2019-07-26 1096 瀏覽
Definitely one of my favourite place to go for dim sum and hotpot. I always come here with my family for a sunday morning brunch and I was never disappointed. The dim sum are of high quality (I didn’t even get to take a photo before we start eating because everyone just started eating as soon as they got on the table haha), service are great as well. If you ever go there to yum cha, remember to order their soup! It tastes really good and apparently the ingredients are also good for your health.
2019-06-02
2019-06-07 744 瀏覽
首先一入到去環境己經有一陣 隔夜菜的臭味,真的很臭,之後見到有兩枱客入了來都走了。開頭不以為然,點知成餐飯都keep住有臭味,十分不開胃。另外價錢又不便宜,食物質素普通,絕對不值這個價。我地三人只叫了一湯底,兩碟肉(普通甶肉加羊肉),加幾樣蔬菜都九百多服務費用照收 但我feel唔到有什麼service. 叫幾次先黎,但現場只有3枱客。反映了場內有陣臭味,員工唸都唔唸就話無,然後就走咗只係想講,呢間絕對下次不會再幫襯!!!收咁既價錢,但得到零服務加差環境 完全不值
開頭不以為然,點知成餐飯都keep住有臭味,十分不開胃。
只係想講,呢間絕對下次不會再幫襯!!!

收咁既價錢,但得到零服務加差環境 完全不值

2019-06-07
2019-04-16 825 瀏覽
相信大部分香港人都知道乜嘢係打邊爐同非常嘅熱愛~ 花彫醉雞鍋(半隻)雖然係選用普通嘅冰鮮鷄、不過師傅處理得宜、肉質尚算嫩滑、湯底清香、合格~ 牛頸脊 (例牌)非常新鮮、3-5 秒滾一滾、油脂入口甘香肉味濃、打邊爐嘅首選、正!~ 黃金魚皮即叫即炸、皮薄新鮮、送酒妙品~ 冬瓜件合格~ 鳳城水餃應該係師傅自家產品、合格~ 爽嫩鮮豬皮合格~ 安格斯雪花肥牛普普通通無驚喜~ 唐生菜合格~ 皇帝菜合格綜合係一間用心經營嘅小菜館、期待下次再試試其它菜式!
相信大部分香港人都知道乜嘢係打邊爐同非常嘅熱愛

~ 花彫醉雞鍋(半隻)

~ 牛頸脊 (例牌)

牛頸脊

~ 黃金魚皮

黃金魚皮

即叫即炸、皮薄新鮮、送酒妙品

~ 冬瓜件

冬瓜件

~ 鳳城水餃

鳳城水餃

應該係師傅自家產品、合格

~ 爽嫩鮮豬皮

唐生菜

~ 皇帝菜

皇帝菜

合格

綜合係一間用心經營嘅小菜館、期待下次再試試其它菜式!
2019-02-26
牛頸脊
黃金魚皮
2019-03-03 592 瀏覽
藝人所開的一間火鍋店,價錢不便宜,不過食物質素很高。湯底是翅群白玉滑雞鍋,足料,很入味!一上鍋已經喝了兩碗湯。配料有手切牛,入口即融,好好食。還有油炸鬼蝦滑,很彈牙,其他配料也不錯,不過消費略貴,但也物有所值!
藝人所開的一間火鍋店,價錢不便宜,不過食物質素很高。
湯底是翅群白玉滑雞鍋,足料,很入味!一上鍋已經喝了兩碗湯。
配料有手切牛,入口即融,好好食。
2018-11-09 1208 瀏覽
真係未食過咁難食咗火鍋…食物質素有【無限進步】嘅空間湯底無味…同用滾水碌無分别牛肉鞋口…外面好多一般的火鍋店都晤會咁差值的讚的是店内服務員態度…希望店舖用心做吧~~~
真係未食過咁難食咗火鍋
食物質素有【無限進步】嘅空間
湯底無味…同用滾水碌無分别
牛肉鞋口…外面好多一般的火鍋店都晤會咁差
值的讚的是店内服務員態度…
希望店舖用心做吧~~~
2017-09-07 3736 瀏覽
味道一般,地方也确实难找。价格可以接受,但是明明就没有服务,还要收百分之十的服务费?各种乱七八糟的费用还挺多的,味道也就是很普通,汤底也一般咯。肥牛还ok.点心貌似那家店没有,所以只吃了火锅
2017-06-13 3312 瀏覽
今日假期, 起身後想食中式點心, 就諗起呢間。其實之前都食咗幾次, 都無令我失望。首先叫了荷葉飯, 很香, 飯也很夠味。另外, 叫了牛肉腸粉同蝦餃, 腸粉很滑, 牛肉也好味, 而蝦餃的蝦很彈牙, 咸水角很脆 ! 鳳爪就咸了點, 過濃! 粉果就有很多料, 皮吾太厚。除了點心, 還有蒸飯同湯, 下次可以試試。

首先叫了荷葉飯, 很香, 飯也很夠味。

咸水角很脆 !

鳳爪就咸了點, 過濃!

粉果就有很多料, 皮吾太厚。

除了點心, 還有蒸飯同湯, 下次可以試試。
2017-05-14
$80 (早餐)
一向無動力寫食評,係openrice無意揾到北角呢間火鍋店,之前係同一集團嘅功夫點心幫襯過飲茶食點心,水準不錯,所以專登坐車嚟試吓嚟呢間火鍋店。位置有點偏要行上一條斜路,未嚟過北角人士就難揾小小,我星期一晚上9點到,很多坐位(假日唔清楚是否一樣), 兩款特價湯底$18, 肥例牌$68可以接受,其他食品價錢中高,質量也中高,另外9:30後入單有8折,間中食好點也是不錯的選擇,特別一提姐姐侍應有禮貌,比其他人山人海嘅火鍋店D侍應做唔切個唔得閒理你個種態度差好遠! 讚! 食品有圖請各位自評。另一提:侍應姐姐(張單寫佢姓任,真係有禮貌又細心,我9:28落單先睇到9:30後8折,再追問之下先知姐姐已幫我hold到9:30先入機,很不錯的服務!老板請到呢D伙計係福氣,我會再幫襯!
讚! 食品有圖請各位自評。
老板請到呢D伙計係福氣,我會再幫襯!

2017-05-22
午膳時間,門口沒有人帶位,需要自己入去問可否坐在搭枱位。明顯員工不足夠。點餐上菜的員工態度不錯,也很努力,只是真的很繁忙,所以想入單都要等好耐先有人,想攞喼汁又要等好耐先有人出現可以幫客人。點了牛肉腸粉,鹹水角,燒賣,排骨,叉燒包,山竹牛肉。味道的話,同普通街坊酒樓差不多,不太好也不難食,勝在夠熱,也相信是即叫即製。腸粉皮好『UN』最後來的是燒賣,我一吃下去,就很清楚地吃到是SUK了的味,而且也酸酸地,同行的友人也覺得很酸和很怪,覺得不是平時的燒賣味道。然後我告訴一位短髮大眼的姐姐,佢第一反應是:『無理由喎,今朝賣到而家!』我話『你可以試試我這粒燒賣』,佢不停話無理由。其實而家啲天氣熱實在很難講,可能一碟有事一碟無事,我也不是憤怒,只是想餐廳可以知道並處理。而且真心說,我的LUNCH得一個鐘,唔通仲得閒玩嘢講大話呃你咩!然後佢把燒賣拿進廚房,然後出來說師傅吃了說燒賣沒有事,我問她『咁可以點?』佢答『你唔啱食咋喎』,因為LUNCH就嚟完,我就話,『咁取消碟燒賣』。然後這位姐姐怒睥我,沒有說任何話,一直都是怒睥我,令我餘下的時間吃得好委屈。雖然埋單時候的確有取消碟燒賣的,我亦同意除了那位短
雖然埋單時候的確有取消碟燒賣的,我亦同意除了那位短髮大眼阿姐外,其他員工態度都很好。但是,我真的只是告知事實,並沒有大吵鬧。其實我真係冇遇過像那位姐姐這樣的反應,通常其他餐廳會立刻換其他嘢或者取消了就是!因為食物變壞真係好難講,可能就係那一碟存放不夠妥善! 我只是希望餐廳注意夏天食物的保存方法仲好啦!
2017-05-05
  • 鹹水角
2016-09-21 5123 瀏覽
食物是不錯,員工是垃圾級別,親眼見到一位男職員叫在店外門口(店外門口是指在街的行人道上的,並不是店內的)等外賣的女客人到對面大昌門口等,因為當時女客人抱著一隻狗,不明白該行為是什麼意思?見到都傻了眼,睇唔過眼點做街坊生意?有該劣質的員工,簡直趕客!食物幾好都冇用,唔會再幫襯或介紹給朋友
2016-09-20
下午茶
老公生日,黎咗金功夫試吓點心,佢既另一間功夫點心食過,冇乜驚喜,有意欲會再去。我地叫咗: 特色醬汁韮菜餃, 酥皮义燒包, XO醬蘿蔔糕, 菜苖餃,荷葉飯韮菜餃尚算滿意 酥皮义燒包一般蘿蔔糕唔掂菜苖餃一般荷葉飯好味,飯有味,又唔太濕,材料又多,雖然唔係大, 得兩碗仔,可能係價錢,好似係30蚊左右

韮菜餃尚算滿意
酥皮义燒包一般
蘿蔔糕唔掂
菜苖餃一般
荷葉飯
2016-06-25
荷葉飯
2016-04-20 4045 瀏覽
經開炮台山做野,同個supplier都想飲下茶但又唔想去酒樓同人迫同等位上openrice search到'金功夫點心火鍋',價錢都好似ok就一於去試!一去到門面,嘩一聲,原來咁多明星黎過 (心裡面間間加分)1點幾去到,都唔洗點等位就有得入座店員都主動帶位同問茶,而且坐低叫完野食都好快就到!2個人點左都算多野,燒賣、金錢肚、菜苗餃、香煎墨魚餅、酥皮叉燒包,仲點左一份鮑片珍珠雞、雞粥,仲有肉餅煲仔飯!點心味道都算不過不失,特別推介係金錢肚好味,菜苗餃軔硬度適中,不過叉燒包就唔太夠熱!鮑片珍珠雞,睇賣相色水唔算太特出,不過食落反而有驚喜,好有香味!雞粥,師傅都將佢煲得好’綿’,雞都好滑,唔似一般冰鮮雞咁冇雞味!本人覺得最好味係個鱆魚肉餅煲仔飯,好有飯香味,食得出師傅係即刻煲而唔係整定仲要只係$25煲,最抵食就係呢個!推介全程店長都主動就黎問d野啱啱食,有傾有講,服務都算係唔錯!見到佢晚市有得打邊爐,有機會一定再黎試
經開炮台山做野,同個supplier都想飲下茶
但又唔想去酒樓同人迫同等位

一去到門面,嘩一聲,原來咁多明星黎過 (心裡面間間加分
1點幾去到,都唔洗點等位就有得入座
店員都主動帶位同問茶,而且坐低叫完野食都好快就到!
仲要只係$25煲,最抵食就係呢個!推介

全程店長都主動就黎問d野啱啱食,有傾有講,服務都算係唔錯!
見到佢晚市有得打邊爐,有機會一定再黎試
2016-04-19
  • 金錢肚,
  • 菜苗餃,
  • 鱆魚肉餅煲仔飯
2016-04-07 3152 瀏覽
小女子見到bigbang也來這間,心中抱著很大期望。當天等了一會才等候入座,期間有一位姓張的經理目中無人,問他東西總是不耐煩般,十分趕客。我們坐下正在欣賞華麗裝潢之際,那位經理居然走來問我們叫得未,這裡是茶記嗎?好吧,我們快點就選了個豬肺湯底,叫了幾個配菜。湯底偏咸,感覺非常渴,之後點了個竹蔗茅根。竹蔗茅根偏淡,但是是煲出來的,相信只是我喝了味濃的湯底讓我味蕾頓時失靈。配菜點了幾個,其中牛肉肥花分怖蠻不錯,咬下去亦肥瘦均勻。另外有幾根蟹柳上桌實在嚇死我和友人,因為好像剛剛溶冰的蟹柳,有水在碟上,索價58,實在不值,入口一陣雪味,還要得嗰幾條。另外還有一碟松露墨丸,賣相不錯,可是松露味不太吃得出來。另外一讚的是桂花蚌蠻新鮮,又大碟,配豬肺湯變得更鮮甜!之後我們本想再點,又是那位經理,他說未食晒又再點?又一趕客行為。說真的,明星效應,又如何。服務態度也未處理好,質素也相對下降。
小女子見到bigbang也來這間,心中抱著很大期望。

好吧,我們快點就選了個豬肺湯底,叫了幾個配菜。

湯底偏咸,感覺非常渴,之後點了個竹蔗茅根。

配菜點了幾個,其中牛肉肥花分怖蠻不錯,咬下去亦肥瘦均勻。

另外還有一碟松露墨丸,賣相不錯,可是松露味不太吃得出來。

另外一讚的是桂花蚌蠻新鮮,又大碟,配豬肺湯變得更鮮甜!

說真的,明星效應,又如何。

服務態度也未處理好,質素也相對下降。
2016-03-28
2016-03-21 3108 瀏覽
明星效應認真厲害, 連國內朋友來香港也嚷著要來試!明星店果然不同凡響, 店內無間斷地播著老闆娘的訪問, 櫥窗內亦放滿明星顧客的”簽名碟”, 都是大家selfie之熱點.不可不提的是天花板掛了兩個龍的形狀的燈籠, 甚具氣勢! 我和朋友都忍不住拍照呢!挪威三文魚刺身 ($18)火鍋店都有新鮮刺身提供, 還要做特價, $18 一碟六片, 而且還是不限碟數. 當然二話不說連點兩碟. 三文魚顏色有光澤, 一看就知道新鮮, 肥美度亦挺不俗.黃金百味豆腐 ($48)友人還未到, 肚子已打鼓. 金功夫除了有火鍋料之外, 亦有八款餐前小吃可供選擇.點了黃金百味豆腐, 嚐不出百味來, 只嚐得出有日式的七味粉的味道, 鹹鹹辣辣的, 而且豆腐炸得外脆內軟, 還是挺惹味的!打邊爐已是上火之物, 湯底自然選擇清淡一點會比較好.木瓜豬肺鍋 ($88)知道豬肺是一樣難以處理的食材, 稍有不慎, 就會弄得整個鍋底都是異味來!但這個鍋底好清甜, 完全沒有怪異的味道, 打邊爐前更可以將鍋底當湯水喝, 極為清潤. 不愛吃內臟的我也挑了一件豬肺吃, 質感軟綿綿的, 挺好吃.頂級雪花肥牛 (例) ($188)打邊爐, 牛肉總不能
明星效應認真厲害, 連國內朋友來香港也嚷著要來試!
挪威三文魚刺身 ($18)
黃金百味豆腐 ($48)
打邊爐已是上火之物, 湯底自然選擇清淡一點會比較好.
木瓜豬肺鍋 ($88)
頂級雪花肥牛 (例) ($188)
打邊爐, 牛肉總不能少! 沒有本地手切肥牛, 只有普通的雪花肥牛, 令我感到有一絲失望~~
但頂級雪花肥牛的質素也挺佳, 雪花紋漂亮, 脂肪分佈平均. 刀功亦很不錯, 片片牛肉的厚薄大小也差不多. 口感非常柔軟, 富有牛肉的油脂香.
花鵰醉雞件 ($88)
肥瘦勻稱的雞, 用來打邊爐也不會令肉質粗糙, 雞肉嫩滑有彈性. 而雞肉用花鵰酒醃過, 味道清香醇厚, 卻又不會有苦澀的味道.
嘩鬼蝦條 ($68)
油炸鬼上釀了蝦膠, 不是創新的食物. 但這裡的做得特別好吃!
油炸鬼金黃香脆, 並不是暗暗黑黑, 放置過久之貨色. , 而蝦膠亦彈牙, 鮮味十足!
招牌四寶丸 ($78)
分別是蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚球, 牛丸, 外形凹凹凸凸, 明顯是餐廳自製的貨式.
口感特別彈牙, 充滿魚類肉類本身的鮮香, 沒有人工化的麵粉味.
蜂巢豆腐 ($32)
是打邊爐界的新寵! 把豆腐冷藏, 使豆腐之表面形成如蜂巢狀的紋理, 其吸湯效果極強! 吃時小心燙嘴啊! 豆腐吸收了湯中的精華, 很惹味, 而口感有點像腐皮.
脆炸響鈴 ($48)
新鮮即炸, 上桌時仍然是熱辣辣, 響鈴脆得一碰即碎. 沒有油膉味, 非一般預先包裝的貨色可比擬.
~~~~~~~~~
唐生菜 ($32)
新鮮翠綠
食物質素真的不俗, 惟一挑剔的是服務吧, 是晚全店滿座, 只有四至五名服務生, 他們集中服務VIP房的客人 (比較優待他們), 我們好多時想召喚侍應, 他們都不可以即時替我們服務, 是扣分位.
2016-03-12
2015-12-05 2801 瀏覽
早排朋友仔生日,大家都係東區友,所以就搵左個就腳既地方來慶生。有朋友仔話試新野,又話早排BIG BANG去了這間火鍋店,又是明星開的,所以就來潮聖。店面裝修很有中國風,而且金金地。餐廳內則左右掛了兩條龍的燈籠,很有氣勢。坐低後,唔理三七二十一就混左醬先。然後就可以在點餐紙叫湯底,火鍋配料及飲料。這裡有十三款湯底,我地揀左<<花雕醉雞湯底>>(半隻),花雕醉雞會另上。將醉雞放入去滾一陣,就可以食雞喇。不過我建議先試下飲湯底,十分夠味,很有花雕醉及雞味。而雞肉也十分嫩滑,半隻雞的分量都不少。配料之一,點了<<鮮尤>>,夠大塊及入口彈牙。 <<頂級雪花肥牛>>,這是大份的。 牛肉新鮮,肥瘦適中,入口一點老的感覺也沒有。<<芝心醬爆牛丸>>,有六粒,牛太入口十分彈牙,咬下去,入面的芝士熱哄哄的爆出來,十分有咬口。其他的都OK,不過食得快開心,忘了影相。

店面裝修很有中國風,而且金金地。
餐廳內則左右掛了兩條龍的燈籠,很有氣勢。
坐低後,唔理三七二十一就混左醬先。
然後就可以在點餐紙叫湯底,火鍋配料及飲料。
配料之一,點了<<鮮尤>>,夠大塊及入口彈牙。
其他的都OK,不過食得快開心,忘了影相。
題外話/補充資料: 整體來說不錯,但比較貴,出菜也比較慢。
2015-12-02
生日