餐廳: 阿一海景飯店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 阿一海景飯店
資訊:

2023-02-14 867 瀏覽
快三个小时都没上完套餐的菜,一堆人都在等上菜没东西吃,内部管理极度混乱,以后都不会再来了!实在是不理解如果没有能力接这么多人就不要接,让所有人都吃两三个小时,气都气死了,还偏偏是情人节这天,实在太夸张!

2023-01-01 1399 瀏覽
聖誕節前夕,為咗避開人潮,就去咗呢一間中菜食聖誕午餐可能冬天嘅天氣真係比較少霧霾,上到去見到一覽無遺嘅維港景色,心情好咗唔少唯獨係正午嘅時候,窗邊座位真係幾曬跟OpenRice訂座,餐廳提供左一個七折優惠嘅套餐因為之前都嚟過好幾次,心裏面都大概對食物質素有個期望餐廳有標準高級中菜有嘅嘢,譬如鮑魚、魚翅等等,個套餐都有餐廳個名叫得阿一鮑魚,最洒家嘅鮑魚又真係住得好腍,啲汁好入味我哋食到佢哋差唔多嘅時候,雖然侍應有時比較忙,但係態度好好,加分除開每人$500左右,整個感覺好舒服,食物質素亦都維持到良好
聖誕節前夕,為咗避開人潮,就去咗呢一間中菜食聖誕午餐
唯獨係正午嘅時候,窗邊座位真係幾曬
跟OpenRice訂座,餐廳提供左一個七折優惠嘅套餐
因為之前都嚟過好幾次,心裏面都大概對食物質素有個期望
餐廳有標準高級中菜有嘅嘢,譬如鮑魚、魚翅等等,個套餐都有

水晶餚肉 五香牛展

3️⃣服務:⭐️⭐️⭐️
4️⃣價格:⭐️⭐️⭐️⭐️
5️⃣環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
6️⃣回頭率:50%

又一米之蓮中菜食府推介-阿一海景飯店。

自從認識咗HSBC dining week, 總是滿心期待好想試嘅食府會在名單上出現。阿一海景飯店就是其中之一。自從今年5月品嚐過dinning week的指定晚餐,就期待著它的指定午餐。

🌃餐廳位於iSquare 29樓景觀眺望維港, 一邊望住維港美景,一邊品嚐美食,人生樂事。

💲Dinning week 指定午市套餐HKD198/位,價格算是物超所值。

🫔蟹籽燒賣、香煎蘿蔔糕、雞絲春卷
好肚餓,一到埗,燒賣同蘿蔔糕已經直送肚裡,相中只剩下的雞絲春卷,香脆可口,忍唔住熱騰騰送進口裡,好味。

🐷西班牙豚肉叉燒
如果你係叉燒控,西班牙或加拿大食料才能滿足你的要求,西班牙豚肉肥瘦參半帶甘香,加拿大豚肉叉燒油脂較豐盈,油香四溢。香港食府太多臥虎藏龍,阿一在叉燒方面未能稱霸。

🦆韮皇瑤柱火鴨絲羹
鴨絲切成幼條,配上韮黃的獨特香味,令整個湯羹更添鮮味。

🦐千島汁蝦多士
蝦多士巧妙地運用了千島汁,帶點點香甜,加上蝦多士炸得乾身,可口突出。

🥬上湯雲吞浸莧菜
雲吞粒粒飽滿,鮮蝦爽口彈牙,莧菜鮮嫩冇渣,放上幾粒杞子,橙紅翠綠象牙白,清淡中帶點點生氣。

🐓瑤柱蛋白雞粒炒飯
越簡單的菜色,越顯大廚功架。瑤柱蛋白炒飯加上雞肉切粒,中正下懷,我添了兩碗。

🫘紅豆沙或芝麻糊
我選擇了紅豆沙,紅豆大大粒,淡淡陳皮香味。

#hkig #ilovefood #hkfoodie #foodie #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hsbcdinningweek #dinning #dinningweek
#香港美食 #香港食評 #中菜食府 #米芝蓮食府 #豚肉叉燒 #蝦多士 #雲吞 #瑤柱蛋白炒飯 #紅豆沙
2022-12-14 789 瀏覽
星期六嘅下午竟然冇乜人我哋預購左dining city 嘅套餐目測其餘2枱都係用呢個優惠因為見職員拎出一大窩食物然後分俾我哋3枱其實咁樣會唔會唔係太好🤔傳說中嘅米芝連🥲🥲🥲食物水準真係言之過實同普通酒樓點心冇乜分別如果要用正價食,我覺得食環境佔大多數對住個海,天氣好的確係開心嘅叉燒偏油蘿蔔糕最失望,一pat 粉,一夾就散蝦多士脆身嘅個雲吞莧菜一上枱真係唔開胃,因為職員分得好肉酸😨瑤柱蛋白炒飯反而幾好,唔會好鹹糖水應該揀曬紅豆沙好d 其中一碗要左芝麻糊真心失望,好水,同自己沖包裝粉果d差唔多靜靜地食嘢當睇景都算係唔錯嘅🥲
星期六嘅下午竟然冇乜人
我哋預購左dining city 嘅套餐
目測其餘2枱都係用呢個優惠
因為見職員拎出一大窩食物然後分俾我哋3枱
其實咁樣會唔會唔係太好🤔

傳說中嘅米芝連🥲🥲🥲
食物水準真係言之過實
同普通酒樓點心冇乜分別
如果要用正價食,我覺得食環境佔大多數
對住個海,天氣好的確係開心嘅

叉燒偏油
蘿蔔糕最失望,一pat 粉,一夾就散
蝦多士脆身嘅
個雲吞莧菜一上枱真係唔開胃,因為職員分得好肉酸😨
瑤柱蛋白炒飯反而幾好,唔會好鹹
糖水應該揀曬紅豆沙好d
其中一碗要左芝麻糊真心失望,好水,同自己沖包裝粉果d差唔多

靜靜地食嘢當睇景都算係唔錯嘅🥲
環境係寬敞既,唔會好迫好吵。個套餐$416另+每位茶+10%服務費。見到可以儲里數,食完埋單話「套餐」唔可以儲🥲上菜其實可以快d,呢個lunch食左2個鐘😫好喇,講食物:第一:脆皮燒腩併五香素鵝係無通知我既情況下,轉左牛展+肴肉,牛展微辣,肴肉幾好食第二:鮮菌如意餃,好普通….第三:蟹籽蒸燒賣:d肉都彈牙既第四:焗叉燒餐包:呢個真係好好食😋不論個包/入邊啲餡料/d汁都好好食,可以話成個套餐最好食😂第五:竹笙雞絲燴翅:真係有翅既,唔好期望係好多,只能講有囉,個餐$416渣想點呀😆不過有d咸…第六:鳳梨蝦球:呢個都好食,本人超怕沙律醬既酸味,但呢個唔酸,隻蝦幾好食第七:鮑魚花菇唐生菜:鮑魚同花菇都好淋,個汁普通,幾可以既。第八:荷葉飯:呢個都係普通到似淘大果d囉食完個餐,另叫左咸水角和灌湯餃咸水角:呢個真心好食,熱辣辣外脆內軟😋灌湯餃:個餃可以,但個湯比餃出色,個湯我飲曬😆
環境係寬敞既,唔會好迫好吵。

個套餐$416另+每位茶+10%服務費。

見到可以儲里數,食完埋單話「套餐」唔可以儲🥲

上菜其實可以快d,呢個lunch食左2個鐘😫

好喇,講食物:

第二:鮮菌如意餃,好普通….

第三:蟹籽蒸燒賣:d肉都彈牙既

不過有d咸…

第八:荷葉飯:呢個都係普通到似淘大果d囉

食完個餐,另叫左咸水角和灌湯餃

咸水角:呢個真心好食,熱辣辣外脆內軟😋

灌湯餃:個餃可以,但個湯比餃出色,個湯我飲曬😆

2022-10-30 868 瀏覽
呢間米芝蓮一星嘅阿一出名食鮑魚,不過我就無食啦🫣今日趁restaurant week,去試下佢嘅午餐。🔸香港餐廳周午餐(💰198pp)▫️蟹子燒賣: 蝦爽口新鮮▫️香煎蘿蔔糕: 蘿蔔糕臘腸好香,有蘿蔔條▫️雞絲春卷: 新鮮炸嘅,熱辣辣,足料,略嫌鹹咗少少▫️西班牙黑豚肉叉燒: 半肥瘦叉燒▫️韮皇瑤柱火鴨絲羹: 超多料,好多瑤柱同火鴨絲,不過都係有啲鹹▫️千島汁蝦多士: 蝦一樣爽口,多士外脆內軟▫️上湯雲吞浸莧菜: 莧菜好嫩好翠綠,雲呑又係爽口彈牙▫️瑶柱蛋白雞粒炒飯: 超級大碟嘅炒飯,好多大大粒雞粒同蛋白。炒飯乾身唔油膩。▫️香滑芝麻糊 或 陳皮紅豆沙: 唔會太甜。芝麻糊磨得好細滑。紅豆沙都好重陳皮味。每款食物都足料,就係以量取勝,味道穩陣,唔會有咩特別驚喜,有啲失望。招呼正常,勝在有個海景,傾計食嘢都舒服。不過我預期米芝蓮一星係會好好味架嘛😐Overall評分: 7.5/10📍 阿一海景飯店 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場29樓

🔸香港餐廳周午餐(💰198pp)
▫️蟹子燒賣: 蝦爽口新鮮

▫️香煎蘿蔔糕: 蘿蔔糕臘腸好香,有蘿蔔條

▫️雞絲春卷: 新鮮炸嘅,熱辣辣,足料,略嫌鹹咗少少

▫️西班牙黑豚肉叉燒: 半肥瘦叉燒

▫️千島汁蝦多士: 蝦一樣爽口,多士外脆內軟

▫️上湯雲吞浸莧菜: 莧菜好嫩好翠綠,雲呑又係爽口彈牙

Overall評分: 7.5/10

📍 阿一海景飯店 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場29樓
2022-10-14 3287 瀏覽
今日和mother in law 慶祝生日,因她擔心疫情,選擇到了比較少人的餐廳。這餐廳位於I square 高層,高樓景緻盡入眼廉,加上單邊有全景玻璃,所以感覺十分開揚舒適。魚翅南非鮑魚午市套餐脆皮燒腩及五香素鵝:燒腩的皮脆卜卜,加上半肥瘦腩肉,充滿脂香,啖啖肉;素鵝其實是腐皮包冬茹,有蠔汁風味,味道ok.鮮菌如意餃這素餃素而不寡,滿有茹菌香,加上餃子皮十分透薄滑溜,感覺輕盈無負擔,蟹子蒸燒賣這燒賣用上手切肉,大大粒,有肉味,格外爽口彈牙。焗叉燒餐包這餐包的麵包十分鬆軟,內𥚃有甜香的叉燒饀料,感覺比平日的酒樓精緻一點點。竹笙雞絲燴翅這燴翅稠厚度十足,翅的份量也不少,啖啖有料,口感香滑之中又夾有爽口竹笙,加上鮮美的高湯,十分滿足鳳梨鮮蝦球這jumble 蝦球大大隻,炸衣很薄,完完全全鎖住蝦汁,口感彈牙爽牙,好吃。原隻南非鮑魚及唐生菜估唔到這鮑魚軟得比冬茹還要軟!鮑魚炆得極之入味,那鮑汁非常鮮甜,加埋軟滑生菜索哂汁,好滋味!迷你荷葉飯這荷葉飯軟硬適中,飯粒唔會太過稔身,陣陣荷葉香,又十分足料,感覺清新。旦白杏仁茶這杏仁茶是水感的,有唔少的滑滑旦白,杏仁味唔太濃,但口感順滑甜度低,健康風味

所以感覺十分開揚舒適。

魚翅南非鮑魚午市套餐

鮮菌如意餃

蟹子蒸燒賣

這燒賣用上手切肉,大大粒,有肉味,格外爽口彈牙。

焗叉燒餐包

竹笙雞絲燴翅

鳳梨鮮蝦球

原隻南非鮑魚及唐生菜

旦白杏仁茶

這杏仁茶是水感的,有唔少的滑滑旦白,杏仁味唔太濃,但口感順滑甜度低,健康風味。

這-天mother in law 很滿意。

2022-10-10 914 瀏覽
七折咗之後嘅商務套餐,食物質素真係唔錯,黎呢度主要係食環境,每一款食物嘅份量都相對比較細,但茶係好飲嘅。嚟呢度個原因都係因為知道佢係米芝連,所以就帶朋友去,整體個體驗都幾唔錯。

2022-09-30 896 瀏覽
好難搵到一間海景餐廳點心可以咁普通😓除咗燒味叉燒夠鬆、味道可以,廚房撈面重梘水,鮑汁菜心鮑汁完全無味😓😓😓完全無諗過會咁失望,海景環境當然可以😌服務亦可以😌每位350食海景午餐都算低食,希望點心真係提升少少質素💪💪今時今日香港疫情下做生意真係辛苦,一個咁好品牌真係要加油💪💪
叉燒好食
2022-09-16
2022-09-13 922 瀏覽
今日黎了這家佔盡地利的餐廳在無敵海景下飲茶,真係令人食得暢快。蝦餃大細適中,因為我自己本人真係好怕嗰D超級大粒標榜隻蝦好大甚至乎係要用幾隻蝦整嘅蝦餃,咬落去跌晒D餡出黎為乜呢,好似呢一間一啖一粒咪幾好law。燒賣同樣美味,我都係鍾意呢D傳統舊式嘅燒賣。XO醬腸粉嘅重點當然係個XO醬啦,辣得黎又食到瑤柱嘅香味,加埋面的幾條韭黃,真香。鮑魚撻聽講係呢度的鎮店之寶,佢個鮑魚當然好食啦,不過連個撻皮都好食,真係難得。鮮竹卷的腐竹好薄,入面D餡料好新鮮,唔錯。呢碟就真係勁,有氣勢,打卡一流。

燒賣同樣美味,我都係鍾意呢D傳統舊式嘅燒賣。

鮮竹卷的腐竹好薄,入面D餡料好新鮮,唔錯。
呢碟就真係勁,有氣勢,打卡一流。
放假先嚟落雨🌧要搵個坐得耐嘅地方消磨時間🤣今次食中餐!訂咗1130ᴀᴍ餐廳係ɪsǫᴜᴀʀᴇ 被安排了ᴡɪɴᴅᴏᴡ sᴇᴀᴛ 可以望住海景慢慢食☺️適逢ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ點咗sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 有6道菜 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · • 午市套餐💲𝟷𝟿𝟾/人 +sᴄ • ✿ 蟹子燒賣✿ 香煎蘿蔔糕✿ 雞絲春卷✿ 西班牙黑豚肉叉燒✿ 韮皇瑤柱火鴨絲羹✿ 千島汁蝦多士✿ 鮑汁海參扣天白花菇伴唐生菜✿ 迷你荷葉飯✿ 香滑芝麻糊 / 陳皮紅豆沙 𝘼𝙙𝙙-𝙤𝙣✿ 一哥鮑魚酥 $𝟼𝟾 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 食物還好 有海景搭夠下甜品我哋2樣都有叫但唔好食12點幾人開始多就熱鬧啲💬🗣加咗嘢食 結帳人均~💲290
放假先嚟落雨🌧要搵個坐

香煎蘿蔔糕
鮑汁海參扣天白花菇伴唐生菜
西班牙黑豚肉叉燒
2022-07-12 1704 瀏覽
餐廳環境係坐擁灣仔會展海景, 服務亦做到顧客至上。 當晚食餐廳周餐牌, 另加了南非飽魚。另外加嘅7頭南非飽魚(+$138)比頭盤嘅大連凍飽魚更有鮮味吧! 麻香海蜇偏清淡但夠爽口, 松茸羊肚箘鮮雞燉螺頭還是很清新嘅味道一片松茸是主角令人印象深刻。可惜只有一片。釀焗鮮蟹蓋的蟹肉還算夠豐滿的。 惜冶味指數還是有點不足。鵝掌有點皮包骨嘅感覺。獻汁偏甜而乏鮮味。酥炸牛腩炸衣做到酥同夠薄, 牛腩亦剛剛好咬口同剛剛夠鹵水味。 但無任何擺碟同用作擺放牛腩嘅碟竟然是一隻黑色嘅小碟? 盡管說中菜怎樣不講究賣相但現在嘅高檔中餐廳好多都用了西菜嘅展示方式。這方面餐廳廚師還是應該好好想想擺碟是否有改善空間? 最尾嘅蓮蓉西米布丁做得幾好只是蓮蓉同西米份量稍稍少。同樣如果在賣相同份量上應該有改進空間吧!無論如何, 也算是見識過本地米芝蓮餐廳吧!

無論如何, 也算是見識過本地米芝蓮餐廳吧!
麻香海蜇&大連凍飽魚
飽汁扣波蘭鵝掌配天白花菇伴唐生菜加配7頭南非飽魚
酥炸牛腩
蓮蓉西米焗布甸
2022-06-19 1319 瀏覽
約了朋友食生日飯,因為這酒家有特價套餐每位$198,我們book咗一個月才有位食。環境非常好,因為剛好坐在窗口位,樓高29樓,可以遠眺美麗維港海景。二人中午飯套餐 :西班牙黑豚肉叉燒,可能係全瘦肉關係比較鞋口。三色點心:蟹籽燒賣、香煎蘿蔔糕和雞絲春捲,味道同一般酒樓冇分別。韮王瑤柱火鴨絲羹 : 味道恰到好處,多食材,唔鹹。唔錯。海參鮑汁扣白花菇伴唐生菜:海參同花菇炆得好淋,生菜都幾新鮮,鮑汁味道剛剛好。好味道。迷你荷葉飯:餡料多,調醬汁和飯好味,唔鹹,肯定冇味精。蝦多士、紅豆沙和黑芝麻糊:蝦多士好油膩唔掂,糖水一般啦。服務態度唔錯。

二人中午飯套餐 :
西班牙黑豚肉叉燒,可能係全瘦肉關係比較鞋口。

韮王瑤柱火鴨絲羹 : 味道恰到好處,多食材,唔鹹。唔錯。

海參鮑汁扣白花菇伴唐生菜:
海參同花菇炆得好淋,生菜都幾新鮮,鮑汁味道剛剛好。好味道。

迷你荷葉飯:餡料多,調醬汁和飯好味,唔鹹,肯定冇味精。

蝦多士、紅豆沙和黑芝麻糊:
蝦多士好油膩唔掂,糖水一般啦。

服務態度唔錯。

2022-06-18
生日
2022-05-18 1248 瀏覽
母親節帶媽咪食佢最愛既中菜,咁岩阿一出左母親節fine dining 套餐就去試吓啦。套餐連甜品一共有8道餸,其中兩道餸可以有選擇。頭盤有驚喜,龍蝦有好幾件,伴牛油果+胡麻醬個味好夾,啲醬係足夠撈埋啲沙律🥗 另外黑松露既份量亦絕唔吝嗇(咁當然俾咗咁多錢都唔預佢少份量既🙈)。乳豬肥瘦適中,個皮夠脆。海蜇亦好爽口👍🏻個翅好足料,我覺得唔落醋都唔會腥,反而可以食倒原汁原味😋飽魚我地冇特別加錢,揀左普通南非鮑魚,都唔錯,入味又夠淋👍🏻另外牛尾同雞因為係per serve 咁上,我同媽咪一人揀左一樣。牛尾係佢地既招牌,煮得好入味好淋,不過食落就覺得有少少咸。雞就不過不失。食到後面其實已經好飽,但個炒飯好好食所以都忍唔住食晒 🙈甜品就冇乜特別,不過媽咪讚個餅好食。整體黎講成餐飯係食得開心既,野食好食,有海景,服務又好,對得住依個價錢👍🏻

套餐連甜品一共有8道餸,其中兩道餸可以有選擇。

乳豬肥瘦適中,個皮夠脆。海蜇亦好爽口👍🏻

個翅好足料,我覺得唔落醋都唔會腥,反而可以食倒原汁原味😋

食到後面其實已經好飽,但個炒飯好好食所以都忍唔住食晒 🙈

甜品就冇乜特別,不過媽咪讚個餅好食。

2022-05-15 3142 瀏覽
今日試一下這家米芝連中菜餐廳。試試廚師推介午市套餐八折後$378.4/位七彩小鳳鮮:這涼拌看似平平無奇,但爽口的海蜇、拌以酸爽的皮旦和酸薑,味道相當合拍。雞件已經去骨,口感軟身,雖然和海蜇看似沒關係,但味道沒有違和感。蝦餃蝦餃皮晶凝通透,蝦肉口感爽彈,吃蝦的原味,沒有肥膏,是中上水平。燒賣這燒賣用的是手切肉,口感特別的爽,肥肉唔多,還有蝦肉,味道也不錯。叉燒包這叉燒餐包個子少少,麵包10分鬆化,加上蜜汁叉燒餡,沒有過分的甜膩,味道幾ok.海參海皇龍蝦豆腐羹這湯羹的味道十分鮮美,湯羮內有豆腐,海參、龍蝦肉和蝦肉等,湯汁順滑又有少少爽口的蝦肉,不錯吧。頭抽爆炒花膠玉蘭這花膠真係好厚肉,口感十足,炆得十分軟滑,啖啖骨膠原,帶點豉汁風味,黏滑不膩。伴菜還有芥蘭和粟米芯等等。鑲蟹蓋啖啖肉,熱乎乎,全蟹肉鮮味,一絲絲的蟹肉,當中還有蔬菜和洋蔥,沒有很膩口。鮑魚小黃瓜蔥油麵這蔥油麵真可口,麵條軟滑陣陣鮑汁滋味,當中夾有小黃瓜加添爽脆口感,而那小鮑魚當然十分軟滑可口,完全不用花勁咀嚼。黑松露焗蓮蓉西米布甸這西米布甸口感香滑creamy, 加上黑松露十分幽香,啖啖是奶香和吉士風味,沒有很甜膩,還不錯。另

今日試一下這家米芝連中菜餐廳。

試試廚師推介午市套餐八折後$378.4/位

七彩小鳳鮮:

蝦餃

燒賣

叉燒包

海參海皇龍蝦豆腐羹

頭抽爆炒花膠玉蘭

鑲蟹蓋啖啖肉,熱乎乎,
全蟹肉鮮味,一絲絲的蟹肉,當中還有蔬菜和洋蔥,沒有很膩口。

鮑魚小黃瓜蔥油麵

黑松露焗蓮蓉西米布甸

另加$198炸子雞半隻

炸子雞的皮炸得薄如蟬翼,皮下亦沒什麼脂肪,雞肉白身十分嫩滑可口,完全沒有半點油膩感,沾上椒鹽,正!

今日的午餐十分豐富,就是一丼飯的價位,吃到八款美食,雖然沒有驚豔的感覺,但味道是穩定中上水平,加上安寧的用餐空間,大滿足。
2022-05-15