2016-07-17 434 瀏覽
記得之前有黎過呢間居酒屋,不過今日再黎已經轉左做放題形式。野飲都係自助,不過小姐mama地汽水,唔健康呀,所以叫左熱菊花蜜。講真野食唔算話好多選擇,但有d都比較特別可以一推。蒸籠蕃薯仔,一個字甜同粉!燒鰻魚呀,正呀不過唔係好夠脆身,林到有d爛。呢個幾特別,叫橙香煎鱈魚,一睇個名好似好奇怪,但其實食落口係幾夾,完全唔會搶,而且肉質唔錯。刺身刺身甜蝦,好肥美呀,好靚仔呀你地,好有口感鮮味!平常野,枝豆,牛油炒雜菜。食物質素唔太差,但建議可以有更多食物選擇,因為食放題就係要食得夠多唔同類型ma!
記得之前有黎過呢間居酒屋,不過今日再黎已經轉左做放題形式。
講真野食唔算話好多選擇,但有d都比較特別可以一推。
蒸籠蕃薯仔,一個字甜同粉!
燒鰻魚呀,正呀不過唔係好夠脆身,林到有d爛。
刺身刺身甜蝦,好肥美呀,好靚仔呀你地,好有口感鮮味!
平常野,枝豆,牛油炒雜菜。
2016-07-17 6867 瀏覽
收早去左食 放題 ,我哋去到係第一枱,爽呀,包場,唔洗同人迫,早食早著數,果頭落完order 嗰頭食物就上枱喇, 快靚正 地方整整齊齊乾乾淨淨, 室內 大概有 7,8張檯左右啦如果想食煙 室外仲有outdoor坐, 雖然今日三十幾度 ,不過坐喺出面又唔會覺得好熱仲好大風添第一輪當然先點下刺身食啦, 成盤刺身攞到出嚟好似藝術品咁, 好靚好吸引 ,令人食指大動未食先興奮。 我哋點左牡丹蝦,甜蝦,三文魚,墨魚,油甘魚 ,鮑片,榮螺, 帶子… 數下數下 我哋都點咗好多款刺身呢度d刺身都幾多款式,而且 非常新鮮, 絕不欺場。 魚類刺身三文魚油甘魚 厚切又肥美 ,油香四溢。牡丹蝦 很大隻 和甜蝦都非常鮮甜 q彈。 榮螺夠哂爽口彈牙鮑片同帶子, 也不令人失望, 很新鮮味美。值得一提 係牡丹蝦同 榮螺 並唔係好多 地方嘅放題都會有得你食。 如果鍾意食呢兩款 ,食得落的話 ,不妨點多兩轉食雖然食放題不嬲主攻刺身, 咁都會點下少少燒物同炸物食下, 吉烈 炸蠔 食得出蠔很新鮮,而且不會炸完之後細細件, keep到還很肥美呢碟鰻魚會唔會大塊咗少少呀兩個人食真係有啲溜, 如果人多share一人食一兩塊 就更加好

地方整整齊齊乾乾淨淨, 室內 大概有 7,8張檯左右啦

呢度d刺身都幾多款式,而且 非常新鮮, 絕不欺場。

魚類刺身三文魚油甘魚 厚切又肥美 ,油香四溢。
牡丹蝦 很大隻 和甜蝦都非常鮮甜 q彈。
榮螺夠哂爽口彈牙

鮑片同帶子, 也不令人失望, 很新鮮味美。

。 如果鍾意食呢兩款 ,食得落的話 ,不妨點多兩轉食
呢碟鰻魚會唔會大塊咗少少呀
兩個人食真係有啲溜, 如果人多share一人食一兩塊 就更加好啦
推介香橙焗銀鱈魚 ,好香嘅橙味飄哂出嚟 ,還是頭一次食橙同銀雪魚嘅配搭 ,酸酸甜甜好醒胃, 幾有特色
其實呢度嘅放題仲有拉麵同定食 ,不過真係食唔到咁多啦,所以點左幾款壽司
有啲澱粉質落下肚 ,飯 同材料嘅質素 絕不比市面迴轉壽司 遜色, 食放題有呢樣好 ,每樣可以食一兩件, 樣樣食下先過癮
天婦羅還真是即叫即炸,上枱還熱辣辣, 有點燙口
炸蝦大大隻 ,香口惹味
日本番薯 ,甜甜的 ,很滋味
燒冬菇,燒完都唔會乾,證明師傅功架都有番咁上下,唔錯唔錯。

串燒雞軟骨同 雞皮, 還真是我最愛必點燒物之一 ,卜卜脆,送酒一流
(提一提 ,這裏啤酒汽水任飲的。)
鹽燒牛舌同羊架,小小既鹽分就能帶出肉既鮮味,肉香 撲鼻,還帶點輕微既油脂,食落好juice
牛仔骨用日式醬汁加以燒烤而成,帶小小甜,很滋味。
外賣自取
  • 刺身
  • 牡丹蝦
  • 香橙焗銀鱈魚
  • 牛肋骨山賊燒
  • 雞軟骨
  • 炸軟骨
2016-07-13 381 瀏覽
之前都已經不時跟客戶到響葫蘆食晚飯。以中高端價格和環境優雅恬靜為定位,配以燒牛肋骨和香橙銀鱈魚為主打菜,是我認為在云云座立在在尖沙咀區的日本菜中,值得一嚐再嚐的好店。素聞響葫蘆最近轉營為日式放題,二話不說跟朋友再次捧場,同時好奇轉營後帶來的新景象。果然,放題的吸引力對於香港人來說一直有增無減,但見餐廳座無虛席,車水馬龍,籠罩著一種貌似開派對的氛圍。跟轉營前那種高檔日本餐廳的氣場形成強烈反差。相對一般日式放題,這裡的食物及飲品種類選擇雖然甚少,但保留了牛肋骨和銀鱈魚兩道主打菜。再品嚐這兩道菜,味道還不錯,但不及當年水準,不竟餐廳已經降格為一般放題水評。 但全晚最觸目的是讓我們回味無窮的特大牡丹蝦,每一隻都異常鮮甜,肆意地強暴舌頭上的味蕾,感受著鮮甜而不膩的蝦膏在口中蹂躪,將海鮮的鮮字在整個口腔內發揮到極緻!總括而言,刺身成為當晚放題的美麗故事主人,此餐廳亦為我帶來一次難以忘記的口中18禁經驗。

• 牡丹蝦
  • 刺身拼盤
  • 牛肋骨
2016-07-10 376 瀏覽
放題,吃的從來不是食物,是氣氛。舊日老友相聚,食乜其實不是重點,最緊要餐廳地點就腳,方便大家收工趕來、侍應唔好黑口黑臉,因為上班已經受夠老闆面色,提出這兩樣要求後,老友推介響葫蘆,已絕跡放題戰場多時的我,一於捨命陪君子,暫時擱置減肥計劃。餐廳地方不大,全場爆滿,其實也只是十圍台左右,環境尚算寧靜,有別連鎖日式放題店,嘈到好似落左Club。有得任食,又可以同朋友把酒暢談,城中難求。食物種類唔算多,但勝在有質素。香橙焗銀鱈魚,送來時還熱盪盪,酸甜的香橙配上新鮮爽口銀鱈魚,味道很特別,值得encore!重點推介餐廳各種牛肉定食,雖不至頂級水平,但相對同價放題店,肉質較為滑嫩,嚐牛人士不能錯過。至於重頭戲當然是刺身放題,三文魚、八爪魚、帶子等基本定食一律俱全,每一款刺身都有番咁上下厚度,食落相當有口感,放題難得的好質素。而我最鍾情係牡丹蝦,蝦身飽滿,煙韌爽口,鮮甜至極,肥美可口,所以話肥婆都有市場,咬落啖啖肉,咁先夠滿足。

2016-06-13
2016-07-07 281 瀏覽
又同朋友出街食飯,今次要就返佢在尖沙咀食,臨時諗唔到食乜就揀左呢間試下當日係平日唔算多人,我地-坐低就即刻寫左刺身先,然後講唔夠兩句就到左!效率驚人!刺身算新鮮,有一般放題少見既牡丹蝦同芥辣八爪魚,蝦夠大隻我一口氣食左四五隻!出奇地有原條鰻魚,味道不俗,食左兩整條牛排-d都唔un,我個fd 完全唔食un 牛肉既都食哂成塊天婦羅,因為食太多牡丹蝦冇乜quota 食,現炸既唔錯手卷,首推海膽同葱吞拿魚,都算足料,幾好香橙焗鱈魚,呢度比較特別既野食,調味相當出色,-d都唔酸,推介成餐感覺唔錯,最勁係完全冇漏野,值得加分。價錢尖咀黎講都ok, 可一可再

出奇地有原條鰻魚,味道不俗,食左兩整條
牛排-d都唔un,我個fd 完全唔食un 牛肉既都食哂成塊
天婦羅,因為食太多牡丹蝦冇乜quota 食,現炸既唔錯
手卷,首推海膽同葱吞拿魚,都算足料,幾好

2016-07-07 335 瀏覽
尖沙咀放題選擇都幾多。而響葫蘆係一間唔錯既選擇放題款式眾多,絕對夠大家食,睇下擺滿成張枱係幾咁正!牛脷串真係非常少放題店會有,味道又好呢到最珍貴既地方就係有任食海膽手卷,海膽夠鮮甜亦夠多壽司,都唔會少有,三文魚質素高,味道亦優質,非常正燒物都唔少,芝麻雞翼值得推介
尖沙咀放題選擇都幾多。而響葫蘆係一間唔錯既選擇
放題款式眾多,絕對夠大家食,睇下擺滿成張枱係幾咁正!
牛脷串真係非常少放題店會有,味道又好
呢到最珍貴既地方就係有任食海膽手卷,海膽夠鮮甜亦夠多
壽司,都唔會少有,三文魚質素高,味道亦優質,非常正
燒物都唔少,芝麻雞翼值得推介

2016-07-06 345 瀏覽
今晚朋友介绍之下去度这间響葫芦放题…试试啦一坐低紧系叫刺身啦!有机和风沙律开胃醒神海胆手卷,香葱碎吞拿鱼手卷,软壳蟹手卷,樱花鱿鱼手卷…香橙焗银鳕鱼香蒜炒鱿鱼…芝士年糕…吉列炸蠔样样都有水準还有很多款汽水和绿茶,乌龙茶,蜂蜜雪梨茶,热饮菊花蜜…朋友真的冇介绍错…这间餐厅放题…坐位舒服…服务员都好细心!还有露天座位…下次一定再来
2016-07-02
香蒜炒尤鱼
炸物
寿司
2016-07-06 4937 瀏覽
今次和老婆来到这间响葫芦放题,地方都很舒服,第一时间老婆点了一盘什锦刺身还有一盘见到都流晒口水的三文鱼腩刺身想不到放题都有三文鱼腩刺身吃,难怪老婆经常叫我来啦,跟住老婆知我最钟意食海胆,就叫咗一个海胆手卷,够晒鲜味跟住嚟咗个一品牛扒,估唔到放题都有d咁有水准的牛扒吃,吃过之后还想再吃一口牛蒜蓉包住一粒粒牛肉吃落去好有牛肉蒜香味…正啊烧鳗鱼很少放题有得吃芝麻鸡翼…吉列炸虾够晒香脆芝士年糕咬落去热辣辣的芝士这个香橙焗银鳕鱼都是老婆最爱吃的一道菜,听个服务员说这个是之前居酒屋的招牌菜,吃完了都在想吃老婆真的冇介绍错,这间響葫芦放题水准很好,服务员的招呼都很好,难怪这间放题咁多好評啦!
今次和老婆来到这间响葫芦放题
,地方都很舒服,
第一时间老婆点了一盘什锦刺身
还有一盘见到都流晒口水的三文鱼腩刺身
什锦刺身
三文鱼腩刺身
想不到放题都有三文鱼腩刺身吃,难怪老婆经常叫我来啦,
跟住老婆知我最钟意食海胆,就叫咗一个海胆手卷,够晒鲜味
一口牛蒜蓉包住一粒粒牛肉吃落去好有牛肉蒜香味…正啊
一口牛
烧鳗鱼
吉列炸虾.芝麻鸡翼.芝士年糕
香橙焗银鳕鱼
「響葫蘆」這家日式放題聽就聽得多啦,今次約了一位熱愛放題的好友共進晚餐,而她選擇的,就是這家「響葫蘆」啦。今次我就挑了幾款比較有記憶的食物來寫寫看。這家放題亦是分了兩個時段,而我選擇了後一個時段,價錢嘛,成人$288,小童$158,尖沙咀來說也算公道。至於食物款式嘛,個人覺得這邊相對少,就六張點菜紙而已。刺身比較突出的刺身有三文魚、牡丹蝦及帶子較為出色,鮮甜味美,三文魚又夠厚身,入口十分新鮮;牡丹蝦夠甜夠大隻,而且蝦的膠質十足,不錯;帶子夠大隻夠鮮甜。其他嘛,就是一般的放題質素。至於我最愛的玉子….雪藏味比蛋味更濃,大打折扣呀…燒汁一品牛扒燒汁還好啦,沒想像般膩,牛扒淋身,肉味比想像中還要濃郁,是不錯的。香橙焗銀鱈魚這個在放題中是比較新穎的一款食物,在鱈魚上面加上香橙片及沙律醬。個人而言,香橙及銀鱈魚合起來,感覺蠻特別的,橙片清甜,把銀鱈魚應有的香味都帶出來,而且魚本身夠嫩滑,蠻不錯的。唯沙律醬的份量多得有點過份,味覺及嗅覺幾乎都被沙律醬的味道所佔據了。要把沙律醬掃開才會吃到食物真正的味道。香草燒羊架燒羊架的size是蠻大的,其羶味太輕,略嫌少了點羊架應有的味道。咬落羊架也算烤得淋身的
至於食物款式嘛,個人覺得這邊相對少,就六張點菜紙而已。
刺身

燒汁一品牛扒

香橙焗銀鱈魚

香草燒羊架

燒羊架的size是蠻大的,其羶味太輕,略嫌少了點羊架應有的味道。咬落羊架也算烤得淋身的,肉質也夠嫩的,要是有多一點羶味的話,整個羊架的分數會更高。

2016-06-29 304 瀏覽
但佢地最得係有海膽手卷任食😍😍😍😍。出面食海膽手卷都要幾十蚊啦,呢到食幾個有幾難,係咪先😗😗。但我見到個menu 寫住限量😒😒,我就真係唔知有幾多啦😂。海膽量多亦夠鮮甜。第二最愛係有牛脷串燒😍,識我既朋友都知我好鍾意食牛脷😍😍,好多放題店都未必有牛脷😍,呢到就有啦,已經牛脷牛味夠😗,咬落去仲有肉汁正呢到既羊架都好正,外脆內軟,食落多汁,可以叫多幾個😍,好正。呢到基本上樣樣野都有,吞拿魚🐠,三文魚🐟,刺身🐳,火炙壽司等等都唔會少。最特別係有埋鰻魚食,大家都知鰻魚🐟係幾貴架啦,連 吉野家都要8十幾蚊就知。呢到亦都任食。仲有我最愛既雞皮!
仲有我最愛既雞皮!
2016-06-29 323 瀏覽
這次放題在尖沙咀 估佢唔到仲有室外位!!但咁熱我地當然唔會坐啦  第一樣食物出現了!真係刺身  好吸睛 點解三文魚卷左朵花出來既 另一個亮點!!佢仲有仲有三文魚腩呀    幾肥美    話咁快我地已ENCORE左一盤4色丼幾鮮味    食海膽手卷唔洗排餐死 食番個先估唔到鰻魚    緊係點啦美中不足就係冇甜品 唯有點個日本蕃薯食吓

第一樣食物出現了!真係刺身

緊係點啦
美中不足就係冇甜品
唯有點個日本蕃薯食吓
2016-06-29 1330 瀏覽
尖咀日式放題好地方今日約左幾個朋友,黎尖咀食放題,朋友一早book左枱,今日放工ot左小小,坐mtr趕過來,在九龍公園站出口,過左馬路再行左2條街,終於到左目的地亞士里道,呢座大廈好多餐廳,好彩無遲到。樓下廣告牌,在4樓初初朋友話食居酒屋,原來係日式於題,原來係日式於題居酒屋。飲品方面是自助形式,都好多選擇,不過聽朋友講食於題切忌飲汔水,飯到一肚氣就食少左,感覺蝕底左,所以都係決定食茶,而佢地有題供屈臣氐新出樽裝綠茶,未飲過飯落又幾好飲,最後飲左2支。雙效減肥綠茶,最適合食放題人仕。魚生拼盤:我地每樣都點了小小,好特別上枱時係一大個玻璃盆,配以碎冰冰震魚生,而魚生方面都好新鮮,推介係帶子,真係好鮮甜,最後都有再encore,其次係牡丹蝦,好鮮甜又大隻,yummy yummy。海膽手卷:個人最鐘意食海膽,但放題一般都好難有提供,但呢度手卷有海膽提供,雖然餐紙上寫係限量,但點了2個手卷,每個手卷都有3條海膽,食好好新鮮,小小海水味,好好味。串燒/天婦羅:串燒最好食係雞軟骨,骨軟度剛剛好,爽口彈牙,好食。另外天婦羅炸皮脆得嚟又夠薄,新鮮炸出,應該有放在吸油紙,不算油膩,好食。日式炸豆腐:新鮮
尖咀日式放題好地方
樓下廣告牌,在4樓
初初朋友話食居酒屋,原來係日式於題,原來係日式於題居酒屋。
雙效茶
雙效減肥綠茶,最適合食放題人仕。
天婦羅
炸豆腐
日式炸豆腐:新鮮外脆內軟,豆腐滑,配以日式汁,入口果下口感好特別,一定要試。
紫薯
蒸紫薯:幾持別用籠仔,連皮食甜甜地,食落煙煙韌韌,當甜品幾好食,天然甜味香濃唔過甜。
整體黎講呢間居酒屋感覺好舒服,2小時放題時間夠,食物方面質量中上,下次屋企人生日會再黎。

雙效茶
天婦羅
炸豆腐
紫薯
2016-06-28 754 瀏覽
我想朋友仔應該真的很愛吃日式放題, 雖然好像每次吃的餐廳都不同, 但吃的還是放題。難道他覺得我真的很大食? 所以任飲任食才能滿足? 其實我和他應該只是剛好最愛也是日本食品吧.....這次我順應朋友仔要求, 揀一間在尖沙咀的放題。看見他的網上評價不錯, 就試試吧~對比下, 餐廳的環境較靜, 沒有旺角那些那麽嘈吵。而食物的款式不算特別多, 但基本的刺身, 串燒, 炸物等都一應俱全。吃放題最能"回本"當然是吃刺身啦, 第一盤的刺身份量十足, 淨看也很吸引。雖然我們沒有每款魚生都點, 但選的全部都很新鮮, 厚薄適中, 擺盤也顯心思。其中三文魚片真的很肥美, 質素不是一般級數。而牡丹蝦除了鮮甜, size 也幾大的, 連吃幾隻真係幾滿足。很快我們便ko 了第一盤刺身, 於是又order 第二round。試過幾間放題的刺身只有第一輪最好味, 之後就好像keep 唔到水準。相反我覺得這兒第二盤刺身的質素更好, 帶子仍是鮮甜無比, 三文魚更是靚靚的腩位呢, 魚油在口中不停流轉着~另一個我覺得"回本"之作就是海膽手卷這個手卷一點也不會因是任點而海膽份量減少。海膽的數量和一般壽司店無有太大分別。雖然不是頂

試過幾間放題刺身只有第一輪最好味, 之後就好像keep 唔到水準。相反我覺得這兒第二盤刺身的質素更好, 帶子仍是鮮甜無比, 三文魚更是靚靚的腩位呢, 魚油在口中不停流轉着~

另一個我覺得"回本"之作就是海膽手卷
這個手卷一點也不會因是任點而海膽份量減少。海膽的數量和一般壽司店無有太大分別。雖然不是頂級加拿大海膽, 但味道也不錯, 亦幾新鮮。 如果能加點青瓜片加強爽口感就更好味了。

為了吃得更多款色, 我們再也沒有點壽司刺身丼, 但看見隔離枱的賣相也不錯的。
汁燒一品牛扒也是我們覺得好吃的煮物, 肉汁十足, 肉質嫩滑, 味道亦帶少少甜, 不錯。

日本芝士年糕和蒲燒鰻魚都很有水準!

芝士年糕外脆內軟, 年糕又軟又糯, 加上半溶芝士, 即使幾飽肚都encore 了。而鰻魚燒汁十足, 鰻魚肉肥美沒有骨, 而且肉質較彈牙。
餐廳推介的香橙焗銀鱈魚, 送來時熱度十足, 應該是剛從焗爐取出來。

不過可能鱈魚上加了太多沙律醬...所以不太吃到鱈魚味, 即使加了香橙片也不是我杯茶。
當然, 我們還點了不少串燒, 味道和賣相都幾ok的。其中我就夠欣賞牛舌, 燒得不會過老, 肉質厚中帶軟。而朋友仔就夠喜愛雞軟骨, 愛杯其爽脆有口感。
響葫蘆的放題飲品也有不少選擇, 最特別的是有熱菊花蜜供應。 我這晚就放棄了汽水, 乖乖地連飲三杯熱菊花蜜呢~

總括這兒的刺身質素頗高, 上菜幾快, 沒有什麼甩漏。大部份食物都不會太濃味, 而且環境也幾舒服, 是個可以和朋友輕輕鬆鬆食飯談天的地方。

2016-06-27 231 瀏覽
今日朋友仔帶路去食放題,唔係佢帶, 我相信我會揾唔到個門口, 2小時放題, 在尖沙咀區, 價錢亦算合理食物款式都多, 但最可惜係冇甜品飲品都係任飲, 有汔水, 茶,啤酒沙津.....都幾新鮮清爽各項魚生放得好靚哦, 魚生中最喜愛帶子, 好鮮甜串燒炸物都唔錯,, 燒物方面燒得幾好, 食左幾轉但牛粒有少許UN壽司番署粒好特別, 係蒸既,雖然外觀有少許差, 但味道都幾甜嫁鰻魚飯, 整體都唔錯, 姐姐服務都唔錯, 食物黎得都快, 又齊
2016-06-23 496 瀏覽
久沒吃放題了。一來因為keep fit中,二來因為經常會漏單,三來因為放題餐廳環境比較嘈無辦法好好聊天(不過今次個friend已經訂好桌,就姑且一試啦。吉列大蝦卷蝦脆!木魚絲畫龍點睛!刺身拼盤相賣100分!點了三文魚,帶子,北寄貝,甜蝦,牡丹蝦,油甘魚,海膽,玉子......看吧,女人的食量不能小看帶子&甜蝦絕對是需要再encore海膽手卷海膽的份量完全不吝嗇,幾乎舖滿飯的表面,好滿足燒鰻魚肉嫰汁濃蒸日本蕃薯仔其實會order這個是因為找遍menu都找不到甜品之故!......為什麼會沒有雪糕雪芭蛋糕呢不過,這個代替品蕃薯仔煙煙韌韌,size又「的的色色」整晚3轉單都沒有漏,飲品任飲,環境ok,絕對可以一試
(不過今次個friend已經訂好桌,就姑且一試啦。
吉列大蝦卷

蝦脆!木魚絲畫龍點睛!
刺身拼盤

帶子&甜蝦絕對是需要再encore
海膽手卷

海膽的份量完全不吝嗇,幾乎舖滿飯的表面,好滿足
燒鰻魚

肉嫰汁濃
蒸日本蕃薯仔

不過,這個代替品蕃薯仔煙煙韌韌,size又「的的色色」

整晚3轉單都沒有漏,飲品任飲,環境ok,絕對可以一試
  • 蒲燒鰻魚