐滿,餃皮軟淋淋唔厚皮,仲有餡料爆多,有最少兩隻蝦,而且係幾彈牙,高質既蝦餃。特別既仲有連蓉包,包皮都係偏向鬆軟,連蓉味係正常甜味,唔算好甜,甜度合理,而特別在連蓉餡裡面係有蛋黃架,感覺完全係食緊月餅咁,都幾過癮。
呢度點心選擇唔算多,但勝在質素還在。
2016-06-12 1763 瀏覽
鳳城酒家,系彌敦道上邊,旺角站出嚟向北行一陣就到啦。亦都係一間樓上嘅茶樓,有兩層,帶friend去飲早茶有啲遲,上去二樓搵位,結果二樓無人又去翻一樓啦...茶點都幾好食,點咗椰汁紅豆糕,服務員仲同我地講呢個系飯後甜品sure要咁快點..三次,哈哈哈哈哈椰子味好濃郁,賣相好似豆腐,食落幾滑!灌湯水餃好大隻,水餃入邊有瑤柱同蝦,好似成隻水餃都浸曬系湯入面,一隻都好飽啦。。腸粉系提前煎過嘅,同其他茶樓普通嘅腸粉唔同,麻油加豉油嘅汁嘅味道唔錯~~咸水角,味道偏甜。入邊嘅蝦好多!!
椰子味好濃郁,賣相好似豆腐,食落幾滑!
咸水角,味道偏甜。入邊嘅蝦好多!!
2016-06-01
$164 (早餐)
2016-06-10 1880 瀏覽
今日有個客人朋廣州過嚟,傾完合同嘅嘢剛好收工時間,老細就話同客人一齊出去食飯,本嚟淋住遷就佢去食川菜,但佢話係廣州好多年,早已經習慣食粵菜,而且聽講話香港粵菜做得好更出色,所以要求我地帶佢去老字號吧粵菜。講系老字號粵菜餐廳,就應該要去鳳城酒家,粵菜都比較精致,廚師系順德人,所以做得好正宗。就好似呢個鯪魚球,我地個個都一致話好食,鯪魚肉唔腥,做得好爽口。招牌炸子雞保持以往嘅水準,炸得皮脆肉嫩,雞肉本嚟肉質都唔錯,所以好有口感,應該系腌過先炸,所以味道幾足,蓮藕餅都算OK,豬肉碎同紅蘿卜碎一齊釀蓮藕,再煎,煎過后比較香,仲唔錯。不過炒牛奶就有D不如人意了,食落有D滯,算系呢餐飯嘅美中不足。
2016-04-30
2016-05-31 6963 瀏覽
懷舊的酒家總有他們的捧場食客,  今晚我姨母訂了位於 鳳城酒家 請我們晚飯, 她已經 88歲了.....第一個開心是她仍有積蓄請吃飯, 第二個開心是...我們高興見到她身体健康, 思維清晰, 因為她記得訂座時要同時預訂鎮店名甜品 "蓮蓉西米布甸", 頂瓜瓜. 鳳城酒家, 有多間分店, 今次去的是太子道鳳城.  我們訂檯在三樓, 那裡座位比二樓舒適.姨母很精明, 點了鳳城特式菜多款:  燒味拼盤, 有乳豬, 叉燒, 海蜇, 生腸和脆花生. 份量足五位.乳豬和叉燒水準一般, 乳豬皮很香脆, 夠大件, 應該是中豬因肉身很厚.  叉燒調味比不上其他酒家的一哥了.海蜇和脆花生很入味, 入口不錯.  生腸夠爽口.家鄉炒斑球:   斑球賣相不錯, 肉質很好,結實彈牙有鮮魚味.  配菜有菜心, 草菇, 紅蘿蔔, 薑片,調味適中, 炒得香爽夠鑊氣.粟米魚肚羹,粟米和魚肚材料豐富, 份量夠多, 魚肚十分爽口, 羮的味道甘甜, 絕對不稀.  入囗滿意.(忘記拍照片)西芹炒帶子:  帶子很大粒, 夠新鮮, 質感好又彈牙, 配菜有西芹, 洋蔥, 草菇, 紅蘿蔔很爽口.菠蘿咕嚕肉:   用半肥瘦豬肉, 口感不錯

姨母很精明, 點了鳳城特式菜多款:
燒味拼盤
, 有乳豬, 叉燒, 海蜇, 生腸和脆花生. 份量足五位.
叉燒調味比不上其他酒家的一哥了.
海蜇和脆花生很入味, 入口不錯.  生腸夠爽口.
調味適中, 炒得香爽夠鑊氣.

菠蘿咕嚕肉:   用半肥瘦豬肉, 口感不錯, 但炸得未夠脆, 菠蘿好味, 甜酸汁味道 ok, 但賣相不夠 SHARP, 因為欠茄汁的色澤.
雜菜煲, 滿滿的一大煲上檯, 混集很多種蔬菜, 有西蘭花, 菜心, 仙菇, 生菜, 蝦米, 粉絲, 份量六人同吃也可.  未味道一般.
蓮蓉西米布甸   表層焗得香脆, 內裡蓮蓉餡料很足, 也很清甜, 西米焗布甸軟滑可口.
市面食肆多了很多間,  間間都各出名菜, 各具特式,  競爭多了, 比較也多了, 如酒家一成不變只是懷舊, 欠了吸引力,  更好味也不可能天天吃呢 !

2016-05-07 6277 瀏覽
表弟要結婚了,當他告知我婚宴地點時,我咀角上翹,心中暗叫:「識貨!」說太子鳳城享負盛名實不為過 (不是所有鳳城都是真‧鳳城,識食梗去太子或北角渣華道食,該是常識吧),但還有多少新人會在這種傳統酒家擺酒?而我活到這把年紀,有印象的酒家婚宴是:上環金龍 (舅父母)、旺角瓊華 (六叔嬸)。屏風、麻雀枱、「聯婚」金粉字、隊拔蘭地XO,和這一切代表著的喧嚷與高興 ... 我期待著這一夜。在人情價常在FB鬧得沸沸揚揚 (but totally missing the point!) 的今時今日,您,也會期待一個婚宴嗎?這晚我倆遲大到,錯過了開席前大夥兒拍照的開心場面,也錯過了頭盤熱葷的上菜一刻。是的,打頭陣的還是熟悉的豬:除了皮脆,您還會期待些甚麼?傳統酒家扎實功夫所成就的品質,教曉了我可以期待些甚麼,也打開了這驚喜之夜的序幕。現在的人愛嫩口,所以菜要食菜苗,豬要食「豬苗」。常見的乳豬全體,因而都比較小,問題是吃完皮後,下面都沒有甚麼肉了。鳳城的這道菜,讓我們認識何謂「豬有豬味」:體型比坊間的大,這樣才有機會長肉,而肉既嫩亦有質感,還有只能以歲月培養的豬肉香。有多厚肉?請看下圖。當看到「雪花炒雀片
),但還有多少新人會在這種傳統酒家擺酒?

鴻運乳豬全體
有多厚肉?請看下圖。
鴻運乳豬全體
當看到「雪花炒雀片」,不期然好奇酒家會用甚麼「雀」奉客?是附近雀仔街的那些?!
... 唉,見識少,想太多了,伙記解釋是:鴿片。登時恍然大悟
,不禁要敲頭殼!乳鴿,又是一種香港人愈吃愈「小」的食材,連BB鴿都不放過!我們或許已很難想像,其實鴿子可以養得多大,切出來的肉又可以有多大片!
雪花炒雀片
菜式一道比一道「爆」,「百花釀金錢」更是由視覺爆起!
釀冬菇雖不算是新奇,但一般已不易吃到了,而看到眼前的,蝦肉、馬蹄等打成的膠,在菇上舖了厚厚的一層,整顆像乒乓球一樣圓渾,單看就令我的咀像它一般 "O"
!材料不吝嗇又新鮮,一口咬下自然是爽兼彈牙!吃至此,敢問這些熱葷,您又可曾在哪次宴會嚐過?
百花釀金錢
好,終於到翅。無論是多有級數的宴會廳,當中的翅都令人失望。誰能拯救已死心的我們?原來,還有這裡的「鮮蟹肉鮑翅 (十六両翅)」。不如先瞧一下賣相,看看能為您掀起怎樣的想像?
鮮蟹肉鮑翅 (十六両翅)
鮮蟹肉鮑翅
即使材料有多令人期待,入口時最先令我滾動的還是啖湯:湯底的鮮甜和清,混著火腿的香口,可說是絕種。一口湯帶來的幸福,豐腴而又純粹、用心卻又簡樸,用來祝福表弟嫂攜手建築的幸福快樂,還有更適切的嗎?

然後,「清蒸大海斑」。豬翅魚雞,是每趟筵席的必見之物;豬和翅都顛覆了諸位的飲宴經驗,那麼魚呢?
清蒸大海斑
好,您終於開始在心裡說:「好像不外如是嘛!」是的,就是一條魚,實在玩不出甚麼「花臣」,但如果我說這道菜的特色就是「實在」、就是讓我重新欣賞食材本身,您會覺得只是語言偽術?不如看這一張:
清蒸大海斑
同伴很久以前教我,識食就要第一時間食「面珠dun」(面頰肉),因為肉特嫩但又特少。看見這兩塊,大到呢
... 我呆住了,簡直是可跟摯愛親朋「些牙」的大小!這條斑,真的大。而且,肉雖厚,卻沒過熟。這樣,就夠了。

下一味呢?酒席已少見的「香煎大蝦碌」,這是同伴極喜愛的菜式,只要發現食肆有供應而不是天價,她總是會點來大快朵頤。可惜,「快」的確是「快」,卻是「好快食完」
:坊間取價百多元的,上桌才寥寥幾隻,而且都稱不上是「大」(有些酒樓或許怕了《商品說明條例》,都誠實地稱為「中」蝦,不過實際還是「小」了些);而蝦這回事兒,一不新鮮便原形畢露,而我倆大都是花了錢,卻買了默然失望。

而眼前這碟,是叫我們開心得想大叫的
:蝦大隻、咬落鮮脆有汁 (是蝦本身的水份,反而煎汁較少和味淡,也許因為不需要像他店般,用濃厚的汁遮掩食材本身的不足),但真正的驚喜,是個頭:絕對比湯匙要大,而且掀開頭殼,嘩嘩嘩!
載滿了鮮味的膏,這才叫「爆」!不少親人怕膽固醇,都不敢去碰,那我便不客氣多吃些了;但其實我也怕三高,恕無法盡清。
香煎大蝦碌
看到這,您會明白鳳城的酒席菜,是出色於在耳熟能詳、甚至叫人不敢再期望的普遍菜式上,展現傳統粵菜的真材實料。「原隻湯鮑扣鵝掌」和「脆皮炸子雞」,亦是擺酒常見的。前者的賣相比較樸實 (跟之前釀金錢的講究有很大對比),除了不特別擺碟外,用上色澤較淺的湯鮑也是原因之一。味道也像視覺一樣平實,未見突出。至於雞,您食得可能多過我,也不贅言了。
原隻湯鮑扣鵝掌
脆皮炸子雞
表嫂是台灣人,所以這晚席上不少賓客都是講國語的朋友。當地也有粵菜,但觀他們的興奮反應,相信這兒的菜式好吃多了。
主廚出來跟大家打招呼,台灣來賓們更叫起口號來:「今晚的東西讚不讚?」「讚 ...!!!」
頃刻間帶我回到在台北工作的歲月。他們甚至稱主廚「阿基師」- 台灣人對好手藝廚師的稱呼。對了,這就是久違了的飲宴熱鬧氣氛:不需「隊酒」催谷,卻仍喜氣洋洋!

有大家的加持,主廚就以精彩的主食和甜品回饋。名物「鳳城炸粉果」當然少不了,連本已吃得飽飽的長輩,也說這非嚐不可。有甚麼比這熱騰騰炸好的粉果,稍沾上湯再放進咀裡更美味的呢?
這可不用等擺酒才有,馬上就來鳳城飲茶食飯點來吃吧。
鳳城炸粉果
雙喜伊麵
西米布甸同樣是來鳳城不可錯過的,無論吃得已多撐了,都要「撐」下去吃幾口 (或幾碗)!
焗蓮蓉西米布甸
蛋黃蓮蓉包仔
這一晚,新人很高興、長輩很高興、客人也很高興。真的。終於,酒席的菜式不再是「必要之惡」,而是大家真心享受的重要元素。「嫁好老公、吃好西」,不就是很好嗎?
2016-02-25
紀念日
香煎大蝦碌
雪花炒雀片
百花釀金錢
鮮蟹肉鮑翅 (十六両翅)
鮮蟹肉鮑翅
焗蓮蓉西米布甸