2022-08-06 134 瀏覽
記得當日去佐敦附近行吓,到3點3又口痕痕😛於是想搵個地方食個下午茶☕️,行下行下見到呢間餐廳,初頭見佢個裝修得幾靚以為好貴,再望吓個餐單🧾原來都係好大眾化🤑。下午茶時間人唔算太爆,所以唔使等位又唔使搭枱。我叫咗一份香煎三文魚🥓下午茶餐,有炒滑蛋🥚及厚牛油多士🍞,再配大大杯凍檸檬茶🥤,當時呢份下午茶餐賣緊 $35 左右凍飲加幾蚊,但係份量味道絕不馬虎。希望之後可以繼續搵到,呢類 CP 值咁高嘅餐廳啦。🥲

希望之後可以繼續搵到,呢類 CP 值咁高嘅餐廳啦。🥲
煎三文魚牛油厚多士炒蛋

2017-12-03
煎三文魚牛油厚多士炒蛋
2018-01-24 386 瀏覽
本想去同一條街已幫襯超過三十幾年的出名牛奶公司,但太長龍了。沿斜路行上去見到呢間食店,坐入去試下先!叫咗個雞扒手製面,由於是下午茶時段,所以$28,味道ok得份量適中,充飢一流,值得再去為一缺點男厠好窄小
,味道ok得
份量適中,充飢一流,值得再去
為一缺點男厠好窄小

2017-12-24 719 瀏覽
一個本想到澳牛吃早餐的假日早上,來到澳牛排隊圈內,竟然見到一個恐怖嚇人的場面,正在排隊等候進入澳牛之內吃東西的本地客與強國人,竟然連轉角的街道也排到街尾,立時把我嚇退,連隨在附近隨便找個地方醫肚便算。雖說是隨便,我還是有揀擇的,結果就在這間名為「金饃坊」,自稱是手做肉夾饃專門店,早餐有點特色的店舖留下,一試它的早餐。 這兒的早餐選擇與下午茶時段是一樣的,都分為包類、粉麵類、餃子類和西式早餐,分別以英文字母代表,總計由A到Q,都有 17款之多。雖然陝西名物肉夾饃是這兒的招牌食品,但我對它的興趣不大, 反而對這兒自稱是手製的麵條更有興趣,於是便點來「豬排手製麵」($28)再另加 $7配「牛油厚多士炒蛋」做早餐。 無疑,這兒的陳設、食品以至食物定價都是有點兒不倫不類的,明明是一間以吃中式或港式食物為主的店舖,牆上裝飾的圖畫卻是以巴黎和佛羅倫斯為主題;餐牌上的小食明明主要是木耳皮蛋、手拍青瓜和醉雞等物,但忽然又會有炸薯條出現;手製麵的定價奇怪地全部都是劃一的,無論豬排、雞排還是雜菇、雜菜都是一樣,而且那些侍應阿姐的招呼也不見得怎麼好,不過這天我吃的早餐質素又確實不錯,值得一讚。 這早餐好

這早餐好在哪裡呢?我覺得最好的是湯底,味道清甜自然,比一般茶餐廳的優勝多了,即使多喝幾口也不會感到口渴。那些手製的上海麵,麵條煙韌有彈力,也充滿口感,著實甚佳。至於那些豬排,足有三件之多,肉質雖然稍腍了一點,仍然好吃。而這湯麵下了大量的青蔥,也是我喜歡它的原因。
那「牛油厚多士炒蛋」又怎麼樣?牛油厚多士不算特別好,可也過得去,而那滑蛋呢,就的確甚滑,而且還早下了些似乎是淮鹽的東西下去,早已有了味道,可又不會太鹹,感覺還是好的。即使不能和澳牛的相比,已經可以收貨了。
一份特色早餐,加杯凍飲,埋單計數,才不過三十多塊錢,與澳牛的早餐相若,單是不用跟在長長的人龍之後排隊等候,已經值回餐價了。
$37 (早餐)
  • 豬排手製麵
2017-12-18 400 瀏覽
雖然明天屋企做冬也是打邊爐。但今天實在太凍,又在佐敦附近,決定去上年冬天發現的超正打邊爐!就是這間金饃坊。沒記錯的話,價格和上年差不多看到這個價格,內心的掙扎化為烏有!我要了雜菜肥牛煲,要麻辣湯底,所以加$3,共$48。真的好抵食。要是不夠吃可以加錢點別的配料。另外不包飲品,但加少少錢就有。一上煲所有材料都在煲內,除了米缐。肥牛其實不多,大約有四塊好像吉XX那種size,但切開了三份,或許有人會覺得失去了吃肥牛的風味,不過肥牛很靚很新鮮。雜菜也是勁新鮮,另外有不知名的菇和金菇,吸晒麻辣湯底又辣又鮮味!米缐一人份,煲完好入味又彈牙。如果和家姐吃,一定吃三文魚頭玉子豆腐煲。上年我們經常吃,但因為三文魚頭好大件又有幾件,一個人吃對我來説太多了。這裏肉夾饃也是出名的,跟餐加$10就有了,上年吃過,今日沒吃。份量不大,要襯熱吃的。另外還有麵有飯。店家的服務很好,很有禮貌。會察看火喉夠不夠,火鍋滾了沒。上肉夾饃時又會提醒襯熱吃。另外去了這麼多次都不用等位,座位又算舒服,我預計到今年冬天我又要來光顧幾次了。

沒記錯的話,價格和上年差不多
看到這個價格,內心的掙扎化為烏有!

米缐一人份,煲完好入味又彈牙

2017-12-18
  • 火鍋
2017-12-12 250 瀏覽
食物極度難食 服務態度奇差 某一中年婦女服務員態度囂張 用詞無禮 對顧客叫囂 衛生情況惡劣 檯又唔穩 整體0分 從未試過如此惡劣的店舖 以後絕不光顧 準備進一步投訴。。。。, 。。。
2017-12-09 178 瀏覽
午膳時間原本帶朋友去麵皇,但幾乎坐滿,職員忙到完全無視人,唯有在附近搵其他野食。轉個彎去金饃坊,午巿一個麵餐大約$38至$45有自製麵、河粉、米粉、米線、飯等等多項選擇,自由配搭。分別要左牛同雞雞片都ok好食,麵都算滑,但就無餐牌講嘅彈,香辣都有辣味,跟餐飲奶茶。整體唔差。牛唔係我食,所以得相睇無感想。另外加一個肉夾饃(原價$22跟餐$10)肉夾饃size幾細,大約手板大小如果正價買就唔多抵。除左飯麵,這裡仲有火鍋(午餐都有得食),有時間都可以考慮食下。

轉個彎去金饃坊,
午巿一個麵餐大約$38至$45
有自製麵、河粉、米粉、米線、飯等等多項選擇,自由配搭。

分別要左牛同雞

牛唔係我食,所以得相睇無感想。

另外加一個肉夾饃(原價$22跟餐$10)

肉夾饃size幾細,大約手板大小
如果正價買就唔多抵。

2017-12-03 271 瀏覽
本來想去廟街的沾仔記吃麵,去到才知星期日沒開。又不想去兩間「麥字頭」的麵店,走著走著,到了白加士街的六座雲吞麵,也似乎不大合意。見到隔離的金饃坊,門外放著下午茶餐牌,價錢似乎頗吸引,便進去了。老實說,對於未光顧過的食肆,我極少不先看看openrice網友的評語,便「以身試法」的,今日是第一次。我只抱著好又一餐,不好又一餐的心態進去。這間店的裝修頗為特別,外面看有點像是酒吧。門口的左邊,單行放著幾張小圓檯,每張放著兩張高腳櫈,不像是間麵店。坐下後才上openrice,見到網友的評語很不錯呢!我點了雞扒手製麵配奶茶,下午茶時間賣$28,頗為抵食。後來見到幾檯客人也是點這個麵,相信真如門外的宣傳,是這裏的招牌麵之一。麵送上,份量不少,雞扒亦夠大件。跟著網友的介紹,先喝一口湯,果然頗為清甜,不似只是味精湯。我不知「手製麵」是甚麼意思,不過看似上海粗麵的白色麵條,質地堅韌彈牙,有點似中式的拉麵,味道很好。雞扒也做得好吃,雖然煎炸後再放湯,也不算特別油膩,肉質亦有「咬口」。同樣是雪藏貨,我想起日前在德昌魚蛋粉吃那塊,肉質有點「梅梅地」,相比這裏好吃得多了。至於奶茶,目測已經完全不合格,可能並不是港

至於奶茶,目測已經完全不合格,可能並不是港式奶茶的製法吧,我覺得味道反而有點似星馬的奶茶。

值得一讚的,是這裏提供了白糖和咖啡糖,小食店大多數只有白糖。還有阿姐每次送麵上檯,都問客人是否要辣椒醬?未知是否餐檯不大,未能擺放太多調味料,客人如有需要才奉上。雖然是小事,但每檯都要問的話,真要很有耐心才行的。
2017-12-03
下午茶
  • 手製麵
2017-12-02 87 瀏覽
有時候我怕自己變成一個有彈無讚苛刻討厭的八婆日前大快活早餐豬排大 發牢騷⋯⋯連續兩天去佐敦金饃坊吃雪菜豬扒(上海)自家製的面條28$一個我喝冰飲加2$😂😱🙋🏼⋯⋯三十 元可飽一個早上真的杯茶夠大連大食鬼女的在下落很多雪菜我們熟客加5$ 可配備但不設外賣平日絕少凍飲都肯破慳囊豬扒不油炸煎香大大的約我想大概是大比大活一倍有多上海彈牙面條好吃😋事實上每位友好都鍾愛又放得足湯方面:好喝有蔥粒或者說正式的青顆顆青綠我都吃光我是識貨的
有時候

顆顆青綠
我都吃光
我是識貨的
2017-12-02
$30 (早餐)
  • 雪菜肉絲
  • 豬扒自製面
  • 凍檸茶
  • 鮮製肉饃
2017-09-07 416 瀏覽
之前來過食夜晚邊爐 今次再同老公來試下午茶呢度早餐同下午茶同一個餐牌好多選擇啊!價錢都好抵!我叫左早餐之選☺️all day breakfast雞扒牛油多士炒蛋 $28雞扒:勁好食 好滑 啲油好香喔😍牛油多士:好重好重牛油味 平時出面餐廳啲多士好淡 呢度好足料😋炒蛋: 幾大個 但就係牛油味太重手 漏得濟🙈 熱檸蜜: 唔洗另加錢 但又太重手 太甜了!!老公就試左呢度既特色小吃叫做肉夾饃 $22細細個 好夠熱 真係即叫即整肉味有少少酥 我試左一啖覺得似羊肉多啲老公叫左熱奶茶 話甜到飲唔到佢仲要未飲就落左一包糖 估計水吧師傅已經落左糖 所以甜上加甜😂
之前來過食夜晚邊爐 今次再同老公來試下午茶

呢度早餐同下午茶同一個餐牌
好多選擇啊!價錢都好抵!

我叫左早餐之選☺️all day breakfast
雞扒牛油多士炒蛋 $28

雞扒:勁好食 好滑 啲油好香喔😍
炒蛋: 幾大個 但就係牛油味太重手 漏得濟🙈

熱檸蜜: 唔洗另加錢 但又太重手 太甜了!!

老公就試左呢度既特色小吃
叫做肉夾饃 $22
細細個 好夠熱 真係即叫即整
肉味有少少酥 我試左一啖覺得似羊肉多啲

老公叫左熱奶茶 話甜到飲唔到
2017-09-02
2017-07-08 429 瀏覽
老師帶動佐敦早餐好好享受的心機煎豬排帶骨大T bone 🍖 選擇米粉友人有選雞翅上海拉麵的看著也開心非常正陽春麵彈力修身上湯實在完全出乎預料28$包即磨咖啡更加經典的手作夾鏌餅鮮製早餐客加十塊可另叫一鏌餅我非常喜歡塊餅層層layers 考究而熱辣辣說不出的滋味⋯⋯雖然大家分嘗少吃多滋味⋯⋯但仍舊賞識很開心吃到用心之美食💯🤗😋🙋🏼如叫鏌餅早餐22$另外還有水餃蒸餃簡直樂壞人哈哈賞我好像從來沒有吃過豬扒上海面一樣癲了⋯⋯其實是狂野女生外向最鐘情周圍都食勻真正佳店心動😘😘💕會推薦
老師帶動
心動😘😘💕
會推薦
組典豬排上海面
2017-07-08
$35 (早餐)
組典豬排上海面
2017-07-05 296 瀏覽
金饃坊的早餐有不少選擇,價錢亦不貴,介乎$20-$35。但這次經驗令我有點失望,還是試一次就夠了。選了一份 N 餐—自家製肉夾饃,加 $7 便有炒蛋和厚多士,好像挺抵吃的,但味道和份量都比預料中少。首先,肉夾饃的份量超小,比麥記的包更小。包經過烘焗後幾脆,但就稍嫌薄皮了。餡料的調味可以,但同樣是份量較小。至於厚多士和炒蛋的味道就正常不過。本以為早上可以吃點特色食物,怎料吃了兩款包也不太夠飽,實在有點失望。

2017-06-28
$31 (早餐)
2017-06-17 255 瀏覽
服務員見我哋係生客就乘機騙我們話套餐冇加$3嘢飲,嘢飲要另計全費,但之後隔離枱就有加$3嘢飲跟套餐。問櫃檯的女士點解我哋套餐餐飲要另計全費,但人哋套餐餐飲就只計$3。職員最初扮唔明,但最后都無道歉還黑口黑面!
金饃坊 內部嘅裝修似係cafe其實係食中式麵食主打應該係 肉夾饃$22/個, $38/2個熱辣辣 包應該係即係烤 見有個焗爐係度中間夾住既牛肉蒜蓉 幾juicy 個張紙充滿油份 味道幾夾 未試過咁既包 蒜蓉用再多啲會好食啲 加埋個包味道淡左少少不過係幾好食紅燒牛肉麵冇什麼特別 面質都唔錯嘅 有咬口肉唔算太多 不過不失 面可以跟餐凍飲加$3 叫咗凍奶茶 係用自家茶膽沖嘅可能加得太多冰嘅關係 味道淡左少少特別一提係佢嘅辣椒醬自家炒嘅好好食 好香 好多乾辣椒碎唔係真係好辣 可以落多點落個碗面度
金饃坊 內部嘅裝修似係cafe

唔係真係好辣 可以落多點落個碗面度
2017-04-29
肉夾饃
2017-04-11 312 瀏覽
一向喜歡支持小店,不會千篇一律,有點特色!不過小店實在難做,要價廉物美才能生存。這裡的下午茶真的算便宜,我不想吃太多,試了菜肉餃。餃子細細粒,似雲呑多一點,如果你有吃過東東雲吞,就是這個質感。裡面有菜肉和一點木耳,還跟兩棵菜,熱騰騰的,當你很想有一碗熱食醫醫肚,是不錯的選擇。常然若要跟其他餃子店相比就還有一段距離。以下這個肉夾饃,不錯,有很濃的蒜味!不過份量較細!現在特價售$10,原價$22,真心若以原價$22是不値得吃的。特價則可以接受!
這裡的下午茶真的算便宜,我不想吃太多,試了菜肉餃。
2017-03-21 266 瀏覽
未到晚飯時間但又有d肚餓 諗住見到間野正正常常 下午茶價錢又唔係好貴 所以先行入去 點知仲哂伏 唔係普通伏 係超級伏一坐底我就叫左碗豬扒米線熱檸蜜 杯熱檸蜜都ok ge正常質素 但碗麵就真係可以唔使再講落去首先淨睇個樣見到超深色已經覺好鹹 食落去就仲鹹 米線太淋完全冇口感對塊豬扒本身都有d期望 點知除左大塊之外 就得番硬同韌 成碗野真係超唔掂 我都冇食哂我平時都好少俾劣評 但如果有得揀 我勸大家去食個大家樂下午茶仲好 起碼價錢唔貴正常水準

一坐底我就叫左碗豬扒米線熱檸蜜
杯熱檸蜜都ok ge正常質素 但碗麵就真係可以唔使再講落去