2008-06-15 9 瀏覽
路過,想起日前食友問附近有什麼好吃,同條街不少同類餐廳,印象中這裡是最好的,很自然地摸入這裡。下午茶餐,沒有肉骨茶、海南雞飯,幾款選擇中選了蝦湯麵,靚姐問要油麵或米粉,兩樣都想要,於是就變了參參,唔須加錢的。這碗蝦湯麵,是正價的原隻大蝦mini版,只有細海蝦同肉片及一些通菜,湯底味道頗為複雜,除了雞、豬的肉甜外,又有蝦殼炒過的濃香,出奇地口感頗為軟滑,浮著薄薄油漬,足見用心,很不錯,幾片炸蒜頭後加的,沒起多大提味作用,是聊勝於無,單獨配油麵或米粉都不好,還是參參口感最夾,最莫名其妙是浸通菜,浸湯是平白地浪費了,還是伴蝦醬炒最好味。套餐配杯意米水,也是自家煲的,下下火也不錯,$32經濟抵食,會再來試試食友大讚的咖喱羊、肉骨茶加骨。

• 極為認真的蝦湯麵
2008-03-03 3 瀏覽
夜晚7點幾去到,食左碗喇沙,真系唔錯,湯底好好味,系一間唔錯既食店!
喇沙
2008-01-15 1 瀏覽
麵湯香濃,配料足,而且味道正的很似正宗的馬來西亞風味,價錢合理,而且老闆娘好人(佢個女好靚女,我去食左n次都係見過一次),這是一間值得我花20幾元車錢去吃的好食店...
麵湯香濃,配料足,
而且味道正的很似正宗的馬來西亞風味,
價錢合理,而且老闆娘好人(佢個女好靚女,我去食左n次都係見過一次[題外話]),
這是一間值得我花20幾元車錢去吃的好食店...
2007-12-17
上環的大街小巷裡有各種特色小店林立,其中一條是孖沙街。這條小街的食肆以東南亞美食為主,而此店是我最喜歡的其中一間。雖然鋪面地方其實不大,但因流量快,所以通常不用等太久便能入座。單從店名已知他們賣的是馬來食品,其中尤以肉骨茶最佳。儘管香港有不少地方有賣肉骨茶,但本蟲特別鍾愛這間的出品,是關有別於其他食店,他們的肉骨茶濃而不澀,且不會帶太多的藥材味,亦沒有胡椒的辣味。可能有人覺得這樣不夠正宗,但我反覺得這樣更適合港人口味,起碼我可以整碗茶喝下肚而不改容。如果不好肉骨茶,他們的喇沙也不賴,另外飲品收費亦算相宜,其中以凍飲尤佳。以份量和價錢來說,這兒是上班族吃午飯的好去處。
2007-09-08 3 瀏覽
早兩日晚飯時間在上環附近,唔知想食咩,行經孖沙街,見到加東同馬拉媽媽,之前食過加東,非常失望,今次就試馬拉媽媽!點了特色蝦麵,怡保河粉同其他野,其他野唔講,只想講特色蝦麵!蝦麵送到,睇到有三隻大蝦,魚片,肉片同芽菜。先試啖湯,好濃,好有鮮蝦味,無咩味精感覺,好接近馬拉當地口味,暫時係其他地方找不到!其他配料都得,值得一試!

2007-07-06 2 瀏覽
20070706一大幫舊同事、舊同事的現同事、舊同事的舊同事,浩浩蕩蕩倒有十一人,殺進這間小店,已是霸佔了一半的位子有多。不到三個月的時間,肉骨茶飯已經從35元加到38元……抑或,是因為最近豬肉升價所致?朋友們力薦,所以也叫了一份來試試。最好還是那個湯吧,有肉香,卻不油,撈白飯已經夠了。如果真的吃肉反而失望,質地太粗,有些難入口。可能因為人多吧,最後老闆娘送咖央多給我們作餐後甜品,雖然只能分到小小的一片,不過也充分感受到了那種香甜熱辣的感覺,比主菜還來得精彩:)再來的話還是吃回面類……或者試試它的咖哩……原來晚市還會有海南雞飯,不知怎樣……
20070706

朋友們力薦,所以也叫了一份來試試。

2007-05-13 4 瀏覽
Have finally tried this restaurant. We (3 of us) had (1) Laksa (油麵+米粉with prawn & fish cake)(2) 雞絲叉燒乾撈麵(3) 乾咖哩羊扖 加TOAST(4) 通菜(5) Coffee & Lime sodaThe soup of Laksa is not as thick as I expected. Still good, as I like the coconut milk. This Malaysian style Laksa is not as spicy as the Singaporean one (the one from 巴沙新加坡小品is spicy with a lot of 香料, very good too). I dipped the toast in it, they match well~ The prawn is fresh too.For the 雞絲叉燒乾撈麵, the chicken is good, no 'frozen taste' but the 叉燒is
(2) 雞絲叉燒乾撈麵
(3) 乾咖哩羊扖 加TOAST
(4) 通菜
(5) Coffee & Lime soda

For the 雞絲叉燒乾撈麵, the chicken is good, no 'frozen taste' but the 叉燒is just so so. The noodles are elastic, not bad, it's the 粗麵type.

乾咖哩羊扖 加TOAST is the worse among the dishes. The lamb is a bit too coarse and the potato is tasteless. I think they just cook it in salt water and add in the sause at the later stage.

The veggie is ok la, nothing special~

2007-04-20 7 瀏覽
跟同事一行五人由中環行黎上環食午餐.. 12點半己經算多人.. 食物算多種類, 除左主打的喇沙同蝦湯麵之外,見仲有咖喱羊扒,牛腩等等, 都係40蚊樓下,下次可以再黎試下... 同事試左個傳統喇沙雙拼麵(即米粉+油麵)$35, 我試左個蝦+魚片雙拼麵$32.. 賣相ok, 個喇沙湯飲落感覺有點..."薄", 唔多夠濃.. 如果想食喇沙, 又唔鍾意濃野可以一試.. 清清地咁啦... 至於個麵, 我覺得油麵會襯啲!! 我個蝦湯就同想像差唔多, 幾鮮蝦味.. 隻蝦食落都特別好味..
2007-04-10 5 瀏覽
20070404不知是不是因爲假期前夕,今天這裏沒有了慣常的人龍,所以從進門到走人,只需半個小時,還包括與朋友的吹水時間。朋友例牌叫肉骨茶跟飯,貪它只需35元,卻十分美味,而且天氣轉涼,吃肉骨茶好像格外暖胃:)我則想清一點,要了一個傳統怡坡河粉,加3元添了些通菜。配料主要是雞絲與開邊的蝦仁,還有些芽菜,湯底不算濃,但也還鮮甜,算是與港式河粉的對照吃法:)感覺企理,不過臨近的類似口味的食店太多,倒也沒覺得有什麽格外過人之處。
20070404

星期六同同事放工後來呢度食飯。本來每個禮拜六老細都會請我地食架,但係今次適逢佢有o野忙,所以走先,剩返空住肚的我地四出找好o野食。調查員呢幾日喉嚨有d唔舒服,就想到去生記食粥。但去到的時候成點幾,見到咁多人走唯有走去另一家。行下行下,見到之前有同事介紹過的一個食喇沙的「喇沙媽媽」——呢個係佢俾呢間馬拉媽媽的暱稱。正當我地一行四人響出面徘徊的時候,一個應該係老闆娘的人出來介紹佢地有乜乜好食,有喇沙﹑乾撈麵同埋傳統怡保河粉……我地見佢落力介紹就入左去試下喇~入面唔算大,普通長方檯,坐低後我要了個乾撈面,同事要了喇沙~之後老闆娘又醒左我地一人一杯薏米水,甜甜地幾好飲!個喇沙我同我同事都話夠味,又唔係太辣(雖然我都幾食得辣),絕對值得一試。最後去埋佢個洗手間,裡面好得意,分兩格,一格馬桶一格尿兜,但係每次都係俾同一個人用,所以入到去幾得鎖好門﹗裡面有齊出熱風的乾手機,鏡同埋扭的水龍頭,整體都乾淨,雖然佢洗手間個天花板比較矮。出來的時候老闆俾左張紙巾我抹手,真係估佢唔到~令人印象最難忘的都係老闆同老闆娘的親切款待(如兩位並非老闆,請見諒)

2006-10-27 1 瀏覽
malaymama Laksa ( 辣沙) 口感好,鮮美的蝦肉/ 螄蚶,細白的粿條,橙黃金色的椰奶咖喱湯汁,另加秘製Sambal 馬來辣醬,香氣四溢,滑不溜口,果然是一碗No.1 的辣沙。 食落舒服,價錢公道,貨真價實。

食落舒服,價錢公道,貨真價實。
2006-10-14 0 瀏覽
因為係上環唔識路又趕時間,所以就好偶然咁黎左呢間舖,諗都無諗就坐低左不過有意外既收穫WOR我地4個女仔一坐低,個老闆(我諗佢係老闆LA)就勁熱情咁介紹佢地D食物不過一D都唔覺得佢煩同迫你食我同個朋友叫左喇沙,有個叫怡保河,一個叫乾麵我覺得佢地服務好好AR,好有耐性咁問同介紹喇沙,原來米粉同油麵兩溝先係正宗,真係唔講唔知到碗麵黎左,我覺得好食WOR,本身屋企人都係華橋,其實喇沙都好常食到呢度D喇沙夠辣又夠椰香,我差D就忍唔住飲哂個湯,不過好飽,無咁做到因為舖頭細細,老闆行過又聽到我朋友想試下D 喇沙,即刻主動俾碗仔我地,我地食到一半佢仲俾左碗蝦湯我地試TIM真係好重蝦味,我地4個試左都覺得好正,如果有機會再去上環,一定要再去食下AR仲有仲有AR,老闆仲送左杯熱薏米水俾我地TIM AR咁既服務真係邊度搵AR?
因為係上環唔識路又趕時間,
所以就好偶然咁黎左呢間舖,諗都無諗就坐低左
不過有意外既收穫WOR

我地4個女仔一坐低,個老闆(我諗佢係老闆LA)
就勁熱情咁介紹佢地D食物
不過一D都唔覺得佢煩同迫你食
我同個朋友叫左喇沙,有個叫怡保河,一個叫乾麵
我覺得佢地服務好好AR,
好有耐性咁問同介紹喇沙,
原來米粉同油麵兩溝先係正宗,真係唔講唔知

到碗麵黎左,我覺得好食WOR,
本身屋企人都係華橋,其實喇沙都好常食到
呢度D喇沙夠辣又夠椰香,
我差D就忍唔住飲哂個湯,不過好飽,無咁做到

因為舖頭細細,老闆行過又聽到我朋友想試下D 喇沙,
即刻主動俾碗仔我地,我地食到一半
佢仲俾左碗蝦湯我地試TIM
真係好重蝦味,我地4個試左都覺得好正,
如果有機會再去上環,一定要再去食下AR
仲有仲有AR,老闆仲送左杯熱薏米水俾我地TIM AR
咁既服務真係邊度搵AR?
2006-08-22 5 瀏覽
今次經同事介紹,就試左呢到既肉骨茶,第一啖飲落去好似咸左D,但係加埋米粉就岩岩好,確係好飲好味又足料,排骨又入味...唔錯唔錯

2006-08-11 3 瀏覽
好耐冇食laksa 喇﹐突然有d 想食又見對面Katong 排晒隊﹐咪試試呢間啦﹐點知係唔得的﹗早d 上來看過食評的話就一定唔會來喇﹗呢度個laksa 個湯地唔夠濃兼冇乜鮮味﹐d 粉又煮得太“淋”﹐都幾馬馬虎虎下﹐仲有座位好逼﹐地方烏糟﹐service 又差﹐一定唔會再來﹗

2006-08-02 2 瀏覽
下面幾個好既食評搞到我以為好食.. 呃人既.. 我行街見餓入去食.. 覺得簡直不知所謂.. 個湯呀.. 得個咸字, 又無椰汁味...後尾聽另一個friend講, 原來連蔡瀾都話呢間野無heart呀.. 真係食唔過, 又貴
下面幾個好既食評搞到我以為好食..
呃人既.. 我行街見餓入去食.. 覺得簡直不知所謂..
個湯呀.. 得個咸字, 又無椰汁味...