2016-07-02 1233 瀏覽
今晚我們去咗旺角山東街嘅「馬德里餐廳」食晚飯!我們叫咗菠菜忌廉汁龍脷柳意粉、蜜燒德國鹹豬手配薯菜同鐵板西冷牛扒配薯菜!菠菜忌廉汁龍脷柳意粉嘅龍脷柳表面煎得都幾金黃,肉質好嫩滑,意粉好彈牙,忌廉汁亦好香濃!蜜燒德國鹹豬手配薯菜炸得豬手嘅外皮好香脆,肉質相當鬆軟嫩滑,唔會有韌嘅感覺,而且份量十足!鐵板西冷牛扒配薯菜嘅肉質好鬆軟,唔會有好多根,肉味相當濃郁!羅宋湯嘅味道相當濃郁!熱香濃棉花糖朱古力嘅味道非常香甜濃郁,加埋軟滑嘅棉花糖,真係絕配!
今晚我們去咗旺角山東街嘅「馬德里餐廳」食晚飯!
肉質好嫩滑,
肉質相當鬆軟嫩滑,
唔會有好多根,肉味相當濃郁!
羅宋湯嘅味道相當濃郁!
菠菜忌廉汁龍脷柳意粉
蜜燒德國鹹豬手配薯菜
西冷牛扒配薯菜
羅宋湯
熱香濃棉花糖朱古力
垃圾食物 , 惡劣服務 , 永遠唔會再去16年5月31 日 晚上8點幾去到叫左個泡菜漢堡扒蛋包飯落單時已叫左個涷檸茶小甜走冰個飯成半個鐘都未上 , 催下佢地先好似如夢初醒咁知道仲未上個飯食完個飯 成幾個字 , 杯野飲都未到問個妹妹仔侍應杯野飲 係咪未落單 , 佢好輕挑咁回我 "係我 , 未落單呀 , 你要乜野呀"個一下D 火真係湧上黎我再叫話要涷檸茶 , 就真係黎左冇小甜冇走冰檸茶 , 好野 , 完全都唔記得我之前叫杯乜野個泡菜飯塊漢堡扒 , 大約只有5 CM 直徑有圖有真相泡菜又冇味你呢個飯餐加埋一收人七十幾蚊好心你唔好做D咁肉酸既餐啦塊扒咁細 , 你不如唔好加落去啦呢D賤野我以為係大陸叫牛肉蘭州拉面先會出現 (佢地真係俾少少牛肉碎算架啦)係香港原來都係咁
垃圾食物 , 惡劣服務 , 永遠唔會再去
16年5月31 日 晚上8點幾去到
叫左個泡菜漢堡扒蛋包飯
落單時已叫左個涷檸茶小甜走冰
食完個飯 成幾個字 , 杯野飲都未到
個一下D 火真係湧上黎
個泡菜飯塊漢堡扒 , 大約只有5 CM 直徑
有圖有真相
泡菜又冇味
你呢個飯餐加埋一收人七十幾蚊
好心你唔好做D咁肉酸既餐啦
塊扒咁細 , 你不如唔好加落去啦
係香港原來都係咁
漢堡''扒''泡菜蛋包飯
2016-05-31
2016-02-16 1234 瀏覽
有次係旺角同朋友唔知要食咩好最後揀咗呢間樓上嘅西餐廳黎試下店員強烈推介嘅德國豬手飯成個豬手真係好大份真係重量級而且皮脆肉軟 咁樣唔洗100蚊都真係幾抵當然味道一定比唔上啲高級餐廳但係呢個價錢我覺得算係CP值高嘅一餐然後嗌咗個卡邦尼意粉 份量都係好大份真係食到好濟好流 都仲有好多意粉味道方面都算係可以接受 不過不失最後嗌咗個甜品 芒果pancake同焦糖燉蛋芒果pancake就有啲遜色 芒果太濕而且無乜味道反而焦糖燉蛋就好正 有番出面甜品鋪嘅質素雖然焦糖唔係好多 但係燉蛋好滑好軟林
有次係旺角同朋友唔知要食咩好
反而焦糖燉蛋就好正 有番出面甜品鋪嘅質素
雖然焦糖唔係好多 但係燉蛋好滑好軟林
2016-02-13
2016-02-15 646 瀏覽
又是週末的日子,不知往那裏吃下午茶,決定又去了馬德里餐廳,因為這裏價錢合理,環境坐的舒服,食物味道又不差。*********************特餐,珍寶腸麵配白菌火腿奄列牛油多士 HKD38,飲品要了凍檸茶,需要另加HKD2,連加一為HKD44。凍檸茶茶味不是很濃,所以不會有苦味,甜度又適中,而且又大杯,真的抵飲。白菌火腿奄列牛油多士,多士都夠脆口,但牛油味不足。白菌火腿奄列煎的有點過熟,白菌配蛋和火腿的味道,菌味還能吃得出。 珍寶腸麵,這個麵的湯底比較清,麵底也不錯,珍寶腸煎的都香口,整體感覺還不錯。

*********************

白菌火腿奄列牛油多士,多士都夠脆口,但牛油味不足。
2016-02-05 524 瀏覽
又到週末下午茶時段,今天想找個地方可以坐的舒服,慢慢享受食物,決定來了馬德里餐廳。位於旺角的馬德里餐廳一共有2層,環境舒適,又不會限時,坐的舒服。食物味道也不錯,價錢又合理,所以都愛來此吃飯。***********************又到週末時間,想吃下午茶。今天想找個舒服環境坐下慢慢享受美食,便來到馬德里餐廳。我要了一份下午茶餐,豬扒包配薯菜,凍檸茶。凍檸茶都算大杯,茶味不會很濃或很淡口,有點略甜。看看豬扒包配薯菜份量不算很大碟,不知味道如何。 豬扒包配薯菜,薯菜帶薯皮的,入口都幾惹味,薯仔味也不錯。豬扒包的豬扒都幾入味,肉質幾嫩,包皮也不會很乾身,都幾好味。

***********************

下午茶
2016-01-09 502 瀏覽
第二次光臨,8點幾都唔洗等位。今日好想食意粉,所以叫左個波菜忌廉龍利柳意粉,可免費轉天使麵  還叫了5成熟西冷牛扒配薯菜要燒汁 配菜好fresh,薯角仲外脆內林, 好少食到餐廳整d薯角咁好食 牛扒5成熟,肉好林,筋不多   周圍都有叫扒,証明都好食 但卻沒什麼牛肉的鮮味, 完全被燒汁蓋了波菜忌廉龍利柳意粉, 普普通通的忌廉意粉, 一點都唔會濟. 波菜不會煮得老, 非常新鮮而且裡面D菇硬得來好爽口 重點龍利柳煎完上碟加上被忌廉汁浸住都冇散開哂, 唔會係霉, 唔重雪藏味 之前食過佢地既意大利飯都唔錯  有機會會再來食 天氣開始凍, 叫左瓶桂圓紅棗水飲. 女士飲對身體好.桂圓養目, 紅棗養顏, 加了點蜜糖好香甜, 好潤
 還叫了5成熟西冷牛扒配薯菜要燒汁
牛扒5成熟,肉好林,筋不多
 周圍都有叫扒,証明都好食
但卻沒什麼牛肉的鮮味, 完全被燒汁蓋了
之前食過佢地既意大利飯都唔錯
 有機會會再來食

2015-12-06
2016-01-03 458 瀏覽
行過好多次都無入去,因為,旺角呢類型餐廳多的是。終於,都決定試一次。點了2個餐,其中一個加錢要了酥皮忌廉湯。okok woo. 個酥皮好香,好脆。忌廉湯亦算滑,不會有醬口的感覺。跟著,點了牛及羊排。帶小許肉味,酥味不大,肉質不會鬆散。以$100左右的價錢來說,質素及份量都好合理啦。最重要是我們分別要求7成及5成熟。都有90%做到要求。OK. 而基本我薯菜都是熱熱的,可加分。

2014-12-23
2015-12-20 327 瀏覽
呢一日係考試中段,愛麗絲同兩個friend就去旺角行街同食野😁 我地去左一間叫馬德里餐廳既樓上Cafe食晚飯,餐廳都幾大,燈光偏暗,有種神秘同優雅既格調。我地事不宜遲各自點餐,愛麗絲點左個黑松露忌廉汁三文魚意大利飯😁 呢個要讚😍 因為真係好好食😍 首先,意大利飯煮得好好,平時愛麗絲睇開Masterchef,知道意大利飯其實好難煮😂 呢個飯唔會太淋,但啲飯又粒粒分明。忌廉汁好Creamy,唔會好漏,加埋黑松露,成個飯好香。煙三文魚送埋個飯,真係好Perfect😍 食到愛麗絲Lam Lam利😋而愛麗絲既朋友就叫左個焗肉醬意粉,配忌廉湯同凍奶茶。首先個意粉唔錯,芝士溶溶既,拉出泥一絲絲,愛芝士既朋友不妨試試😉 而個忌廉湯都好香,飲左之後好暖肚,亦都好開胃😁最後就係另一位朋友叫既焗咖哩豬排飯,同焗肉醬意粉一樣,都有好香濃既芝士,而豬排都好大塊,啖啖肉。其實呢間Cafe環境同食物質素都唔錯👍🏻 餐廳入面仲有旅遊書睇Tim~

2015-09-30 605 瀏覽
平時常常經過這間餐廳,門口總有一位待應在邀請途人入內用餐,態度總是親切友善,今天終於一試,覺得是值得再光顧的。 樓下待應招待我們乘電梯到1/F,餐廳裝飾主調輕鬆休閒,微暗的燈光製造出愉快的情調,環境亦算乾淨整齊,牆上的書架設計有點像咖啡屋,可是播放着韓國的k-pop音樂會有點格格不入。 我和一位友人於晚飯時間入座,當時店內只有一枱客人,可以待應也只安排我們坐角落的二人小桌(真的非常小-_-#) ,可能是快到睌餐的繁忙時間的關係吧! 餐廳亦有價錢相當便宜的set dinner。 我選擇了卡邦尼忌廉汁蟹棒肉天使麵,再以優惠價$16加配酥皮忌廉湯,$28加配芝士焗薯條和凍檸檬茶。 酥皮忌廉湯的外型像一個巨型波羅包,酥皮的厚度適中,忌廉湯不會太稀,可惜欠缺應有的濃郁,不過在這種價錢能有此品質已經不錯! 芝士焗薯條的賣相一般,完全看不出有焗過的痕跡,用的是茶餐廳的扭紋粗薯條,薯條表面有一層鹽十分咸!而 芝士汁沒有 芝士味也沒有 芝士口感,反而有點像粟米肉粒飯上的白汁,如果名字改為“白汁撈炸薯條“應該比較合適。 卡邦尼忌廉汁蟹棒肉天使麵很大份!蟹棒肉絲舖面,賣相不俗!可惜天使麵的份量太多,拌勻

餐廳亦有價錢相當便宜的set dinner。
我選擇了卡邦尼忌廉汁蟹棒肉天使麵
+$16套餐價加配
卡邦尼忌廉汁蟹棒肉天使麵很大份!蟹棒肉絲舖面,賣相不俗!可惜天使麵的份量太多,拌勻後蟹肉消失得無影無蹤,卡邦尼忌廉汁太咸而且很膩,所以只吃了三份一我便投降了!

友人側選擇了西冷牛扒+焗蠔+忌廉湯。
西冷牛扒(黑椒汁)$118
牛扒五成熟,肉質鮮嫩多汁,黑椒汁亦香濃而不辣,算是全餐最喜歡的食品。
套餐+$28
芝士焗蠔+$28套餐價有兩隻,從三尖八角的外型上看得出是石蠔,故經過烹調後,蠔身型會較為細小。焗蠔送到枱面時立刻聞到一股腥味,似乎是告訴我們它不太新鮮!入口時芝士很香,其後再浮現出濃郁的蠔味可惜腥味太突出,還是令我失望了。
忌廉湯不用多講:茶餐廳貨色,粉狀份太多又沒有忌廉味,還是一句“這個價錢,就是這個質素“
題外話/補充資料: 食物價錢和質素合理,不過不失。 待應普遍友善,但我始終覺得在非繁忙情況下,幫客人安排一張較大的枱也不過份。還記得上菜時枱面已沒有位置,還問我們想把菜放在哪裡( ̄∇ ̄)當時我心想難道我叫你先放在地上嗎?真讓人哭笑不得
2015-09-29
  • 西冷牛扒
2015-07-12 979 瀏覽
車車看下去已完全康復是日便小試牛刀出去整頭,醫咗五臟廟先喺Salon附近見這間馬德里近近哋是但啦樓高兩層我被安排喺一樓進餐餐廳幾有心逢星期一至五12:00-17:30憑旺角區工作證職員可享10%off 環境頗舒適此分店走旅遊風書架放上很多旅遊閃閃書籍供客人閱覽是日星期一我揀選C餐鮮茄蓉墨魚天使麵$56 餐湯什菜湯頗足料酸度頗合我意喜歡~ 鮮茄蓉墨魚天使麵~茄蓉不夠鮮味加點tabasco食才較好味道,最攪笑係我揾勻成碟也見不到說好的墨魚只有很多蜆肉問問侍應是否攪錯order他即二話不說跟我換掉不過我最後也冇換反正蜆肉我亦愛吃~鮮水果紅茶$40跟餐可半價即$20享用我覺得味道比茶木還要好酸酸香香解渴一流可惜得我 一人否則一定要食埋個waffle因為跟飲品一樣可半價享用添呀~
環境頗舒適此分店走旅遊風書架放上很多旅遊閃閃書籍供客人閱覽
是日星期一我揀選C餐鮮茄蓉墨魚天使麵$56
餐湯什菜湯頗足料酸度頗合我意喜歡~
2015-07-06
2015-07-07 733 瀏覽
酥皮湯及焗蠔均好味,蒜蓉包亦香脆。大盤㸃咗羊架及雞沙津。雞沙津鷄雞肉夠味及有份量。羊架是少有的非常好食。早前食過兩三間都只一盤,今次真的回味!上菜次序有改善空間,頭、湯及大盤調轉上。
  • 羊架,雞沙律
  • 酥皮湯
2015-06-25 909 瀏覽
幾鍾意去呢道食午餐,尤其是係肉醬意粉(我既首選),個汁好juicy 帶小小甜味,我唔鐘意干爭爭嘅焗意粉,其次係牛扒配腸仔,個田累汁好得。如果下午茶嘅時間我鍾意食凱撒沙律配瑞士鷄亦,個羅宋湯都好掂,凍檸茶都好好飲。午餐價錢都ok嘅$50-$60,而且又坐得舒服。
2015-06-25
  • 羅宋湯,肉醬意粉,牛扒。
2015-05-24 706 瀏覽
之前黎食嘅時候,覺得好食過花今次黎食,大失所望⋯先講 酥皮忌廉湯,近期先出,跟餐都要加16蚊,唔算太抵。不過勝在夠特別,忌廉湯加酥皮,味道夠香,整體都算唔錯⋯酥皮忌廉湯
之前黎食嘅時候,覺得好食過花今次黎食,大失所望⋯

酥皮忌廉湯
  • 酥皮忌廉湯
2015-01-25 1315 瀏覽
年輕就要take risk,今次來這裡,就是一個好例子先看價錢,$42一個tea set連飲品,非常大眾化,自小婆婆就跟我說,「平嘢無好」,anyway,這個也不是一定的啦!抱着平常心上來2樓,裝修都算新啦! 也算是乾淨企理選擇也蠻多的,有輕吃,三文治、炸魚、薯條、沙律等等由於我們三個都還未吃午餐,所以我們都點了主食,我點了碳燒豬頸肉炒丁,好夠鑊氣,不過就有些少鑊燶,這個吃了應該會不太健康吧本來應該是葡汁雞絲蘑菇焗天使麵,店員說改了做茄汁,都無問題,汁少了點,天使麵也太稔了這個芝士海鮮焗飯,芝士味不夠濃烈,其他都okay!飲品,我們都點熱的,但出現了一個問題,因為都用膠杯嘛,可能是太乾淨,有點油浮面了..
年輕就要take risk,今次來這裡,就是一個好例子

抱着平常心上來2樓,裝修都算新啦! 也算是乾淨企理
選擇也蠻多的,有輕吃,三文治、炸魚、薯條、沙律等等

碳燒豬頸肉炒丁
茄汁天使麵
這個芝士海鮮焗飯,芝士味不夠濃烈,其他都okay!
芝士焗海鮮飯
2015-01-25
2015-01-14 1124 瀏覽
難得國內同事來香港,我們相約一起吃晚飯,帶了他去旺角買東西後,便來了這裏吃晚飯,因為這裏環境舒服,食物質素也不差,找位又較別的容易,食物選擇也較多,價錢又不貴,真的值得來一試。******************************一人點了一份餐,所以先來餐湯餐包和沙律。這裏的紅湯味十足,不會只是淡淡的菜湯水一樣。還配上一份少少的雜菜沙律,雜菜也很新鮮,不錯。餐飽是一條條的麵包條,可惜不是脆口和沒什麼味道。我要了份香煎雞扒配凡立貝蒜蓉汁,配上薯菜。這裏的扒餐份量都較多,味道也不差,最愛吃他們的薯條,很香薯仔的味道,不錯。最後還要杯餐飲,我要了杯凍檸茶,只是沒有影相。茶味淡淡的,感覺很清新。

一人點了一份餐,所以先來餐湯餐包和沙律。
這裏的紅湯味十足,不會只是淡淡的菜湯水一樣。
還配上一份少少的雜菜沙律,雜菜也很新鮮,不錯。
餐飽是一條條的麵包條,可惜不是脆口和沒什麼味道。
我要了份香煎雞扒配凡立貝蒜蓉汁,配上薯菜。