2024-01-15 123 瀏覽
黎小白鷺飲茶,記得要book定位,坐窗口位,一邊望住出邊嘅湖景一邊飲茶,真係非常relax,今日係星期日嚟飲茶嘅人都非常多,就算冇揸車嘅朋友都唔使擔心,有Shuttle Bus來往大埔墟火車站都非常方便✨玫瑰金蝦餃(三件)$78飲茶必點就係蝦餃,茶樓質素好唔好,蝦餃相當重要,呢度嘅蝦餃絕對做到皮薄餡靚,外皮晶瑩剔透,加上玫瑰金點綴,生色不少,蝦肉口感嫩滑,入口Q彈有嚼勁✨流心鵪鶉蛋燒賣(三件)$78鵪鶉蛋燒賣,出邊就食唔少,但流心的鵪鶉蛋就第一次食,要做到流心非常考師傅功力,鵪鶉蛋釀咗喺蝦膠裏面,一啖咬落去,蛋汁喺口裏面流出嚟,相當惹味✨古法胡椒餅(三件)$62外皮烤得金黃酥脆,好似千層酥的口感,越食酥皮越香,而且帶點蔥鹹香味,內餡豬肉非常有肉汁,熱辣辣食有少少噴汁感覺,胡椒的味道亦都非常突出,鍾意食胡椒辣嘅朋友最愛✨竹炭叉燒餐包(三件)$62用咗半肥瘦嘅叉燒作為餡料,微微流漿,味道鹹中有甜,包嘅質感鬆軟中帶有彈性,絕對唔可以錯過✨脆脆鮮蝦紅米卷$78腸粉皮加咗紅米,纖維豐富,腸粉皮都好煙靭,但皮薄,中間夾雜似春卷皮嘅脆脆,外軟內脆,雙重口感,餡料用咗大大粒嘅鮮蝦,非常足料✨鹹水角啤梨

✨玫瑰金蝦餃(三件)$78

✨流心鵪鶉蛋燒賣(三件)$78

✨古法胡椒餅(三件)$62

✨竹炭叉燒餐包(三件)$62

✨脆脆鮮蝦紅米卷$78

✨鹹水角啤梨仔$58
但睇賣相已經值得一試,新鮮炸起嘅鹹水角,外層香脆,角皮口感煙靭,咸香的肉餡,懷舊味道完全返返嚟
大埔📌 金鷺湖 Le Vow上次去咗 Billow Chill 今次就快閃 Le Vow 嘆個靚茶 ☕食下點心 ♥ 金鷺湖Le Vow 同隔離間西餐廳 Billow 基本係互通的,窗邊既座位均可欣賞湖泊景色,打卡一流,地方寬敞又舒服,完全冇壓迫感。另外,我想讚一讚呢度嘅侍應服務都唔錯 ( 雖然見有啲網友話服務麻麻 ),至少見個個都係帶住笑容。呢度嘅點心約 $60蚊-$80 , 見有啲comment 話嘢食一般,有又話呢個價錢係食環境,但係我同豬隊友就覺得 色 • 香 •味 • 俱全 💃🏻 其實甜品好似都好精美喔~ 下次要試埋 😋其實所有食物都好好食, 私💙 推介以下: ◼ 玫瑰金蝦餃 (三件) $78玫瑰🌹金蝦餃賣相精緻,蝦餃入面你會清楚見得到有起碼有2-3隻 肥蝦 🦐 而且蝦肉好彈牙~ 大滿足❗▫️松子紅菜頭餃 (三件) $68紅菜頭餃絕對唔係食味道,而係食個口感,爽脆嘅紅菜頭,素食者一定追捧。▪️黑松露野菌餃 (三件) $78煙煙靭靭晶瑩餃子皮,包著爆餡兼菌味濃嘅切粒野菌 🍄Mixed 埋我最鍾意嘅黑松露,好滋味。▫️酸菜鱈魚春卷 (三件) $78 又係我特别 • 呢個用酸菜鱈魚做
大埔📌 金鷺湖 Le Vow

其實所有食物都好好食, 私💙 推介以下:
◼ 玫瑰金蝦餃 (三件) $78

▫️松子紅菜頭餃 (三件) $68
▪️黑松露野菌餃 (三件) $78
▫️酸菜鱈魚春卷 (三件) $78
又係我特别 • [私💙 推介] 呢個用酸菜鱈魚做春卷餡料,或者你會覺得呢個配搭好奇怪,但係我想話出奇地好味,味道特別,真係出面食唔到 ~ 力推‼️
▪️脆脆鮮蝦紅米腸 $78
紅米腸皮幼滑軟彈,包住脆脆層,裡面塞滿蝦肉 & 肉鬆,蝦肉爽脆彈牙,中間層脆脆完全係發揮層次感作用,必食‼️

▫️石榴牛肉球 (三件) $62
呢個絕對係我個人嘅特别 • [私💙 推介] 我本人係好鍾意食牛肉球 😍 將牛肉球整成小福袋嘅造型,創意無限。牛肉球係包喺腐皮入面,一咬落去爆湯汁,牛肉球好 juicy,色 • 香 • 味 • 口感俱全。
🔅 總的來説,金鷺湖 Le Vow 絕對係一個好地方比你好悠閑自在咁放空大半天,看著藍天,呆待著湖畔,鳥語花香,擁抱大自然,放下平日生活嘅煩囂。
💡其實都好大好多位,平日可以唔洗 book 位,甚至可以比你揀位,但星期六、日就一定要 book,要留意嘅係星期六日嘅 booking 係唔會畀你揀位 🔅
2024-01-10
  • 玫瑰金蝦餃
  • 鮮蝦紅米腸
  • 石榴牛肉球
  • 酸菜鱈魚春卷
2024-01-10 60 瀏覽
鳳梨咕嚕黑豚肉 $228黑豚肉咬落去好有肉質,鳳梨好甜,咕嚕汁仲好夠味!當紅炸子雞(半隻) $238食落去仲熱辣辣,咬落去又脆卜卜,好味道!一入到去間中菜廳好大好特別,我哋去嘅時候係晏晝6點,所以唔係好多人,有種好休閑嘅感覺!
鳳梨咕嚕黑豚肉 $228
黑豚肉咬落去好有肉質,鳳梨好甜,咕嚕汁仲好夠味!

當紅炸子雞(半隻) $238
食落去仲熱辣辣,咬落去又脆卜卜,好味道!

2023-12-11
2024-01-04 77 瀏覽
今日沒事做,便去了大埔的金鷺湖飲茶。這裡的環境非常清幽,周圍都是花草樹木,面對湖景,感覺很寧靜。我們入了一間中餐廳,中午有點心飲茶的。這裡大部份的枱都可望到外邊的湖景,枱與枱之間都相隔寬闊。我點了:-玫瑰金蝦餃蝦餃皮用了玫瑰金色,蝦肉飽滿和很爽口。-流心鵪鶉蛋燒賣燒賣上放了魚籽,流心鵪鶉蛋在燒賣餡內,真是巧手之作。-脆脆鮮蝦紅米腸保持脆口,用了鮮蝦做餡料。-酸菜鱈魚春卷很突出,用了酸菜鱈魚做春卷餡料,味道非常特別。-金箔芝麻卷芝麻味香濃,還有金箔點綴。

我點了:
-玫瑰金蝦餃
蝦餃皮用了玫瑰金色,蝦肉飽滿和很爽口。

-流心鵪鶉蛋燒賣
燒賣上放了魚籽,流心鵪鶉蛋在燒賣餡內,真是巧手之作。

-脆脆鮮蝦紅米腸
保持脆口,用了鮮蝦做餡料。

-酸菜鱈魚春卷
很突出,用了酸菜鱈魚做春卷餡料,味道非常特別。

-金箔芝麻卷
芝麻味香濃,還有金箔點綴。
2024-01-03
2023-12-30 634 瀏覽
今日天氣非常之好陽光普照,朋友回港探親順便搵我吃個午餐,所以搵了這間酒樓少有的湖邊畔住品嘗美食。來這裡可以自己駕車來又或者在大埔墟坐免費穿梭巴士都可以到達。餐廳裝修得瑰麗堂皇,一排排落地玻璃可以一邊飲茶一邊看湖光山色真愉快。玫瑰金蝦餃(三件)超搶眼的金黃色的蝦餃中間帶點玫瑰色很吸睛,皮薄包著滿滿蝦肉很彈牙。古法胡椒餅(三件)在酒樓很少可以吃到胡椒餅,所以點了來吃細細件迷你胡椒餅很鬆脆,咬一啖非常之鬆化內裡餡料很香胡椒味,外層全是黑白芝麻包住很惹味。黑椒安格斯牛肉腸這款牛肉腸很有特色,除用上安格斯牛肉做腸粉,綿綿牛肉味濃配米香腸粉很搭配,在腸粉上加上炸蒜真的很驚喜。鹹水角啤梨(三件)鹹水角啤梨造型非常入型入格,青綠色的鹹水角很特別,底部用上蘿蔔片襯托着,味道鬆化夠煙韌。薑蔥花膠燴生麵(例)這碟燴生麵用上薑絲蔥絲爆炒花膠煮成的,份量超足料而煮起花膠的膠汁做到掛汁口感,加埋XO醬一起吃特別滋味。楊枝甘露最後來一碗楊枝甘露,冰凍的楊枝甘露很香甜美味,每一口都可以吃到西米、柚子、芒果等超豐富。
玫瑰金蝦餃(三件)
古法胡椒餅(三件)
黑椒安格斯牛肉腸
鹹水角啤梨(三件)
薑蔥花膠燴生麵(例)
楊枝甘露

• 玫瑰金蝦餃
  • 黑椒安格斯牛肉腸
  • 鹹水角啤梨仔
  • 楊枝甘露
  • 古法胡椒餅
邊到有大大棟聖誕樹?邊到可以偷半日悠閑?跟住我去小白鷺啦👍🏻流心鵪鶉蛋燒賣完完全全係嶄新嘅味道,鵪鶉蛋放咗喺燒賣之內,咬落去蛋漿澎湃而出!口感隨即帶一份濕潤感,連帶豬肉嘅爽嫩,確係好味👍🏻脆脆鮮蝦紅米腸 外軟內脆嘅口感拿捏得相當之好,外皮煙靭唔會太厚,內裏包住嘅薄脆片同蝦肉爽脆萬分!👍🏻鮮茄魚湯鮮竹卷魚湯鮮甜無比,鮮竹卷嘅外皮帶點薄脆,浸入魚湯之內逐漸變腍👍🏻生磨蛋白杏仁茶天氣突然驟降,少不了一碗熱辣辣嘅糖水做飯後甜品,杏仁味好香,蛋白相當之滑,生磨嘅顆粒感完完全全喺口腔裏面品嚐得到!略嫌蛋白可以更為完整。👍🏻雙色馬拉糕馬拉糕亦都包含咗小朋友喜愛嘅元素,就係加入咗朱古力口味,鬆軟嘅口感令人忍唔住咬多幾啖。👍🏻鹹水角啤梨仔裏面改為雞肉嘅餡料,小編覺得味道更為合適,鹹香度唔算太重,而家外皮香脆得黎唔會過分油膩,加上百力滋作為啤梨支桿非常有創意!🎄正值聖誕節,湖邊日都擺放咗一棵紅色嘅聖誕樹,大家不妨可以打下卡!✨如何前往?小編去程由沙田大會堂搭28K小巴出發,到翡翠花園落車,沿着山路一直向下行。回程搭小白鷺嘅穿梭巴士到大埔墟火車站!
邊到有大大棟聖誕樹?邊到可以偷半日悠閑?
跟住我去小白鷺啦

👍🏻流心鵪鶉蛋燒賣

👍🏻脆脆鮮蝦紅米腸

👍🏻鮮茄魚湯鮮竹卷
魚湯鮮甜無比,鮮竹卷嘅外皮帶點薄脆,浸入魚湯之內逐漸變腍

👍🏻生磨蛋白杏仁茶

👍🏻雙色馬拉糕

👍🏻鹹水角啤梨仔

✨如何前往?

回程搭小白鷺嘅穿梭巴士到大埔墟火車站!
  • 鮮茄魚湯鮮竹卷
  • 鹹水角啤梨
  • 生磨蛋白杏仁茶
2023-12-13 480 瀏覽
白鷺湖互動中心,環境優美,有中西兩間餐廳,今次同老公去食中菜門外大片空地,餐廳一層過,樓底高,坐位闊落,加上落地大玻璃, 非常舒服寫意 這裡主打精緻中菜,先來一個明太子釀蟹蓋 $168造型相當吸引,應該是將蟹拆肉,然后釀回落個蟹蓋裡,很有趣,配上明太子,非常鮮美京蔥孜然五香小羊肉 $268羊肉配上京蔥和孜然烹調,羊肉辛辣味濃郁,開胃之選鮑汁關東刺參 $288刺參營養價值豐富,滋陰補腎。肉質肥厚又細嫩,口感軟滑鮮竹蕃茄魚湯浸菜苗 $138有多種蔬菜供選擇,我哋揀咗津白,魚湯清甜,加上鮮腐竹同蕃茄,好清新一碗白飯兩份食 $30臨近聖誕,湖上已放上了聖誕樹, 我們用餐處正正對着,非常有氣氛我們特意提早去到,行行湖邊,看到湖上反映建築物的倒影,閃閃發光,賞心悅目,很有在外國的氣氛這裡還設有免費穿梭巴士往來大埔墟火車站,不一定要自己揸車或乘的士

這裡主打精緻中菜,先來一個明太子釀蟹蓋 $168
京蔥孜然五香小羊肉 $268
羊肉配上京蔥和孜然烹調,羊肉辛辣味濃郁,開胃之選

鮑汁關東刺參 $288
刺參營養價值豐富,滋陰補腎。肉質肥厚又細嫩,口感軟滑

鮮竹蕃茄魚湯浸菜苗 $138
一碗白飯兩份食 $30

2023-12-10
2023-12-11 182 瀏覽
臨近聖誕,想同屋企人食吓嘢賞下風景放鬆一下,近日去咗大埔嘆茶,今次已經係第二次去了,多了聖誕裝飾打吓卡,風景依然優美,一路食嘢一路望住風景一樂也。玫瑰金蝦餃好搶眼,外皮呈金色的,皮薄餡靚,蝦彈牙爽口超大隻。百花蘿蔔糕蘿蔔糕就食得多,百花釀第一次試,彈牙的蝦膠讓了在蘿蔔糕上,兩種不同的口感放埋一齊,豐富了蘿蔔糕的層次,煎得好香脆。黑椒安格斯牛肉腸雖然加咗黑椒,但係唔覺得辣,採用了優質的安格斯牛肉,令平平無奇的牛肉腸升價十倍。鹹水角啤梨賣相趣緻可愛, 呈青綠色,餡料相對豐富。鮮茄魚湯鮮竹卷魚湯好鮮甜,加咗鮮茄添了顏色之餘多咗一份蕃茄清新,餡料豐富,有蝦、菇、肉、蕃茄。雙色馬拉糕兩隻色水,有普通和黑糖,梅花間竹,賣相特別,不過本人覺得稍為偏甜,淡少少味就更好了。
玫瑰金蝦餃
好搶眼,外皮呈金色的,皮薄餡靚,蝦彈牙爽口超大隻。
鹹水角啤梨
賣相趣緻可愛, 呈青綠色,餡料相對豐富。
雙色馬拉糕
雙色馬拉糕

2023-12-09 109 瀏覽
大埔小白鷺有兩間餐廳,當中金鷺湖以精緻的菜餚、舒適的用餐環境和專業的服務聞名。餐廳的主廚擁有多年的烹飪經驗和專業的廚藝技巧。他們精通中國傳統烹飪法和現代創新技巧,將傳統和創新融合在菜品中,呈現出獨特而美味的菜餚。朋友喜歡中菜,今晚我和他到了金鷺湖吃晚飯。到了小白鷺,已經被小白屋的外觀吸引著。在billow 旁的小路走進去,就是今晚我們要去的金露湖。同樣外觀都十分華麗,推門進行,更顯餐廳的氣派。餐廳的裝修設計非常考究,以中式古典風格為主,內裡的裝飾及燈飾都十分華麗,營造出一種典雅而富有禮儀的氛圍。整個用餐空間散發著舒適和諧的氛圍,讓人感到放鬆和愉悅。餐廳的服務員專業有禮,時刻關注客人的需求並提供周到的服務。他們樂於解答客人的問題,並確保每一位客人都能獲得舒適愉快的用餐體驗。餐廳的服務團隊以其專業和友善的態度為客人帶來了無可挑剔的服務。🍽️鵝肝醬炸蝦丸這道前菜,以新鮮的蝦球裹上鵝肝醬,再經過炸製而成。蝦球外酥內嫩,鵝肝醬的香濃味道與蝦肉的鮮甜完美結合,烹調手法巧妙,將蝦肉和鵝肝醬的風味完美融合❤️。🍽️砵酒焗生蠔新鮮的生蠔在砵酒的烘烤下,入口熱㷫㷫的,生蠔肥美,口感鮮嫩多汁🩷。烹調手法獨特,將生

🍽️鵝肝醬炸蝦丸

🍽️砵酒焗生蠔

新鮮的生蠔在砵酒的烘烤下,入口熱㷫㷫的,生蠔肥美,口感鮮嫩多汁🩷。烹調手法獨特,將生蠔與砵酒完美結合,味道酸酸甜甜,令人開胃。

🍽️當紅脆皮雞

這道菜以傳統炸雞為基礎,經過金鷺湖的獨特改良。雞皮炸至金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。每一口都能品味到香氣四溢的脆皮和鮮美的雞肉。這道菜的製作過程精細,使得雞肉的口感更加鮮嫩,外皮的酥脆度恰到好處。

🍽️甜梅菜銀魚蒸茄子

這道菜以銀魚和茄子為主要材料,搭配甜梅菜進行蒸製。茄子鮮嫩軟糯,銀魚的鮮味與甜梅菜的酸甜味相得益彰,帶來一種口感豐富的滋味。簡單的烹調方法保留了食材的原汁原味,讓人能夠品味到每一種成分的獨特風味。

🍽️甜品楊枝甘露

作為一道經典的中式甜品,金鷺湖的楊枝甘露絕對不會讓你失望。它以鮮甜的芒果、滑嫩的西米和椰汁為主要材料,搭配清爽的芒果味道和椰汁的香甜,口感豐潤。這道甜品清新爽口,是結束一餐美食的完美選擇。

食物的價錢在金鷺湖的中菜廳屬於中高價位,但絕對物有所值。菜品的賣相精美,烹調手法獨特,味道鮮美且口感豐富。無論是與家人共享一頓豐盛的晚餐,還是與朋友享受一個特別的聚會,金鷺湖都是一個值得光顧的中菜廳。
大埔金鷺湖係一間可以慢慢嘆中菜嘅餐廳。餐廳環境大又舒服,菜單上有好多精緻嘅料理。呢度茶芥係$25/位。坐低叫咗茶就揀嘢食☺️我哋叫咗鵝肝醬炸蝦丸$138。蝦丸裡面包裹住鵝肝醬,炸得金黃酥脆,每一口都充滿蝦肉同鵝肝醬嘅美味。松露醬爆花尾躉球$328。花尾躉球魚肉彈牙新鮮,再配上松露醬,帶出濃郁嘅松露香氣,仲有爽口露荀😋當紅脆皮雞(半隻)$238。雞皮酥脆,肉質嫩滑,一啖咬下去都好滿足。最後有上湯竹笙浸時蔬$138。清清地配上竹笙同時令人口感豐富。如果你想悠閒地享受中菜,大埔金鷺湖絕對值得一試!

如果你想悠閒地享受中菜,大埔金鷺湖絕對值得一試!
2023-11-24 86 瀏覽
唔好以為飲星期日飲茶好老套🫣只要揀啱地方一樣可以打卡😏呢日入咗小白鷺飲茶🫖 撞正陽光普照好好天☀️望住個靚景嘆返個靚茶真係好寫意😌周圍仲有好多靚景啱哂我又可以瘋狂打卡🤣中菜廳環境舒適優雅 點心賣相精緻得嚟又好味性價比夠哂高 推薦同屋企人週末嚟嘆茶百花蘿蔔糕 $62 👍呢個絕對唔係普通酒樓嘅蘿蔔糕係切到一舊舊嘅三角形外層炸到香脆鮮蝦紅米腸 $78外層腸粉皮加咗纖維豐富嘅紅米咬落去好有層次 先係煙韌嘅腸粉皮再有層好似春卷嘅脆皮裏面包住粒粒鮮蝦肉🍤仲有口感脆脆嘅油炸鬼增加口感千層鮑魚酥 $42 👍大大隻鮑魚喺上面😍一層一層食落好鬆脆一邊食一邊聞到好香嘅牛油味仲有野菌粒令味道更上一層樓黑松露野菌餃(三件)$68 👍同蝦餃一樣個皮做到晶瑩剔透一咬開陣陣松露香味散發出嚟🥹金瑤蛋白炒飯 $178好多瑤柱 份量都好大碟不過味道較普通燕窩鮮奶蛋撻(一件)$42普通鮮奶蛋撻mix咗啲燕窩滋補養顏 啱哂女士🤭人均價錢: $300味道: 8.5/10環境: 9/10服務: 8/10回頭率: 9/10👍=必食📍 金鷺湖地址: 大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖電話: 26576610
唔好以為飲星期日飲茶好老套🫣

📍 金鷺湖
地址: 大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖
電話: 26576610
2023-11-22 102 瀏覽
大埔小白鷺𝙻𝚊𝚔𝚎 𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎絕對係世外桃源(*´∀`*)純白歐式建築 佔地𝟛𝟘𝟘𝟘呎 重點係可以飽覽白鷺湖景 非常寫意~~除咗西餐廳 其實仲有中菜部 環境一樣超美 仲有好精緻嘅打卡點心🫖嚟緊𝓍𝓂𝒶𝓈有好去處啦♥ 玫瑰金蝦餃 $⑦⑧ // 櫻花蝦津菜餃 $⑦⑧餃類餡料飽滿 餃皮煙韌不易穿 亦唔會皮肉分離 賣相仲好高級呵呵.♥ 千層鮑魚酥 $④②/ 𝘱𝘤好矜貴嘅一口酥啊(゚o゚)用原隻鮑魚製作 酥皮亦好鬆化香口 都叫值回票價啦♥ 脆脆鮮蝦紅米腸 $⑦⑧紅米腸包住一層薄脆 食落無油溢味 而係勁香脆 內餡嘅蝦肉大嚿又彈牙 有哂多重口感 必點啊♥ 鮮茄魚湯鮮竹卷 $⑥②個腐皮仲係脆的!相信係新鮮即炸 魚湯味道偏淡 配搭蕃茄粒微酸微甜~♥ 古法胡椒餅 $⑥②外皮酥酥鬆鬆 表面灑滿芝麻粒 內餡胡椒味突出而唔嗆

♥ 玫瑰金蝦餃 $⑦⑧ // 櫻花蝦津菜餃 $⑦⑧
♥ 千層鮑魚酥 $④②/ 𝘱𝘤

♥ 脆脆鮮蝦紅米腸 $⑦⑧

♥ 鮮茄魚湯鮮竹卷 $⑥②

♥ 古法胡椒餅 $⑥②
外皮酥酥鬆鬆 表面灑滿芝麻粒 內餡胡椒味突出而唔嗆
2023-11-20 759 瀏覽
想去白鷺湖打卡好耐,星期日終於叫老公帶咗我去。環境勁靚,好似去咗歐洲度假小鎮咁樣。果度主要有兩間靚餐廳,一中一西。當日西餐廳被包場搞婚禮,我哋就去食中菜,中餐廳環境都好靚,一啲都唔似傳統中菜廳。明太子釀蟹蓋 $168/位釀蟹蓋表面金黃香脆,裏面好多蟹肉,撈埋一啲洋蔥絲、明太子、薯蓉,味道香得來又食到蟹肉嘅鮮味。古法葡汁焗響螺 $138/位呢個響螺葡汁好惹味,裏面有好多響螺粒,口感柔軟得來又有啲爽口,加埋啲棉密嘅薯蓉,令人食到唔停口。薑蘇珊瑚星斑球 $238/位星班肉勁厚身,啖啖肉冇骨,魚肉白雪雪滑溜溜,掛上清甜嘅玻璃茨汁,近乎湯咁樣,有一啲香甜南瓜肉同埋滑蛋白,再配上一啲鮮味蟹肉,勁正。蟹肉桂花炒鴛鴦米粉 $238呢個米粉炒得好爽,一啲都唔油,勁香蛋味。佢個口感好豐富,除咗米粉爽,仲有芽菜嘅爽脆,加上灑滿脆脆炸瑤柱絲,食落去口感唔會單調。最重要係好多蟹肉,蟹肉唔係一絲絲乾曾曾果種,真係有蟹鮮味嘅,足料嘅啲蟹肉係一嚿嚿。生磨蛋白杏仁茶 $62好夠熱,杏仁茶香濃,加上一啲蛋白花,好滋潤養顏。另外值得一題,呢間餐廳服務超好,我個茶杯係keep住有茶,侍應總係會及時幫我斟茶🤭

明太子釀蟹蓋 $168/位

古法葡汁焗響螺 $138/位

薑蘇珊瑚星斑球 $238/位

蟹肉桂花炒鴛鴦米粉 $238

生磨蛋白杏仁茶 $62
好夠熱,杏仁茶香濃,加上一啲蛋白花,好滋潤養顏。

2023-11-16 95 瀏覽
之前睇結婚場地,已經對金鷺湖好有興趣,不過嗰陣有水上樂園,所以最後冇揀到呢個場地今日老公同我去食返呢間餐廳,我哋夜晚去,同朝早去又有另一個感覺夜晚出邊掛滿夜燈,好璀璨!一入到去,既古典既圓拱天花同木窗框,加上摩登既裝修,好高貴典雅既感覺我哋叫左古法葡汁焗響螺,葱燒關東刺參,松露醬爆花尾躉球,蟹肉桂花炒鴛鴦米粉古法葡汁焗響螺葡汁香濃,響螺彈牙,好惹味!葱燒關東刺參刺參彈牙,燴入葱餚製既醬汁,好夠味松露醬爆花尾躉球花尾躉球好大件,松露醬好香口,另外仲有露荀,好清新蟹肉桂花炒鴛鴦米粉鴛鴦米粉加入蟹肉同酥炸元貝絲,鮮味十足好矜貴嘅一餐!

古法葡汁焗響螺
葡汁香濃,響螺彈牙,好惹味!

葱燒關東刺參
刺參彈牙,燴入葱餚製既醬汁,好夠味

松露醬爆花尾躉球
花尾躉球好大件,松露醬好香口,另外仲有露荀,好清新

蟹肉桂花炒鴛鴦米粉
鴛鴦米粉加入蟹肉同酥炸元貝絲,鮮味十足
好矜貴嘅一餐!
2023-11-14
2023-11-12 113 瀏覽
琴晚為左同老公慶祝拍拖週年,特意搵左一間格調好嘅餐廳撐枱腳,搵左一輪,決定去大埔嘅小白鷺嘅金鷺湖,未入餐廳,喺門口已經打左幾次卡,好靚呀😍😍😍環境:首先,金鷺湖係高格調中菜廳,任何一個角落,你都會覺得好有貴氣,由裝潢至到擺設,都悉心設計👍👍👍如果有日光嘅時間,佢哋嘅落地大玻璃,可以睇到出面個湖,我夜晚去,唔夠光睇,浪費了😭服務:高級中菜餐,服務一樣高級,佢哋令我感到有專人服務嘅感覺,佢哋會留意住進食進度嚟上菜,總之就係好👍👍👍另外,佢哋有隱形菜單㗎,係海鮮類,不過我哋無㨂😌食物方面:我哋㨂左個蟹逅餐,唔貴,每位598, 加一服務費,食物質素超高脆皮BB鴿,呢個唔係太特別,但都係好食蟹皇灌湯餃,呢個超好味,餃肉好味,又實在,湯清味濃👍👍👍蟹粉豆腐星班,又係好出色,星班一食就知好新鮮,爽口,蟹粉足料,配豆腐一濃一清👍👍👍蟹粉扒豆苗,靠蟹粉,幾好蟹皇蟹粉炒飯,炒得非常乾身,配xo醬立時升華👍👍👍薑茶湯丸,ok總結:人頭650左口,食物、環境同服務都咁高質,我會分類為性價比高,一定要再幫襯😆😆😆

環境:

服務:
另外,佢哋有隱形菜單㗎,係海鮮類,不過我哋無㨂😌

食物方面:
脆皮BB鴿,呢個唔係太特別,但都係好食
蟹皇灌湯餃,呢個超好味,餃肉好味,又實在,湯清味濃👍👍👍

蟹粉扒豆苗,靠蟹粉,幾好

蟹皇蟹粉炒飯,炒得非常乾身,配xo醬立時升華👍👍👍

薑茶湯丸,ok

總結: