ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡɴᴇɪɢʜʙᴏᴜʀʜᴏᴏᴅ ᴄᴏғғᴇᴇ兩間分店均位於南區店舖位於淺水灣沙灘旁非常有離島的感覺店名ɴᴇɪɢʜʙᴏᴜʀʜᴏᴏᴅ 主要為附近居民或跑客提供咖啡並提供少量麵包類食品及甜品店舖開業時間0800-1600需要留意當日接近關店時壓線到訪自然光透過玻璃滲入室內令人非常放鬆水泥風的裝修配上木檯櫈非常舒服🔸ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $50真心愛上了這間店舖下次再會👋🏻ɴᴇɪɢʜʙᴏᴜʀʜᴏᴏᴅ ᴄᴏғғᴇᴇ (ʀᴇᴘᴜʟsᴇ ʙᴀʏ)📍 ɢ/ғ, ɴᴏ.35 ʙᴇᴀᴄʜ ʀᴏᴀᴅ, ʀᴇᴘᴜʟsᴇ ʙᴀʏ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

🔸ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $50

真心愛上了這間店舖
下次再會👋🏻

2023-12-31 207 瀏覽
在淺水灣海灘主街上,有很多餐廳,餐廳全对著海灘,陽光與海灘,景色超級無敵,餐廳以西式为主,只有一家中式菜館,为了找家更地道、非主流的,我到了主街後一條街的小cafe. Cafe叫neighbour 的話,應該是最地道的了。地方就在pre primary school 旁邊。坐下來,喝了咖啡,朋友就邊喝咖啡邊吃面包,面包不但營養且美味,很不錯呢!喝咖啡可以邊享受欣賞咖啡的味道,邊聊天,還可以有地下的狗狗陪伴,很舒適的環境。
2023-07-21 499 瀏覽
本身以為淺水灣啲餐廳都偏貴,但入到黎發現價錢合理,叫左牛油果煙三文魚酸種麵包,超多牛油果同三文魚,係出面嘅一倍,而且味道相當唔錯,可以食晒啲包都仲有剩牛油果。加上有唔同蕃茄生果做配搭,仲好新鮮添!另外叫左咖啡兩杯,一杯mocha,一杯Americano,兩杯咖啡味都好香濃。而且環境舒服好坐,店員又非常親切,食完餐仲會主動送上水,又會同客人傾兩句,好sweet! 淺水灣入面好值得再黎呀,平均一個人叫埋野飲都唔使二百蚊,而且無加一!
2023-07-21
  • 煙三文魚牛油果酸種麵包
2023-02-13 514 瀏覽
網上見到呢間位於淺水灣的cafe☕️, 被它的外觀深深吸引。今日特意到訪,去cafe的路會先經過淺水灣海灘🏖,天氣不冷不熱,海風輕輕吹拂,已經有渡假的感覺。到達cafe,一眼看到充滿懷舊感的外觀非常吸睛,星期日下午時間尚早,人流不算多。這是一家dogs friendly🐕的餐廳,經常會見到外面狗狗陪伴正在嘆啡的主人,好寫意。我們點了Americano, Flat White, Scrambled egg🥚, bacon🥓 with Sourdough Bread🍞, Lemon Tart🍋.Americano咖啡味香濃,不會酸,好易入口。Flat White咖啡和奶的比例也不錯。Scrambled egg相當不錯,上碟時熱辣辣,滑得來又不會太生,Bacon好脆,有少少焦香味,油的程度剛剛好!至於Lemon Tart, 附有Gelato和新鮮水果。Lemon Tart頗酸,十分開胃。新鮮蘋果切成薄片,一口一塊,非常爽脆。去淺水灣不一定是嬉水,為了杯啡☕️都值得探訪。

去淺水灣不一定是嬉水,為了杯啡☕️都值得探訪。
Scrambled egg, bacon with Sourdough Bread
Lemon Tart
2023-02-12
Lemon Tart
2023-01-06 360 瀏覽
呢度既舖位唔大, 所以室內容納到既人唔多, 不過有啲室外既位, 所以如果淨係想飲杯野Chill下既話既以坐室外, 呢啲天氣就最啱🤓 食物選擇方面主食只有兩款再加3款甜品, 其他都係飲品既選擇😉Avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough bread🥑($128)牛油果既熟度剛剛好超級好食配埋煙三文魚同溫泉蛋一齊食簡直係絕配, 仲有塊個邊烤到勁脆既酸種包🤩Scrambled egg + bacon on sourdough bread🍳($108)炒蛋夠曬滑配上脆到好似薯片咁既煙肉同酸種包食完會有種好滿足既感覺😌Salted chocolate🍫($55)好幼滑香濃既熱朱古力帶少少鹹鹹地完美地中和左朱古力本身既"漏"度👍🏽Matcha latte 🍵($55)綠茶味好濃, 奶好滑, 凍凍地飲返杯係正既😍呢度真係有種遠離塵囂既感覺, 見到啲人行完山拖住狗狗黎飲返杯咖啡, 真係好慢活😉

Salted chocolate🍫($55)

Matcha latte 🍵($55)
綠茶味好濃, 奶好滑, 凍凍地飲返杯係正既😍

2022-12-26
🛟紮根南區嘅咖啡小店,改名為鄰里 Neighbourhood Cafe,以服務本區街坊為首,現時係香港仔同淺水灣旨有分店。聖誕假期難得去左淺水灣逛下,就要去拜訪一下啦🥳咖啡店正正就係泳灘對面,十分易搵。舖面裝橫簡約,店內以工業風設計,以灰色水泥牆配以白色瓷磚為主調。門口旁一幅大地玻璃,絕對係打卡靚位,幫女人影岀黎嘅相張張都超有情調🤩🥑𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠, 𝕤𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟, 𝕆𝕟𝕤𝕖𝕟 𝔼𝕘𝕘 𝕠𝕟 𝕊𝕠𝕦𝕣𝕕𝕠𝕦𝕘𝕙 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 $➊➋➑呢度熱食唔多選擇,以嘆啡為主,所以只有兩款Sourdough Toast。其中我點嘅呢款classic 牛油果配煙三文魚多士,份量十足。煙三文魚唔會得個鹹字,味道適中,配以新鮮牛油果同埋半熟溫泉蛋,啖啖都好fresh!🥓𝕊𝕔𝕣𝕒𝕞𝕓𝕝𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘 + 𝔹𝕒𝕔𝕠𝕟 𝕠𝕟 𝕊𝕠𝕦𝕣𝕕𝕠𝕦𝕘𝕙 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 $➊⓿➑想食啲protein 同鹹食就可以點呢款煙肉炒蛋多士,炒蛋嫩口唔會熟過龍,煙肉煎至脆身,酸種麵包有2塊咁多,外脆內軟。坐低慢慢chill 慢慢嘆真係好寫意!☕️𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎⓿Iced Latte 好香好滑入口好舒服!呢度嘅咖啡絕

☕️𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎⓿
Iced Latte 好香好滑入口好舒服!呢度嘅咖啡絕對唔會令你失望😗唔坐低食野都值得過黎買翻杯過去沙灘chill 🏝️

📍鄰里 Neighbourhood Coffee
淺水灣海灘道35號地舖
通常去淺水灣食早餐都會去沙灘旁邊嘅連鎖大品牌咖啡店,今次就特登去試吓Neighbourhood Coffee,呢間係鄰里嘅第三間分店,聽聞老闆係南區人,所以三間店都係開喺南區,淺水灣店門口望落會覺得好似好原始,有啲似去咗東南亞沙灘旁邊小店嘅感覺,入到咖啡店就感覺唔同晒,好靚好warm 好舒服,佢哋嘅食物咖啡同沙灘旁邊大連鎖咖啡店嘅價錢差唔多,不過就係完全唔同嘅感覺,當日去到見到佢嘅餐牌好有趣好卡通,原來係讀design嘅暑期工妹妹畫咗由舖頭望出去見到嘅景物🥰👍🏻見到嚟幫襯嘅大部份都係熟客,同咖啡師打晒招呼,真係做到佢店名「鄰里」嘅感覺😎佢哋嘅食物選擇唔多,但係真心覺得佢哋整得好食之餘,賣相真係好靚好用心,真係令人心情好而笑住食🥰Avocado, Smoked Salmon, Onsen egg on Sourdough Bread $128Scrambled Eggs & Bacon on Sourdough Bread $108Americano $45Latte $45總括嚟講,地方舒服,服務親切,食物咖啡靚之餘亦有水準,下次再去淺水灣,一定會再幫襯
入到咖啡店就感覺唔同晒,好靚好warm 好舒服,

Americano $45

Latte $45

2022-09-20 260 瀏覽
今日放假(其實係要去攞報告)安排咗好豐富嘅行程。先去睇場早場,緊接走去淺水灣食個靚brunch, 之後就搭車返出嚟中環攞報告,再搭船過去尖沙咀攞禮物🎁 毫無懸念以為早場9:00時間啱啱好,等我扮返工,費事俾阿媽知道我放假,點知一睇個schedule原來早場改咗10點10,爭成兩粒鐘真係不知點算好😰又冇理由走去食個早餐,神咁早又冇嘢好行🤪結果行行企企,打亂晒我嘅schedule😮‍💨)原先諗住睇到11點,再搭車入去淺水灣食完個brunch仲有大把時間去沙灘坐吓,點知人算不如天算。其實都不停動搖好唔好專登去到咁遠食個brunch, 其實食嘅嘢中環/銅鑼灣都有得食,但係咁啱俾我響IG見到徐濠縈都去食而且又吸引,又咁啱我放平日唔使同人迫,又諗住可以去沙灘Hea一陣,仲要加埋套戲林尾講一句「要行遠啲」,所以⋯⋯⋯終於睇到差唔多一點搭埋車入去兩點(好彩搭車都尚算方便),又令我諗返起以前有男朋友車我嘅日子幾咁開心。去到淺水灣兜咗一個圈先搵到嗰間隱蔽小店行過都睇唔到😅! 就係因為咁隱蔽先至更加令我想去亦都冇咁易俾人發現冇咁多人。唔知關唔關平日事呢?真係小貓一兩隻都冇侍應咁多過客人,迎來一個小妹妹好有禮

唔知關唔關平日事呢?真係小貓一兩隻都冇侍應咁多過客人,迎來一個小妹妹好有禮貌好溫柔。其實我又已經諗好咗想食乜,到食物上枱佢好細心咁介紹入面嘅食用花係啲乜嘢有啲咩味道very good。

$128三文魚牛油果🥑流心蛋sourdough.
其實我都應該心裏有數應該幾大份吓,同樣地又諗返以前可以同男朋友share仲可以揀多一樣添,而家要一個人隊晒佢😖
就算幾好食你一個人食咁多,食食下都會越嚟越發覺食之無味。
整體意見係牛油果其實可以壓爛搽上面,同埋個sourdough 太硬好難切開,用手食又方便, 不如諗吓辦法. 既然擺得咁精緻都希望食嘅時候可以elegant d 😂😂

當然賣相係吸引嘅~又喺度諗如果我有間咁嘅Cafe就好啦🤤🤤my dream 💭

第一啖飲既dirty,我覺得好啱我口味,又唔太苦又唔太酸。

最衰仲有行程要去,如果唔係仲可以慢慢hea. 離開淺水灣之前我點都要行一行沙灘㗎啦,專登入到嚟唔係唔去呀嘛!俾着以前,就算有男朋友一齊嚟,佢都唔會好似我咁除咗隻鞋行落啲沙度😮‍💨

點知連部電話都唔爭氣,就嚟斷氣!⋯⋯原來電話有冇電真係好重要‼️

三文魚牛油果流心蛋酸種麵包
2022-09-06 173 瀏覽
原本打算行入淺水灣商場,路過已經對佢好有好感,店舖裝修清雅/自然,令人很容易喜歡它。誰不知服務態度一流,起碼他們有服務意識,不是隨便讓你坐喺度不理你。值得一讚是洗手間非常乾淨企理,食物不錯,值得一去。真心推介。
2022-09-01 189 瀏覽
假日去淺水灣充滿休閒感🌴雖則淺水灣沙灘旁邊有好多餐廳酒吧,但假日永遠都好多人而且要排隊所以今日下午時段選擇去到後面街嘅一間咖啡店☕️悠悠閒閒Menu 上食物選擇唔多兩個人下午茶時間簡簡單單叫咗Scrambled egg🍳+bacon on Sourdough beard($108)-炒蛋香滑,煙肉脆口唔油膩而且麵包煙靭依個價錢係淺水灣來講份量亦不少女士share一人一半都可以Ice matcha latte🍵($60)-綠茶味唔太濃郁,奶味較重Ice latte($50)-咖啡味香濃,味道比matcha latte好✨整體來講食物質素不錯,環境休閒舒服店員服務都很好會主動收拾期望之後會有更多食物選擇🙃例如意粉及小食
假日去淺水灣充滿休閒感🌴

Menu 上食物選擇唔多
兩個人下午茶時間簡簡單單叫咗

Scrambled egg🍳

-炒蛋香滑,煙肉脆口唔油膩
而且麵包煙靭
依個價錢係淺水灣來講份量亦不少
女士share一人一半都可以

Ice matcha latte🍵($60)
-綠茶味唔太濃郁,奶味較重

Ice latte($50)
-咖啡味香濃,味道比matcha latte好

✨整體來講食物質素不錯,環境休閒舒服
店員服務都很好會主動收拾
期望之後會有更多食物選擇🙃例如意粉及小食
2022-08-23 126 瀏覽
平時去淺水灣都係去商場搵野食多今日發現左7-11附近有間小cafe户外位置感覺有啲似去左離島主要提供飲品 包括咖啡果汁等等Service都好細心 會主動講解menuOverall係推薦嘅❤️
平時去淺水灣都係去商場搵野食多
今日發現左7-11附近有間小cafe
户外位置感覺有啲似去左離島

主要提供飲品 包括咖啡果汁等等
Service都好細心 會主動講解menu

Overall係推薦嘅❤️
2022-04-09 558 瀏覽
星期二的假期去咗淺水灣同大爺大少悠悠閒閒行吓食吓坐吓Menu上食物嘅選擇唔多由於我哋好肚餓嘅關係所以就叫哂兩樣😆✨avocado smoked salmon onsen egg on sourdough bread 🥑 係我至愛基本上任何有🥑嘅我都好鍾意😋Sourdough bread煙煙韌韌口感不錯👍🏻✨scrambled egg bacon 🥓 on sourdough bread 呢個係叫俾大少Scrambled egg 炒得好香好滑🥓 大少話脆卜卜好好味😋嗰日太陽好猛☀️所以叫咗2杯凍飲🥤Iced Americano + Dirty消暑一流😍如果咖啡味可以香濃多啲啲就完美❤️喺度坐下休息下真係好有度假feel🏖亦都好多朋友仔帶埋🐶一齊嘆咖啡係休息叉電🔋嘅好地方☺️
星期二的假期去咗淺水灣

喺度坐下休息下真係好有度假feel🏖
亦都好多朋友仔帶埋🐶一齊嘆咖啡
係休息叉電🔋嘅好地方☺️
2021-11-17 629 瀏覽
11月中,一年最好嘅時節又嚟了,穿過好靚嘅小公園,踏入特色嘅咖啡小店,享受寧靜嘅環境,自然嘅微風實在太舒服🍀。小店只有幾張檯,outdoor 都可以坐,好多人帶埋狗仔坐出面,好寫意😌。cafe有好多畫,原來係學校同院舍合作嘅活動。menu 食物選擇唔多,無set 只有單點,自助點餐,水同pepper 都係自助,我地要咗sourdough HKD128, 上面有太陽蛋,有啲車厘茄,牛油果份量好多,應該有一大個,好夠熟👍。咖啡個奶泡打得麻麻店內有洗手間,不過燈光好暗。食飽飽就出發去行山了⛰

cafe有好多畫,原來係學校同院舍合作嘅活動。

咖啡個奶泡打得麻麻

店內有洗手間,不過燈光好暗。
食飽飽就出發去行山了⛰
2021-11-14
$175 (早餐)
2021-10-21 450 瀏覽
淺水灣比人一直都係高級同chill的感覺,由香港仔開到淺水灣的鄰里,裏面風格上同之前的類似,但係門口係靚同chill的!佈置同植物個感覺好有渡假東南亞風情的cafe feel,可惜去到的時侯好多人,未能夠係門口坐同埋影到靚既相 🙈 ✦ Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on sourdough breadSmoked Salmon的份量唔多一少片牛油果一大舊好似雪糕咁流心蛋好正蛋黃味好濃toast有啲太硬好難切  不過我本身鍾意食硬既包所以都ok ✦ Scramble Egg + Bacon on sourdough bread份量好大賣相吸引炒蛋夠滑又唔鹹bacon烤到好脆好香同朋友share一人一半岩岩好 ✦ Oat milk dirty完全睇唔到漸層但係味道係唔差好飲的應該係個杯唔夠凍所以做唔到漸層 去到中午時段再經過,竟然冇哂客人,下次想影相知道咩時間過嚟啦!

Smoked Salmon的份量唔多一少片

✦ Oat milk dirty
完全睇唔到漸層
但係味道係唔差好飲的
應該係個杯唔夠凍所以做唔到漸層

真的少有走到老遠的南區 走完赤柱之後再到淺水灣逛逛 在🏖海灘附近就見到這家☕️coffee shop入去涼涼冷氣🍫 𝕊𝕒𝕝𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟝沒什麼海鹽味 但朱古力味倒是不錯🧃 𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕄𝕚𝕩𝕖𝕕 𝕁𝕦𝕚𝕔𝕖 (ℂ𝕒𝕣𝕣𝕠𝕥 + 𝔾𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣) $𝟝𝟝🍋 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟠𝟠餅底有點濕 但雪糕口味不錯的Overall 覺得有點over price 但炎炎夏日需要cool down 一下!
真的少有走到老遠的南區

沒什麼海鹽味 但朱古力味倒是不錯

🍋 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟠𝟠
餅底有點濕 但雪糕口味不錯的

Overall 覺得有點over price
但炎炎夏日需要cool down 一下!