2015-06-17 2015 瀏覽
上週六,參觀可口可樂廠前,在這裡有個午餐快閃局。我們中午 12:45 就要去九龍塘站集合了,用餐時間很短促,而劉總提議的 雪村串燒 上午 11:30 就開門,馬上一致同意通過。很多年沒來了,相對其他品牌,午市定食加幅算溫和,$85-$138有交易。午餐選擇有12款之多,大部分都包味噌湯及前菜沙律(兩者水準都OK),稻庭牛肉烏冬定食是例外。我與老公點了兩款午餐一起分享,首先是 蔥吞拿魚腩飯定食 ($120),吞拿魚腩份量不算很多,但油脂實在豐富,拌上微酸的日本米飯,味道不錯。同上還有蛋片、脆蘿蔔及薑片。這就是不跟味噌湯及沙律的 稻庭牛肉烏冬定食 ($90),成品附上一碟三件南瓜天婦羅上檯,炸漿淺薄不油,南瓜本身也味香甜帶軟,幾好吃的。主角的稻庭牛肉烏冬是非常的爽滑可口,加上牛肉及菇片頗為可口,兩口子都挺喜歡的。午餐最後有咖啡或茶或甜品,當日有點咳,我很乖的點了熱檸水;反正,甜品其實只是一粒雪米糍。埋單平均每人約 $110,是合理價位,但這個集團卻不斷式微,希望繼續加油~ 啊,想起唯一一點急需改進的,是空調系統,現在天氣越來越熱了,餐廳冷氣實在不夠凍呢。

2015-06-13
2015-06-15 1346 瀏覽
又一城L1層的雪村午餐都算幾有水準。(注意:又一城是以迷幻樓層見稱,所以L1不是地鐵上一層。)葱吞拿魚腩飯定食($120)有湯有沙拉,仲有甜品或咖啡茶(二選一)這裡$120的午餐絕對超值。吞拿魚腩十分足料,而且味道香濃,配上少少的葱花更突顯出吞拿魚腩的鮮味。午餐的選擇十分多元,環境都十分舒適。服務員的態度同效率都值得加分。湯同沙拉都唔錯,尤其係個沙拉啲芝麻醬好香,而且分量都剛剛好。好難得有日本餐廳啲咖啡有咁既高水準。仲要係凍咖啡都咁香濃,讚。

這裡$120的午餐絕對超值。吞拿魚腩十分足料,
而且味道香濃,配上少少的葱花更突顯出吞拿魚腩的鮮味。

2015-02-21 1891 瀏覽
在這𥚃吃日本菜,點了以下食物:烤雞扒沙律雞扒厚身,燒得嫰滑,沙律生菜配了傳統沙律醬,是惹味的前菜。香辣八爪魚切成碎片,較硬身,調味較重手。池魚壽司一客兩件,刺身比較長,有光澤,入口新鮮滑身。蕃茄豚肉串酸甜的蕃茄配豚肉的鹹香,質素一般。燒牛脷硬身,非常堅韌,欠缺肉汁,這個很差。牛肉稻庭烏冬牛肉和烏冬分開盛載。烏冬湯底淡而無味,就像沒有心機做出來的東西,烏冬尚算滑身。牛肉的底下鋪了洋蔥,所以牛肉不算多。牛肉煎得硬身,同時堅韌,難於咀嚼,質素非常差,比快餐店的更難吃。冷稻庭烏冬就是剛才的烏冬,放涼了,伴醬汁吃,一般質素。我們坐吧臺,可看見廚師弄串燒,準備食物的枱面衛生尚可接受。

在這𥚃吃日本菜,點了以下食物:

烤雞扒沙律

雞扒厚身,燒得嫰滑,沙律生菜配了傳統沙律醬,是惹味的前菜。

香辣八爪魚

切成碎片,較硬身,調味較重手。

池魚壽司

一客兩件,刺身比較長,有光澤,入口新鮮滑身。

蕃茄豚肉串

酸甜的蕃茄配豚肉的鹹香,質素一般。

燒牛脷

硬身,非常堅韌,欠缺肉汁,這個很差。

牛肉稻庭烏冬

冷稻庭烏冬

就是剛才的烏冬,放涼了,伴醬汁吃,一般質素。

我們坐吧臺,可看見廚師弄串燒,準備食物的枱面衛生尚可接受。
2015-02-20
2014-10-23 2573 瀏覽
是日咁0岩撞正搶IPHONE 6潮..陪朋友搶完之後醒覺又一城塞滿左全香港一半既人(!)好不容易爬到上L1層, 見到比較少人拎飛排隊, 所以就中伏地拎左..等10幾張.....睇到個MENU都穿哂先入到..被安排坐BAR枱既位置~即刻叫-一個鰻魚飯一個咖哩豬扒牛餐!! (哈哈TIPS係同廚師哥哥落單會快D~)首先黎既係一小兜柚子汁沙律...不過不失喇..只係D菜唔太新鮮, 有D"捆黑邊" 到我既鰻魚飯..我條鰻魚比起平時出面食既厚肉(!)但鰻魚汁似係普通燒汁多D..朋友點既咖哩飯真係慘不忍睹...最吸引係既0個個好似攬球既飯..豬扒唔JUICY咖哩汁似咖哩磚出品下次都係行多層去FOOD COURT好D..
是日咁0岩撞正搶IPHONE 6潮..
陪朋友搶完之後醒覺又一城塞滿左全香港一半既人(!)
睇到個MENU都穿哂先入到..被安排坐BAR枱既位置~

咖哩汁似咖哩磚出品
下次都係行多層去FOOD COURT好D..
2014-09-27
1K
2014-10-12 2513 瀏覽
3人一齊去睇戲,睇戲前去搵野食,紅日周圍都好多人,呢間已經算係比較小人了。有午市定食。要了什錦魚生飯定食,$125,主菜+沙律+麵豉湯及餐飲。麵豉湯,好淡呀。沙律,正常味道。什錦魚生飯,賣相好得WO。份量不少,都好多刺身,不過味道麻麻地,刺身太凍,冇乜味呀。餐品要左熱咖啡,反而最滿意係杯咖啡呀。整體味道普通。
有午市定食。
要了什錦魚生飯定食,$125,主菜+沙律+麵豉湯及餐飲。
麵豉湯,好淡呀。
沙律,正常味道。
什錦魚生飯,賣相好得WO。
份量不少,都好多刺身,不過味道麻麻地,刺身太凍,冇乜味呀。
餐品要左熱咖啡,反而最滿意係杯咖啡呀。

整體味道普通。

2014-10-09
2014-09-27 1757 瀏覽
服务实在太差我入座后点了一个寿司拼盘 结果waiter居然没有给我落单 我足足等了半个钟 最后才发现没有落单食物质素也很一般 完全不值得这个价钱 明太子鸡胸肉串烧:肉质非常柴 可以说难以下咽 明太子只有很少的量寿司拼盘:和菜单上的图片差好远 并不觉得新鲜 特别是三文鱼子 味道很奇怪 拖罗也不够肥嫩 用料不好总结就是再也不会来了
服务实在太差

食物质素也很一般 完全不值得这个价钱

总结就是再也不会来了
是日同柑太去睇戲,睇戲前就先食個日本野,於是就幫襯呢間板長分店等左一陣就入得去,一入到去發覺好多一家大小都係度食野,雖未至於好嘈,但見侍應呢個忙於落單,果個忙於上菜,就連上茶都唔得閒上,我叫左兩三次先有人奉茶,證明呢區既競爭真係好少...被安排坐係刺身bar旁,睇下刺身師傅放魚,幾有高檔次既日本料理感覺。該日推介係海膽刺身飯,開正肥柑太果辮,但由於佢唔食三文魚,就要求將三文魚換第二樣野,但唔知點解上菜果陣都照上有三文魚既飯畀佢,結果要再交涉過先換左無三文魚既飯出黎前菜既麵豉湯中規中矩,沙律既柚子汁配菜就好好食,車厘茄唔酸好清甜海膽唔算太新鮮,但無腥味,油甘魚有油兼鮮甜,而鱆紅都好有咬口,不過個飯仲係熱熱地,咁會搞到d刺身變得唔好食,但整體成個飯都合格以上。我叫左豚肉飯定食,出黎既分量比想像中多,燒得好入味,咬落唔硬而有汁,飯底唔乾身,每啖飯都鬆軟。而豚肉同燒蔥混合出黎既香味非常野味,而且因為分量多,食到最後,即使食晒d飯,仍然有豚肉未食完,真係o岩晒d食肉獸。之後食完個飯,大家都係覺得未夠喉,於是再叫多一串燒物,點左豚肉紫蘇香梅燒,一人一啖剛剛好,燒豚肉既肉汁極多,以帶酸既梅汁同埋燒到

之後食完個飯,大家都係覺得未夠喉,於是再叫多一串燒物,點左豚肉紫蘇香梅燒,一人一啖剛剛好,燒豚肉既肉汁極多,以帶酸既梅汁同埋燒到脆脆地既紫蘇葉一夾,入口既層次好多元化,甜中帶酸,而軟中帶脆,呢個菜色真係做得幾出色。
最後飲品叫左咖啡同雪米滋,大路野無乜特別既地方。

成個餐既前菜同主菜都算做得水平之上,唯一問題真係侍應落單方面有挑剔,唔計我果檯,見其他檯都有因為落單計算方面有問題,見佢地既經理經常要大呼小叫叫侍應做呢樣做果樣,以雪村走高檔次路線黎講真係有少少失望。
2014-06-22
  • 海膽魚生飯
  • 豚肉飯定食
  • 鹿兒島黑豚紫蘇香梅燒
2K
2014-07-23 2832 瀏覽
今晚同朋友仔食飯,因為佢收到夜,所以揀又一城方便食飯囉。係 internet search 過又一城有咩好日本餐廳,見最有興趣都係雪村喇。枱上既擺設都好精緻喎,連裝豉油、海鹽、辣粉既器冊都幾靚。第一次黎,現在晚上九點半多,雪村收十一點,已經無晒食客了,可以包場,哈哈。廚師推介全部寫晒係塊板上面,活魚刺生價錢還可以啦,不過海膽貴得出奇囉。元宵節快樂 ﹗今晚有特別的龍蝦套餐,兩位只售 HKD680 乍喎,都幾抵。不過睇真啲,只有沙律、刺生、炸物、燒物、龍蝦、烏冬、甜品各一款,覺得都係散叫較好,選擇多一點。朋友仔仲未收工,我唯有先 study 吓個 menu 啦。刺生、壽司選擇都幾多,價錢屬中上級。奇怪地反而串燒得雞、豬、蔬菜菇菌,而且較為普通,無咩特別,招牌係雪村串燒喎,但又唔係主打串燒既?嘩 ﹗有和牛刺生呀 ﹗一定要食,正 ﹗八爪魚刺生都唔係游水生猛、即叫即劏又識郁嗰啲既,唔要啦。有白果同生豆腐供應,幾得意喎,海膽燉蛋勁吸引囉。好想 order 個特上刺生盛盒呀 ﹗好多靚野,但兩個人食唔食到呢?睇睇吓 menu 突然一陣非常濃烈既漂白水味道飄黎,我仲以為差不多收檔開始拖地添,原來 writress 妹妹剛放下熱毛巾,漂白水味係由熱毛巾黎架喎 ﹗陣味實在太嗆鼻喎 ﹗漂白水味令人食慾大減,真係要改善一下。味噌蘿蔔凍食,鮮味無渣,夠晒腍,浸得入味又充滿水份,連日本蔥同吃,鮮甜又帶清香。朋友仔仲未到,差不多十點喇,我實在太肚餓,食住前菜頂住先 ﹗凍豆腐沙律配胡麻醬,頭盤先黎個沙律先,似乎好新鮮喎。朋友仔話胃痛,唔食到太多野,唯有唔 order 咁多啦。凍豆腐沙律配胡麻醬,凍豆腐好冰涼又香滑,涼浸浸,感覺爽透,如果配青芥苿汁都唔錯。什菜新鮮爽嫩又多汁,配上香甜既胡麻醬就更開胃啦 ﹗牡丹蝦刺生,超新鮮,好耐無食過咁新鮮既牡丹蝦喇 ﹗肉爽彈而極具黏性,係超新鮮既證據 ﹗味道鮮甜,豐富既蝦膏甘香無比,正呀 ﹗三文魚腩,色澤光亮,顏色吸引,十分肥美,入口香甜嫩滑又無根,食極都唔夠呀 ﹗油甘魚腩,魚油超級豐富,甜到不得了,魚肉鮮甜甘香既味道留係口腔中久久不散 ﹗加上即磨鮮山葵,更能提升魚既鮮味 ﹗特別鮮甜又不嗆喉 ﹗海膽軍艦,幾片巨形海膽刺生,見到已經留晒口水 ﹗聞一聞、索一索,海膽好香呀 ﹗點少少山葵豉油即刻整件啪入口,海膽既甘香跟壽司飯既酸甜非常夾。飯煮得好,乾爽嚥靭既飯粒,醋香甜而不過酸,好好味呀 ﹗和牛壽司,必食 ﹗質感滑溜有趙口,味道香甜,肉汁又豐富。淡淡新鮮牛肉甜味跟脂肪香味混和,好鬼正 ﹗喜歡配上少少薑蓉及日本蔥花就更爽喇 ﹗飯團呎碼適中,飯粒乾爽而嚥靭,醋味香甜又不嗆,恰到好處,好滿意 ﹗特級吞拿魚腩,有點失望,紅色魚肉都夠甜美又香口,幾好啦,不過有點筋喎。始終粉紅色吞拿魚腩既口感同味道都比紅肉好上百倍,粉紅色澎湃既魚油、嫩滑比比既質感 ﹗原條穴子海鰻壽司,魚肉軟滑,可以燒得再香啲,味道不過不失啦,無咩特別,一試無妨。汁燒比目魚,經常食鹽燒鯖魚、秋刀、三文魚、油甘魚有點悶,見到有靚比目魚即 order 啦 ﹗魚肉燒得滑溜多汁,雪白有光澤,魚味清香,好味道 ﹗個汁就比較濃左少少,偏甜左喇。鹽燒牛舌,都係厚切既口感同肉汁較出眾,依個牛舌都唔差,燒得香,牛舌爽,味道濃,好食。鹽燒豚肉蕃茄卷,必食 ﹗估佢唔到兩者個味道非常配合,鮮甜多汁既車厘茄配上濃郁肉香既豚肉洒上海鹽,撞得精采 ﹗跟串燒既梅子醬及和牛醬,似乎梅子醬更出色。軟殼蟹天婦羅,都係有個通病,似炸軟殼蟹多過係天婦羅囉。last call 既天婦羅似乎有點硬了 ﹗收檔前既炸油比較渾濁啦,炸出黎既顏色偏深,味道有點濁。炸得倘算乾爽,軟殼蟹香口而且蟹膏非常豐富,整體算合格啦。我要真正既天婦羅啊 ﹗薄薄一層淺黃色既天婦羅包住,只係好似著左件雪紡衫一樣,而唔係好似著左盔甲囉 ﹗依家都過左十點半喇,可能如果早啲食的話,品質會更好。

味噌蘿蔔凍食
和牛壽司
鹽燒牛舌
牡丹蝦刺生
2014-06-27 2031 瀏覽
叫咗個烏東/壽司/雞扒飯 set lunch烏東啲湯好似君子之交,淡如水。幾十蚊個set係平,都唔係小得咁可憐呀?壽司同一集團板前一樣大細但係唔知點解好似板長新鮮啲因為我見到幾件魚都好乾唔知係咪小人食吹到乾咗百幾蚊嘅set似乎唔係好對路雞扒飯嚟咗幾次都俾錯嘢最後嬲到cancel
叫咗個烏東/壽司/雞扒飯 set lunch

烏東
啲湯好似君子之交,淡如水。
幾十蚊個set係平,
都唔係小得咁可憐呀?

壽司
似乎唔係好對路

雞扒飯
嚟咗幾次都俾錯嘢
最後嬲到cancel

題外話/補充資料: 尋日星期日 為咗普選去CityU公投 因為唔知要搞幾耐 都係食咗嘢先! 一點鐘peak hour 周圍都冇位 唯獨呢間雪村 只係等兩張飛就到 隔嚟同集團板前都要等20張飛先到 等咗都冇3分鐘 就入咗去 我話咗俾老婆聽我食乜 就走去覆whatsapp 老婆點菜 我聽住佢冇叫錯就繼續埋頭whatsapp 前菜好快就嚟咗 轉頭就有人送正餐嚟 心諗:明明聽到響我哋嚟到已點咗菜嘅隔嚟搭枱話等咗好耐都冇嘢食 我哋咁快有?! 點知原來送嚟嘅唔係我哋點嘅菜 無所謂 咪話番俾個waiter知囉~ waiter即刻拎走 差唔多食完前菜 個waiter拎咗個牛肉飯俾隔離搭枱嗰幾個客 掉低就走 隔離即刻叫住個waiter話冇叫過牛肉飯 個waiter拎番個飯 掉過嚟我哋度 我老婆咪叫住佢 話佢知我哋都冇叫牛肉飯 佢唔肯走拎返個飯走 我叫佢check單 佢先肯拎番走個飯 同時間 有個黑衫高級小小嘅職員見到 問佢乜事 佢話寫錯單 平時明明呢邊係17a嗰邊係17 我心諗 無論17/17a都冇叫過呢個飯 錯就唔好推卸責任啦 轉頭終於嚟啱咗個烏東同壽司 我個雞扒飯就仲未到 到兩樣嘢差唔多食到大半時 個waiter又拎番個牛內飯過嚟 (當然我唔知係咪仲係原本嗰個 冇人要搞到佢要拎番轉頭) 我老婆再同個waiter講 我哋冇叫過牛內飯 個waiter死口話:你有叫過 我老婆好肯定話冇之後 同我老婆講話:你用手指過! 真係痴乜線 我老婆都有啲火 大聲少少同佢講多次:我冇指過,我係講幾多號餐 跟住個痴線waiter竟然話:你老公指架! 到我火都嚟! 我明明whatsapp 覆緊人, 屈我話我用手指指過menu?! 我再同佢話:得!我唔要喇! 我都諗住就咁算, 點知當個waiter拎番個飯走 跟住個黑衫問個waiter 乜事唔要 佢大大聲聲話我明明用手指過要牛內餐 我即刻起身走埋去 話我跟本冇指過 黑衫同waiter都冇講過sorry 最後我餐飲都唔要 食埋枱面嗰啲嘢 埋單走人! 番嚟再睇openrice 原來呢間嘢服務comment好差! 唔怪得一百幾十蚊個lunch 平過隔嚟同集團板前 都少咁多人食! 今日突登走嚟開個openrice account post番件事出嚟!
2014-06-22
2014-06-08 2241 瀏覽
為了預祝朋友生日,我們選擇在又一城的雪村吃晚飯。比訂座早了半小時到達,問清楚侍應餐廳沒有限時後,便提早開餐。我們坐在入口的卡位,坐得尚算舒服,但兩端相距太遠,聊天較困難,於是要求換位置。侍應表示當晚滿座,就算那房間空無一人,亦已有預約,所以我們只能接受,不可以換位了。沒想到就在我們點菜後等待期間,有另一張卡位的顧客離開,我們馬上舉手想找侍應安排換位,說時遲那時快,有另外兩位顧客已經從吧枱搬過去了,真可惜。結果那聲稱被預約了的房間由始至終空空如也,實在不理解為何我們不可以坐在房內。 另外,我們在第一次點壽司時要求所有壽司不加山葵,但第二次點菜後向侍應查詢,她說每次點菜時都要再提出,我不禁覺得這間餐廳虛有其表,環境看似高級,但服務實在一般,連顧客的要求都不能記住。幸好食物質素高,挽回失分。我們吃了~ 雞蛋壽司($20):蛋很香軟,味道甜。 三文魚背壽司($35):三文魚雖則切得薄薄的,但色澤好,算肥美。 免治雞肉串燒($20一串):有汁燒和鹽燒,兩者皆有不同感覺,汁燒有甜甜的醬油味,鹽燒亦不會太鹹,反而雞肉味更突出。 上級壽司拼盤($250):賣相好,一碟可以滿足各人的需要。特別
為了預祝朋友生日,我們選擇在又一城的雪村吃晚飯。

幸好食物質素高,挽回失分。我們吃了~
雞蛋壽司($20):蛋很香軟,味道甜。
雞蛋壽司、三文魚背壽司
免治雞肉串燒
上級壽司拼盤($250):賣相好,一碟可以滿足各人的需要。特別要讚的是海膽和飛魚籽軍艦,真材實料,份量足夠又新鮮。
上級壽司拼盤
紫芋天婦羅($70):炸粉不會太多,外層脆,不過我對芋頭的好感只屬一般。
紫芋天婦羅
九洲豚肉拼盤($110):雪村的串燒果然名不虛傳,這四款都是豬肉串燒,但味道不一,豬肉很軟滑,我特別喜歡豚肉車厘茄串燒,味道清新。
九洲豚肉拼盤
牛油果沙律($85):份量比預期多,蔬菜新鮮爽口,牛油果夠甜夠軟,加上有蟹柳絲、車厘茄粒和適度的調味,正!
牛油果沙律
鰻魚壽司($60):雖然沒有餐牌照片那麼長,但鰻魚肉嫩,燒得恰到好處。
鰻魚壽司
鵝肝燒($100):鵝肝很肥美,的確值得一試,但價錢實在昂貴,只此一次,下不為例。
鵝肝燒
稻庭炸雞湯烏冬($90):炸雞感覺不油膩,頗香脆,而烏冬實在是必吃之選,十分滑溜,配合清清的湯底已很好味道!
稻庭炸雞湯烏冬
稻庭牛肉烏冬($105):牛肉另上,份量足,味道有點像吉野家的牛肉,但每一片都更有牛肉味,烏冬的評價同上。
稻庭牛肉烏冬
稻庭南蠻雞湯烏冬($95):個人認為雞肉如果可以另上會更佳,因為現在南蠻雞浸在湯內,感覺不到它的酥,味道與平時吃的雞扒沒大分別。
稻庭南蠻雞湯烏冬
美國牛脷串燒($38):由於食物一窩蜂地出現,我們來不及在它最熱騰騰的狀態下享用。當我們吃這牛脷串燒時已涼了,幸好牛脷依舊嫩。
美國牛脷串燒
芝士軟殼蟹卷($95):軟殼蟹太小,只屬一般。
芝士軟殼蟹卷
甜蝦壽司($50兩件):朋友以為壽司是單件計算,所以叫了兩客,結果來了四件。蝦肉鮮甜,但較細小,那些壽司飯比蝦肉更搶口,有喧賓奪主之嫌。
甜蝦壽司
山葵八爪魚($38):山葵味很濃,可惜我不喜歡吃山葵,朋友亦覺得太辣。
山葵八爪魚
四個人吃得飽飽,花了$1486,食物令人滿意,但服務和價錢都令我卻步,應該不會再去光顧。步出餐廳時才看到使用某張信用卡結帳有九五折,只恨我們沒有精打細算地問問有否優惠嘛!
2014-06-06
牛油果沙律
稻庭炸雞湯烏冬
稻庭牛肉烏冬
2013-10-27 2678 瀏覽
星期六下午12:30, 拿了票等入座, 接待員說吧枱可立即入座, 我們見只等一個號碼,便說不要吧枱, 等卡位; 等了半小時(13:00)仍沒有位, 接待員呼叫我們的號碼, 以為有位了, 怎料她說卡位有Booking, 等卡位可能要13:15-13:30?! 吧枱可立即入座, 花了半小時, 又站得很累 , 早知一早拿了票坐吧枱算了入座後已一肚氣, 我點了稻庭牛肉烏冬定食($80), 有前菜南瓜天婦羅, 炸得香脆, 吃到南瓜的油份, 清甜而有點像糖份的感覺; 但牛肉烏冬的湯底味道太清淡, 而牛肉份量不多而沒有肉味, 唯一好處是軟腍爽口; 稻庭烏冬滑溜, 但由於湯底近乎沒有味道, 令烏冬都沒有調味一樣朋友點雜錦刺身飯定食($118), 前菜有沙律, 原本好端端的迷你蕃茄和生菜, 配了一些難吃的醬汁, 好事變壞事; 面豉湯同樣是清淡而沒有面豉味; 雜錦刺身飯算是不錯, 有三文魚, 蝦, 帶子和其他平價魚, 以這種價錢算是有交待, 刺身新鮮, 帶子腍身爽口最後, 午餐配雪糕或餐飲, 價錢大眾化

最後, 午餐配雪糕或餐飲, 價錢大眾化
2013-10-26
2013-04-08 2134 瀏覽
又一城其實已經黎過n 次, 但就真係一次都無黎過呢間可能以前睇過食評無啥特別, 所有都無試過先點了一個蕃茄沙律個汁係酸酸的日式醬汁, 頗開胃但那些沙律菜的味道略怪個感覺係似食雲吞河搭幾塊半熟的西生菜比你的味道愈食愈令人感覺奇怪香煎鵝肝配飯團鵝肝外面剛脆, 內裡油香迅出攻陷每個味蕾平常配多士的換上香脆的飯團同樣出式好味!串燒點了雞翼, 牛舌, 粟米, 豚肉車厘茄牛舌值得一試, 香口又彈牙!其他就……….頗普通.雞翼就燒得好乾我們還點了兩杯啤酒, 邊喝邊食唔知係食物味道還是怎樣, 今日大家都無咩胃口想埋單時, 侍應話未夠$600原來朋友訂位時, 要$300 每人最低消費所以我地再叫左個芥末八爪魚同三文魚腩剌身整體食物質數, 真的很一般喔…..
又一城其實已經黎過n 次, 但就真係一次都無黎過呢間
可能以前睇過食評無啥特別, 所有都無試過
先點了一個蕃茄沙律
個汁係酸酸的日式醬汁, 頗開胃
但那些沙律菜的味道略怪
個感覺係似食雲吞河搭幾塊半熟的西生菜比你的味道
愈食愈令人感覺奇怪
香煎鵝肝配飯團
鵝肝外面剛脆, 內裡油香迅出攻陷每個味蕾
平常配多士的換上香脆的飯團同樣出式
好味!
串燒點了雞翼, 牛舌, 粟米, 豚肉車厘茄
牛舌值得一試, 香口又彈牙!
其他就……….頗普通.
雞翼就燒得好乾

我們還點了兩杯啤酒, 邊喝邊食

唔知係食物味道還是怎樣, 今日大家都無咩胃口
想埋單時, 侍應話未夠$600
原來朋友訂位時, 要$300 每人最低消費

所以我地再叫左個芥末八爪魚同三文魚腩剌身

整體食物質數, 真的很一般喔…..
2013-04-03
  • 鵝肝
2012-11-13 1755 瀏覽
山吹老師生日, 在又又城, 看得上睇的日本食肆真係有限. 結果,同佢揀了一家.我們選了推介的龍虾套餐. 首先, 刺身來了, 一盤頗大的刺身, 兩個女生食, 真係有點吃力. 幸好刺身很鮮甜. 海水味夠. 而最厲害的是一面食, 隻龍虾仲一面郁, 好殘忍似的.前菜是牛舌沙律和花生豆腐. 牛舌做得不錯, 只時覺得蔬菜不足, 不像沙律. 花生豆腐呢? 花生和豆味都夠, 但豆腐鞋口, 可算失敗.還有蛋黃醬焗青口, 串燒等小食. 都是上選. 最好食是和牛露芛卷, 外面是少少焦味的和牛, 入面的露芛嫩, 洽到好處.到這裡, 已很飽了, 但主食才來, 龍虾湯和和牛釡飯. 龍虾湯是用先前的刺身頭去個做的. 鮮味十足. 和牛飯味都也很好, 但帶點羶. 而且牛有點鞋, 可能是已經太飽的原故...最後是芝麻雪糕, 一般貨式. 沒特別.

最後是芝麻雪糕, 一般貨式. 沒特別.
2012-10-09
生日
  • 龍虾刺身
  • 和牛露芛卷
2012-08-26 1399 瀏覽
叨到summer intern的光,老闆請我們去吃日本菜farewell她的離開,太多日本菜的選擇,最後決定來到位於又一城的雪村,對我們來說這裡有點遠。不過為了吃,即使要我走遍天涯海角,我也要把美食吃盡 有時都覺得自己過份的為食,民以食為天,不管這麼多,吃了才算。一行八人來到雪村,幸好提早book位,可以在餐廳唯一一間房用膳,如果在open area吃,一定會嘈得頭痛,每開一次房面都覺得出面很嘈吵呢,畢竟餐廳在冰場上方,難免噪音湧進來吧。同事說很喜歡梅酒($480),所以叫了一支,記得從前喝過一口梅酒,之後都不想再喝了,覺得味道很怪。加上那時年紀還很小,對有酒精的飲品都很抗拒,當然現在也不太接受,但好很多了。闊別多年後的第一口梅酒,感覺很好,酸酸甜甜很開胃醒晨。極力進介!老闆喜歡喝sake,所以還叫了一支玉乃光($550),容量為1.8ml,叫的時候真的很好奇會餘下多少。幸好,也喝了大半枝,眾人的飲酒量也很強呢。刺魚(印象中是刺魚,不太記得了)第一次吃這種魚,很肥美呀刺身只要新鮮就一定好吃的了,看賣相多麼的精美多麼吸引的刺身拼盤,看著已經留口水有兩盤一式一樣的,因為人多,所以待應幫我們

幸好,也喝了大半枝,眾人的飲酒量也很強呢。
刺魚(印象中是刺魚,不太記得了)
多麼吸引的刺身拼盤,看著已經留口水
有兩盤一式一樣的,因為人多,所以待應幫我們分了兩份,方便大家搶食,讓我逐一介紹吧

連頭的甜蝦,其實不連頭的更方便,但有頭感覺上更加型。
雪村的刺身很新鮮,蝦的肉質很甜美,很肥美,黏黏的很美味呢。

海膽很新鮮,這裡為半個份量,一隻為$600,價格也很合理,入口即溶,配紫菜吃十分的夾,真想把所有海膽掃進口中。`

印象中第一次吃新鮮北寄貝,原來新鮮的北寄貝是如此的爽口,厚薄適中,而且真的很甜美,沾少許豉油更能突出鮮味。
現在回想平時吃的cheap cheap北寄貝,都不知道是從那裡來的,有的甚至很膠.....以後都不會特意吃了....

象拔蚌($680/一隻)
新鮮是王道,十分爽口鮮甜,很脆,加少少檸檬汁更加開胃,如此美味的食物叫人怎能抗拒

厚切三文魚腩
很少會讚三文魚腩好吃的,因為很多時所謂的三文魚腩真的很"肥美",肥得叫人吃不下的油膩。
但這個三文魚腩既肥不膩,一大舊油脂放在口中也不會很肥膩,而且口感非常的好,吃完又想吃。

吞拿魚腩
我很少吃吞拿魚的,更何況是腩。很少餐廳的吞拿魚可以入口,大多都不夠新鮮又不肥美,又腥又瘦,吃了會想吐。
但這件很好吃呢,很大件,單看顏色都知道十分的新鮮,一點也不腥,入口便溶掉的感覺真的很棒,真想再吃多件
介紹完那盤刺身拼盤後,現在介紹這隻活龍蝦吧($500)多麼的晶瑩剔透,是否很想吃呢

龍蝦上枱是還在動的,看著牠快將給我們吃掉真可憐呢,不過沒有辦法吧,誰叫牠天生就是給我們做糧食的。
平日吃龍蝦多數都是吃冰凍而不是吃刺身,原來刺身龍蝦肉是這樣的,質感有點像蘆薈,而味道則是甜甜的,充滿了海水味呢。
吃完生的,開始吃熟的。
先上來的是鰻魚($80),鰻魚烤得很好,配上甜甜的鰻魚汁很惹味,而且這盤鰻魚切得十分厚身,非常肥,很夠喉,自此都要吃厚切鰻魚才可以。
再來4隻燒帆立貝(每隻約$80)
很大隻呢,上面兩隻是牛油蒜蓉燒,而下面兩隻則分別是紫菜和酸汁。
平日自家吃燒帆立貝多數是牛油蒜蓉,其實也頗悶的,也很易弄,今次來到這裡,可以試試用紫菜和酸汁燒的帆立貝。
我覺得酸汁的最好吃,海鮮與酸汁其實很配的,那些酸更能帶出海鮮的鮮甜,而且酸酸的很開胃,食慾大增下可以吃得更多。
而紫菜燒的效果也很好,咸咸的,不錯。
到我最愛吃的帶子刺身了,雖然經常都吃,但是百吃不厭。
帶子的肥美度是其他刺身不能媲美的,又滑又肥的帶子放進口中,令人十分的回味。
燒雞串,煙肉蕃茄串,牛肉和豬串
我對串燒感興趣的程度遠遠不及刺身,所以也只是淺嘗。
這裡的燒物也算不錯,燒得很乾身,可能因為把油都燒出來,所以這些串燒都被一層油整整的包圍著,感覺有點肥膩。
燒和牛($380)
第一次吃如此高質素的和牛,$380只有數塊,多麼的矜貴呢。
和牛油脂分明,燒得很脆,入口便溶,火喉控制得很好,又脆又軟又嫩,教人如何不愛牠。
吉列九州蠔($60)
一客四件,每件$15,頗化算的,外表很脆,內裡則是快溶掉的蠔,油炸溫度控制得剛剛好,不會過乾,不錯。

由於吃得太多款了,所以要把照片合併才可以看盡
左上
鮮炸吉列海鮮盛($95)
看看隻蝦多麼的大隻,夠2人share吃吧。我也吃了一小口,那隻蝦真的很大,並不是金肉其中,敗絮其中的,應該是用上大隻的虎蝦炸成的。
其餘則有鮮蠔和尤魚等。

右上
燒雞軟骨
我對雞軟骨興趣不大,每粒軟骨中間都有著脂肪,不易入口,但還是吃了一串。
如果不是脂肪作怪,其實軟骨都不錯吧

左中
餘下的兩隻龍蝦頭,一份用來煮龍蝦湯,另一份則用來煮烏冬。
我對龍蝦湯的興趣比較大,因為烏冬經常都吃,實在不想外出用餐也吃烏冬。
龍蝦湯十分清甜,而隨湯也有很多菜,以減低吃這麼多肉的罪惡感呢。
如果餐廳能夠把龍蝦頭煮粥,相信會更加吸引。

右中
只試了一條烏冬,我還是喜歡吃很粗很圓那種,那種烏冬是非常的彈牙,這種扁烏冬是比不上的。

左下
北海道燒粟米,雖然好吃,不過只吃了一件淺嘗。
真的很甜,很脆,而且燒得燶燶的,更加香口。

右下
芝士軟殼蟹卷
我喜歡芝士也喜歡軟殼蟹,這個配合多麼的完美。
芝士的香濃,軟殼蟹的脆身,再加上少少壽司飯,雖然已很飽,但都要吃一小舊才能滿足。
左上:
很久沒有吃過美味的牛舌($35),最近幾次吃的牛舌都是非常的乾,沒有牛味。
這裡的牛舌味道很好,牛味足,燒乾外層,鎖著肉汁,可以一試。

右上:
這個羊架($70)是近期吃過最好的,成數剛剛好,半生熟的,羊羶味也剛好;
而肉質則是非常的嫩,肉汁豐腴,配上紅酒汁,甜甜的,很開胃,如果不是太飽,一定會吃多口。

左中:
怎能不叫我愛吃的三文魚子軍艦($70)
軍艦上鋪滿了三文魚子,粒粒晶瑩剔透,每粒都包著了很多汁,每咬一口,內裡的汁都爆了出來,很好吃。

右中:
玉子壽司($20)
早幾天的千両的食評已說吃玉子是很笨的,但都想試試這裡做得怎麼樣。
這個份量都算多,玉子很長,價格上算不錯吧;而玉子也做得很好,軟綿綿的,很好吃。

左下:
吃完這麼多的咸點後,怎能缺少甜點,但這裡令我有點失望,竟然沒有green tea ice cream............
只有cookies n cream & red bean.........................
幸好cookies n cream也是我其中一樣喜愛的味道,收貨吧.........
待應說是自家製的,不過不失吧,因為吃了太多咸點,所以我要吃兩球才可以為此餐畫上完美的句號。

右下
便是那枝梅酒

總括來說,食物是偏貴的,質素則很視乎當天的刺身是否新鮮,始終現在天氣很炎熱,如果在運送過程中出了差錯,那不但食物不夠新鮮,更有機會吃壞肚子。
幸好這裡的新鮮程度也不錯,食物種類也有很多,服務態度也很好,最重要要可以在房中進食,自成一角,不會被其他食客騷擾著。
見到餐牌有$950的二人餐,情侶不妨一試。今次因為叫了酒和這麼多的刺身,所以要$1000/位。
這次的用餐經驗令我十分滿意呢,最感謝老闆如此的慷慨,請我們吃了一頓如此豐富美味的晚餐
燒和牛($380)
吉列九州蠔($60)
2012-08-12 1039 瀏覽
啲女服務員既態度勁勁差!我哋一家六人係星期日12點幾到齊餐廳,一個女待人叫我哋等等,話有張枱埋咗單,等咗20分鐘仲未有位,就問佢點解,佢賴個客唔肯走,我就入去餐廳視察下,有一張空既大枱,佢就話有人book咗,佢聲稱個埋咗單既客人其實仲食緊主菜,連甜品都未食,當我哋想走之際,佢話介唔介意分開坐係隔離,咁就有,ok,都等咗25分鐘,有位就算,入到去成班女待應個個黑口黑面,見到都唔開胃,叫飲品,要奶茶多奶又無,最後要叫高級既男待應先有,我諗$1xx一個餐既雪村連待應都未管理好確實要檢討下😡😡
2012-08-12