4天前 8 瀏覽
❤️香茅豬扒冬蔭功湯檬粉 餐冬陰功湯底係成碗粉麵嘅靈魂 冬蔭功味道濃郁 夠酸 帶少少辣 而且椰汁味係偏濃 飲落真係好正 而且檬粉煮嘅時間啱啱好 唔會太淋身 亦都吸收晒冬陰功嘅精華 好正 而香茅豬扒夠晒大塊 而且係即叫即炸 好脆口 亦都好Juicy 而且香茅醃製嘅時間亦都好夠 香茅味道重配手絲雞沙律雖然手撕雞沙律係前菜 但係都非常之大碟 手撕雞煙煙韌韌好有口感 雞嘅味道重 配上佢秘製嘅醬汁,再加埋沙律菜 成個感覺好清新亦都好開胃 呢個真係好好食配春卷春卷係即叫即炸 脆卜卜 好香口 十分足料 裏便有木耳絲蘿蔔絲粉絲 加埋酸甜汁 真係好夾 自己一個食晒成碟都冇問題配椰香漏漏啡椰香滴滴啡,啱晒鍾意飲咖啡嘅朋友 咖啡用咗蒸餾壺嘅一滴一滴滴出嚟將咖啡撞落去一個裝滿冰嘅冰杯上邊 再加上椰奶 飲落去 除咗有好濃郁嘅咖啡味之外 仲有好濃郁嘅椰香 值得推介❤️至尊拼盤 芝心蝦多土蝦多士即叫即炸 超足料 蝦多士啲蝦膠嘅份量十足 蝦膠裏邊 放滿流心嘅芝士 有拉絲架 真心好食 呢個應該好食過咁多嘅蝦多士最好食嘅一個煙三文魚檬紙卷煙三文魚新鮮 亦都好大塊 估唔到佢係咁夾呢個檬紙卷 加埋越南嘅酸汁 真係新鮮又好食嘅
❤️香茅豬扒冬蔭功湯檬粉 餐

配手絲雞沙律

配春卷

配椰香漏漏啡

❤️至尊拼盤
芝心蝦多土

煙三文魚檬紙卷
煙三文魚新鮮 亦都好大塊 估唔到佢係咁夾呢個檬紙卷 加埋越南嘅酸汁 真係新鮮又好食嘅配搭

下龍灣蝦餅
呢個蝦餅亦都係即叫即炸 如果呢個蝦餅唔切開,應該有成個手掌心咁大舊 蝦餅厚身 真係好足料 絕對係誠意之作
蒜香牛油雞翼
牛油雞翼 真係唔使講嘢 食越南嘢一定係必點嘅 雞翼即叫即炸皮脆肉嫩 蒜香牛油味亦都超濃郁

❤️生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉
椰汁酸湯喺呢間餐廳嘅招牌湯底 點可以唔叫 椰汁味超濃郁 但係又唔會搶咗酸湯嘅酸味 真係要一定試吓 生牛肉新鮮嫩滑 牛嘅味道亦都好重 而蝦佢亦都係用咗兩隻好大嘅虎蝦 蝦膏爆棚 蝦肉彈牙爽口 食得出兩款用料都係非常之新鮮 大家一定要試吓

📍越男仔 (沙田)
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
3天前 0 瀏覽
位於河畔嘅 #越男仔 未搬大圍前差唔多個隔個月就會去幫襯呢度雖然係食越南菜但主廚加入香港及法國烹調方法嘅Fusion菜次次嚟都有驚喜😊今次我哋order咗🍽️冰鎮蜜糖凍蕃茄 $39每次都必點的前菜新鮮番茄去皮後用蜜糖醃製再冰鎮清甜又有番茄🍅的酸味 再加上冰冰涼涼口感十分開胃 🤤🍴軟殼蟹沙嗲粉絲大脆包 $168份量超大份 軟殼蟹超肥美又多膏粉漿很薄 炸到好脆粉絲索哂沙嗲汁👧🏻話配大脆包一齊食好滋味😋🍽️蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉 $1082隻蝦係半生熟好爽甜👦🏻話加上蒜蓉牛油好香好夾金邊粉配酸辣汁係絕配🍽️串燒大拼盤 $139牛+雞+豬 各2串 + 菠蘿 2件最正係雞肉串 烤得好香肉很嫩細細👶🏻都食到津津有味🙂‍↕️菠蘿🍍係用新鮮菠蘿😙烤完好甜🍹龍眼蜜 $35🍹鮮菠蘿梳打 $35@devietson 越男仔 (沙田)📍沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食 #lcty食誌
位於河畔嘅 #越男仔

細細👶🏻都食到津津有味🙂‍↕️
菠蘿🍍係用新鮮菠蘿😙烤完好甜

🍹龍眼蜜 $35
🍹鮮菠蘿梳打 $35

@devietson 越男仔 (沙田)
📍沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

4天前 5 瀏覽
今晚同朋友去咗呢間食越南🇻🇳菜。餐廳內裝潢好有心思,牆上有好多精緻畫作🌇及特別標語📜,另外啲燈罩好似越南斗笠,濃濃越南風。紅蕃茄火車頭煲 (牛丸+生牛肉+牛筋+牛栢葉+烤牛肉)🐂配白飯🍚材料豐富,份量充足,除咗主菜牛肉🐂之外,配菜仲有茄子🍆、洋蔥🧅、豆角、蕃茄🍅、芽菜🌱及白蘿蔔🥕等各種蔬菜。另外湯底好濃郁,酸酸甜甜,入口非常醒胃😋。特別之處係用個鍋仔🫕一路明火🔥㷫住去保持食物嘅溫度,咁就有熱湯去撈飯一齊食,好窩心,抵讚👍。蒜蓉牛油海南雞脾撈金邊粉生菜🐔🍜雞髀起晒骨,啖啖肉又嫩滑,雞皮又爽口,沾上秘製醬汁令雞肉好惹味🤩。另有青瓜絲、蘿蔔絲,生菜絲等清脆爽口嘅蔬菜🥬做配菜,加上金邊粉🍜口感煙韌,米味香濃,大大碗好飽肚。三色檬紙卷拼盤(牛炸醬,煙三文魚,手撕雞)🌯主材料放在紙卷上,賣相似日式壽司🍣,隻隻都肥嘟嘟,用料十足,口感豐富,咬落又軟又彈,沾上酸甜醬汁,每一口都滿載越南風味,味道絕對是小清新😍。椰汁拉茶紅豆冰🍹非一般茶餐廳嘅紅豆冰,奶茶配上椰汁,富越南特色。紅豆夠淋兼起沙,而椰汁同茶味亦好突出,整杯飲品又唔會過甜😚。龍眼花蜜茶(凍)🧉自家製飲品,清甜解渴又健康,真材實料,仲有好多龍眼肉

紅蕃茄火車頭煲

蒜蓉牛油海南雞脾撈金邊粉生菜🐔🍜
蒜蓉牛油海南雞脾撈金邊粉生菜

三色檬紙卷拼盤(牛炸醬,煙三文魚,手撕雞)🌯
三色檬紙卷拼盤

椰汁拉茶紅豆冰🍹
椰汁拉茶紅豆冰

龍眼花蜜茶(凍)🧉
龍眼花蜜茶(凍)

自家製飲品,清甜解渴又健康,真材實料,仲有好多龍眼肉添😜。

總結,呢度每一道菜都別具匠心,不僅視覺同味覺上令人滿足,亦充分呈現越南飲食文化嘅獨特韻味💯。

2024-06-07
  • 龍眼花蜜茶
4天前 0 瀏覽
今日同朋友一齊去沙田,我地想食越南菜,所以又黎左越男仔~👏🏻河內三鮮椰汁酸湯煲🍲聽講係皇牌菜式,果然滿滿一鍋椰汁酸湯,勁香椰汁味🥥,有生蠔🦪、開背大蝦🍤、雞肉等蒜蓉包4塊配上蒜蓉醬好香脆,仲可以浸係椰汁酸湯裏😋,我地點兩份蒜蓉包🤭魷魚釀咖哩飯🦑個人很喜歡吃魷魚🥰,一整條魷魚🦑 中間塞滿了咖哩飯,但咖哩飯稍微有些黏稠了三色檬紙卷(蟹肉、三文魚、手撕雞)😋💓🥰檬粉配上酸甜汁 ,開胃清爽,配上蟹肉、三文魚、手撕雞,份量十足👍🏻越式凍拉茶(少糖、少冰)甜度🆗 絲滑 茶味好濃#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食

河內三鮮椰汁酸湯煲🍲
蒜蓉包4塊

魷魚釀咖哩飯🦑

三色檬紙卷(蟹肉、三文魚、手撕雞)😋

越式凍拉茶(少糖、少冰)
甜度🆗 絲滑 茶味好濃

5天前 0 瀏覽
一睇餐牌見到好多菜式都係越南唔同地名,有河內,順化,胡志明,福安…….. 好特別兩個人叫左兩個主菜,一個小食,非常飽!🍴西寧石腐窩蛋烤牛生菜包($89)小食叫咗生菜包,嚟嘅時候職員將生蛋同牛肉撈埋一齊,牛肉入面有洋蔥,大量蒜頭,同埋有啲椰菜絲,夾埋一齊好香口好好惹味,係比較少食嘅越南菜。生菜都夠新鮮,包起嚟好清爽。🍴河內三鮮椰汁酸湯煲($168)好鐘意呢個煲,酸酸地好開胃。材料有生蠔,蝦,滑雞。蠔和蝦都算鮮味,份量幾大。+$9 加左個粉絲,吸晒啲汁,仲有火暖住,食到尾都熱熱地真係好正!🍴東河軟殼蟹沙嗲粉絲大脆包 ($168)係個大包入面有好多沙嗲粉絲,同埋軟殼蟹,粉絲塞滿個包,個包好似越南法包,好大個,沙嗲味幾香,不過好多粉絲所以食唔晒要打包,職員好細心俾咗個膠盒仔我裝啲沙嗲醬返去。🍹鮮香茅青檸梳打食濃味嘢配返青檸梳打真係好refresh! 總括好多選擇,味道有特別,坐得舒服,價錢合理!

🍴西寧石腐窩蛋烤牛生菜包($89)

🍴河內三鮮椰汁酸湯煲($168)

🍴東河軟殼蟹沙嗲粉絲大脆包 ($168)

🍹鮮香茅青檸梳打
食濃味嘢配返青檸梳打真係好refresh!

總括好多選擇,味道有特別,坐得舒服,價錢合理!
2024-06-05 9 瀏覽
呢間喺勵城花園嘅越南仔,其實同我屋企就係一站之隔,經過我都會入去食返個下午茶🍳今日有啲落雨,喺度諗緊應該去食邊間好嘅時候,見到佢轉咗個新餐牌😲竟然有茄汁大蝦食,於是就唔使諗即刻入去🐔薑蔥霸王雞配料充足,非常之多薑同埋蔥絲,雞皮爽口彈牙,啲雞肉都幾嫩滑,我哋只係叫咗一個例牌但係份量都非常之多🦞鐵板魚露茄汁煎蝦啲蝦好大隻,個蝦頭好多膏呀👍應該係海蝦嚟嘅?呢個魚露茄汁酸酸辣辣帶啲甜,味道非常之出眾👍少少辣觸碰到我嘅味蕾😂🦑招牌原隻鮮魷魚釀咖哩炒飯呢個幾貼心係因為佢切開咗先至上碟我哋就唔使做多一part😂炒飯唔會太辣,魷魚軟,嫩,彈,同咖哩炒飯十分match🥤菠蘿梳打菠蘿梳打採用新鮮菠蘿製作加上梳打,係夏天嘅好伴侶👍
呢間喺勵城花園嘅越南仔,其實同我屋企就係一站之隔,
經過我都會入去食返個下午茶🍳
竟然有茄汁大蝦食,於是就唔使諗即刻入去

🐔薑蔥霸王雞
配料充足,非常之多薑同埋蔥絲,
雞皮爽口彈牙,啲雞肉都幾嫩滑,
我哋只係叫咗一個例牌但係份量都非常之多

🦞鐵板魚露茄汁煎蝦
啲蝦好大隻,個蝦頭好多膏呀👍
應該係海蝦嚟嘅?
呢個魚露茄汁酸酸辣辣帶啲甜,
味道非常之出眾👍
少少辣觸碰到我嘅味蕾😂

🦑招牌原隻鮮魷魚釀咖哩炒飯
呢個幾貼心係因為佢切開咗先至上碟我哋就唔使做多一part😂
炒飯唔會太辣,魷魚軟,嫩,彈,同咖哩炒飯十分match

🥤菠蘿梳打
菠蘿梳打採用新鮮菠蘿製作加上梳打,係夏天嘅好伴侶👍
  • 招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯
2024-06-05 0 瀏覽
*蕃茄紅酒牛腩 $128 *配蒜茸包加- $18牛腩好多件, 食極都有, 配菜有洋蔥, 炸薯條, 紅蘿蔔, 今次唔要白飯改要蒜茸包, 點埋蕃茄牛腩汁一齊食, 脆口得黎又多種味道~*生牛雙蝦椰汁酸湯檬 - $118牛肉鮮嫩, 開邊蝦彈牙, 湯底酸酸甜甜,好開胃,都幾香椰汁香味~*三色檬紙卷(蟹肉、三文魚、手撕雞) - $138每樣有兩件可以試到3種味道,滿足到想試不同口感的我, 雞絲和三文魚檬紙卷比較小吃, 我多數喜歡食軟殼蟹米紙卷, 呢個配搭都唔錯, 記得要點埋越南既酸辣醬汁會更有味道, 蟹肉上的醬汁會比較辣, 喜歡食辣可以食呢隻味道既檬紙卷~*香茅青檸梳打 - $35好解渴, 好適合配搭濃味食品*椰汁拉茶紅豆冰- $36呢杯幾得意, 第一次飲拉茶紅豆冰, 好多紅豆, 有咬口~
*蕃茄紅酒牛腩 $128 *配蒜茸包加- $18

*生牛雙蝦椰汁酸湯檬 - $118

*三色檬紙卷(蟹肉、三文魚、手撕雞) - $138

*香茅青檸梳打 - $35

好解渴, 好適合配搭濃味食品
*椰汁拉茶紅豆冰- $36

呢杯幾得意, 第一次飲拉茶紅豆冰, 好多紅豆, 有咬口~
2024-06-02
2024-06-02 0 瀏覽
越男仔在香港有幾十年歷史,在旺角荃灣九龍灣都有分店,最近又在沙田開了分店,還有增加了很多有特色的新菜式,對越式料理情有獨鐘的我就為大家經過一嘗為先。菠蘿番茄海鮮焗黃飯焗到香脆的大蝦和軟滑彈牙的魷魚,與爽脆可口的洋蔥,全部都包在菠蘿中。黃色米飯吸收了這些食材的精華,飽含了各種鮮美滋味。海鮮的鮮味、菠蘿番茄的酸甜、洋蔥的清香融合在一起,層次豐富,是一道集色、香、味於一體的頂級佳餚!蕃茄紅酒牛腩紅酒與番茄汁融合而成的醬汁,鮮紅誘人,散發著迷人的酸甜和香氣,浸潤入牛腩中,令牛腩毫無一絲油膩感,而是酸甜鹹香俱全,肉質鮮嫩多汁,令人陶醉其中!火車頭河粉嚼勁十足的牛百葉和軟嫩滑順的牛筋,彈牙Q彈的牛丸,烤肉香氣的薄片牛肉,各色牛肉製品在這盤河粉菜中聚集,簡直就是牛肉大放異彩!

菠蘿番茄海鮮焗黃飯

蕃茄紅酒牛腩

火車頭河粉

2024-05-27 27 瀏覽
蝦多士 $69即叫即炸熱辣辣又好香脆😋個蝦個蝦滑黎,好厚實👍🏻略嫌中間個芝士醬唔夠芝士味招牌軟殼蟹 $98又係即叫即炸脆卜卜😋好香口,係避風塘風味~好惹味係一整隻嘅軟殼蟹切4件串燒大拼盤 各2串+菠蘿 $139 必點!!燒到啱啱好,有肉汁款款都好食😋加埋沙嗲汁一流👍🏻出面食親都會有啲柴,但呢間無😋手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85酸酸地好開胃😋夏天無胃口都唔怕個湯底幾好飲🤣平時食麵唔飲湯嘅我都飲咗好多椰汁冰 $29一般~可以試其他龍眼蜜 $35正常水準哈哈問咗店員,佢話係搞笑🤣🤣差啲以為真係唔俾影相店只都幾nice~~#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食
蝦多士 $69
即叫即炸熱辣辣又好香脆😋
個蝦個蝦滑黎,好厚實👍🏻
略嫌中間個芝士醬唔夠芝士味

招牌軟殼蟹 $98
又係即叫即炸脆卜卜😋
好香口,係避風塘風味~好惹味
係一整隻嘅軟殼蟹切4件

串燒大拼盤 各2串+菠蘿 $139
必點!!燒到啱啱好,有肉汁
款款都好食😋加埋沙嗲汁一流👍🏻
出面食親都會有啲柴,但呢間無😋

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85
酸酸地好開胃😋夏天無胃口都唔怕
個湯底幾好飲🤣平時食麵唔飲湯嘅我都飲咗好多

椰汁冰 $29
一般~可以試其他

龍眼蜜 $35
正常水準

哈哈問咗店員,佢話係搞笑🤣🤣
差啲以為真係唔俾影相
店只都幾nice~~

• 手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉
  • 串燒拼盤
2024-05-21 32 瀏覽
補完習去食個晚飯醫肚,大大個餐牌放在門口,餐廳不是很大,但就有好多嘢食,店內播放著強勁嘅越南歌曲有幾好聽喎👏手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉勁大碗湯底清甜伴有少許椰汁,還有幾種配料自由配撘,其中一種自家製蒜蓉醬非常好味,撈落湯底一流。大量手撕雞肉和扎肉伴檬粉滑溜👍🏻小食拼盤(永安春卷X2龍川手撕雞樣紙卷 X4高嶺秘制豬頸肉 X4邊和黑糖鳳爪沙律)全部都份量十足,紙卷有點似粉皮點上魚露味道好出。春卷材料是素食者之選,外皮脆口。鳳爪沙律甜甜酸酸非常開胃,鳳爪都有五六隻。秘製豬頸肉綑邊脆口肉質嫩滑,黑糖滲透入豬頸肉,口感豐富。冬蔭功湯跟泰式冬陰功湯有點不同,越南冬陰功湯比較有點辣,我喜歡吃辣是相當吸引。鐵板蜜糖豬軟骨蜜糖豬軟骨啖啖肉,每一都充滿蜜糖嘅味道而且鐵板溫度的熱量持久。

(永安春卷X2
龍川手撕雞樣紙卷 X4
高嶺秘制豬頸肉 X4
邊和黑糖鳳爪沙律)

鳳爪沙律甜甜酸酸非常開胃,鳳爪都有五六隻。
秘製豬頸肉綑邊脆口肉質嫩滑,黑糖滲透入豬頸肉,口感豐富。

冬蔭功湯

冬陰功
2024-05-20
冬陰功
  • 手撕雞椰汁酸湯檬粉
  • 秘製鐵板蜜糖豬軟骨
2024-05-16 23 瀏覽
係沙田搵到間食越南菜嘅餐廳,淺綠色嘅外牆,裏面都有唔少特色裝修,餐牌選擇多有圖片參考,每款都好吸引想試🤩._.🐥| 海南雞黃飯 | 🐥海南雞斬件上,數量多,雞肉嫩滑,唔會好油膩,飯仲要係黃油飯果種·🥢 | 蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊 | 🥢撈檬嘅面質變咗金邊粉,同樣撈上酸汁口感都好夾,面頭嘅兩隻大蝦,蝦肉爽口凍食,帶有蒜蓉牛油香味,味道好夾🫶🏻·🥠 | 蝦多士 | 🥠芝士流心嘅餡,多士夾雜住蝦肉好彈牙,而且仲有好香濃嘅芝士同面頭有好多好香嘅芝麻粒香味。·🦐 | 鐵板蒜蓉牛油蝦 | 🦐鐵板燒香咗嘅蒜蓉牛油令大蝦更香濃,蝦肉大大大隻,外層煎到好香脆,頭同身都分開方便食,配菜仲有薯仔索曬啲蒜蓉牛油香,好惹味!._.
._.
🐥| 海南雞黃飯 | 🐥
🥢 | 蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊 | 🥢
🥠 | 蝦多士 | 🥠
🦐 | 鐵板蒜蓉牛油蝦 | 🦐
._.

2024-05-10 37 瀏覽
最近香港不停落雨,仲上升至黑雨,咁就決定求其喺附近搵啲嘢食。見到呢間舖頭仲有開,於是就入去食啦。之前都去過去荃灣分店,但喺見今次嘅menu都好唔同,唔知佢係咪會定時定候更換嗰餐牌內容。今次我就嗌咗: 1️⃣越池鹽燒原條鱸魚($168): 煮法係用鹽包住成條鱸魚,再用多一層錫紙包住去焗,焗嘅時間啱啱好!2️⃣原隻大蝦冬陰功湯($138) : 首先要俾個like喺隻蝦度隻蝦好大隻🤣🫶🏻 第二呢就係個湯有少少辣幾開🙆🏻‍♀️3️⃣招牌去骨海南雞配黃薑飯($79): 件件雞都好大舊🤣4️⃣椰汁紅豆冰($33)5️⃣椰子沙冰($38)最後仲要提一提,店舖入面裝修設計都比較盞鬼,牆上都貼有唔同嘅標語,大家去到可以留意一下🙆🏻‍♀️
今次我就嗌咗:

3️⃣招牌去骨海南雞配黃薑飯($79): 件件雞都好大舊🤣

4️⃣椰汁紅豆冰($33)
5️⃣椰子沙冰($38)

2024-05-10 18 瀏覽
沙田有越南嘢嘅地方我諗都唔係算太多,喺位於沙田圍站附近勵城花園😲😲😲,有間用越南菜做主題嘅,💗💗朋友上網見到跟住就話諗住同我去試下請我食🫶🫶🫶🫶去到嘅時候發現餐廳都唔係話特別細坐落都幾寬敞我哋叫咗越南蝦餅🥰🥰豬頸肉拼豬扒飯🐷🐷豬軟骨🐷🐷仲有叫咗個燒雞🐔🐔蝦餅食落去qq彈彈煙煙韌韌香口無比💗豬扒豬頸肉飯個泰國香米配上呢個椰漿飯口感非常好蜜糖豬軟骨甜甜蜜蜜,連甜品都唔使嗌🥰🥰火焰烤雞都不過不失💗

去到嘅時候發現餐廳都唔係話特別細坐落都幾寬敞

我哋叫咗越南蝦餅🥰🥰
豬頸肉拼豬扒飯🐷🐷
豬軟骨🐷🐷
仲有叫咗個燒雞🐔🐔
蝦餅食落去qq彈彈煙煙韌韌香口無比💗

豬扒豬頸肉飯個泰國香米配上呢個椰漿飯口感非常好

蜜糖豬軟骨甜甜蜜蜜,連甜品都唔使嗌🥰🥰
火焰烤雞都不過不失💗
2024-05-05 48 瀏覽
從外面見到呢間餐廳裝修幾有特色,好有越南風味,牆上貼咗好多特別海報同字貼,就決定入去一試,果然夠曬特別同正宗,每道菜份量都好足料👍🏻胡志明市牛豬蕃茄湯檬粉 $108入面有生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒,啱曬中意食肉嘅我。烤牛肉同生牛肉最好食,牛味同口感💯蕃茄湯底用鮮蕃茄熬製,超濃郁,忍唔住飲曬啲湯😛手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85酸湯味道鮮明,夠酸夠開胃,啱曬鍾意食酸湯嘅人,仲滲透咗淡淡椰香。手撕雞肉好嫩,口感好滑。檬粉好爽口,軟硬度啱啱好,好索湯汁😋小食拼盤A $149份量夠幾個女仔share食,拼盤有春卷、手撕雞檬紙卷,裡面係碎檬粉,外面個紙卷十分煙韌、烤豬頸肉,外皮超脆同香口、同埋黑糖鳳爪沙律,鳳爪好爽口,食起上嚟都好方便唔使掠骨~椰汁紅豆冰椰香味濃郁,紅豆粒粒分明,唔係好沙個種,唔會過甜,十分解渴😇#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食

胡志明市牛豬蕃茄湯檬粉 $108

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85

小食拼盤A $149

椰汁紅豆冰

2024-05-04 22 瀏覽
Happy Friday 同老公去越男仔食餐好,老公點左火車頭河粉,居然有5款牛:牛丸、生牛肉、牛筋、牛栢葉、烤牛肉,岩曬鐘意食牛既人😍我地覺得烤牛肉最好食,烤得好香。平時食越南野食完都好口乾,但越男仔個河粉湯底偏清淡,無咩味精,食晒成碗都好舒服,如果鐘意重味d可以自己加青檸、辣椒等調味,餐廳有提供。我點左蝦餅拼豬頸肉撈檬粉,豬頸肉&蝦餅都煎香左邊位,岩岩好無燶,勁好食。魚露咸味適中,配菜生菜都好新鮮。小食點左三色檬紙卷,雞肉、三文魚、蟹肉卷,每樣有兩件,唔洗爭😂 雞肉&三文魚都用火槍燒過,入口超香,檬紙卷偏淡味,平衝返成道菜。蟹肉都超多,完全值回票價。蟹肉上的醬汁好辣,我唔太識食辣,如果落單前職員可以問一問要唔要辣汁就更好☺️