2014-02-21 1460 瀏覽
距離睇戲時間尚餘半小時有多, 趕揾食但是在同一條街道上的老四就有超多內地遊客, 走到來靚靚門前, 我承認是有點混淆, 將她與尖東那間靚靚撈亂了, 不過見到有幾張明星相招徠, 而且車仔麵這類應該是快夾妥, 適合睇戲前趕著吃!除了車仔麵, 店內還供應粉麵飯, 連腸粉燒賣都有賣, 擺明是遊客店!  因此, 本地人還是選擇車仔麵妥當, 設有最底消費每碗$37, 四餸麵送熱飲一杯 (凍飲加$2), 醒目要自己提提侍應生才會有。豬皮$7、蘿蔔$7、柱候牛孖筋$12、九轉大腸$12 配油麵$13, 原味湯底= $51原味湯底就是清湯+甜醬, 辣醬豬皮及牛孖筋都有炆得入味腍身, 這是應該的嘛~蘿蔔清甜, 無渣(沒期望過~)油麵無鹼水味這份九轉大腸是即叫即炸, 皮脆肉厚, 豬腸味濃, 食落豬腸脂膏會爆油, 還未計廚師淋在大腸上的黑醋, 甜甜酸酸的味道很醇。
原味湯底就是清湯+甜醬, 辣醬
豬皮及牛孖筋都有炆得入味腍身, 這是應該的嘛~
蘿蔔清甜, 無渣(沒期望過~)
油麵無鹼水味
九轉大腸
題外話/補充資料: 最初都奇怪牆上貼著「不准在此吃外來食物」兼「好似」要罰錢, 心想: 來到食店吃東西, 誰還會外帶食物進來, 後來聽到前面有女侍應生與那張檯的客人指手畫腳, 原來女侍應生叫那班操普通話的女遊客不可以吃外帶的食物, 但是她們竟然不聽, 照食還辯駁叫那女侍應生不要告訴老細, 最後那女侍應生指向她們頭頂上的spy cam說:「那不關我事, 老細睇住妳們」
2014-01-05
2013-12-08 392 瀏覽
今日忙到2:0O先放工食lunch ,我叫左四菜牛腩汁生麵,送熱飲一杯,讚!清甜籮卜除了冇我期望ge清甜,其實好入味又冇渣,Good!牛孖筋d牛孖筋有三種口感,有d霖、有d爽,有d明顯煮得太久!咁算唔算口感非常豐富!煎饟豆腐係我最推薦ge一味,外脆內軟,超贊!炸魚肉雲吞唔係我鍾意食qe雲吞皮,吸左太多油,好油膩!煎饟茄子食左fd的一件,令我明白到,平凡的食材,只要遇好的調味,就變成不平凡,呢味菜就是遇到好豉油!津津有味!

清甜籮卜
除了冇我期望ge清甜,其實好入味又冇渣,Good!
牛孖筋

煎饟豆腐
係我最推薦ge一味,外脆內軟,超贊!
炸魚肉雲吞
唔係我鍾意食qe雲吞皮,吸左太多油,好油膩!
煎饟茄子
2013-12-07
  • 煎襄豆腐、煎襄茄子
2012-12-26 292 瀏覽
今日同男友出尖咀睇戲,諗住有少少時間食碗麵啦,見呢間野門口貼左好多明星相,就食呢間啦。我叫左車仔麵,點知佢車仔麵有最低消費$30,咁叫3餸啦,口水雞亦、蟹子丸、魚皮餃、米線、腩汁total$34,碗野超細碗,口水雞亦仲好笑,我未食過咁難食嘅雞亦囉,口水雞亦唔辣唔緊要,但係佢未解凍咖囉,就咁係面淋啲醋就話係口水雞亦,我咬左一啖就無食啦,個腩汁又係,仲淡過清湯!我男友叫左個咸蛋肉餅飯$41,催左佢3次先到,次次都話煎緊,黎到又變左蒸肉餅,仲要係暖暖地,都唔熱嘅!第一次食野食到咁嬲!
我叫左車仔麵,點知佢車仔麵
第一次食野食到咁嬲!
聖誕節
  • 無,垃圾一堆
2012-06-17 204 瀏覽
五月二十六日 (星期六)是日會與食友一嚐罕有澳洲蠔種Angasi還未開餐,先來開開胃口這裡的車仔麵配料選擇頗多選了其中的豬扒,雞翼和白菜作餸料白菜十分鮮嫩,新鮮貨來的雞翼味道略欠,而且較細隻,欠口感豬扒中規中矩,肉質尚算煙韌,但缺了肉香這裡的豬腸是其招牌菜,即管點一碟作小吃入口十分爽口彈牙,羶香滿溢只嫌咸了一點,但整體已很滿意以一杯豆漿作結,夏日炎炎,選了冬的甚少見豆漿加冰的,不過卻沒影響豆漿的鮮味,也更冰涼,不錯!時間差不多,出發吃蠔去!欲看我們吃Angasi的食評,請看下文http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2236534
五月二十六日 (星期六)

是日會與食友一嚐罕有澳洲蠔種Angasi
還未開餐,先來開開胃口
車仔麵水準一般
這裡的車仔麵配料選擇頗多
選了其中的豬扒,雞翼和白菜作餸料
白菜十分鮮嫩,新鮮貨來的
雞翼味道略欠,而且較細隻,欠口感
豬扒中規中矩,肉質尚算煙韌,但缺了肉香
豬腸是這裡的名物也
這裡的豬腸是其招牌菜,即管點一碟作小吃
入口十分爽口彈牙,羶香滿溢
只嫌咸了一點,但整體已很滿意
豆漿加冰
以一杯豆漿作結,夏日炎炎,選了冬的
甚少見豆漿加冰的,不過卻沒影響豆漿的鮮味,也更冰涼,不錯!

時間差不多,出發吃蠔去!

欲看我們吃Angasi的食評,請看下文
2012-05-26
豬腸是這裡的名物也
2012-06-02 151 瀏覽
上星期約了老死在 iSquare 睇戲,見有15分鐘空檔,即管在附近搵食醫肚。行經樂道,瞄到「靚靚車仔麵」,看見有不少的明星合照,似頗有來頭。選了無骨海南雞,大腸及蘿白,配油麵。海南雞冷冰冰,雞無雞味;豬大賜又不夠入味;蘿白清甜無渣,最好吃。賣$39,有點 over 了。

選了無骨海南雞,大腸及蘿白,配油麵。
賣$39,有點 over 了。
2012-05-29
2012-03-21 44 瀏覽
在尖沙咀午市覓食, 對於一般茶餐廳都沒有什麼要求, 但係依間令人食完唔飽之餘, 感覺實在不太好我們被安排坐在對住廚房的那張枱, 看見員工在混亂的地方下煮食, 水桶滿地, 嘈吵之餘, 好似不太衛生叫了3送公仔麵同檸水, 碗很大, 但只有少量的送"浮"在面, 味道不過不失, 只是公仔麵比較硬, 份量少明白尖沙咀可能都租貴, 但只要花多點心機, 車仔麵都可以做得出色一點, 生意一定更好

2012-03-07
  • 車仔麵
2012-02-25 32 瀏覽
肚子餓,到openrice找找有那間外賣在居住地方附近。看見這間價錢評價都還好,便打電話叫這間。大約10分鐘便來到,這一點要讚好。外賣袋子很引人注意,印滿了店內的MENU。我選了米線配咖哩魷魚和手撕雞+沙嗲醬。本來以為配料會很少,可是一打開出奇意外地竟然挺多。特別是手撕雞,大件也不多脂肪。]咖哩魷魚也很大塊,口感爽滑。至於湯底混和了沙嗲醬,有點點辣,味道不太突出。弟弟叫米線配豬扒和火腿+牛腩汁。配料沒有嘗試,只喝了一口湯,加入牛腩汁挺好喝就是有點肥膩。
肚子餓,到openrice找找有那間外賣在居住地方附近。
看見這間價錢評價都還好,便打電話叫這間。
大約10分鐘便來到,這一點要讚好。
外賣袋子很引人注意,印滿了店內的MENU。
我選了米線咖哩魷魚手撕雞沙嗲醬
本來以為配料會很少,可是一打開出奇意外地竟然挺多。
特別是手撕雞,大件也不多脂肪。
]咖哩魷魚也很大塊,口感爽滑。
至於湯底混和了沙嗲醬,有點點辣,味道不太突出。
弟弟叫米線豬扒火腿牛腩汁
配料沒有嘗試,只喝了一口湯,加入牛腩汁挺好喝就是有點肥膩。
2012-02-14
10 分鐘 (外賣送餐)
2011-12-02 20 瀏覽
是咁的,尋日收市心情好,同幾個同事落去食「翅」慶祝。去食街海防道搵野食,打包左三碗碗仔翅返公司「慶祝」,起初無咩期望者,點知食完好鬼飽,勁多料,D豬肉有肉味,新鮮唔錯,有個女同事仲話太飽唔食,離晒譜!暴殄天物!下次試下佢D車仔面。
是咁的,尋日收市心情好
題外話/補充資料: 伙計幾親切
2011-12-01
2 分鐘 (外賣自取)
  • 碗仔翅
2011-11-17 24 瀏覽
是日, 本來要去新浦崗的, 但太太的堂臨時取消了, 所以改為係尖沙咀約見. 行了一半海運, 行了一半海港. 二人都同意在商場外找地方食晚飯. 太太當然想我去齋舖食野啦, 但我又想吃點肉. 要一間做肉又好食, 做素又正宗的一家食店, 真的不容易找. 想了一想, 我們身在尖沙咀, 要有素食有葷食, 有一個好好既選擇, 而這選擇就是靚靚車仔麵.就近, 樂道就有一間靚靚既分店. 其素食類的選擇的確不少, 可是, 素食的車仔麵, 真的只有柯士甸路的總店才能食得到. 不過這兒, 就有齋妹愛食的茶餐廳小炒. 而素食的星洲炒米, 就是她的最愛.此星米, 辣度適中, 而且味道不是單純的咖喱香同辣味. 食過好多素食店, 他們炒出來的星米, 大概都只係得個辣字. 其他應有的味道欠奉. 說回這一個星洲炒米, 除了以上的辣味同咖喱香之外, 仲有香口的豉味. 落了少少豉油調一調味道, 出來的效果是更加的香口. 味道多元化一點, 食物美味多一點. 雜扒飯, 我可以稱佢為美極雜扒飯. 不過豉油, 不是美極, 扒, 只有豬扒, 其他呢, 就是火腿煎蛋. 這樣就叫雜扒, 恐怕有點兒那個. 不過味道

雜扒飯, 我可以稱佢為美極雜扒飯. 不過豉油, 不是美極, 扒, 只有豬扒, 其他呢, 就是火腿煎蛋. 這樣就叫雜扒, 恐怕有點兒那個. 不過味道尚算是可以的.

荀, 是一個冷盤, 凍凍的, 味道濃郁, 而且帶點爽甜. 作為一個前菜小食, 很不錯. 可是, 呢一碟野, 是最後上的一碟, 完全失去了前菜的意思.

好食歸好食, 但地方細, 坐得不是太舒適. 而且我們就坐在廚房的門口, 眼不見為乾淨, 眼見到, 相信沒有一家食肆, 可以稱得上是完全的乾淨. 不過, 吃落肚沒有是, 也就可以叫好了.
2011-02-14 15 瀏覽
正月上旬‧有雨吃車仔麵總喜歡吃「雜」麵,因為不用選,又可以試多幾味,是日就要了個細雜麵。八款配料包括豬皮、紅腸、豬紅、蘿蔔、冬菇、酸齋等等,但其實好幾款配料也是凍凍的,吃起來令人沒有什麼興趣。尤其是酸齋,浸得腍到不得了,比起灣仔車仔麵之家的差得遠。28元,不貴,是真的。
正月上旬‧有雨

28元,不貴,是真的。
幾款配料都只一般
2010-10-02 8 瀏覽
九月十四日(星期二)六月提過靚靚車仔麵,之後都打算試試,不過多次過門而不入今日回家時經過尖沙咀,就去到樂道看看有什麼好吃想吃阿升的,不過已經......於是再看,見到靚靚,就試試呢當然不吃整個車仔麵,唯有點小食:煎釀六寶有青椒,矮瓜,豆腐,炸雲吞,紅腸,魚蛋令樣味道一般,而且比較油膩加上size比一般的小九轉大腸這個好吃,亦是店子menu的推介小食之一大腸加了特裝的souce,非常的惹味份量不太多,兩個人可以叫大size凍檸茶茶味不太濃下次會再試試車仔麵!!
九月十四日(星期二)

六月提過靚靚車仔麵,之後都打算試試,不過多次過門而不入
今日回家時經過尖沙咀,就去到樂道看看有什麼好吃
當然不吃整個車仔麵,唯有點小食

:煎釀六寶
有青椒,矮瓜,豆腐,炸雲吞,紅腸,魚蛋
令樣味道一般,而且比較油膩加上size比一般的小

九轉大腸
這個好吃,亦是店子menu的推介小食之一
大腸加了特裝的souce,非常的惹味
份量不太多,兩個人可以叫大size

凍檸茶
茶味不太濃

下次會再試試車仔麵!!
煎釀六寶
凍檸茶
2010-09-14
-0 分鐘 (堂食)
2010-09-12 3 瀏覽
入去食消夜,亞姐超趕時間,左催右催!求求其叫左辣醬四餸油麵,另加兩個小食!湯底:淡而無味,原來無嗮辣醬,但亞姐無出聲,叫亞姐是但比碗沙嗲醬,黎左兩碗,但仍無味!煎釀茄子:味道ok,但$7得3薄片,貴!咖哩魚蛋:唔新鮮,無咖哩味!越式蝦餅:普通,但$7得一薄片開3,貴!咖哩尤魚:凍冰冰,咸!口水雞中翼:ok鴨腎:由於份量太小,吃不出味來!椰汁冰:漏單,所以唔知乜味!兩字作結:把...........鬼!
煎釀茄子:味道ok,但$7得3薄片,貴!
咖哩魚蛋:唔新鮮,無咖哩味!
越式蝦餅:普通,但$7得一薄片開3,貴!
咖哩尤魚:凍冰冰,咸!
口水雞中翼:ok
鴨腎:由於份量太小,吃不出味來!
椰汁冰:漏單,所以唔知乜味!
兩字作結:把...........鬼!
2010-09-11
    今天要了一個蕃茄濃湯魚腐公仔麵,但這次用餐經驗叫我感到極度失望,因為湯實在是太太太太太太鹹了,鹹到簡直無法入口,而公仔麵實在太膠口,好像沒有煑過一樣,我只吃了三分之一便放棄了。   較為可取的是這個麵有兩條小唐菜吧。   飲品方面,我要了一杯熱杏霜,勝在夠熱和味濃。   我不知道我是否再會去了。因為這次用餐經驗實在太糟糕了。

較為可取的是這個麵有兩條小唐菜吧。

飲品方面,我要了一杯熱杏霜,勝在夠熱和味濃。

我不知道我是否再會去了。因為這次用餐經驗實在太糟糕了。
2010-08-23
2010-07-18 11 瀏覽
  記得這間食店只因它的店名,與其店內的藝人相片。路過尖東分店,只會吃那些熱的炸釀小吃。是日經過樂道分店,便入內嚐過究竟。牆壁內如常掛滿藝人相片,這些對我來說沒有任何作用,食物才是關鍵。  由於店內設有套餐價格,一款十元的麵類配上三款五元的菜餚選擇,附上一杯熱飲品,定價二十七元正。倘若選擇較貴的便要補回差價。是次我便需要付三十二元,凍飲品加二元。  言歸正傳,我選擇了菜心、紅腸蛋、煎釀青椒配湯烏冬,相信不會出亂子,另加牛腩汁、辣椒醬,一杯凍檸茶。上桌時便發覺沒有任何辣椒醬或辣的成份,那要勞煩侍者遞上,結果他便遞上沙爹醬,這個沙爹醬是微香,不過欠缺辣的感覺,結果還是要勞煩侍者再遞上辣椒醬,她便遞上辣椒油,好吧,這枝辣椒油是辣的。  湯是車仔麵的靈魂,結果湯屬偏甜,莫非牛腩汁影響?無論配料還是港烏冬,誠然不是難吃,但絕不屬美味,坊間有很多車仔麵店比它還要優勝。反而最好的是煎釀青椒,蘸點微甜的醬油,熱辣可口;其他的終不能完成,只剩下湯烏冬。  「下次下次,下次大概可以?」  結論便是......  「不要相信一切有下次」

「下次下次,下次大概可以?」

結論便是......

「不要相信一切有下次」
多選擇的點餐紙
煎釀青椒
菜心、紅腸蛋牛腩汁湯烏冬
結賬吧
2010-07-14
多選擇的點餐紙
煎釀青椒
結賬吧
2010-07-06 9 瀏覽
黎開呢頭做野,自己一個人又到午飯時間,就去左食個車仔麵。只係點左3個餸加米粉,已經好飽肚。最鐘意佢地既蘿白,清甜無渣,Good 咖喱魚蛋而夠辣,不過魚蛋較細粒左d 發現有得加5元轉自家煲雪梨茶,就試左一杯又ok wor唔太甜幾好。
黎開呢頭做野,自己一個人又到午飯時間,就去左食個車仔麵。
只係點左3個餸加米粉,已經好飽肚。

最鐘意佢地既蘿白,清甜無渣,Good

咖喱魚蛋而夠辣,不過魚蛋較細粒左d