2010-06-20 22 瀏覽
同班朋友去 "香辣屋 A Touch of Spice" 食晚飯慶祝生日... 呢個地方我已經黎過幾次架喇..環境真係幾好..座得幾 c 服, 又可以傾下計....so good 青咖哩蝦丸五彩麵 $50 - 幾特別...味道都 ok 嘅越式素菜米紙卷 $50.00 - 一般啦...因為我覺得太淡了 香葉肉碎生葉包 $65.00 - 呢個我就 like..因為辣辣地..唔錯 馬拉盞通菜 $45.00 - 鑊氣就夠. 不過唔夠馬拉盞囉海南雞 (半隻) $108.00 - 一般白切雞. 冇咩野特別 泰式香茅豬扒 $70.00 - 都 ok..都幾夠香茅味 香辣蒜茸牛油焗翡翠海螺 (半打) $ 95.00 - 比我想中好味...因為啲牛油味唔太重...hehe 泰式炸蝦餅配酸辣青瓜 $65.00 - 呢個我覺得成晚最好食架...因為虾餅夠厚又夠味 菠蘿雞絲炒飯 $82.00 - 都可以...啲飯炒得幾干身 香芒飛雪 $35.00 - 好夠芒果味..好好飲 芒果駌鴦燸米 $40.00 - 我冇食. 不過朋友話幾好味喎泰式千層糕 (三件) $25.00 - 好夠椰子味. 又煙煙 un un..

青咖哩蝦丸五彩麵 $50 - 幾特別...味道都 ok 嘅

馬拉盞通菜 $45.00 - 鑊氣就夠. 不過唔夠馬拉盞囉

泰式香茅豬扒 $70.00 - 都 ok..都幾夠香茅味

菠蘿雞絲炒飯 $82.00 - 都可以...啲飯炒得幾干身

香芒飛雪 $35.00 - 好夠芒果味..好好飲

泰式千層糕 (三件) $25.00 - 好夠椰子味. 又煙煙 un un....唔錯

椰汁西米糕 (三件) $22.00 - 都係好夠椰子味..so good

青咖哩蝦丸五彩麵
海南雞 (半隻)
越式素菜米紙卷
泰式炸蝦餅配酸辣青瓜
香辣蒜茸牛油焗翡翠海螺 (半打)
香葉肉碎生葉包
泰式香茅豬扒
菠蘿雞絲炒飯
芒果駌鴦燸米
泰式千層糕 (三件)
椰汁西米糕 (三件)
2010-06-20
青咖哩蝦丸五彩麵
海南雞 (半隻)
越式素菜米紙卷
泰式炸蝦餅配酸辣青瓜
香辣蒜茸牛油焗翡翠海螺 (半打)
香葉肉碎生葉包
泰式香茅豬扒
菠蘿雞絲炒飯
芒果駌鴦燸米
泰式千層糕 (三件)
椰汁西米糕 (三件)
2010-06-09 17 瀏覽
今日lunch同班同事又黎呢到開飯, 今次午餐冇湯送啦, 轉左做沙律, 個沙律都好好食, 因為夠凍, 我地叫左個印尼炒飯, 炸魚咖喱飯, 香芒雞柳飯印尼炒飯 - 賣相好似成個碗蓋落隻碟到, 好似只得飯咁, 但原來啲餸係包住晒, 味道唔錯炸魚咖喱飯 - 分開上既, 碟咖喱炸魚都好多, 啲咖喱汁辣辣地, 炸魚好脆口加埋啲汁一齊食, 好好味香芒雞柳飯 - 上次食係香芒牛柳粒飯, 今次餐牌轉左呀, 冇牛柳粒啦, 變左做雞柳喎, 可惜啲雞柳好鞋呢, 唉...佢將啲雞柳炸左呀, 之後再撈落啲香芒汁到, 真係失色呀!!!柚子蜜 - 唔駛加錢個餐包既, 都好大杯, 可能柚子唔夠多, 如果凍飲呢, 啲柚子蜜唔溶呀, 變左食杯底啲柚子時好甜, 但飲時就好似飲凍水一樣~~~而家又黎儲印花啦, 之前就買五送一, 而家變左儲滿5個印花, 可作$50現金使用

午餐送既沙律, 之前送湯家
柚子蜜, 凍同熱都係咁既size
又有印花咭儲啦!!!!
儲晒印花有野送
喺呢幾間食巿食飯就可以儲印花
2010-06-04
又有印花咭儲啦!!!!
儲晒印花有野送
喺呢幾間食巿食飯就可以儲印花
2010-04-13 3 瀏覽
優惠期去到31/3/2010, 儲印花咭買5送1, 今日我地用埋最後果張優惠咭, 即係今次食lunch有一位係免費既蝦醬炒飯 - 蝦醬味炒飯+牛柳粒, 味道一般, 唔係太差香芒牛柳粒飯 - 芒果好甜, 牛柳粒un左少少, 配白飯柚子蜜 - 杯底有好多柚子渣, 味道唔太差, 有凍飲同熱飲, size一樣, 唔駛另加錢

蝦醬炒飯 - 蝦醬味炒飯+牛柳粒, 味道一般, 唔係太差

香芒牛柳粒飯 - 芒果好甜, 牛柳粒un左少少, 配白飯

2010-04-09
昨晚六人的生日飯, 朋友想吃泰國嘢, 見食評不錯, 選咗呢間, 7點3 到達叫咗以下食物 :1. 泰式柚子尤魚沙侓 : 不錯, 酸Mi Mi, 几開胃2. 沙爹串燒 (豬和雞肉各半打) - OK, 雞肉好味啲 !3. 越式牛油雞翼 : 牛油味都几好味 4. 青咖喱南瓜雞 + 薄餅 : 不錯, 薄餅几好, 點咖喱汁几好5. 馬找盞炒豆苗 : Promote item, 試下呢個, 平時通常係通菜; 個味很好, 豆苗好吃6. 雜菜炒河 : 濕炒河, 中規中矩7. 泰式米通 : 唔記得個名, 生菜底上面有粉絲, 雞肉絲 , 有汁點, 都OK8. 海南雞 : 呢個成晚最差的, 見隔離枱有叫好似几好,我們叫咗半隻 ($108), 但係大大件, 應該 切細啲上碟嘛, 同埋完全冇雞味, 欺場呀 !9. 甜品雜錦 : 除咗個椰汁糕 (用葉包咗的), 上面個椰汁味很怪, 我冇試, 兩個朋友吃都話味很怪總括而言, 食品水準不錯, 環境舒適, 但有一彈係啲服務生服務態度 ! 平曰來吃, 不算滿座, 一坐低要叫佢地拿水, 享用中途又不會主動幫我們加水, 要不停叫佢地, 同埋有啲黑口黑面咁 ! 用餐

1. 泰式柚子尤魚沙侓 : 不錯, 酸Mi Mi, 几開胃
3. 越式牛油雞翼 : 牛油味都几好味
6. 雜菜炒河 : 濕炒河, 中規中矩
切細啲上碟嘛, 同埋完全冇雞味, 欺場呀 !

總括而言, 食品水準不錯, 環境舒適, 但有一彈係啲服務生服務態度 ! 平曰來吃, 不算滿座, 一坐低要叫佢地拿水, 享用中途又不會主動幫我們加水, 要不停叫佢地, 同埋有啲黑口黑面咁 ! 用餐差不多完, 又不會主動拿啲牙簽比顧客, 要開聲拿架....我們6人埋單900元, 平均150元一人, 價錢都合理, 但服務質素可以好啲囉 !

2009-12-28
  • 馬找盞炒豆苗; 泰式柚子尤魚沙侓
2009-09-26 14 瀏覽
男友轉到尖沙咀工作後,我們晚餐的選擇就多了,是晚等他放工就到了諾士佛台吃飯。是日想食泰菜,就來了這間香辣屋。很明顯這店子要走高級路線,我想大概因為這邊多外國人了。是日很早到達,坐在餐廳一角,環境不錯。當日是2009年9月9 日,原來餐廳順勢推出一個special menu,侍者不停游說我們,不過我們看過menu都覺得不太吸引,還是boc的優惠好得多。點了麵包焗咖哩雞(半價$62)、辣椒香草炒河粉($半價32)和馬拉盞通菜。馬拉盞通菜︰放在小煲內,熱度十足。味道也不欺場,菜又夠新鮮,十分穩陣的一味。麵包焗咖哩雞︰完全是gimmick的菜,我倆都是想拍拍照才點的。其實是普通的咖哩雞,在外頭包一片麵包皮來焗,既可以吃雞,又可以用麵包蘸咖哩汁。其實咖哩的味道都可以的,不過沒有辣味,只有濃濃的榔汁味。麵包一般,比較乾且硬。辣椒香草炒河粉︰比較油的炒粉,不過辣辣的幾惹味。原來九月生日客人會有一份驚喜,那驚喜就是南瓜布甸。不過看賣相我都覺得好一般,味道也確是如此。所以,麻煩男友了,因為不好意思浪費餐廳的心意。服務一般,如果serve 外國客應該熱情十倍吧。

辣椒香草炒河粉︰比較油的炒粉,不過辣辣的幾惹味。

服務一般,如果serve 外國客應該熱情十倍吧。
麵包焗咖哩雞
解剖後
辣椒香草炒河粉
餐廳送的甜品
2009-09-09
麵包焗咖哩雞
解剖後
2009-07-04 4 瀏覽
一班人嚟呢度食飯,食物都不錯,service都OK,但唔知點解九點幾就摧我哋走,我以為有人排隊,點知冇人排隊,仲有四成吉枱tim。真奇怪!冬蔭功湯 - 好味,仲有隻大蝦椰汁鳼湯 - 唔錯金柚沙律 - OK la小食拼盤(虾餅、春卷、串燒、米紙卷) - 麻麻哋,虾餅爽口但冇虾味,其他一般咖喱炒蟹 - 非常好味,D汁撈飯,正!海南雞 - 唔錯,雞幾滑肉碎炒飯 - 炒得乾身又好味炒菜 - 唔知mud嘢菜,但好味香茅豬扒 - 一般Rib - OK la甜品拼盤 - OK la

冬蔭功湯 - 好味,仲有隻大蝦

椰汁鳼湯 - 唔錯
金柚沙律 - OK la
咖喱炒蟹 - 非常好味
,D汁撈飯,正!

海南雞 - 唔錯,雞幾滑

肉碎炒飯 - 炒得乾身又好味

炒菜 - 唔知mud嘢菜,但好味

香茅豬扒 - 一般
Rib - OK la
甜品拼盤 - OK la

2009-05-12 2 瀏覽
先講個感受先...地方環境唔錯...有情調.....全餐飯不過不失, 不過唔多似食緊泰國野.....不過唔關餐廳既事, 可能係我地叫既野唔係地道泰菜野啦....三個女仔叫左個2人套餐($288)...包括有 2碗湯 , 3款小食 (當然,2人套餐,每款只有2件), 2個主菜 同埋2碗白飯....不過都已經足夠....湯~~紫菜海鮮湯 -- 唔難飲, 只是覺得有點怪,泰國餐飲紫菜海鮮湯 ... 不是應該飲冬陰公嗎?? 3 款小食~~春卷,雞肉沙爹串,唔知咩米紙卷 -- 春卷~還可以, 沙爹~好食, 米紙卷~難食 2個主菜~~咕嚕大樹波蘿魚柳 及 豬頸肉炒雜菜 -- 先講魚柳, 其實唧係咕嚕肉變咕嚕魚柳, 難食都有限, 不過魚柳有小小小小小腥同唔夠香口, 只屬一般 再講豬頸肉 -- lee個好食過個魚柳, 終於有番d泰菜feel套餐以外叫多左2款飲品...一杯士多啤梨雜飲($35), 侍應推介, 有好多士多啤梨肉,喜歡士多啤梨既人應該僧覺得好飲...另一杯係荔枝椰青特飲($2x), 好清, 不過唔夠荔枝味..只屬ok全餐飯不過不失, 不過唔多似食緊泰國野.....不過唔關餐廳既

以前都有黎過lee 間香辣屋d野食ok...不過今次就有d失望.......
紫菜海鮮湯
3款小食 + 2款特飲
咕嚕大樹波蘿魚柳
豬頸肉炒雜菜
2009-05-07
2008-08-22 6 瀏覽
不嬲都覺得touch of spice唔錯,有泰式嘢,又有越南嘢食,選擇多,水準幾好!地方大,環境舒適,侍應有禮 & 做嘢快,抵讚!1) 金柚魷魚沙律 (用2200會員績分換取)好味bor......啲金柚唔太酸,又有少少甜口,魷魚唔韌,正!2) 沙爹雞肉串燒 ($65)啲雞燒得好有肉汁,唔會乾爭爭,燒得剛剛好。個沙爹醬好得。3) 黃咖哩蓮藕魚柳 ($78)個黃咖哩唔錯,蓮藕好爽口,但啲魚都係有少少雪味。4) 蒜蓉包 ($20)唔夠脆,淋咗,失望5) 柚子檸檬特飲 ($38) buy one get one (citibank credit card)酸酸甜甜,又幾好飲喎!最緊要夠解喝......

地方大,環境舒適,侍應有禮 & 做嘢快,抵讚!

1) 金柚魷魚沙律 (用2200會員績分換取)
好味bor......
啲金柚唔太酸,又有少少甜口,魷魚唔韌,正!

2) 沙爹雞肉串燒 ($65)
啲雞燒得好有肉汁,唔會乾爭爭,燒得剛剛好。
個沙爹醬好得。

3) 黃咖哩蓮藕魚柳 ($78)
個黃咖哩唔錯,蓮藕好爽口,但啲魚都係有少少雪味。

4) 蒜蓉包 ($20)
唔夠脆,淋咗,失望

酸酸甜甜,又幾好飲喎!最緊要夠解喝......
金柚魷魚沙律
沙爹雞肉串燒
黃咖哩蓮藕魚柳
柚子檸檬特飲
金柚魷魚沙律
沙爹雞肉串燒
2008-07-15
星期四晚都好嘈唔知係咪裝修問題佢地 d 米紙真係好似紙皮........咬得好辛苦太厚了咖哩雞包包太少 又硬 唔鬆既~汁就真係夠晒香港 standard.........椰汁多.........雞好"鞋"無一樣我覺得好食

星期四晚都好嘈
唔知係咪裝修問題

佢地 d 米紙真係好似紙皮........
咬得好辛苦
太厚了

咖哩雞包
包太少 又硬 唔鬆既~
雞好"鞋"

無一樣我覺得好食

香港standard
好難咬, 好厚
(非會員)
於早幾天訂位,原來母親節都有分時段,我就訂左早d果段,平時黎開食飯都知道,呢到逢星期五同假期前都有分上下半場食飯,即係你早d黎食,大約九點前埋單,一係你九點後黎食,(我自己就較喜歡九點後黎,因為比較靜d),今晚同屋企人一行7人於6:30就到餐廳,點左個小食拼盤(有蝦餅,米紙卷,春卷,仲有串燒沙爹),冬蔭功湯,鮮蝦柚子沙律,魚肉生菜包,咖喱炒蟹,蕉葉燒烏頭,仲有個炒通菜,最後仲有甜品,岩岩好八個餸。 今次黎到,發現餐廳既燈光較到好有情調,岩晒情侶黎,下次要同男朋友黎先,講番今次食既菜,媽咪都好滿意,仲讚好好味,佢最鍾意食係鮮蝦柚子沙律,佢話好開胃,而我就最鍾意食咖喱炒蟹,撈飯食好正,其他都ok,果到d侍應個個都好有禮貌同好細心,今日母親節,佢地仲用即影即有相機幫我地影左張相,仲送埋個不錯既相架送俾媽咪,媽咪返到屋企都仲拎張相出黎睇,陰陰咀笑,好幸福咁,哈哈。。今次埋單約$1000,價錢算合理,環境同招呼都好好,俾個GOOD你啦
今次黎到,發現餐廳既燈光較到好有情調,岩晒情侶黎
,下次要同男朋友黎先
,講番今次食既菜,媽咪都好滿意,仲讚好好味
2008-03-27
原來諾士佛台的香辣屋搬了上樓, 證明很少光顧此店。三人點了酸辣湯、柚子蝦沙律、豬頸肉、大蝦炒金邊粉和飲品等。食物質素普通, 比較欣賞柚子蝦沙律, 少少辣。可能當晚有一張大桌的人, 聲浪較大, 連與朋友談話也聽不到。
2007-12-29
這次3人午聚,去了這間附近很有歐陸氣息的地方。叫了雞絲粉卷和泰式炒飯,粉卷的味道不太有「香草」味,很普通的,老師的蝦多士還好,有好多芝麻也很香口,汁料很開胃。炒飯的特色有點不夠,係辣,但唔夠香口,而且…真係飯加一些菜和香草就沒有了。我知係叫個平既餐…但都可以有多些料,香草也可以多一些吧…甜品有一個椰子大菜糕的物體,幾好味的,椰香很好,又清清的,不會滯。老師暑假去了越南,說香港的東南亞菜真的沒法比較那種味道…沒法吧,不是每個人也忍受得了。
這次3人午聚,去了這間附近很有歐陸氣息的地方。
2007-12-28 1 瀏覽
味道同其他泰國菜比較,只係一般,但價錢就真係唔平...每位差唔多$200(已經冇食海鮮),咁既價錢真係唔抵.比我會選擇佐敦泰屋,因為環境好過佢
味道同其他泰國菜比較,只係一般,但價錢就真係唔平...
每位差唔多$200(已經冇食海鮮),咁既價錢真係唔抵.

比我會選擇佐敦泰屋,因為環境好過佢
2007-12-07 64 瀏覽
3 of us went there and didn't have any expectation at all... but still very disappointed!we ordered some appetizers (the most traditonal) can't say very bad.. butnot good at allfor the soup, we ordered tom yum kun, the shrimp feels like a rubber!!! same as the seafood salad (today's special) I think is not that hard to find good seafood in HK, but their shrimp and cuttlefish were really so bad!!! No taste at all and hard to chew! As their price is not cheap, I can have much much better in kowl
As their price is not cheap, I can have much much better in kowloon city!
新識o既男友人(化名O)約同男友人EC同女友人CL 尋晚(15-10-2007 Mon)7:30pm o黎呢o度食晚飯.當知道約o黎呢間食晚飯後,就上呢個網搵吓先,唔係睇到下面Culinary Mei o既食評主題,都唔知原來呢間係香辣屋.我早成半個鐘到,唔算太多人.覺得呢間香辣屋想走高檔路線,格調同元朗洪水橋,屯門o既都截然不同.o係等佢o地o黎o既時候,女侍應不斷sale未正式推出o既特色熱飲,第一次我拒絕o左,第二次都係要o左熱情果薄荷茶,到o黎喇,真係好熱,飲落,微甜帶有些少薄荷o既清涼,但有少少似牙膏味o既感覺.7:30pm CL到o黎,女侍應亦立即向佢sale熱飲.不久,O都到o黎,EC一早叫o左我o地食住等,於是叫o左個menu冇o既二人餐加一客越式素菜米紙卷.好快,食物一擁而上.1.煙肉醬配脆米通塗少少煙肉醬o係米通上,涼涼而微辣o既煙肉醬,覺得唔錯,幾好食.2.另叫o既越式素菜米紙卷可能食o左微辣o既米通,覺得呢個清新啲,但米紙卷唔算好薄,口感唔係我想像中o既脆口米紙,只係比粉卷薄少少同冇咁淰,有啲失望.3.鮮蝦露筍沙律比煙肉醬辣,接受唔到,覺得食材一般,呢碟由唯一食

1.煙肉醬配脆米通

2.另叫o既越式素菜米紙卷

3.鮮蝦露筍沙律
比煙肉醬辣,接受唔到,覺得食材一般,呢碟由唯一食到辣o既CL清o左.

4.雞清湯配露筍釀蝦膠
我只食o左露筍釀蝦膠冇飲湯,都OK,O話個湯都好掂

5.酸子焗大蝦
兩隻大蝦配上一撮雪白o既飯.大蝦好辣,於是我試啲飯,原來係椰汁糯米飯,微甜o既糯米飯有著淡淡o既椰汁味,配合得唔錯,糯米亦夠淰.

6.炸南乳香茅雞
試o左一件,冇咩特別,食唔出係南乳香茅

8:30pm EC才到來,佢亦都係唔食得辣,所以之前所有辣o既食物,都被CL同O消滅o左,而佢加o左

7.菠蘿炒飯
試o左一啲,OK o既.

8.唔記得咩炒雜菜
呢個好味,好入味,有金菇,冬菇,菜心等等,但有樣似係蛋白o既o野,好滑.

9.蔗蝦
略嫌蝦膠份量唔夠’飽滿’,賣相冇脹卜卜o既感覺,不過都OK o既.

服務:
唔錯o既,不過唔知係咪天氣轉為微涼,佢o地係勘熱水畀客人而非暖或凍.