2023-08-29 1102 瀏覽
差 估唔到日本人開嘅可以咁差首先短髮女侍應態度有啲問題 串串貢 不友善本身訂四位 入到店我話訂咗四位 不過而家三位 女侍應送三份茶黎 佢語帶不滿同我講 :你應該一入黎就同我講三位 我話有講喎 我同你同你老細講咗 佢話冇 你冇講 你應該要講心中火火地 咁你想點?跪低同你道歉?都費時再答佢。之後我攞咗支自來酒係枱 我問佢要冰桶 佢問我要冰桶做乜?我答佢除咗雪支酒我冇其他用途🤣之後仲問我 要唔要杯😅😅😅😅sake woo ?!認真?!之後叫咗啲頭盤 炸雞串燒(因為太難食 冇乜影相)頭盤 個瑩光魷魚 甜到喊酒盗芝士 ok 嘅芥末八爪魚 似交貨黎嘅到串燒 係咁易叫啲大䓤雞串豬腩肉煙肉蠔等整體咁講 完全無碳燒/燒烤味 似叮熟落醬🥶肉質唔掂個豬腩 拍咗粉 去燒 扮脆口但可以完全無肉味 無油脂香味煙肉蠔 個煙肉完全未烤入肉啲水煮完咁個蠔 un 到咬唔開咩事?好伏 信咗啲reviews 瀨晒嘢炸雞 話即炸 出黎似便利店貨果斷 走人 轉場差 真係好差
差 估唔到日本人開嘅可以咁差
首先短髮女侍應態度有啲問題 串串貢 不友善
本身訂四位 入到店我話訂咗四位 不過而家三位
侍應送三份茶黎 佢語帶不滿同我講 :
心中火火地 咁你想點?跪低同你道歉?
都費時再答佢。
之後仲問我 要唔要杯😅😅😅😅sake woo ?!認真?!
之後叫咗啲頭盤
炸雞
串燒
(因為太難食 冇乜影相)

頭盤 個瑩光魷魚 甜到喊

炸雞 話即炸 出黎似便利店貨
果斷 走人 轉場

差 真係好差

2023-07-26 791 瀏覽
老闆是日本人,如來這間餐廳已經開了29年。注力食日式串燒。這個餐廳🍴有人情風味及所有食物好authentic 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。由期食蠔及免治雞肉腸Encore 2次。-定回來。食物最重要好食。 Restaurant ambience 不重要。好過好多chain store restaurant.適合朋友聚會及家庭聚會。

適合朋友聚會及家庭聚會。
Hidden  Gem  💎    餐廳
2023-07-25
Hidden  Gem  💎    餐廳
2023-07-20 591 瀏覽
「錦」已有廿多年歷史,招牌是串燒,曾多次獲米芝蓮一星殊榮,午餐約一百元多,絕對值得一試。留心聽聽,你會發現周圍的客人大多是說日語的,廣東話也算稀有。環境:5家庭式小餐廳,入內燈光柔和,感覺大概是歷史悠久,有故事的地方。服務:4有個伯伯像是店長,說著日語,大概是想問我們需要什麼吧,他問完又問的,但請不要介意,只是一個很親切的老人家。食物:5三串串燒加飯,另有清湯腐皮烏冬,前菜係中華沙律。串燒來說青椒加雞肉比較普通,但也沒有太乾身;紫蘇葉包免治雞肉非常好吃,又香又多肉汁,誠意推薦;雞軟骨加免治雞肉,醃得出色。
環境:5
服務:4
食物:5
  • 紫蘇葉免治雞串燒
同事介紹,今晚girls night嚟試呢間係富豪酒店入面既日本串燒店。 門口係好日本居酒屋咁,入到去鋪仔細細。有bar枱。師傅對住你就係炭爐度燒緊串燒。感覺好正宗咁但一坐底就出事,咁熱既?!本身入到商場已經覺得唔夠冷氣。問返鋪頭,佢話本身個中央冷氣就唔夠。重要嗰日好似壞壞地。好彩我有自家風扇仔。唔係真係幾好食都頂唔順講返野食,好食既。尤其是個雞肝,燒得啱啱好,好滑。希望佢地快d搞返好個冷氣。如果唔係,真係要等冬天先好嚟

講返野食,好食既。尤其是個雞肝,燒得啱啱好,好滑。

希望佢地快d搞返好個冷氣。如果唔係,真係要等冬天先好嚟

雞肝
雞肝
全部串燒都好好食😋 見到都有唔少日本人喺度食嘢~ 四個人叫咗兩個串燒set(24枝、飯、麵豉湯、沙律)同埋其他小食。本身仲諗住叫埋烏冬試吓點知知太飽了😭 人均$430,以居酒屋來講唔算貴了,何況佢每一道餸都好食!對比起之前食過嘅串燒店,呢間比較冇咁重鹽等等調味料、食得出冇味精,食完都唔覺口渴,俾你品嚐到原汁原味嘅食材。要讚下個氣氛就係員工都好熱情同埋收碟都好快,畢竟串燒一碟碟上如果唔收起會霸晒所有位。總括而言呢間係有水準嘅居酒屋!✨

• 免治雞肉腸
  • 燒飯團
  • 免治雞肉棒
  • 燒雞腎
  • 燒冬菇
2022-12-14 1289 瀏覽
午市定食:雞串燒丼及烏冬($110,另收加一服務費)先上兩個前菜,係凍汁煮大根同醃菜。之後就係烏冬,烏冬比坊間略粗丁丁,本來已經好有咬口,依家更加有口感。約十數分鐘後,雞串燒丼上枱,淨係睇到+聞到已經流口水。有免治雞肉串、紫蘇葉雞肉串、雞肉青椒仔串、燒冬菇、燒青椒。微咸微甜嘅串燒醬汁絕對係冇得頂。最後飲埋杯咖啡,完滿的一餐。
午市定食:雞串燒丼及烏冬($110,另收加一服務費)
先上兩個前菜,係凍汁煮大根同醃菜。
最後飲埋杯咖啡,完滿的一餐。
前菜
雞串燒丼
凍咖啡
雞串燒丼
2022-11-10 1263 瀏覽
📍錦錦係一間二十多年嘅老鋪,當年香港經濟起飛,好多日本人黎香港,住喺黃埔一帶,所以當年尖沙咀有好多日本餐廳,香港經濟時高時低,錦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!聽說老闆係沖繩人,難怪每次幫襯店內八成都係日本人,感覺置身於日本🇯🇵呢part環境分已經有分加🤪(香港人同日本人嘅比例係2:8)〰️鳥コース saecal chicken Couse $470(前菜、12樣串燒、沙律、飯、湯、漬物)每次嚟我都係嗌呢個set,(呢個set係冇牛)全雞宴,再加啲蔬菜咁🥬⚪️雞肉蔥:表面有浸燒汁,肉質嫩滑唔柴⚪️雞軟骨:正常水準⚪️紫蘇葉雞肉卷 :我唔食紫蘇葉講唔到啲咩,      但係食到最後隔籬枱啲日本人一行5人都encore呢串雞,應該好好味!⚪️雞腎:正常水準⚪️雞尾:一開頭知係patpat位諗住唔食,食完好幸慶自己最後有食到(可能係雞肉最好食嘅部份😂)⚪️免治雞肉腸:我諗係我喺香港食過咁多日本餐廳入面最好食嘅免治雞肉腸🥹雞軟骨同肉嘅比例剛剛好,雞軟骨嘅大細亦剛剛好,咬落唔會好突兀。味道無法用文字形容,大家去試完就明😂我當日食左三串,好食到停唔到🥹⚪️大蔥、西椒、洋蔥、冬菇同青椒仔均正常偏高水平⚪️鰻魚可以
📍錦

錦係一間二十多年嘅老鋪,當年香港經濟起飛,
好多日本人黎香港,住喺黃埔一帶,
所以當年尖沙咀有好多日本餐廳,香港經濟時高時低,
錦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!

聽說老闆係沖繩人,難怪每次幫襯店內八成都係日本人,
感覺置身於日本🇯🇵呢part環境分已經有分加🤪
(香港人同日本人嘅比例係2:8)

(前菜、12樣串燒、沙律、飯、湯、漬物)

每次嚟我都係嗌呢個set,(呢個set係冇牛)
全雞宴,再加啲蔬菜咁🥬
⚪️雞肉蔥:表面有浸燒汁,肉質嫩滑唔柴
⚪️雞軟骨:正常水準
⚪️紫蘇葉雞肉卷 :我唔食紫蘇葉講唔到啲咩,
⚪️雞腎:正常水準
⚪️免治雞肉腸:我諗係我喺香港食過咁多日本
餐廳入面最好食嘅免治雞肉腸🥹
味道無法用文字形容,大家去試完就明😂
我當日食左三串,好食到停唔到🥹
⚪️大蔥、西椒、洋蔥、冬菇同青椒仔均正常偏高水平
⚪️鰻魚可以特別講下,上菜時睇得出剛剛燒起,鰻魚身仲有啲細嘅泡泡,
      由於唔係平時啲急凍鰻魚,味道方面同平時食到嘅鰻魚極之唔同,
      作為一個唔食鰻魚嘅人當日我清晒兩大舊鰻魚🤣

必追加:
🦪生蠔次次黎食到好新鮮,一定配上酸汁食!
🍛咖哩烏冬:必嗌!!!咖哩汁非常濃郁,感覺加多兩碗水再煮都冇問題😂
上次食見到啲日本人食前會加少少七味粉,我跟住試,又真係幾惹味!
2022-10-28
2022-11-02 809 瀏覽
自從呢間酒店做咗Q Hotel之後都未深究呢間餐廳有冇開咁耐冇去水準都keep到原本好想叫燒鳥串定食 有飯有烏冬但我呢排唔食澱粉質 所以唯有揀第二樣點知遇到壽喜燒鍋係是日精選真係啱晒 仲叫佢走飯 唔好浪費有牛份量都幾多個鍋熱辣辣好正如果可以多啲蔬菜🥬 或其他配料同個湯唔好咁甜會更美味食物質素就keep到喇估唔到服務都keep到 一樣係咁串啲員工非常直接 去食要有心理準備否則一定會好激氣餐飲只有凍熱咖啡☕️冇其他選擇
自從呢間酒店做咗Q Hotel之後

餐飲只有凍熱咖啡☕️
冇其他選擇
2022-11-01
2022-01-23 1997 瀏覽
一段時間冇幫襯,有啲掛住碗『燒雞串飯』,點知坐底先知是日沽清,不免有些失望。唯有問下『每週特定定食』是什麼,原來係『蒲燒鰻魚定食』。蒲燒鰻魚飯及烏冬 ($120),十分出色,鰻魚份量比預期中多,而且又厚身,一啖咬落去口感很豐富,雖然魚肉肥美但一啲都冇油膩嘅感覺;燒汁味道微甜帶咸,恰到好處;炭燒功夫更不需多講,保持一貫出色。滑蛋炸豬扒飯及烏冬 ($105),醬汁混合埋滑蛋及洋蔥,配上唔嚡口嘅厚切炸豬扒,穩定之作。最後嘆埋杯咖啡,fantastic。古語有云:塞翁失馬,焉知非福。註:另收加一服務費。
唯有問下『每週特定定食』是什麼,原來係『蒲燒鰻魚定食』。

最後嘆埋杯咖啡,fantastic。

古語有云:塞翁失馬,焉知非福。

註:另收加一服務費。
蒲燒鰻魚飯及烏冬
2022-01-03 1040 瀏覽
呢間小店應該係串燒比較出名嘅但因為我每次嚟都係午飯時間所以並冇機會試係咪真係實至名歸不過呢度嘅lunch set都非常唔錯最多人點嘅係燒雞串定食次次叫親啲侍應都要問下仲有冇先落單燒雞串定食有三串再加飯最上嗰串係雞肉中間有啲青椒🫑中間嗰串係紫蘇葉包雞 好好味😋下面嗰串係雞軟骨加雞肉 各有唔同風味個餐仲包一碗細烏冬仲有一杯飲品係非常不錯嘅選擇由於都係午餐時間嚟所以只好自己追加一串串燒牛舌好好味😋下次有機會一定嚟食晚餐主攻串燒
呢間小店應該係串燒比較出名嘅

主攻串燒
2021-12-17
燒雞串飯
2021-10-12 1996 瀏覽
其實呢間野,已經食咗好多次,不過都係食lunch,今次試吓夜晚嚟食,冇訂位,所以要快啲食快啲走,雖然呢度抽風系統好差,好大油煙味,再加上冷氣不足,要開風扇先搞得掂,但係多客似雲來,因為佢嘅串燒係真係幾好食嘅,價錢算係中上,不過有一樣野大家係要緊記嘅,就係餐牌上面冇嘅嘢,記住唔好叫,當日我以為好簡單食串燒,一般粟米都係一串30幾蚊,於是我就叫粟米,冇留意餐牌上面原來係冇粟米呢樣嘢,最後埋單竟然係$120.一條粟米,仲要唔係好食,所以奉勸大家記住唔好點餐牌上面冇嘅嘢
  • 免治雞肉腸
  • 免治雞肉棒
  • 鵪鶉蛋
  • 燒雞翼
2021-09-18 1249 瀏覽
🇭🇰錦·呢間我哋一入到去已經覺得掂啦 因為入邊超多日本人😈😈不過我哋去嗰日佢個燒雞串已經賣晒 所以我哋冇得食😭·滑蛋炸豬扒飯及烏冬$108你冇睇錯佢係真係又有飯又有烏冬 所以超級豐富 我係已經叫佢淨係要一半既飯都食唔晒🤭🤭佢個豬扒係炸到好脆 而且個豬扒本身肉質好好 完全唔會柴曬 而且佢超大舊🐷之後佢個滑蛋好滑 而且甜甜地咁 配埋啲洋蔥撈飯超好食😋個烏冬就正正常常啦😎·#rbyeat#rby日本菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道71號富豪九龍酒店1樓103室
🇭🇰錦
滑蛋炸豬扒飯及烏冬$108

#rbyeat
#rby日本菜
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道71號富豪九龍酒店1樓103室
2021-08-17 1343 瀏覽
錦是一家專門吃日式串燒的居酒屋, 位於裝修算是古典的富豪九龍酒店, 經營了二十多年, 從店舖的裝橫來看, 的確有著日本橫街窄巷居酒屋的家庭感覺, 日本人老闆和待應也相當落力和熱情, 令我身在日本的感覺.雖說餐廳主打是鷄肉串燒, 但其燒飯團和咖喱烏冬才是這裡的Must Have. 前者慢火燒了差不多20分鐘, 四面烤得十分香脆, 焦香度剛好亦不會帶苦澀感, 內裡的飯保持相當軟熟的口感, 也保持其濕度, 簡單中見其心血. 後者的日式咖喱汁, 甜中帶果香, 果然香中帶微辣, 稠糊度適中, 不會太水狀也不會杰得如醬般, 同樣簡單但熱呼呼的令人想一吃再吃.雞肉串燒方面, 最令人喜歡的烤戦單骨雞翼, 皮脆肉嫩, 肉汁豐富, 炭香誘人, 以香港的燒鳥店來說可說是Top 5. 免治雞肉串, 無論是捲上紫蘇葉, 還是直接沾上蛋黃, 雞肉口感和烤香也沒有令人失望, 如果能夠加上軟骨增加其口感上的對比, 那就更加完美.送酒小菜中, 我會推介酒盜芝士, 酒盜的咸香比起在HokaHoka吃的時候更強烈, 而且帶有海水味, 和芝士配搭相映成趣. 另外不要少看餐前小食的自家蘿蔔漬, 清甜爽口而且無渣, 在這炎炎夏天

送酒小菜中, 我會推介酒盜芝士, 酒盜的咸香比起在HokaHoka吃的時候更強烈, 而且帶有海水味, 和芝士配搭相映成趣. 另外不要少看餐前小食的自家蘿蔔漬, 清甜爽口而且無渣, 在這炎炎夏天作為開會前菜, 簡單但舒服.
2021-05-22 1760 瀏覽
約咗朋友去尖東食飯,但唔知食咩,走咗入去九龍富豪酒店睇吓有咩好食,見到這間日本串燒店,望入去好似有啲日本客人,有日本人幫襯嘅日本料理應該唔會太差。門口招呼我哋嘅係一位上咗年紀嘅日本男人,後來店員話俾我知,原來這間日本料理係日本人開嘅,不是酒店旗下食肆,我相信剛才那位日本人應該係老闆。我哋坐吧枱,可以見到師傅燒烤,一坐低店員就奉上熱茶、小食同一碗蘿蔔蓉,蘿蔔蓉可以加啲豉油,用嚟點串燒食,冇咁熱氣,但竟然收咗我$40😣芝士煙肉,燒到好香,唔會太燶,裏面有好多芝士,好食雞皮燒到好香脆,咬落去好似食薯片咁香脆這個牛肉串燒都幾好食,但係唔重牛味,略貴牛肝加上醬汁好惹味蘆筍煙肉卷,香口,蘆筍唔會太老燒飯團, 外層有飯焦,燒得好脆,不會太硬,但味道畧淡。鰻魚燒到好香,加上鰻魚醬非常惹味咖喱烏冬好大碗,烏冬爽口彈牙,咖喱汁用咗好多材料去煮,有金菇紅蘿蔔絲冬菇絲等等,所以煮出嚟嘅咖喱汁好香濃,日本咖喱唔辣有少少甜甜地,撈烏冬食確係一流。食到一半都仲有好多咖喱汁,真係用咗好多菇類嚟做這個醬汁,真係好有誠意,$90 一碗真係唔貴。總結:廚師燒烤功力唔錯,燒得剛剛好,沒有燒燶。當晚有一枱日本客應該係熟客,老闆

前菜

芝士煙肉,燒到好香,唔會太燶,裏面有好多芝士,好食

芝士煙肉

雞皮燒到好香脆,咬落去好似食薯片咁香脆

雞皮

這個牛肉串燒都幾好食,但係唔重牛味,略貴

牛肉

牛肝加上醬汁好惹味

牛肝

蘆筍煙肉卷,香口,蘆筍唔會太老

蘆筍煙肉

燒飯團, 外層有飯焦,燒得好脆,不會太硬,但味道畧淡。

燒飯團

鰻魚燒到好香,加上鰻魚醬非常惹味

蔓延

咖喱烏冬

總結:廚師燒烤功力唔錯,燒得剛剛好,沒有燒燶。當晚有一枱日本客應該係熟客,老闆和員工都有親自幫佢哋斟酒仲同佢地一齊飲,氣氛幾好,服務態度唔錯,尤其是個老闆,雖然唔係好叻廣東話,但都盡量溝通同你溝通。埋單每人$240,對酒店日本料理來講一啲都唔貴,而且食物質素好,所以有機會會再幫襯。

芝士煙肉
雞皮
蘆筍煙肉
蔓延
咖喱烏冬
  • 咖啡喱鳥冬
  • 燒鰻魚
2021-05-09 1137 瀏覽
#sukiyaki + #icecoffee = #pefectday酒店裏的老舖!日本人老闆,好Nice!咁岩今日食lunch食咗個每周定食sukiyaki牛肉鍋!勁好食... 一定要飲埋杯凍咖啡!每周定食,睇緣份啦...!A very traditional Japanese restaurant owned by a Japanese boss. Just perfect that I got the sukiyaki beef pot for the lunch weekly special, super!!! Must try that ice-coffee!!!#foodporn #foodiehk #hkfood #hk