好耐之前嚟過,記得好好味,所以今日經開呢頭就再嚟!但好可惜已經再食唔到惜日味道了!今日食咗個喇沙米,個湯微暖,淨係呢樣已經扣晒分,個湯亦無以前咁鮮味,蝦仲有怪味!真係好令人失望既一餐呢!
2012-04-13
2012-04-02 28 瀏覽
o岩o岩去完馬拉媽媽, 食左個二人餐; 約7點幾8點鐘幫襯, 埋單$130 :- 特式喇沙 (太太食)- 肉骨茶飯 (我食)- 通菜 (一齊食)- 加央多士 (一齊食)- 熱檸蜜 (太太飲)- 凍柚子蜜 (我飲)今晚食完今晚寫食評; 從未試過咁快, 今次破例.因為太太食完碗喇沙, 半個鐘頭唔夠就已經響車上嘔一次; 返到屋企又再嘔一次, 加痾一次. 冇下次.
- 特式喇沙 (太太食)
- 肉骨茶飯 (我食)
- 通菜 (一齊食)
- 加央多士 (一齊食)
- 熱檸蜜 (太太飲)
- 凍柚子蜜 (我飲)

今晚食完今晚寫食評; 從未試過咁快, 今次破例.

冇下次.
題外話/補充資料: 由於我不認為openrice會想我拍下及上載嘔吐物的照片, 故無照片可以提供. 但此食評內容完全屬實, 所以我寫下詳細的用餐時間, 菜式, 及價錢, 以作證明.
2012-03-30
2011-10-05 7 瀏覽
今日好約左Mr. F去上環食lunch, Mr. F話有間食喇沙好想試,既然想食就去食啦!到左見到要等位但人唔算多,應該好快有位! 果然, 等左一陣就有喇, 仲喺我地等位途中落埋order添坐得好迫,係背貼背我地叫左一個特色喇沙摻摻$ 65,一個傳統喇沙米粉$ 45 同埋一碗淨肉骨茶$ 43食物好快送到,可以開動喇特色喇沙摻摻-有3-4 隻蝦仲有魚片等...幾樣餸,都幾多料味道就都夠椰味但唔夠香!!傳統喇沙米粉就有雞絲魚片等...但無海鮮,個湯同之前一樣!肉骨茶-有藥材味好濃,但可惜偏咸,如果唔咁咸應該會好好!希望下次可以再試下個咖哋多士啦!

坐得好迫,係背貼背

食物好快送到,可以開動喇

味道就都夠椰味但唔夠香!!

傳統喇沙米粉就有雞絲魚片等...但無海鮮,個湯同之前一樣!

肉骨茶-有藥材味好濃,但可惜偏咸,如果唔咁咸應該會好好!

希望下次可以再試下個咖哋多士啦!
2011-10-04
2011-08-15 15 瀏覽
同朋友吃飯,兩個人叫左肉骨茶,喇沙,同個炒菜 ,约150两个人肉骨茶湯好濃,肉唔多,勝在香,我慊飯唔夠,老板娘仲免費醒多碗過我添!喇沙我朋友話唔夠正宗,我自己則認為ok。
喇沙我朋友話唔夠正宗,我自己則認為ok。
2010-12-17
2011-07-09 9 瀏覽
偶爾的機會, 行過上環這個美食出名的街角;雖然我只係第一次係度搵食。。。孖沙街三兩間平民D,即管試下。入到去老闆+老闆娘都好好客,係咁介紹D佢地既特色野;閒話家常一論之後先落單。這裡主菜好清晰,都係樓上樓下介紹過:蝦湯麵、喇沙、肉骨茶、海南雞、加央多士。今晚先試頭尾兩款......1. 比較得意係"油菜"可以有芽菜呢個 option......2. 兩溝蝦麵都好味, 對比婆婆牛肉佢個湯無咁strong, 容易D入口. 可惜D麵有D D鹼水味, 米粉果part 好索湯, 好味!! 回香感不錯~~ 隔離叫個雞肉麵, 老闆娘仲問佢究竟中意雞比定雞胸..... 有點愕然。3. 加央多... 好滑, 偏厚的多士烘得唔穠但係好脆, 個人覺得好過SSP豬潤麵.....老闆娘杯意米水... 真材實料煲,畫上完美的句號。下次要食肉骨茶!!想起學校剛剛要走的一個老師說的話:最緊要有心,還有那份人情味。這裡就是一間好傾好warm的一間餐廳

2011-07-09
  • 蝦湯麵
  • 喇沙
  • 海南雞
  • 加央多士
2011-05-10 5 瀏覽
四月十九日 (星期二)在中環的日子開始進入倒數要好好珍惜到中上環一帶吃LUNCH的日子今日老公仔提議試試這家馬拉菜店子小小,早已經坐滿食客點了喇沙和咖喱雞飯各一這裡沒有套餐的,所以決定之後才出去買台式飲品椰漿味非常之濃,中午吃完後,也感到口內有一陣陣的椰漿味但是其他味道就比較淡,用料多,有蝦,魚片和豆卜我們點了米粉,味道只屬一般咖哩味道不太香濃雞肉不多,很快便吃到骨而且有點嚡口,是不新鮮,還是煮過濃?很口乾,馬上結賬去買珍珠奶茶!
四月十九日 (星期二)

在中環的日子開始進入倒數
要好好珍惜到中上環一帶吃LUNCH的日子

今日老公仔提議試試這家馬拉菜
店子小小,早已經坐滿食客
點了喇沙咖喱雞飯各一

這裡沒有套餐的,所以決定之後才出去買台式飲品
馬來喇沙
椰漿味非常之濃,中午吃完後,也感到口內有一陣陣的椰漿味
但是其他味道就比較淡,用料多,有蝦,魚片和豆卜
我們點了米粉,味道只屬一般
咖喱雞飯
咖哩味道不太香濃
雞肉不多,很快便吃到骨
而且有點嚡口,是不新鮮,還是煮過濃?

很口乾,馬上結賬去買珍珠奶茶!
2011-04-19
馬來喇沙
2010最後的晚餐2010年最後一天早收工,收工之後去西環朋友家,plan住晚上去時代廣場倒數,就選擇在上環晚餐。當時這條街上的其他食肆人都不多,就只這一家生意非常好。老闆娘非常和藹,我們當時人未齊,老闆娘讓我們慢慢看menu,可以叫嘢飲先。我們三個人叫了一個二人餐和一個晚市套餐,另外加15蚊要了一個魷魚通菜。特色喇沙:很濃的椰汁味,不太辣。干撈面:很奇特的口感,跟我們平時吃的撈面不同,配的湯非常好喝。肉骨茶:很鮮美的肉骨茶,藥味和肉味很好地結合。魷魚通菜:魷魚上淋了辣醬,通菜上淋了甜醬,非常獨特。
2010最後的晚餐
當時這條街上的其他食肆人都不多,就只這一家生意非常好。
特色喇沙:很濃的椰汁味,不太辣。
肉骨茶:很鮮美的肉骨茶,藥味和肉味很好地結合。
魷魚通菜:魷魚上淋了辣醬,通菜上淋了甜醬,非常獨特。

特色喇沙

特色喇沙
干撈面
魷魚通菜
2011-01-01 3 瀏覽
在中環上班的日子,懷舊之餘,也在發掘新的東西,這間馬拉媽媽就是其一。這條街不知甚麼時候變成「馬拉街」,對面就是加東,加東在灣仔也有,就選了這間。店子很小,中午時間坐得真係幾迫。在傳統蝦麵和特色蝦麵之間選了特色蝦麵,價錢差了廿蚊,但第一次食不怕食貴d。麵可選油麵、米粉或兩溝,比同類店靈活。特色蝦麵和傳統蝦麵是大蝦原隻連殼上,和多了魚蛋片。蝦湯是蝦麵靈魂,呢度的蝦湯不很辣,蝦味頗濃,喝多兩口都不覺口乾,聞說是美女老闆娘每朝返工前都來監工的成果。大蝦殼硬肉爽還保留少少鮮味,豬肉片可再薄d,和魚蛋片兩者味道都是不錯。粉麵兩溝同一時間可吃到兩種不同口感和味道的粉麵,一向都是喜歡多原化的香港人至愛。只是$57真是貴了點,大蝦和魚蛋片不值廿蚊,相信傳統蝦麵會比較抵食。牆上好多雜誌比併,大部份都是馬拉媽媽得勝,是否造馬不得而知,因為我都未食過晒,但我幾同意其中一個評語,就係「平衡做得最好」。有機會再試下喇沙吧。
在中環上班的日子,懷舊之餘,也在發掘新的東西,這間馬拉媽媽就是其一。這條街不知甚麼時候變成「馬拉街」,對面就是加東加東在灣仔也有,就選了這間。
店子很小,中午時間坐得真係幾迫。在傳統蝦麵特色蝦麵之間選了特色蝦麵,價錢差了廿蚊,但第一次食不怕食貴d。麵可選油麵、米粉兩溝,比同類店靈活。

特色蝦麵

特色蝦麵傳統蝦麵大蝦原隻連殼上,和多了魚蛋片蝦湯是蝦麵靈魂,呢度的蝦湯不很辣,蝦味頗濃,喝多兩口都不覺口乾,聞說是美女老闆娘每朝返工前都來監工的成果。

米粉油麵兩溝

只是$57真是貴了點,大蝦魚蛋片不值廿蚊,相信傳統蝦麵會比較抵食。

很同意「平衡做得最好」這句評語

2010-12-28
很同意「平衡做得最好」這句評語
特色蝦麵
米粉油麵兩溝
2010-11-04 3 瀏覽
上個月某天, 因為工事要去一下上環, 就同左朋友仔食個飯, 我地大家都唔想食日本菜/快餐店個d, 於是就灼左上環既一檔叫馬拉媽媽既食舖啦~首先我就叫左碗蝦麵一份量ok既, 個湯底好香好濃, d蝦雖睦細隻左d, 但都彈牙, 好味~, 不過貴左少少, 37$一碗~男仔食可能唔夠飽~@@另外呢, 我就叫左特色喇沙,佢有3隻大蝦啦, 魚片, 雞絲, 豆卜等等~多料不得止, 個湯底好正, 又潔啦, 又濃郁bor d味~,正~!!3個送之中我最中意就係依樣啦~魷魚通菜, 平之餘又勁好食, 花生之麻又多醬, 香口好食, 正~!!!!!@@ 15$碟~最後叫左杯青檸梳打~都幾好飲~

另外呢, 我就叫左特色喇沙,

最後叫左杯青檸梳打~都幾好飲~
(非會員)
We have ordered:1. 肉骨茶 -ok2. 叻沙 - shrimps are TOO small!!3. 乾撈麵 - ok4. 蝦麵 - taste of soup is not rich enough but the texture of the rice noodle is still al dente.We started calling them at 11am however they said their staff will only receive orders at 11:30am; We called them at 11:30am again but their staff asked us to call at 11:45am...........We waited for nearly 90 mins for the food .......we think this is totally not acceptable in such competitve area (Central/ Sheung Wan).
We have ordered:

1. 肉骨茶 -ok
3. 乾撈麵 - ok

2010-09-02
90 分鐘 (外賣送餐)
2010-09-01 1 瀏覽
星期二晚,放工後來到上環搵食,想吃水餃又想吃米粉,最後卻去了馬拉媽媽食叻沙。馬拉媽媽位於孖沙街,即柏廷坊後面,對面是另一叻沙店加東,地點絕不難找。店子雖小,但這區人煙不多,主力做午市打工仔生意,夜晚較易搵位,環境亦比較清靜。單單一客特色叻沙,跟餐價 $61,倒不如要 $110 的二人套餐,包兩款不同價錢的主食、灼通菜、咖央多及兩杯飲品。先來的是蠔油灼通菜,下油很少,翠綠鮮嫩,吃得健康。特色叻沙的材料包括蝦、螄蚶、茄子、豆卜、魚片及雞絲等,配上雙併粉,即油麵和泰國米粉,賣相豐富,一碗差不多足夠二人用。新加坡的叻沙重椰香,馬來的則重蝦鮮,馬拉媽媽當然是偏向後者的口味,橙紅色的湯底比較稀身,亦不夠滑,椰漿固然不重,但令人期待的鮮味也略嫌不足,僅帶微微辣感,水準一般。值得一讚是配料下得慷慨,四隻肉質爽甜的大蝦;螄蚶亦夠新鮮,沒有半點腥味;茄子、豆卜、魚片普普通通,雞絲則相當嫩滑,也是驚喜之處。另一主食要了馬來咖哩牛腩飯,濃黑的咖哩味道帶甜,奇怪竟絲毫沒有辣感,但撈飯吃還算不錯,阿姐話唔夠可以添飯,結果我也不客氣要多了大半碗。牛腩用上了牛腱部份,大大件,肉質卻很腍軟,薯仔則炆得爛熟,可惜這種入口

特色叻沙的材料包括螄蚶茄子豆卜魚片雞絲等,配上雙併粉,即油麵和泰國米粉,賣相豐富,一碗差不多足夠二人用。新加坡的叻沙重椰香,馬來的則重蝦鮮,馬拉媽媽當然是偏向後者的口味,橙紅色的湯底比較稀身,亦不夠滑,椰漿固然不重,但令人期待的鮮味也略嫌不足,僅帶微微辣感,水準一般。值得一讚是配料下得慷慨,四隻肉質爽甜的大蝦;螄蚶亦夠新鮮,沒有半點腥味;茄子、豆卜、魚片普普通通,雞絲則相當嫩滑,也是驚喜之處。

另一主食要了馬來咖哩牛腩飯,濃黑的咖哩味道帶甜,奇怪竟絲毫沒有辣感,但撈飯吃還算不錯,阿姐話唔夠可以添飯,結果我也不客氣要多了大半碗。牛腩用上了牛腱部份,大大件,肉質卻很腍軟,薯仔則炆得爛熟,可惜這種入口即溶的感覺,我個人就不太喜歡。

飯後,老闆送來了咖央多,中間搽了不少淡黃色的咖央醬,味道帶點甜,還可以的,但多士烘得不夠脆,拎上手竟然是軟淋淋的。餐飲分別要了馬來咖啡港式奶茶,前者預先下了煉奶,不用另加糖,或者是水溫的熱度不夠,咖啡味來得很薄,不太可取。

埋單免加一 $110,吃得很飽,但就是未能滿足,女友表示對面的加東叻沙比較好吃,孰真孰假,遲些定要試試!
特色叻沙材料豐富
油麵米粉兩溝
馬來咖哩牛腩飯
灼油菜少油,吃得健康
咖央多不夠脆口,普普通通
港式奶茶與馬拉咖啡
2010-08-31
2010-06-06 1 瀏覽
我又點肉骨茶啦!!因為最近要在上環返學, 所以都不受控的走來孖沙街揾媽媽~ 因個人喜好問題, 很喜歡吃肉骨茶, 去年到馬來西亞的街邊舖頭的當然最地道最好味道>>> 但首次食肉骨茶就愛上的, 只有這間. 可能一來佢個SAUCE令D排骨好好味, 又或者我最近每個星期都光顧一次(每次都好大份), 我有次都點左怡保河(因為要食淡D), 但真的好掛住肉骨茶~ 我都曾點過時時售罄的羊扒飯(可能個汁太油, 肉不多), 始終都鍾情肉骨茶~ 如無QUOTA, 就會點埋加吔(KAYA) 當甜品 加埋馬拉咖啡=就幸福滿滿~~~下星期再去, 希望可以點PRAWN面啦
我又點肉骨茶啦!!

加埋馬拉咖啡=就幸福滿滿~~~

下星期再去, 希望可以點PRAWN面啦
最愛肉骨茶 (合不愛藥材味道重的人士)
2010-06-01
最愛肉骨茶 (合不愛藥材味道重的人士)
  • 叻沙
  • 加吔
  • 馬拉咖啡
其實雖然食過幾次,之前食佢的蝦面,我個人點都覺得附近有一間個湯好食好多今次就試一試肉骨茶吧意想不到地好食,縱使沒有好濃烈的藥味(我個人幾喜歡那種味),但排骨夠嫩(點排骨的醬油十分加分)=)下次去可以再食,因真的有新加坡的風味!

今次就試一試肉骨茶

下次去可以再食,因真的有新加坡的風味!
2010-05-17
2010-04-17 52 瀏覽
I was very excited to try Malaymama's food. A Malaysian myself, I was hoping to find something close to home in HK. It's a bit weird walking along Mercer St as there's Katong Laksa on your left, and Malaymama on your right, inadvertently, you'd feel that tension between the two fighting to be the preferred restaurant for laksa at Mercer St. (If I could add here that Katong would be my choice for Laksa).Not in the mood for Laksa, I went into Malaymama and ordered its Beef Rendang. Wrong move.Firs

First of all, the beef itself was EXTREMELY tough. Enough said.

Second of all, the sauce tasted weird (bad weird). It was definitely salty, and it had streaks of lemongrass (guessing) in it (not really a bad thing), and it was sort of dark green in color, and that was it. It was just salty and had a weird green color to it.

I hate to write negative reviews cause we do want businesses to do good and prosper. So please take this as an advice for improvement because that was really a horrible meal. Sorry.
2010-04-09 6 瀏覽
MALAYMAMA傳統喇沙今日LUNCH去左係上環既MALAYMAMA食喇沙~~~叫左個傳統喇沙有蝦同魚片再加辣!嗰度既粉可以鴛鴦油面加米粉唔係好夠辣。。。但係我兩位法國同事好鐘意食!都可以一試!
MALAYMAMA傳統喇沙

今日LUNCH去左係上環既MALAYMAMA食喇沙~~~
叫左個傳統喇沙有蝦同魚片再加辣!
嗰度既粉可以鴛鴦油面加米粉
唔係好夠辣。。。
但係我兩位法國同事好鐘意食!
都可以一試!
2010-04-09