餐廳: 隨心
資訊:

2024-02-21 362 瀏覽
終於有間價錢合理又好味嘅星加坡菜係鰂魚涌✨ 少海南雞飯 85雖然無哂油飯,白飯都可以。真係要讚下隻雞!好滑,你望下個皮下係有層jelly晶瑩通透,係海南雞嘅精華所在!✨ 海南雞喇沙 88隨心用佢地滑嫩既海南雞, 配上椰汁味香濃既喇沙湯, 做成佢地呢一份海南雞喇沙佢地既喇沙椰汁味好夠, 香香辣辣, 層次分明麵條用左米線以及米粉, 混合而成, 口感豐富而且好掛湯汁架海南雞滑嫩就當然啦, 點上佢地既三色汁都好好食特別在佢地唔用有蔥既蔥姜蓉, 而係直接用上純薑絲既薑蓉, 感覺更加夾海南雞呀

終於有間價錢合理又好味嘅星加坡菜係鰂魚涌

✨ 少海南雞飯 85

雖然無哂油飯,白飯都可以。

✨ 海南雞喇沙 88

佢地既喇沙椰汁味好夠, 香香辣辣, 層次分明
麵條用左米線以及米粉, 混合而成, 口感豐富而且好掛湯汁架
海南雞滑嫩就當然啦, 點上佢地既三色汁都好好食
2024-02-19 254 瀏覽
今日漫無目的咁喺鰂魚涌閒逛,見到間叫隨心嘅餐廳,就隨心咁入咗去食餐飯😂叫咗三樣嘢:魚蛋魚片頭喇沙、無骨海南雞飯、沙嗲雞串燒由於今日晏晝已經食咗好多海鮮,所以冇叫海鮮喇沙,魚蛋魚片頭喇沙好多料,而且喇沙湯底濃郁,辣度適中,加上爽滑嘅米粉,飽肚之餘熱辣辣,好啱冬天食至於海南雞飯嘅雞肉去咗骨,食得好方便,而且雞肉份量慷慨,非常嫩滑,令人食落好滿足雞肉串燒有六大串,燒得香口之餘又保留咗雞肉嘅嫩滑感,好抵食呢間餐廳位於鰂魚涌海光街,地點方便,而且性價比高,好啱上班一族食#隨心

叫咗三樣嘢:魚蛋魚片頭喇沙、無骨海南雞飯、沙嗲雞串燒

雞肉串燒有六大串,燒得香口之餘又保留咗雞肉嘅嫩滑感,好抵食

#隨心
  • 馬來西亞肉骨茶
  • 海南雞
  • 黑蘿蔔糕
2024-01-26 326 瀏覽
星期五放工之後同老公去屋企附近既隨心食晚飯。食物唔錯之外,服務態度亦唔錯。海鮮喇沙粉底係米粉同瀨粉兩溝,可以同時間食到唔同既口感,喇沙湯底幾好味,有椰香,又唔會好辣,配料都好足,有蝦、帆立貝、魚片、蟹柳、蛋、豆卜、芽菜,好豐富。檳城海鮮炒飯上碟熱辣辣,連隻碟都係熱架。炒飯夠乾身,唔會痴埋一舊,海鮮切到細細舊,令到你每啖都食到唔同既配料。飲品叫左熱桂花紅茶同凍雪梨茶(少冰)。桂花紅茶茶味好濃,雪梨茶夠清甜。

檳城海鮮炒飯
檳城海鮮炒飯

熱桂花紅茶
凍雪梨茶
2024-01-26
2024-01-16 322 瀏覽
剛剛聖誕節假期去了馬來西亞旅行,吃了很多美食,最難忘是當地人帶了我去一間小店吃喇沙,美味得很,回港也一定念念不忘。回港後決定要找回美味。店子地方闊落,設有多張四人枱、寬敞卡座、長梳化座配二至四人枱,還有一排面牆的單人位,整齊企理,感覺舒適。店子最吸引我是這張獅頭魚尾像畫,噴出水泉好有動感。選擇不少,有小食、主菜、湯、主食、喇沙、蔬菜、甜品和飲品等。******************************我第一時間點了碗慢煮牛肉嗽沙 Sous Vide Beef in Red Curry Laksa ($80),香氣四散,加上放滿食材,滿滿一大碗,非常吸引。湯身濃厚,香辣味中帶點椰香,一點也不嗆喉,香濃美味!麵料相當豐富,有手打魚片,彈牙鮮味;豆卜吸了湯汁很入味;半隻熟蛋有蛋香;芽菜爽身。當然不少得三大件牛肋條,肉質相當腍嫩,夾雜了少許筋和肥膏,牛香油潤,好正!麵底 「摻摻麵」是選用了米粉和瀨粉,又滑又彈,而且沒有油麵那麼油膩,加上很掛湯,啖啖香濃,滋味!******************************另叫自選時菜 Optional Vegetables ($68): 杞
自選時菜
自選時菜
另叫自選時菜 Optional Vegetables ($68): 杞子上湯通菜,清爽翠綠,除杞子外,還有雜菌和蟲草花,好豐富。
店子的喇沙味道讓我重拾找回馬來西亞的美味,回味無窮!
2024-01-08
2024-01-10 252 瀏覽
經過見到有間新加坡菜,價錢又非常親民,好耐冇食星加坡嘅海南雞,所以就同friend 去食。 海南雞飯 推介佢呢度嘅海南雞冇骨之餘好大份,雞味比較重,而且肉係非常嫩滑。 油飯唔會好油,有少少香茅味。 最特別嘅係佢會包一碗雞湯,雞湯食落去冇味精嘅。臨走先見到出邊門口寫住原來本店用嘅嘢都係冇味精。 難怪個雞湯淡淡嘅雞香味,但係飲完又唔口渴。 魚蛋魚片喇沙 改雞湯呢度嘅湯粉有個小特位,佢用檬粉同瀨粉兩溝。 可能我好少食過呢一類,覺得好特別 。食落去每一啖嘅口感都有兩款,檬粉就好幼好滑。瀨粉就多咬口啲啲。雞湯都係偏清,但係又唔會好寡。 魚蛋非常Q彈,多魚味。凍檸檬薏米水見到佢寫住低糖,我又多手吉個檸檬。所以整體就酸酸地少甜,非常多薏米。冰粉未食過新加坡嘅冰粉,所以就好奇。 佢上面有啲花生,益力多味嘅爆爆珠,仲有兩款提子乾。 食落去佢冇落好多中式冰粉嘅糖漿,所以佢嘅甜味來自於提子乾,感覺比較健康幾鍾意間餐廳主要嘅食物都健康為主,啱晒我呢啲又想食,但係又怕出邊嘢食多味精嘅人。價錢又比較親民,係平民嘅新加坡菜❤️

海南雞飯 推介

魚蛋魚片喇沙 改雞湯

凍檸檬薏米水

冰粉

2024-01-07
2024-01-09 170 瀏覽
今晚約咗響鰂魚涌返工嘅朋友食飯,帶我去佢平日嘅飯堂,一間主打「無添加味精」的星馬菜餐廳,的確係好介紹。新加坡炒貴刁上枱已經感受到一份誠意,超有鑊氣,又沒有過火。河粉中夾雜麵條,增添多一種口感,餸料亦不吝嗇,芽菜、臘腸、魚片和大蝦,味道十足,完全感受到東南亞風味。隨心海南雞飯(冇骨)份量十足,海南雞計埋有十幾件,海南鷄香滑度拿捏得剛好,飯不只是雞油飯,是椰汁味十足的雞油飯,飯量足兩碗,配合醬料,超好味。食星馬菜,檸檬飲薏米水當然不能少。朋友叫了一杯冰雪梨茶亦令人回味。總括來說餐廳好味非常正宗,食物份量十足,加上無添加味精,真心值得推介。

新加坡炒貴刁

隨心海南雞飯(冇骨)

熱檸檬薏米水

2024-01-09
熱檸檬薏米水
2024-01-03 138 瀏覽
今日係鰂魚涌放工,係海光街見到一間叫做「隨心」既餐廳,好奇心入去望望餐牌,就發現係一間主打喇沙同埋海南雞既新加坡餐廳,於是就入左去試一試,價錢方面係商業區黎講尚可接受,而店舖闊落,有兩邊間隔,食客亦都絡繹不絕;於是就叫左帆立貝喇沙同埋新加坡炒貴叼,而飲品方面就叫左冰雪梨茶同埋柚子茶;剛剛落完單唔夠5分鐘,食物同飲品已經陸續送上,最初以為食物咁快手送到,就會唔夠入味,不過食落就完全唔同感覺,十分地道既新加坡喇沙味道,而貴叼亦都十分入味,帆立貝同蝦亦都大大隻,十分滿足,值得再次幫襯。
2024-01-03 88 瀏覽
本來以為鰂魚涌冇咩好食,原來都幾多餐廳,特別係本地嘅小店,冇咩連鎖餐廳。所以我哋就揀咗間小店係食新加坡菜嘅。一入到去地方好大,應該可以坐到三四十人,枱同枱之間嘅距離都好闊,坐得好舒服。👍👍侍應都好友善,而且當我哋有問題佢都即刻解答,我哋本來想叫個火山排骨,在加其他,但係佢即刻提醒,餐廳嘅火山排骨份量好大,叫我哋食完先至加其他餸。好彩我哋聽佢講,當排骨一上到嚟之後,好震撼。數數埋埋起碼有12支骨,而且亦都有菇類作為配菜,排骨浸氣泰式酸辣湯入邊,食得好開胃。而且,起上菜嘅時候更加落咗酒,表演咗一次火燒排骨🤤🤤食完之後基本上就八成飽,但係始終都想食少少澱粉質,所以我哋另外要咗個新加坡炒貴刁,炒得好有鑊氣,而且配料都好足,起碼有四五隻大蝦🦐🦐🦐

2023-12-28 106 瀏覽
朋友想吃星馬菜,去了鰂魚涌海光街12號地舖~隨心,港鐵鰂魚涌站A出口,步行約3至4分鐘。店內裝飾簡約,面積頗大,座位寬敞,整齊清潔,環境舒適雅致。菜譜豐富,星馬佳餚美食齊全,價格合理,任客人自由配搭。1. 燒椒醬皮蛋$38糖心皮蛋,晶瑩剔透,軟糯剛好,混入燒椒醬汁,更覺惹味。2. 墨魚餅喇沙$75食星馬菜必點喇沙,湯汁滲出陣陣椰香味,夾雜兩種粉條,有粗有幼,還有些芽菜,更覺爽口,墨魚餅新鮮彈牙,還有3片脆口魚片、半隻烚蛋和兩件豆卜,美味又豐富。3. 檳城海鮮炒飯$89份量十足,材料豐富,有瑤柱絲、魚片粒、蝦仁粒、菜粒和蛋絲,飯粒分明夠乾身又爽口,調味剛好,吃了一碗又一碗,滿足又飽足。4. 生羗茶$18香濃生羗味,甜度適中,入口順喉,加添暖意又解渴。
朋友想吃星馬菜,去了鰂魚涌海光街12號地舖~隨心,
港鐵鰂魚涌站A出口,步行約3至4分鐘。

店內裝飾簡約,面積頗大,座位寬敞,整齊清潔,環境舒適雅致。

菜譜豐富,星馬佳餚美食齊全,價格合理,任客人自由配搭。

1. 燒椒醬皮蛋$38
糖心皮蛋,晶瑩剔透,軟糯剛好,混入燒椒醬汁,更覺惹味。

2. 墨魚餅喇沙$75
食星馬菜必點喇沙,湯汁滲出陣陣椰香味,
還有3片脆口魚片、半隻烚蛋和兩件豆卜,美味又豐富。

3. 檳城海鮮炒飯$89
份量十足,材料豐富,有瑤柱絲、魚片粒、蝦仁粒、菜粒和蛋絲,

4. 生羗茶$18
香濃生羗味,甜度適中,入口順喉,加添暖意又解渴。
2023-12-07
  • 燒椒醬皮蛋
  • 墨魚餅喇沙
  • 檳城海鮮炒飯
  • 生羗茶
2023-12-24 93 瀏覽
鰂魚涌有間好抵食東南亞菜,$138就可以食到泰國🇹🇭人氣🫶🏻菜式火山骨😋,一共有四條大骨,仲砌到成座山咁🏔️,再加上灑酒火焰🔥🔥 份量多又有視覺享受!火山骨每條都好巨型,要用手撕(餐廳有貼心提供手套🧤),好容易撕開,中間熱到出煙😌,肉質好軟腍,亦帶軟骨及肉脂😋 。醬汁青綠色,清香惹味唔太辣! 東南亞菜唔少得(無骨)海南雞飯,雞皮薄而爽口,下面有一層晶凝通透嘅膠質,雞肉好嫩滑但唔肥膩。 雞油飯好香唔會太黏,仲伴有湯及小食。 另外再點左一碟炒蘿蔔糕,賣相唔太靚,但每一粒切到bite size , 香口帶微甜,都幾好味😋

• 火山骨
  • 新加坡炒蘿蔔糕
2023-12-23 72 瀏覽
隨心係一間食新加坡菜/馬來西亞菜的餐廳,位於鰂魚涌海光街,交通非常方便,地方寛闊,坐位𨥤適😄慢煮牛肉喇沙係採用咗牛肋條,勁淋而且入味,仲配有彈牙的魚片,蛋、豆卜和芽菜,賣相吸引,濃濃的椰漿帶少許辣,香氣撲鼻😋小食拼盤小食會不定時更改當日提供的有肉質嫩滑的雞串和豬串,沙嗲醬汁又唔會太辣,啖啖肉,好滿足😌外皮薄而脆,內𥚃軟硬適中,充滿奶香又不會太甜的炸鮮奶👍黃金香口又彈牙,魚味濃郁的炸魚餅😋

慢煮牛肉喇沙

小食拼盤
小食會不定時更改
外皮薄而脆,內𥚃軟硬適中,充滿奶香又不會太甜的炸鮮奶👍
黃金香口又彈牙,魚味濃郁的炸魚餅😋
2023-12-21
2023-12-21 63 瀏覽
東西非常好吃美味東南亞風味的烤串、Laksa、海南雞 讓人立刻勾起旅遊感,店家安靜舒適,十分適合約會前來享受美食老闆的服務態度非常好跟友善!座落在地鐵站旁邊,步行過去很方便,冷冷的天 走到店裡面 喝下湯的那一刻😍酸菜魚也非常好吃 大量蔬菜 不重口味相對低負擔的大菜👍👍身為Taiwanese 我必須說This is one of the best southeast Asian or Singaporean restaurants I have ever tried!
東西非常好吃美味
老闆的服務態度非常好跟友善!

酸菜魚也非常好吃 大量蔬菜 不重口味相對低負擔的大菜👍👍

身為Taiwanese 我必須說
2023-12-15 93 瀏覽
位於海光街十二號地舖的這間名叫「隨心」馬拉菜餐廳。餐廳位置交通方便,地方寬闊,擁有多張餐檯坐位舒適,装修也别具風格。海南雞飯海南雞雞肉香滑,蘸上餐廳自製的三款醬汁,更令海南雞的口感鲜明,海南雞飯也香味濃郁。隨餐還奉上少許開胃前菜,少許酸甜的感覺。肉骨茶香味撲鼻的肉骨茶,聞到濃濃的香味,湯汁喝起來感覺甘香,肉排淋滑,配上香脆的油條吃起來更好吃,喝下去感覺全身暖暖的,好有滋補養生的感覺。慢煮牛肉喇沙熱氣騰騰的,慢煮牛肉喇沙,賣相討好,香味俱全好,只看賣相已令人食指大動!牛肉淋而且很入味,魚片也好有口感,濃濃的椰漿香味湯底帶有少許辣味,吃起來更加開胃,再吃上爽脆的芽菜,更令這碗滲滲喇沙加分!
位於海光街十二號地舖的這間名叫「隨心」馬拉菜餐廳。

• 馬來西亞肉骨茶
  • 熱檸檬薏米水
2023-12-13 75 瀏覽
店名: 隨心地址: 鰂魚涌海光街12號地舖鰂魚涌地鐵站A出口,行3分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道:4.5/5餐廳主打馬來、新加坡菜色,同時亦見有些許川菜。環境舒適闊落,牆上都有啲特色壁畫同燈飾,好適合二至四人朋友/家人小聚!多人聚都可以連檯坐 🤓新加坡炒貴刁❤️❤️❤️❤️❤️$89有蝦、魚片、臘腸等配料,河粉亦相比港式河粉幼啲,都有油麵,配上特色醬汁炒,好有鑊氣,味道剛剛好,唔會太鹹,一啖緊接一啖超好食,越食越過癮!😆海鮮喇沙❤️❤️❤️❤️$88喇沙有不少選擇,海鮮喇沙就可以試到蝦、帆立貝、魚片同蟹柳,配上椰香撲鼻嘅喇沙湯底,美味升級!🤤新加坡炒蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️$58作為新加坡地道小食之一,梗係要試啦!蘿蔔糕切成一口大小,表面焦香,仲有蛋絲,內裏口感軟糯,十分惹味!😋
店名: 隨心

新加坡炒貴刁❤️❤️❤️❤️❤️

海鮮喇沙❤️❤️❤️❤️

新加坡炒蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️
2023-12-10 81 瀏覽
啱啱踏入「隨心」,見到有手打墨魚餅就忍唔住叫咗四件黎試下。啲餅煎得啱啱好,外脆內軟,唔會太油膩。墨魚香味濃郁,厚實嘅魚漿充滿咗口腔,仲有啲微微嘅甜味。一啖咬落,墨魚嘅彈牙感同魚漿嘅鮮味迸發,真係驚艷!😋海鮮喇沙話說真係唔錯,湯底唔單止辣味層次分明,而且啲椰香味亦都唔馬虎。喇沙湯底唔單止係湯嘅基底,更係每一口都係味蕾的饗宴。大蝦、帆立貝、蟹柳等海鮮組合得宜,新鮮度一流。湯底彷彿嘴巴喺香港仔泳大賽,一跳入去就係一個無窮無盡嘅滋味探險。😍海南雞飯雖然「隨心」係以新加坡菜為主打,所以佢嘅海南雞飯真係驚豔。啲雞肉鮮嫩多汁,啲飯粒粒分明,每一口都帶有濃厚嘅雞油香,伴隨住香咸的醬汁,味道層次分明。特製的辣椒醬刺激咗啲味蕾,讓整體味道更加豐富。呢個係一碟令人回味無窮嘅經典。�整體黎講,「隨心」真係唔錯,食物新鮮好味,環境舒適。手打墨魚餅香脆美味,海鮮喇沙湯底豐富濃郁,海南雞飯更是一絕。餐廳位置方便,環境宜人,唔使出遠就可以食到咁出色嘅新加坡菜。下次再黎搵食啦!😊

海南雞飯