餐廳: 香港仔潮州海鮮酒家
資訊:

2024-03-08 345 瀏覽
今天朋友介紹食好嘢,之前去食過,套餐抵食及大件,而且好好味今日同様叫這個套餐(忘記了把1/ 魚翅雞湯 2/ 炒飯拍照,因為食得好開心)套餐原本是大蝦,加$400 變成龍蝦伊麵,份量都好足,好抵食滷水拼盤好大碟,份量十足,好好食同時我哋加咗兩個小食:1/ 爽辣魚皮,好正2/ 那個「螄蚶」,好鮮甜,好乾淨,真的意想不到的好味雞湯翅,每人分左一碗之後,一半人仲可以分多一碗,每碗份量十足人均唔使$300可以有魚翅湯,真係好抵另外龍躉兩食都好好味值得推介
今天朋友介紹食好嘢,之前去食過,套餐抵食及大件,而且好好味
滷水拼盤好大碟,份量十足,好好食
同時我哋加咗兩個小食:
1/ 爽辣魚皮,好正
2/ 那個「螄蚶」,好鮮甜,好乾淨,真的意想不到的好味
人均唔使$300可以有魚翅湯,真係好抵
另外龍躉兩食都好好味
值得推介
發現咗深水埗一間隱世潮州菜館,就趁住生日月,同姊妹一齊去試一試佢,呢間小店位於深水埗青山道天悅廣場地下,一入到去,見到都好多人,好彩我哋有提前book位,因為都真係幾爆場,雖然咁爆場,但係呢度嘅侍應生態度都一直都保持好好試咗幾個招牌菜式,佢個滷水拼盤一定要試一試,鵝肝非常之甘香而不膩,鵝腸肥得來又有爽脆,非常有口感,中間油脂滿溢,入口甘香爆油,鵝片嫩滑,招牌滷水汁非常之入味,唔會有靭口嘅感覺我哋預留咗一份濃湯雞煲翅,上枱時已經見到好大次梳翅,手掌咁大梳,仲有好好大隻花膠,而且濃雞湯味,見到有成大半隻雞,非常足料,冬天飲又熱辣辣又滋補,我哋叫咗個八位用嘅八兩翅,大大煲有個Gas爐坐住,可以喺度慢慢飲喺呢度嘅椒鹽魚仔都好出色,我哋試晒椒鹽九肚魚同埋白飯魚,外脆內嫩,入口即溶,我特別鍾情食九肚魚,白飯魚我哋仲要叫咗兩碟,用嚟送酒一流潮州菜館就一定要試吓蠔仔粥,蠔仔滿滿,又夠大隻又夠肥,啲粥索晒啲蠔汁,非常之鮮甜,而且價錢合理,係性價比非常之高嘅餐廳,非常之有驚喜,之後都會再同朋友繼續落去試埋其他唔同嘅美食地址: 深水埗青山道155至181號天悅廣場地下A6鋪

地址: 深水埗青山道155至181號天悅廣場地下A6鋪
2024-02-19
  • 濃湯雞煲翅
  • 滷水拼盤
  • 椒鹽九肚魚
  • 椒鹽白飯魚
  • 蠔仔粥
2024-02-04 286 瀏覽
朋友聚會,唔知食啲乜,見佢呢間舖頭咁多人就走去試吓,點知道味道是可以喎,仲有潮式反沙芋同埋富豪炒飯漏咗唔記得影相😅,反沙芋朋友仔仲話想再來一蝶天😏😏😏,朋友話好好味會帶佢啲屋企人嚟再食,仲話啲價錢好低食,下次一於再去試吓佢個盆菜先,深水埗地點是草根一啲,性價比超高,好過返深圳啊
,好過返深圳啊
鮑魚雞煲一隻
黃金鮮魷
蒜蓉炒豆苗
2023-11-26 420 瀏覽
老爺話想打冷,即刻搵間潮州菜餐廳食晚飯,入到去有啲似室內版大排檔,一張張圓枱,環境好光猛,。隨便點左幾樣野,食物出乎意料好食,樣樣野都好大份!豆苗超大兜!就連煲仔飯都等於4人份量,多飯焦,值得再來!✨️鹵水墨魚拼鵝件✨️南乳花生炆豬手✨️韭菜鵝紅✨️蒜蓉炒豆苗✨️臘味煲仔飯(四位用)

✨️鹵水墨魚拼鵝件
✨️南乳花生炆豬手
✨️韭菜鵝紅
✨️蒜蓉炒豆苗
✨️臘味煲仔飯(四位用)

2023-11-07
2023-09-17 576 瀏覽
-香港仔潮州海鮮酒家📍深水埗青山道155-181號天悅廣場地下CA6,A23,A24號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・*今日試左長沙灣既潮州打冷鋪、入面既潮洲餸都幾好食、但啲炸野就唔係麻麻地啦✨ 好食der ✨-🦑 黃金鮮魷 $128每舊鮮魷都比濃濃既蛋黃醬包住、好味~ 送飯1流🧈 潮式反沙芋頭 $98啊、係正宗既潮州打冷鋪1定有既反沙芋(即係砂糖包住炸芋頭)、芋頭唔硬、起哂沙、鍾意食芋頭既社畜記住叫黎試下🐚 馳名螄蚶 $138社畜魚麻麻地食依啲生醃野、但同行朋友們話好拿正(佢地約黎依間餐廳、其實都係為左依碟螄蚶、係咪好誇張😹)🪿滷水鵝肝拼盤 $288鵝肝同鵝腸都好食啊、反而鵝片就略嫌唔夠肥美、但整體都滷得幾好食✨正常der👌🏻-菠蘿咕嚕肉 $98魚香茄子煲 $88韭菜鵝紅 $78(第1次食鵝紅、食唔出同豬紅有咩分別 😹)😧um 💦-椒鹽豆腐 $58椒鹽九肚魚 $98兩樣椒鹽野都完全冇味、係咪冇哂椒鹽又唔敢同我地講😹?🦪酥炸蠔仔餅 $108份量係就係好多、但咁樣疊住黎放、除左面個塊夠脆之外、下面個兩塊都淋哂、咩玩法
香港仔潮州海鮮酒家

✨ 好食der ✨
🦑 黃金鮮魷 $128
每舊鮮魷都比濃濃既蛋黃醬包住、好味~ 送飯1流

🧈 潮式反沙芋頭 $98

🐚 馳名螄蚶 $138
社畜魚麻麻地食依啲生醃野、但同行朋友們話好拿正
(佢地約黎依間餐廳、其實都係為左依碟螄蚶、係咪好誇張😹)

🪿滷水鵝肝拼盤 $288

✨正常der👌🏻
菠蘿咕嚕肉 $98
魚香茄子煲 $88
韭菜鵝紅 $78
(第1次食鵝紅、食唔出同豬紅有咩分別 😹)

😧um 💦
椒鹽豆腐 $58
椒鹽九肚魚 $98
兩樣椒鹽野都完全冇味、係咪冇哂椒鹽又唔敢同我地講😹?

🦪酥炸蠔仔餅 $108
2023-06-22 898 瀏覽
老表飯聚,去了深水埗的「香港仔潮州海鮮酒家」,要了一個12人套餐$1888,好抵食。1)米芝蓮鵝肝大拼盤2)上湯蝦球伊麵3)龍躉炒班球4)龍躉炒班腩5)濃湯雞煲翅 (12兩)6)蠔皇冬菇扣鮑魚7)普寧豆醬雞沽清轉炸子雞一隻8)大富豪炒飯9)環球生果原來係西瓜一碟10)滋補糖水係清心丸綠豆爽然後大家忍唔住再加了一個螄蚶(例牌)$138雖然地方有點草根,但喜愛潮州菜的我今晚大滿足。
2023-06-19
米之蓮鵝肝大併盤
龍躉斑腩
獅鉗
炸子雞
大富豪炒飯
清心丸綠豆爽
2022-12-13 1484 瀏覽
再陸續甘介紹下長沙灣美食先 🥰哩間酒樓好似飯店嘅裝修,平時lunch 去食勁陰沉,但原來到左夜晚會變身🤩勁多人食,仲燈光火著😍,同lunch 係平行時空😛今次多人食,掛住傾計,食食下唔記得左影相,睇住先🤪今次叫左滷水墨魚拼豆腐,椒鹽鮮魷,鮑魚雞煲,麻辣魚皮,仲有蠔仔粥,蒜蓉炒豆苗(唔記得左影),反沙芋,都好好味。冇一樣係失望嘅,除咗個豆苗油咗少少,但都好綠😎我平時都唔係好搵到一間係好食既潮洲野,今次哩間真心唔錯,個魚皮強烈推薦!雞煲記得要食辣😍😍好香下❤️大家同朋友相聚,搵唔到食咩好,不防一試🥳#潮洲菜 #香港仔潮州海鮮酒家 #長沙灣#中菜#吃貨 #美食推薦 #食好西 #搵食
再陸續甘介紹下長沙灣美食先 🥰

今次多人食,掛住傾計,食食下唔記得左影相,睇住先🤪

大家同朋友相聚,搵唔到食咩好,不防一試🥳

終於開返晚市堂食,星期日夜晚即刻同朋友們一行4人去深水埗打冷! 鋪頭嘅座位唔算多,不過都幾闊落,坐得舒服,唔使同人迫👍🏻 朋友們之前食開話好味,所以我特登跟佢地來試試。今次order咗一份椒鹽豆腐、一份酥炸蠔仔餅、一個香辣鮑魚雞煲、一個例牌滷水拼盤,仲有2枝Asahi、1罐可樂、4個白飯。 椒鹽豆腐 $58第一碟就已經好失望😰 明明落單話要椒鹽豆腐,一嚟到俾咗碟普寧豆腐我,即刻好有禮貌咁同個侍應講佢我哋order嘅係椒鹽豆腐,點知個侍應好似覺得我地老屈佢咁,一句唔好意思都無仲擺出一副極唔耐煩嘅樣,仲想屈我哋要咗碟普寧豆腐,超無禮貌😰😰😰 之後再上返呢碟椒鹽豆腐俾我哋先好笑,在座咁多位都未見過椒鹽豆腐係用普寧豆腐嘅樣嚟整,擺到明就係求其將頭先上錯咗嘅普寧豆腐求其加返啲椒鹽上去就拎俾我地。俾返少少heart啦大佬,做街坊生意都唔係咁求其掛🙄😤 滷水拼盤 $138呢碟滷水拼盤唔夠入味,連最易入味嘅滷水豆腐都可以無味,可想而之成碟滷水嘅質素係點啦😰😰😰 滷水鵝太肥,紅腸太薄,豬耳都係一般質素。 酥炸蠔仔餅 $108呢碟蠔餅唔錯,份量足夠,唔算厚粉,蠔仔又多又大粒,炸得酥脆,食落香口,沾d魚露

鋪頭嘅座位唔算多,不過都幾闊落,坐得舒服,唔使同人迫👍🏻

椒鹽豆腐 $58
椒鹽豆腐

滷水拼盤 $138
滷水拼盤

酥炸蠔仔餅 $108
酥炸蠔仔餅
呢碟蠔餅唔錯,份量足夠,唔算厚粉,蠔仔又多又大粒,炸得酥脆,食落香口,沾d魚露食就perfect啦😋

香辣鮑魚雞煲 $198
香辣鮑魚雞煲(半隻)
雞煲好味😋 夠辣夠惹味!雞件算多,d香辣味撈飯食一流!👍🏻

📍環境闊落,衛生尚可,服務態度極差,食物水準參差,價錢中等,埋單連加一總共$721,碟椒鹽豆腐同員工態度真係令人耿耿於懷😂😂😤😤
2022-04-24
酥炸蠔仔餅
香辣鮑魚雞煲(半隻)
2022-03-19 1167 瀏覽
之前經熊貓外賣過一次,叫左個蝦棗蟹棗,糖醋麵加其它嘢合共七百元,一送嚟見唔對路打去問啦,問完覺得仲唔對路🤔,首先個雙棗,我見得幾粒,以為佢俾少左一樣啦,點知對方話,係咁多粒乍,我再問外形一樣喎,呢個係蝦棗or蟹棗呀,點知佢話一粒入面就係蝦蟹棗喇,咩玩法呀😰,我之前去开上環啲潮州老店,同集團式潮洲食店,蝦棗係圓波波,蟹棗係扁少少,但明顯兩個造型喎,頂佢咁答我,嗰粒嘢有咩味呢,得一口麵粉,再嚟個糖醋麵佢冇俾糖又冇俾醋,一個生煎麵餅點食😡,呀大哥話叫左送外賣個人自己攞,頂,送嚟個位係南亞人,佢真係知你講乜,呢餐末食我已經好興,就算我屋企有糖但唔一定有醋,呢餐仲要係我睇完食平堅持要幫襯,錯哂🤬🤬經此一疫,我就唔再信食評,之前啲人話又好食又抵食,係咪自己友呀!
,呢餐末食我已經好興
外賣送餐
2021-12-30 1101 瀏覽
之前同朋友介紹黎食,話好大碟好抵食今次尊等約左屋企人食,平日夜晚都好旺場,想食記得訂左位先濃湯雞煲翅(4兩翅)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級推介~上枱時俾好大梳翅驚艷左一下一飲啖好濃雞湯味,係用左半隻雞去熬煮,總加埋花膠煲,冬天飲啖熱辣辣又滋補我地人少先叫4兩翅,都好夠人,如果人多可以叫8兩大大煲為左保持溫度,總有gas爐坐住,隔多陣飲都飲到熱辣辣嘅湯梅羔骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸甜甜既梅子醬炒排骨,好香口,排骨同芋頭粒都係先炸過再炒,酸酸甜甜好開胃,同埋都係大大碟鵝肝滷水拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係另一必叫之選潮州打冷點少得滷水拼盤,但呢間有大鵝肝總要厚切,總有鵝片、鵝腸、豆腐,鵝片唔會有酥味,嫩身,而鵝腸都爽脆鐘意食鵝肝既人必食,出需唔係間間打冷有
之前同朋友介紹黎食,話好大碟好抵食
今次尊等約左屋企人食,平日夜晚都好旺場,想食記得訂左位先

濃湯雞煲翅(4兩翅)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超級推介~上枱時俾好大梳翅驚艷左一下
我地人少先叫4兩翅,都好夠人,如果人多可以叫8兩大大煲
為左保持溫度,總有gas爐坐住,隔多陣飲都飲到熱辣辣嘅湯

梅羔骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️

鵝肝滷水拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又係另一必叫之選
鐘意食鵝肝既人必食,出需唔係間間打冷有
滷水鵝肝拼盤

2021-12-30
滷水鵝肝拼盤
2021-12-25 919 瀏覽
長沙灣小店,(香港仔潮州海鮮酒家)有驚喜~炒麵線干身香口,非常好食😋滷水三寶,鵝肝(滑)鵝腸(爽脆)鵝胸(香),魚蒸得滑,蒜苗腰果炒蝦仁炒得干身,送酒一流~扒豆苗份量多到食唔曬,超嫩,難得系道道菜味道清爽,唔鹹亦唔會口渴,個糯米飯不得了,香糯鮮香,飽到上心口還能吃兩碗,半席六個人完全食唔曬~很滿足,感覺到店家用心做食物嘅心意,店員服務殷勤有人情味,分享給大家~🤗尼間店中午還有特價午市餐,粉面都係48蚊左右,加五蚊還有一碟菜加~送嘅例湯還是燉嘅非常好飲,唔飲汽水選擇例湯絕對值得,很用心的店鋪。
2021-12-25
聖誕節
2021-10-24 913 瀏覽
位處深水埗長沙灣嘅呢間餐館,單睇個店名以為應該係香港仔😅不過就好似星洲炒米、福建炒飯一樣,個名同個位置無關。講番啲食物,呢間餐館好適合家庭同朋友聚會,食啲夠碟頭鑊氣又食香幾支啤酒。晚餐點咗11碟菜,分別有滷水鵝肝拼盤、椒鹽白飯魚,蠔餅、咕嚕肉、啫啫芥蘭煲、炸蝦棗、蒜蓉開邊蒸蝦、刴椒大魚頭加伊麵底、鮑魚雞煲、糖醋煎麵同反沙芋。最值得推介嘅係滷水鵝肝,好滑,同滷水啲味好夾,併埋爽口鵝腸同豆腐鵝肉好好食。另外,椒鹽白飯魚嘅魚比一般嘅粗身,夠魚味。雞煲好惹味,一上台香辣味撲鼻,蒜蓉中蝦好新鮮,刴辣椒大魚頭加伊麵比較特別,個麵底因為吸收咗個汁好好食,不過唔食得辣嘅話就要小心😅個糖醋煎麵煎得好香口。相對遜色嘅反而係菠蘿咕嚕肉,菠蘿新鮮,不過肉較乾同粉多咗啲,反沙芋鬆化,可惜太粗身。整晚侍應都好忙,有侍應不足嘅感覺,不過態度好好,反正唔係去高級餐廳,氣氛反而緊要啲。

2021-09-11 647 瀏覽
今次主題係潮州海鮮館 今次試左幾款非常好食,同大家介紹!菜式如下 麻辣水煮魚 鮮蠔粥 滷水鵝片加肥嫩大腸  醬汁排骨 酥炸魷魚 麻辣魚片去骨 用班片煮 料頭多到爆炸 蔥花芽菜辣椒木耳薯粉 無傳統水煮魚咁辣魚片用班片多食落彈牙嫩滑之餘鮮味十足 小辣都好惹味 滷水鵝片滷得皮滑肉嫩 滷汁既香滲曬入鵝肉入面 每一件鵝片都非常美味肥腸中間油脂滿溢,入口甘香爆油,極品級別真係好難得食到咁肥嫩大腸醬汁排骨 酥炸完既肉排加上秘製燒醬汁 甜中帶辣 味道濃香 係配酒既小食黎既酥炸魷魚 用上鮮魷包住酥香脆衣 入口脆香之餘 魷魚鮮味十足潮州菜館一定有既鮮蠔粥 蠔仔滿滿 蠔肉鮮甜飽滿 夠大隻之餘又鮮味 簡單蔥花金蒜已經非常美味香港仔潮州海鮮酒家深水埗青山道155-181號天悅廣場地下CA6,A23,A24號舖消費$500評分8/10
今次主題係潮州海鮮館 今次試左幾款非常好食,同大家介紹!
魚片用班片多食落彈牙嫩滑之餘鮮味十足 小辣都好惹味
酥炸魷魚 用上鮮魷包住酥香脆衣 入口脆香之餘 魷魚鮮味十足

香港仔潮州海鮮酒家
消費$500
評分8/10
2021-06-14 1683 瀏覽
之前喺網上平台有個潮州菜關注組。。。見到有人推介呢間。。。今日放假我同老公都慕名而去。。首先講佢個地點。。。其實佢舖頭門口就開青山道天悅廣場地舖嘅。。。不過如果你喺長沙灣地鐵站A2行過去。。就會入咗天悅廣場嘅另外一邊(即係跟住劉森記嗰邊)。。結果就大汗叠細汗兜足成個圈先至見到門口😂今日星期日1:30去到門口。。。其實我都有啲卻步真係行入去?因為望入去一枱客都冇😨😨😨😨。。但係我望咗玻璃窗佢都掛咗好多隻滷水鵝🦢出嚟。。。色澤都係好新鮮唔似賣左幾日😆😆😆所以就膽粗粗入去試吓。。。又估唔到一推開門。。浸滷水味好香喎😋😋😋。。坐低其實都仲係有少少迷惘。。。因為真係包場🤣最後我哋決定點少少野試吓。。。叫咗碟滷水鵝片。。。同埋一個午市粉面套餐。。。堅係抵。。。$50除咗個餐包嘢飲🥤仲有一碟唔細嘅油菜🌱。。。真係對得住個價錢💰💰💰👍滷水鵝片上枱嗰陣滷水味真係好吸引我😍。。顫底仲有三寶(豆腐。大豆芽。花生)。。。128💰吾貴👍。。跟住就想午市套餐。。。炒麵線好有鑊氣。。最緊要係個底唔好一浸油👍。。估唔到碟油菜🌱都幾大碟

跟住就想午市套餐。。。炒麵線好有鑊氣。。最緊要係個底唔好一浸油👍。。估唔到碟油菜🌱都幾大碟。。。$50非常抵😆

我哋見叫咗兩樣都幾好食。。。就試埋個招醬肉$78。。不過就係咁出事啦🤦🏻‍♀️。。一般打冷都係凍食。。咁熱食都冇乜問題。。。問題係啲食材同味道同我諗嘅招醬肉好唔同。。我心目中招醬肉主要係有豆腐乾蝦米菜甫。。咸肉青紅椒只係少少點綴下。。。但係上枱見到碟招醬肉。。都諗住賣相嚟姐唔重要😅。。不過食下食下點解食唔到菜甫嘅?少少蝦米水都冇?反而剛才嘅炒麵線仲多蝦米說碎😳。。呢碟招醬肉。。我覺得只能叫做炒雜錦。。。偏鹹完全唔係打冷招醬肉的味。。🙅🏻‍♀️🙅。。。勁多青紅椒和咸肉🤷🏻‍♀️。。。我懷疑呢碟菜式唔係師傅炒。。。求其搵條廚房靚整出嚟🤦🏻‍♀️。。

但係整體而言佢嘅滷水係好食。。。下次夜晚會再去試過。。我食完出去見到有banner寫夜晚食滷水鵝加一蚊送藍妹🍺

另外呢間鋪係有坐最多可以坐六個人嘅C區。。。晚市真係要訂位啊📞

滷水鵝片
午市潮州炒麵線套餐
招醬肉
2021-06-14
滷水鵝片
午市潮州炒麵線套餐
2021-06-09 691 瀏覽
睇咗朋友send俾我嘅YouTube影片見到大廚用心製作,餐牌唔算貴,所以約埋朋友去試吓。今晚試咗個炸蠔餅、滷水鵝肝鵝件片、日本螺、蒸扇貝、豉汁大例牌…..樣樣都好好味!估唔到地舖都有啲大師級水準👍
2021-05-30