餐廳: 金記冰室 (黃大仙中心南館)
資訊:

2024-03-02 282 瀏覽
啲野好難食,個早餐食咗個沙嗲牛麵,啲牛肉又硬又無味,個太陽蛋送到埋嚟仲要穿既…… 個水吧完全唔掂,會朱古力奶係完全冇味。奄列仲要勁細份。啲火腿奇怪地好硬。最慘係啲服務,會朱古力送到埋嚟倒瀉晒個店員可以就咁走咗去,抹都唔抹,沙嗲牛麵同埋火腿通個碗啲邊又整到周圍都係,已經唔係好多人食唔算忙,都搞到扭扭搞搞…..
啲野好難食,個早餐食咗個沙嗲牛麵

沙爹牛麵
2024-02-27 165 瀏覽
入來晚餐,叫了一個沙薑🐔,鹹到無朋友,找位置坐,自己想坐哪裡服務員這裡又說唔得,哪裡又唔得. 最後自己點餐,晚飯吃完一直叫有碗例湯,一直問都沒有拿過來. 那個男人服務員仍然很不耐煩地回覆. 等陣啦,會拿過來啦….. 還是沒有,我直接衝去cashier 位置告訴一個女人服務員,我告訴他點解叫碗湯好像乞丐那樣去乞的嗎?你們那些什麼服務員,什麼態度
2024-02-27
2024-01-29 255 瀏覽
話說今日有時間,就諗住同家人去食個tea咁啦…叫咗佢個$20嘅鮮油咖映多士配熱飲另外就叫咗個「乾炒豬扒烏冬」…嘩!!!!!碟烏冬份量以下午茶嚟講呢 算係多嘅但個味道呢…真係好咸😵‍💫😵‍💫😵‍💫我唔敢食晒,怕生腎結石🤢加上啲豬扒,啲肥脂肪多過啲肉囉☹️真心搞唔掂…咁就$45🙄如果係老人家,可能就啱口味掛…但哩啲咁重味咁咸嘅嘢,真係唔好食咁多🫠
話說今日有時間,就諗住同家人去食個tea咁啦…
叫咗佢個$20嘅鮮油咖映多士配熱飲
另外就叫咗個「乾炒豬扒烏冬」…

嘩!!!!!
碟烏冬份量以下午茶嚟講呢 算係多嘅
但個味道呢…
真係好咸😵‍💫😵‍💫😵‍💫
我唔敢食晒,怕生腎結石🤢
加上啲豬扒,啲肥脂肪多過啲肉囉☹️
真心搞唔掂…
咁就$45🙄

如果係老人家,可能就啱口味掛…
但哩啲咁重味咁咸嘅嘢,真係唔好食咁多🫠
乾炒豬扒烏冬
2024-01-27 169 瀏覽
現時那個區,不論貧富區都有或大或小的商場,而商場建設又不論是高級還是平民的,都在租金上給了商戶不少成本開支。於是變成平民區也難以享受到往日低成本的原因。今次來到這茶餐厅,人多著,要排隊,要靠近吃完飯,才有可以有空位置。但傳統的茶餐還存有濃厚昔日味道,沙爹味道微辣,很合我意。可惜價格就不可能是平民村的價錢了,只能是一般商場內的連鎖餐廳價格。如果能碰上下午茶時段,或許可以再嘗試下味道,享受下午茶的休閑。
第三次到金記食飯。上兩次食「星米」及「鹹魚雞粒炒飯」。而且每次都見到隔離枱,或其他枱都多人食「菠蘿咕嚕肉」,好似好吸引咁!所以,我都決定今次都要試一試!打開餐牌,見到「招牌」定「金牌」 ,菠蘿咕嚕肉,好似好勁咁!我便點了。套餐加$10。(白飯一碗及老火湯)。我仲問職員,可不可以❌不要老火湯,改做飲品。職員話,本身已經包埋野飲(熱飲)。凍飲不知道要不要加錢,因為我點了「熱華田」。等了一陣,見到「菠蘿咕嚕肉」上場,一上枱飄來陣陣嘅酸酸味道嘅香氣, 再望一眼,見到有「提子乾」,有紅椒黃椒,仲有新鮮嘅菠蘿粒,當然唔少得咕嚕肉啦!第一啖,試吓個肉,我覺得不錯👍🏻!真心,之前到葵芳某間大集團連鎖餐廳,都有咕嚕肉食,但好多粒都是肥膏,而且又貴又細碟! 相比之下,我覺得金記呢個菠蘿咕嚕肉,算好好食! 一來數量正常(出面好多得好少粒肉),酸度其實偏酸左一點(不過,因為我個人比較喜歡酸酸味食物,所以我覺得沒問題)。而且紅椒黃椒都好爽口,菠蘿正常啦,唔算話好甜。至於主角「咕嚕肉」十分之稱職,因為肉不算肥!多數是瘦肉,但又不會鞋,我覺得處理得不錯👍🏻讚!我本身對「咕嚕肉」好有要求,但以$80加$10套餐價(合
好似好吸引咁!所以,我都決定今次都要試一試!

第一啖,試吓個肉,我覺得不錯👍🏻!

我本身對「咕嚕肉」好有要求,但以$80加$10套餐價(合計$90)沒加一的情況下,我覺得仲性價比高。不錯!而且呢間的熱華田,3次都依然沖有濃郁好味,真係想讚下水吧師傅!😎👍🏻!

小炒師傅都很好👍🏻! 我絕對會繼續幫襯!☺️🌹
這一次又去了金記食晚餐,上一次食了「星米」,覺得有點油!今次有諗過食楊洲炒飯,不過,突然間想食一些咸少少🤏的野,所以最終決定了「鹹魚雞粒炒飯」配熱華田。 我想講金記的熱華田很出色,我兩次飲,味道都一樣,都是好味!因為,keep 住水準,我覺得更困難!所以佢做到!不錯👍🏻由於我一個人,又沒單台,這一次便要跟其他人搭台(坐大圓枱)。我等待食物的時間,睇到左邊兩位情侶都食得開心,個女仔食「榨菜定欖菜公仔面」,睇👀到佢,都覺得好似好好食咁!我頭一轉向(右邊),有一家三口(兩大一小)。見到佢哋先上4碗湯,我心諗,嘩!比多左? 之後便見兩碟菜心,再來一碟蒸水蛋,一碟蕃茄炒蛋,再一碟雞。3大碗飯!我又心諗,佢哋好勁!!!點知,突然間個小孩子講了一句「仲有條魚未到」!🥹原來仲有條魚同第四碗白飯,真係好勁啊!緊貼便是得的「鹹魚雞粒炒飯」送到我面前,今次睇落炒飯是「粒粒分明」,飯夠煙韌,充滿蛋香,都有大大舊鹹魚,也有一些生菜絲,味道是ok! 可是,最最問令人失望是「雞肉」,我都明白一定是雪雞,但雞肉沒咩味(似無醃過咁),有點失望!不過,整餐最後以可口熱華田埋尾,都ok! 🥹

🥹原來仲有條魚同第四碗白飯,真係好勁啊!

不過,整餐最後以可口熱華田埋尾,都ok! 🥹
2023-11-20 216 瀏覽
休閒下午茶套餐黑松露炒蛋多士 $27.0黑松露味香濃郁,炒蛋香滑配上香脆嘅多士,好好食,配埋杯熱檸水,好清新地道小食餐麻辣雞片米線 $43.0雞肉香滑,配豆卜,燙頭麻香味濃,辣度可選大/中/細辣,米線亦可以選爽口或軟淋,十分細心配香滑奶茶,奶香滑,茶味濃
休閒下午茶套餐
黑松露炒蛋多士 $27.0

地道小食餐
麻辣雞片米線 $43.0
配香滑奶茶,奶香滑,茶味濃
2023-11-20
這日晚上到了黃大仙某商場找東西吃,見到「金記冰室」,便決定找找並坐下來食飯。 這裡人流算多,好多食客,原來有大圓枱,如果人不算多,會好似酒樓咁「搭台」食飯。不過,幸好我一人,有張二人台,我便可以獨佔一細台啦!餐廳要用QR code 落單,但又沒有清楚說明可免費加熱飲。最後都要請職員幫忙先落到單。我最後點了一個「星洲炒米」加一杯熱華田! 星米都少少油,不過,足料,味道ok, 都好大碟。我最後食不完,都要一個外賣盒帶走,不想浪費!本身諗住食乾炒牛河或楊洲炒飯,不過,最後都是「星米」勝出🏆🤪🤪🤪至於杯熱華田,好味!沖得好好👍🏻

至於杯熱華田,好味!沖得好好👍🏻
2023-11-07 199 瀏覽
第一次光顧,同事推介必吃午餐就是:生炸雞肶麵/米粉/意粉餐。我選了湯意粉,可能是即叫即生炸的關係,要等約15分鐘才上桌,意想不到是雞肶全脆但不會乾柴柴,咬出肉汁味適中......薯仔沙律配塊火腿再加上一碟湯意粉及熱㗎啡,大男人也感滿足。
生炸雞肶配湯意午餐
2023-05-30
生炸雞肶配湯意午餐
2023-11-04 158 瀏覽
無咩野做便去行下商場黑雨過後都無入過黃大仙商場黎睇下浸成點先睇完搵個地方食下午茶商場都好多餐廳揀左食金記個舖位彎彎曲曲唔係幾好擺枱人手唔夠好多枱吉左都未執坐左張二人枱隔離個人有篋完全無讓開嘅意思好辛苦先爬到入位朋友叫嘅口水雞飯勁快就到不過佢堅持要等埋一齊先開飯…雞同個口水汁都好大眾味唔難食但都無驚喜自己叫個四寶飯等左半個鐘先上無人叫所以咁耐?理論上四寶都唔係啲咩難整野抵讚係叫左多汁真係好多汁飲品叫左熱杏霜同熱牛奶呢兩樣都漸漸消失在茶餐廳中了…
無咩野做便去行下商場

隔離個人有篋
完全無讓開嘅意思
好辛苦先爬到入位

朋友叫嘅口水雞飯勁快就到
不過佢堅持要等埋一齊先開飯…
雞同個口水汁都好大眾味
唔難食但都無驚喜

自己叫個四寶飯等左半個鐘先上
無人叫所以咁耐?
理論上四寶都唔係啲咩難整野
抵讚係叫左多汁真係好多汁

飲品叫左熱杏霜同熱牛奶
呢兩樣都漸漸消失在茶餐廳中了…
2023-10-23
2023-07-22 544 瀏覽
今次要特別讚揚這家金記,因為很少餐廳會特別為客人改菜式。因為本人食齋便試試向職員說明要西炒飯「走肉」~結果來了一個非一般的西炒飯,感謝各位職員熱心處理。炒飯夠熱,但不會燙咀。味道不會因走肉而轉淡。口味咸淡剛好,當中的蕃茄產生很大的中和作用。蕃茄粒也非常新鮮,刀功很好,蕃茄沒有被切爛,看得到是一丁一丁的。這個份量應該有半個蕃茄了,生菜絲也不馬虎,挺新鮮;有一整片菜在當中。再配上一杯熱檸茶。檸檬不苦,好開胃。很滿意的一次下午茶。
,感謝各位職員熱心處理。
西炒飯
西炒飯
2023-06-17 390 瀏覽
14:01手機落單叫左西多同熱奶茶奶茶就好快黎到但西多等到14:36先上菜餐廳唔滿座嘅狀態下都要等半個鐘簡直離譜先不論食物味道 等完咁耐已經冇曬食慾☹️👎🏻追完單餐廳都冇任何解釋冇下次👎🏻👎🏻👎🏻奶茶普通味道不值一提奶茶唔夠熱茶底唔香 得個澀字同淡奶不太夾頭一兩淡都算勉強飲得落但西多30分鐘後先到杯奶茶凍曬都未有野食到最後已經完全唔想飲 西多其實味道還好叫左糖漿+煉奶 但最後得糖漿🙂入面有粗粒花生醬好濃花生味不過本人對花生麻麻所以冇乜特別花生醬又搽得唔均勻麵包算薄唔係特別鬆軟 食左1/3覺得太油膩本身可以用奶茶解下膩但杯野已經凍曬唔想飲 所以越食越油膩👎🏻唔會再黎嘅餐廳
14:01手機落單

所以越食越油膩
👎🏻唔會再黎嘅餐廳
法蘭西多士
2023-03-22 450 瀏覽
坐低起碼超過20分鐘先有人比張點餐紙我,之後叫3個餸,1個食完第二個都未上,到第二個餸嚟時,再問佢第三個餸呢?佢先話我知賣哂,食到一肚氣,以後都唔會幫襯呢個分店
2023-03-22
2023-01-28 447 瀏覽
前年叫的菜很好!今年大失水準訂了一盆大,一盤細的盆菜。兩盆都變了味!打電話去投訴沒有反應,不會再幫襯!好失望!令家人又失望!新年流流食過变了味的盆菜!還介紹畀朋友試!朋友嗰個都變了味!店舖都完全沒有反應
前年叫的菜很好!今年大失水準
訂了一盆大,一盤細的盆菜。兩盆都變了味!
打電話去投訴沒有反應,
不會再幫襯!
2023-01-23
2023-01-16 548 瀏覽
下午茶好抵食!茶餐廳嚟講佢地味道唔錯👍🏻叫咗個炸雞髀厚厚既肉多肉汁鮮嫩!仲有公仔麵可以選擇爽口啱晒我👍🏻加錢要埋個菜心!夠新鮮!5:30入坐當食埋個晚餐下午茶價錢好抵食!會再嚟幫襯👍🏻