2022-01-09 1841 瀏覽
#雞煲 一直都係我好鍾意嘅菜式!最近搵到一間好正嘅雞煲,仲要喺葵青附近~啱晒 #葵青友 及#荃灣友 ~首先講下個 #魔芋麻辣雞窩 ,因為我唔係好食得辣所以就叫咗BB辣,個汁好野味,啲雞都OK滑同埋新鮮,而且好有鑊氣❤️價錢都好抵 之後我仲點咗另一道菜 #酸辣炒土豆絲 ,不嬲都好鍾意食炒土豆絲,佢哋都炒得好有鑊氣~ 酸酸辣辣,好鍾意!我覺得都好值得一試! 支持街坊鋪仔!而且好抵食,兩個人食每人$200有找❤️會再過來開餐

酸辣炒土豆絲
魔芋麻辣雞鍋
生料雲吞
  • 酸辣土豆絲
2022-01-06 853 瀏覽
這間雞煲店近屋村地方,不近地鐵站.同事食過一次,大讚好食,所以與同事結伴2人去了食.由於平時有很多客人也是多人來訪,所以餐廳主要是大枱,當時我們早到,沒有人,也被安排到大枱😚隨時時間過去,客人越來越多,大部人也是4個人,場內幾乎爆滿😱因為不限時,發現客人主要也是中年人士來食飯飲酒聚腳.餐牌選擇很多,而且價錢親民和大份,難怪吸引力中年人士的喜愛🤣其實想叫很多,款款也來試,無謂我們只有2人,怕食不完,所以便叫了2份主食🤓💠魔芋奇味雞煲 (半隻)不辣 🐔🥘$188由於不太會食辣,所了走辣.一上菜,真心大嚇一驚😱好大份😱😱用上一個大鍋放,雞的份量絕對比外面雞煲的多,至少多1倍😍😍雞肉大大塊,肉質很嫩滑,而且還帶醬香和洋蔥味,很惹味😋相信如果叫少少辣應該會更加香口😙💠螞蟻上樹 少辣 🐜🍝$98名字超搞鬼,不過又幾符合😂😂看起來真的很像有很密集,有很多蟻群的感覺🤣份量超多,有肉碎,蝦米、蒜蓉炒在一起,味道完全融入粉絲入而,很香濃.少辣剛剛好👍🏻👍🏻必食!

💠魔芋奇味雞煲 (半隻)不辣 🐔🥘$188

💠螞蟻上樹 少辣 🐜🍝$98

住葵興葵涌嘅朋友🙋🏻‍♀️今次要同大家介紹 屋企附近有質素嘅餐廳由葵興地鐵站行過去大約1️⃣0️⃣min依到除咗有好岀名嘅雞煲都有好多有鑊氣嘅小炒😌😌樣樣嘢都唔會好油🥰孜然一字骨(💰108) -8.3/10略帶辛辣味 強烈香氣 夠哂入味又多肉汁外皮煙韌有嚼勁 肉質細嫩爽甜尤其帶少少肥嘅位置 飽滿肥美砵酒焗蠔 (💰238) -8.1/10有六隻大大隻新鮮煎蠔 每邊煎到金黃色香濃酒味 再加埋炒得好香嘅洋蔥🧅 葱用煲上 可以保持溫度滋味十足螞蟻上樹(💰78) -8/10爆香咗嘅肉碎🐷吸滿香辣調味料彈牙粉絲 少少芹菜粒 令成碟小菜更惹味餸飯一流
住葵興葵涌嘅朋友🙋🏻‍♀️

吸滿香辣調味料彈牙粉絲
少少芹菜粒 令成碟小菜更惹味
餸飯一流
2021-12-30 398 瀏覽
天寒地凍經過呢間主打食雞煲既食店,睇落好地道,做熟客多野食方面,入到去睇餐牌,見屬種算類豐富,除左出名雞煲,仲有小炒,海鮮等等我地2合試下招牌既「魔芋麻辣雞」半隻雞份量都多,幾多肉,少辣岩岩好,而佢最特別係加左魔芋,令人垂涎欲滴秘製既魔芋,係一種用健康植物造成既芋泥,有少少厚度又幾有咬口👍🏻 由於我地想試下小菜 所以就冇再加湯打邊爐。低卡之選,食左都唔會變肥!蠔餅、炒蜆、小炒王哪一款是你的必點小菜? 我地今日就選擇左椒鹽九肚魚。椒鹽九肚魚一向都是很受歡迎的一道菜色,表皮可口酥脆,魚肉嫩滑,惹味得很。九肚魚其實有很多種叫法,有叫雪魚、蝦潺、水電魚、鼻涕魚之類的,在廣東就叫九肚魚。九肚魚含有豐富的蛋白質和各種基酸,以少許油將蒜蓉、紅蔥蓉和紅辣椒爆香至乾身,拌勻入九肚魚,就已經外酥里嫩,味道鮮味好我個人不怎麼喜歡吃九肚魚的,因它水分太多,而且有點滑滑的黏液,但經過油炸後,我就非常愛吃了,特別香酥里嫩,價格又便宜,喝上一小杯,特別愜意最緊要d骨好細條可以食埋 真係超正
天寒地凍經過呢間主打食雞煲既食店,睇落好地道,做熟客多

我地2合試下招牌既「魔芋麻辣雞」

最緊要d骨好細條可以食埋 真係超正
魔芋麻辣雞
2021-12-29
魔芋麻辣雞
2021-12-26 329 瀏覽
最近喺食辣關注組見到有人介紹呢間話雞煲同小菜都出色 就搵晚嚟食下先位置都易搵 一出門口就有一排巴士站 去邊都方便魔芋奇味雞煲因為同行朋友唔食得辣 雞煲就點左唔辣嘅奇味但唔辣都好好食喎 用嘅雞好大隻 所以點半隻都好多啲洋蔥同大蔥索晒啲雞汁好正最特別係有魔芋 爽爽地涼拌雲耳呢個好似口水汁咁 辣辣地好開胃 雲耳好爽脆生炒咕嚕肉個炸皮同醬汁炒完都仲係咁脆酸甜味啱啱好魚香茄子煲熱辣辣 上到枱仲卜卜聲 超香呀醬汁勁多 用嚟撈飯一流螞蟻上樹好有鑊氣呀 見到啲辣椒乾就知辣真係好香口 好多肉碎 啖啖都食到
最近喺食辣關注組見到有人介紹呢間

醬汁勁多 用嚟撈飯一流

好有鑊氣呀 見到啲辣椒乾就知辣
真係好香口 好多肉碎 啖啖都食到
2021-12-25 66 瀏覽
魔芋奇味雞煲(半隻)雞煲本身已經煮熟 上桌時再加入更多的紫洋蔥圈和大蔥快炒 香氣撲鼻雞肉嫩滑又入味 魔芋吸了雞肉汁和醬汁 口感爽滑很有特式椒鹽九肚魚炸粉不會太厚 炸得非常酥脆 包著嫩滑鮮甜的九肚魚 椒鹽很惹味微辣但不會蓋過九肚魚的鮮味 很平衡螞蟻上樹好有鑊氣 不會太油膩粉絲有彈性 加上大量肉末和芫荽蔥花非常香口惹味帶點微辣 讓人一口接一口吃香口惹味的餸菜 最適合就配支啤酒價錢很合理 食物質素都不錯 服務態度很好難怪店內很多熟客

魔芋奇味雞煲(半隻)
雞煲本身已經煮熟

吃香口惹味的餸菜 最適合就配支啤酒

價錢很合理 食物質素都不錯 服務態度很好
難怪店內很多熟客

2021-12-22 62 瀏覽
This dish has a funny name, 螞蟻上樹, directly translated "Ants crawling up a tree". I love coriander, and this was full of it. Flavourful, not too salty or oily. Pretty impressed with the chef here. Crispy fried fish with a homemade soy bean sauce. So fresh, so crispy, SO GOOD! Chicken pot was good too. Not too spicy. You can ask them to adjust how spicy or numbing you prefer it.

• 螞蟻上樹
  • Fried  fish
2021-12-20 77 瀏覽
近排天氣凍左,梗係要去食下雞煲、打下邊爐🍲 今次來了葵涌這間「魔芋麻辣雞」我地3個人叫左半隻都夠食😬 雞件都幾多肉,味道偏咸,岩我👅 少辣岩岩好。入面加左秘製既魔芋,係一種用健康植物造成既芋泥,有少少厚度又幾有咬口👍🏻 由於我地想試下小菜 所以就冇再加湯打邊爐。冷盤方面,必叫「潮式秘製獅蚶」一年前係某大排檔第一次接觸🙈 果陣都唔識點打開,但都冇呢個咁好食!佢地加左蒜頭🧄同秘製醬汁,相當入味🤤 獅蚶整得衛生又好食嘅地方真係唔多!另外小菜我地叫左「芥末牛柳粒」&「螞蟻上樹」牛仔粒火侯剛剛好!咬落唔會韌,加埋芥末醬簡直刺激你味蕾😂 食完好醒神。另外螞蟻上樹即係炒粉絲,偏粗身、炒得乾身又唔會斷開👍🏻 啲肉碎全部黐住哂,啖啖都可以食到😼 辣得來夠惹味。老闆都好熱情招待,平日去都好多人,地道有人情味❣️啱晒三五知己嚟傾偈食飯。呢度仲有VIP房,可以唱K,如果想私隱度高嘅朋友仔提早打電話嚟book就OK~
近排天氣凍左,梗係要去食下雞煲、打下邊爐🍲

魔芋麻辣雞煲

潮式秘製獅蚶

芥末牛柳粒

2021-12-07
魔芋麻辣雞煲
潮式秘製獅蚶
芥末牛柳粒
2021-12-13 88 瀏覽
年近冬至,出來搵食好重要,天氣凍冰冰就少不免打下邊爐,食下雞煲。係葵興就有間好地道的雞煲店——魔芋麻辣雞呢間雞煲餐廳好有香港人風味,老闆熱情招待,好多熟客都係來邊食野邊聯誼。而野食方面屬種類豐富,除左出名雞煲,有小炒,海鮮等等。我們三五好友知己來食晚飯閒聊,就當然少不了點一份雞煲啦。首先一份招牌魔芋麻辣雞煲,雞肉大大舊有嫩滑,因為大舊原因,半隻都夠3 個人食。而且呢個麻辣味調教得十分入味兼惹味,岩曬送啤酒啊。呢度既小炒出名,我們就唔食飯,點左螞蟻上樹,呢個螞蟻上樹炒得無得頂,粉絲超彈牙又香,每一口都食到「螞蟻」,有口感得來又滿足,撈少少雞煲汁更為不錯。再來一份芥末牛仔粒,平時少食牛仔粒,因為覺得D 牛肉唔夠靚。但呢度既牛仔粒肉質口感剛剛好,而且芥末味不會太過,剛剛好有芥末味,食完好醒神。最後真係估佢唔到既係,呢度有我最鍾意食既獅蚶,姐係類似生的貝殼類,打開都有少少血淋淋,但味道鮮甜,唔洗點任何醬汁都係咁新鮮,真係超級驚喜。呢度仲有VIP 房,有得唱歌的,私隱度夠曬。小小建議:大家平時來食記得訂位,因為都經常爆場,要book 位㗎。
係葵興就有間好地道的雞煲店——魔芋麻辣雞
而野食方面屬種類豐富,除左出名雞煲,有小炒,海鮮等等。
我們三五好友知己來食晚飯閒聊,就當然少不了點一份雞煲啦。
2021-12-07
2020-11-25 1392 瀏覽
我、妹妹、佢同事叫咗魔芋雞煲,個雞煲三個人食唔算多,另外魔芋好細條,d雞係三個人都覺得好咸好咸,要飲椰子水先解渴,所以⋯⋯應該無下次。另外,炸豆腐好滑,但出面無咩鹽,老闆娘話幫我地換,結果又係拎返同一碟出來,原因係一看就知啦,只係矮咗少少,仲有西蘭花鮮魷魚味淡,都係因為雞煲既雞太咸,所以我地食咩小菜都食唔到味。
2020-05-14 1240 瀏覽
早排天氣未咁熱嘅時候,就去食過呢間既雞煲,相當唔錯價錢又公道,今次同幾個朋友就去食佢的酸菜魚煲好驚喜咁好食成煲好足料仲要好大煲😍😍😍😍😍😍雞煲都有叫等陣攞黎打邊爐食另外我地加左雪花🐂肥牛 蠔 同埋其他配菜知己老友食呢間野可以飲住啤酒談天說地實在是一流享受🥂🥂🍺🍻🍻蠔相當肥美大隻 好味雞煲有幾個辣到可以揀嘅咁樣話我地唔係話好食得辣咁就揀咗小辣聽我朋友講佢呢度嘅辣如果係大辣係相當之辣如果你食得辣你可以下次試吓佢嘅大辣
好驚喜咁好食
聽我朋友講佢呢度嘅辣如果係大辣係相當之辣
如果你食得辣你可以下次試吓佢嘅大辣
2020-03-08
2020-04-10 778 瀏覽
在疫情中,大家都減少了外出用餐,呢間鋪頭而家仲鼓勵人自己拎返去食或者外賣,好好味,係我心目中的麻辣,我雞煲加紅薯粉,外賣9折,外賣自取仲85折,我不清楚其他地區,下單最好問清楚
外賣送餐
  • 麻辣雞煲
2020-03-11 651 瀏覽
今次經過呢間主打食雞煲既食店,入到去原來係主打食辣野,咁就叫左味辣野試試佢先🤭沙拉一條骨,唔係太厚既沙律醬配先炸過既沙拉骨,都幾有肉地😋份量都唔少。螞蟻上樹,又係大大份😁😁調味好夠好惹味!仲要好夠辣!夠哂過癮。粉絲係比較粗身,炒得乾身又唔會炒到斷哂爛哂。肉碎都痴到係粉絲上,可以一啖食到哂。幾好食😋😋金銀蛋浸時菜,唔想食咁油膩所以就揀左浸時菜,而且又係比較大份量😁😁咸蛋皮蛋亦都多,夠足料。

2020-02-17 535 瀏覽
有朋友住葵興附近,有日去探佢就推介呢間佢食過幾次都幾好味既雞煲小菜,咁就試下訂位食。我地兩個女仔叫左個魔芋麻辣雞煲(半隻)BB辣同西蘭花炒鮮魷,雖然我地都幾鍾意食辣,但又唔食得太辣,而呢個BB辣既麻同辣剛好適中,又唔會太咸,因為出面有D雞煲食完會好口渴同死咸,所以食得好開心。而雞煲裡面D好特別,魔芋係老闆娘親自製造,放入雞煲裡面煮好入味,呢樣係同出面唔同既地方,果然好特別。仲有碟西蘭花炒鮮魷,鮮魷好爽,西蘭花都好脆口,又夠味炙炒得好有鑊氣,連本身跟埋碟蝦醬都唔需要用。

2020-02-03 236 瀏覽
冬天唔食雞煲仲等幾時啊,雖然這個冬天不太冷,但都要黎食下先得,呢度嘅格局有啲似大排檔,但係室內嘅,多人嘅時候氣氛幾熱鬧開心,除咗食雞煲我都見有人點小菜,睇落好大碟,下次有機會要試吓!! 今次就點左魔芋香辣雞煲,隻雞幾有肉食幾滑,最怕隻雞好瘦又好多骨,但呢度就冇咁嘅情況,呢度嘅魔芋都幾特別,有少少厚度有咬口,吸左少少雞煲嘅汁幾好食!! 食完雞煲都有6-7分飽,再order少少火鍋料嚟食就啱啱好,早知唔使order韭菜餃,因為已經好飽同埋什丸拼已經有!!