2020-02-04 488 瀏覽
今日難得在上環,跟飯腳又出去覓食。今晚係為左主角蝦多士而來,睇下佢係咪傳聞中咁嘩嘩聲。點心舖竟然出名蝦多士?店舖入面有圓枱、有方枱、也有單邊位,一個人都唔會覺得自己係搭枱的!點心紙寫了即叫即做,製作需時,所有菜式不添加味精。 心諗:好肚餓呀,唔通要等好耐? 所以好快手就交點心紙。 希望快人一步,點心快到!老闆特別先照顧我們飲品,竟然好人地讓飯腳點了熱兒童鴛鴦阿華田溝好立克。而我就試了好立克紅豆冰。熱兒童鴛鴦有雙重口感,飯腳話ok!而我的好立克紅豆冰,就調較得剛剛好,不會全杯過甜,而且仍可食到紅豆的原味道。最快到的是老干媽醬炒腸粉。這個很好食,辣辣地,肉碎很多,跟腸粉同食好惹味。最後連個”碗”都吸了一些辣油味,係食得的”碗”!點心上枱,蝦餃晶瑩剔透的,見到餡中的蝦肉色。一粒有一両,食落爽口彈牙,有蝦味。鵪鶉蛋燒賣上枱,這個真係鵪鶉蛋燒賣? 隻蛋呢? 原來是內有乾坤,蛋在內,肉在外。第一次這樣食,有趣。這個上湯花膠魚肚,個花膠好滑,魚肚係爽的,砂爆魚肚果然有咬口,這個好清的上湯,因為知道無味精,我同飯腳飲到清底,因為好好飲,有雞鮑翅湯的上菜感覺,這個下次要帶亞媽來試試。和風脆皮海鮮腸,這
今日難得在上環,跟飯腳又出去覓食

老闆特別先照顧我們飲品,竟然好人地讓飯腳點了熱兒童鴛鴦
阿華田溝好立克。
而我就試了好立克紅豆冰。

熱兒童鴛鴦有雙重口感,飯腳話ok!

和風脆皮海鮮腸,這個好脆,不是春卷皮,而係好鬆脆的網型皮,好好食,蝦肉好爽。加木魚絲及紫菜絲有使味道提升

最後主角出場,在Openrice 睇相睇得多,第一次親身見到好吸引。 第一上枱時好香,特別是芝麻香。第二見到兩手指厚的蝦膠肉也太誇張吧!第三食落口,本來已經好飽的,但好食到忍唔住食哂2件才停口,好脆、好香、爽口彈牙,真係好有趣的蝦多士體驗。有層次,估你唔到。

最後動用第二個胃,食埋餐廳話特制香滑的芒果布甸作結。 這餐估唔到非常滿足。

飽到要行落中環先敢坐車,但好值得試。
2019-11-25
2020-01-03 503 瀏覽
在 2018年 6月尾,經過上環德輔道中,見到開業約一年半的點心店 <想點就點> 結業!另一間點心店 <香港仔周記點心茶餐廳>  7月份進駐!最近經過才得知要轉名!店子以落地玻璃,光線充足又開揚!木餐桌椅,簡單舒適!桌上備有餐具及熱水壺,相當周到!供應:點心、蒸飯、飲品、特色紅豆冰...等!價錢合理!沒有加一服務!堂食及外賣均可!有紋身的老闆好細心,當我埋單時問我,係咪炒銀針粉好辣?他發現我一邊食,一邊撥走辣椒籽!這裡第一次幫襯,比較前者感覺更良好!早餐:菜乾排骨粥 +點心1款+飲品1杯 $40,相對抵食! (可惜,現時暫停供應) 早餐可以選擇白粥或菜乾排骨粥 菜乾排骨粥的菜乾是白菜乾,屬寒性! 勝在富有纖維!加入已醃鹹的新鮮排骨,有菜有肉營養均衡! 大大碗份量十足的粥底熱辣辣不在話下,質感軟綿討好,鹹度剛好!鮑汁叉燒包早餐一客有2個,包身比預期細個, 勝在餡料多夠足料! 皮薄餡多,叉燒切粒保持應有的質感及口感,而且相當入味,雪白色的包身很鬆軟!早餐:自選兩款點心+1 杯飲品 $40松子仁上素餃餃子皮晶瑩剔透,口感煙韌!餡料飽滿!松子、甘筍、西芹、冬菇.
店子以落地玻璃,光線充足又開揚!木餐桌椅,簡單舒適!
桌上備有餐具及熱水壺,相當周到!
供應:點心、蒸飯、飲品、特色紅豆冰...等!
價錢合理!
沒有加一服務!
堂食及外賣均可!
外賣均可

這裡第一次幫襯,比較前者感覺更良好!

早餐:
菜乾排骨粥 +點心1款+飲品1杯 $40,相對抵食!
 (可惜,現時暫停供應)
早餐
早餐可以選擇白粥或菜乾排骨粥

菜乾排骨粥的菜乾是白菜乾,屬寒性!
 勝在富有纖維!加入已醃鹹的新鮮排骨,有菜有肉營養均衡!
菜乾排骨粥
鮑汁叉燒包
早餐一客有2個,包身比預期細個, 勝在餡料多夠足料!
自選兩款點心+1 杯飲品 $40

松子仁上素餃
餃子皮晶瑩剔透,口感煙韌!餡料飽滿!松子、甘筍、西芹、冬菇...等!口味調教啱胃口!

早餐:
鯪魚球米線 $35 (其他時段+$5)
有 3粒鯪魚球,臨走向老闆大讚鯪魚球結實又真材實料,
他稱每天到附近街市新鮮買回來,還加入蝦米,爽口彈牙之餘,添了鮮美;
米線口感煙韌又滑溜!湯底清得來夠味,不知道是否心理作用,加入鯪魚球,連湯底也帶有魚鮮味!
 物有所值!
鯪魚球米線
熱奶茶 (原價 $15)
水溫熱辣辣,沖調出來的茶發揮茶香更好!
如果,加多一點淡奶會更香滑!
熱奶茶
午餐:
金網老干媽醬炒銀針粉 $52
由於即叫即製的關係,等上大約10分鐘,期間,老闆走過來!告訴我,廚房炒緊,請稍等!

以金網盛載,銀針粉散發香氣,炒得乾身,味帶微辣呀!
配料有清爽的芽菜,整體不錯!
金網老干媽醬炒銀針粉
熱檸檬茶 $15
有4片檸檬,並附上兩包糖;茶膽頗濃,入口酸而苦!
加入一包糖,才容易入口!
熱檸檬茶
金網老干媽醬炒 蘿蔔糕 $52
炒蘿蔔糕香口惹味 質感太軟淋, 跟前者銀針粉同樣帶出微辣!
金網老干媽醬炒 蘿蔔糕
和風脆皮海鮮腸 $44
這款點心跟炸兩有異曲同工之妙,外面以腸粉包住,內裡是香脆口感,再加入蝦膠,豐富口感及口味呢!
蟹籽燒賣皇 $38
蝦及豬肉的配合,更鮮味! 份量十足!
煎蛋牛肉蒸飯 $40
相對其他點心這個蒸飯顯得遜色!
牛肉混合香蔥及芫茜,入口軟淋,飯粒卻是乾了一點,而且豉油汁不夠!
煎蛋牛肉蒸飯
芬達 $18
汽水來說不平宜!
芬達
奶茶紅豆冰 $26
加入奶茶後的紅豆冰,顯得不太甜,亦有助減低甜度 ,略嫌太多冰!
兩款港式特飲的配搭,出奇地夾!
比起紅豆冰更啱我口味!
奶茶紅豆冰
香芋流心包 $29
包身呈粉紫色,包質鬆軟微甜,紫色的香芋餡流心而甜美!內外兼備!
香芋流心包
香茜叉燒腸 $30
聽見老闆跟食客講,叉燒自家製,不容錯過!
沒有叉燒的焦香,相對健康!喜歡什麼口感,見仁見智!
香茜叉燒腸
蟹籽花枝燒賣皇 $38
加入花枝,多一份爽口彈牙口感呢!
蟹籽花枝燒賣皇
$35 (早餐)
菜乾排骨粥
香芋流心包
香茜叉燒腸
蟹籽花枝燒賣皇
2019-12-08 227 瀏覽
爸媽兩老最鍾意食點心,今日就帶咗佢地黎上環呢間點心店吃晚餐。店內嘅裝修同器皿都以懷舊風格為主~點心紙圖文並茂,選擇豐富,定價適中,也有不少創新點心。所有點心都係餐廳自家製,即叫即蒸招牌蝦餃皇足三兩的招牌蝦餃合共有三隻,晶瑩剔透的蝦餃皮,包住大量鮮蝦肉,口感好爽口彈牙蟹籽燒賣皇同樣係足三兩的燒賣皇,份量十足!半肥瘦豬肉同蟹籽製成嘅燒賣,無添加味精,入口富有豬肉鮮香鮮蝦菜苗餃老闆誠意拳拳推薦呢個鮮蝦菜苗餃,果然冇介紹錯!鮮蝦肉同菜苗餡料比例均一,新鮮菜苗吸收左蝦肉嘅香味,口味清新,好味道上湯魚肚雲吞雲吞好似乒乓波咁大粒,外皮滑溜,包着滿滿的鮮蝦豬肉餡料,啖啖肉,調味適中,好好食呢!裏面仲有兩大舊魚肚呢濃湯浸時蔬時蔬可以選擇椰菜或娃娃菜,個人認為上湯娃娃菜係最好嘅選擇~娃娃菜吸收晒濃湯嘅精華,好入味,而且唔油膩,感覺健康韮黃鮮蝦腸腸粉皮同樣係晶瑩通透,厚薄適中,帶有米香,入口Q彈軟糯,頗有嚼勁!包著大大隻鮮蝦,大滿足呀花菇滑雞飯傳統中式盅頭飯別具風味,餐廳都有幾款蒸飯選擇。呢個蒸雞飯有五至六舊滑雞,肥美雞件好嫩滑,雞味香濃,花菇同白飯都吸收左蒸雞嘅精華,好味到食唔停哦黃金流沙包裏面係濃郁嘅流

招牌蝦餃皇

鮮蝦菜苗餃

上湯魚肚雲吞

濃湯浸時蔬

韮黃鮮蝦腸

花菇滑雞飯

黃金流沙包

裏面係濃郁嘅流沙鹹蛋黃同奶黃餡,既有蛋黃嘅鹹香味,又有奶黃的甜香,兩者二合為一,邪惡又美味

原味馬拉糕

食點心又點少得傳統懷舊馬拉糕,而家好多地方都買少見少。原味馬拉糕帶有黃糖嘅甘甜,口感好鬆軟,充滿傳統味道

木瓜南北杏糖水

有冷或熱可選,天氣咁凍梗係揀熱的。呢碗糖水非常足料,好多木瓜粒、雪耳同南北杏,清甜滋潤,冬日糖水首選
良久沒有孖飯腳外出 難得今晚飯腳在上環附近 又是時候四出搵食 經過呢間香港仔周記點心 見到有不少特色點心 正合心意 裝潢富有中式但亦混合港式茶餐廳感覺 既是茶記亦似是酒樓佈置簡單舒適 坐位間空間感足夠 平日來一盅兩件 令人有家既感覺望望餐單 有點心之餘 亦有特色必食茶記食品 果然有驚喜好立克紅豆冰 呢度既紅豆冰有5種口味可選 大大杯 紅豆量不少紅豆煮得夠腍身 味道不會太甜 飯腳選了好立克 味道是意想不到的夾 既有好立克既杰身口感 毫無違和感之餘亦將本來偏甜既紅豆冰甜度降低了阿華田混好立克 小朋友式既鴛鴦 還是頭一次飲=P阿華田色澤 但好立克味道 口感帶點杰身 味道不會死甜 還是蠻有驚喜的周記蝦餃皇 蝦餃相比一般酒樓的大 飽滿企身 賣相非常討好點心紙上標明 3隻3兩 所以每隻都足1兩 吃起來著實有不少足料蝦仁 蝦仁有咬口 爽脆之中帶嫩滑 餃皮薄身但煙韌 唔會一夾就爛 果然功架十足鵪鶉蛋燒賣 港式的懷舊點心之一 有別於一般酒樓 呢度既燒賣隻鵪鶉蛋包係裡面 設計夠特別創新 不過有點小遺憾是 隻鵪鶉蛋有點過火 以致皮太韌 口感不太柔軟和風脆皮海鮮腸
經過呢間香港仔周記點心 見到有不少特色點心 正合心意

鵪鶉蛋燒賣
港式的懷舊點心之一 有別於一般酒樓
呢度既燒賣隻鵪鶉蛋包係裡面 設計夠特別創新

和風脆皮海鮮腸
賣相同原理都好似春風得意腸 不過略有不同是 呢度用米紙包著蝦仁
質感相比春卷餡皮就更軟綿好吃 而且唔會硬身
腸粉外皮整得晶瑩剔透 亦唔會一夾就爛
同樣地蝦仁大隻爽口彈牙 上枱時配合木魚絲紫菜更添香氣美味 是靈魂所在

以春卷皮脆炸成既碗裝著上枱 賣相甚有創意
用上老干媽辣醬炒成 濃厚味道帶點香辣 香口惹味 食落唔算太油膩
腸粉口感順滑堅挺甚有咬口 配合炒至乾身既肉碎以及爽脆既芽菜
令人一試不能自拔

一邊是金黃色外表 脆卜卜 另一邊是滿滿黑白芝麻 香氣四溢
兩片薄吐司夾著約兩隻手指厚度由蝦仁打成既蝦膠 大塊足料
蝦餡柔軟爽口彈牙 吐司咬落香酥鬆脆唔油膩 軟硬兼吃 口感豐富
沾著沙拉醬食出奇地夾 絕對是必食推介

上湯花膠魚肚
花膠口感Q軟彈牙帶黏性 膠質感豐厚
魚肚是用上沙爆等級 入口軟腍不過帶點爽口煙韌 食落唔會油膩感重
配合零味精上湯 飲落清新鮮味 簡單而好味
香濃芒果布甸
芒果餡料頗重手
不用加花奶都可以做到入口香甜柔滑 師傅應記一功

整體來說 份量同品質都對得住價錢
小店還是值得多點人去捧一下場才是
餐廳以舊式茶樓為設計,但不會像舊式茶樓般逼夾,一張小圓枱坐滿7個人亦不會太逼,店內環境舒適,有洗手間供應👍🏻老闆見我地猶豫嗌咩食既時候又主動過黎推薦野食,好Nice好有趣,亦唔會吝嗇將製作方法教比我地😁周記蝦餃皇$40蝦餃3粒足3兩,!!咬入口係滿滿的蝦餡,外皮唔會好厚同唔會易爛,正👍🏻👍🏻蟹籽燒賣皇$38飲茶當然要有燒賣啦!!😎燒賣皇大大粒包你食過返尋味。和風脆皮海鮮腸$44好似炸兩😂將蝦炸到脆一脆,再用腸粉做核心的外圍包住🤤點醬唔點醬都有兩種風味,唔太好蝦既我都覺得幾好味🤩🤩 麻辣燒賣皇$40平時食燒賣一定要加辣椒油,但呢個只要蘸少少豉油或就已經有濃濃既麻辣火鍋既味道🤤京式灌湯小籠包$40小籠包皮亦算薄,一不小心就夾穿了,店舖亦貼心的為每隻小籠包加上錫紙兜再放入籠蒸,這讓我這些粗心的食客能將湯飲得一滴不漏😋鮮蝦菜苗餃$40呢個點心一放底左已經冇曬,所以我無緣嘗試,但就這樣觀看亦能看到內𥚃的餡料十足🤭黑白芝麻蝦多士$44呢一個係必試的食品,多士十分鬆脆金黃,蝦的份量十足,後來詢問老闆後,原來他們有一個標準,就是要有大約兩隻手指的厚度,一口咬下去保證了每一口都有滿滿的蝦,愛食蝦的你一定

周記蝦餃皇$40

蟹籽燒賣皇$38
飲茶當然要有燒賣啦!!😎燒賣皇大大粒包你食過返尋味。

和風脆皮海鮮腸$44

麻辣燒賣皇$40

京式灌湯小籠包$40

鮮蝦菜苗餃$40

黑白芝麻蝦多士$44
呢一個係必試的食品,多士十分鬆脆金黃,蝦的份量十足,後來詢問老闆後,原來他們有一個標準,就是要有大約兩隻手指的厚度,一口咬下去保證了每一口都有滿滿的蝦,愛食蝦的你一定要嘗試一下!!🥰

老干媽醬炒腸粉$49
老干媽醬炒銀針粉$52
呢2個老干媽炒腸粉/銀針粉係用炸好嘅春卷皮做碗,係一隻可以食既碗,雖則兩者略為相似,但個人比較偏好炒腸粉🥳

黃金流心西多士$44
黃金流心西多士一定要試🔥🔥我係超鍾意食西多士,由其係落好多糖漿,但呢個並唔需要落任何的額外醬料,剛放下的時候中間漲卜卜的,一刀切落去好似火山爆發咁🌋爆曬啲奶黃出黎,係必試系列之一!!😍

原味馬拉糕$28
朋友一口氣食左兩嚿,一啖都唔留反比我🥺

特色紅豆冰(奶茶味)$26
奶茶味飲落去紅豆同奶茶亦算夾,奶茶味十分濃郁,容易訓唔着既就唔好夜晚飲啦😂👍🏻

枱面有3種唔同味道同辣道既辣粉,說明上建議左可以落喺唔同的主食或甜品上🧐另外老闆亦將一樽秘製辣椒醬比我地試,佢辣的程度比以上三隻辣粉辣多數十倍🥵喜歡食辣的可以挑戰下👊🏻👊🏻
  • 黑白芝麻蝦多士
  • 黃金流心西多士
  • 老干媽醬炒腸粉
Hong Kong Dim Sum❤️ Yum Cha☕️ Traditional x Fusion💫..點心 除左連鎖大集團/酒家外,點心屋都係一個唔錯既選擇。細細間 唔會係中央處理,人手做既 即叫即蒸巧手點心,仲標榜無味精 份量足 味道當然比較新鮮好味。 呢間位於上環既點心屋,地方不大 但感覺人情味特別濃。食物質素 性價比 亦都不比大型酒樓差,仲有最重要💫 老闆好親切 亦會親身駐場,照顧客人唔同需要 服務真係好貼心呢。llll蝦餃`燒賣💛,作為點心代表 總不能少吧。餐廳招牌之一,3粒足3両✨ 份量真係好足。大大粒 好飽滿 爽口彈牙 好滿足。ll唔食得辣 紅油抄手以外既好選擇。 上湯魚肚食得黎 鐘意辣亦可添加桌上既辣辣油 更添惹味。大大粒雲吞 皮薄又滑 餡靚又足,又是滿滿既蝦肉。ll香滑粉皮包住腐皮卷,彈牙蝦肉🦐 外層口感軟滑 內層鬆脆 層次形成對比,仲有木魚絲紫菜 口感不錯喔。ll雞腳鳳爪🐥 亦係點心之選必點。沒有太特出 但是個人偏好喔。炆得入味 底層仲有好多粒粒花生🥜,炆得夠淋又入味 愈食愈香。ll老干媽料理,用上出名既老干媽醬炒 香噴噴。而載食物既盤碗 係用上雲吞皮炸脆而成,有心思

l[周記蝦餃皇 $40]l
l[蟹籽燒賣皇 $38]l

l[上湯魚肚雲吞 $42]l

l[和風脆皮海鮮腸 $44]l

l[花生炆雞腳 $45]l

l[老干媽醬炒銀針粉 $52]l
老干媽料理,用上出名既老干媽醬炒 香噴噴。而載食物既盤碗 係用上雲吞皮炸脆而成,有心思得黎 仲可以食埋添。用辣油炒 當然惹味又夠鑊氣喔。

l[蔥花牛肉腸 $30]l
腸粉皮帶煙韌,配上蔥花牛肉🐮 總是很夾。份量亦很足 都是飲茶食點心不能少。

l[椰汁紅豆冰 $26]l
喝膩一般中國茶嗎❓可點選港式特式凍飲品喔。呢度既紅豆冰可配:椰汁/奶茶/咖啡/鴛鴦/阿華田/好立克。不過我就覺得椰汁同紅豆既味道最夾,紅豆又夠淋身 椰奶味又夠重。

呢度點心好多選擇,有傳統點心 又有新派點心 好豐富。係上環行到攰攰地 或者夜晚想飲夜茶❓呢度好近地鐵站出口 幾分鐘路程就到,想來個一盅二件❓都係一個唔錯 有誠意既好選擇。😋🥢
2019-11-23 107 瀏覽
今日同媽咪去完澳門一日遊,搭船返到上環諗住搵餐廳醫肚,行過見到間點心crossover茶餐廳,就入咗去試吓。款式應有盡有,店員話呢兩張係推介食品,有晒圖片唔使睇字啱晒我哋啲選擇困難症嘅人😂款式眾多,除咗點心之外仲有兩張廚師推介餐牌,因為米線湯麵等等嘅選擇,不過難得嚟到呢間主打點心嘅餐廳梗係食點心啦。呢個韭黃鮮蝦腸係我食過嘅腸粉入邊最滑溜嘅,一份有三條,三條都包滿大大粒既鮮蝦,鮮滑美味!韭黃唔係太多,唔會搶蝦既鮮味,而且個鼓油都好香,帶甜而不鹹!正!👍🏻👍🏻👍🏻梅菜扣肉飯味道啱啱好,唔會太咸,扣肉炆得好淋好易入口,靚靚嘅五花肉一層肥膏一層瘦肉,口感一流,又夠曬入味,梅菜更是送飯一流嘅菜式,最鍾意食梅菜肉餅啊梅菜扣肉啊,總之梅菜煮嘅嘢都冇死啦,撈飯一流!而且餐廳標榜冇加味精,難怪食完一啲都唔口渴👍🏻真心好食。上湯魚肚雲吞,講下個湯先,味道清清地唔錯,起碼唔會係飲落去胡椒粉味,同埋碗野都幾重本,起碼有四至五塊魚肚!魚肚比較爽口,個人喜好覺得淋小小會更好味😋雲吞係用鮮蝦同肥豬肉絞碎,口感彈牙味道鮮甜,而且雲吞皮好薄,比例啱啱好,點少少辣椒油吊味以經好夠!黃金流沙奶黃包,細細個又幾得意,唔會太飽

黃金流沙奶黃包,細細個又幾得意,唔會太飽頂住個胃,食多兩款菜都得!包皮鬆軟又唔會太厚,睇埋個餡:

鹹蛋黃流沙真係起晒沙喎!不過就唔係完全100%用鹹蛋製造,我仲食到有少少椰香味,甜度適中,食完會漏,yummy!👍🏻

,阿媽話魚湯好好食,再加咗個上湯花膠魚肚,上湯同魚肚就同雲吞嗰隻一樣,係多咗幾塊花膠,滋補養顏,又滑又彈牙,啱晒阿媽😅
飲品叫咗兩杯紅豆冰,我就揀咗最原始嘅椰汁底,亦可以選擇其他飲品做底,例如好立克阿華田奶茶等等嘅飲品都可以加紅豆做紅豆冰,我份人比較守舊啲都係叫返原始野,紅豆煮到起晒沙!有得飲又有得食🤪

最後食埋個木瓜雪耳南北杏糖水,清甜滋潤又養顏,甜度適中 ,一次過滿足晒兩個願望🥰好飽喇”
2019-11-23
  • 韭黃鮮蝦腸
  • 上湯魚肚雲吞
  • 梅菜扣肉飯
  • 上湯魚肚花膠
  • 流沙奶皇包
2019-11-20 44 瀏覽
呢間點心好好味呀,我要大推佢的鵪鶉蛋燒賣,粒蛋唔係就咁傳統地擺係個豬肉頂,係比豬肉包住嫁,咁就唔會好似蛋同豬肉分開食,呢個設計真係好好呀!蝦餃好味,蝦夠爽同新鮮,小籠包都多汁,但就正常質素,始終冇出面啲上海餐廳咁好,個皮差少少,腸粉都好味,好有層次,個流心多士太溜了,我地仲要擺凍左先食搞到唔流心了,最後食唔哂,所以唔知佢好唔好食了,因為我地凍左先食一定唔好食,如果真係想試的話,建議真係留下肚,或者多人先好叫,同埋食到七七八八先好落單啊。
2019-10-22
放工之後去上環搵朋友食飯,朋友介紹呢間點心🥧店大件夾抵食。呢間分店提供好多創新菜式,有點心類、老干媽料理、蒸飯、仲兼顧埋素食者需求,提供素食點心。黑白芝麻蝦多士🍞🦐 (HKD 44):呢個蝦多士🦐🍞好多人推介,😍入面夾既蝦膠有成兩呎厚,好大塊足料,多士邊邊炸至金黃色,食落似油炸鬼既味道,配上大量黑白芝麻,食落好香脆。蝦膠用上新鮮蝦肉去製成,沒有味精,但好夠味,最神奇放左一段時間仲咁外脆內軟,蝦🦐膠食落保持水份👍蘸埋沙律醬就好開胃。京式灌湯小籠包🥢(HKD 40):食個陣要小心,因為小籠包入面起碼有一隻匙羹🥄份量既汁💦,即叫即蒸,所以上台時好熱,味道吾錯,不過皮頭有點乾,如果皮再薄一點會更好🥢老干媽醬炒腸粉 (HKD49):腸粉放左係雲吞皮做既碗上,很有心思,用得又食得。🙂腸粉炒得香噴噴,配上老干媽醬真係無得輸,點點🌶,好夠獲氣🥳鳯爪排骨飯 (HKD 40):🍚飯量好足,差不多有成兩碗飯,而且鳯爪焾身入味,排骨充滿香氣焾身,呀婆都啱食。加埋醬油撈黎食就最正。特色紅豆冰🥤 (HKD 26):仲有得簡口味:(椰🥥汁/奶茶☕️/咖啡☕️/鴛鴦/阿華田/ 好立克)入面有超多紅豆,又夠焾身,椰奶味好重

黑白芝麻蝦多士🍞🦐 (HKD 44):

京式灌湯小籠包🥢(HKD 40):

老干媽醬炒腸粉 (HKD49):

鳯爪排骨飯 (HKD 40):

特色紅豆冰🥤 (HKD 26):
入面有超多紅豆,又夠焾身,椰奶味好重,好正呀 🥛

最後要介紹下呢個辣椒粉同油🌶️,係老闆同佢地合作比客人試,真心有料到,後勁仲好強呀,一試難忘,再試投降。

總結:
欣賞用料新鮮無味精
大件夾抵食
價錢中規中矩,論用料,味道值得再光顧

2019-11-19
  • 黑白芝麻蝦多士
  • 京式灌湯小籠包
2019-11-16 26 瀏覽
餐廳主打點心加茶餐廳的概念,今晚放工後決定試一試!和風脆皮海鮮腸外層腸粉皮很滑,內裡的脆皮釀滿了彈牙的蝦膠,就好像被改良的蝦膠版炸兩!口感層次豐富,超好吃,非常推介,是必點的!黃金流心西多士一直都想試黃金流心西多士,今次終於有機會!這西多士比起一般巨型,把西多士切開後,很多很多的奶黃醬便傾瀉出來,超誇張!把西多士沾滿奶黃醬後享用,非常邪惡!京式灌湯小籠包即蒸灌湯小籠包熱辣辣,夠多汁!如果小籠包的皮薄一些就更好!紅油抄手酸酸辣辣,十分惹味!白灼唐生菜新鮮清甜!可樂
餐廳主打點心加茶餐廳的概念,今晚放工後決定試一試!

黃金流心西多士
把西多士沾滿奶黃醬後享用,非常邪惡!
京式灌湯小籠包
即蒸灌湯小籠包熱辣辣,夠多汁!如果小籠包的皮薄一些就更好!

紅油抄手

酸酸辣辣,十分惹味!
白灼唐生菜

新鮮清甜!

可樂

2019-11-13 198 瀏覽
<上環好味點心>呢間香港仔周記 好近上環站地點方便 細細間既食店有多種點心選擇 老板會不定期更改菜式 製作用心 值得一試👍🏻🍴老干媽醬炒腸粉 49 蚊🌶芝麻 芽菜 葱花 夠哂香 . 腸粉粗身夠滑有口感 老干媽醬帶 d香辣十分入味同惹味 底層既脆脆 做成器皿十分香脆 正🍴和風脆皮海鮮腸 44 蚊🔥香滑既腸粉皮包住腐皮卷 外面軟滑 中間炸得夠香脆 加上彈牙蝦肉 夠哂層次感 加少少木魚 增加口感 點少少甜豉油十分唔錯🍴周記蝦餃皇 40 蚊🦐大大隻蝦餃 餃皮夠軟熟 帶 d黏稠口感 蝦落足料夠彈牙 仲有 d冬筍增加爽口度 點 d豉油點綴就夠哂正🍴蟹籽燒賣皇 38 蚊🔥大大隻燒賣 豬肉同蝦肉都大大件🐷🦐落足料 豬肉夠爽口同有口感 加上 上面香既蝦子 食完好滿足🍴紅油抄手 42 蚊🥟炸蒜 葱花🌿調味 紅油抄手 個餃皮好爽滑 口感好好 入面既豬肉 juicy . 底層既紅油醬汁 麻辣味香 帶 d酸口感🌶 都幾入味 十分唔錯🍴甜奶蛋散 20 蚊🥚蛋散即叫即炸 有 d芝麻同煉奶調味 🥛十分香甜 外面炸得香脆夠蛋香 入面帶 d粉身口感 正😍🍴黃金流心西多士 44 蚊🍞好正既多士 外面整得好香
<上環好味點心>

🍴老干媽醬炒腸粉 49 蚊🌶

🍴和風脆皮海鮮腸 44 蚊🔥

🍴周記蝦餃皇 40 蚊🦐

🍴蟹籽燒賣皇 38 蚊🔥

🍴紅油抄手 42 蚊🥟

🍴甜奶蛋散 20 蚊🥚

🍴黃金流心西多士 44 蚊🍞
好正既多士 外面整得好香脆 一用刀切開 d奶皇流心 熱辣辣流哂出黎 😍 奶皇味香甜再帶 d咸蛋皇既沙沙口感 ..而香脆既西多皮入面既麵包十分軟熟 整體口感好好 正

#點心 #西多士 #奶皇 #流心 #蛋散 #燒賣 #蝦餃 #海鮮腸粉 #紅油抄手

Score 平均分 <7.4/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#香港仔周記點心茶餐廳
上環德輔道中272 至284 號興業中心地下 f鋪
2019-11-07
2019-11-04 32 瀏覽
近來身邊在中上環上班的朋友仔,總介紹我要到這家點心店吃🙈吃後,愛上了🙈🙈他們的食物都很高質素及大件,而價錢又不貴,真的是上班族福音😈😈蝦多士: 必吃❗❗沒想過蝦膠這麼爆,都填滿了多士不達止,還要做到立體😍實在太足料❗黃金流沙西多士: 一切下便像火山爆發,流心都按不住了🤣🤣和風脆皮海鮮腸: 這個真的不得了,腸粉皮很滑,內裡炸物還釀滿蝦膠,超好吃老干媽醬抄腸粉: 很惹味,而外面盛載的黃皮是炸春卷皮,當春卷皮沾滿了老平媽醬,很特別,而且還很美味😍😍而魚肚雲吞: 更用上了沙爆魚肚~老闆的心思實在在食物已能看到,真的不得了,推❗

黃金流沙西多士: 一切下便像火山爆發,流心都按不住了🤣🤣

啱啱旅行返黎, 指定動作實係飲茶無誤, 黎到li間位處上環嘅點心cross茶餐廳, 本身係醎蛋黃addict嘅我地想食佢嘅黃金流心西多好耐了!! 最鐘意就係枱櫈各樣整齊企理嘅”飲茶”.>點心紙選擇十分豐富, 多款傳統點心, 有辣嘅老干媽炒野, 素食者都照顧到👍🏻. 最最最亮點一定係邪惡系列啦.>黃金流心西多士 (HKD44)外表看似一般茶記西多士, 中心部分脹卜卜, 一睇就知內裡充滿乾坤呢. 拿拿聲切開🍴OMG流心得超誇張嘅醎蛋黃醬, 當中有勁多醎蛋黃勁邪惡但完全無法抗拒der. 加上每邊均勻沾滿蛋漿嘅多士, 啖啖都係蛋香醎香勁多漿🤤.>鮮蝦炸雲吞 (HKD32)一碟三件炸雲吞炸到卜卜脆, 而且非常大件呢.>韮王鮮蝦腸 (HKD35)每條腸粉都包有兩大粒口感爽脆嘅鮮蝦, 夾起感覺滑溜溜, 食落真係非常之滑, 韮王份量適中, 抵食.>京式灌湯小籠包 (HKD40)一籠三粒即蒸灌湯小籠包夠Juicy, 一咬就有好多湯, 肉餡亦好好好味. 個人喜好我比較鐘意食皮薄啲嘅小籠包. >特式椰汁紅豆冰 (HKD26)店家有準備一人一杯熱茶(真係非常茶樓

黃金流心西多士 (HKD44)
黃金流心西多士

鮮蝦炸雲吞 (HKD32)
鮮蝦炸雲吞

一碟三件炸雲吞炸到卜卜脆, 而且非常大件呢.
韮王鮮蝦腸 (HKD35)
韮王鮮蝦腸

京式灌湯小籠包 (HKD40)
京式灌湯小籠包

特式椰汁紅豆冰 (HKD26)
特式椰汁紅豆冰

店家有準備一人一杯熱茶(真係非常茶樓😀), 一盎兩件配紅豆冰仲好味, 紅豆冰嘅飲品底有椰汁, 奶茶, 咖啡, 鴛鴦, 阿華田同好立克揀🥤梗有一款啱口味, 紅豆係腍軟的, HKD26一杯實在抵飲.

不得不提li度所有菜式都係*無添加味精*架!! 但味道都咁出色👍🏻👍🏻.

2019-10-28
  • 特式椰汁紅豆冰
放工後同埋朋友去 香港仔周記點心·茶餐廳 飲茶😂我哋總共7個人,大家都係第一次嚟所以滿心期待🤩店內環境都算舒適唔會好迫,有洗手間提供👍🏻老闆(應該係)亦都好Nice好講得笑,我哋問佢啲野食點整佢都會好認真又有趣咁答🤣😂🔸周記蝦餃皇🔸🔹價值:$40🔹蝦餃係大粒嘅,佢寫明3粒足3兩,餡嘅蝦亦都真係足料,皮唔會好厚同唔會易爛,無伏😋🔸蟹籽燒賣皇🔸🔹價值:$38🔹燒賣皇都係3粒足3兩,亦都係大大粒好足料,平時嚟飲茶幾好,係有質素嘅燒賣。🔸和風脆皮海鮮腸🔸🔹價值:$44🔹我自己就好中意食呢個,賣相同原理就好似炸兩,裡面嘅蝦炸到脆卜卜,再比腸粉包住🤤點醬嚟食真係好好味🤤🔸鮮蝦菜苗餃🔸🔹價值:$40🔹我發現無影近鏡所以嚟張大,大家應該見到菜苗餃都大舊,蝦都至少有2嚿,餡嘅密度都高😂🔸麻辣燒賣皇🔸 🔹價值:$40🔹呢個就朋友叫嘅,因為我唔食辣,但我見一放枱面10秒都無就比我啲friends 清哂... 乜都無講keep住食,所以我諗應該係好味嘅😂🔸京式灌湯小籠包🔸🔹價值:$40🔹小籠包要小心夾,因為入面嘅湯都有至少一半匙羹嘅份量,皮嘅厚度適中,當然可以再簿啲就好啦!😋🔸黑白芝麻蝦多士🔸🔹價值:$44🔹

🔸周記蝦餃皇🔸

🔸麻辣燒賣皇🔸

🔸京式灌湯小籠包🔸

🔸黑白芝麻蝦多士🔸
🔹價值:$44🔹

呢一個非常值得一試,首先多士一面係金黃色脆卜卜,另一面係滿有黑白芝麻,而重點係,個餡好好味😭👍🏻超多蝦好足料,食每一啖都好幸福,真係唔係講笑,要試!

🔸老干媽醬炒腸粉🔸
🔹價值:$49🔹
老干媽醬炒銀針粉

🔸老干媽醬炒銀針粉🔸
🔹價值:$52🔹

呢2個老干媽炒腸粉/銀針粉係用炸好嘅皮做碗,好似春卷嘅脆卜卜皮咁,但人覺得腸粉好味啲,有少少辣嘅,但好入味😋
必試!黃金流心西多士

🔸黃金流心西多士🔸
🔹價值:$44🔹

呢一個黃金流心西多士,一定要試!!切咗一半都無啲流心已經多到係咁流,𥚃面係滿滿嘅奶黃同咸蛋黃粒😭👍🏻 食到好感動😂 不過一個人食就可能會有啲「漏」,同埋朋友share就最啱,我都一定會再翻嚟食呢個西多士!

🔸原味馬拉糕🔸
🔹價值:$28🔹

朋友叫嘅馬拉糕😂 好味嘅。
特色紅頭冰(奶茶味)

🔸特色紅頭冰(奶茶味)🔸
🔹價值:$26🔹

味道比想像中夾,其實係奶茶加紅豆冰,幾有創意,仲有阿華田、好立克、咖啡、鴛鴦嗰啲揀👍🏻

枱面亦都有提供3種辣粉同一樽辣醬,啲friend 話辣醬好辣😂我就無試啦~
老干媽醬炒銀針粉
必試!黃金流心西多士
原味馬拉糕
特色紅頭冰(奶茶味)
  • 黃金流心西多士
  • 黃金流沙西多士
同朋友食晚飯突然好想食點心 就黎左啦!招牌上嘅蒸籠幾有特色一大班人8個黎食 好快就有位👍🏽飲品首先叫左 1️⃣特色紅豆冰(奶茶) & (椰汁)特色嘅點 係紅豆冰可以配 椰汁/奶茶/咖啡/鴛鴦/阿華田/好立克🤩不過 奶茶同椰汁都淡味左少少但佢超多紅豆!鐘意食紅豆嘅要飲!👍🏽1️⃣老干媽醬炒腸粉腸粉炒得唔派濕唔乾!老干媽醬味好入味!😋少少辣,大部份人都會接受到嘅辣👍🏽佢個外邊脆脆碗都唔錯,炸得唔油👍🏽2️⃣周記蝦餃王呢個蝦餃真係不得了,好!大!粒!老闆同我地講,佢地標準係每粒蝦餃蓉都要有一兩重!🤩超足料!味道都好好👍🏽😋3️⃣京式灌湯小籠包小籠包味道都唔錯,好多汁👍🏽不過佢個皮面頭有少少乾,真係好少😂4️⃣蟹籽燒賣皇同樣都係好足料好大粒!👍🏽5️⃣和風海鮮脆皮腸呢個超驚喜!🤩🤩🤩🤩每粒都係好大粒,脆皮真係好脆!👍🏽點豉油食,個味又出奇地夾喎😂🤭呢個推介要試試!6️⃣黑白芝麻蝦多士呢個又係另一個驚喜!見唔見佢啲蝦蓉有幾厚!🤭老闆又爆料,佢地規定蝦蓉厚度要有兩隻手指厚!🤩食落去個麵包係脆嘅,炸到好香口👍🏽點沙律醬食好食!不過可能佢成舊炸,個麵包食落有少少油🙈但呢個都係超級推介!7️⃣黃金流心西多士重頭戲嚟啦!嚟到一定!一定!
同朋友食晚飯突然好想食點心 就黎左啦!
招牌上嘅蒸籠幾有特色
一大班人8個黎食 好快就有位👍🏽

飲品首先叫左
1️⃣特色紅豆冰(奶茶) & (椰汁)
不過 奶茶同椰汁都淡味左少少
但佢超多紅豆!鐘意食紅豆嘅要飲!👍🏽
特色紅豆冰  (奶茶)
特色紅豆冰  (椰汁)

1️⃣老干媽醬炒腸粉
腸粉炒得唔派濕唔乾!老干媽醬味好入味!😋
少少辣,大部份人都會接受到嘅辣👍🏽
佢個外邊脆脆碗都唔錯,炸得唔油👍🏽

2️⃣周記蝦餃王
呢個蝦餃真係不得了,好!大!粒!
老闆同我地講,佢地標準係每粒蝦餃蓉都要有一兩重!🤩
超足料!味道都好好👍🏽😋

3️⃣京式灌湯小籠包
小籠包味道都唔錯,好多汁👍🏽
不過佢個皮面頭有少少乾,真係好少😂

4️⃣蟹籽燒賣皇
同樣都係好足料好大粒!👍🏽

5️⃣和風海鮮脆皮腸
呢個超驚喜!🤩🤩🤩🤩
每粒都係好大粒,脆皮真係好脆!👍🏽
點豉油食,個味又出奇地夾喎😂🤭
呢個推介要試試!
和風海鮮脆皮腸

6️⃣黑白芝麻蝦多士
呢個又係另一個驚喜!
見唔見佢啲蝦蓉有幾厚!🤭
老闆又爆料,佢地規定蝦蓉厚度要有兩隻手指厚!🤩
食落去個麵包係脆嘅,炸到好香口👍🏽
點沙律醬食好食!
不過可能佢成舊炸,個麵包食落有少少油🙈
但呢個都係超級推介!

7️⃣黃金流心西多士
重頭戲嚟啦!嚟到一定!一定!要點呢個!
熱辣辣上枱,切開就爆流心!🤩🤩🤩🤩🤩
真係真材實料,見到一粒粒小鹹蛋黃嫁!🤤
小建議,因為呢個同樣好飽肚,細食嘅朋友可以點一個切細塊share食🤭😂

最後要介紹一下 辣椒油同辣椒粉
呢兩樣係老闆同佢地合作
Exclusive擺喺餐廳俾客人試,鐘意食可以買!
辣椒油真心有料到!開始食落唔太辣 但後勁好強🤭😂
辣椒粉都好香辣椒味👍🏽
鐘意食辣不妨黎食點心配下佢地嚟食👍🏽
香港品牌  獨辣辣  手工辣油
手工辣粉

總括,推介!
老闆話佢地材料全部選用無添加依料
所有野都好大粒好足料!
價錢可能比平時食開較貴,但考慮地方,用料,味道,絕對值得!👍🏽
2019-10-14
和風海鮮脆皮腸