2019-03-26 575 瀏覽
係尖沙咀行嚟行去找餐廳醫肚,經過柯士甸道,見到一間不知名食🐔專門店,店舖裡面雖然不太,但雞匠老闆好好招呼,又介紹每款雞餐特色,最後決定叫左海南雞飯,果然雞嫩滑,特色餐湯,真直得一試👍🏼
平時經過都好多人等位,晚市無預訂更加無機會排隊等位。難得放假經過見一個人都無,諗住買個外賣回家試下。比錢既時候呀姐話91蚊,咦唔係有個午餐咩?呀姐話原來午餐只做星期一至五,星期六日就散叫,心諗貴小小都無所謂啦。外賣一到手完全感覺唔到有熱氣心知不妙,反到屋企打開一試就肯定自己中左伏🤮海南雞又鞋又無味,連雞味都無,油飯由係外觀好,食落完全無雞油香味,連飯味都無,例湯淡而無味仲要帶點苦一定唔會再幫襯,未食過甘難食既海南雞飯,仲要價錢唔算平。

一定唔會再幫襯,未食過甘難食既海南雞飯,仲要價錢唔算平。

海南雞例牌
油飯
例湯
2019-03-02
3 分鐘 (外賣自取)
2019-02-17 205 瀏覽
係朋友介紹黎食,如果想食好西最好提早訂!由於食得太開心關係,我無影到相🙈,但就講下有咩令我非常愛。首先係雞皮!其實我唔多好食皮,但佢既雞皮真係食到我地停唔到口,一串幾塊,炸到卟卟脆,同啤酒一齊食簡直係完美!仲有炸魚皮,都係秒被清🤣🤣想講斧頭扒好大件好正,我地提早就訂左,一上枱果然😍😍😍非常大份,對我而言今日扒稍嫌多肥肉,易膩,不過其他人就食到唔停口🤣有另一推薦係牛舌!好味!超好味!本身我愛食牛舌,佢烤到岩岩好,口感極好,又係我地搶哂🤣🤣由於近來喉嚨唔舒服,叫左杯羅漢果茶,都幾好飲,微甘甜,飲落極為養生,唔錯!總結而過,都幾適合朋友聚會,但店好細,如多人一定要提早訂!想食好西可以訂時打去問下有冇咩好推🤤

2019-02-11 726 瀏覽
原本諗住同朋友HAPPY HOUR飲杯野, 但咁岩撞見其他FD所以就慶請埋我地一齊去食飯雞匠, 聽個名就緊係食雞架啦, <<<咁諗就錯哂啦, 呢度除左雞之後仲有好多好野食首先黎到既就係龍蝦天婦羅, 天婦羅就食得多, 龍蝦既天婦羅真係第一次食炸粉一D都唔厚, 好鬆脆, 大家見到有個黃色既醬汁, 佢唔係我地平時出面食開既天婦羅醬, 而係牛油黎既當然就唔係牛油咁簡單啦, 應該老闆用牛油調出黎既醬汁, 但估唔到配天婦羅係咁好食, 龍蝦肉都好鮮味呢個海南雞好滑好好味口水雞都好食, 但係我鍾意海南雞多D果然係雞匠丫, 下次要試埋其他款式既雞先呢個湯好足料呀, 原隻鮑魚再加花膠煲左好多個鐘架好甜, 味道好香好濃用五花腩調味再燒, 脆卜卜好好味, 呢種食法真係第一次肥瘦分佈好平均, 食落去一D都唔膩呢個燒豬手又係好出色, 真係燒出黎, 唔似平時炸果D, 個皮真係一流呀最後就係呢個牛舌心, 平時唔食牛舌既我, 今日試左呢個牛舌之後竟然愛上左食牛舌呀老闆話呢個牛舌心係好少有, 好香既牛味, 仲要係厚切, 有好口感呀呢度既老闆真係好比心機鑽研菜式, 所有菜式都係老闆親力親為煮出黎,

呢個海南雞好滑好好味
海南雞

口水雞都好食, 但係我鍾意海南雞多D
口水雞

果然係雞匠丫, 下次要試埋其他款式既雞先

呢個湯好足料呀, 原隻鮑魚再加花膠煲左好多個鐘架
好甜, 味道好香好濃
飽魚花膠湯

用五花腩調味再燒, 脆卜卜好好味, 呢種食法真係第一次
肥瘦分佈好平均, 食落去一D都唔膩
燒黑豚豬腩

咸豬手

牛舌心

呢度既老闆真係好比心機鑽研菜式, 所有菜式都係老闆親力親為煮出黎, 佩服佩服
2018-05-04
海南雞
口水雞
飽魚花膠湯
燒黑豚豬腩
咸豬手
牛舌心
2019-02-01 154 瀏覽
今日就來到接近佐敦的餐廳為肚仔覓午餐~食飯時段來到餐廳內不是太多客,店主話學生考試放假所以唔滿,好在姐最怕午餐等位又急急腳食完就閃。呢間出名係招牌無骨海南雞,但除左海南雞仲有其他雞做法,如口水雞、薑蔥霸王雞~我跟朋友叫招牌無骨海南雞、薑蔥霸王雞,上菜~首先黎碗雞湯,飲得出真材實料,很清甜🥰好想再來多碗招牌無骨海南雞飯雞香肉嫩配油飯 好美味呀薑蔥霸王雞飯雞肉滑嫩薑蔥好香配埋秘制醬餸飯一流雞湯油菜增添雞香味,條菜都靚d花膠拼牛丸花膠養顏😍牛丸彈牙好Juice 👍🏻真是一餐豐富午餐
今日就來到接近佐敦的餐廳為肚仔覓午餐~
我跟朋友叫招牌無骨海南雞、薑蔥霸王雞,

上菜~
首先黎碗雞湯,飲得出真材實料,很清甜🥰
好想再來多碗

招牌無骨海南雞飯
雞香肉嫩配油飯 好美味呀

薑蔥霸王雞飯
雞肉滑嫩薑蔥好香配埋秘制醬餸飯一流

雞湯油菜
增添雞香味,條菜都靚d

花膠拼牛丸
花膠養顏😍牛丸彈牙好Juice 👍🏻

真是一餐豐富午餐
2019-01-18
  • 雞湯
2019-02-01 64 瀏覽
朋友轉左新公司係尖沙咀返工,過去探班等食好嘢是常識吧😆今次佢帶咗我去呢間「雞匠」,因為佢冇味精,仲話包我有驚喜💕咁神秘真係要去試一試!呢度嘅午餐好抵食!叫得「雞匠」當然要試吓啲雞!我揀咗招牌去骨海南雞飯,朋友就揀咗蔥油雞飯,兩款都係$58,仲包一杯餐飲同埋靚湯一碗!小食價錢都好實惠,所以叫咗一碟雞湯青菜同埋花膠拼冬菇上枱果然有驚喜😍全部美食都係用我最愛既Le Creuset 碟,唔怪得知朋友強烈推薦我黎呢度💕首先想講下個去骨海南雞真係好滑!雖然我碟因爲啲雞皮爛晒賣相扣咗小小分,但係從來唔食雞胸嘅我都覺得接受到。配埋充滿油香嘅雞汁精華飯同薑蔥豉油,瞬間清晒💕跟餐嘅蔥花蝦皮雞湯都非常好飲,有少少蝦皮帶點鹹香,而且絕無味精,飲得放心!突然間好想食花膠拼冬菇補充下骨膠原😆但係店員話因爲冬菇賣晒所以暫停供應...不過其實我本身心思思都想試吓牛丸,於是大膽問店員可唔可為我特製一份花膠拼牛丸😆原來又得喎😆而且仲出奇地咁夾👍🏻花膠炆得好淋,不過唔算太入味,好清淡反而牛丸非常之出色!好彈牙而且好多肉汁,充滿牛肉香味!必試推薦!(偷偷告訴你,我買了半斤返屋企食🤫)好耐冇飲過椰青,所以叫咗一個嚟過下口癮,亦

小食價錢都好實惠,所以叫咗一碟雞湯青菜同埋花膠拼冬菇

原來又得喎😆而且仲出奇地咁夾👍🏻
花膠炆得好淋,不過唔算太入味,好清淡

好耐冇飲過椰青,所以叫咗一個嚟過下口癮,亦為我同朋友既午餐聚會畫上一個完美句號。

食埋咁矜貴嘅花膠,埋單先係每人一百蚊鬆啲,真係超值😻下次黎買牛丸要試吓牛肉午餐先得😎
2019-01-18
2019-01-18 75 瀏覽
中午自己一個出去搵飯開,經過這間雞匠,舖仔細細,主要食海南雞及牛肉,價錢又唔算貴,所以入去一試。招牌去骨海南雞飯櫻花蝦雞湯,味道帶點蝦香但同時地有雞湯鮮甜。海南雞皮油脂不多,比較爽彈,肉質嫩滑而且全部都已去骨,啱哂我呢種懶人。雞湯油菜菜芯嫩腍翠綠,但雞湯味比較淡。雞湯澳洲牛丸牛丸牛味十足,而且十分彈牙,完全無添加,純牛肉製造,真是必試之一。羅漢果圓肉茶味道不會太甜,飲完後喉嚨帶甘甜,天然健康的飲品。

雞湯油菜
菜芯嫩腍翠綠,但雞湯味比較淡。

雞湯澳洲牛丸

羅漢果圓肉茶
味道不會太甜,飲完後喉嚨帶甘甜,天然健康的飲品。
2019-01-11 569 瀏覽
說柯士甸路是一條不起眼,隱蔽的小街事實上並不盡然,但偏偏小弟就不經常走到那一帶的。不過又偏偏的是,在那裡卻能找到不少甚具有口碑的食店。這一間"雞匠",便可算是其中之表表者....趁著聽講座中間的放飯時候過來。週末的下午,這有口皆譽的小店店內竟是空無一人的.....難道小弟走進錯了地方 ?點了店自慢的海南雞飯。另外看到有炸魚皮,久未嚐此物惦念得很,也又叫了....看賣相好像蠻對勁的,特別是那碗湯以及油飯。前者喝下去果然不錯,下了櫻花蝦碎的它甜度甚足而且不油膩,可以挺輕易的一乾而盡的;但後者相反就存在一個甚大之反差 ---- 縱使色水好像甚佳但食落卻不大有雞油帶來之香,口感亦不夠乾爽....至於身為主角的雞肉又如何 ?肉咬落不見太嫩滑但又不至於太韌嚡,只可說是中規中矩之水平;反而那伴醬及蔥茸就不過鹹且甚惹味,用來撈飯吃倒是相當可觀....額外添加的魚皮,一睇就知不是我喜歡吃的類型 ---- 太薄如紙欠咬口,而且最重要是脆度不足....說實在,這一餐確讓我吃得甚失望....再睇埋那個價錢,也就令我更覺不化算了....

至於身為主角的雞肉又如何 ?

2019-01-09 85 瀏覽
海南雞飯相信大家都一定食吾少,好老實講真正海南雞飯係點樣,大家都有唔同講法,今日我所推介嘅呢一間又真係幾符合我嘅要求話說嗰日行街行到攰見到有一間叫雞匠既餐廳,好奇心驅使我入去食,我同女朋友叫咗兩個套餐同埋一份小食。雞嘅肉質10分滑,再配合埋啲調味醬料真係幾好食,其實唔使點醬都已經好好味㗎啦,不過我建議原汁原味係最好的,再加上佢嘅小食,燒蝦,隻蝦幾大姐隻,啲肉又十分正,10分值得推介,亦都係一個食野嘅好地方

2018-12-22
  • 招牌去骨海南雞
難得有個Leisure Thursday🤪周圍遊走既小肥當然儲足動力醫肚肚啦🐷😚適逢有朋友介紹佐敦呢間專食雞既匠房🤪還掂Lunch Hour黎醫下肚睇下點雞匠法先😋🐔👨🏻‍🍳位於佐敦柯士甸路與金巴利道交界既雞匠🐔雖然喺佐敦站行過黎都比較遠🙊但如有多啲空餘時間黎佐敦尖沙咀附近行下😆順便黎嘆下雞亦至好不過的☺️雖然係一間專食雞既中日Fusion小餐館🙉但雲石裝潢設計都仿如進入日本某角落居酒屋🤪再配合柔和既燈光同仿居酒屋內既燈籠🏮💡中日Fusion既小食 日式環境既化身🤪某角落既牆身更有大量捧場客既倩影雲集☺️📸如果喺牆上標埋各款野食同價格就更特色了😆午市套餐招牌去骨海南雞飯午市套餐另外會包埋櫻花蝦雞湯及餐飲☺️無骨海南雞食得更為方便之餘🤩🐔匠廚採用六十日大既三黃雞調製☺️🐔不落味精肉質更為嫩滑鮮味😆而雞油飯煮得均勻入味🤤🍚粒粒企身且啖啖黃油香☺️上枱用上法國名牌LeCreuset陶瓷碟保持好溫度🍽可見雞匠除左用心做雞每一細節都唔馬虎☺️櫻花蝦雞湯經慢火熬煮十個鐘既雞湯🥣👨🏻‍🍳🐔☺️啖啖湯充斥著雞既鮮味之餘😆🐔灑上櫻花蝦及蔥花亦更添更多口感🤤爺爺燜大花菇大花菇以爺爺風味既老火醬油汁慢火燉燜☺️👴🏻夠哂入味
難得有個Leisure Thursday🤪

小肥最近因腸胃一般所以走奶🙇🏻‍♂️
咖啡味亦夠濃郁的😆☕️

2019-01-03
2018-12-31 161 瀏覽
趁著2018年年尾,約了姻世伯,姻伯母一行8人來開餐。 首先嚟個招牌菜龍蝦🦞天婦羅。一如以往,永無失手。 牛油蒜茸汁滑溜一流。第二度菜:燒雞腎,爽口彈牙!第三度菜 :燒牛舌心,肉汁豐富。第四度菜:招牌海南雞。 話明雞匠,無理由唔食雞! 雞肉嫩滑!第五度菜 :花膠併海蔘。櫻花蝦滿滿😁第六度菜 :花甲蟹鍋。 蟹味鮮甜,正👍🏻凍凍地,最好拾吓拾吓 🥣 魚肚湯底爽口鮮甜主角嚟啦!瓜子班,海東星。 瓜子班係海魚,冇得養因成本高,真係買少見少! 我妹夫係水上人佢都讚不絕口!👍🏻另一主角,封門柳,牛的中腩部位,嫩滑無渣,點淥都唔會老。拾拾吓,唔少得的海鮮:最後來碟菜,完美結束!埋單 $3904 超抵!👍🏻👍🏻😋😋
一如以往,永無失手。 牛油蒜茸汁滑溜一流。
龍蝦天婦羅

第二度菜:燒雞腎,爽口彈牙!
燒雞腎

第三度菜 :燒牛舌心,肉汁豐富。
燒牛舌心

招牌海南雞

第五度菜 :花膠併海蔘。櫻花蝦滿滿😁
花膠併海蔘

第六度菜 :花甲蟹鍋。 蟹味鮮甜,正👍🏻
花甲蟹鍋

凍凍地,最好拾吓拾吓 🥣 魚肚湯底爽口鮮甜
魚肚粟米湯底

瓜子班
海東星

另一主角,封門柳,牛的中腩部位,嫩滑無渣,點淥都唔會老。
封門柳

拾拾吓,唔少得的海鮮:
韓國北寄貝,花螺

最後來碟菜,完美結束!
埋單 $3904 超抵!👍🏻👍🏻😋😋
海東星
封門柳
韓國北寄貝,花螺
2018-12-25 117 瀏覽
大時大節平安夜..男友唔知有得訂位..膽粗粗直接去walkin入去..店員很好..立刻安排位置比我地.. 雖然限時一小時...但都夠我地享用晚餐..今晚食好少少.叫左個$598 二人餐...有6樣野食..先黎一個雞湯...加左櫻花蝦係湯度...個湯都好重雞味同埋都幾鮮甜.. 可以暖一暖胃..唔錯.. 再黎一個龍蝦天婦羅..真係勁好食...炸粉唔算厚..表面有少少椒鹽 唔算太咸... 龍蝦肉非常彈牙..而且好juice..唔係乾真真... 佢仲有個醬汁...好夾龍蝦肉.. 就算單點都係$252 有兩隻龍蝦 值得一嗌之後黎左4粒墨魚汁墨魚丸... 不過不失... 竟然比我食到食物包裝袋... 另外.. 主菜黎到...我地揀左最原始既海南雞.. 賣相都幾吸引...食落有雞味..唔係平時出面鞋烚烚既口感.. 果然係招牌菜... 份量亦有半隻咁多... 值得加分係 連雞翼都去埋骨.. 超級方便.. 最後亦都係我地比較期待既一道菜..就係花膠海參拼大花菇... 果然無令我地失望...除左海參我唔太岩食之外..大花菇非常入味...配埋充滿膠既花膠XD 入口好膠..好正.. 唔洗驚唔夠飽..佢仲可以配

今晚食好少少.叫左個$598 二人餐...
有6樣野食..

唔洗驚唔夠飽..佢仲可以配油飯/烏冬.. 我地叫齊兩個...真係唔錯..
美中不足係...呢個餐唔包野飲...要散叫.. 位置亦都比較窄..
服務員既態度,野食既質素.. 絕對配得起呢個價錢..值得再黎試...
佢仲有個燒牛排..因為要預先預約...唯有下次再黎食過
2018-12-24
平安夜
  • 龍蝦天婦羅
  • 油飯
2018-12-23 89 瀏覽
雞匠! 朋友話尖沙咀有一間出色既海南雞飯,位置比較遠離地鐵,但同學校好近,中午飯市都好多學生黎食飯午餐黎講唔算太貴,食物種類好岩我! 有牛腩有雞飯,又有鮑魚花膠,超正!小食都唔錯,睇黎係fusion菜館咁,可惜我一個人試唔到咁多,點左份雞湯油菜好了雞飯有送湯,而且睇樣都好特別,加左蝦乾入口係雞湯,但伴隨淡淡蝦乾香味,頗為特別。裝盤有驚喜! 竟然係杜生推薦既Le Creuset! 餐廳都好捨得呀去骨海南雞份量都幾多,而且顏色幾靚醬汁方面有普通醬油同一款泰式既酸辣汁,入口味道都幾甜幾清新。雞肉夠嫩夠多汁,雞肉味頗濃油飯更值得讚顏色靚飯香濃,入口飯粒軟硬適中,而且夠熱!!!雞湯油菜第一次食,菜心煮得又腍又甜好香雞湯味

雞飯有送湯,而且睇樣都好特別,加左蝦乾

入口係雞湯,但伴隨淡淡蝦乾香味,頗為特別。

去骨海南雞份量都幾多,而且顏色幾靚

油飯更值得讚
顏色靚飯香濃,入口飯粒軟硬適中,而且夠熱!!!

雞湯油菜第一次食,菜心煮得又腍又甜好香雞湯味
  • 雞湯
2018-12-21 93 瀏覽
前陣子跟好友喺婚紗街試完婚紗,黎左呢間小店食lunch~ 試左海南雞飯,除左雞肉嫩滑,黃薑雞油飯仲好香!重點係盛載既碟,竟然係Le  Creuset !!  作為LC 粉絲既我當然吃的特別開懷~ 這天諗起呢間小店,趁午飯時間過黎快吃一下~其實由尖東過黎都好近!未落單已先附上一碗櫻花蝦清雞湯暖暖胃~趁住天氣凍,今次點左鮑魚安格斯牛肉什菜煲,用LC 圓型鍋上檯,好warm好有親切感!材料滿滿的,先呷一口熱湯,鮮味十足。娃娃菜、金菇,吸收哂湯既精華作為一個食肉獸黎講,牛肉分量都幾多,肉質鮮嫩唔過火~唔好以為鮑魚只係普通鮑魚絲,呢度用上原隻有機連殼鮑魚,難怪湯底特別清甜!最後飲埋杯即磨咖啡,充充電上班去!
前陣子跟好友喺婚紗街試完婚紗,黎左呢間小店食lunch~
試左海南雞飯,除左雞肉嫩滑,黃薑雞油飯仲好香!
重點係盛載既碟,竟然係Le  Creuset !!
作為LC 粉絲既我當然吃的特別開懷~
這天諗起呢間小店,趁午飯時間過黎快吃一下~
其實由尖東過黎都好近!
未落單已先附上一碗櫻花蝦清雞湯暖暖胃~
趁住天氣凍,今次點左鮑魚安格斯牛肉什菜煲
用LC 圓型鍋上檯,好warm好有親切感!
材料滿滿的,先呷一口熱湯,鮮味十足。
娃娃菜、金菇,吸收哂湯既精華
作為一個食肉獸黎講,牛肉分量都幾多,肉質鮮嫩唔過火~
最後飲埋杯即磨咖啡,充充電上班去!
2018-12-16 1078 瀏覽
海南雞飯向來在新加坡馳名,雖然我本身不是那麼喜歡吃新加坡菜,但海南雞飯我還是覺得不錯的。另外我本身也喜歡吃雞肉,有些人說吃太多雞肉對身體不好,會有很多雌激素,但我自己常常也忍不住吃了很多,已經不知道身體有多少的部份是充滿雞的成份哈哈。得知尖沙咀柯士甸路有一間吃雞的專門店,而且是中菜,我也很久沒有吃過中菜了。柯士甸路其實近尖東或佐敦多於尖沙咀,有興趣的人,如果乘坐地鐵,我會建議在佐敦站下車。由於不常去柯士甸路一帶,找餐廳也難免要花多點的時間,對於路痴的我來說,找餐廳時常常經過了自己想找的那間也不知道這次也是如此,雞匠的門面很像日本餐廳,令我很自然地經過了也不知道,再看看才知自己又笨了。雞匠是一間很小的餐廳,很像20個座位也沒有,走簡約風格。雞匠為何叫雞匠?以我所知「匠」在中文字裡大概就是專門做那樣事情的人,譬如說「笑匠」即是專門搞笑、擅長說笑話的人,「鞋匠」即是專門幫人修補、保養皮鞋的人,而「雞匠」顧名思義就是專門弄雞的人,所以來到了專門弄雞的店就當然要點「雞匠推介」的去骨海南雞。當然除了雞外它還有其他的食物種類,如鍋物、串燒以及各種特色小食等等。 招牌去骨海南雞 $76 先來了一份無骨

雞匠是一間很小的餐廳,很像20個座位也沒有,走簡約風格。

招牌去骨海南雞 $76
先來了一份無骨海南雞飯,雞的數量並不算很多,但是好吃就夠了。雞皮通常會略帶油帶油膩,所以很多減肥人士也絕不敢吃,我開始時也沒有吃,但想了想還是試試吧,雞皮真的沒有一點點的油膩感,沒有肥膏位,也沒有分泌出油份。雞肉也嫩滑、易咬,去了骨對我這個不喜歡吮骨的人來說真的十分好,就這樣整件雞肉放進口就可以了。

油飯 $15
有時在餐廳吃海南雞飯會覺得油飯真的太油膩,所以也不敢叫,但無可否認有飯配海南雞確實是天作之合。雞匠的油飯近乎沒有油膩感,但也會吃得出來跟白飯是有分別的,能把油飯做到乾爽並不是一件很容易的事。

蜀味口水雞 $76
口水雞是廣東人的傳統菜式,這裡的也不例外,向來「蜀菜」也是一定有辣的菜式,其中一道菜就是口水雞,我也不知道為什麼會叫「口水雞」,跟口水到底有什麼關係呢😂不管啦,先吃吃就是了。雞匠的口水雞並不是很辣,不擅長吃辣的我也覺得沒問題,辣度不高,但我聽到有一枱不停咳嗽,然後說著「好辣」,我想應該不是吃了口水雞吧?雞肉的嫩滑跟海南雞一樣,加上輕微的辣度,風味還是有的。

燒南美大赤蝦 $42 (2隻)
外國向來以海鮮盛行,尤其是蝦、蟹、鮑魚等食材,喜歡海鮮的我看見有人評價赤蝦是不錯的,當然不會錯過這個機會試試。赤蝦的長度比我的手掌還要長
花紋很細緻,剝殼的時候,內裡還在冒煙,蝦肉帶點嚼口,不錯呀。
2018-12-15