5天前 0 瀏覽
香港金紫荊廣場旁的金紫荊生記粤菜廳,以其精緻卓越的粵菜為食客食指大動。最新推出的匠心雅宴套餐以廚師發辦型式展現了這家餐廳對傳統粵菜的傳承與創新。走進餐廳內氣派大足且環境相當舒適,而且仲可以望到維港景色。這份匠心雅宴套餐集多款名貴食材之精華,當中有前菜三品、冷盤、湯品、主菜、主食和甜點等多道精緻菜式。先來前菜三品已經相當精緻,焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒肉質鮮嫩多汁,表面焦糖般的甜香撩人。松子鮮蝦盞蝦肉肥美彈牙,松子的香脆與鮮蝦的鮮甜形成美妙對比。話梅聖女果以獨特的酸甜滋味開胃養胃。冷盤蔥香遼參亦相當驚喜,小有以遼參作冷盤,遼參爽脆得嚟更有豐富蔥香餘韻。湯品則是名貴嘅椰皇燉海中寳將鮑魚、響螺、瑤柱及花膠燉煮入味,湯頭濃郁細膩椰香清甜,花膠入口即溶回甘持久。接著刴椒汁伴立鱗金雕,魚肉鮮嫩多汁,表層香口酥脆,層次感十足,搭配刴椒汁微辣可口。玻璃脆皮貴妃皇子鴿,鴿肉鮮嫩多汁,外皮酥脆相當回味。家煮勝瓜以傳統工藝炮製,勝瓜清脆爽口與湯頭完美融合。其實食到呢一刻已經有啲飽,本以為濃湯雞絲手工麵會食唔到,誰不知味道真係好出色,湯底鮮味濃厚,麵條爽口彈牙轉眼間已經食完了。最後甜品桂花百合雞頭米燉桃膠,清雅脫

走進餐廳內氣派大足且環境相當舒適,而且仲可以望到維港景色。
這份匠心雅宴套餐集多款名貴食材之精華,

表面焦糖般的甜香撩人。松子鮮蝦盞蝦肉肥美彈牙,

冷盤蔥香遼參亦相當驚喜,小有以遼參作冷盤,
遼參爽脆得嚟更有豐富蔥香餘韻。

湯品則是名貴嘅椰皇燉海中寳
將鮑魚、響螺、瑤柱及花膠燉煮入味,湯頭濃郁細膩
椰香清甜,花膠入口即溶回甘持久。

接著刴椒汁伴立鱗金雕,魚肉鮮嫩多汁,
表層香口酥脆,層次感十足,搭配刴椒汁微辣可口。

玻璃脆皮貴妃皇子鴿,鴿肉鮮嫩多汁,外皮酥脆相當回味。

家煮勝瓜以傳統工藝炮製,勝瓜清脆爽口與湯頭完美融合。

其實食到呢一刻已經有啲飽,本以為濃湯雞絲手工麵會食唔到,

最後甜品桂花百合雞頭米燉桃膠,清雅脫俗桂花香氣迷人,香滑甜美頗有回味。伴懷舊芝麻卷則散發著濃郁的芝麻香氣不錯。

整體而言,金紫荊生記粤菜廳的匠心雅宴套餐融合匠心與創意於一身,每一道菜品都體現了廚師的用心與功力,讓人驚喜連連值得一品。
母親節正日跟家人晚飯,家人訂了會展金紫荊生記吃粵菜,餐廳坐落會展,整潔漂亮服務好是一般合理期望。價位自然不會便宜到哪裡。儘管品嚐各款菜式看能否物有所值。前菜很不錯,小番茄好吃,叉燒絕對是一流,唯海蜇頭相當普通。湯羹非常好吃,龍蝦也很有水準,萵筍像薯條般切成曲型,很有心思。魚和雞卻相當失望。先是魚夠滑,卻有腥味令分數大跌,雞也是非常普通。勝瓜煲使用平民材料味道卻不錯,唯煲內冰豆腐味道欠理想。砂鍋飯是水準之作,甜品濃淡得宜尚算不錯。五個人吃了四千元以上,人均消費800多,是否值得,見仁見智。比較搞笑係餐廳預備客人自己洗碗,這是否對得住餐廳級數?

2024-05-12
母親節
  • 焦糖黑毛豬叉燒
2024-03-22 686 瀏覽
焦糖黑毛豬叉燒 $228100分嘅叉燒呀🥹,一定要嗌!黃金肥瘦比例,外皮厚切燶邊,香甜甘脆,一定要試。砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯 $238呢個炒飯又不得了,炒到好乾身,粒粒分明,和牛油份高,滲透去每一粒飯。係砂鍋焗多陣重有飯焦添。蝦乾啫啫水東芥菜$188炒得乾身,蝦乾好香,芥菜入哂味,好食~麻辣海蜇花$168香煎蓮藕餅$120雞蛋焗魚腸$198所有嘢食都好高水準,除咗蓮藕餅,嫌佢太少蓮藕 一塊蓮藕餅得5%係蓮藕其他都係肉。
焦糖黑毛豬叉燒
焦糖黑毛豬叉燒 $228
100分嘅叉燒呀🥹,一定要嗌!
黃金肥瘦比例,外皮厚切燶邊,香甜甘脆,一定要試。
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯 $238
蝦乾啫啫水東芥菜
蝦乾啫啫水東芥菜$188
炒得乾身,蝦乾好香,芥菜入哂味,好食~
麻辣海蜇花

焦糖黑毛豬叉燒
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯
蝦乾啫啫水東芥菜
2023-10-09 2474 瀏覽
一年前到訪金紫荊生記,食物品質、服務令人驚喜,亦不枉為2022摘星餐廳🌟惟一年後再訪,未知大廚剛好休假還是已離開,食物品質強差人意(叉燒有筋咬不爛、手工拉麵嘅麵質完全冇左彈牙口感、拉麵配菜嘅絲瓜有苦味仲夾雜住番梘味)服務仲keep到,不過位置比較吊腳,吸引唔到我再去第三次了。

名人米芝連飯堂-金紫荊生記粤菜廳🧑‍🍳對住個維港食飯,靚景高質聚餐之選⭐️商務局長,明星名人都係佢哋嘅常客,說不定好彩的話你會碰到❤️豪華嘅裝修,非-般既氣派,高質嘅食物🥢同朋友去慶祝生日之選🎂前菜🥢焦糖叉燒,煙燻素鵝,蔥油海蜇花焦糖叉燒係名菜,必食之選,叉燒香甜甘脆龍王杏汁燉白肺🥄功夫靚湯,杏汁香濃,入口香滑,佢好細心,用蠟燭保持溫度。暖心暖肺。 酸菜蟶子王🥢蟶子鮮甜爽口,配酸菜湯,口感特別。酸酸辣辣好醒胃。椒麻M9和牛粒🥄和牛啖啖入口即溶,夾住辣椒食特別好食香蔥雞油蒸馬友柳🥢蒸出鮮味,啖啖肉,雞油提升魚嘅味道玻璃脆皮貴妃雞🥄啲皮真係脆,值得欣賞,雞嘅火候拿捏得好好荷葉梅菜蒸菜心🥢梅菜就是靈魂,鹹香醒胃。湯龍砂鍋鮑魚焗飯🥄即場新鮮炒,呢度有驚喜,有鑊氣,鮑魚爽口甜品-桂花雪燕奶涷拼芝麻卷🥢特別喜歡雪燕奶凍,香濃嘅奶味係最好嘅完結
名人米芝連飯堂-金紫荊生記粤菜廳🧑‍🍳

豪華嘅裝修,非-般既氣派,高質嘅食物🥢

同朋友去慶祝生日之選🎂

前菜🥢
焦糖叉燒,煙燻素鵝,蔥油海蜇花
焦糖叉燒係名菜,必食之選,叉燒香甜甘脆

龍王杏汁燉白肺🥄

酸菜蟶子王🥢

蟶子鮮甜爽口,配酸菜湯,口感特別。酸酸辣辣好醒胃。

椒麻M9和牛粒🥄
和牛啖啖入口即溶,夾住辣椒食特別好食

香蔥雞油蒸馬友柳🥢
蒸出鮮味,啖啖肉,雞油提升魚嘅味道

玻璃脆皮貴妃雞🥄
啲皮真係脆,值得欣賞,雞嘅火候拿捏得好好

荷葉梅菜蒸菜心🥢
梅菜就是靈魂,鹹香醒胃。

湯龍砂鍋鮑魚焗飯🥄
即場新鮮炒,呢度有驚喜,有鑊氣,鮑魚爽口

甜品-桂花雪燕奶涷拼芝麻卷🥢
特別喜歡雪燕奶凍,香濃嘅奶味係最好嘅完結
2023-05-15 1378 瀏覽
其實中向都好鍾意食中菜,今次公司食飯揀左呢度,今次既菜單都幾有特色!首先就係前菜薈萃,一共有三款食品焦糖黑䐁叉燒 - 叉燒肥瘦適中,入口即化,好鍾意焦糖既味道甜甜的,外邊仲有少少脆蔥油海蜇花 - 海蜇好爽脆,個蔥油好香味道好夾醬香酒醉鵝肝 - 濃郁肥美既鵝肝帶有酒香,食落唔會覺得膩然後就飲個湯暖暖胃,個湯係龍皇杏汁燉花膠,裡面有大大件花膠,個杏汁好香,個湯好濃,真係好正然後就開始食主菜薑蔥千層竹波士頓龍蝦 - 個龍蝦肉好彈牙又鮮甜意大利黑醋松板肉 - 個豬肉煮得好腍唔會韌,肉香好味,再配上黑醋酸酸甜甜解膩又開胃香蔥海鹽煎馬友柳 - 啖啖魚肉,煎得好香脆引唔會腥火焰鹽焗雞 - 真係鹽焗架,成隻雞被鹽包住,上菜前點一點火,先有視覺享受,然後就可以體驗下扑開雞既鹽殼,都幾好玩! 到鹽殼扑開左餐廳就會幫手切件上菜,真係好香!個雞肉好嫩滑好夠味芒蝦煎鮮淮山 - 食完肉肉就要食下菜,個淮山好爽口,仲有好多芒蝦提升鮮味最後一道菜就係堂弄砂鍋鮑魚焗飯,裡面真係有大大粒既鮑魚肉,個飯好香好惹味,炒得夠乾身,真係好飽呀食完所有菜式點少得甜品,甜品係薑茶水中花配懷舊芝麻卷,薑花裡面既花好靚,係豆腐花切成左花

首先就係前菜薈萃,一共有三款食品

蔥油海蜇花 - 海蜇好爽脆,個蔥油好香味道好夾

醬香酒醉鵝肝 - 濃郁肥美既鵝肝帶有酒香,食落唔會覺得膩

然後就開始食主菜

薑蔥千層竹波士頓龍蝦 - 個龍蝦肉好彈牙又鮮甜

香蔥海鹽煎馬友柳 - 啖啖魚肉,煎得好香脆引唔會腥

食完所有菜式點少得甜品甜品係薑茶水中花配懷舊芝麻卷,薑花裡面既花好靚,係豆腐花切成左花既形狀,芝麻卷芝麻味香濃又唔會太甜! 成餐飯真係好正呀

2023-05-14 1002 瀏覽
前排聽朋友講會展有間中菜新入選米芝蓮推介餐廳🤩趁復活節長假期嗰陣去咗試吓呢間金紫荊生記粤菜廳主打傳統粤菜佳餚仲有限量供應嘅懷舊手工菜而且食材係經過嚴選 絕對優質新鮮👍呢度嘅總廚洪師傅原來有30幾年高級粵菜經驗呢次真係有食福🤪🤪環境寬敞舒適 仲採用落地玻璃 呢日我哋被安排坐窗邊位置可以望到成個維港景色🌉我哋叫咗個$688 一位嘅套餐一個前菜加一個湯品五道主食 最後仲有甜品非常抵食🤔⭐️焦糖黑豚叉燒| 蔥油海蜇花| 煙燻素鵝厚切嘅黑豚叉燒 肉質煮到好腍用咗焦糖去燒 外皮夠焦香🤩中間仲伴咗一啲香甜嘅黃豆 海蜇好爽口再配上葱油素鵝同平時食開嘅唔係好同 係凍食同有一陣煙燻香味⭐️ 海藻白玉清湯湯入面有一粒好大粒白色嘅食完都估唔到係咩嚟原來係用絞碎咗嘅帶子肉製成湯好鮮甜 仲好貼心一直有個爐熱住個湯🥹⭐️薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦成隻龍蝦鉗 啖啖肉又彈牙用薑葱同甘蔗條炒又香又夠鑊氣更加帶出龍蝦肉嘅鮮甜⭐️ 香蔥雞油蒸馬友柳呢個真係食唔停口👍👍無諗過馬友可以咁好食新鮮嘅馬友肉好嫩滑蒸完鮮味十足再灑上雞油 香氣滿溢😮‍💨⭐意大利黑醋松板肉松板肉原來係豬頰接落下巴、帶脂肪層嘅肉😲肥瘦適中 用香煎嘅方法鎖住肉汁、迫

前排聽朋友講會展有間中菜新入選米芝蓮推介餐廳🤩

新鮮嘅馬友肉好嫩滑
蒸完鮮味十足
再灑上雞油 香氣滿溢😮‍💨

⭐意大利黑醋松板肉
松板肉原來係豬頰接落下巴、帶脂肪層嘅肉😲
肥瘦適中 用香煎嘅方法鎖住肉汁、迫出油香
再配埋意大利黑醋減少油膩感

📍 金紫荊生記粤菜廳
地址: 灣仔博覽道1號香港會議展覽中心博覽商場
電話: 25827729
2023-05-14 685 瀏覽
香港的中式菜館一般以廣東菜為主,各款山禽海產都吃得到,但要味道好就一定要認真挑選。這次有幸來到灣仔的金紫荊生記粵菜廳品嘗,感覺他們的味道挺正宗的。寶寶們來香港旅遊可以順道試一下噢。🥰頭盤醉鵝肝、海蜇、叉燒我很喜歡他們的鵝肝,很香很有酒味,但如果酒味再濃一點我會更愛😆 湯龍皇杏汁燉花膠這個湯很養顏,寶寶們一定不能錯過,他們的杏汁很濃郁,喝完以後,口中會有杏仁的餘香噢~花膠肉質厚實,吸收了湯汁的味道,很美味。主菜薑蔥千層竹波士頓龍蝦這個菜基本沒難度,只要材料夠新鮮就很好吃了🥰🥰意大利黑醋松板肉這個菜很推薦,因為我太喜歡吃醋了😂 這個酸酸甜甜的肉特別適合我的胃口香蔥海鹽煎馬友柳這個也是必吃的菜品噢,廚師把魚皮煎得超級香脆,配合魚肉的香甜鬆軟,絕了絕了。火焰鹽焗雞這個喜歡酒的寶寶們必試,雞上桌之後還會用酒再燒一下,讓酒味融合到雞肉裡面。香嫩的雞肉讓人吃到停不了口。😋芒蝦煎鮮淮山這樣清脆的淮山我很喜歡吃。🥰堂弄砂鍋鮑魚焗飯現場即炒的焗飯,很入味,飯粒炒得很乾爽,不會有重油感。👍甜品薑茶水中花配懷舊芝麻卷水中豆腐花很美,證明廚師的刀功非常好👍可惜了薑茶只聞到薑味,喝下去卻不太有味道。反而芝麻卷很濃

頭盤
醉鵝肝、海蜇、叉燒

龍皇杏汁燉花膠

主菜
薑蔥千層竹波士頓龍蝦
這個菜基本沒難度,只要材料夠新鮮就很好吃了🥰🥰

香蔥海鹽煎馬友柳

火焰鹽焗雞

芒蝦煎鮮淮山
這樣清脆的淮山我很喜歡吃。🥰

堂弄砂鍋鮑魚焗飯
現場即炒的焗飯,很入味,飯粒炒得很乾爽,不會有重油感。👍

甜品
薑茶水中花配懷舊芝麻卷
水中豆腐花很美,證明廚師的刀功非常好👍可惜了薑茶只聞到薑味,喝下去卻不太有味道。反而芝麻卷很濃芝麻味又不會太甜,可以多吃幾個也沒關係。😋
2023-05-14 284 瀏覽
與好友相聚,大家都好想食中菜所以揀咗間靚景嘅米芝蓮中菜廳呢度除左靚景之外 裝修都好有格調第一道菜就上咗焦糖豚肉豚肉叉燒+海蜇+蘆筍白肉卷個人好鍾意個叉燒,有淡淡的焦糖味肉質鬆軟,非常好食而海蜇口感爽口 酸辣海參竹笙海皇羹感覺上好似酸辣湯咁樣 有帶子同蝦仁喺入邊 十分足料酸湯蟶子皇配咗萵筍 可以平衡返酸湯嘅酸味底下有薯粉 吸咗湯嘅精華 而聖子鮮甜爽口意大利黑醋松板肉呢個豚肉肉質好彈牙味道酸酸甜甜 好開胃玻璃脆皮貴妃雞雞肉juicy 最欣賞佢嘅皮好似紙咁薄又好脆口芒蝦煎鮮淮山我第一次食煎淮山,估唔到個口感可以咁爽口香蔥雞油蒸馬友馬友嘅肉質幾滑 沒有Overcooked最後黎個砂鍋鮑魚焗飯最有特色嘅係經理會喺我哋面前烹調呢一個飯經理先爆香蔥 之後再加入飯及鮑魚等配料炒飯好乾身粒粒分明 非常惹味主食完晒之後最後就係到甜品 薑茶水中花配芝麻卷簡直係一個完美嘅配搭師傅手工好好將舊豆腐切到好似花咁樣 未食,已經覺得非常精美而薑茶清淡得來,帶有陣陣嘅薑味又唔會太甜,非常好而芝麻卷 每啖都有香嘅芝麻味。超讚👍🏻
與好友相聚,大家都好想食中菜
所以揀咗間靚景嘅米芝蓮中菜廳
呢度除左靚景之外 裝修都好有格調

第一道菜就上咗焦糖豚肉豚肉叉燒+海蜇+蘆筍白肉卷
個人好鍾意個叉燒,有淡淡的焦糖味肉質鬆軟,非常好食
而海蜇口感爽口

味道酸酸甜甜 好開胃

玻璃脆皮貴妃雞
雞肉juicy 最欣賞佢嘅皮好似紙咁薄又好脆口

芒蝦煎鮮淮山
我第一次食煎淮山,估唔到個口感可以咁爽口

香蔥雞油蒸馬友

炒飯好乾身粒粒分明 非常惹味

主食完晒之後
最後就係到甜品 薑茶水中花配芝麻卷
簡直係一個完美嘅配搭
師傅手工好好將舊豆腐切到好似花咁樣 未食,已經覺得非常精美
而薑茶清淡得來,帶有陣陣嘅薑味又唔會太甜,非常好
而芝麻卷 每啖都有香嘅芝麻味。超讚👍🏻
吃货Jane再次上线❕具体吃了什么,可见最后一张图的菜单。推荐菜:🌸焦糖黑豚叉烧经典名菜,很少吃猪肉的我,却感觉非常棒,没有一点肥腻的感觉。🌸烟熏素鹅烟熏的味道有一种不可名状的棒,烧鹅偏甜,但甜而不腻。🌸龙皇杏汁炖白肺杏汁经过烹炖更清甜,猪肺也是入口非常爽口弹牙,但是喝不惯杏汁的宝贝们不要轻易尝试,味道真的很浓。🌸酸菜蛏子皇酸菜搭配海鲜令海鲜更鲜嫩,蛏子非常肥美,入口清爽酸甜。🌸椒麻澳洲M9和牛粒和牛爱好者必吃🍽️椒麻的味道让你在入口时有一点点麻麻的感觉,这样的感觉异常美妙,和牛🥩鲜嫩多汁,一口咬下去,飞上天的感觉!🌸弄堂砂锅鲍鱼焗饭鲍鱼做成焗饭,真的太美妙了,喜欢吃鲍鱼的宝宝不容错过!而且更奇妙的是,有小哥现场做给看,给你一种美食就在眼前的感觉!📌店名:金紫荆生记粤菜厅📌地址:湾仔博览道1号会议展览中心博览商场(会展地铁站B出口,进入会展中心,要问一下工作人员,有点难找)📌人均:1000HKD左右(主打高端食材)📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟📌实惠:🌟🌟🌟🌟📌整体推荐指数:🌟🌟🌟🌟🌟
吃货Jane再次上线❕具体吃了什么,可见最后一张图的菜单。

推荐菜:

🌸焦糖黑豚叉烧

🌸烟熏素鹅
烟熏的味道有一种不可名状的棒,烧鹅偏甜,但甜而不腻。

🌸龙皇杏汁炖白肺

🌸酸菜蛏子皇
酸菜搭配海鲜令海鲜更鲜嫩,蛏子非常肥美,入口清爽酸甜。

🌸椒麻澳洲M9和牛粒

🌸弄堂砂锅鲍鱼焗饭

📌店名:金紫荆生记粤菜厅
📌人均:1000HKD左右(主打高端食材)
📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟
📌实惠:🌟🌟🌟🌟
📌整体推荐指数:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-05-12 229 瀏覽
估唔到金紫荊廣場都有米芝蓮級數的中菜館,一入門口走廊位置經已見到擺滿晒洪師傅所獲嘅獎牌,實力可見一斑三款前菜分別有:焦糖叉燒 十分幼嫩蔥油海蜇煙燻素鵝 極具煙熏味道養生湯水:龍皇杏汁燉白肺主菜有成7款之多:薑蔥竹波士頓龍蝦意大利黑醋松板肉香蔥雞油蒸馬友柳火焰鹽焗雞 — 表演節目之一蝦乾梅菜蒸勝瓜即製砂鍋鮑魚焗飯甜品:桂花雪燕3.6牛乳奶凍配芝麻卷想訂座嘅朋友,記得提早打電話俾洪師傅留定窗邊位,到時就可以一路對住維港打卡一路食飯

三款前菜分別有:

桂花雪燕3.6牛乳奶凍配芝麻卷
  • 香蔥鮑魚砂鍋焗飯
  • 火焰雞
2023-05-12 3944 瀏覽
同客人開完會,去會展站的米芝蓮餐廳吃晚飯,剛好餐廳在金紫荊廣場旁先吃三款前菜蔥油海蜇花,海蜇花充滿蔥油味非常爽口鮮蘆筍白肉卷,味道帶酸甜好開胃 焦糖黑豚叉燒,一件有厚度的叉燒,帶一點燶但入口非常鬆軟,出色酸辣海參海皇羹,一份非常足料的湯品,有帶子,蝦,竹笙,海參,冬菇木耳,所有海鮮都品係雪藏,好新鮮酸湯蟶子王,不得不讚,聖子爽,甜而有鮮味,這店的海鮮好新鮮又不會煮過時,酸湯帶酸,配菜有萵筍及寛粉,煙煙韌韌意大利黑醋松板肉,松板肉就是豬頸肉,非常鬆軟,有口感,汁醬是酸酸甜甜幾開胃香蔥雞油蒸馬友柳,餐廳採用了馬友柳中間位,沒有魚骨,配上雞油一起蒸,好香口,魚質非常滑溜有魚味玻璃脆皮貴妃雞,貴妃雞雞脾做得非常薄,非常脆口,雞肉肉質嫩滑出色,無需點上任何醬料已經非常滋味芒蝦煎鮮淮山,整個晚上,這款是我最喜歡的菜式之一,細粒蝦乾好香好脆口,配上鮮淮山的爽口,味道非常之夾堂弄砂鍋鮑魚焗飯,職員會在你眼前即場烹煮,加上大量蔥花,已經知道這道菜又是出色,炒飯粒粒分明入味,夠乾身薑茶水中花配懷舊芝麻卷,水中花果然令我眼前一亮,一直在說是如何弄的手工太厲害了,薑茶夠辣夠熱,芝麻卷味道濃,兩款甜品味道都非常

先吃三款前菜
蔥油海蜇花,海蜇花充滿蔥油味非常爽口

鮮蘆筍白肉卷,味道帶酸甜好開胃

手工太厲害了,薑茶夠辣夠熱,芝麻卷味道濃,兩款甜品味道都非常合我心水
米芝蓮西餐食得多,今次識飲識食既朋友仔第一次帶我嚟食米芝蓮推薦嘅高級粵菜!餐廳坐落於灣仔區會展,唔單止環境舒適,裝修雅致,仲可以飽覽無敵嘅維港景色。🏙️🍽️前菜:焦糖黑豚🐷叉燒,蔥油海蜇花,醬香酒醉鵝肝 3道精緻既前菜✨✨✨粵菜當中叉燒佔有重要的席位。厚切黑豚叉燒入口即化,外面鋪滿脆脆的焦糖,有口感之餘仲好香濃有別於一般嘅叉燒。再配爽口彈牙海蜇花同酒香撲鼻既鵝肝。不愧為米芝蓮晚餐前菜的前菜。🍽️龍王杏汁燉白肺🫁平時我比較怕食內臟,因為怕會有古怪味道。呢個湯出奇的完全沒有!湯水入口有濃厚既杏仁味,而且飲完成個人暖笠笠!養顏又養生。🍽️ 薑蔥千層竹波士頓龍蝦🦞波士頓龍蝦應該係香港人最鐘意既菜式之一!新鮮嘅波士頓龍蝦鮮甜又彈牙!簡單用薑蔥炒已經好好味!🍽️意大利黑醋松板肉🐷豬頸肉用意大利黑醋豬好特別!肉質鮮嫩又甜甜地,我同朋友都好鍾意!🍽️香蔥海鹽蒸馬友柳🐟廣東在中,要整一條蒸一條好魚係10分考師傅功夫!馬友蒸到剛剛好,又香滑。🍽️火焰鹽焗雞🔥必點嘅菜式!絕對係打卡,搶眼球!厚厚既粗鹽包住嫩滑無激素嘅泰安雞,師傅焗好之後拎出嚟再即場用火燒一次!用力敲打粗鹽外層就可以品嚐到又香又鮮嫩嘅泰安雞!🍽️蝦乾梅菜蒸勝

🍽️前菜:焦糖黑豚🐷叉燒,蔥油海蜇花,醬香酒醉鵝肝

3道精緻既前菜✨✨✨

🍽️龍王杏汁燉白肺🫁

🍽️ 薑蔥千層竹波士頓龍蝦🦞

🍽️意大利黑醋松板肉🐷

🍽️香蔥海鹽蒸馬友柳🐟

🍽️火焰鹽焗雞🔥
必點嘅菜式!絕對係打卡,搶眼球!

🍽️蝦乾梅菜蒸勝瓜🥒
食完咁多肉,大家清淡嘅蔬菜,剛剛好!

🍽️堂弄砂鍋鮑魚焗飯
即場用鮑魚粒炒飯,乾身而且夠火喉!飯粒同鮑魚粒,粒粒分明。

🍽️薑茶水中花配懷舊芝麻卷
中式嘅甜品,配上精緻嘅賣相✨ 芝麻卷香濃而又唔太甜,為呢個完美嘅晚上寫上結局。

金紫荊生記粤菜廳
地址📍 :灣仔博覽道1號香港會議展覽中心博覽商場
2023-05-07 203 瀏覽
米芝蓮推介今日系會展收工朋友話帶我去食好嘢原來喺附近有一間中菜館這間是2022年5月新入選米芝蓮粤菜廳😍前菜有三品焦糖味黑豚叉燒 1 件葱油配海哲酒醉鵝肝 1 件黑豚叉燒 用黑豚梅頭肉,再配以秘製蜜汁及香料醃製,香味四溢湯🥣品龍皇杏汁燉花膠超級香濃嘅杏汁味,花膠好夠黏口主菜❤️薑蔥千層竹波士頓龍蝦龍蝦新鮮彈牙❤️黑醋松板肉黑醋味好重 夠哂入味❤️香蔥海鹽煎馬友柳外皮煎得好香脆 好有口感火焰鹽焗雞最吸晴的!廚師淋上酒精點火,再用搥仔破開外皮,全場人都望住😂😍雞肉吃落口有酒香味,yummy
米芝蓮推介

今日系會展收工朋友話帶我去食好嘢原來喺附近有一間中菜館
這間是2022年5月新入選米芝蓮粤菜廳😍

前菜有三品
焦糖味黑豚叉燒 1 件
葱油配海哲
酒醉鵝肝 1 件

黑豚叉燒 用黑豚梅頭肉,再配以秘製蜜汁及香料醃製,香味四溢

湯🥣品
龍皇杏汁燉花膠

超級香濃嘅杏汁味,花膠好夠黏口

主菜

❤️香蔥海鹽煎馬友柳
外皮煎得好香脆 好有口感

火焰鹽焗雞
2023-05-05 226 瀏覽
米芝蓮推介 如果黎開會展做野 見客食飯不二之選 又有海景 坐得又舒服 前菜 焦糖黑豚叉燒 +蔥油海蜇花 +鮮露荀白肉卷 焦糖化左表面又香又脆 海蜇花亦夠爽口 白肉卷唔錯 點埋自家製 xo 醬冇得輸 酸辣海參海皇羹 前菜後另一個酸辣開胃菜 海參同樣足料 酸湯聖子皇 酸湯有 D 似冬陰公 聖子大大隻 同酸湯出奇地夾 意大利黑醋松板肉 松板肉即係豬頸肉 口感一流  加埋黑醋有 D 似糖醋豬肉 但係就比平時多左一陣白味 香蔥雞油蒸馬友柳 平時唔太食魚 呢個用雞油蓋過左魚腥味 真正雞有雞味 魚有魚味 玻璃脆皮貴紀雞 "玻璃" 係因為佢塊皮食落真係 "嗦嗦"聲  必食 芒蝦煎鮮淮山 芒蝦口感鬆脆堂弄砂鍋鮑魚焗飯 值得打卡 師傅即場整 焗飯夠香氣 鮑魚粒夠煙韌甜品: 薑茶水中花配懷舊芝麻卷 用豆腐做水中花 夠考師傅刀工 又靚 望多陣都唔捨得食薑茶又暖胃 作為一個埋尾岩岩好
米芝蓮推介 如果黎開會展做野 見客食飯不二之選

又有海景 坐得又舒服