2012-10-31 101 瀏覽
走到去西環尾一帶找吃,本來的目標,是某女歌手在面書專頁推介的雞飯,去到加多近街,給我看見這間越南小店越河,便三心兩意,最後,放棄了雞飯,轉上去火車頭。越河的英文名為Cadogan Pho,沿用了加多近街的名字,這碗賣$45的火車頭,有生熟牛肉以外,還有金錢肚,牛丸,牛腩,牛柏葉。吃越式牛河最重要的,是湯底,如果做得不好,一切也枉然。沒有下任何香草的火車頭,已經有點不對勁,嚐一口湯,味道很淡,牛味只是蜻蜓點水,完全欠缺那種清香感覺。就算牛肉,牛柏葉的質素還不錯,也不能挽回湯底的缺失。想到在我家附近,北帝街的那一間越南小店,其牛河的湯底,芳香醇厚,好過這間越河多倍。
吃越式牛河最重要的,是湯底,如果做得不好,一切也枉然。

I've noticed that all of the reviews on Open Rice for this shop are in Chinese, except one, which is partially in Chinese, and clearly from a local HK Chinese.Perhaps local tastes differ.As a foreigner with a taste for both freshness and flavor, I can say that among the dozen or so casual Vietnamese restaurants I've tried in Hong Kong, Cadogan Pho is consistently the best. Their beef Pho has a superb flavor, accented as it should be, by plenty of basil and fresh onion, in addition to decent beef

Perhaps local tastes differ.

As a foreigner with a taste for both freshness and flavor, I can say that among the dozen or so casual Vietnamese restaurants I've tried in Hong Kong, Cadogan Pho is consistently the best. Their beef Pho has a superb flavor, accented as it should be, by plenty of basil and fresh onion, in addition to decent beef (best taken raw/rare and allowed to warm in the soup). Salads are superb.

Their menu is extensive, offering plenty of salads (recommend the green papaya salad as well as the pomelo salad), snacks and dozens of kinds of noodle choices, all at reasonable prices (not super cheap and by no means not expensive).

I can't eat at this shop without ordering the delicious and beautiful shrimp rice paper rolls. Our other, new, local Vietnamese restaurant doesn't even have this on the menu.

Unlike some other casual Viet/Thai restaurants, the lime soda tastes fresh, not too sweet, and not at all artificial.

Tables are standard HK noodle shop style with foldable stools. For a tiny shop, this is acceptable.

Service is very good, always with a smile.

Only problem I have is that as as internet addict, I'm annoyed by the low cell phone reception and no wi-fi in the shop.
2012-08-01
  • Raw beef pho
  • shrimp rice paper rolls
  • green papaya salad with vietnamese pork sausage
  • pomelo salad
  • lime soda
2011-03-28 28 瀏覽
繼 25 號晚係鄰街 吉X 有被搵笨 feel 後, 又一激氣之作 26 號 下午茶時間, 飢腸轆轆, 見此店已開業數載, 食物應有一般水平, 一試無妨掛 !!!見 MENU 上有 寫明 紐西蘭咖哩羊扒, 便立即 order 一客跟飯, 另加 三色冰, 龍眼冰 及 蒜蓉麭 各一.轉頭待應回覆話無羊扒, 問羊件可以嗎, OK, 羊件亦啖啖肉, 都好.上桌的卻是羊脯, 入口軔, 亦冇味, 咖哩亦乏善足陳, 另加生硬飯身, 簡直一絕.蒜蓉麭 麭身太薄, 再加烘過頭, 變成 蒜蓉餅乾 三色冰 味道一般, 惟入面的粉條真的很粉, 唔知係原材料或煲的時間不足 !!!龍眼冰 只有糖水味.向待應投訴, 為何 羊脯 充 羊件, 收費卻一樣, 點知投訴接受, 態度依舊, 承惠 $84.一肚氣, 絕無下次 !

蒜蓉麭 麭身太薄, 再加烘過頭, 變成 蒜蓉餅乾

龍眼冰 只有糖水味.

一肚氣, 絕無下次 !
2011-03-26
2010-08-31 21 瀏覽
突然興起想吃越式的湯河粉,這食品在香港要找也不難,可惜佳品難尋,以過往的經驗,較像樣的有吳老闆主理的「金寶」,其餘的多是失望而回,素知大坑那兩間是當今公認最佳的出品,可惜價錢偏高,也未有心理準備前往,輾轉得知在西環有一間「越河」,價錢相宜而若有口碑,更得到殿堂級的食友推介,無妨一試。乘坐電車往西環的加多近街出發,那天沒帶地圖,原來位於西環的尾段,要多走一些冤枉路才到達,屬於小店的格局,大部份常見的越南食品也可在此找到,菜牌內的火車頭約三十餘元,不算昂貴,除叫了一碗之餘,也點多一客越式春卷,試其小吃高低。端上來的火車頭,未上桌也飄來陣陣香氣,印象已佳。喝一口湯頭,味道也真鮮味,雖然鹹了一點點,也屬無傷大雅之事,這湯頭下了一點心機無容置疑,是否上佳的出品倒是見仁見智。吃的是幼身的金邊粉,入口未算滑,配料有生牛片、熟牛腩、牛丸、牛栢葉等,勝在樣樣也有,除湯頭香味之外,整體未見突出。小插曲一段,自己身後的一檯客,也點了一碗湯河,讚其味道卻嫌份量不夠,侍者剛好見到,主動加添湯頭,看在眼裡,雖然沒有要求加添,也屬一種體貼的行為。春卷倒是不錯,網狀的米紙炸得脆身,內有各式的菜蔬、粉絲和肉碎等,不油而

春卷倒是不錯,網狀的米紙炸得脆身,內有各式的菜蔬、粉絲和肉碎等,不油而香口,加上四塊「剪裁」得合適的生菜片,配合味道不俗的魚露,吃得甚為合意。青檸梳打水加了金柚上去,無疑多了一股清新的感覺,埋單屬七十餘元,價錢取道合理,只是那碗Pho仍然不合心意,臨走還有一點兒口渴,看來要一試龍鳳,都是要去大坑一躺好了。
這火車頭除湯頭香氣之外,不乏改善空間
不錯
2010-08-20
不錯
2010-06-15 16 瀏覽
外賣生熟牛肉河 + 炸蝦餅1. 牛肉河湯底完全無味,像添了油的滾水一樣 (以前不是這樣的)2. 河粉和牛肉質素一般,入到口,但無感覺3. 炸蝦餅正常,但甜酸醬竟然倒在外賣盒底,把脆卜卜的蝦餅浸濕了
外賣生熟牛肉河 + 炸蝦餅

2. 河粉和牛肉質素一般,入到口,但無感覺

2010-06-15
2010-04-13 1 瀏覽
幾次外賣一次堂食越河的牛河美味,但又不是那種令人經常要回味的。最大問題是,他的份量不多、價錢亦不低。一碗牛河(一餸一粉)要$28。越河是當我不想行去津津而又想吃越南粉的選擇。試過火車頭、生熟牛河、雞翼、蝦餅。如果要我推介美食,生熟牛肉河吧。無可否認其湯底真的不錯,不過配料又真的(芽菜、沒有青檸)著實不多,牛肉和粉也太少。另外,店內環境和服務都只是一般‥
幾次外賣一次堂食

越河是當我不想行去津津而又想吃越南粉的選擇。
試過火車頭、生熟牛河、雞翼、蝦餅。

另外,店內環境和服務都只是一般‥
  • 生熟牛肉河
其實久唔久夜晚都會黎,九點幾,冇乜人,有包場感覺,好relaxing。1) 豬頸肉撈粉皮($30):我地加生菜(+$5),生菜大大塊,感覺幾好。黎呢度都會食豬頸肉,都仲香口,不過今次好似有d韌。暖嘅粉皮好有咬感,最鍾意呢d大大塊嘅碳水化合物。上次粉皮賣晒,今次終於有得食,不過今次好似少左粉皮。2) 芒果糯米飯($25):賣相唔太好,不過糯米飯都好濃椰汁同好軟,芒果甜左少少,不過都acceptable。3) 生菜一碟:朋友話碟菜好新鮮(我都覺),當我睇佢幾錢時真係嚇左一跳:只係$8。宜家出街食仲有咁平嘅菜,真難得。加多杯青檸樂($13),爽。Total: $81p.s. 老闆好nice咁幫我地睇水(車泊於門口)

,不過今次好似少左粉皮。

:只係$8。宜家出街食仲有咁平嘅菜,真難得。

加多杯青檸樂($13),爽。

Total: $81

p.s. 老闆好nice咁幫我地睇水(車泊於門口)
2009-10-12 5 瀏覽
閨五月初八‧有陽光 第一次吃這裡的牛沙河已是年多前,是在其堅道的新舖子,對其律湯的印象不差。是日找朋友傾一點印刷事宜,人在西環尾,見原來另一間分店開了在這裡,就來吃碗牛湯河。 一時來到,人客不多。這裡沒有午餐,只是要湯粉麵就有特價飲品,就要了碗生牛肉湯河,加一杯熱滴漏咖啡。 牛湯河大大碗,湯很多,也算熱。牛肉只半熟,也及格。先喝湯,濃郁甜美,啖落有香味,不算是很醇厚,但三十蚊有找的一碗湯河來說,算是有交代。河粉幼身,但厚厚的,如果薄身一點就更好。已代下金不換,送來的只有芽菜及青檸檬,這一環節是弱了一點。 滴漏咖啡用個幾大的咖啡壺,送上來時,咖啡已經差不多滴完,很奇怪。練奶後加的,咖啡味道不算香,跟湯粉只需加10蚊,一試無妨。埋單38蚊,在這一區,好像又真的是只此一家。
閨五月初八‧有陽光

不錯的牛湯底
不算香濃的滴漏咖啡
不錯的牛湯底
  • 牛湯
8月2日, 懶懶閒的一天~ 想食越南野但又唔想行咁遠, 所以去咗屋企樓下呢間越河吃飯! 雖然我地訓到都下午茶時間… 但原來呢度weekend係無tea的…::: 香燒豬頸肉撈檬 ::: $30賣相極佳!!! 味道都唔錯~ 檬粉夠涼, 上面有生菜絲, 蘿蔔絲, 青瓜絲, 仲有我覺得香茅野實在唔少得嘅大量蔥粒! 豬頸肉香嫩軟淋, 燒得夠惹味~ 檬汁微酸帶甜, 夾埋d蔬菜配料食夠晒開胃~ 讚!::: 香茅豬扒湯水晶粉 ::: $27豬扒同水晶粉分開上, 算好嘅, 唔會浸淋晒d豬扒. 水晶粉都幾特別, 似係粗咗嘅粉絲, 煙煙韌韌幾有咬口~ 湯底都唔錯, 好香芫茜香草味, 不過牛骨湯味略為鹹咗d. 豬扒可以接受, 煎得比較乾, 香茅味濃過頭有d味精嘅感覺, 食完會口乾~::: 鹹檸七 ::: $13毫不吝嗇用上半個鹹檸, 檸味夠, 算不錯, 但我覺得可以再鹹d~呢間野裝修簡約, 環境乾淨, feel到係有style嘅! 服務都ok nice~ 最搞笑係我地食完之後見到2個店員倒自己米去隔離茶餐廳開餐囉~ 總括黎講, 值得一試的!

::: 香燒豬頸肉撈檬 ::: $30

::: 香茅豬扒湯水晶粉 ::: $27

::: 鹹檸七 ::: $13

香燒豬頸肉撈檬
香茅豬扒湯水晶粉
鹹檸七
2009-08-02
香燒豬頸肉撈檬
又是出動食越南餐的時候。在 openrice 裡看到西環尾開了一家越南餐廳,位置頗隱秘﹝在西環尾的一條橫街內﹞,我也得花了一些時間才找到它。環境 ok,但門口位好窄,出入有些不方便。食物水準方面,我點了比較大路的食物: 生、熟牛肉河:味道不錯,但我竟然分不到那些是生牛肉,那些是熟牛肉,有點可惜;不過湯底卻充滿牛肉味,可加分。粉吧,不知在那裡買呢,我食的粉有幾條居然比陳村粉還要闊,差。 奶油豬仔飽:這個很好味,豬仔飽剛焗好還是熱辣辣的,而且塗滿溶掉奶油,很難想像在越南餐會吃到這味'菜'。 蝦卷,切絲的蘿蔔卷在生菜當中,跟著用越南米紙牢牢的卷起,再加上幾只蝦,好 fresh。還有一點是待應生的服務態度非常好,不時提點你奶油豬仔飽好熱,蝦卷要點怎麼吃呀,好有家庭 feel。

環境 ok,但門口位好窄,出入有些不方便。

食物水準方面,我點了比較大路的食物:

簡單整潔的內在環境
生、熟牛肉河 - 已食了一部份
奶油豬仔飽
蝦卷
2009-08-07
簡單整潔的內在環境
奶油豬仔飽
蝦卷
2009-07-29 2 瀏覽
40 Dollars is not a cheap price for having lunch in Kennedy Town.I tried the most famous noodle火車頭Soup okay not MSG soup, can taste the bone taste and not making thirsty aftertasteNoodle- thin and can acheive the purpose of absorbing the soup料-claimed to be all kinds of beef but in fact all of the rubbish choice of beef!!the 牛腩及根十分爛牛柏葉薄得可怕......牛丸有雪味.....

the 牛腩及根十分爛
牛柏葉薄得可怕......牛丸有雪味.....
火車頭
1K
2009-03-13 3 瀏覽
於西環叫外賣又想換口味, 今次再食越河.3人叫了生牛河, 扎肉涷檬, 雞絲河.仲以為要開快車回去, 以免河素湯變淋添, 但看清楚, 個外賣兜係有兩層的, 下面係湯, 上係粉;嘩勁呀!味道很好, 豬豬女友都食得好happy.希望老闆考慮送外賣, 一間在附近醫院工作的朋友道, 外賣又送貨的, 他們只可揀快餐如"xx雞", "麥xx", 西環的"可x店", 及 "吉x家"等, 選擇係冇咁滯!!! 相信越餐會有客路咁話.
於西環叫外賣又想換口味, 今次再食越河.

3人叫了生牛河, 扎肉涷檬, 雞絲河.

仲以為要開快車回去, 以免河素湯變淋添, 但看清楚,
個外賣兜係有兩層的, 下面係湯, 上係粉;

嘩勁呀!

味道很好, 豬豬女友都食得好happy.

新奇兩層外賣兜; 另牛肉好新鮮 !
新奇兩層外賣兜; 另牛肉好新鮮 !
1K
2009-01-23 1 瀏覽
今晚和豬豬女友又於西環出沒...看了兩看openrice, 好像最近又冇吃過越南餐, 今晚所以來了越河.店子門面不大, 但卻深入店內, 我們坐了最入呢.牆上好多相, 全都好像好好味呢.看完menu, 最後叫了生熟牛水晶粉, 炸蝦餅, 奶油脆豬仔包, 生菜包.水晶粉又幾好食, 韌韌地, 有咬口!牛肉話係加拿大牛, 又幾正, 唔係一般的肥牛, 而係真係食得落口的, 一讚!但湯底略淡唔夠牛味.可濃點便更好!!!生菜包略咸, 好少好少辣; 有少許蒜味. 但味道又未到泰式的勁辣/酸, 到喉唔到肺咁...炸蝦餅真的好食, 下次來都必食, 夠熱, 唔油, 皮脆, 仲想點?奶油豬包係勁熱的, 皮又脆, 個人當係甜品! 和豬豬女友一人一塊, 好不開心! 服務ok, 姐姐也好友善.另看到有"西貢咖哩", 我和豬豬女友講, 呢度係西環, 點解唔係"西環咖喱"?豬豬女友好禮貌地回答: "佢係講緊越南果個西貢, 唔係新界果個呀...."超爛gag 呀....兩人食了$110. 不錯呢.
今晚和豬豬女友又於西環出沒...
店子門面不大, 但卻深入店內, 我們坐了最入呢.
牆上好多相, 全都好像好好味呢.
水晶粉又幾好食, 韌韌地, 有咬口!
但湯底略淡唔夠牛味.
可濃點便更好!!!

服務ok, 姐姐也好友善.
超爛gag 呀....

兩人食了$110. 不錯呢.
好水晶呀...
蝦餅好正, 唔太油
生菜包略咸
當甜品, 正!
蝦餅好正, 唔太油
當甜品, 正!
2009-01-02 3 瀏覽
元旦日瞓到黃朝白晏, 落街同老婆仔搵食, 本來想去同街日本料理"濤", 行過"越河"入面傳出陣陣炸豬扒味, 好!就試吓你先~之前o係堅尼地城食越南o野,食o黎食去都係卑路乍街"津津", 而家終於有多個選擇~蝦肉粉卷 - 一碟四小件, 米紙夠薄可以清楚見到蝦肉, 蝦本身因為雪藏關係無乜蝦味, 呢個預左, 值得一提係粉卷內其他配料相當足秤, 青瓜絲, 胡蘿蔔絲等等排列得整齊有致, 食落亦清新可口, 心機之作, 下次試埋扎肉/雞絲先扎肉雞絲撈水晶粉 - 呢個好味, 原本以為越南撈粉一定係落魚露, 但佢本身已經有加入醬汁, 唔太濃味, 撈埋D水晶粉食又幾特別wor香茅豬扒飯 - 一般水準, 但唔知點解佢D蔥油好似有畫龍點晴效用, OK!熱薑蜜, 龍眼冰整體水準不俗, 地方亦見企理, 始終大好假期唔想同人迫, 呢度地段靜靜地幾好丫, 埋單閃人後步出鋪外仲可以遠眺海景, 滿足

熱薑蜜, 龍眼冰

2008-08-04 7 瀏覽
又來了西環,很想試上次渣車經過見到既越河。地方很細,很窄,但人客唔多,食物質素不過不失。點了札肉湯檬,牛湯色深味頗濃,札肉整塊上沒有切成段,但黑椒味太濃幾辣。蝦肉粉卷:這個OK,米紙夠薄,餡料足夠,很清新的一道菜。芽車快:海蜇雞絲沙律,酸酸味味好醒胃,唔錯。再加杯青檸梳打,解渴之選。
又來了西環,很想試上次渣車經過見到既越河。

地方很細,很窄,但人客唔多,食物質素不過不失。

蝦肉粉卷:這個OK,米紙夠薄,餡料足夠,很清新的一道菜。