2024-04-14 39 瀏覽
3月份買咗十粒土耳其玫瑰脆糖, size比以前細咗三分一, 沒有玫瑰香味, 脆糖仲有啲焦燶味,品質差咗不及以前👎👎👎, 我當初就係畀玫瑰香味吸引咗, 所以才幫襯過數次購買, 現在真的很失望😢
外賣自取
見到openrice呢間小店幾多好評,賣嘅糖果同朱古力都係黎自中東,好有特色~ 所以趁去開九龍城就黎試吓!店內佈置好有中東風情,朱古力同糖果好多選擇,所以唔覺唔覺都揀咗好多粒~ 埋單都幾貴下,平均除開每粒要$18左右~ 嗰晚買番黎之後,第二晚就攞嚟食喇,先食咗一粒玫瑰鳥結糖,味道比較甜d~跟著再攞粒朱古力黎食啦,咬開咗一半,見到剩低嗰一半竟然有條白色蟲仔喺中間好生猛咁「了黎了去」!嚇到我即刻吐番口中嗰半出黎。。。😱 剩返嗰啲我都唔敢再食喇,第二朝打電話俾店家反映同要求退貨,店員話應該係個別事件,剩返嗰d應該冇問題仲叫我放心食tim… 佢叫我切開其他檢查吓,我切咗其中幾粒又冇蟲嘅… 不過經過呢個驚嚇事件,我當然冇信心再食😓 最後店員話可以換貨,而唔可以退貨… 咁都算啦… 最後我去換咗店內其他產品(茶包同碟仔),仲要額外補番差額$7 添… 以後買朱古力會小心d!

2022-02-13 868 瀏覽
-🦄阿里吧吧中東食品專門店 @ali_choc_fruit-中東糖果/朱古力 Hkd88/100克Rating🌕🌕🌕🌕🌑-無意中得知原來九龍城有一間咁特別嘅糖果店店舖專賣中東特色糖果/工藝品同埋節日禮品當中有數唔哂咁多款嘅朱古力 真係好多選擇仲有啲市面上好少見嘅士耳其軟糖 敘利亞糖果如果你係朱古力迷又或者好鍾意食糖果嘅話…呢間店真係好啱你 一唔小心會簡咗一大袋糖由於我今次係買嚟送禮 所以無法作出詳細食評不過都有啲款式係好推薦 大家都可以參考下架♦️玫瑰花開心果糖〰️Croquante w Pistachio n Flowre▪️呢款糖果有好香嘅玫瑰花味 外形都好靚▪️仲會有花瓣係面頭 相信係店舖嘅招牌之一▪️唔知點解覺得好啱情人節送禮 冧死女朋友-♦️牛奶朱古力榛子醬脆通〰️Milk Choco Hazelnut w Roll Biscuit-♦️黑朱古力(多粒)榛子果仁〰️Dark Chocolate w Hazelnuts-♦️咖啡味香脆牛奶朱古力榛子〰️Milk Chocolate / Rocher (Neacafe)-♦️牛奶朱古力開心果仁玫瑰花脆糖〰️Milk Chocolate w Rose Pis
🦄阿里吧吧中東食品專門店 @ali_choc_fruit
中東糖果/朱古力 Hkd88/100克
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
無意中得知原來九龍城有一間咁特別嘅糖果店
店舖專賣中東特色糖果/工藝品同埋節日禮品

當中有數唔哂咁多款嘅朱古力 真係好多選擇
仲有啲市面上好少見嘅士耳其軟糖 敘利亞糖果

如果你係朱古力迷又或者好鍾意食糖果嘅話…
呢間店真係好啱你 一唔小心會簡咗一大袋糖

♦️黑朱古力(多粒)榛子果仁
〰️Dark Chocolate w Hazelnuts
♦️咖啡味香脆牛奶朱古力榛子
♦️牛奶朱古力開心果仁玫瑰花脆糖
〰️Milk Chocolate w Rose Pistachio
我仲簡咗以上嘅款式 不過普遍認為牛奶朱古力較甜
除非你係螞蟻人 否則簡返黑朱古力會比較好Haha🤓
我見到仲有無糖黑朱古力簡 呢個真心好啱我
佢哋嘅朱古力有唔同形狀 長條波形梨形都有
又有唔同口味 唔同夾心 唔同餡料同埋濃度~
就好似小朋友去夾糖咁 呢度相信係大人嘅天堂
詳細嘅款式or新出嘅款可以睇返佢哋嘅Website
佢哋嘅Website有埋糖果嘅名稱同埋圖片 好清晰
有機會再同大家分享下詳細嘅口味同埋私心推薦~
2022-01-23
生日
糖果/朱古力
繼續帶大家探索九龍城,承上一個post食完糖水之後行下行下見到一間好有特色嘅店舖係專賣中東/土耳其糖果/朱古力,正值年近歲晚辦年貨,忽發其想與其年年都買個幾款糖擺全盒,今年不如搞搞新意思,擺下中東糖落全盒👍🏻👍🏻.入到去好似發掘大寶藏一樣(雖然係要比錢的)各式各樣嘅中東涼果,蜜餞,鳥結糖,土耳其軟糖(Turkish Delight,題外話記得第一次聽呢個名係中學雞時睇個套兒童版魔戒Narnia獅子,女丕,魔衣櫥...個女丕呃個主角細路食糖就係食呢個...暴露年齡系列🙊)款款都別具特色,大開眼界,另外亦有好多阿拉伯燈,擺設,好有心思🥰.一場黎到梗要買返幾粒過過癮,但價錢嚟講都算幾貴下($88/100g)😱呢幾粒糖已經要差唔多成舊水😖試下味道又真係值唔值先🤔先由(左下)成舊鳴門卷嘅講起,外圍以綠色嘅開心果仁包住,中間係鳥結糖同杏桃乾,三種口感三種不同味道,先由咸咸地啲果仁,包住甜甜嘅鳥結糖,蜜糖味好重口感軟綿綿,中間間住 杏桃乾帶點微酸,呢粒都係其中最受歡迎嘅產品之一,首推🤟🏻🤟🏻🤟🏻(左上)見到包裝紙上嘅阿拉伯文就已經覺得非常特別,同款其實仲有無花果乾,梅乾,仙人掌🌵乾😱,雖話係乾但其實

😱呢幾粒糖已經要差唔多成舊水😖
試下味道又真係值唔值先🤔
(左上)[中東蜜餞-蘋果乾]見到包裝紙上嘅阿拉伯文就已經覺得非常特別,同款其實仲有無花果乾,梅乾,仙人掌🌵乾😱,雖話係乾但其實食落好似啫喱嘅口感,而且係非常甜😦,甜到有少少溜...
(右上)同(左下)舊‘鳴門卷’成份一樣所以唔多講,只係佢嘅鳥結糖成份多啲所以再甜啲😊
(右中)[玫瑰花🌹鳥結糖]一打開包裝紙已經好大陣玫瑰乾花瓣嘅香味,食落一陣清香,記特別👍🏻
(右下)[中東椰棗,堅果仁,腰果,開心果乾軟糖]顏色漸近黑色,係用上中東特產椰棗Dates製成,聽講營養價錢非常高,食落酸酸地又唔會太甜,幾特別,雖有幾款果仁但食落其實都差唔多.
雖然真係好有特色,但真心成舊水先得個幾粒堅係貴,買兩三粒就還可以嘅,但any 肥都係一間好特別嘅鋪頭,裡面仲有中東出產嘅朱古力,就算唔啱食,入嚟開下眼界都非常值得👍🏻
2017-12-07 2754 瀏覽
平時也很少吃朱古力,先前在這買了一些朱古力,但沒有時間吃,今天拿出來吃,想起來不如追加一個食評吧。這裏的朱古力不知款式很多,而且最欣賞100%朱古力和鹽味朱古力,雖然價錢不便宜,但是絕對對得起這個價錢,相對外邊買的名牌朱古力實在完全地給他們比下去,一般的朱古力很甜好像很好吃,但這個朱古力級別我覺得絕對是屬於享受的級別。
  • 100%朱古力
  • 鹽味朱古力
2014-09-17 4348 瀏覽
曾經在九龍城廣場經過過這間風格獨特甚有異國風情的糖果店,入內逛逛放滿了林林總總的糖果,主要分成手製糖果及朱古力類,印象最深刻的是玫瑰花瓣類的糖果,粉紅帶紫的顏,相信深受不少女士喜歡,但由於價格頗貴,所以逛過就算了~這次意外地收到朋友送我的一小包土耳奇糖果~真是滿心歡喜呢~~先來個大合照,這小包裝袋內包括了6款糖果,實際的名字我也不太清楚,就以材料及質感為它們先改個名字,方便分類吧,有玫瑰花瓣開心果脆糖、玫瑰花瓣開心果軟糖、玫瑰花瓣鳥結糖、開心果鳥結糖、開心果軟糖及杏浦開心果軟糖,大約需要$80吧. . .玫瑰花瓣開心果脆糖打開包裝後,已聞到一陣清新玫瑰香,上面鋪上了一片片碎身紫紅色的玫瑰花花瓣,十分貼伏,薄薄的一片脆糖當中還加入了開心果微粒,口感有點像常吃的花生糖脆片,而面上的花瓣令脆糖增加了些少嚼感,然而花瓣質感有點嚡口,但玫瑰花味欲意想不到的香濃,入口清香,玫瑰花香充斥著口腔,用了味道較淡的開心果取代一般的花生,杏仁,令玫瑰味更為突出,不會被杏仁香蓋過,但略嫌甜度相對較高玫瑰花瓣開心果軟糖長方型的開心果軟糖外層以玫瑰花花瓣包裹著,花瓣較上一粒的鬆散,打開包裝後,有零碎的花瓣散落,這
玫瑰花瓣開心果脆糖
玫瑰花瓣開心果軟糖
長方型的開心果軟糖外層以玫瑰花花瓣包裹著,花瓣較上一粒的鬆散,打開包裝後,有零碎的花瓣散落,這個口感較為豐富,厚厚的軟糖,咬下去時煙煙韌韌,開心果粒帶少許脆身.應說成脆中帶淋吧. . .不會發出"咯咯"聲,很喜歡這個質感,另外,在玫瑰花瓣的襯托下,又是散發著一陣玫瑰花的清香,但由於軟糖較為大粒,另外,玫瑰花香較脆糖為低,而且軟糖不算太甜,混合淡味的花瓣後,感覺甜度適中~
玫瑰花瓣鳥結糖
形狀較為可愛,圓圓的一小粒,活像一棵小花球,以一個小紙托所盛著,上方當然也是黏著滿滿的花瓣~然而一咬之下,質感較軟糖淋身,沒了那種煙煙韌韌及黏黏的感覺,反而比較鬆散,而開心果粒也是淋中帶點口感,有著少許牛奶香,但不算濃郁,但牛奶香配上開心果粒,竟然更能突出開心果味,甜度中等,但當然玫瑰味就會再淡一點~
開心果鳥結糖
至於開心果鳥結糖,這款實在不太適合我,先從外形說起,外層由一層密密麻麻的開心果碎所壓成,口感較玫瑰花瓣的硬身,內裏也是牛奶鳥結糖混合著開心果碎,而口感除了外面較硬之外,其餘與玫瑰花瓣鳥結糖大致相同,最大的問題是鳥結糖竟然帶有強烈令我怕怕的薑味!味道有如薑糖一般. . . 若果你是熱愛薑類製品的話,這款絕對能滿足你的需求,但像我一樣的. . 就不要試了. . .
開心果軟糖
估計製作時搓成圓柱狀再切成一件件,可清楚看到開心果粒的橫切面,份量蠻多~非常吸引!軟糖質感有點像硬身的麥芽糖,煙煙韌韌的口感,帶點獨特的香味,不知是不是土耳奇特別的香料,混合了大大粒的開心果粒,咬落也是帶微脆及帶點煙韌,加強了口感,煙韌感較玫瑰花系列更強,每啖也需要慢慢細嚼呢~
杏甫開心果軟糖
最後的是杏甫開心果軟糖,特別之處是,有一個橙黃色圓形中空的杏甫圈圈包裹著一件開心果軟糖~杏甫甜甜的,韌性較強,比軟糖硬身,帶點果香,與開心果軟糖同吃令口感比前者更為豐富,但由於杏甫味相對上較其他部分的濃郁,所以軟糖本身的味有有點被蓋過了~如果喜歡乾果的朋友,應該會頗喜歡這款,但最後兩款比較重身,相對上也比較貴呢~感覺上玫瑰系列會比較抵吃~
外賣自取
$80 (其他)
2014-01-31 2355 瀏覽
I was given some chocolates over the new year so decided to write about them.The silver and gold ones were chocolate filled with cornflakes, it was quite fun eating this because it was loose cornflakes inside.The green one was chocolate filled with deliciously creamy caramel.For candied aubergine, candied cactus and pistachio nougat, please read my previous review:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2052202&tc=sr2&con=rvw

外賣送餐
用餐優惠
其他
2013-10-21 1989 瀏覽
印象中,已有好一段時間無去過九龍城!  那天放工,我在上環搭巴士到九龍城,途中塞車花上大約半小時!  結果,超過一小時才到達九龍城!在九龍城,我只認得九龍城廣場!一於走來逛一逛! 我真是很久也沒有去九龍城廣場,商場的 style 也改變了!  商舖更加不在話下!行到 LG 層,見到一間很特別的店子!名叫 <阿里吧吧 Ali Baba>!我被玻璃窗裡的 "神燈" 所吸引!  好奇之下,走入去看看! 外籍老闆見我走入去,熱情的招呼我!並告訴我,店內售賣來自土耳其的糖果!  以重量計算 $68/100克! 我在這裡兜了一個圈,眼見包裝精美的土耳其糖果,也忍不住手把糖果逐粒逐粒放入袋! 我買了 7 粒糖,卻花上 $66! 平均每粒糖大約 $10!好貴啊! 開心果鳥結糖整粒糖充滿開心果,超有咬口!  奶香味比台灣牛奶(牛軋糖) 鳥結糖更遜一籌! 玫瑰花糖整粒糖舖滿玫瑰花瓣,花香濃郁!拿走包裝紙托,猶如一個迷你的玫瑰花球,相當精緻迷人!  食起來有輕微薑味,糖身煙韌! 玫瑰花果仁糖糖身煙韌!表面舖滿玫瑰花瓣,散發玫瑰花清香!份外誘人!  果仁包括開心果
印象中,已有好一段時間無去過九龍城!
 那天放工,我在上環搭巴士到九龍城,途中塞車花上大約半小時!
 結果,超過一小時才到達九龍城!

在九龍城,我只認得九龍城廣場!一於走來逛一逛!

商舖更加不在話下!

好奇之下,走入去看看!
 以重量計算 $68/100克!

買了 7 粒糖,卻花上 $66!
開心果鳥結糖
整粒糖充滿開心果,超有咬口!
 奶香味比台灣牛奶(牛軋糖) 鳥結糖更遜一籌!
玫瑰花糖
 食起來有輕微薑味,糖身煙韌!
玫瑰花果仁糖
糖身煙韌!表面舖滿玫瑰花瓣,散發玫瑰花清香!份外誘人!
 果仁包括開心果、合桃等,依然鬆脆!內外兼備!
玫瑰花果仁薑糖
入口煙韌!混合玫瑰花水,滲出玫瑰花清香!
 帶有微微的薑味,中間夾雜果仁粒,增添嚼勁!
玫瑰花果仁薑糖
2013-09-05
外賣自取
$66 (其他)
2013-03-23 1353 瀏覽
這些糖果是舅舅帶來賀年的,姑且先品嚐糖果的味道,不必去計較它的價錢。四大類糖果,有花樣的,果仁的,蜜餞的和乾果類,唯獨缺少了朱古力。三種外層同樣是粉紅色的玫瑰乾花,很女性化的糖果,玫瑰花茶飲過不少,直接把玫瑰花送入口中還是第一次,不太習慣,口感像紙碎,但的確花香滿腔,不愛香水味的朋友,應該不會喜歡吃。夾心有軟硬之分,軟的好像是蛋白糖,搓入了果仁;硬的是四方型的糖膠花生糖,比較薄身。另一種糖果,主角是開心果,跟我們常見的廣東花生糖有點相似,口感亦有軟硬之分,味道不會很甜。然後試蜜餞類的糖果,士多啤梨一看就能認出,但已經吃不到原味,味道和口感有點像我們傳統餸中藥時吃的加應子。其餘兩種完全打成果蓉,有很濃的果皮味。這類糖果比較濕潤,存放時間應該不可太長。最後試乾果類糖果,不同顏色的原隻棗子,中間夾住合桃仁或是開心果仁,很天然的味道,健康的纖維素,完全無添加。

搓入了果仁;硬的是四方型的糖膠花生糖,比較薄身。
味道不會很甜。
這類糖果比較濕潤,存放時間應該不可太長。
很天然的味道,健康的纖維素,完全無添加。
外賣自取
曾經在灣仔會展的美食博覽買過一些土耳其糖果,之後一直念念不忘,上網找了很久終於被我找到了,專程開車到九龍城尋找我的最愛糖果,可惜9:00pm已關門,只好再次登門造訪了~店子裝修充滿中東色彩,還放了一些具中東特色的裝飾品,店員熱情地介紹不同的特色糖果,感覺親切~糖果款式很多,琳琅滿目,除了糖果及朱古力外,店內還有一些乾果及其他土耳其特產,例如少有的無花果醬($60),以往我買無花果醬通常是在澳門舊浦京賭場內的麵包店,那是自家製的,十分清甜美味~這次一定要買被我喻為最美味之糖果"玫瑰花+開心果脆糖",一試難忘喔~大部分糖果及朱古力($60 100mg),我算過大概$11粒,價錢偏貴,一包大概$200多元,每次當我開心的時候,我會獎勵自己食一粒,哈哈~玫瑰花+開心果脆糖方形脆糖,表面舖滿玫瑰花瓣,內裡是加了開心果的脆糖,脆糖甜度適中,加了開心果脆香中帶甜,味道的層次豐富,精彩還是那玫瑰花瓣起的作用,那玫瑰花花香久久還留在口腔內,好像喝了一杯香濃的玫瑰花茶一樣~牛奶朱古力配榛子果仁(原粒7粒)花形的牛奶朱古力是用原粒榛子果仁做的,用了7粒砌成花形,食朱古力時感覺像食脆餅,每食一口朱古力就能食到
9:00pm已關門,只好再次登門造訪了~
紹不同的特色糖果,感覺親切~
在澳門舊浦京賭場內的麵包店,那是自家製的,十分清甜美味~

玫瑰花+開心果脆糖
牛奶朱古力配榛子果仁(原粒7粒)
花形的牛奶朱古力是用原粒榛子果仁做的,用了7粒砌成花形,食
朱古力時感覺像食脆餅,每食一口朱古力就能食到一至兩粒榛子果仁,很滿
足啊!平時的朱古力大多只是一粒,這是7粒喔!這是第二推介~
土耳其軟糖(玫瑰花味)
這是店員極力推介的,她說是剛剛才有貨,類似甚麼限量或是季節性產品,
於是我就決定試試,軟糖外有一層白色糖粉,內裡是粉紅色軟糖,咬下去除
了食到糖粉的甜味外,還慢慢滲出淡淡的玫瑰花的香味,個人十分欣賞!
這是第三推介~
開心果鳥結糖
鳥結糖很煙韌,開心果及鳥結糖比例各一半,所以咬下去既可食到開心果香
也能食到鳥結糖的牛奶甜味,不過我還是喜歡脆食的鳥結糖~

杏桃開心果鳥結糖
加了杏桃的開心果鳥結糖味道更佳,黃色的杏桃甜中帶酸,杏桃包着鳥結糖,
像三文治,一次可以食到幾種不同的味道,十分可口~
仙人掌糖
這是真的是原件仙人掌,我還是第一次食仙人掌,那些表面的刺針已除去,
仙人掌肉爽口,口感像腌過的脆梅,但是味道很甜,甜到竟然食到糖粒,確
實甜得有點誇張,仙人掌中間有種子粒,雖甜但是咬下去有點硬,可能食不
慣的原故,不太懂得欣賞~
店員提醒這種仙人掌糖有輕瀉作用,不能多吃~
玫瑰花香草味鳥結糖
鳥結糖是傳統的牛奶糖配花生粒,牛奶味不算太甜,鳥結糖面舖上密密一層
玫瑰花瓣,美麗很來又清香!咬下去會有玫瑰花香及淡淡香草味,清新怡人~
杏仁開心果香草味鳥結糖
開心果蓉包着鳥結糖,開心果蓉滲出淡淡的香草味,而鳥結糖是配杏仁粒,
杏仁不夠脆,但是整體的配合也不錯~
無花果糖
正確來說是乾果不是糖果,這是一整粒無花果,味道有點像蜜餞,土耳其出
產的無花果一向都很清甜,這個也不例外~
這店子的糖果種類繁多,而且大部分也都是特色地道貨品,在外面很難找到,
我決定再去買多一大包放在新年的全盒,好讓親友們也試試這些土耳其糖果~
2012-01-07
2012-01-12 705 瀏覽
都已是個多月前的事了,某一天,路過九龍城廣場,我因為一時興起,入到這間之前曾經多次經過,但都不曾入內買過任何糖果的糖果店,誰不知竟然碰到一位舊時相識,正是店中唯一的女服務員。不見數年,原來她已成為這間糖果店的員工,正在殷勤好客地售賣這兒琳瑯滿目,造型漂亮,色彩繽紛的各式土耳其糖果。這一天,我在買朱古力的同時,也和她談了好一會,敘了一下舊呢!酷愛吃朱古力,特別是黑朱古力的我,這天買的主要都是黑朱古力,這兒的朱古力種類實在十分繁多,教我看得眼花瞭亂,結果在左挑右選下,才終於買了大約七,八顆較有興趣嘗試的款式,再加上唯一一粒的蜜餞糖果回家慢慢享受。這裡朱古力的其中一個特色是使用了大量土耳其、敘利亞等地盛產的乾果和果仁,好像棗子、無花果、杏仁、開心果、榛子甚至橙皮等為材料,而著名的大馬士革玫瑰也成為了製作朱古力的材料之一。而也許少不免因為遷就香港人不愛吃太甜的糖果的關係,這裡的朱古力味道都不會太甜,甜味可算十分適中,而且味道都很不錯,我尤其喜歡的是這兒朱古力使用的材料不像平日吃的那麼普通,雖然這兒的糖果和朱古力少不免因為在香港較為少見而賣得比較貴,始終還是一些在香港較難吃到的特色糖果,偶然買來
,我尤其喜歡的是這兒朱古力使用的材料不像平日吃的那麼普通,雖然這兒的糖果和朱古力少不免因為在香港較為少見而賣得比較貴,始終還是一些在香港較難吃到的特色糖果,偶然買來吃吃,逗逗自己開心,也挺不錯呢
外賣自取
$70 (其他)
2011-05-28 400 瀏覽
很偶然地發現這店鋪、進內閒逛、有很多種類朱古力、低糖乾菓、琳瑯滿目、五顏六色、睇得我、忍不了手購買一些、因為賣的是中東地區來的朱古力及乾菓、很多連名稱也未聽過、甚麽低糖份啤梨乾、蘋果乾一大堆再加上靚包裝朱古力、玫瑰花芝麻朱古力、甚麽棗子之類、講真我聽完都唔記得、個位店員姐姐又好有耐性同我講食物嘅搭配呀、又不停推介食物給我、忍唔住手買左...其實價錢都偏貴、一細包自選糖果要成百蚊、買左都忍住唔食、、可以講係買黎送俾自己女朋友或者老婆、佢就一定鐘意、自己食?noway 嘞、總括講係情人節嘅禮品店、氹女朋友嘅除左送花之類嘅第二選擇。
大隻字寫住無糖!不過真係貴左少少咯!
有中東色彩門面、起初以為係賣古董添。
有特色嘅禮品籃
2011-05-27
5 分鐘 (外賣自取)
有特色嘅禮品籃
有中東色彩門面、起初以為係賣古董添。
大隻字寫住無糖!不過真係貴左少少咯!
  • 中東曲奇餅、餅上面有蜜糖加橄欖油、越食越想食。
2011-03-26 451 瀏覽
又是食團年飯買的手信, 用來放全盒。(跟三年前的情況一模一樣! 不過賣這樣冷門的食物的店, 可以在租金高昂的大商場內屹立不倒, 總有其過人之處吧。)今次貼下圖啦。糖果的款式琳瑯滿目, 但這次主力買朱古力。下圖的各樣買了共 $141, 不便宜的。店內放在雪櫃的 pralines 更加是貼近名店的價錢。先說藍色的, 是無糖的黑朱古力, 店內的介紹說是鹹的 (!!!), 吃過才知是高濃度的黑朱古力 (我想起碼有 90%), 甘味非常強勁, 真是要經過長期特別訓練才好試... 粉紅色長方形的好像是榛子味夾心的, 味道正常一點。橢圓形的兩顆朱古力, 橙色包裝紙的是無花果夾心的黑朱古力, 是完整一大顆的無花果乾在朱古力裡面的! 不用多說, 超級好吃! 一定要試!深棕色紙的就是黑朱古力裹著椰棗, 椰棗裡本來是果核的地方, 釀了顆杏仁 (倒像俄羅斯娃娃!)。椰棗杏仁是中東很流行的小食, 去年去杜拜旅行時是吃到上癮的! 不過就是很甜, 但這個有黑朱古力包著就不是甜的太過份, 而且有香脆的杏仁增加一下口感。還有, 我這玫瑰花粉絲買了不少玫瑰花味的糖果, 例如這個玫瑰開心果黑朱古力, 餡兒是玫瑰花醬和開心果

今次貼下圖啦。
糖果的款式琳瑯滿目, 但這次主力買朱古力。

粉紅色長方形的好像是榛子味夾心的, 味道正常一點。

還有, 我這玫瑰花粉絲買了不少玫瑰花味的糖果, 例如這個玫瑰開心果黑朱古力, 餡兒是玫瑰花醬和開心果, 吃完會變香香公主呢!
另有走朱古力的版本 (就是透明膠紙包著, 很艷紅的那幾顆), 就只有玫瑰花瓣加開心果, 美麗多了, 登時玫瑰香味襲人, 食感是脆口的, 但我覺得偏甜。

想純粹一點吃玫瑰花香味的, 我推介像禮物一樣, 粉紅金色散尾包裝紙的, 是玫瑰果醬 (含花瓣的!) 朱古力, 送給情人吃, 包保冧死佢, 我說的。
2010-10-07 318 瀏覽
下午到「九場」(即九龍城廣場,中學時代的簡稱至今仍改不了口) 買東西,目光忽被這色彩繽紛的店子吸引,原來是一間售賣中東糖果、乾果、果仁的店舖。好奇的踱步進內,本來並沒打算要買些什麼。老闆熱情的端來果仁朱古力讓我試吃;想是他見我的目光一直沒離開過那些顏色艷麗的玫瑰開心果脆,他又給我切了小片讓我試試,又說果脆才剛空運到,所以口感香脆。一試果真不錯,開心果仁夠香脆、加上淡淡玫瑰花香,這小吃馬上討我歡心 ($55/100g)。店員小姐又給我試了原粒野生無花果 ($100/盒),果實的原味真好﹗老闆再介紹送禮之選 -- 曲奇禮盒 (約$180/盒),包裝挺精美的;問我要否試試。我便不客氣的接過他手中的無糖果仁曲奇:牛油香跟原味果仁配合得宜,不能不試﹗

rose crisps with pistachio nuts
great varieties
2010-10-06
外賣自取
  • 玫瑰開心果脆、野生無花果、無糖曲奇
2009-12-27 240 瀏覽
At first, I didnt realise this little shop sold delicacies of dried fruit and chocolate.When I went it, I was amazed at the selection, very rare and exotic choices of dried cactus fruit, dried figs, dried dates, dried apricots, dried apple, dried aubergine and various nougats.One of the pistachio nougat I tried was interesting, it was pistachio in grape jelly, the grape taste was real grape extract too, rather than the fake grape essense or the wine flavour type.My favourite nougat was the pista

My favourite nougat was the pistachio nougat sandwiched between the apricot, the nuttyness and sweetness of the nougat infused with the sour fruitiness of the apricot.

The candied fruits tasted quite the same for most of them, except for strong tasting fruits such as dates, or strawberries, the candied cactus fruit had a waxy skin, just like the dates, and many rock hard seeds in it too.

The candied aubergine tasted starchy.
For middle eastern delicacies, they contain alot of figs, dates, and apricots.