2021-12-01 877 瀏覽
因為工作嘅關係,去咗灣仔,咁本來諗住去新香園但太多人,咁啱見到呢間都有D人幫趁,重係大部份叫豬扒,心諗唔通係隱世美食。。。咁就坐低叫咗一個冬菇豬扒湯米,豬扒分上都算幾好。 個湯四個字「無哩聞味」, 冬菇味道普通但唔算難食。重點豬扒。。。。味道過得去,但我個人覺得比較干。。。真係好一般。價錢唔算好貴,45蚊。到最後食完俾錢,收錢嗰位老人家個樣好似同你講。。。(你做咩野嚟食), 黑口黑面咁。。。所以應該唔會有下次幫趁。

所以應該唔會有下次幫趁。
2021-11-10 484 瀏覽
剛剛幫襯早餐, 因為有急事 在張紙單上寫咗幾個號碼, 收銀阿姐粗言穢語 , 本身食物超難食 , 只是方便, 所以幫襯 , 衛生情況惡劣 , 以後唔會幫襯.飲品是從隔離舖 途經街道冷氣機水塵埃 , 廚房內冇戴口罩, 有人食煙.裝潢殘舊, 枱櫈有漬 , 枱中間沒有間隔, 十分嘈雜 , 試過一次食完肚屙.唔知關唔關事. 很多蒼蠅昆蟲 , 收音機開超大聲. 廁所惡臭傳出嚟 . 作食物分到其他店舖 , 沒有菜脯, 其他是應態度良好,只有收銀 態度惡劣 . 收完錢 觸摸食物. 差過澳洲牛奶, 冷氣超唔夠.
2018-10-13 1559 瀏覽
已經是第二次來這裏 ,上一次因為忘記了影相,寫不成食評, 今次記得影相,所以決定要幫他打打氣。家庭式作業,招呼相當貼心, 叫了淨水餃和 一碟炸魚皮, 到食物上桌時,見到那碗魚皮,的確嚇了一跳, 份量太足了吧。水餃 - 一碗水餃有五隻,每一隻都是脹卜卜的 ,起碼有兩隻蝦,豬肉和 木耳的比例剛剛好, 吃起來鮮、爽、 香魚皮 - 魚皮脆,不油膩,充滿魚香,份量又超多, 實在好味到冇得彈埋單44個大洋,總括來說非常美味,一定會再去多幾次
埋單44個大洋,總括來說非常美味,一定會再去多幾次

2018-05-30 996 瀏覽
呢間餐廳係太原街同春園街轉角位,客人流量都幾多。典型茶餐廳嘅裝修、餐廳環境都還可以接受,反正去了灣仔區,諗住求其係食d 嘢就算,所以就揀左呢間,我轉彎位之後,仲有一、兩間分店,應該冇死啦。自己搵位坐底之後,樓面比較細,所以都主要係靠一個侍應,不過好efficient ,叫左碗“鳳城水餃河粉”,轉個頭就ready 有得食啦。味道都ok , 份量也足,淨係食碗面都係$30,灣仔區黎講好抵,如果係呢頭附近,都可以黎食
呢間餐廳係太原街同春園街轉角位,客人流量都幾多。

2018-04-24 712 瀏覽
想食quick lunch,或者要食清清地,此老字號必會是第一選擇!店內面積不太,但並不擠迫,每張圓檯可坐6人,可以接受的。魚旦,魚片,彈牙,爽口,有魚味,有口感另加紫菜,紫菜冇沙,很乾凈,更提昇美味湯不太咸,河粉滑令人吃得滿意又滿足,超正
店內面積不太,但並不擠迫,每張圓檯可坐6人,可以接受的。
魚旦,魚片,彈牙,爽口,有魚味,有口感
另加紫菜,紫菜冇沙,很乾凈,更提昇美味
湯不太咸,河粉滑
令人吃得滿意又滿足,超正
2018-04-13 447 瀏覽
lunch hour 時間想快速食一餐又唔駛等位, 諗起有幾間連所粉麵店舖, 必有一間有位坐, 黎到門外已經有位亞叔好熱情招待你入去坐, 叫左碗牛腩河加一碟油菜, 因為太耐沒有食過牛腩, 今日食好un不好吃又痴牙, 可能食肥腩較好食, 下次試肥腩。。但它的湯底好有牛腩味, 介蘭菜都不錯!
2018-04-12
2018-02-25 511 瀏覽
行過幾次太源街,感覺像女人街的縮短版,有大大小小的攤檔,賣懷舊小食,賣鮮花盆栽,賣頭飾發夾,賣衣服,賣手袋等等。逛逛看看買買,很好消磨時間。這間店舖就位於太源街與交加街之間,不太起眼,因為有部分店面被攤檔遮住了。在店外看位於牆上的餐牌,見到有豬排米線,而且價格也不貴,於是入內找了個座位坐。點了餐後,5分鐘左右便送來熱烘烘的米線。豬排份量很多,佔了一半以上碗的位置。豬排切成小塊,方便食用。豬排下面還藏有頗多的生菜。首先,我喝了呈啡色的湯底,鹹淡得宜,不錯。之後吃上一口豬排,表面金黃色,證明火喉剛好。豬排厚身有口感,不會太硬,鹹香帶蒜蓉味。米線滑溜有韌性。生菜刪新鮮味美。在我食麵其間,總是聽到有人點豬排米線,豬排烏冬。看來,來這裡吃豬排是對的。不過鋪面比較細小,座位窄。就像我坐的圓桌,便有6個人圍住坐,基本上放上6碗麵,空間已沒有太多。但是以如此價錢,吃到高質素豬排米線,已經難得。
行過幾次太源街,感覺像女人街的縮短版,有大大小小的攤檔,
賣懷舊小食,賣鮮花盆栽,賣頭飾發夾,賣衣服,賣手袋等等。
逛逛看看買買,很好消磨時間。

這間店舖就位於太源街與交加街之間,不太起眼,
因為有部分店面被攤檔遮住了。在店外看位於牆上的餐牌,
見到有豬排米線,而且價格也不貴,於是入內找了個座位坐。

點了餐後,5分鐘左右便送來熱烘烘的米線。
豬排份量很多,佔了一半以上碗的位置。
豬排切成小塊,方便食用。豬排下面還藏有頗多的生菜。
豬排米線

首先,我喝了呈啡色的湯底,鹹淡得宜,不錯。
之後吃上一口豬排,表面金黃色,證明火喉剛好。
豬排厚身有口感,不會太硬,鹹香帶蒜蓉味。米線滑溜有韌性。
生菜刪新鮮味美。

在我食麵其間,總是聽到有人點豬排米線,豬排烏冬。
看來,來這裡吃豬排是對的。不過鋪面比較細小,座位窄。
但是以如此價錢,吃到高質素豬排米線,已經難得。
2018-01-29
豬排米線
2018-01-26 234 瀏覽
This place is apparently pretty well known. Diners are pretty much sitting on the street and it’s pretty ghetto. I find the prices to be on the high side for what you get and the environment you’re in. It’s definitely not comfortable to sit here and not a place to hang out.
2017-08-03 584 瀏覽
仲記得細個灣仔讀書 成日經過都會來食牛雜 因為小弟好鐘意食牛雜 粉面檔同街邊小食檔既分別就係粉面檔較新鮮 而且依靠湯底入味 淨食唔點醬已經可以入口 。今朝再次經過呢頭 突然醒起呢間 叫左碗牛雜面 份量同以前不變 湯底較香濃 但感覺味精都係較為少 而且一試牛肺同金錢肚 就知唔係一般牛雜檔 會將點牛雜放勁耐 番煮又番煮 牛肺keep著嫩滑 而肚就比較諗而又入味少少 而腸既部份 肥膏比較少 因為小弟一見間鋪唔對路就會走腸 ,整體來講 對比今時今日好多粉面檔都每況越下 呢間牛雜粉面仲keep到 水準 感覺餐廳還有點人情味 另外店內仲有大玻璃樽裝可樂 好多都係細裝。而且佢都係賣10蚊咁平 飲可樂更係飲大樽裝先夠氣夠皮更嘛 2樣野加埋都係42蚊 確係灣仔區靚平之選!
2017-01-14 653 瀏覽
由於受到那個冰凍大家樂早餐所影響,午飯都冇咩食慾,於是到就近公司的粉麵店吃雲吞河。來到餐廳,已經人頭湧湧,幸好侍應好快已揾到3 人位,午飯時間當然係要搭枱啦~以29 蚊碗嘅價錢享用到一碗河粉,不能說是超值,但在灣仔區來講,算係性價比高。侍應效率很高,點菜後大約5分鐘便整好一碗雲吞河放起我面前。由於我向來不喜歡太淡的湯底,因此我都傾向加腩汁,以令整碗麵有牛腩的香味。雲吞尚算大粒,蝦與豬肉的比例分佈平均,但味道很淡,河粉也很滑口,唯獨湯底即使加了腩汁還是淡而無味,整體來講也不可以算是好吃。但如果想省錢的話,不妨一試。

侍應效率很高,點菜後大約5分鐘便整好一碗雲吞河放起我面前。

2017-01-14
2016-08-02 932 瀏覽
如今食嘢越嚟越貴,最討厭嘅係唔加價嗰啲就係咁縮水,份量越嚟越少或者係越嚟越難食,哩度就算係有加價加價(哩3,4年單拼雲吞河由$22加到家下$27) ,但都保持佢固有水準,最緊要嘅係份量夠。牛根雲吞河 - 坦白講,味道唔算突出,牛根未算好林好入味,雲吞大大粒都尚算有蝦子味而猪肉較多,湯底唔算好清甜但唔覺有味精,大大碗雙拼,牛根多仲有3粉粒雲吞,夠晒飽肚,$38嚟講中規中矩猪扒 - 雖然今次冇食,但以前食開都覺得相當惹味,煎得香香嘅扒面加上調味粉,扒身結實但唔鞋口,算係此店名物

2016-08-02
  • 猪扒
2016-04-10 817 瀏覽
係灣仔處理啲事,咁啱lunch time,轉街過巷黎到呢間表弟成日食的粉麵鋪。牛腩河簡直良心!估唔到27蚊都可以食到咁多料,牛腩入曬味,入口即融,湯汁亦甜甜地,食到碗見底,like! 云吞麵都唔錯,平時我係食云吞唔食麵的人,今次都覺得唔錯,云吞爽脆大顆,食到停唔到口。 原來不起眼的店內藏住咁多平靚正的好味,唔貴但食得滿足食得飽,下次再試多幾樣先得^_^

2016-01-29 732 瀏覽
前兩日行經灣仔街市,咁岩午餐時間想附近食碗麵,見到一條街一連幾間鋪位都係同一個店名,差唔多每間鋪外都有排隊,係轉彎簡陋d個間咁岩有個單人位,就不如試下黎間啦,坐低左就叫左碗魚蛋粉,雖然環境簡陋但店員叔叔都幾親切~魚蛋河粉$27魚蛋好有魚鮮味,食到少少胡椒味,唔算好彈牙,比炸魚片腍身少少,味道唔錯,不過兩粒魚蛋我都食到有魚骨,雖然真材實料,但有魚骨幾好食都減分。而炸魚片彈牙,炸過嘅外皮爽口,好食。湯底較淡,我會覺得無咩味,河粉份量都幾多,粉薄但腍無咩彈性。魚蛋方面我比較鐘意食佢地嘅炸魚片,相信炸魚片頭會更好食。魚蛋內嘅細魚骨~
魚蛋河粉
魚蛋河粉$27
魚蛋內嘅細魚骨~

題外話/補充資料: 用餐時聽到好多人點炸豬扒,應該係佢地熱門之一!
2016-01-27
  • 炸魚片
2015-01-12 649 瀏覽
行山前先醫肚,來到灣仔玩具街的鳳城新鴻苑。時時刻刻來到都係人山人海, 假期如是 ~每次來到必定吃蒜香炸豬扒,但這兒的豬扒係有骨豬扒,豬扒炸得微微香脆可口;仲叫了魚片頭米,這兒的魚片頭魚味香濃肥嘟嘟很彈牙,也是我喜愛吃的 !
行山前先醫肚,來到灣仔玩具街的鳳城新鴻苑。

時時刻刻來到都係人山人海, 假期如是 ~

題外話/補充資料: 依樹D亞姐講野大部份都粗聲粗氣,傾計都成日夾雜好多粗口㗎
2014-11-09
$35 (早餐)
  • 蒜香豬扒
  • 魚片頭
2014-12-30 330 瀏覽
今日本來諗住去灣仔近電車路果間南記食春卷小鍋米線,但行到街口就見有超長人龍在門外,唯有掉頭走;想食粉麵唯有去第二選擇~ 炸豬扒。行入玩具街十字路口就係我嘅目的地,一間成日都有人食嘅up dup小店。一個人有時揾位都快d, 啱啱有一位人兄走人。未坐底夥計已問我食乜,好趕 …熱辣辣蒜香炸豬扒,十年如一咁好入味又香脆,但價錢就加咗幾次;差不多十年前第一次食一件炸豬扒9蚊定10蚊,依家14蚊;豬扒烏冬第一次食係每碗13蚊,依家一碗25蚊。以前放工肚餓都試過就咁外賣塊炸豬扒住食。除了蒜香豬扒外,我會食佢地嘅魚片頭,好足料㗎;依碗片頭米25蚊,十年前係13蚊。以前咁啱屋企打邊爐,有時會走嚟外賣少許魚片頭回去打邊爐。

蒜香豬扒

魚片頭米粉

以前咁啱屋企打邊爐,有時會走嚟外賣少許魚片頭回去打邊爐。
2014-12-30
蒜香豬扒