那晚是世界杯決賽,和朋友去了位於號稱九龍區蘭桂坊的諾士佛臺宵夜看球。酒吧叫|騷^Soul,騷不代表發情(或廣東人說的發姣),騷字源自於黑人的騷靈音樂。由於酒吧有大熒幕看足球,又是世杯決賽,會員就租用場地作會員活動,大伙也順便看決賽。我們來到是已經不早,推開門口的白色小門,室內空間約 600-700 呎,只有10多張檯,近 40 個座位,那時已坐滿大半,燈光柔和但稍嫌昏暗,裝潢格調像酒吧和咖啡廳的混合風,牆壁貼了不少旅遊明信片,還有很多紙牌遊戲,有種 Chilly 的窩居溫馨感。那晚由於是世界杯日子,客人多了數倍,餐廳也請了 "外援"。只看兩位女生在油煙濃厚的廚房忙個不停,平時很少見她們,應該是老板的 "好朋友",才會拋下身段落場幫忙。但我們的位置靠近廚房,很易聞到油煙味。決賽的兩隊可算強弱分明。克羅地亞雖然實力稍遜,而且體力儲備不足(球員平均年齡更大,並且三戰均需打至加時),面對以待勞的法國,不久就落後捱打,但到最後也不放棄,拚命進攻搶球。克羅亞這國家也算悲情,近年內亂戰火頻仍,近月足總亦被捲入貪污醜聞,但這次小組賽三戰全勝,包括擊敗美斯坐陣的阿根廷,在加時拖垮東道主俄羅斯,又逆轉世杯

決賽的兩隊可算強弱分明。克羅地亞雖然實力稍遜,而且體力儲備不足(球員平均年齡更大,並且三戰均需打至加時),面對以待勞的法國,不久就落後捱打,但到最後也不放棄,拚命進攻搶球。克羅亞這國家也算悲情,近年內亂戰火頻仍,近月足總亦被捲入貪污醜聞,但這次小組賽三戰全勝,包括擊敗美斯坐陣的阿根廷,在加時拖垮東道主俄羅斯,又逆轉世杯前冠軍英格蘭,已算奇蹟。酒吧全場都鋤強扶弱,一面倒支持克羅地亞,法國有人犯規或踢點球就狂噓,克羅地亞進入禁區就肉緊大叫射門。一路走來,在決賽天時地利人和皆不如人之下,力戰法國而敗,可說非戰之罪,雖敗猶榮,也堪值國足愧疚。

餐廳主打酒類,食物選擇不算多,但每款份量充足,烹飪烘煮細節有心思,而且服務周到,在球賽期間還不斷添加任食小食。黑椒炸原味薯條:厚切薯條,全部剛剛炸起,熱氣撲鼻,口感鬆脆香口。墨西哥芝士粟米片:在鹹鹹辣辣粟米片上,淋上芝士烘焗,讓濃郁的芝士溶化在粟米片上 (可惜應該是用芝士片,因為沒有拉絲效果),上枱時熱辣辣, 配上自製肉醬茄粒蒜蓉醬,令粟米片更惹味,又脆而不乾,佐酒一流。

2018-08-04
宵夜
2018-09-10 432 瀏覽
用open rice book左枱,諗住free flow 紅白酒,當日冇人打黎confirm 不特止,去到話冇同佢book定任飲喎,其實佢響FB做宣傳,都冇講呢啲細節。問佢有乜野酒揀,待應個friend (根本唔似待應)話唔知………後來有個疑似男待應埋黎,話只得白酒一款揀…………如果噤叫free flow...... 不如取消左佢算。結果係噤以叫左支啤酒飲左就走………仲要唔凍………酒吧黎咖?!?!其實係咪樓上cafe黎咖!?
其實係咪樓上cafe黎咖!?
2018-08-24 513 瀏覽
冇咩特別其實都唔會寫食評但今次真係奇差!落樓下俾人呃杯啤酒都冇咁谷氣$250食埋d垃圾同俾錢入鬼屋嚇自己有咩分別叫個set黎個美式拼盤 三文魚明太子意粉 慢煮羊排 甜品拼盤$138 但38蚊貨仔 超市買盒魚手指自己整都好食 呢度整到好似石頭咁 叉都吉唔入羊排騷到一個店同間鋪個名好襯 騷到食唔落 唯一比較似人食既食物 因為smoked salmon唔洗佢煮 但意粉都係咸左d全餐最垃圾 問個waiter佢話唔知係咩撻! 食完我都唔知係咩撻 但似係美x/聖安x出產開頭未點餐既時候話有心太軟 到叫甜品想要心太軟又話「今日冇心太軟」 其實擺明唔想整啫!嬲到爆炸!用Openrice book 85折最後叫哂野原來只限飲品環境又黑又暗 淨係好大聲咁播歌 說好的live music 呢?
$250食埋d垃圾同俾錢入鬼屋嚇自己有咩分別
叫個set黎個美式拼盤 三文魚明太子意粉 慢煮羊排 甜品
美式拼盤

羊排騷到一個店同間鋪個名好襯 騷到食唔落

全餐最垃圾 問個waiter佢話唔知係咩撻!
食完我都唔知係咩撻 但似係美x/聖安x出產
嬲到爆炸!
用Openrice book 85折最後叫哂野原來只限飲品
2018-08-23
2018-08-16 304 瀏覽
個shop name吸引左我去試下 一入到去好細 唔緊要 有live聽 係個後生仔唱 都ok既 不間野細 所以聽落有d嘈 食物啤酒普通 選擇少 d食物都係現成急凍既材料 冇特別 牛扒硬到咬唔開。。。。。。最離譜係甜品 本身叫左個心太軟同焦糖香蕉鐽 黎到既時候 個唔知係咪心太軟既心太軟 凍既 朱古力膏咁 不得了 食左幾啖放棄左 個香蕉鐽就黎錯個應該士多啤梨慕思價錢對比咁既食材 唔抵 用openrice訂坐話有9折 埋單時冇9折 原來因為叫set冇折 但佢地一開始冇講 主菜只有set先有 如果散叫只有小食沙律同甜品 冇特別 唔會有下次
食左幾啖放棄左 個香蕉鐽就黎錯個應該士多啤梨慕思

價錢對比咁既食材 唔抵

冇特別 唔會有下次

2018-08-08 350 瀏覽
CHEAP 在此的意思是:❌ 便宜  ✔ 低劣、小家、可鄙  因為滿口謊言、份量稀少、低性價比是『騷』的特色。  😡 滿口謊言 🤬  本人提前一日預訂了晚上的3️人枱,到達時被安排於一張2人枱入座,另加一張cushion。我即時向職員詢問為何提前訂座仍只有2人枱?職員當時表示全場滿座(實情當時有一張4-6人枱是🈳的),因相信職員,故沒有再糾纏。大家覺得如此安排合理嗎?  半小時後,我們旁邊的多張2人枱陸續結帳,我們再次禮貌詢問職員,是否可合併旁邊的枱,因為我們3人份量的食物放在2人枱上也很困難,這也不是cafe應有的環境,職員回覆其他枱都已有客人留座,故我們繼續相信職員。  至我們用膳完畢,已有超過5張聲稱「留座」的🈳枱,而最初的4-6人枱仍然是🈳的,但我們3人則一直擠在狹小的2人枱上用膳,比地道茶餐廳的待客方式更惡劣。👎  😓 份量稀少  我們3人 (當中2人是女的) 共點了2個意粉、1份豬仔骨、3杯飲品,合共消費約$550,但用膳後竟然要馬上再找餐廳吃飯😲,大家請自行判斷這餐廳的份量是何其吝嗇。  😞 低性價比  『騷』的枱與枱之間緊貼,並不適合小眾的朋友或情侶聚會,除非你不介意旁邊
CHEAP 在此的意思是:
❌ 便宜
✔ 低劣、小家、可鄙
因為滿口謊言、份量稀少、低性價比是『騷』的特色。

😡 滿口謊言 🤬

😓 份量稀少

😞 低性價比

『騷』的枱與枱之間緊貼,並不適合小眾的朋友或情侶聚會,除非你不介意旁邊的人聽著你們的談話內容。👀👂

菜式味道略為偏鹹,而且部份烤焗食物未經煮熟,在光線昏暗的掩護下,請你務必打開手機電筒🔦仔細檢查,我親眼目睹多枱客人都要求職員再次翻焗剛奉上的食物😒。

從服務、環境和食物的角度評價,這是低級茶餐廳的質素,但你別忘記付上cafe的價格 (人均消費近$200)。

總結

如果你想在諾士佛臺一嚐低級茶餐廳,『騷』絕對是你的不二之選!😝
2018-07-20
位於尖沙咀諾士佛臺一間有live Band嘅餐廳。有數款手工啤酒及cocktail。大概有三個員工其中有一個既係廚師又係歌手。😝一直都好支持呢類小店,雖然價錢中上,但係食物質素好。推介以下兩款食物:黑松露大蘑菇意粉意粉保留適當嘅硬度,加上毫不吝嗇黑松露醬令到口感得以提升。大大個蘑菇,足以覆蓋整份意粉,蘑菇香味濃郁亦都保留十足嘅水份配上面層既香草,配搭份外配襯。迷你豬肉芝士漢堡:極之欣賞漢堡炸得夠脆身,豬肉肉汁鮮味兩者加上蕃茄,多層次的組合,好味!

大概有三個員工其中有一個既係廚師又係歌手。😝

黑松露大蘑菇意粉

迷你豬肉芝士漢堡:

昨晚與呢位朋友你食飯,期望去聽下歌同食好嘢。但上到去環境比較黑暗之餘完全冇冷氣,地方太細不是主要但音響太強令我感到live band歌手 10分嘈吵, 我已經用完全聼不到朋友說什麼,傾唔到計之餘加上好熱,已經唔想食野就走。價錢都頗為昂貴,樓上鋪一支啤酒都要$88。不過食物唔錯,職員態度好好,她見我哋好熱都遞上幾杯冰水俾我哋,可能因為聘請歌手導致食物貴左,我覺得應該調低音響反而更好。但始終環境10分一般所以應該沒有下次😔😔😔😔😔😔
2018-08-03
2018-08-02 80 瀏覽
當推開此餐廳門口,已經有種想打退堂鼓的感覺,但生怕星期五一行七日難以搵食,所以硬著頭皮把腳踏進。餐廳應該只有三百幾四百呎左右,門口左面為開放式廚房,右面放滿檯椅,環境狹窄擠迫,冷氣微弱,加上廚房的熱氣,令整個大氣層更加悶熱。大家都示意快點食完便走。餐牌選擇已少,怎知叫漢堡無漢堡,叫Parma ham又無Parma ham, 真掃興!每碟食物價錢高,份量少,質素低,仲要逐碟上,每碟相隔十幾二十分鐘才上檯,大家都等得不耐煩,叫他們如果未做便取消兼埋單,他們又叫等五分鐘便上,如果質素高值得等,但這樣的質素實在等多一分鐘都嫌多。最後我們快速地把所點的食物食完便離開,由於完全食唔飽,所以便去鼎泰豐食多一餐滿足下大家。這餐廳廚房正正在門口隔離,假如不幸發生火警,真的很危險,所以廚師要克盡己任,千萬不要吸煙,免生意外。

2018-07-27
2018-07-27 77 瀏覽
食物種類太少,而且經常漏單, 基本上每一樣食物都要三催四請先拎過嚟,環境不舒適,燈光太昏暗,連餐牌都睇唔清。 諗住可以傾下偈,但音樂太大聲,傾到好似鬧交咁……極度失望,不會再光顧。
極度失望,不會再光顧。
2018-07-27
生日
2018-07-25 82 瀏覽
超級伏伏伏從未去過一間餐廳係伏到咁,明明係訂左任飲任食,但7點幾去到已經同我們講menu上好多野冇左(本身menu上已經唔多野食,冇果d仲要係炸蝦,ribs, burger 果d比較吸引嘅選擇),咁我地惟有點淨返嘅意粉,雞翼,牛角包啦,點知過左大半個鐘(45分鐘左右) 又過黎講話意粉,雞翼都冇埋(落單時冇講),尼個時候基本上已經冇咩可以揀,點知過多15分鐘又過黎話menu上除左沙津(佢地d沙津齋菜,連醬都唔多滴)其他野冇晒,因為冇晒雞蛋(其實落街就係超市啦,冇咪落去買囉,佢地成堆人寧願坐係度飲汽水傾計玩都冇人落去買雞蛋.....好神奇囉......)我地係果度2個鐘基本上就係催單同埋等待,然後餓住走......我地問佢地究竟發生咩事,佢地話雪櫃壞左,所以d食物壞晒......咁你地一開波又唔講?落單時又唔講?中間又冇人去買食物?仲要一邊同我地講冇食物一邊又接新客入黎?擺到明就係呃左d客坐低就諗住可以略水.....佢地仲要態度差到話我地如果覺得尼個'自助餐'係貨不對辦嘅話,就同我地計返單點嘅價錢(一罐汽水menu上已經幾十蚊)...........超無奈...........本來諗住同f
超級伏伏伏

我地係果度2個鐘基本上就係催單同埋等待,然後餓住走......我地問佢地究竟發生咩事,佢地話雪櫃壞左,所以d食物壞晒......咁你地一開波又唔講?落單時又唔講?中間又冇人去買食物?仲要一邊同我地講冇食物一邊又接新客入黎?擺到明就係呃左d客坐低就諗住可以略水.....佢地仲要態度差到話我地如果覺得尼個'自助餐'係貨不對辦嘅話,就同我地計返單點嘅價錢(一罐汽水menu上已經幾十蚊)...........超無奈...........本來諗住同friend搵個地方可以坐低食下野傾下計,點知比錢買難受........d野食亦非常普通,有d沙津菜係苦嘅

btw,我地走嘅時候佢地成堆人坐係度勁睥我地 (其實隔離幾枱都feel到唔對勁,全部嗌埋單走人),所以我地夾埋隔離枱一齊走,連toilet都唔敢去.........

真心覺得佢地d正評係買返黎......
2018-07-23 78 瀏覽
1伏: 食物質素差,意粉同薯條都咸得離譜,唔知係咪有心整咸d, 等客人叫多d 飲品呢d 低端手段。最慘係d 飲品質素都係唔掂, 價錢不低2伏:服務差,因為位置唔岩想調位,換來係待應黑面。叫佢地落單語氣冷淡咁回應‘等陣啦’ 。一副唔想做生意既樣3伏:環境差,樓上酒吧唔緊要,但酒吧唔似酒吧,似cafe 又唔係。open kitchen 搞到成身油煙味,冷氣又唔夠凍。裝潢完全冇格調。 4伏: 睇波用projector 播, resolution 差。

2018-06-25 152 瀏覽
這是一間Cafe餐廳,一入餐廳,感覺有點油煙味飄飄🙊可能是開放式廚房的關係!坐下來,開始感覺冷氣不足,感覺微熱,但侍應話冷氣已開到最大😥食物方面,基本上味道唔差;但可惜食物份量較少😪當中最明顯是意份只得一小撮,牛扒賣相唔錯,用熱石板上,但肉塊體積細條簿片,而肋骨排骨大肉簿。但我們所點菜式已非折扣食品,除租金成本外,可能部分成本去了歌手上,但他的歌技又不是太好❗️惟有我們離開再去外面餐廳食個麵❗️

2018-05-31
2018-06-20 151 瀏覽
七點朋友話肚餓,所以見到呢間星期五九點前有九折就即刻book 8:00。響街hea 左陣就上去。本身見佢有live music ,諗住會幾好feel , 但點知越坐越辛苦,地方不大,但音樂太大聲,食客要吊高把聲黎傾計。我隔離個位講野勁大聲,我耳仔勁痛!諗住食完快快走人,點知等左大約九個字都未有野食(叫左一份burger,一份奄列) 見職員個勢似未開始整,(佢係open kitchen) 佢話因為多客所以要等多陣,於是再等多15分鐘先上左份奄列... 我咬到蟹殼粹...個牛角包又細隻。。。唔明點解要整成粒鐘。。。已經超不滿!等左咁耐。。。過左陣再上埋burger ,係3個mini 既burger,個職員可能心急,跌左一個落地😑😑😑😑佢話整過份比我地,但我同朋友只想快快食完走,所以只要求多支手工啤,佢後尾再請左一碟雞翼比我地食,其實佢地態度幾好。但我朋友同我真係好無奈。。。本來滿心歡喜出尖沙咀食晚飯,但心情完全受影響。重點係食物質素又唔太補償到我地餓左一個鐘既不快,仲要耳仔又痛。。。唯一欣賞既係職員們都有禮貌,所以我都㩒住自己冇發火,但其實等咁耐真係令我好噪!希望佢地可以改善下!

2018-06-19 100 瀏覽
Just a casual dinner on a weekday night.. (SUUUUPER TIRED)This restaurant has been on my bucket list for a while.   Made the booking via OpenRice on the same day.  was still able to get a discount over a la carte items (cant remember if it's 10%/ 15 %)This cafe a gem for me and many other introverts! it's very different from the majority of  bars & restaurants in Knutsford  It's really nice and cozy place .Service was excellent.Ordered a pasta and some bar snacks to share with my girls.     Let

Ordered a pasta and some bar snacks to share with my girls.     Let the pictures explain themselves :

nachos
home-made vibes

Standard pasta

fish finger

Not a fan of fish finger but it was well-made!
2018-05-31
nachos
fish finger
2018-06-14 151 瀏覽
之前上網買左團購,明明見到星期五六日都可以用先買,點知打去book位果陣又話唔可以星期五六用,店員話係團購果度搞錯了。跟住同佢講左好耐應該跟返d條款先話等陣回覆我。點知過左兩日都冇收到回覆,想打去confirm又一直冇人聽電話。到星期四晚我再打去,終於通啦,佢地最後都同意左比我星期五晚用。到左餐廳之後,佢哋同我講只可以揀98蚊既主菜,超過98蚊既要補錢。跟住我一望,本身買團購果陣見到有得揀既蟹肉意粉要加20蚊既?我就打返開個團購比店員睇,問佢點解要加錢啦,佢先話幫我check check,之後問完另外一個人先話可以唔洗加錢比我地揀。點解呢度d店員好似亂黎咁既,如果唔係我睇清楚差d比人呃講番d食物,蟹肉忌廉意粉最好食,可惜有d油個迷你手打豬肉漢堡真係好唔得!d肉有怪味㗎!食到我同朋友好驚魚手指同手工啤酒正常我以後都唔會再去呢間野
點解呢度d店員好似亂黎咁既,如果唔係我睇清楚差d比人呃

講番d食物,蟹肉忌廉意粉最好食,可惜有d油
魚手指同手工啤酒正常
我以後都唔會再去呢間野