2023-08-31 89 瀏覽
食完夜晚經過阿波羅諗住食下飯後甜品,原本諗住就咁買個雪糕,但見到乳酪雪糕又心郁郁想試下。佢個牌有幾款唔同嘅配料可以揀,我記得嘅有芒果、藍莓、士多啤梨、蜜瓜同麥提莎,我哋就揀咗藍莓同麥提莎。原本諗住藍莓同麥提莎係後加上去,可以一粒一粒咁食。點知見佢攞杯乳酪雪糕出嚟,加埋藍莓同麥提莎入去一齊攪,有少少超出我預期。味道其實唔錯,甜甜酸酸咁幾好食,不過麥提莎我都係中意原粒食,下次會揀下其他生果,聽到有個人order藍莓蜜瓜,唔知係唔係perfect match呢,搵次試下先!

藍莓麥提莎乳酪雪糕
2023-08-29
外賣自取
藍莓麥提莎乳酪雪糕
2023-02-28 130 瀏覽
一直以為阿波羅只係賣乳酪,原來都有魚旦燒賣賣。佢嘅魚旦/魚肉燒賣有兩個價錢,分別係$8/5粒,同$13/10粒,都算抵食,而且鋪頭係商場入面,感覺乾淨啲啲😆🔅魚肉燒賣 $13/10粒味道正常,習慣加辣,不過呢度只有辣油而無渣,就稍稍欠咗份香口感覺。

🔅魚肉燒賣 $13/10粒
魚肉燒賣
魚肉燒賣
外賣自取
2023-01-25 63 瀏覽
今日嚟到沙田呢邊行街🤍行到餓餓地見到呢間阿波羅~就入嚟買啲小食試下✨阿波羅平時都無仔細行~原來都有好多零食、雪條、雪糕、小食、冷藏食物賣😆😆見到小食有好多款~好似中學嘅小食鋪一樣,我就買左一份咖哩魚蛋$13@10粒~咖哩魚蛋味道濃郁可口,爽口彈牙,是性價比極高的小食🍥🍥🍥阿波羅即使沒有光鮮亮麗的裝潢和空調,那種充滿人情味的感覺才是大家回味的✨店員姐姐都好好人~本身想叫埋燒賣🥹但係未蒸好

#chuchuinshatin—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍦strawberry x maltesers magic yogurt—前排好多bloggers介紹阿波羅既乳酪雪糕🍦小學屋邨大🍬見證無乜生意既阿波羅一直屹立不倒唔通呢款雪糕真係咁好味🤭🤭—行開禾輋 見到呢間阿波羅有賣雪糕😍當飯後甜品試試🫶🏻🫶🏻🤭見網上最多人推薦maltesers溝berries🤍♡首先不得不讚嘆姐姐純熟既手勢🫶🏻🫶🏻〰️雪糕螺旋扭紋好靚🤤✨✨♡味道就覺得無其他食評講到咁驚為天人🤣可能我偏愛奶味重既雪糕🤔覺得呢款雪糕冰感好重🤔🤔首先🍓味係靠frozen berry即制呢點有好有壞〰️〰️好處係佢用真🍓〰️感覺無乜多餘既添味劑但同時帶來缺點🟰缺乏原先🍓應有既甜味同質感(因為急凍左溝埋啲麥提莎碎食落口好crunchy😐覆蓋左雪糕應有既奶滑質感🫣所以成個感覺似咬雪糕多過食雪糕😣—當然呢個係我個人食完既感覺啦😆🤭都真係好多朋友話好好食🤔相信其他人試唔同既味道唔同既配搭會有唔同既感覺😽🌸🌸—💰hkd $38 (任選兩款味道🥨)📍 Appolo Shop 231, 2/F, Wo Che Plaza, 3 Tak Hau
#chuchuinshatin

所以成個感覺似咬雪糕多過食雪糕😣

當然呢個係我個人食完既感覺啦😆🤭
都真係好多朋友話好好食🤔
相信其他人試唔同既味道唔同既配搭會有唔同既感覺😽🌸🌸

💰hkd $38 (任選兩款味道🥨)
📍 Appolo
Shop 231, 2/F, Wo Che Plaza, 3 Tak Hau Street, Sha Tin
🌈🥨welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu
2022-07-23 52 瀏覽
夏天熱到融 最啱食番杯雪糕🤤最近大熱的阿波羅乳酪雪糕 係童年既回憶❤️-乳酪雪糕$38可以自選2款材料, 有水果類, 例如西瓜、荔枝等, 亦都有甜品類, 例如麥提莎、oreo等...姐姐會先倒左杯乳酪雪糕入去, 之後仲倒埋你簡既材料入機🤤真材實料👍🏻🍴藍莓+Oreo乳酪雪糕朋友仔原本係想簡麥提莎+oreo, 但姐姐話會細杯d🥲, 所以最後就簡左藍莓🫐代替, 但oreo真係得好少, 佢淨係會放一塊, 所以都唔係好食到有oreo既味道🍴士多啤梨+芒果呢杯就士多啤梨味🍓比較出, 食到最尾先食到芒果味🥭,但2杯雪糕都係濃乳酪味✨🤤📍阿波羅@沙田禾輋廣場2樓231號舖好多地方都有分店! 但好似有d店係無賣乳酪雪糕🥲去之前記得上網望下, 唔係真係熱到融左都無雪糕食啦🥹
乳酪雪糕$38

🍴藍莓+Oreo乳酪雪糕

🍴士多啤梨+芒果

📍阿波羅@沙田禾輋廣場2樓231號舖
2022-07-21 40 瀏覽
試試阿波羅爆紅乳酪雪糕 見到最近網上好多人講呢杯雪糕 咁岩路過阿波羅 望一望餐牌 竟然要$43/杯 但又幾多人排隊買 擺明覺得佢唔抵情況下都照買咗一杯 睇吓會唔會有驚喜.呢日叫咗一杯⭐️雜莓乳酪雪糕$43賣得呢個價位 評價絕對要嚴格好多佢個做法 係預先雪好左一杯乳酪再加入大概半杯 急凍水果 藍莓 雜莓打碎攪勻而成 就好似麥旋風咁🤦🏻‍♀️做法方面比較求其 可以見到 我個杯都冇攪勻🤦🏻‍♀️有明顯白色 食落乳酪唔算甜 都唔滑🤦🏻‍♀️雪糕係十字條紋 空間感好多 完全唔實淨🤦🏻‍♀️如果壓一壓佢 應該望落份量會少一半網上話 咩完美六圈半 今日我呢杯就冇啦始終大家都係一杯乳酪份量 唔會整到太大杯👌🏻但都食到大量急凍莓 食到果籽碎 係佢優點🤦🏻‍♀️但呢個價錢又貴 份量少 雪糕又唔係高質 搞唔掂呢個價錢 可以搵到好多 好過佢既雪糕選擇.整體評價 直升機又要出動啦 伏伏伏伏伏其實只要有雪櫃 同攪拌機 求其自己都整到一杯低評分既雪糕 對我黎講$15-$20都唔會買就咁買杯乳酪開食d $43杯 真係求其搵間都滑過佢仲未計衛生問題 佢地奶製品 攪拌機 長期唔洗 再整比下位除此之外 以上評價 參考左 石板街嗰間me
呢日叫咗一杯⭐️雜莓乳酪雪糕$43
就咁買杯乳酪開食d $43杯 真係求其搵間都滑過佢
仲未計衛生問題 佢地奶製品 攪拌機 長期唔洗 再整比下位
除此之外 以上評價 參考左 石板街嗰間messina
人地中環核心地段 仲要每球都實淨 有40幾隻味
最重要係每球雪糕 即使係雪芭都做到好滑 所包含既技巧唔係一般人做到 而且爆濃味(例如朱古力/開心果)性價比高好多
衛生 服務 環境 用料 口感 相比之下 高下立見
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#hkfunfoodrecord以身試伏
#阿波羅 (沙田)
地址:沙田德厚街3號禾輋廣場2樓231號舖
抵食:0/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #沙田美食 #雪糕 #甜品 #甜筒
2022-06-22 52 瀏覽
樓下果間阿波羅執左,成日都好掛住佢嘅鮮果乳酪雪糕😭今日出完沙田新城市,諗住近近地,行去瀝源買返杯啦,點知去到去先知原來果間無鮮果乳酪雪糕嘅😱熱辣辣,無計啦,唯有行去禾輋分店🌈阿媽其實都好like,點都要帶佢行過黎買返杯食😋🥭🥥芒果椰子 ~ 大推👍🏻芒果超級清甜,仲食到淡淡椰子味,消暑解渴👍🏻🍓🥥士多啤梨椰子士多啤梨甜左d,蓋左椰子味p.s. 辛苦姐姐,星期日得一個人返工💪🏻又要收$ 又要唧乳酪雪糕🍦
樓下果間阿波羅執左,成日都好掛住佢嘅鮮果乳酪雪糕😭
阿媽其實都好like,點都要帶佢行過黎買返杯食😋

🥭🥥芒果椰子 ~ 大推👍🏻
芒果超級清甜,仲食到淡淡椰子味,消暑解渴👍🏻

🍓🥥士多啤梨椰子
士多啤梨甜左d,蓋左椰子味

p.s. 辛苦姐姐,星期日得一個人返工💪🏻
又要收$ 又要唧乳酪雪糕🍦
2022-06-19
10 分鐘 (外賣自取)
  • 芒果椰子乳酪雪糕
2019-11-09 325 瀏覽
曾經有一時,香港出現了一個 Frozen Yoghurt 熱潮。當時,各大飲食雜誌都嚴選了那一間 Frozen Youghurt 店最好。當然,上榜的,都是當年最時髦,最吸引年青人的店啦。不過,當中有一間長期在榜內的店,名字在各年齡層人士的心目中都佔有地位的。這間店,並不時尚,但就是人人都知道,他們的雪糕同即製的水果 Yoghurt,是百吃不厭的。而這一個早已經家傳戶曉的名字,就是《阿波羅》。相信大家細細個已經聽過《阿波羅》這一個名字。當年的的雪糕三文治、Monaka、鯛魚燒、Magic cone等等,陪伴我們許多年了,而且,到了今時今日,以上的雪糕產品,依然是超市熱賣的雪糕商品之一。然而,來到《阿波羅》的門市,大家追求的,就不再會是以上的幾種了。《阿波羅》門市,最吸引大人小朋友的,除了一球球的雪糕之外,就是用上了各種不同雪藏水果,打碎混合乳酪的美味 Frozen Yoghurt。當年盛行的 Frozen Yoghurt,是白色的純乳酪,再在杯邊加上各種的配料。味道的確是美味,但水果同乳酪分開,始終美中有不足。《阿波羅》的就不同了,他們把水果同乳酪,一併放入一個獨特的雪糕機,打成一個有

當年盛行的 Frozen Yoghurt,是白色的純乳酪,再在杯邊加上各種的配料。味道的確是美味,但水果同乳酪分開,始終美中有不足。《阿波羅》的就不同了,他們把水果同乳酪,一併放入一個獨特的雪糕機,打成一個有色有味的水果味乳酪。通常,大家都喜歡兩種水果混合。芒果加上椰子,香味十足的椰子,酸甜並重的芒果,附在乳酪上,加強了美味。
另一杯是西瓜加上哈密瓜,這一個口味,酸甜並重,直接令到這乳酪充滿了水果味。啖啖的果香,啖啖的酸奶味道,果味為重的乳酪,無論是 Frozen 的,或是液態的,水果同乳酪混合在一起,就是美味倍增。
香港本土的美味,價錢平民,多年來,這《阿波羅》深入了大大小小市民的心中,由大人同細路仔,應該都無一不會不知道《阿波羅》這一個雪糕名字。此外,部份的《阿波羅》店,更是一間小食店,要吉串魚蛋,要隻鹵水雞肶,要魚伕燒賣,都可以找得到,是中學生們的恩物。
$30 (其他)