2019-03-19 194 瀏覽
星期日嘅下午茶時間,一早就約咗好友相約在洲際酒店大堂等,剛到的時候很多人都在排隊進入大堂。幸好不用等太久,便已經能安排到座位了,只是坐得比較近現場演奏的樂隊附近有一點曹!光猛的靠窗位置,望出去是星光大道!洲際酒店的下午茶之前已經試過,不過每隔一段時間,他們也會推陳出新!而這次是以芭蕾舞為主題!他們和法國奢華品牌Repetto於3月1日至4月30日,為每位食客提供名為「幻舞芭蕾下午茶」的tea!下午茶定價HK$688 (兩位) ,另設10%服務費。用膳過後,還會收到Repetto精心準備的禮物,當中包括:- 「Dance with Repetto」香水 (2 ml)供應時間: 星期一至五下午 2 時 30 分至 6 時;星期六、日及公眾假期下午 1 時 30 分至 6 時原來星期日,是由一點半開始的,我們相約兩點半,當時需要排隊安排入座,但等不了多久也能安排到位置!這個已相機先行的世界,在我們一輪拍攝下,才慢慢開始品嚐我們的下午茶!我們一行四人,三個點了熱茶,一個點了iced tea! 在這個很熱的春季,飲ice Tea是比較好的選擇,不過飲完一杯後,並不能夠refill,所以我們大部份

下午茶定價HK$688 (兩位) ,另設10%服務費。
用膳過後,還會收到Repetto精心準備的禮物,當中包括:

這個已相機先行的世界,在我們一輪拍攝下,才慢慢開始品嚐我們的下午茶!我們一行四人,三個點了熱茶,一個點了iced tea! 在這個很熱的春季,飲ice Tea是比較好的選擇,不過飲完一杯後,並不能夠refill,所以我們大部份人都是點了熱茶可以慢慢學員在添飲!

- 法式田螺•羅卡馬杜爾芝士及蒜味醬

- 藍苺芝士撻
- 榛果巧克力咖啡慕斯
- 柑橘奶凍•粉柚糖漿

英式原味及葡萄乾鬆餅
配伯爵茶啫喱、奶油及柑橘醬

個人比較喜歡原味鬆餅,很鬆化,沒了牛油後再加上柑橘果醬酸酸甜甜的很是滋味!個人有個小小嘅建議,由於我們拍攝了食物很久,又把那個鴨肝多士配士多啤梨啫喱留到很後期才吃,我們吃起上嚟的時候有一點淋了的感覺,得不到啫喱的口感!所以那個鴨肝多士配士多啤梨啫喱應該盡量可以的話早一點吃了他!另外,凍的洋蔥湯,我們四個人也不是太喜歡!而其他食物也是水準之作

值得讚賞的是,負責我們那邊位置的侍應真是很周到服務得很細心!時常會主動走來看看我們的茶壺水不需要添加熱水!

2019-02-08 430 瀏覽
年初一拜年丶同親戚飲完茶,臨時起意到洲際high tea。假期遊客不少,還好不用等位。意外發現靚靚的新年限定吉祥甜點,但是味道有點一言難盡。而且一般high tea放滿三層架食物,這裡只有兩層。不推薦。
2019-02-05 327 瀏覽
今天和兩位朋友嚟嘆下午茶, 坐得好舒服, 有海景睇, 仲有live band添! 👍 我們下午三點鐘去到, 雖然冇得book, 不過我哋都唔使等位 😊下午茶甜點比較多個鹹點 。 雖然每樣食物都好細心同好精緻,不過鹹點有少少油膩, 甜點全部都太甜喇 😖 。 我哋三個女仔食兩人份量都食唔曬 😅佢哋嘅英式原味及葡萄乾鬆餅都幾好味👍,不過伯爵茶啫喱及鮮果醬甜得好離譜 😖我們也點了果茶, 味道不錯 👍總括嚟講, 呢個價錢唔係太值得去食。

新春賀歲下午茶

英式乾鬆餅

果茶

我們也點了果茶, 味道不錯 👍

總括嚟講, 呢個價錢唔係太值得去食。
2019-02-02
團年飯
用餐優惠
信用卡優惠
英式乾鬆餅
果茶
2019-01-28 250 瀏覽
上年xmas同媽媽級嘅朋友約埋去inter-con食個high tea,真係一個好選擇!雖然小朋友都幾嘈下,但啲waiter/waitress都好好,冇介意我地咁,仲好好服務!我地hea左成個下午,都不停為我地沖茶!仔仔最想有得聽live band,原來平日要到夜晚9點先開始,星期六、日就下午3點同夜晚9點!🎤🎼🎹🥁🎷🎻🎄靚媽叫左個泰式炒金邊粉,又好食喎!野味又香!🎄個tea set唔駛講,緊係好貼切個聖誕氣氛啦!靚到唔捨得食!🎄仲有印度烤雞+pita bread,汁都唔駛點都夠晒味!🎄當然唔小得我地至愛嘅fish&chips 同truffle chips! Yummy!!!

🎄靚媽叫左個泰式炒金邊粉,又好食喎!野味又香!
🎄仲有印度烤雞+pita bread,汁都唔駛點都夠晒味!

2019-01-08 3251 瀏覽
第一次來到洲際下午茶是很久以前的事, 那時候吸引我的原因是不設訂位, 意味著即使是即興下午茶,只要提前來到便有機會入座了, 很適合想即興吃下午茶的客人。見洲際下午茶服務與質素俱佳,便跟友人再來吃下午茶。 那次結帳時發現信用卡有八五折優惠, 雖然不及首訪的好,但水準仍是相當不賴。再次來到洲際下午茶,是因偶遇酒店的「Moreish Friday 」推廣,官網會在逢週五提供限時優。在眾多優惠當中選上大堂酒廊下午茶, 下午茶定價HK$688* (兩位) ,另設10%服務費,而用上Moreish Friday優惠後, 四人下午茶75折後只要$1100,但仍是城中的貴價下午茶之一。「新春賀歲下午茶」供應期由1月2日至2月28日,這農曆新春主題是早太多了吧?不過由於是MoreishFriday的優惠,加上正期待著農曆新年快點到來,帶着一份待「假」的心情享用下午茶也不錯的。這趟來到洲際下午茶幾乎是全場滿座了,整個大堂酒廊相當熱鬧,是因為元旦假期、折扣優惠,或是訪港遊客使然?那就不得而知了,但明顯令服務受到影響,服務不足的情況下,細節如介紹下午茶內容等都忽略了,添茶等也要催促好幾次,似乎未達洲際該有的服
新春賀歲下午茶

這趟來到洲際下午茶幾乎是全場滿座了,整個大堂酒廊相當熱鬧,是因為元旦假期、折扣優惠,或是訪港遊客使然?那就不得而知了,但明顯令服務受到影響,服務不足的情況下,細節如介紹下午茶內容等都忽略了,添茶等也要催促好幾次,似乎未達洲際該有的服務水平。

在網上以信用卡訂好了位以後, 即時收到酒店電郵來的電子餐劵, 如此就享有了四人下午茶的七五折優惠, 不過精明的阿姨告訴我原來渣打也有八五折優惠, 只是Moreish Friday的折扣若然是用在四人下午茶上,會比信用卡折扣更高一點點。加上只要入座時出示電子餐券便可, 那麼傳送給親友就方便得多, 好處看來就不只是折扣那麼簡單。

這是長老們第一次到酒店嘆下午茶, 對於長者來說他們較喜愛吃自助餐, 至於精緻的下午茶 其實是個新嘗試。

下午茶飲品以茶類作為主打, 西式、和式、中式的茶葉選擇多達 廿多款, 但相對而言便局限了其他飲品的選擇了。 不渴熱茶的可選數款冰茶或是咖啡, 鮮榨果汁或特飲品需要單點, 這令想選冷飲的阿姨們感到失望。

Cappuccino 屬正常的水平, 至於石榴子冰茶內有茶冰,還附紅茶給客人自斟自飲感覺貼心,是韓國甚流行的紅石榴汁, 阿姨說味道頗甜。其實在洲際下午茶還是點茶品最靠譜, 用上貴氣的的LC茶壺令下午茶生色不少。 Marco Polo茶帶雲呢拿、可可焦糖的味道, 茶香可以再濃一些。媽媽的是茱莉銀針白毫茶, 茶香清新很能解膩。

下午茶架上桌要等上好一會,而最奇怪的是並沒有介紹下午茶的內容, 不過網上訂購時已大致知道下午茶的主題, 唯有代替服務員向長老們逐一介紹吧!

客人多以分量為着眼點,而我更重視咸甜點的比例,一共四款鹹點份量不多, 而且件件鹹點迷你的骰,甜點份量較多又偏膩,顯得鹹甜點比例有點失衡,一整盤鬆餅又是有點多了。 常覺得下午茶除了味道以外, 鹹甜點的比例亦要得宜, 雖然女士都愛吃甜食, 但物極必反。 最深刻印像是曾經在Ritz Carlton的巧克力主題下午茶, 那次令我有段時間不想再碰巧克力甜品了。

鹹點有四款配合新春主題的, 外型並沒有太「新春」的感覺, 主要就是把食材染紅一點而已, 賣相其實沒有太大的亮點, 但味道上更是強差人意。

自家製中式龍蝦腸配麵包

那龍蝦腸實在吃不出龍蝦的味道, 跟平時吃到的肉腸味道猶有不及, 放涼了更有陣腥氣和加工味道, 底部墊了一片微酸的生菜,配料相當簡陋。小熱狗底部濕濕的口感不佳, 包身也偏乾硬了些, 味道配搭都是無比古怪。

海鮮酥配牛油果

味道較為正常的是海鮮酥, 面層的薄脆絲甜甜的帶點色彩, 藝術感又不會太顯俗氣,賣相比另外幾款要好一點。 外層做得酥脆又不膩口, 內餡是豐盈的、鮮甜的蟹肉, 真材實料味道也不錯。

鴨肝片皮鴨三文治
鴨肝片皮鴨三文治

鴨肝三文治, 兩片小圓麵包口感乾身, 又是只取染紅的喜慶效果。 鴨肝質素一般而己,片皮鴨肉眼看不見,可能是融入了鴨肝當中了, 所以吃起來有點羶味, 又是相當失色的鹹點。

蘿蔔糕配脆米餅、洋蔥及脆薯絲
蘿蔔糕配脆米餅、洋蔥及脆薯絲

面層的辣油只香不辣, 蘿蔔糕口感軟糯蘿蔔味足,不過放涼了的蘿蔔糕不比熱食的好, 跟米餅又是格格不入的,合格但味道平平的鹹點 。

甜點賣相比鹹點吸引,但味道頗為甜膩,加上味道未算太吸引,阿姨只嚐了一點便宣告投降,甜點只好由小的一力承擔,當然最後也是吃不完,而場內不少客人也是如此。

紅莓紅加侖子芝士蛋糕

外層的紅莓紅加侖子醬夠酸澀,可以中和芝士蛋糕的膩感, 口感輕軟芝士蛋糕幼滑,味道是眾甜點之首。

香柑牛奶朱古力球
香柑牛奶朱古力球

外層沾滿了橙色的白糖, 單一的甜度是為造型犧牲了味道, 咬開卜脆的巧克力外層,內裏的香柑牛奶似乎融化了不少,水汪汪的說不出那是陳皮或是柑桔的味道, 無論口感食味都不甚討好。

香蕉生薑馬卡龍

馬卡龍上有喜慶的印花但美感不足,馬卡龍的杏仁糖皮做得輕軟鬆脆, 但內餡換成香蕉甚不搭調, 生薑亦是味道不彰, 正常的馬卡龍味道可能會更好。

菠蘿芒椰撻

面層是芒果肉內餡是菠蘿粒, 牛油撻皮做得薄薄的, 平平穩穩不會出錯的甜點。

香片白朱古力泡芙
香片白朱古力泡芙

面層的白朱古力片印上3D年花的圖案, 阿姨說看起來像片香口膠還問我能不能吃, 還好並不是甜膩得過份的糖皮而是白朱古力片, 泡芙外層本身做得薄身鬆軟, 內餡細滑但嚐不出香片的味道,反而有一陣 人工化的花香味, 又是「新春」主題累事吧!

英式原味及葡萄乾鬆餅

下午茶附有英式原味及葡萄乾鬆餅, 鬆餅口感略為黏笠,缺少牛油的香氣, 熱度不足不太香口,先天的不足。兩款果醬伯爵茶啫喱、鮮果醬和奶油, 以前覺得這兒鬆餅雖沒有文華的出色, 但尚算水準平均, 但這次覺得味道真的不怎麼樣, 柚子果醬味道偏甜, 伯爵茶啫喱茶香、質感都是怪怪的, 與其在標奇立異,倒不如用最傳統的草莓果醬好了。

「新春賀歲下午茶」除了在甜品造型上花心思外,無論造型或是味道都強差人意, 予人濫竽充數之感, 是挺失敗的一個下午茶主題。若然沒有主題的牽絆,下午茶水準可能會穩陣一些,前題是洲際的水準是否退步了,而如此定價偏高的下午茶,要求就不是只求穩陣那麼簡單。

洲際大堂酒廊的美麗的維港景觀確是一絕, 漫長的下午茶時光也很適合親友聚舊, 但若然是要享用精緻美麗的酒店下午茶, 洲際大堂酒廊以外會有更多不錯的選擇。
2019-01-02
除夕
2018-12-25 402 瀏覽
聖誕假期有親友從遠方來港渡假,要帶他們去試試五星級酒店的下午茶,這間酒店的環境一流,所以就帶他們來這裡了。幸好當日親友未夠兩點就來到排隊等候座位,他們很快就被安排這個靚位置坐下,可飽覽維港景色。下午茶全是甜點,另有幾個麵包和鬆餅🥞。甜點造型很美,我喜歡吃甜,所以我覺得好吃,很滿足。但親友不愛吃甜點,就不合他們的口味了。下午茶有一杯飲品,我要了凍鮮奶咖啡,冰是由咖啡雪成的,所以就算融晒冰,飲到最後仍然好夠咖啡味。下午茶一人價錢大約要$480,二人則要$688,價錢對我來說是頗貴的,幸好有人請客。

下午茶全是甜點,另有幾個麵包和鬆餅🥞。

2018-12-24
紀念日
2018-12-19 282 瀏覽
雖然上次7月份tea set體驗唔算太好,但閨蜜又send嚟新menu~單單睇相,都ok 波!個賣相好過上次多多聲,一於俾多次機會洲際酒店啦!頂層四款咸點分別係:珍寶蟹蟹肉三文治(柚子青瓜醬)、火雞鴨肝三文治、北海道帶子·魚籽醬、粟子·華多夫沙律。單憑賣相真係估唔到邊樣打邊樣,由賣相到味道都充滿驚喜,好有聖誕拆禮物既感覺,品嚐個下先知道係咩嚟!中層五款甜點:熱情果·白朱古力慕絲、法式粟子蛋糕、紅桑子·朱古力木頭蛋糕、紅絲絨蛋糕、法式馬卡龍。以及另配玉桂鬆餅及傳統意大利聖誕麵包~今次Tea set超滿意~雖然坐到窗邊位望下維港,但窗簾成日又開又關,唔知想點,希望酒店可以改善下~

2018-12-11
2018-12-16 259 瀏覽
趁星期五洲際官網會推出飲食優惠買左個8折下午茶同媽咪chill一chill兩人$600有咁舒服既環境同食物物有所值下午茶不設訂位平日3:00黎到已經幾乎滿座基本上每枱都係叫聖誕三層架🤣第一層鹹點第二層甜品而我最鍾意反而係scones😂雖然我對聖誕造型既甜品唔係特別有興趣但係梳發舒服、樓底夠高、又有陽光同海景同媽媽係度傾下閒計、影下相、睇下書hea左一個下就真係好舒服好chill☺️下次有人生日一定會再encore🤣
趁星期五洲際官網會推出飲食優惠

第一層鹹點
第二層甜品
而我最鍾意反而係scones😂
雖然我對聖誕造型既甜品唔係特別有興趣
但係梳發舒服、樓底夠高、又有陽光同海景
同媽媽係度傾下閒計、影下相、睇下書
hea左一個下就真係好舒服好chill☺️
下次有人生日一定會再encore🤣

2018-12-16
2018-11-24 447 瀏覽
今早要見一個非常重要的客戶,在地點便利與及環境因素的考慮下,因此選擇了尖沙咀的洲際酒店coffee shop, 勝在穩定水準,環境優美。勝在進可攻,退可守,客戶想食點東西有供應,單單想飲杯野亦可。會面在這種環境這種氣氛的氛圍下,生意都特別容易談得成。 由於是商務洽談的關係,所以沒有大吃大喝,我只點了一杯凍檸檬茶,簡簡單單的一杯檸檬茶,也是花過心思, 用茶製成冰粒,在溶解的時候不會把檸檬茶溝淡,單單就是這一個小小的動作,就已經分得出高低了。單以一杯凍檸茶連加一去計算,大約一百元內,抵飲。(抱歉因為洽談沒有去影客戶的食物及飲品)只趁空檔時影了自己杯飲品而已。
會面在這種環境這種氣氛的氛圍下,生意都特別容易談得成。

2018-11-19 4373 瀏覽
是時候放慢節奏過一個休閒下午,早前見到Mikimoto 125週年Ocean Treasure Tea set ($668 for 2)好吸引,而且恒生咭有9折,就去享受下。即場walk-in排隊等了20mins,唔算好耐,仲有live band表演,等都等得特別輕鬆。女士們都喜歡讓甜味滲進身體裡,Intercon的tea set不會讓你失望。英式原味和葡萄乾鬆餅配玫瑰香桃醬、奶油、伯爵茶啫喱,不再是classic的 strawberry 口味,味道很fresh。日式燒汁鰻魚烏冬concept唔錯,但味道可以再好吃一點,或者改其他咸食會更配合。生薑清酒鮑魚伴脆西米,加了金箔,鮑魚很入味很有嚼勁,配脆西米,口感幾夾,又多種層次。魚子醬蟹肉撻伴奶油蜆醬,黃色的餅tart,賣相精緻,蟹肉十分厚身扎實,推薦!香煎帶子墨汁麵包,墨魚汁bun蠻有鮮味,好軟熟,配帶子食幾特別。香芒龍蝦魚子醬脆麵包,芒果龍蝦肉沙律味道十分豐富,口感清新。瑞士梨酒檸檬馬卡龍的顏色match到珍珠主題,先食到淡淡的梨味,後嚐到中間lemon的酸味,味道不錯。紅豆綠茶慕絲蛋糕十分和式,sponge cake好soft,吃多

英式原味和葡萄乾鬆餅

紅豆綠茶慕絲蛋糕十分和式,sponge cake好soft,吃多點也覺得很輕,紅豆不會很甜,綠茶味道可以再重一點。

綠茶柑橘撻配小珍珠和銀箔,切開原來係綠茶芯,很有驚喜,味道清甜,茶味淡淡的,剛剛好。

清酒奶凍朱古力撻+珍珠朱古力球,清酒concept很有趣,配合日本品牌,粉紅色的奶凍酒味不會太濃,跟飲酒一樣,要慢慢品嚐。

Mariage Freres 法國茗茶,Marco polo 帶berries & honey的味道,幾特別。tea pot 用Le Creuset,顏色令到下午茶更joyful。

Iced latte都幾大杯,用上咖啡冰,令到咖啡越喝越濃。

整體來說,食物方面都好ok,做到矜貴的感覺,配合到Mikimoto主題,鹹甜點比例平均,但都有drawback,毛巾是冷的,太濕,差少少滴水……,洗手間女廁只有一格,omg! (可能佢地有兩邊)。大堂酒廊是蠻大的,但人手不足。
  • Afternoonteaset
第二次來洲際食tea,今次洲際同珍珠品牌MIKIMOTO聯乘推出的下午茶,tea set賣相好精緻,以珍珠作為靈感,以白色一圈圈的架擺放鹹甜點,加埋望著個海景食,好正😍!☕️洲際 x MIKIMOTO 海之典藏 創業125周年下午茶 $668/2位.💛鹹點 鹹點以高級食材例如鮑魚、魚子醬及龍蝦入饌,一共五款,包括有:💓日式燒汁鰻魚烏冬💗生薑清酒鮑魚伴脆西米💓魚子醬蟹肉撻半奶油蜆醬💗香煎帶子墨汁麵包💓香芒龍蝦魚子醬脆麵包每款味道都不錯尤其最愛香芒龍蝦魚子醬脆麵包,香芒、龍蝦同魚子醬味道都好夾好鮮味,加上脆卜卜的麵包一齊食更正!🧡甜點甜點賣相精緻,有六款,包括:💓瑞士梨酒檸檬馬卡龍💗綠茶柑橘撻💓紅豆綠茶慕絲蛋糕💗清酒奶凍朱古力撻•珍珠朱古力球💓英式原味及葡萄乾鬆餅全部除左賣相精緻,味道還不錯架最愛紅豆綠茶慕絲蛋糕,綠茶蛋糕夾住紅豆慕絲,甜度剛好又清香另外呢度d鬆餅都幾正架,上次tea set都已試過, 鬆軟又香口!仲有配伯爵茶啫喱、奶油同玫瑰香桃醬呢😉!

第二次來洲際食tea,
以白色一圈圈的架擺放鹹甜點,
加埋望著個海景食,好正😍!

☕️洲際 x MIKIMOTO
海之典藏 創業125周年下午茶 $668/2位
💛鹹點
鹹點以高級食材例如鮑魚、
魚子醬及龍蝦入饌,一共五款,包括有:
💓日式燒汁鰻魚烏冬
💗生薑清酒鮑魚伴脆西米
💓魚子醬蟹肉撻半奶油蜆醬
💗香煎帶子墨汁麵包
💓香芒龍蝦魚子醬脆麵包

每款味道都不錯

尤其最愛香芒龍蝦魚子醬脆麵包,
香芒、龍蝦同魚子醬味道都好夾好鮮味,
加上脆卜卜的麵包一齊食更正!

🧡甜點
甜點賣相精緻,有六款,包括:
💓瑞士梨酒檸檬馬卡龍
💗綠茶柑橘撻
💓紅豆綠茶慕絲蛋糕
💗清酒奶凍朱古力撻•珍珠朱古力球
💓英式原味及葡萄乾鬆餅

全部除左賣相精緻,味道還不錯架

最愛紅豆綠茶慕絲蛋糕,
綠茶蛋糕夾住紅豆慕絲,甜度剛好又清香

另外呢度d鬆餅都幾正架,
上次tea set都已試過, 鬆軟又香口!
仲有配伯爵茶啫喱、奶油同玫瑰香桃醬呢😉!

$367.4 (下午茶)
2018-11-17 378 瀏覽
预早订了周末high tea . 二人high tea set 很丰富,咸甜美点款式多而味美,配以特式餐茶,加上八款雪糕吧,即造格仔饼,pancake和马卡龙等任食,的确悠然满足。舒适优雅环境加上现埸悠扬悦耳拌奏音乐,真系甚佳享受。
2018-10-23 825 瀏覽
又係朋友生日, 點都要傾下計歡聚下, 有咩好得過去食afternoon tea? 今次主角揀左洲際x MIKIMOTO海之典藏創業125周年下午茶。成個Tea set 以高級食材例如鮑魚、魚子醬及龍蝦入饌,融入MIKIMOTO的珍珠造型創作, 係一個非常精緻下午茶,同埋鹹點全部完勝,好味到不得了, 你知啦,有d 酒店tea set 鹹點完全冇驚喜,甜點梗係係甜到你會放棄那種, 呢個鹹點獲得我地一致好評。 甜點都好味, 唔會太甜, 全部可以食囇,一個字, 正!個人最鍾意係鮑魚伴脆西米, 推介!同埋飲茶都有LC 用,真係好開心啊。 下午茶的精緻鹹甜美點包括:鹹點日式燒汁鰻魚烏冬生薑清酒鮑魚伴脆西米魚子醬蟹肉撻伴奶油蜆醬香煎帶子墨汁麵包香芒龍蝦魚子醬脆麵包甜點瑞士梨酒檸檬馬卡龍綠茶柑橘撻紅豆綠茶慕絲蛋糕清酒奶凍朱古力撻•珍珠朱古力球英式原味及葡萄乾鬆餅配伯爵茶啫喱、奶油及玫瑰香桃醬

同埋飲茶都有LC 用,真係好開心啊。

下午茶的精緻鹹甜美點包括:

綠茶柑橘撻
紅豆綠茶慕絲蛋糕
清酒奶凍朱古力撻•珍珠朱古力球

英式原味及葡萄乾鬆餅
配伯爵茶啫喱、奶油及玫瑰香桃醬

2018-10-20
  • Afternoon tea set
2018-10-15 982 瀏覽
今個月開始新出咗呢set既主題tea,好靚,所以就約朋友試試,好似只係短期,做到11月底諗住打電話訂位,原來只接受walk in,好彩去到唔洗等位首先講下個環境,樓底高,坐既位夠闊,真係好岩閨蜜或伴侶一邊傾計一邊享受食物,仲有對住成個維港,絕對係好好既選擇再講返食物,鹹點方面每樣都好吸引,味道都好好,尤其有鮑魚,好精緻至於甜點方面,馬卡龍我就覺得甜咗d,其餘甜點都適中,食完又唔會覺得好膩既feel整體上成個tea都值80分當日我同朋友足足坐咗4個鐘,坐到黃昏,由於坐既位置近鋼琴位,當日又有音樂表演,所以傾計都要大聲少少先聽到,如果坐d較靜既位會仲好坐

諗住打電話訂位,原來只接受walk in,好彩去到唔洗等位

整體上成個tea都值80分

2018-10-07
2018-10-04 1107 瀏覽
中秋節翌日同朋友嚟到試下呢個crossover Guerlain 嘅 Tea Set。雖然呢到無得訂位,但每次嚟都咁啱即刻有位,而公眾假期嘅Afternoon tea 係由13:30開始,我地都14:00前到,無晒近窗邊既位。不過坐後D都舒服,因為個日太曬啦個陽光,酒店都要落一落簾遮吓個太陽。酒店會隨住太陽曬嘅程度去落個個廉,差不多到黃昏時又會開返比人睇落霞,好貼心。環境唔錯,亦坐得舒適,傾計一流,不過硬件就做得未算太好,枱太細,D食物同飲品要放得迫先可以擺得晒係張枱上邊。枱與枱之間太近,就算有無心,點都會聽到隔離枱對話。食物份量足夠,食完都好飽肚。咸點有驚喜,反而就未必件件甜品鐘意。由於洲際Afternoon Tea Menu 係無講個Set有D咩食,只有飲品選擇,而今次送餐既服務生都無介紹到大約有咩食(有時都會撞到有D人會逐樣食物講大約係咩),所以一路食既時間,有D食物都要估估下係咪嚟。食到半路醒起可能可以上網揾到結果原來佢個官網係有介紹既!鬆餅送到上枱影左幾張相之下,一切開仲可以保持住暖笠笠既温度,加上雪凍左既奶油,一啖咬落去,呢個組合真係無得輸。另外,佢配既鮮果醬係好食過伯爵茶

結果原來佢個官網係有介紹既!

鬆餅
另外,佢配既鮮果醬係好食過伯爵茶啫喱果醬,後者係新推出,不過略嫌無伯爵茶味食得出,得D甜味。4款咸點我同朋友都好快清晒,味道名方面都好夾,會有想encore既感覺。甜點方面大部分較甜,所以有D我食左一半就放棄了,叫嘅飲品好似係French Breakfast tea ,有陣淡淡朱古力味,茶濃度啱啱好,亦好解甜 (飲慣Earl Grey Tea 既朋友都可以試下呢杯新歡啊)!

蟹肉馬賽魚湯酥皮餡餅

檸檬酥皮撻配佛手柑啫喱
巴黎布雷斯特榛子慕斯林奶油泡芙•杏仁及茉莉
柑曼怡酒漂浮島法式甜品配雲尼拿條

英式原味及葡萄乾鬆餅
配伯爵茶啫喱、奶油及鮮果醬
2018-09-25