🍵 尖沙咀厚福街的馬祖台灣養生湯麵館,湯底真的是非常濃郁,果然是養生湯!這家店以傳統台灣家鄉風味為主軸,供應各式養生湯品與米粉小吃,實在是令人懷念台灣的食物。今天我點了招牌的「藥膳古早牛肉湯新竹米粉」$76,湯頭濃郁而不膩,清爽而不失分量,牛肉鮮嫩入味,完美融合了藥膳與古早味。湯底加入各式中藥材,清香撲鼻,喝下甘甜滋潤,頓時提振精神。米粉彈牙有嚼勁,配上湯底,簡直是絕配!我再點了「上湯高麗菜豬肉餃」$28,餃子皮薄餡多,汁水充盈,餡料細膩鮮甜,湯汁鮮甜美味,餃子粒粒飽滿。最後,我選擇了一杯清甜可口的「黑糖冬瓜茶」$21,解渴消暑,為這頓豐富的台式午餐划上完美句點。馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地下A號鋪#台式料理 #尖沙咀美食 #湯麵控 #暖心湯品 #養生料理 #居家味道 #舒適用餐環境 #CP值超高 #好吃到哭 #食在幸福 #food_blogger #foodie #foodstagram #instafood #tasteit #yummy #delicious #nomnom #foodlover #foodpic #foodphotography

馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地下A號鋪

#台式料理 #尖沙咀美食 #湯麵控 #暖心湯品 #養生料理 #居家味道 #舒適用餐環境 #CP值超高 #好吃到哭 #食在幸福 #food_blogger #foodie #foodstagram #instafood #tasteit #yummy #delicious #nomnom #foodlover #foodpic #foodphotography #foodgasm
2024-05-19
📍馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街10號地下A號舖🟡藥膳農場醉雞手工麵 $68🟡鹽酥墨魚春卷 $30🟡凍黑糖冬瓜茶一收工1730覺得要健康啲,估唔到仲有午市套!大癲!呢個時間冇咁多人,坐得超舒服!好鍾意食藥膳湯底嘅我,見到藥膳農場醉雞手工面,諗都冇諗就衝咗入黎!叫咗招牌的藥膳農場醉雞手工麵。麵條好Q彈,配上我最愛的醉雞,淡淡的酒香超正!鹽酥墨魚春卷唔會鹽酥雞咁飽,但係同時又有鹽酥雞嘅味,超值得試!凍黑糖冬瓜茶係我去台灣一定會飲嘅飲料,喺香港都飲到甜度適中嘅冬瓜茶真係好正!
📍馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街10號地下A號舖

🟡藥膳農場醉雞手工麵 $68
🟡鹽酥墨魚春卷 $30
🟡凍黑糖冬瓜茶

2024-05-22
2024-05-16 33 瀏覽
養生…養心的湯麵🍜,用足料藥膳熬製的湯底,濃郁美味,食完可以連湯都飲埋,好味有益😋多款食物🥘及套餐又抵食——————-醉雞湯…味道清甜,杞子紅棗補氣血生薑豚肉…. 味道適中好味貢丸…. 爽口彈牙新竹米粉…又爽又滑——————-黑蒜湯….. 味道特式牛丸…. 濃汁味道又爽口花枝丸…. 彈牙有口感手工麵…. 手工幼細嫩滑———————🥪麻辣凍豆腐軟綿綿,辣辣的⋯⋯🦑鹽酥墨魚卷又香又脆,熱辣辣的即炸口味……——————-黑糖冬瓜茶:清涼冰凍,夏日消暑飲品👍甘桔檸檬茶:酸酸甜甜冰冰凍凍的解喝飲品——————愛惜健康…養生…養心🥰其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
多款食物🥘及套餐又抵食

——————-
醉雞湯…味道清甜,杞子紅棗補氣血
生薑豚肉…. 味道適中好味

———————
🥪麻辣凍豆腐
軟綿綿,辣辣的⋯⋯
🦑鹽酥墨魚卷
又香又脆,熱辣辣的即炸口味……

黑糖冬瓜茶:
清涼冰凍,夏日消暑飲品👍
甘桔檸檬茶:

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
2024-05-12 34 瀏覽
今日去到尖沙咀做嘢,工作完結後想吃返啲嘢補補身子,喺網上見揾到有間食藥膳湯麵,望落似比較舒適就入去了。的而似確,店舖係乾淨企理,燈光冷氣就柔和,坐得舒服嘅。叫咗個藥膳桃膠農場雞手工麵午膳套餐,包涷飲品,呢間藥膳就無咁重中藥材味,因為落嘅紅棗比較多,反而係有少少偏紅棗味藥膳湯。每一啖湯底都帶有少少紅棗的甜味。而碗麵的桃膠唔係得幾粒,都半個拳頭咁多,食到最後都仲有,補充返晒膠原蛋白。而啲手工麵條,口感亦少少煙韌彈牙,同時都索咗少少藥膳湯汁入去,食咗唔少麵好少可以做到咁樣,呢個手工麵做得唔錯。農場雞雞味濃郁,肉質鮮嫩滑口;肉多骨少!雞件又多,雞胸,雞翼,雞翼尖都有齊!叫咗兩個小食,鹽酥墨魚春卷,墨魚保有墨魚鮮味,鹽酥的味粉可口惹味。藥膳上湯大甲芋頭貢丸,貢丸新鮮之餘都有一粒粒分明的芋頭粒,兩者很不錯。特別叫咗個特飲愛文芒果茉莉花茶,飲落比較甜,比較偏向芒果甜味,但仍然飲到淡淡的茉莉花香味。

藥膳農場雞桃膠湯麵
農場雞件
芋頭貢丸
鹽酥墨魚春卷
  • 藥膳芋頭貢丸
今日落超大雨,黎到厚福街呢度,見到開左好多新餐廳,隨意入左呢間台式養生湯麵,超級有驚喜👍🏻🥢午巿套餐去到6pm,好抵食,套餐包左冷熱飲品,主打藥膳養生湯麵,另外都有兩款飯類。🍜蟲草花藥膳農場雞手工麵$68所有麵食超大碗!份量好足。湯底真係滋補養生,有蟲草花,紅棗,木耳,湯頭好清潤好甜,沒有藥材味,飲完成個人暖笠笠☺️農場雞大大舊,睇落以為會好鞋,吃落有驚喜,都幾滑。手工麵軟硬適中,幾煙韌。🍜藥膳古早牛肉湯新竹米粉$76呢個湯惹味d, 有點似紅燒牛肉,牛肉幾淋,入晒味,有4,5舊大牛肉,另外都有兩舊大蘿蔔,好足料👍🏻🥬上湯浸時蔬$22都係用了藥膳湯底,生菜幾清甜。🥟上湯高麗菜豬肉餃$28藥膳湯底無處不在😆豬肉餃幾有肉汁,好食👍🏻🥤凍檬茶🥤凍蜂蜜茉莉花茶飲品好大杯,好慷慨😋

🍜蟲草花藥膳農場雞手工麵$68

🍜藥膳古早牛肉湯新竹米粉$76

🥬上湯浸時蔬$22
都係用了藥膳湯底,生菜幾清甜。

🥟上湯高麗菜豬肉餃$28
藥膳湯底無處不在😆豬肉餃幾有肉汁,好食👍🏻

🥤凍檬茶
🥤凍蜂蜜茉莉花茶
飲品好大杯,好慷慨😋
2024-05-04
2024-05-04 26 瀏覽
✅香辣養生湯農場雞米線湯底入味又帶有微微辣味,一喝就覺得身體暖洋洋。雞肉嫩滑多汁,米線彈牙爽口,咬落去真係好過癮!仲有啲蔬菜同配料加入,增添咗豐富嘅口感同層次✅藥膳養生湯農場雞米線如果你對藥膳有興趣,呢一碗湯絕對係你嘅首選!湯底滋補又有藥膳味道,滿滿嘅滋補成分讓人感覺身體得到了滋養。農場雞肉嫩滑多汁,搭配上滑溜的米線,健康與美味✅藥膳上湯大甲芋頭貢丸湯底入味又有藥膳味道,啲大甲芋頭貢丸好有彈性,咬落去彈牙有口感,帶著芋頭嘅香甜整體覺得幾抵食,大大碗米線,同埋夠料
✅香辣養生湯農場雞米線

✅藥膳養生湯農場雞米線

✅藥膳上湯大甲芋頭貢丸

整體覺得幾抵食,大大碗米線,同埋夠料
2024-05-01 15 瀏覽
餐廳主打台式藥膳養生湯麵,湯底落足料,好適合鍾意飲湯嘅朋友湯麵套餐全日供應,附送餐飲🥤晚市有商務餐,主菜、小食連飲品,都唔超過一百蚊🥢🎈蟲草花清湯雞米線米線大大碗,湯底足料香甜,而且加有木耳、紅棗,藥膳味道恰到好處,除咗湯麵,仲可以配飯或者米線/新竹米粉雞件肉質嫩滑,而且好入味,份量俾得大方,好滿足🫶🏼🎈麻辣豬肉餃餃子皮薄身滑溜,餡料菜肉比例恰當,加左麻辣油,味道更加有層次🎈凍咖啡可以少冰/走冰,幾細心🫶🏼

餐廳主打台式藥膳養生湯麵,湯底落足料,好適合鍾意飲湯嘅朋友

🎈蟲草花清湯雞米線

雞件肉質嫩滑,而且好入味,份量俾得大方,好滿足🫶🏼

🎈麻辣豬肉餃

🎈凍咖啡
可以少冰/走冰,幾細心🫶🏼
2024-04-26 11 瀏覽
馬祖養生湯麵館係香港開左好多年,一直主打藥膳養生湯麵,感恩而家開係尖沙咀區,唔駛出到去中環銅鑼灣先食到啦!即刻去試下keep唔keep到個水準😎🌃夜晚有個Dinner Set Menu for One,6點後供應,小食選擇好多,好多都好想試啊!最後揀左台灣鹽酥雞,自選麵揀左藥膳養生清雞湯新竹米粉,配料要左蟲草花&澎湖特A級花枝丸,飲品有無糖Jasmine Tea,非常貼心,真係岩晒健康人士既麵店👍🏻👍🏻👍🏻湯底用多款藥材熬製而成,雖然係雞湯,但唔油膩仲有淡淡藥材味,連湯飲都毫無罪惡感,澎湖特A級花枝丸大大粒好彈牙,蟲草花一大堆,以補肺益腎見稱,係營養價值高既平民補品🥰台灣鹽酥雞皮炸得金黃,外酥內嫩,調味剛好,依個小食真係無得頂,真係驚艷到我😱不會輸其他台式炸雞專門店😳

2024-04-26 3 瀏覽
藥膳養生湯農場雞手工麵,🍜我好中意的一道美食。麵條現做,口感獨特,不僅營養豐富,而且健康美味。👍主打的就是誘人的香氣,每一口都充滿了鮮美的滋味。麵裡的大塊雞肉入口鮮嫩,🐤配上紅棗的香。至於鹽酥墨魚春捲,🥢這是我初次品嚐,但完全沒有讓我失望。墨魚彈牙,😙春捲不油膩。藥膳古早牛肉米線,🐮清湯腩的口感加上濃郁的奶香味,有特色。米線的勁道口感,搭配湯底濃郁卻不搶味,🥩精心調配的藥膳滋味無窮。

2024-04-19 23 瀏覽
最近去咗位於尖沙咀厚福街馬組養生湯麵館,係一間台式養生湯米線舖。我同朋友叫咗晚市套餐,試咗佢哋嘅藥膳養生湯鍋燒牛肉米線🐂同藥膳麻油雞手工麵🐓牛肉米線湯底,有大量紅棗,濃郁鮮甜,而肥牛煮得剛剛好,口感嫩滑,份量都好多,麻油雞手工麵有濃郁嘅麻油香氣,雞肉滑嫩多汁,手工麵更加有嚼勁,令人回味無窮😋😋我仲點咗小食,包括上湯高麗菜豬肉餃同藥膳上湯濃汁手作牛丸。餃子皮薄軟滑,內裡豬肉鮮美,高麗菜爽脆清甜。牛丸的口感彈牙有嚼勁,但湯汁的味道稍嫌過於濃厚,而且無乜牛肉味🤏🏼至於飲品,我選擇無糖茉莉花茶同柑桔檸檬特飲。茉莉花茶清香怡人,柑桔檸檬特飲酸甜可口,消暑解渴🌬️🌿餐廳環境裝修新淨整潔,氣氛舒適。服務態度友善,讓人感到賓至如歸✨

2024-04-14 17 瀏覽
星期日去尖沙咀食晚餐,叫咗兩個一人套餐,每個套餐都配小食,主菜加飲品。小食叫咗上湯浸時菜,同埋上湯豬肉餃,兩個嘅湯底都好重紅棗藥膳味道,超級足料!主菜就叫左蟲草花雞手工麵同桃膠雞台灣新竹米粉。蟲草花雞手工麵是一道結合了蟲草花和雞肉的麵食料理。蟲草花是一種中藥材,具有滋補身體的功效,而雞肉則是滑,有豐富的蛋白質。桃膠雞台灣新竹米粉以桃膠和雞肉為主要食材的台灣料理。桃膠是一種特殊的食材,很有口感,通常用來增加菜餚的口感和彈性,配以湯頭,有獨特的口味體驗。

我哋今次去咗尖沙咀厚福街馬祖台灣養生湯麵館 , 餐廳主要以台式獨特嘅藥膳湯麵做主打, 份量大大碗🍜🍜 , 配搭濃郁而唔油膩嘅藥膳湯🍲🍲,碗湯飲曬都毫無罪惡感 !另外店員亦會好貼心喺order嘅時候問客人需唔需要芫茜🥬🥬 , 呢個地方非常加分呀 !👍👍1. 藥膳養生湯農場雞手工麵 🍜🐔雞肉質嫩滑,湯底味道濃郁,主要以紅棗、杞子、龍眼和雞味為主,沒有太濃烈的藥材味道,手工麵好彈牙,份量超足。2. 藥膳古早牛肉湯米線 🍜🐂牛肉湯米線以古早牛肋條為主料,牛肉藥膳湯底滋味濃郁鮮甜。牛肉肉質鮮嫩,份量亦都係好大件,牛肉係用上牛肋條,非常有肉味,米線都煮到啱啱好,又滑又彈牙。3. 椒鹽台灣澎湖特A級花枝丸 (五粒)  🦑🍢用上大大粒嘅花枝丸 , 椒鹽炸得口感香脆,外層炸至金黃酥脆,內裡鮮嫩可口,。4. 台式鹽酥雞 🍗🧂外皮酥脆,內裡多汁鮮嫩,口感十分Juicy💦。5. 藥膳上湯澎湖特A級花枝丸 (五粒) 🦑🍢🍲如果有朋友可能覺得麵類嘅份量太多嘅話 , 非常推薦可以試下呢一款小食  , 一來可以飲到舖頭最招牌嘅藥膳上湯 , 二來可以食到另一個口感嘅花之丸 , 可以講淨係飲湯都唔會令你失望!如果大家想試

1. 藥膳養生湯農場雞手工麵 🍜🐔

2. 藥膳古早牛肉湯米線 🍜🐂

3. 椒鹽台灣澎湖特A級花枝丸 (五粒)  🦑🍢

4. 台式鹽酥雞 🍗🧂
外皮酥脆,內裡多汁鮮嫩,口感十分Juicy💦。

5. 藥膳上湯澎湖特A級花枝丸 (五粒) 🦑🍢🍲

如果大家想試下台式藥膳湯底嘅麵食 , 一定唔可以錯過呢一間馬祖台灣養生湯麵館  , 份量十足 ! 個藥膳湯好飲到唔會令人上留低一滴 !!  😋😋😋
藥膳養生湯農場雞手工麵
藥膳古早牛肉湯米線
椒鹽台灣澎湖特A級花之丸(五粒)
台式鹽酥雞
藥膳上湯澎湖特A級花之丸五粒
藥膳養生湯農場雞手工麵
藥膳古早牛肉湯米線
椒鹽台灣澎湖特A級花之丸(五粒)
台式鹽酥雞
藥膳上湯澎湖特A級花之丸五粒
2024-04-07 37 瀏覽
晚上在尖沙咀周圍行搵嘢食,見好多舖頭都好普通,但價錢又貴。當轉入厚福街見到呢間養生面店,幾特別進去一試。當見到餐牌時覺得好多選擇好似好混亂。但諮詢店員後發覺全部湯都應該係同一養生湯底,然後加唔同料。單叫一個麵大概$60-70。晚市套餐,有一杯嘢飲,一個小食,同埋揀二種餸,就$99。我哋叫咗一個醉雞單麵,同一個晚市套餐。醉雞幾好味,雞肉嫩滑。湯底幾好味,唔係藥材味嗰啲。絕大部份都係紅棗杞子龍眼和雞味。份量夠大。覺得喺而家呢個市況呢個價錢我會再食。

我哋叫咗一個醉雞單麵,同一個晚市套餐。

覺得喺而家呢個市況呢個價錢我會再食。

自選套餐
2024-03-31
自選套餐
2024-04-02 36 瀏覽
台式藥膳湯面的店子,跟朋友行行,看到這養生湯面店呢,店長和店員非常有禮,感覺不錯喔店子的湯都是台灣味道重重,有紅棗、熟地、枸杞、川芎、黃耆、桂枝、杜仲片、炙甘草熬煮的藥膳湯底,是平性的中藥材配方,飲上去的味道溫和,很有食慾,亦可以維持健康。朋友很適合享用喔藥膳湯牛丸豚肉新竹米粉店內很多不同的湯式,主打藥膳為主,如藥膳清雞湯、藥膳蟲草花桃膠雞湯及藥膳花雕清雞湯、更有不同配料,肉類有豚肉和牛肉呢。牛丸非常彈口,豚肉肉味豐富。春卷湯底很好吃,蝦肉味重之春卷彈牙鹽酥雞炸得黃金色,脆口感,很肉嫩簡單的美味食物,滿滿的台式味道,感覺非常棒。

藥膳湯牛丸豚肉新竹米粉

春卷

湯底很好吃,蝦肉味重之春卷彈牙

鹽酥雞

炸得黃金色,脆口感,很肉嫩

簡單的美味食物,滿滿的台式味道,感覺非常棒。
同朋友🧒🏻喺尖沙咀想食個簡單嘅 early dinner,行咗嚟呢條街,見到呢間餐廳,有麵有米粉有飯,於是就決定入去開餐🤣原來 6pm 之前仲有「午市套餐送冷熱飲品」,咁我哋叫咗 $68「藥膳桃膠農場雞手工麵」同埋 $69「黑蒜藥膳農場雞新竹米粉」🤣「藥膳桃膠農場雞手工麵」:農場雞🐓雞肉幾滑幾好雞味👍,仲有啲桃膠可以食👍,手工麺有少少煙韌🤩「黑蒜藥膳農場雞新竹米粉」:藥膳黑蒜湯底少少甜幾濃郁,農場雞🐓雞肉都係幾滑幾好雞味👍,新竹米粉就幾爽滑🤩朋友🧒🏻同我一人加一個 $22嘅「上湯浸時蔬(大)」:大大碗上,時蔬係生菜,裏便仲有唔少紅棗同埋桂圓👍,簡單幾好食🤣再加 $28「上湯高麗菜豬肉餃(5隻)」:細細隻,一啖一隻,簡單幾好食🤣午餐包飲品:「無糖茉莉花茶」同埋「熱咖啡」:2杯都熱辣辣,簡單幾好飲🤩