2014-11-14 1194 瀏覽
Stumbled by this place while browsing around Tst area for a good korean restaurant (since we've had enough of the ones in kimberley road) and it was a wonderful experience. The price and food ranges are similar to your typical korean restaurants in HK however, the quality of the food is what we loved the most. I think we visited around the time when they still had their lunch set menu available (lucky us since the prices were a bit favourable). So we ordered a pan fried chicken with rice, pan fr
I think we visited around the time when they still had their lunch set menu available (lucky us since the prices were a bit favourable). So we ordered a pan fried chicken with rice, pan fried beef with rice and spicy chicken soup with rice and yeah we loved them all!
Pan fried chicken with rice
*awesome* spicy chicken soup rice
pan fried beef w/rice
Oh and they have generous side dishes for each head too. Their kimchee sure was comparatively better than other k-restaurants. Hopefully the quality would remain same until our next visit. Favorite out of 3 dishes: *awesome" spicy chicken soup!

2014-11-14
Pan fried chicken with rice
pan fried beef w/rice
唔係好正宗wor...D湯唔夠辣!!!!!!!!又甜!?石頭鍋飯this one is quite nice!the sauce came with it was nice tooD小碟麻麻地like they have been out in the air for all night....最好食係水餃個炸醬麵好甜!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!weired taste!!!!service is quite nice!
優惠券
2014-08-01 786 瀏覽
店舖位處大街非常方便,食物亦做得好好味,炆牛肋骨,份量十分足,兩人食亦不覺得少,紅蘿蔔,蘿蔔炆得夠焾,牛汁及肋肉係靚料,每次來都必叫嘅美食,牛雜湯,其他舖頭亦很少供應,粉絲,牛肚,腸,辛辣味足,食完令人回味,唯一要彈係配菜,認真普普通通,“求其“ ,款式無得選,亦唔吸引。店舖裝修十分漂亮,光潔,坐得好舒服。
店舖位處大街非常方便,食物亦做得好好味,

2014-07-30
  • 炆牛肋骨
  • 牛雜湯
2014-04-11 848 瀏覽
是日去金马伦道办事,出来时已是中午,在周围觅食。恰巧想喝韩式辣汤,便走进挨的最近的金膳。金膳和旁边的日本料理锦井是从同一个门进入,进去之后先是锦井,往里面才是金膳。午餐定食种类不少,有烧肉、石锅饭、汤、炒饭等等。烧肉看起来非常吸引,有一口牛、牛排、鸡肉、豚肉,也有好几种肉的集合。汤的种类也非常多,有牛肉汤、豆腐杂锦汤、豆腐海鲜汤、泡菜豆芽汤等辣汤,也有牛肋骨汤、酱汤等不辣的。真是让我这种选择纠结症的更加纠结啊终于决定要辣牛之家汤,本人比较爱吃牛杂。先上的小菜,泡菜不错,比较爽口,豆芽也不错。小白菜有点油油的,不太习惯吃。辣汤上来了,果然是红通通一片啊。汤看起来比较浓稠,舀一勺看看,里面有萝卜片和泡菜。不错,我喜欢萝卜片和牛肉的配搭。牛肚和牛肠都很大片,分量也不少,牛肉块很小,但炖的很烂,整体很入味。本人对韩国菜研究不多,辣汤反正开胃就是了,配米饭总是不错的。结账加一后才80块,怎末也值了。对不对?下次有机会来吃烧肉!

2014-04-08
2014-01-18 693 瀏覽
同frd過完澳門,本身諗住食草菀,點知去到話要刪門,唔再入客,嗰陣已經夜晚10點,於是求其見到韓國野食嘅餐廳就入去(因為想食韓菜),入到去,有個服務員俾咗餐牌我地,跟住佢企咗系我地隔離,我知嗰陣冇乜客,但都唔洗企係我地隔離架 ,好似俾人bear住咁,見到餐牌,認真貴(對於一d仲讀緊書嘅朋友仔嚟講)不過諗住應該會好好味啦,我地叫咗個2人餐,冇記錯應該係c餐。一叫完野即刻就嚟咗6碟配菜,不過好似見到menu上邊寫住凡是叫餐嘅都會送嘅,味道不過不失燒肉拼盤,入邊有d牛肋骨,牛柳粒咁,跟住有d生菜,蒜,青瓜,麵豉醬俾我地包,d醬嘅味道好淡,食落根本冇味 d肉又唔知點,燒一陣,d肉都未熟,諗住會霖d啦,點知又系韌,食咗幾舊,我地已經放棄唔再包任何菜。人蔘雞湯,熱飲嘅時候味道都ok,凍咗少少就變得好難飲。 冇味道,就算點完醬汁都系好淡味 呢個都算可以,可以接受嘅最後送咗個雪糕,食完呢餐飯,同友人有一個共同嘅總結,雪糕系最好味
配菜
牛肋骨,嚇,牛柳粒
人蔘雞湯
人蔘雞湯
人蔘雞湯,熱飲嘅時候味道都ok,凍咗少少就變得好難飲。
蛋包豆腐 ,蛋包魚
冇味道,就算點完醬汁都系好淡味
石頭鍋飯
呢個都算可以,可以接受嘅
雲呢拿雪糕

題外話/補充資料: 唔會再去下一次!!
2014-01-12
$314 (宵夜)
2013-09-08 392 瀏覽
已經去吃過很多次了, 以前在尖東工作的時候有常來。第一原因是真心好吃, 第二是一直都有優惠卷贈送。我推介一定要吃的烤類的SET LUNCH, 特別是雞肉!真的好吃, 味道也很到位, 量也不少!每人包3小碟的前菜, 一般一定會有一碟是韓國泡菜的, 這泡菜很對我的味!因為夠辣又入味。其他2碟常常會不一樣而且不太好吃。烤雞的SET LUNCH包一碗飯, 一大碟烤雞和一碗湯。我想說一下是湯, 它的湯常常是室溫的, 不熱也不暖, 所以不太好喝。但因為烤肉有時候會味好濃, 喝一啖湯很好的, 不過就是不熱這個缺點。而飯呢, 是一般的餐廳飯, 不過它的米飯比較軟腍, 偏甜的。但也是一樣, 有時是暖的有時是熱的。不過都沒關係, 因為我民的是主角烤雞!這真的很好吃, 一上枱就"茲茲"的鐵板聲。鐵板的旁邊有一小碟醬油, 可以直接倒到烤肉上, 但不可以倒太多, 因為會好咸。烤雞肉不是嫩嫩的, 是已經淹制過的雞肉。味道是咸咸的, 甜甜的, 又有點黑椒味, 肉質是好軟的。雖然不是100分的組合, 湯呀飯呀都可能是暖的, 但因為烤雞做得出色, 都彌補缺點。
已經去吃過很多次了, 以前在尖東工作的時候有常來。
第一原因是真心好吃, 第二是一直都有優惠卷贈送。

我推介一定要吃的烤類的SET LUNCH, 特別是雞肉!
真的好吃, 味道也很到位, 量也不少!

因為夠辣又入味。其他2碟常常會不一樣而且不太好吃。

烤雞的SET LUNCH包一碗飯, 一大碟烤雞和一碗湯。

但也是一樣, 有時是暖的有時是熱的。

不過都沒關係, 因為我民的是主角烤雞!
這真的很好吃, 一上枱就"茲茲"的鐵板聲。

烤雞肉不是嫩嫩的, 是已經淹制過的雞肉。
味道是咸咸的, 甜甜的, 又有點黑椒味, 肉質是好軟的。
烤牛肉餐

2013-08-15
烤牛肉餐
2013-07-20 249 瀏覽
買咗鴻星集團嘅會員pass,見金膳都係佢集團,有八折,於是就去試吓。 由於時間太早,我地係第一枱。 午餐由六十幾到八十幾,仲有啲貴啲嘅燒肉歺。 我地兩個人,叫咗兩個午餐,一個雞肉石頭鍋飯同海鮮面豉湯鍋。 午餐包括前菜,但一睇就知無誠意,一啲都唔韓式。竟然係炸菜同西芹,會唔會過份咗啲呢??!!!得碟泡菜係韓式。 個石頭鍋飯算係咁,夠熱,配菜多,但雞肉少之有少。而家肉係咪貴成咁呀! 海鮮面豉鍋賣相不討好,別店上枱時仍有bok bok聲,但呢度就無,料不多,所以望落去似湯多啲囉! 海鮮好差,只得幾隻蜆同兩條魷魚,連虾都無,只得洋蔥同白蘿蔔片,真係太差!真係試一次就夠!

我地兩個人,叫咗兩個午餐,一個雞肉石頭鍋飯同海鮮面豉湯鍋。
得碟泡菜係韓式。

真係試一次就夠!
2013-04-04 259 瀏覽
一直喜歡幫襯新世紀那間 Kimchee,可惜因商場大裝修而要結業.幸好另有一間在金馬倫道開業煤氣公司推廣活動 City wow.優惠煤氣用戶.朋友給我買了卷,省回不少.燒烤牛肋骨原價 HK$268,現在以不到一半的價錢,而且不需加一就可以吃到了,實在太超值了.估唔到一坐落,仍舊有我最愛的三個韓式小碟,免費小吃.牛肋骨是兩大決的,先給看過再拿回廚房給片開.很夠份量呵.還有加了可以烤吃的伴碟: 番薯片,白磨菇粒,和西生菜片.各一原來,不說不知,一般韓式用作燒烤的牛肋骨,多數是已經醃漬的,所以是咸中帶甜而口味統一.如果沒有聲明的話,一般會以已醃漬的牛肋骨奉上,我比較想吃出牛的鮮美,所以要了客 "無添加" 的.燒烤牛肋骨真的很美味,可惜這碟的肉有點 "太多筋位",可是就是美味,所以也不太有關係了.其實一碟一人吃掉是太充足了.很讚.

一直喜歡幫襯新世紀那間 Kimchee,
可惜因商場大裝修而要結業.

幸好另有一間在金馬倫道開業

煤氣公司推廣活動 City wow.
優惠煤氣用戶.
朋友給我買了卷,
省回不少.

燒烤牛肋骨原價 HK$268,
現在以不到一半的價錢,
而且不需加一就可以吃到了,
實在太超值了.

估唔到一坐落,
仍舊有我最愛的三個韓式小碟,
免費小吃.

牛肋骨是兩大決的,
先給看過再拿回廚房給片開.
很夠份量呵.

原來,
不說不知,
一般韓式用作燒烤的牛肋骨,
多數是已經醃漬的,
所以是咸中帶甜而口味統一.
如果沒有聲明的話,
一般會以已醃漬的牛肋骨奉上,

我比較想吃出牛的鮮美,
所以要了客 "無添加" 的.

燒烤牛肋骨真的很美味,
可惜這碟的肉有點 "太多筋位",
可是就是美味,
所以也不太有關係了.

其實一碟一人吃掉是太充足了.
很讚.
2013-03-31
其他
2012-08-13 179 瀏覽
我一定唔會再去....第一次去既時候 可能係新開張 食味雖然唔係話特別好食, 不過都OK而且坐得幾舒服, 入面既SERVICE 都可以今次再去, 我同老公講話一次唔會再去...... 先講想叫野食, 係完全搵唔到人..前菜 : 佢話SET 死左唔可以換, 如果真係想換要加錢 .... 羊架ok .... 湯淡而無味..蝦唔夠鮮,牛骨ok....甜品:雪榚夠滑

我一定唔會再去....

今次再去, 我同老公講話一次唔會再去......

先講想叫野食, 係完全搵唔到人..

2012-07-26 126 瀏覽
星期六返半日,收工當然要去happy下啦。約左女朋友行下尖沙咀,夜晚要睇蜘蛛俠。收工要醫下肚啦,同女朋友周圍行下,睇下有咩食啦。見到有金饍,之前行過旺角新世紀想試哩間,但晚市要排隊,所以打消念頭。今次午市唔使等位,當然入去試下啦,門口睇個價錢,又唔算太貴,都ok。門口有個著大長今的姐姐招待,入到去,見到大部份都係卡位,而且地方以木為主,環境感覺不錯。女朋友睇左餐牌好耐,左揀右揀,最後我發板啦,叫一份lunch set,一份燒烤啦大家可以兩份食,good!女朋友揀了烤牛肋骨定食,我揀了燒肉定食韓國餐廳的細細蝶,哩度都有,味道不錯,自己最愛吃泡菜。上菜時,職員問要唔要切,我答左ok,服務不錯。烤牛肋骨有驚喜,以為味適一般,吃落有牛味,而且肉汁鮮甜,燒得剛剛好。燒肉定食就不過不失,一口牛就幾好食,豚肉一層肥一層瘦,燒落幾香,而且燒哂d肥油出黎,女朋友話食落都可以接受。見到隔離枱食緊個韓式粉絲鍋,好似幾正。下次試下先星期六午市客人唔算多,員工的服務不錯,但笑容好似少左d。

大家可以兩份食,good!

女朋友揀了烤牛肋骨定食,我揀了燒肉定食

韓國餐廳的細細蝶,哩度都有,味道不錯,自己最愛吃泡菜。
上菜時,職員問要唔要切,我答左ok,服務不錯。

見到隔離枱食緊個韓式粉絲鍋,好似幾正。下次試下先

星期六午市客人唔算多,員工的服務不錯,但笑容好似少左d。
題外話/補充資料: 星期六午市客人唔算多,員工的服務不錯,但笑容好似少左d。
2012-07-14
  • 烤牛肋骨
2012-07-05 84 瀏覽
為了慶祝拍拖紀念日, 打算食餐好既正好女友團購了金饍coupon, 所以決定一試7:30到達, 可能平日的關係 光顧的人不多坐底即刻feel到陣陣涼風 裝潢都有心思最後點了個二人餐人參雞湯***先來一個人參雞湯, 店員都很熱心, 上菜時都問要不要為我們分好兩份女友看來十分欣賞~ 味道不錯燒肉***有蝦x2 牛肉片, 粒, 菜一小籃大大隻蝦 燒出來味道不錯巨蜂Soda***店員推介~ 買一送一 石頭飯***很香!! 雖然來的時候已經吃得飽飽..但依然吃下去了甜品***送上肉桂茶一小杯清清口腔再吃軟軟的雪糕~ 十分欣賞~ 杏仁十足會否再來? 會
為了慶祝拍拖紀念日, 打算食餐好既
正好女友團購了金饍coupon, 所以決定一試
7:30到達, 可能平日的關係 光顧的人不多

巨蜂Soda***
巨蜂soda
店員推介~ 買一送一

石頭飯***
很香!! 雖然來的時候已經吃得飽飽..
但依然吃下去了

雪糕
  • 石頭飯
(非會員)
2012-06-11 72 瀏覽
Not sure if the manager is having a bad hair day or not. He looks mad all the time. When you try to make an inquiry, he definitely has no patient for that. He quickly said something and walked away. We were not the only customers who get this treatment.Food is okay, but not great or authentic. You can easily find better Korean food else whereWill I go back again. NEVER!!

Will I go back again. NEVER!!
2012-06-09
團購
2012-05-31 41 瀏覽
除了牛肉粒,牛肉及人參雞湯外,其它尚算OK,不過以3個人計每人$400多又好似貴在d,雖然沒有驚喜但可能係星期日關係客人都不少,試過一次算了,下次都唔再去! 總括來講都係不過不失,但以價錢來說就好像有點不值,平均每人都要400多,實在太貴!
柚子雪糕
牛舌
刺身
柚子雪糕
  • 雪糕
weekend 晚上8時兩個人搵食, 當周圍都full booking 時, 竟然有一間有韓國菜無咩人. 試一試反正其他地方無位因為佢隔離個間餐廳太大, 搞到佢個門口超細, 係門口睇緊食咩時, 門口個姐姐比左張 食600減HKD 200 coupon 我地.咁入去立即叫個 HKD 5xx 既套餐加野飲. 有6道小食, 6個都係素食, 但好好味. 不過最差就係要比HKD10 refill之後有肉+生菜盆, 煎蛋包, 人參烏雞湯 + 石頭飯 (服務員幫我地分兩份, service 好好)好老實, 肉係少左d 但個塊prime牛扒好好味, 好有肉味燒5成已經very good 同好多汁. 其他肉就麻麻地. 係個塊牛扒一定要試之後個d 都好好, 雞湯係全隻上, 岩岩好一人一大碗. 食埋個飯仲有雪糕都好滿足, 但其實塊牛扒想再點多次, 因為有coupon, 但因為單點要HKD 220所以最後放棄左. 兩個大男人不過都夠飽~ 食左6xx 減 200

題外話/補充資料: 如果有coupon真係好抵, 可以問下門口個姐姐仲有無得派
2012-05-11
其他
  • Prime 牛扒
4K
2012-04-22 29 瀏覽
尋日(21-4-2012 Sat)出深水埗幫男友等雪櫃,好早送完o黎,男友竟叫我出尖沙咀行住等佢放工食晚飯,終於等到佢放工,佢話o黎呢間食,佢先搵位坐低,我o黎到,見到裝潢咁靚,價錢一定唔平.佳低後睇menu,我o地決定要$418.00o既二人套餐C,我o地見個餐好似好少o野咁,就另外叫多個$138.00o既煎蛋包什錦.叫完後,侍應即畀6碟前菜,唔記得韓國o野有前菜添.6碟前菜有三個係用白醋醃o既青瓜,青燈籠椒同小白菜,有兩個係辣o既,一個係泡菜,一個係小青瓜,而黑色o個碟係芝麻蜜糖黑豆.我個人最鍾意食白醋醃o既青瓜,而微甜o既黑豆唔太腍,口感煙韌,男友盛讚.而最唔好食o既係青燈籠椒,好似冇乜醃過咁.之後個餐到o黎喇,有:1.燒烤拼盤,包括:牛舌,鮮魷,腿肉同豬爽片腿肉醃得夠味,燒好o黎食係好好食.而其實佢係咩o黎呢?o衣o家睇返menu至知係雞腿,但咁深色o既?而豬爽片就係豬頸肉,卷到一個個圈咁,但夾落個網都散開呢個同牛舌都冇乜問題.至於鮮魷,侍應畀o左一樽鹽我o地,我就洒落去燒,即時好味好多.而碟邊重有兩件唔知咩o野,男友又燒o黎食,原來係蕃薯,重要係好甜,我又燒o黎食,係喎.真

唔記得韓國o野有前菜添.
6碟前菜

之後個餐到o黎喇,有:

1.燒烤拼盤,包括:牛舌,鮮魷,腿肉同豬爽片
燒烤拼盤

而碟邊重有兩件唔知咩o野,男友又燒o黎食,原來係蕃薯,重要係好甜,我又燒o黎食,係喎.真係好甜.

2.海帶蜆湯
海帶蜆湯
侍應拎到o黎畀男友睇又同佢講句韓文就拎走,我o地估佢想幫我o地分成兩碗,一陣後,果然拎o左兩碗湯o黎,真係幾大碗.

有好多海帶,清熱氣,正.飲落,男友大讚好甜好舒服.

3.珍珠絲苗
我o地食食吓覺得唔對路,點解啲飯未o黎到?唔係我o地食晒啲餸至o黎吧?於是我問o岩o岩放低煎蛋包什錦o既侍應,點知佢係韓國人,唔識聽中文,我o都就即講steam rice,佢就call個男經理o黎,我o地就即問佢,佢就即時用通話器叫人送o黎.

一陣後,到o黎喇,嘩!好大碗呀!冇諗到咁多.飯o既軟硬適中.
大大碗珍珠絲苗
4.煎蛋包什錦
煎蛋包什錦
有邊幾樣呢?我o地順次序食,有魚塊,食得出魚香,內裡唔乾,唔錯.
煎蛋包魚塊
翠玉瓜,呢個就差少少,食唔到翠玉瓜o既味道.

豆腐,又香又滑,男友又大讚.
煎蛋包豆腐
大蝦,男友又讚大大件,好似食蝦扒,我食落,覺得有啲乾.
煎蛋包大蝦
而以上四種蛋香味都幾濃.

5.餐裡面o既特式雪糕
我o地叫埋單時,女侍應話有甜品送.
乜有咩?o衣o家又睇返menu,原來係有,我一時睇漏.呢個係雲呢拿雪糕連一細杯蘋果酒,
特式雪糕
雪糕夠香滑,而原來裡面有杏仁粒,加埋蘋果酒食,感覺煥然一新.

最後都係指定動作,有香口膠食,
香口膠
香口膠係韓國o野,我o地畀完錢出去o趙,好快就冇乜味,而且呢片香口膠係好黐.

埋單: 呢餐連加一共$611.60

服務:
好好,接待員著住傳統韓服;而有好幾位侍應係韓國人.
我影低間店o既相時,o岩o岩有個男侍應行過同講唔知咩o野,我即刻話嚇死,佢即刻同我講唔好意思.哈哈,其實佢都唔係好嚇人,只係因為我怕被人發現我影相啫.
密密斟茶,就連我o地食完雪糕起身走人時,女侍應仍捧住茶壺o黎想幫我o地斟茶.

環境:
佢同一間日本餐廳黐住,正門係一條掛o左好多水晶o既通道,靚到好似行星光大道咁.
而印象中好似全部都係卡位,而且有高牆間格,私隱度高但又好光猛.

其他: 開頭睇menu覺得唔係好多o野,點知未食飯同煎蛋包什錦都已經覺得飽啦.
2012-04-21
$305.80 (晚餐)
煎蛋包魚塊
煎蛋包豆腐