2023-12-07 346 瀏覽
真係好耐冇去西九龍中心了😗food court 嘅食物好似都轉咗啲仲多咗啲餐廳🍴唯一不變的是坐位都不是太舒服😹😹🔺貴妃雞卷拌麵套餐 $58有幾款醬汁選擇,今次揀咗最熱門的沙茶醬😚成個面真係好夠味但係唔會好重口味🙌🏻貴妃雞卷特登揀咗燶啲的,外皮微脆啖啖肉😆配料還有滷水豆腐醃蘿蔔,麵就偏淋少少~🔺魚丸湯套餐包括了湯,係即叫即整的!!姨姨話魚丸湯整定就唔好食🤣湯真係超熱,魚丸有大概10粒都頗彈牙的❣️🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔺貴妃雞卷拌麵套餐 $58

🔺魚丸湯

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
星期一晚放完工攰攰地,去西九揾下有咩食。跟住叫左個現燙魷魚伴飯。飯既份量正常、魷魚彈牙。白飯既份量同豉油既比例係1:1,唔係驚啲魷魚會好味得滯,到最後淨係要爬白飯。因為個老閭好捨得落豉油,成個飯啲䰙油落到好似平過水咁。跟本咸到要洗腎,食完啲魷魚之後,完全咸到食唔到落去。
星期一晚放完工攰攰地,去西九揾下有咩食。
跟本咸到要洗腎,食完啲魷魚之後,完全咸到食唔到落去。
2023-05-22
2023-04-23 380 瀏覽
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 深水埗|大Luk 腸 $18 小食/台式📍地址:阿佳拌麵 (深水埗)深水埗欽州街37號西九龍中心8樓8F77-79號舖🌭貴婦雞肉卷 $18正正正 足料到呢 食呢去罪惡感真係返哂嚟🤣 但真係好好食 等嘅時間又唔太長🏠環境位於西九龍中心頂層的food court 其實一直係到好耐了 座位設計本身就是難座 🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 深水埗|大Luk 腸 $18
小食/台式

📍地址:阿佳拌麵 (深水埗)
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓8F77-79號舖

服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
貴婦雞肉卷
貴婦雞肉卷
2022-10-26 596 瀏覽
成日都經過葵廣間阿佳, 但一直都冇幫襯過, 朋友話麻麻地好食今次去到西九food court想食台灣野, 見到呢間幾抵又冇乜人, 決定一試叫左招牌肉燥飯, 再追加夜市白魚蛋*招牌肉燥飯+夜市魚蛋*一開始睇佢咁細盒, 以為一定食唔飽, 點知飽到上心口肉燥好多, 食到尾都仲係每一啖飯有肉燥, 味道夠濃, 色水夠深豆腐睇落好深色以為好咸, 食落又正常, 口感好好雞蛋係流心, 魚蛋冇乜特別, 但$5有4粒真係超值*貴妃雞卷拌麵+魷魚*朋友叫左雞卷麵加魷魚麵質偏淋, 味道有少少鹼水, 份量唔夠飯咁飽肚雞卷偏油同淡味, 冇一試難忘嘅感覺魷魚尚算煙韌, 靠個汁令到佢有味, 整體麻麻地*台南生煎包*生煎包真係超級抵, $10/3粒唔算好油, 但個皮好厚, 肉唔係太多, 正常味道如果唔夠飽想塞飽自己, 可以追加呢個其實之後都再去幫襯左好多次總括黎講, 我推薦食飯多過拌麵同埋個肉燥飯真係好出色, 大家一定要試!
叫左招牌肉燥飯, 再追加夜市白魚蛋
招牌肉燥飯+夜市魚蛋
*招牌肉燥飯+夜市魚蛋*
一開始睇佢咁細盒, 以為一定食唔飽, 點知飽到上心口
豆腐睇落好深色以為好咸, 食落又正常, 口感好好
雞蛋係流心, 魚蛋冇乜特別, 但$5有4粒真係超值
貴妃雞卷拌麵+魷魚
*貴妃雞卷拌麵+魷魚*

朋友叫左雞卷麵加魷魚
麵質偏淋, 味道有少少鹼水, 份量唔夠飯咁飽肚
雞卷偏油同淡味, 冇一試難忘嘅感覺
魷魚尚算煙韌, 靠個汁令到佢有味, 整體麻麻地
台南生煎包
台南生煎包
*台南生煎包*
生煎包真係超級抵, $10/3粒
唔算好油, 但個皮好厚, 肉唔係太多, 正常味道
如果唔夠飽想塞飽自己, 可以追加呢個

其實之後都再去幫襯左好多次
總括黎講, 我推薦食飯多過拌麵
同埋個肉燥飯真係好出色, 大家一定要試!
2022-10-18
10 分鐘 (外賣自取)
招牌肉燥飯+夜市魚蛋
  • 招牌肉燥飯
2022-10-09 366 瀏覽
性價比極高的台式外賣店★招牌肉燥飯 $35分量十分充足,上面有三塊滷水豆腐,海量的肉燥,少量的黃色醃蘿蔔,以及一粒糖心蛋。把所有材料全部攪拌均勻後,每一口飯都包裹煮各種配料,真是十分滿足,再加上這個價錢,加100分!★台南生煎包 $10一份生煎包有四粒,一口大細左右,外皮略略厚了一些,內餡有濃郁嘅蔥味,$10來說都沒有什麼好挑剔了。
性價比極高的台式外賣店

★招牌肉燥飯 $35

★台南生煎包 $10

2022-02-16 511 瀏覽
台灣麻辣牛肉拌麵牛肉嘅質地似係牛腩,食材用得高價,而且煮得非常入味,牛肉好淋,有一絲絲嘅質感,拌麵都非常入味,而且口感好彈牙,味道好濃。烤豬肉腸千頁豆腐拌麵豬肉腸比起平時喺台灣見到嘅冇咁肥,感覺上健康啲,加上我自己本身都唔鍾意食肥膩嘅質感,呢一個非常之適合我,另外加咗千頁豆腐,個質感好似魚蛋,冇諗過咁彈牙,加上滷水汁同樣非常入味,份量亦都好多。蚵仔花枝丸麵線除咗柯仔之外仲有好多其他配菜,蒜蓉同埋芫荽都好足了,味道好濃好似真係喺台灣食到嘅咁,另外加咗花枝丸比起一般嘅爽口。生煎包同平時食到嘅生煎包唔同,呢個係一口嘅size,細細粒的的式式好有趣,包皮好薄,裏面包住啱啱好嘅肉餡,香濃多汁。流心蛋流心蛋嘅蛋白同普通係街買到嘅雞蛋唔同,唔知係因為用過滷水汁嘅關係定點,覺得個蛋白比平常食到嘅更加滑溜。
台灣麻辣牛肉拌麵

烤豬肉腸千頁豆腐拌麵

蚵仔花枝丸麵線

生煎包

流心蛋

2022-01-07
今日同男朋友去西九廣場搵平民美食🤤行過見呢間食拌麵同夜市小食既店舖,聞落好香而且價錢絕對係抵食~就唸住試下🥰鹽水雞拌麵 & 五香牛肉拌麵🍝建議拌麵點配沙茶醬,咸味剛剛好!鹽水雞好嫩滑,五香牛肉都好惹味,份量十分足料!比較推薦大家試鹽水雞拌麵,食過翻尋味😋五香糯米雞卷🐣師傅有烤過外表,一咬落去脆脆地,入面係香口既糯米飯😚值得讚既位係師傅好細心,連一枝長竹籤一齊烤,食既時候又方便又衛生🥳👍🏻夜市魚蛋🍢因為拌麵已經配沙茶醬,所以魚蛋揀配醬油!熱辣辣彈牙既魚蛋以質地取勝👍🏻個人認為配醬冇所謂,淨係論咬口已經會食上癮😈下次去會再嗌!烏來烤豬肉腸🐽十分驚喜!十分推薦!!🥰🤤烤得剛剛好,外脆內嫩~味道惹味得黎唔會重口味!食多2條都吾會有油膩感😋都係連住長竹籤烤,所以好衛生!

鹽水雞拌麵 & 五香牛肉拌麵🍝

五香糯米雞卷🐣

夜市魚蛋🍢

烏來烤豬肉腸🐽
2022-02-15 200 瀏覽
深水埗西九龍中心嘅阿佳拌麵食材大部分來自台灣而家掃街又唔太衛生又想食下小食都係一個好嘅選擇🔹貢丸麵線 $35揀咗麻辣湯 湯底係杰身嘅所以每條幼麵線都掛住湯食下食下又幾好食😋🔹招牌肉燥拌麵 $35同樣都係揀咗麻辣味蛋嘅流心程度出色👍🏻用上日本蛋食用更安心拌麵撈埋啲肉燥夠曬惹味🔹台南生煎包 $10餡料不多,再豐富啲較好🔹五香糯米雞卷 $22雞皮係出面,脆卜卜入面有啲糯米、豬肉同雞其實食曬成條都飽飽地🔹烏來烤豬肉腸 $22 豬肉腸比平時街邊食開嘅大條📍阿佳拌麵(深水埗)
深水埗西九龍中心嘅阿佳拌麵食材大部分來自台灣

蛋嘅流心程度出色👍🏻
用上日本蛋食用更安心
拌麵撈埋啲肉燥夠曬惹味

🔹台南生煎包 $10
餡料不多,再豐富啲較好

🔹五香糯米雞卷 $22
雞皮係出面,脆卜卜
入面有啲糯米、豬肉同雞
其實食曬成條都飽飽地

🔹烏來烤豬肉腸 $22
豬肉腸比平時街邊食開嘅大條

📍阿佳拌麵(深水埗)
【阿佳拌麵】- 🇹🇼台灣夜市地道美食1.古早現燙魷魚 2.台灣牛肉拌麵3.鹽水雞拌麵 – 加貢丸4.蚵仔麵線5.烏來烤豬肉腸6.五香糯米雞卷7.生煎包🧡魷魚爽口彈牙!沙茶醬好惹味,作為前菜好開胃💚拌麵多選擇,首推牛肉拌麵,多肉,肉質鬆軟。🧡蚵仔麵大大碗,份量好滿足,蚵仔大粒有咬口又鮮甜!💙 見到貴妃雞肉卷係人氣之選,而當日真係賣晒🥲下次一定要試!
【阿佳拌麵】- 🇹🇼台灣夜市地道美食

1.古早現燙魷魚
2.台灣牛肉拌麵
3.鹽水雞拌麵 – 加貢丸
4.蚵仔麵線
5.烏來烤豬肉腸
6.五香糯米雞卷
7.生煎包

🧡魷魚爽口彈牙!沙茶醬好惹味,作為前菜好開胃
💚拌麵多選擇,首推牛肉拌麵,多肉,肉質鬆軟。
🧡蚵仔麵大大碗,份量好滿足,蚵仔大粒有咬口又鮮甜!

少咗煮飯,其實叫外賣自取都係唔錯嘅選擇,發現咗一間台灣菜店原本都係主打外賣自取,而且價錢都比較相宜!貴妃雞卷拌麵+沙茶醬好特別嘅貴妃雞卷,味道好香,具有台灣風味,問店員最推介沙茶醬,同樣提升香味。別具一番風味!面質方面有彈性,而且分量十足,相當豐富。咖喱雞飯都比想像中多好多份量,而且咖喱味都夠晒香,味道唔辣,甜甜地,雞肉唔嚡。性價比都真係高$35就食到!蚵仔面線加大腸少辣魷魚面線少辣食台灣嘢唔少得麵線,辣辣地都好香,我就同屋企人share裏面嘅餸菜,一次過可以試晒三款主打,魷魚有咬口但係唔會太韌;蚵仔粒粒香又唔腥,脹卜卜好飽滿;大腸比較林同入味,加上極多花生及芫荽,超啱我口味。

貴妃雞卷拌麵+沙茶醬

蚵仔面線加大腸少辣

魷魚面線少辣

2022-01-29 71 瀏覽
阿佳拌麵 (深水埗).無得堂食下好多人都會去西九買外賣,今日買台灣野(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 之後再加杯珍珠奶茶🧋.▪️大腸麵線加蚵仔▪️.好耐無食過大腸麵線了🥺好掛住呢個味道,$35超大碗,我地再加一份蚵仔,都係大腸好食啲甜甜地,再加入大量醋正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️烏來烤豬肉腸▪️ .價錢少貴但都幾大修嘅,同一般嘅台灣腸差唔多都好食.▪️貴妃烤雞卷▪️.本身想叫糯米烤雞但今日無🥺佢介紹普通雞卷,都好食咬落有一粒粒雞肉絲!.▪️台南生煎包▪️.$10有三小粒,一口一個,個包皮似手抓餅嘅酥皮!.▪️鹽水雞拌麵加台滷日本流心蛋▪️.呢個都好大份,鹽水雞可以揀原味沙茶同辣味。加左隻流心蛋好正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).📌 阿佳拌麵 (深水埗)深水埗欽州街37號西九龍中心8樓8F77-79號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
阿佳拌麵 (深水埗)

▪️大腸麵線加蚵仔▪️

▪️烏來烤豬肉腸▪️
價錢少貴但都幾大修嘅,同一般嘅台灣腸差唔多都好食

▪️貴妃烤雞卷▪️

▪️台南生煎包▪️
$10有三小粒,一口一個,個包皮似手抓餅嘅酥皮!

▪️鹽水雞拌麵加台滷日本流心蛋▪️
📌 阿佳拌麵 (深水埗)
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓8F77-79號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-28 63 瀏覽
想念台灣既話可以試試西九龍中心呢間阿佳拌麵, 不論招牌設計, 餐單, 外賣盒都極具台灣風味。師傅好有禮貌, 兼顧埋落單, 收銀。🍽台醬牛肉拌麵: 可以揀一種味撈落去, 我想試下原味。牛肉好腍肉質好軟, 唔會過熟而令到個牛好硬。 配菜有3片豆腐, 2片黃蘿蔔, 豆腐好特別, 好彈牙似魚片咁, 唔寡味好食!!^^ 黃蘿蔔好爽, 我婆婆好喜歡食。 麵好彈, 味道好足。🍽咖哩雞飯: 珍珠米好食, 飯香夠煙韌, 咖哩唔辣, 係椰奶味多, 有紅蘿蔔, 雞件滑。‼️個人極力推薦”貴妃烤雞卷”! 外表睇黎好似香腸咁, size似司華力腸, 脆皮, 咬開D肉汁流哂出黎, 入面包住既係滿滿雞肉!! 雞肉鮮嫰多汁, 味道好好, 有D黑椒味, 好推薦熱辣辣即食, 口感十足!!

2022-01-28 53 瀏覽
呢排經常食外賣自取,揀咗間台灣野,嘢食幾抵!大大碗夠晒飽肚都係$35左右,仲可以加錢要啲餸或者另外叫啲小食又得,選擇多多。烏來烤豬肉腸拌麵沙茶醬$35呢款面嘅份量童叟無欺,我咁講男仔都夠飽。啲面嘅份量多到實一實,夠晒飽肚。而且仲要好夠味,我就鍾意食台灣嘅豬肉腸,鹹香得來個外皮有少少脆口,仲有啲甜味。蚵仔面線$35大腸面線$35魷魚面線$35 + 蚵仔$10我同朋友都好鍾意食麵線,濕濕地,最正。有少少似碗仔翅咁,裏面有有芫荽,蒜蓉,花生多多,夠晒味。更加可以按需要選擇辣味,更加惹味。蚵仔粒粒都脹卜卜,大腸入味得來夠林;魷魚爽口唔難咬,大家一齊share就可以食到幾款餸囉!

烏來烤豬肉腸拌麵沙茶醬$35

蚵仔面線$35

大腸面線$35

魷魚面線$35 + 蚵仔$10

2022-01-27 56 瀏覽
又喺紅爆葵廣名物之一,早前喺西九開左分店*招牌肉燥飯 $35 + 鹽水雞 $10肉燥肥肉唔多,醬汁帶出嘅鹹甜適中,份量亦足夠用黎撈飯🥰 伴菜有埋醃蘿蔔、滷豆腐,仲有最鐘意溏心蛋😍 火候岩岩好,內裡呈半熟流心狀,真係好溏心其次,蜂巢豆腐好彈滑,嗦曬啲汁好入味😍鹽水雞鹹香嫩滑,味道都唔錯😋*貴妃雞肉卷拌麵 $35 + 肉燥 $10 配沙茶醬汁會更加帶出油麵既鹼水味,店員將雞卷切開,有冇爆汁就唔知,不過的確烤得好香口,雞皮仲煙煙靭靭*五香糯米雞卷 $35 + 燙魷魚🦑呢款揀麻辣汁,麻味唔出辣香加強會更加吸引🤭魷魚爽口彈牙,雞卷糥米煙韌軟腍,難怪咁多人單買 *台南生煎包 $10/3件🥧豬肉幾新鮮且帶有少少肉汁,不過皮厚左啲同食起唔夠香脆鬆軟
又喺紅爆葵廣名物之一,早前喺西九開左分店

*招牌肉燥飯 $35 + 鹽水雞 $10

肉燥肥肉唔多,醬汁帶出嘅鹹甜適中,份量亦足夠用黎撈飯🥰

其次,蜂巢豆腐好彈滑,嗦曬啲汁好入味😍

鹽水雞鹹香嫩滑,味道都唔錯😋

*貴妃雞肉卷拌麵 $35 + 肉燥 $10

*五香糯米雞卷 $35 + 燙魷魚🦑

呢款揀麻辣汁,麻味唔出辣香加強會更加吸引🤭
魷魚爽口彈牙,雞卷糥米煙韌軟腍,難怪咁多人單買

*台南生煎包 $10/3件🥧

豬肉幾新鮮且帶有少少肉汁,不過皮厚左啲同食起唔夠香脆鬆軟

2022-01-25 48 瀏覽
平時去開西九龍食飯,因為無左堂食,唯有買外賣返屋企食,西九龍中心真係好多野食,又平 今次就買左台灣菜,阿佳拌麵 , 平時係葵芳都有食開,最鐘意佢隻雞卷,但今日賣晒今次就唯有食佢烤豬肉卷同糯米雞卷,我鐘意食糯米,香口有口感老公鐘意豬肉卷啖啖肉生煎包OK,唔太油,肉汁OK魚蛋普通,但都夠辣我鐘意食蚵仔線麵,好大碗,又多蚵仔,好足料,另外再加隻糖心蛋,蛋黃好靚,好流心老公要左一份招牌肉燥麵,好多肉燥,仲有豆腐干,加辣油食好好味
平時係葵芳都有食開,最鐘意佢隻雞卷,但今日賣晒

今次就唯有食佢烤豬肉卷同糯米雞卷,
我鐘意食糯米,香口有口感
老公鐘意豬肉卷啖啖肉

生煎包OK,唔太油,肉汁OK
魚蛋普通,但都夠辣
我鐘意食蚵仔線麵,好大碗,又多蚵仔,好足料,
另外再加隻糖心蛋,蛋黃好靚,好流心
老公要左一份招牌肉燥麵,
好多肉燥,仲有豆腐干,加辣油食好好味