2015-10-25 683 瀏覽
晚飯後和老婆想吃甜品 就嚟咗呢間韓式雪冰 入到去坐低全程無人招呼都唔緊要 坐低之後隔離兩位情侶 聽到個女仔講話原來咁細個早知叫個加大 咁我哋兩個都食到嘅我哋都叫個加大 我地叫左個咖啡味嘅冰 落到台嘅時候我都問我老婆要唔要影相 實物同餐牌裏面圖片有70%不一樣 咁都算啦我哋照食啦 最重要係個冰淡而無味 成個甜品裏面只有去跟俾我哋嘅煉奶味同咖啡粉味 食到去底部全部都係冰粒都有成個一毫子咁大粒 環境方面佢仲要開到個冷氣最大食住冰在俾去個冷氣射住你個頭 自問我自己就受唔到 我哋食完都嗱嗱臨即刻走。真係唔會再有下一次
2015-10-25
其他
2015-09-29 810 瀏覽
唔小心經過哩到, 咁岩有小小餓, 門口餐牌又幾吸引,所以就入左哩間野到食.叫左個焦糖奶油蛋糕吐司,等左一陣就有得食呀.個麵包外脆內軟,整得岩岩好,焦糖+奶油+蛋糕諗著會好甜,但加埋曬一齊味道又唔錯,一D都唔甜,焦糖味又好香,但都幾大個,2個人食完都有D飽~不過都係一個唔錯既甜品,下次會去試其他甜品.
叫左個焦糖奶油蛋糕吐司,等左一陣就有得食呀.
焦糖奶油蛋糕吐司
2015-09-06
2015-09-23 789 瀏覽
今天冒名來到曾令人為之瘋狂的甜品店。😄沒有想象的人多,進去就有位置。店鋪以白色為主調,讓人感覺很舒服,很光亮。😊空間不大,所以桌子之間只能剛好一個人通過的相隔。桌子很小,只能放兩樣食物。😅-- 雪花冰💕。這是必叫的,因為是招牌😁。表面那一層冰,有士多啤梨粉搭配著,會有淡淡士多啤梨🍓的味道,甜甜的,入口即化,就像吃士多啤梨棉花糖😆。但是一直吃下去就沒有味道,也沒有士多啤梨粉,必須要加煉奶,可惜只有一霎那的好味。🙈另外,士多啤梨很酸,連雪糕裡面的士多啤梨粒也是。-- 朱古力雪糕土司🍞土司內裡軟綿綿,烘烤的時間剛剛好😝吃土司最怕醬太甜,因為會很膩,但這個朱古力醬會帶點苦😊,而雪糕🍦是曲奇口味,cream滑而不膩,是一個很好的搭配。🙈唯一可惜的是外皮不太酥脆。

士多啤梨雪花冰
朱古力雪糕土司
2015-05-23
$50 (宵夜)
士多啤梨雪花冰
2015-09-06 863 瀏覽
偶然o係openrice碌碌下,見到呢間韓式甜品好似幾有趣,同朋友食完飯就黎睇下黎到門口見到一堆人o係度等,其實唔係好樂觀,本來想算數,不過朋友又衝左入去攞飛,原來等兩張就到唔係等左好耐就入座,店內其實位置都幾多,大家都坐得好迫...完全就係用盡哂d地方咁我最鐘意食軟雪糕,所以二話不說就揀左呢個抹茶味o係d粉食哂/吹走哂之後就得返牛奶味雪糕,但要講o既係冇牛奶味旁邊o個pat紅豆我就覺得唔錯,唔係太甜最後就係o個兩粒丸子,白色係零味道,就係一粒放大左o既冇餡小丸子;綠色就有好淡好淡o既抹茶味朋友要左呢個朱古力五重xxxxxxx雪奶一開始見到兜煉奶有少少R頭,因為冇人講過要點食於是就試下就咁唔加落去係咩味道,d朱古力粉加埋底下o個d白色o既雪(冇味o既碎碎碎碎冰?),我覺得自己係將朱古力粉就咁放入口,好苦...食食下個頂舊cream冧左,連帶佢上面d粉都跌哂落枱面食到大家都覺得好似好冇味,就將d煉奶倒埋落去翻滾幾下,更加唔知自己食緊乜
完全就係用盡哂d地方咁

我最鐘意食軟雪糕,所以二話不說就揀左呢個
旁邊o個pat紅豆我就覺得唔錯,唔係太甜
朋友要左呢個朱古力五重xxxxxxx雪奶
一開始見到兜煉奶有少少R頭,因為冇人講過要點食
食食下個頂舊cream冧左,連帶佢上面d粉都跌哂落枱面
題外話/補充資料: o係fb打卡之後見到其他人不約而同o既comment就係----冷氣大到痴左線!!!食住凍野再加冷氣大,某d位置係吹到正,淨係想有咁快得咁快離開呢個雪房囉.
2015-09-04
$55 (宵夜)
2015-08-23 990 瀏覽
好熱好熱~~~~其實之前食左幾次,都係覺得士多啤梨雪奶冰最好食,加大左,兩個人食岩岩好,不過今次因為佢地無晒個雪米糍,所以轉左個綠茶雪糕比我地,好食好食, 牛奶味好濃,加埋煉奶好好味,好鍾意佢個士多啤梨粉,不過今次佢落太多士多啤梨粉啦,食都最尾都仲有好多剩,如果落少一點比較好,士多啤梨雪糕都好好食,入面有士多啤梨果肉架,不過個店環境比較迫,坐得吾算舒服,另外,佢只收現金,吾夠方便
好熱好熱~~~~

不過今次因為佢地無晒個雪米糍,所以轉左個綠茶雪糕比我地,

不過個店環境比較迫,坐得吾算舒服,
另外,佢只收現金,吾夠方便
  • 士多啤梨雪奶冰
2015-07-09 1414 瀏覽
個咖啡王子....冰好苦,就算加左煉奶都五覺得有改善過,依然係苦到痺,伏到不得了,我食完之後再食我個frd嗰草苺....冰完全食五到有果。同埋本身話2:00開,我由1:50等到兩點半先開,而我見到店主係入而好悠閒甘食lunch! 掛住welcome嘅牌,但係鎖住到門五俾入,不如五好開舖!服務態度都係一般。
2015-07-07
2015-06-28 1339 瀏覽
冇耐之前先同FD黎食左宵夜,果時都仲要排隊嫁,點解咁快就執左既...門面既裝修好靚, 佢D雪糕窩夫MODEL都好吸引人!韓國雪米糍粉天使雪奶, 中間有一條膠棒棒支撐住成個冰, 不過碗太滿了, 一拔就2個雪糕跌左落黎 士多啤梨都幾酸, 不過同個甜甜冰好襯, 雪糕比較凍, 唔係好好既雪糕牌子, 但都還可以, 唔會過甜
冇耐之前先同FD黎食左宵夜,

果時都仲要排隊嫁,

點解咁快就執左既...
門面既裝修好靚, 佢D雪糕窩夫MODEL都好吸引人!

題外話/補充資料: 雖然唔係好好食, 但之前明明要排隊嫁! 點解會倒閉左.........
$50 (宵夜)
ok
2015-06-10 1253 瀏覽
朋友同我慶祝生日就帶我去食想食好耐既snow story,去到既時間大約五、六點,只有很少顧客,不需等位。環境稍嫌狹窄,座位有點髒(成塊芒果跌左座位上無人收拾)。安定下來後點了這個牛奶冰,本來點了要加10元正的藍色綿花糖卻漏單了⋯⋯但牛奶冰的賣相甜美又可愛,便將功補過吧。馬卡龍味道是不錯,亦吃得岀橙味及士多啤梨味,但刨冰欠味道,像將碎冰往口撥一樣,必須每口撈上煉奶,失色了點。亦點了這份烤綿花糖多士,嗅起來有點怪味,但入口卻是鬆化的麵包及甜絲絲的綿花糖,岀奇的好吃。一人消費大約50完,是不錯的甜品店。
一人消費大約50完,是不錯的甜品店。
2015-05-11
2015-06-08 871 瀏覽
這個雪糕馬卡龍常出現於韓國飲食節目中,本以為只能在韓國吃到,沒想到已來了香港。因此便興奮地去試。一進店舖,便立刻看看有何選擇。它的選擇有大眾化的口味,朱古力等,也有特別口味的,荔枝等。而是次就選擇了荔枝味。這個荔枝味雪糕馬卡龍真的好吃得很。它的馬卡龍外皮厚薄適中,大小也適合,剛好包了雪糕。甜度也適中,而且口味清新。可能會覺得與雪糕三文治沒分別,但是脆脆的馬卡龍外皮與冰冰清香的荔枝味雪糕是十分登對的組合。馬卡龍的微甜與荔枝雪糕的清甜互相配合,不會太甜,反之剛剛好。荔枝的清香,有錦上添花之效。這是令人回味無窮的組合。這個具備色,香,味的甜品,真的值得一試。
奮地去試
的,荔枝等。而是次就選擇了荔枝味。

這個荔枝味雪糕馬卡龍真的好吃得很
。它的馬卡龍外皮厚薄適中,大小也適合,剛好包了雪糕。甜
。荔枝的清香,有錦上添花之效
。這是令人回味無窮的組合。這個具備色,香,味的甜品,真的值
得一試。

2015-05-27
  • 雪糕馬卡龍
2015-06-08 764 瀏覽
很多女孩子都喜歡甜品,我也不例外。第一次吃韓國的冰雪,感覺很特別,冰是軟綿綿的,而且夾雜着淡淡的牛奶味,配上甜甜的草莓粉和雪糕,真是讓人停不了口。雖然份量看似很大,加上有雪米滋和雪糕,但有酸酸甜甜的草莓中和,食完會有飽肚的感覺,卻不會覺得膩,值得一試。
2015-06-03
2015-06-06 754 瀏覽
此從在韓國食過韓式冰後,都一直念念不忘總覺得韓式冰比台式冰更合我意(可能我哈韓)無意中得知旺角有間韓式甜品,當然要拉朋友一起試!韓式冰的選擇多,賣相又吸引每人都點了不同味,再加了1個綿花糖share綿花糖選了粉紅色...只覺得甜,嘗不出水果味個人食冰都習慣點芒果冰,剛好有位朋友點芒果冰,所以我就點宇治金時紅豆雪奶口感...跟韓國還是很大分別雖然跟韓國一樣這間綿綿冰都很幼少但比較淡(難怪會附上煉奶)綠茶粉比想像中的多,很少茶香相反綠茶雪糕的綠茶味很香濃!整體這綿綿冰的奶香較淡但紅豆實在太甜!有點點失望..朋友的誘惑天使香濃芝士雪奶芝士粒很香濃,數量又多!明治五重朱古力雪冰...朱古力味比較重朱古力粒不錯!最後芒果冰芒果好新鮮..量又多但這總覺得冰味有點點怪...若有機會再試,還是試試麻糬粉雪奶(韓國食實在太美味)應該不會差吧?
此從在韓國食過韓式冰後,都一直念念不忘
總覺得韓式冰比台式冰更合我意(可能我哈韓)
無意中得知旺角有間韓式甜品,當然要拉朋友一起試!
韓式冰的選擇多,賣相又吸引
每人都點了不同味,再加了1個綿花糖share

綿花糖選了粉紅色...只覺得甜,嘗不出水果味
口感...跟韓國還是很大分別
雖然跟韓國一樣這間綿綿冰都很幼少
但比較淡(難怪會附上煉奶)
綠茶粉比想像中的多,很少茶香
相反綠茶雪糕的綠茶味很香濃!
整體這綿綿冰的奶香較淡
但紅豆實在太甜!
有點點失望..
宇治金時紅豆雪奶
朋友的誘惑天使香濃芝士雪奶
芝士粒很香濃,數量又多!
誘惑天使香濃芝士雪奶
明治五重朱古力雪冰...朱古力味比較重
朱古力粒不錯!
明治五重朱古力雪冰
最後芒果冰
芒果好新鮮..量又多
但這總覺得冰味有點點怪...
若有機會再試,還是試試麻糬粉雪奶(韓國食實在太美味)
應該不會差吧?
2015-06-05
2015-06-03 500 瀏覽
士多啤梨雪冰
2015-05-27
士多啤梨雪冰
  • 甜品
2015-06-02 424 瀏覽
去完旺角買鞋想食野但又唔係好肚餓緊係食糖水嫁啦所以就入左呢間野到食睇一睇Menu 唔使諗就即刻揀左呢個 因為係我摯愛😋最中意食曲奇製品佢送到泥真係心心眼外觀幾靚 勁多曲奇 一啲都唔慳皮一啖雪糕一啖曲奇真係好好未不過可能係我太中意曲奇啦但講真係無乜特別嘅如果中意曲奇嘅朋友 就一定要試喇!另外呢到既服務態度都唔差我地問咁多野都好有耐性又好有笑容咁答我
去完旺角買鞋
外觀幾靚 勁多曲奇 一啲都唔慳皮
一啖雪糕一啖曲奇真係好好未
不過可能係我太中意曲奇啦

但講真係無乜特別嘅
如果中意曲奇嘅朋友 就一定要試喇!

另外呢到既服務態度都唔差
我地問咁多野都好有耐性又好有笑容咁答我
2015-06-02 414 瀏覽
突然被朋友拉左過黎,佢地話食完晚餐仲想食甜品喎,明明頭先已經好飽,唔怪得大家都咁FIT LA~外面睇已經好吸引囉!樣樣都想試!難怪一班姊妹們已經係門口度組成左一個墟市原味麻糬冰...一開始就已經被佢地攻擊到變成左咁樣 麻糬質素好高, 咬落彈牙鬆軟,不過黃豆粉同杏仁太多,樣子很好睇,但成個變得完全唔似冰...而且加埋鍊奶, 肥死了芒果冰則就...可圈可點啦,部分芒果肉太凍,好似係永箱拎出黎咁,咬落依然有點硬,芒果醬好甜, 但有D假...可以做得更好
突然被朋友拉左過黎,

佢地話食完晚餐仲想食甜品喎,

明明頭先已經好飽,

唔怪得大家都咁FIT LA~
外面睇已經好吸引囉!

樣樣都想試!

難怪一班姊妹們已經係門口度組成左一個墟市
原味麻糬冰...一開始就已經被佢地攻擊到變成左咁樣

麻糬質素好高, 咬落彈牙鬆軟,

不過黃豆粉同杏仁太多,

樣子很好睇,

但成個變得完全唔似冰...

而且加埋鍊奶, 肥死了
芒果冰則就...可圈可點啦,

部分芒果肉太凍,

好似係永箱拎出黎咁,

咬落依然有點硬,

芒果醬好甜, 但有D假...

可以做得更好
題外話/補充資料: 環境很吵雜, 而且好多人迫埋一齊, 而且碗太細, 冰好易倒瀉晒, 實在需要改善...
2015-06-02 239 瀏覽
韓國甜品不嬲都有種魅力 一開業就已經好多人想試我都唔例外 食左個macaron夾雪糕 一來到個樣完全係冇得頂 不過食落就甜左少少 同埋個雪糕個質地就唔太鍾意 不過唔太貴 share來影下相 試下都可以既 跟住就食左一定要試既韓冰 種類唔太多 都唔係太特別 不過冰同煉奶好似真係配乜都幾夾 唔會太難食 舖抖仲有啲熱食 可以中和返食完甜野既味覺 都幾滿足 不過就少左啲韓仔韓妹囉
韓國甜品不嬲都有種魅力 一開業就已經好多人想試
2015-03-07
$50 (其他)