2016-02-16 726 瀏覽
開邊蝦煲仔飯 (5.5/10)($72)係凍凍地既天氣食個煲仔飯真係暖到入心啊喂!但可惜呢到既#煲仔飯 真係好一般😂😂😂😂,#蝦 有蝦味☺,飯有飯味☺,煲仔飯有煲仔味☺,foodki都有foodki味,總知試唔試都罷😂,仲要#無乜飯焦 tim😭😭😭。唯一可取係蝦下面既粉絲😍,入曬飯味同埋蝦味,加少少鼓油,幾好食!地址:尖沙咀漆咸道南71號地下C舖
開邊蝦煲仔飯
開邊蝦煲仔飯 (5.5/10)($72)
地址:尖沙咀漆咸道南71號地下C舖
2016-01-01 492 瀏覽
一行四人去到尖咀沙想食中餐,飲啖湯,黎左呢間煲仔飯尊門店,一order完就野食就一人黎一大煲例湯先,個例湯好好味,似落左味精咁,但飲完又唔係好覺有味精果種令喉嚨好乾既感覺,個湯仲有d渣食下,有青紅羅白,而d豬肉煲完都仲有d味,飲完個湯都飽左一半,而煲仔飯d料都好足,中蝦幾大隻同埋新鮮,唔似死蝦,但個飯一定要加甜豉油先夠,我地一共order 左帶子,中蝦,大鱔同蠟腸排骨,平均每個飯加湯80蚊到,又有得用門口派既10蚊coupon,響尖沙咀黎講算係幾抵食個湯好鮮甜好好味係帶子食落去冇咩味,冇左帶子應有既鮮味排骨幾入味,而蠟腸唔會太大陣膠味
青紅羅白煲豬骨湯
個湯好鮮甜好好味
大鱔煲仔飯
帶子煲仔飯
係帶子食落去冇咩味,冇左帶子應有既鮮味
排骨蠟腸煲仔飯
排骨幾入味,而蠟腸唔會太大陣膠味
中蝦煲仔飯
2016-01-01
  • 中蝦煲仔飯
背景故事:原來旺角分店下晝冇煲仔飯,得尖沙咀先有。不過煲仔飯師傅要12點先返,阿老闆本身喺門口拉緊客,但係佢見到我一副失望嘅樣(因為都趕時間,等唔切個師傅返嚟),就二話不說衝入廚房幫我整煲仔飯,感動感動~食物:有好多款煲仔飯,由最基本嘅窩蛋牛肉飯至海鮮都有,例如聖子、開邊蝦、象拔蚌等。我個黃鱔飯$73送個煲仔湯,今日係合掌瓜紅蘿蔔湯,一飲就知佢冇味精,又唔算鹹,very good!跟住等咗大概20分鐘我個黃鱔飯就到~啲staff好體貼咁幫我開飯蓋落豉油,攞埋筷子俾我,閂返個蓋叫我等多陣先。佢並冇忘記我,幾分鐘後就返嚟幫我拎走個蓋。嘩~蒜蓉粉絲黃鱔飯?!原來係老闆搵唔到木耳,所以放粉絲。心諗仲好啦,最愛蒜蓉粉絲!個飯好乾身,一刮煲底就成層飯焦出晒嚟,正呀!!!仲有送一碟菜,$73抵食啊!員工:全部員工態度非常良好,滿臉笑容,我等緊煲仔飯嘅時候會定期update我 "個飯整緊架喇","等多一陣啊,就嚟煲完㗎喇,飲住個湯先啦",好有被照顧嘅感覺!最buy佢為咗滿足個客好想好想食煲仔飯但唔夠時間等嘅願望,個老闆會親自入廚房煮,超級誠意可加!佢仲溫馨提示我,如果多人食飯可以訂檯,連煲仔飯都可以外
員工:全部員工態度非常良好,滿臉笑容,我等緊煲仔飯嘅時候會定期update我 "個飯整緊架喇","等多一陣啊,就嚟煲完㗎喇,飲住個湯先啦",好有被照顧嘅感覺!最buy佢為咗滿足個客好想好想食煲仔飯但唔夠時間等嘅願望,個老闆會親自入廚房煮,超級誠意可加!佢仲溫馨提示我,如果多人食飯可以訂檯,連煲仔飯都可以外賣添~
環境:原來只係開咗半年咋,所以咁乾淨啦!

鍾意食蒜蓉粉絲嘅朋友,下次落單嘅時候可以要求加粉絲呀!
黃鱔煲仔飯
題外話/補充資料: 埋單後會送$3 coupon
2015-12-10
2015-10-05 454 瀏覽
打1號風有啲涼所以想到在旺角的銓滿記在尖沙咀也有分店。水準跟旺角差不多。叫了豉汁大鱔煲仔飯及紅燒豆腐鍋,大鱔肉鮮嫩汁甜,豆腐鍋也不錯。套餐大慨一百元已有無味精老火湯及油菜,加上可反過來吃的飯焦,難以想像是尖沙嘴的價錢,值得推介的良心餐廳。
2015-08-08 488 瀏覽
行到攰搵野食,是但搵間茶記就入去坐低,環境普普通通,不過不失。至於食物,我地就叫左幾個小菜同一個海鮮煲仔飯,煲仔飯就食得多,海鮮煲仔飯真係第一次食,感覺都幾新鮮,食落d飯吸晒海鮮既鮮甜味,再加少少飯焦味,估唔到都幾好味,再加上有專人幫我地起飯焦,起左出黎成個蓋咁,相當過癮 ,食落脆卜卜都唔錯。