2024-04-03 76 瀏覽
✅快✅蔥油味🆗豬頸肉較蕉大學時期經常幫襯一直以味道好份量大取勝除左常見既撈檬同火車頭都會有比較少見既當地小食如蒸粉卷最近偶然路過就叫左碗豬頸肉撈檬豬頸肉多燶邊撈完食落得蔥油味可能回憶總是美好今次食番味道一般份量又少左唔怪得得我叫撈檬(~_~;)其他人都食火車頭個啲建議撈檬以外
✅快

豬頸肉多燶邊
撈完食落得蔥油味

可能回憶總是美好
今次食番味道一般份量又少左
唔怪得得我叫撈檬(~_~;)
其他人都食火車頭個啲
建議撈檬以外
豬頸肉撈檬
天氣熱無咩胃口是越南嘢喺個不錯的選擇🇻🇳 西環選擇不多但呢間味道係幾正宗的🩷 聽講係越南人主理的 CP值黎講只係一般般 午餐唔報飲品而好多越式特飲價錢唔平🧃 最大問題係環境偏污糟🌚 Menu同檯面油淋淋感覺無清潔過 但係有話實說牛肉湯河質素幾正宗有越南風味的👍🏻⭐️ 生牛肉湯粉 🥩飲一口湯已經幾有越南街頭幾風味😚 生牛肉輕輕淥熟口感恰到好處🔥 配上芽菜蘿蔔都有誠意⭐️ 香茅燒牛肉撈檬 🥗燒牛肉既黑椒調味太重🖤 牛肉份量多但口感偏韌🙁醬汁同配菜欠缺香料既點綴比較港式小失望😅
生牛肉湯粉

⭐️ 生牛肉湯粉 🥩
香茅燒牛肉撈檬

⭐️ 香茅燒牛肉撈檬 🥗
生牛肉湯粉
香茅燒牛肉撈檬
▫️生牛肉湯粉_$52「見到一片片粉紅色嘅牛肉鋪喺面,生熟程度啱啱好,味道正常。廚房已經將芽菜、羅勒等配料加入湯底,所以帶有淡淡香料味,仲可以自選唔同麵底。」識食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▫️招牌火車頭_$62「可以一次過試齊牛丸、牛腩、生牛肉、牛柏葉,但每款配料嘅份量較少,食肉獸可能會唔夠喉。配料味道不過不失,湯底濃郁油香。」識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤.環境:🧡🧡🧡🖤🖤🖤服務:🧡🧡🧡🖤🖤🖤抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤//同市面嘅高檔越菜餐廳唔同,越潮嘅客人大多係街坊同港大學生。雖然冇花巧食材同湯底,但勝在夠平實而正宗,聽講店內姐姐全部都係越南人添。//.🍽越潮🚪@vietchiu_hk_restaurant📍西環石塘咀德輔道西406B地下📍大圍積富街31號益富閣地下2號.鍾意《揀飲擇食》嘅圖同文字,不妨俾個like同follow我哋🔹Instagram-揀飲擇食/picky.eaterrr:https://www.instagram.com/picky.eaterrr/
▫️生牛肉湯粉_$52

🍽越潮
🚪@vietchiu_hk_restaurant
📍西環石塘咀德輔道西406B地下
📍大圍積富街31號益富閣地下2號
朋友推介嘅一間越南餐廳,起HKU水街附近款式多:湯pho、撈檬、飯類、小食各十幾款選擇▶️ 越式三文治 ($57)即係越式法包 Bahn mi餡料豐富,有青瓜絲、紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、蕃茄、豬肉、洋蔥、扎肉豬肉切到好薄片而非豬扒,肉質好淋好容易咬🐷洋蔥煮到焦糖化,唔會刺鼻🧅法包烘烤到微脆,不過覺得可以再燶啲香脆啲🥖宜家入面有少少俾醬汁搞到淋濕咗除咗搽上牛油之外,仲落咗大量蔥油同炸蒜,非常惹味,成為成個法包嘅精髓同靈魂😋▶️ 越潮招牌飯 ($67)有扎肉、香茅雞翼、香茅豬扒、蒸蟹蛋上面同樣落咗蔥油調味個蒸蟹蛋好食,有蟹味,入面仲有粉絲、木耳-味道ok,調味做得唔錯,雖然多數靠蔥油,係港式化咗嘅越南菜環境都幾似茶記,座位唔會太迫,lunch time嚟食差唔多坐滿服務可以,個伯伯講嘢好快,好似急口令咁😂睇得出係小店經營價錢算抵食,唔收加一,平均$65/人等我幫大家繼續發掘西環區近HKU嘅美食啦!
朋友推介嘅一間越南餐廳,起HKU水街附近
款式多:湯pho、撈檬、飯類、小食各十幾款選擇

▶️ 越式三文治 ($57)
即係越式法包 Bahn mi

豬肉切到好薄片而非豬扒,肉質好淋好容易咬🐷
洋蔥煮到焦糖化,唔會刺鼻🧅
越式三文治

▶️ 越潮招牌飯 ($67)
有扎肉、香茅雞翼、香茅豬扒、蒸蟹蛋
上面同樣落咗蔥油調味
個蒸蟹蛋好食,有蟹味,入面仲有粉絲、木耳
越潮招牌飯

味道ok,調味做得唔錯,雖然多數靠蔥油,係港式化咗嘅越南菜

服務可以,個伯伯講嘢好快,好似急口令咁😂睇得出係小店經營
價錢算抵食,唔收加一,平均$65/人
等我幫大家繼續發掘西環區近HKU嘅美食啦!
越式三文治
越潮招牌飯
2023-07-03 332 瀏覽
一個人食午飯嘅好處就係唔使等位, 一入餐廳就有位。不過餐廳空間極細,一張張圓枱排到密麻麻,預左唔會坐得舒服㗎喇,但求食物質素可以提升返個觀感啦!我叫咗一碗香茅豬扒湯檬,加$1有一杯熱飲,總共盛惠$54。最令人驚喜嘅係:豬扒係新鮮炸起嘅!送到入口仍然熱辣辣!呢一點非常值得讚許,因為時下好多餐廳嘅食材都係煮好哂攤喺度,最多烘返熱佢咁,好少會即叫即炸(仲要係中午繁忙時間);份量方面,豬扒份量正常,但個檬粉份量略嫌少咗啲,好肚餓嘅朋友可以考慮加底/加小食。服務嚟講都算唔錯,繁忙時段做到踢哂腳都可以保持有禮、殷勤嘅態度,喺今時今日嘅香港嚟講算係難得㗎!

香茅豬扒湯檬
2023-07-03
香茅豬扒湯檬
2023-03-30 511 瀏覽
明明餐牌有下午茶但又搏客人唔知收正價午餐錢,問佢哋仲要聲大夾惡,難食到七彩,成間員工個個都又冇禮貌,原來呢間野轉晒手,附近出晒名,專呃人叫下午茶但收午餐正價錢,仲要唔俾野飲

2023-03-27
下午茶
2023-03-29 273 瀏覽
近地鐵站所以去食 湯河大碗夠食 一開頭怕食唔曬 不過味道好ok 自己鍾意芽菜如果可以有好多就更加正,可以連埋啲湯食 不過份量都已經好夠 成碗啱啱好食得到 環境就唔係嗰啲好靚嗰啲 不過就比較地道反而舒服自在啲 食埋個春卷 ,肚餓嘅話分量啱啱好 近地鐵站唔錯 放工或者放學都可以食到嘢食款式算多 有啲特別少少嘅 下一兩次可能會試下!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 春卷
2022-07-13 1027 瀏覽
老闆不在港的日子比較自由自在。在上環返工的我便坐電車走到屈地街揾食。大熱天時,最好食啲清清涼涼的東西。看這間食評都幾好,好的我又試。香茅豬扒撈檬,龍眼冰😋豬扒切好容易入口,酸甜香脆涼,每一啖都好豐富,好味👍👍

香茅豬扒撈檬,龍眼冰😋

豬扒切好容易入口,酸甜香脆涼,每一啖都好豐富,好味👍👍

2022-07-13
2022-06-07 678 瀏覽
每次經過越潮門口都聞到超級香👀其實佢啲野食都好好味架😋同屋企人食過一次~之後介紹咗同朋友再去食多次😆都一致好評👍呢度聲稱自己係正宗越南嘅餐廳🍴入到去𥚃邊每個店員姐姐都用緊越南話溝通🤣睇黎真係幾正宗!炭燒豬頸肉撈檬✨豬頸肉真係有炭燒過嘅味道😋口感彈牙有咬口😉煎扎肉撈檬✨扎肉好多越南餐廳都有得食😆但煎扎肉就第一次見😛所有食物果然煎過會更加香口😌好食!呢度嘅撈檬每碗都配埋一大堆生菜絲、青瓜絲、蘿蔔絲、香蔥同花生粒😜撈檬份量都多好😇加埋個酸酸甜甜嘅醬汁食真係好爽😄沙爹串燒✨叫左豬 牛 雞各一串🤩每一串都充滿炭香🤩每一串都好濕潤 唔會燒到好乾好柴🤩沙嗲醬係偏甜嗰種🤩仲有好多粗粒花生添😋越南春卷✨即叫即炸嘅春卷😛熱辣辣 脆卜卜 餡料都好多😚正呀!另外仲叫左龍眼冰同三色冰💓兩杯飲品都偏甜!但偶然飲啲咁甜嘅飲品都可接受嘅😉越潮 (西環)西環石塘咀德輔道西406B地下
每次經過越潮門口都聞到超級香👀
其實佢啲野食都好好味架😋
同屋企人食過一次~之後介紹咗同朋友再去食多次😆都一致好評👍

炭燒豬頸肉撈檬✨
豬頸肉真係有炭燒過嘅味道😋口感彈牙有咬口😉

煎扎肉撈檬✨
扎肉好多越南餐廳都有得食😆
但煎扎肉就第一次見😛
所有食物果然煎過會更加香口😌好食!

撈檬份量都多好😇加埋個酸酸甜甜嘅醬汁食真係好爽😄

沙爹串燒✨

越南春卷✨
即叫即炸嘅春卷😛熱辣辣 脆卜卜 餡料都好多😚正呀!

越潮 (西環)
西環石塘咀德輔道西406B地下
2022-06-03
  • 沙爹串燒
  • 煎扎肉撈檬
  • 炭燒豬頸肉撈檬
  • 越南春卷
2022-03-07 732 瀏覽
成日食西式嘢, 今次要食下唔同國家嘅美食, 當自己去咗旅行先😆 店裏面嘅老闆同員工都會用不知名嘅語言去互相溝通 (我才疏學淺唔知係咩語言不過我估係越南話??) 加多啲幻想真係當自己去咗越南💬 香茅燒牛肉撈檬 - $54燒牛肉好好香好入味, 不過份量可以再多啲😍 佢有花生粒 青瓜絲 醃蘿蔔 醃紅蘿蔔 生氣 蔥 洋蔥等, 都唔少配料, 😋😋我就最鍾意佢既醃蘿蔔酸酸哋, 加埋魚露都幾開胃💬 越潮 招牌飯 (扎肉 炸豬扒 雞翼 蒸蟹蛋) - $65呢個招牌飯係畀貪心嘅人😂, 每一樣餸都會有少量; 炸雞翼都幾嫩滑, 扎肉就正常發揮, 我本身唔鍾意黑椒 依隻幾好冇黑椒, 炸豬扒唔會太燶太乾都幾好食, 不過蒸蟹蛋個感覺就唔似蒸, 比較乾身, 佢用咗粉絲 蟹肉同蛋汁一齊去整, 應該仲有落啲黃薑粉, 個感覺畀黃薑粉蓋過哂啲味 仲有啲香草🤐🤐本人就唔識欣賞了; 飯上面嘅汁係似甜豉油, 都夠送飯之前仲食過佢哋嘅越式法包, 仲有蝦仁卷; 我比較鍾意蝦仁卷多啲, 越式法包都係中規中矩仲有食完之後個身會好大陣油煙味哈哈😂😂

💬 香茅燒牛肉撈檬 - $54

仲有食完之後個身會好大陣油煙
味哈哈😂😂

2022-02-28 373 瀏覽
越潮好多年前已經食過,可能因為鄰近港大,經常都有大學生幫襯,好多仲係 exchange students,坐喺入面食嘢,有時你會聽到幾國語言滿場飛,都幾有趣。今次唔太肚餓,於是叫個開胃啲嘅香茅燒牛肉撈檬。成碗檬粉我最滿意嘅地方就係佢冇落芽菜,反而加咗好多青瓜絲,好正,啱哂唔鍾意食芽菜嘅我😌。另外,亦有唔少花生粒,炸蒜粒,蔥粒同炒洋蔥粒,令到成碗檬粉嘅味道好豐富,反而主角燒牛肉嘅香茅味比想像中淡,好彩份量搭夠,整體嚟講水準滿意。

2021-12-01 519 瀏覽
越潮喺hku附近店員都廚房佢哋溝通都係用越南話就知應該係正宗地道越南菜啦🤣今次食咗呢個🇻🇳招牌飯有香茅豬扒、香茅雞翼、蟹蛋同埋扎肉扎肉無乜特別驚喜係香茅豬扒同雞翼都係勁香香茅味無話好勁肉汁 但又唔乾身呢個價錢絕對收貨😗不過最期待嘅蟹蛋就有少少失望全部餸都熱但呢個係凍應該係蒸定擺咗一陣🙈但味道嚟講都係唔錯㗎食到蟹肉嘅口感~Btw仲叫咗杯珍多冰🍹珍多冰入面有珍多(真㗎真㗎)仲有紅豆綠豆等等嘅配料食越南嘢點都要試吓😆今次係自己一條友諗住搵吓食所以叫咗個lunch set見好多人都話蒸粉卷好食下次再試啦😝
越潮喺hku附近
店員都廚房佢哋溝通都係用越南話
就知應該係正宗地道越南菜啦🤣

今次食咗呢個🇻🇳招牌飯
有香茅豬扒、香茅雞翼、蟹蛋同埋扎肉
扎肉無乜特別
驚喜係香茅豬扒同雞翼都係勁香香茅味
無話好勁肉汁 但又唔乾身
呢個價錢絕對收貨😗
不過最期待嘅蟹蛋就有少少失望
全部餸都熱但呢個係凍
應該係蒸定擺咗一陣🙈
但味道嚟講都係唔錯㗎
食到蟹肉嘅口感~

Btw仲叫咗杯珍多冰🍹
珍多冰入面有珍多(真㗎真㗎)
仲有紅豆綠豆等等嘅配料
食越南嘢點都要試吓😆

今次係自己一條友諗住搵吓食
所以叫咗個lunch set
見好多人都話蒸粉卷好食
下次再試啦😝
  • 招牌飯
2021-09-14 583 瀏覽
太耐冇食越南嘢,心癮又起😩諗番起一年半前光顧的越南餐廳,就約了女友重臨舊地,食返餐勁😋-這間餐廳是由越南人經營,店員間是用越南話溝通,但是和食客溝通是用廣東話的👍🏻食物和飲品的種類都幾多,價錢又不會太貴,而最重要是味道夠地道,是我覺得和越南吃過的食物較為相似味道的一間食店🤩-1️⃣招牌火車頭 $62這個火車頭是本人必點的食物,因為他們的牛骨蘿蔔清湯是很鮮甜,而且牛香味濃,每次食完碗粉都會飲哂個湯😂材料有牛丸、牛腱、生牛肉、牛柏葉、扎肉和蘿蔔,非常豐富,夠哂飽肚☺️-2️⃣越南春卷 $50春卷是剛剛炸起,外皮香脆,餡料飽滿😋用生菜包住和蘸魚露食,絕對是一道不錯的小食😋-3️⃣咸檸七喜 $24咸檸檬和話梅粒,又酸又甜又咸,和七喜的味道超夾,夏天飲番杯真係超爽👍🏻😋
1️⃣招牌火車頭 $62

2️⃣越南春卷 $50

3️⃣咸檸七喜 $24
2021-09-04 348 瀏覽
長期播viutv的良心店。有兩樣都是每次必吃。第一樣是蟹糕湯檬($62)。番茄湯底,清爽開胃。檬粉爽滑,上面鋪滿生菜絲。蟹糕其實是蟹糕肉丸,鬆化香濃,還有札肉和豆卜。好滿足。另一樣是蒸粉卷($42,下午茶)。粉卷又薄又滑,少許肉碎蔥花炸蒜,配越南酸甜汁,味道好夾,而且解膩。即叫即蒸,新鮮好食。下午茶時段的蒸粉卷比正價($62)便宜些不過也少些,無論正價還是下午茶,雖然是小食,但一個人食的話都幾飽,分享最好。
長期播viutv的良心店。
有兩樣都是每次必吃。
蟹糕湯檬
越南蒸粉卷(下)
椰汁綠豆冰
2021-09-04
蟹糕湯檬
越南蒸粉卷(下)
  • 蒸粉卷
2021-07-17 416 瀏覽
第二次食,生牛河依然係我食過香港最喜歡最重要係湯底好好飲兩次食都趕時間唔記得影相,下次會試下佢招牌蒸粉卷另外一提個冷氣好凍,問老闆可唔可以熄細啲先知原來係裝咗新冷氣!好彩老闆好好人幫我少少
第二次食,生牛河依然係我食過香港最喜歡

最重要係湯底好好飲
兩次食都趕時間唔記得影相,下次會試下佢招牌蒸粉卷
好彩老闆好好人幫我少少
2021-07-16