平時係d大排檔度食野一定覺得衛生唔多好,總係好似唔多衛生,不過係呢度就無呢一種感覺,而且食物既味道都好好,同好新鲜,打邊爐~肥牛就緊係唔少得啦,而我比佢肥牛既評語就只有一個字,就係(正),田雞係新鮮劏架,攞到黎仲郁,至於環境方面都算ok啦~比起一般既大排檔好,同衛生d,而且伙記招乎都好好,价錢方面都可以,有機會既話一試無防,不過真係要試吓個肥牛呀~~
2008-07-27 15 瀏覽
去到旺角,一班人又唔去過邊食飯,想起剛剛收到靚煲皇短訊,送一客三文魚沙律,甘就走去試試。D食物都好新鮮,我們係度打邊爐,叫左肥牛同埋D海鮮。個feel都算OK,價錢都可以,百零蚊位。
去到旺角,一班人又唔去過邊食飯,想起剛剛收到靚煲皇短訊,
送一客三文魚沙律,甘就走去試試。
D食物都好新鮮,我們係度打邊爐,叫左肥牛同埋D海鮮。
個feel都算OK,價錢都可以,百零蚊位。
  • 肥牛
2008-07-23 12 瀏覽
當晚有朋友生日,,,,,,,而且早前又有朋友介紹這間靚煲皇,火鍋 小菜一流而且仲有日本野食!於是打個電話去book位,,,,,我地book左15個人...因為有人生日想成班人慢慢住下吹下水所以book位果陣講左,,,,到步後,,,,我地直上2樓吃火鍋,,,,點左兩個湯底,,,兩個 ((煙央))湯底 十分好味道我們一眾男士到步後,,二話不說..瘋狂叫東西吃,,當中的手切肥牛 一定要讚夠新鮮,,有牛味...普通坊間急凍牛肉冇得比!!!而其他食物 很新鮮 有別於 街邊的自助火鍋店最後結帳.....15個人一共$1700十幾條大漢都只是一人一百元左右抵食,,,,,,,,,,,準備走果陣,,,,,有一個超級大既驚喜啊,,,,,因為book位果陣我有講話有朋友生日老闆為我地準備左個三文魚蛋榚啊而且賣相十足,,,壽星女十分驚喜,,因為大排檔的價錢...為夠得到酒店式既驚喜
所以book位果陣講左,,,,
到步後,,,,我地直上2樓吃火鍋,,,,
點左兩個湯底,,,兩個 ((煙央))湯底 十分好味道
我們一眾男士到步後,,二話不說..瘋狂叫東西吃,,
當中的手切肥牛 一定要讚
夠新鮮,,有牛味...普通坊間急凍牛肉冇得比!!!
而其他食物 很新鮮 有別於 街邊的自助火鍋
最後結帳.....15個人一共$1700
十幾條大漢都只是一人一百元左右
抵食,,,,,,,,,,,

準備走果陣,,,,,
有一個超級大既驚喜啊,,,,,
因為book位果陣我有講話有朋友生日
老闆為我地準備左個三文魚蛋榚啊
而且賣相十足,,,壽星女十分驚喜,,
因為大排檔的價錢...為夠得到酒店式既驚喜

(三文魚蛋榚有人生免費送
(三文魚蛋榚有人生免費送
  • 口水雞(佢地招牌菜) 手切肥牛 三文魚
2008-05-16 6 瀏覽
靚煲皇係某個同事既主場,我地收工成日都成班落黎宵夜!點解成日黎呢到,其實我都唔清楚,跟大隊...你話拒d野好食?又唔多覺,可能覺得近旺角,又係向室外,最緊要係有得食煙飲酒同埋玩骰盅<--呢個最重要!d食物絕對俾同區既海港,福苑等等酒家貴!!總結:如果唔係周d同事黎,我自己基本上唔會黎

d食物絕對俾同區既海港,福苑等等酒家貴!!

總結:如果唔係周d同事黎,我自己基本上唔會黎
2008-02-27 1 瀏覽
昨晚和老婆來試打邊爐,地方雖然好似大排檔,但坐得尚算舒服。叫左以下食物:沙嗲鍋湯底- 有沙嗲香味,但冇料,得幾舊菇本地手切肥牛(細) - 有牛味唔奀本地肥牛- 味較淡但價錢平鵝腸- 有肥羔個隻,但洗得唔乾凈,仲有一陣苦味黑栢葉- 普普通通生腸- 急凍貨淡而無味魚卜- 新鮮唔錯田雞- 新鮮劏仲郁,有鮮味唐生菜烏冬先黎個本地手切肥牛,轆晒碟肥牛都未有其他野黎,於是加多碟普通肥牛,等左成半個鐘追左幾次其他野先黎,埋單要成四舊幾,咁既環境,唔算抵食,黎過就算啦。

沙嗲鍋湯底- 有沙嗲香味,但冇料,得幾舊菇
本地手切肥牛(細) - 有牛味唔奀
本地肥牛- 味較淡但價錢平
鵝腸- 有肥羔個隻,但洗得唔乾凈,仲有一陣苦味
黑栢葉- 普普通通
生腸- 急凍貨淡而無味
魚卜- 新鮮唔錯
田雞- 新鮮劏仲郁,有鮮味
唐生菜
烏冬

2007-12-30 2 瀏覽
同事突然來電, 叫夜晚食火鍋. 沒有其他約會下就赴約出去食野.本身三人在旺角,想不出什麼來, 行到太子一間又爆滿. 朋友突然想起, 去大角咀, 塘尾道一帶有不少火鍋.找到這一家不用排隊等位, 即坐點菜. 普通料16 - 21 不等. 海鮮貴少少. 叫了一個澳門鸳鸯湯底. 用料不錯, 添水時不是只添熱水, 而是添湯. 雖然沒有任食火鍋的瘋狂點菜咁開心, 但路邊火鍋, 比大排檔火鍋, 更有風味.

1K
2007-11-21 3 瀏覽
P和他的死黨本想去吃力奇火煱,但到達時門口已人山人海,於是便轉戰靚煲王。總括來說,這裡地方企理,價錢大眾化,食物新鲜,是一個很適合大伙兒聚餐的火煱店。阿P首推圖示的招牌鍋($138),用料豐富,啲蜆很嫩很鲜,粟米、馬蹄、豬骨及鱆魚的份量及質素都極高。雪花肥牛$30元一碟,抵食兼好吃,另外推介牛根丸及豬潤。環境不算寬闊,但卻非常整潔。伙記招乎好,價錢抵吃,是男仕聚首的好地方。

2007-10-07 1 瀏覽
服務全不可接受.昨夜和兩名友人光顧,三人給在一樓一張小得不能再小的摺,半小時後有其他客人結賬離開.先有一張8人大,見他大都沒有要求轉,再有一張三四人空著,找他們要求轉,不理采,跑到地下前台,己知這又己發給新來的客人,食物全都來了,桌上放了爐和碗就己放不下別的東西,拿了一張膠椅把食物全都放在椅上,我們三個人點了差不多十碟(結賬$341),根本不能用膳,幾經辛苦又嘈又罵才換了一張地下的,但已是大半個小時後.食物水準中下再說食物水平很差,肥牛明顥不太新鮮,以本人多年火鍋經驗,食物水準只和那些任食火鍋沒多大分別,地方水平中下每人百多元的消費,地方環境跟大排檔沒兩樣,大部分都是摺抬.建議:不用光顧
服務全不可接受.

食物水準中下

地方水平中下

每人百多元的消費,地方環境跟大排檔沒兩樣,大部分都是摺抬.

建議:不用光顧
2007-07-15 0 瀏覽
尋晚同左班朋友去靚煲皇打邊爐,雖然嗰度好熱,但係因為坐出面可以食煙所以我地揀左,7個人食左個靚煲皇,個煲黎到就飲湯,都幾好,之後就食左小小煲入面既料,我地另外叫左個大既手切牛肉,幾有牛肉味,叫左桶蠔,珊瑚蚌,羊片,脆鯇腩,花枝片,蝦,蟹子包心丸,鵝腸,墨魚滑,芝士腸,海參,田雞同埋什菜,另外叫左個甜蝦刺身,雖然係耐左小小,但係食落去真係好正,好甜,藍妹5枝,4罐汽水,埋單$1010,每人大約$150,價錢都合理,唔貴,朋友都話下次再約埋我地成班大食鬼去食
2007-07-02 1 瀏覽
回歸十周年,本來想睇完煙花先食飯,不過怕落雨所以冇睇,一班朋友打邊爐吹下水都幾好嚟到見環境一般,門口開放式設計,有冷氣等於冇冷氣,但食評幾好就試下啦,一行六人坐在近門口位,頭頂冷氣機滴水.........帶左枝紅酒去,唔收開瓶費,叫左個大蜆湯底,蜆好瘦唔得,湯咸左d刺身都有叫到:一般啦好味有:頂級牛肉,美國桶蠔,貴花蚌,粟米,籮蔔,花枝,東菇唔好食有:娃娃菜,丸類,魚腐,肥牛,雲吞啤酒汽水十罐到坐左四粒鐘,吹下水好開心,開心不在於食物質素,系好彩有一班好朋友在場

刺身都有叫到:一般啦

好味有:頂級牛肉,美國桶蠔,貴花蚌,粟米,籮蔔,花枝,東菇

唔好食有:娃娃菜,丸類,魚腐,肥牛,雲吞

啤酒汽水十罐到

We have booked table via phone and reserved the air-conditioned area tonight. When we arrived, the receptionist claimed that the air-conditioned area is for SMOKERS only. For those NON-SMOKERS, must sit outside without air condition.Even we said that we've made appointment and the answerer promised to reserve the air-conditioned area, the receptionist claimed that it is private area and smoking is welcome. If we don't accept smoking area, we can only sitting outside. Therefore, we left with ange

Even we said that we've made appointment and the answerer promised to reserve the air-conditioned area, the receptionist claimed that it is private area and smoking is welcome. If we don't accept smoking area, we can only sitting outside. Therefore, we left with anger.

So please beware if you're NON-SMOKER.
2007-05-15 9 瀏覽
前兩日再次同朋友去靚煲皇食下打邊爐,因為可以坐露天吸煙,今次叫左個$138既美濃骨煲,個煲一黎到我地就飲湯喇,飲完先至再叫配料,我地叫左霜降牛肉,桶蠔,墨魚滑同埋娃娃菜,當我地食緊既時候,見到隔離枱有碟北寄貝同埋八爪魚,於是我地都叫左,都幾抵食,好似喺d壽司店度食野咁,食飽飽就埋單喇,我地個個都諗住過$600,點知唔使,覺得好抵食,而且d野食唔係差,下次會再去
2007-01-14 1 瀏覽
打咩爐有咩所謂?至緊要係同咩人去者!聚會搞得多,沒三百也有二百,是時候要行點新模式。與幾位友好食友,相約來個wine sharing party,是晚的主題是澳洲的莎當尼,就平平地帶了支Clairault2005赴會。澳洲酒在我而言,絕對陌生,是晚有得食有得玩有得飲有野學,大家分享心得,非常有意思。選這裡,純因為天氣漸轉涼,吃火窩正合時,又不收開瓶費,作為享酒大會都可以。除了地舖,這裡還有一樓及二樓。佈置簡陋,爐是明火爐,也有電磁爐,不過我們這檯就不是,有大電視及投射幕在播節目,似乎睇波都可以。先選窩,要了美濃骨窩,「美濃骨」者,豬「尾龍骨」也。除了舊舊的豬骨,還有粟米、白蘿蔔、魷魚乾、唐芹等等,還有一隻隻開了口的貴妃蚌,賣相幾好,大大窩,都算有睇頭。火窩配料普通的十五/廿蚊,上價一點的如羊片、蠔、東山羊等是四/五十蚊,頂級手切肥牛就一百三十八,都唔算太貴。一口氣點了一堆火窩配料,有牛有羊有丸有滑有鮑魚有豬骨,廿幾碟放在檯上,幾壯觀。食物普遍不算差,以價錢計,份量不算少。頂級手切牛有雪花紋,但如食友kkk所言,吃落口感有點怪,雖然有肉味,是腍身得有點過份,加上是頂級價138蚊,比較之下
打咩爐有咩所謂?至緊要係同咩人去者!

食物普遍不算差,以價錢計,份量不算少。頂級手切牛有雪花紋,但如食友kkk所言,吃落口感有點怪,雖然有肉味,是腍身得有點過份,加上是頂級價138蚊,比較之下,40蚊一碟的本地手切牛絕對好得多,肉質較實在,似留牛肉;羊片臊味夠,因為是晚以酒為主,用來下酒也正合,四十蚊一碟得八片左右。比這個貴十蚊的東山羊就唔多得,幾韌,因為類座專業食友C的評語,搞到再隔離的靚女食友茵都不敢吃了,怕咬不開;墨魚滑是自己動手,吃落彈牙夠味,也有馬蹄在內的,食友普遍評語幾好;鮑魚小得過火,不過價錢不貴,一分錢一分貨,不見怪;蠔是膠杯貨色,得過大隻,吃落味道一般,不夠鮮美;豬骨不錯,有肉好吃,喜歡啃骨,吃完又吃。

阿姐服務幾好,幫手雪酒拿酒,我落錯了單也立即幫我們轉窩,不錯。

埋單每人123蚊,平平地,都算是不差。不過大角咀有水準的火窩店實在不少,窩底及食物種類比這裡好及多,實在也有不少。

題外話:是晚由南至北,最後更開了幾支藍妹,大家飲過滿懷。下一次的主題及型式已然在胸,如師姐提議,我們應該「食好d」,希望又是另一個開心盡興的享酒會。
2006-11-11 0 瀏覽
今日去靚煲皇本來諗住去幫勞氣教訓下D樓面,我話一定要去2樓,我們都全程搵機會捉佢地錯處,但到最後都捉唔到,仲有傾有講,而且好有禮貌,但我估勞氣講個係紮住馬尾既,但佢都好好笑容,冇勞氣同hata講到咁差,D野食好好味,好新鮮,又唔貴,我地叫左豬骨煲,海參魷魚卷,舛霜肥牛,西洋菜,九肚魚,芝士腸,雞子,墨魚滑等等,6個人都係每人$80,唔貴,所以應該不至於講到咁差
2006-11-10 0 瀏覽
相約一班朋友出黎攪生日Party食飯係openrice 揾一輪試下黎靚煲皇,這裡算大地方開聚會.湯底都不錯味道好香好特別(美濃靚煲皇)頂級本地肥牛不錯,出品有特色.有音響提供,不過要自己帶殜....唱!可能地方多,有朋友懶聰明以為黎過扮老馬去錯另一層,結果呆等,原來嗰層唔開,得個什工阿姐係度,個層另一枱有6個客也不知,不請自坐,猛叫嗰個阿姐攞呢樣攞個樣,嗰個阿姐好似不知所操,但人客已坐下好似唔敢叫佢轉去另一層,結果免為其難去招呼.一看就知樣樣野都無凖備.我帶所謂老馬朋友去下一層,見到隔離枱有些幾特別的火鍋料同海鮮,不過海鮮是天天不一定,今天試了墨魚刺身,抵食!另外問待應隔離枱D料一於有樣學樣,因為,生料紙太多野,懶得睇!味道都幾好,夠特別如沙爹海參卷,星魚豆腐,澳洲帶子.一般火鍋料15蚊至20蚊,純生Beer 16蚊.價錢尚算合理.我哋個層好有Bar Feel!有足球播.氣氛幾好,甘啱好在朋友生日係星期二,個老闆話記得預早book!由其是假期前.