2018-09-27 190 瀏覽
放工同媽咪去了屋企附近的越南餐廳食晚飯,餐廳店員非常有禮貌,而且主動快捷收碟及下單,值得一讚。其次食物價錢超值,晚餐全部都是四十蚊起,還包飲品,而且款式不少。越式蝦餅蝦餅外層煎至有韌性,裏面蝦膠肉質彈牙。越式春卷4件春卷以米網包裹,炸至鬆脆,裏面是蘿蔔等素菜,簡單且不油膩。越式火車頭湯金邊粉金邊粉爽滑,配上牛丸、牛栢葉、生牛片等,非常豐富,湯底有淡淡的牛骨甜味。無骨海南雞飯雞油飯味道較淡且不夠香,雞肉已去骨且夠嫩滑,旁邊還有些醃蘿蔔及椰菜。椰汁紅豆冰&椰汁沙冰特飲跟餐全部半價$13,兩杯椰汁味濃郁且甜,前者紅豆煮得很腍且多豆;後者則有椰香。

越式蝦餅

蝦餅外層煎至有韌性,裏面蝦膠肉質彈牙。

越式春卷4件

春卷以米網包裹,炸至鬆脆,裏面是蘿蔔等素菜,簡單且不油膩。

2018-08-29 94 瀏覽
特別牛河,胡椒牛札肉,金肚絲,牛腩片,生牛肉,非常大碗香茅豬排撈檬,撈檬有多款香口佐料,包括青瓜片,番茄片,蘿蔔絲,蔥,生菜絲,炸蒜片,花生碎,配上越式魚露非常開胃生牛河分量大,好多河粉,好多牛肉,因為小朋友食所以叫左全走
特別牛河,胡椒牛札肉,金肚絲,牛腩片,生牛肉,非常大碗

生牛河分量大,好多河粉,好多牛肉,因為小朋友食所以叫左全走

2018-06-23 111 瀏覽
Today I really felt like having Thai/ Viet food and at the end, I chose the latter one.The set for one got a decent price and you could enjoy noodles with one topping, and you also got a drink. Looks pretty attractive.But the fact is ... the 生牛河 I ordered was disappointing. The beef slices were SO OVERCOOKED, almost all of them were well-done, and the soup didn’t get much flavor.This was a disappointing meal.

2018-04-08 209 瀏覽
今晚ot到8點,返到美孚9點幾,本來想食太記,但已經收左,咁就食隔離個間越棧啦,橫掂好耐都無食過越南野!咁大個餐牌都一樣係揀返孤獨一人套餐,揀左香茅豬扒湯金邊粉,配凍檸茶。$58豬扒雖然大塊,但炸得乾左少少,至於粉呢,我鍾意食金邊粉,仲好鍾意d配料!

咁大個餐牌都一樣係揀返孤獨一人套餐,

揀左香茅豬扒湯金邊粉,配凍檸茶。$58
豬扒雖然大塊,但炸得乾左少少,
至於粉呢,我鍾意食金邊粉,仲好鍾意d配料!

2018-04-06
$58 (宵夜)
越式牛脷湯檬@荔枝角越棧越式湯粉專門店- 湯底清甜帶鹹香,牛骨味濃郁,溫和清潤暖胃- 配料多樣,為湯底添上多重層次。青蔥花爽脆添香;把金不換浸入湯中,期待它遇熱後會散發香氣,惟因不夠新鮮,故香味未能融入湯中,但咬下去時仍是香味濃郁的,只是有點霉;少量芫茜夾雜在蔥花之間,成功添香同時沒霸道地搶去湯底的風頭;少量乾蔥粒及生洋蔥幼圈添辛辣,清爽惹味;生芽菜粗身飽滿,爽脆清甜- 牛脷一片腍滑,另一片煙韌,後者更羶香- 檬粉爽滑但沒米香- 青檸角、指天椒粒及魚露按要求奉上。青檸角及指天椒因早已切好準用,在空氣曝露過久導致頗乾身,青檸只能擠出十滴以內檸汁,指天椒亦乾巴巴了無生氣,雖鮮度不足,幸好味道猶在。將配料加入檬粉後,整碗湯檬的味道變成鹹辣帶青檸清香,又是另一番風味*餐牌上附有越菜小知識,有趣
越式牛脷湯檬@荔枝角越棧越式湯粉專門店

- 湯底清甜帶鹹香,牛骨味濃郁,溫和清潤暖胃
- 牛脷一片腍滑,另一片煙韌,後者更羶香
- 檬粉爽滑但沒米香

*餐牌上附有越菜小知識,有趣
2018-03-02 97 瀏覽
中午吃什麼,真是一個難題,四處游逛都拿不定主意,今天天氣有點熱,不太開胃,行下行下,見到「越棧越式湯粉專門店」,門口望左下餐牌,可以哦,于是入座。好在越南特色的藍色+黃色,令到整間餐廳看起來乾淨有份圍。簡簡單單,中午飯,order左一份「健康三色紅米飯」配香茅豬扒,香茅雞翼,越式札肉蝦片跟一杯自選飲品,一共62蚊野飲方面,可以加錢轉特飲,我今次冇轉,order 左凍檸茶少冰最鐘意糸佢地既自家制檬汁,酸咪咪,十分開胃相比其他菜餐廳,這個午餐質素相當高,環境衛生有特色,侍應態度好親切,一入到已經招呼到位,令人很舒服,而且晤洗加一服務費😌
好在越南特色的藍色+黃色,令到整間餐廳看起來乾淨有份圍。

跟一杯自選飲品,一共62蚊
健康三色紅米飯

最鐘意糸佢地既自家制檬汁,酸咪咪,十分開胃

2017-03-02
健康三色紅米飯
2018-01-09 147 瀏覽
接完小公主放學,想係學校附近吃簡單一點,就到越棧叫了一碗扎肉豬頸肉金邊粉慢慢品嘗😋最近吃得紅肉多,轉轉口味吃札肉,湯粉則是金邊粉🤤金不換飄來淡淡香氣,引人食慾😈洋蔥、辣椒等配料都一併先放到碗裡了金邊粉都幾滑,扎肉味道不錯,而且是長方的厚切版,不像不少地方的扎肉般薄如蟬翼👍🏻豬頸肉口感腍中見彈性,肉色粉嫩,幾好食🙌🏻總括黎講,食物不錯的,不過湯底好多味精...食完返到屋企,整天不斷要狂飲水😰服務方面,剛剛開門做第一枱客,姐姐們都好好禮貌👍🏻講到尾如果食一碗越南河粉可以配埋甜醬、辣醬就更滿足😆
最近吃得紅肉多,轉轉口味吃札肉,湯粉則是金邊粉🤤

服務方面,剛剛開門做第一枱客,姐姐們都好好禮貌👍🏻
講到尾如果食一碗越南河粉可以配埋甜醬、辣醬就更滿足😆
2018-01-09
2017-10-30 159 瀏覽
食完飯,侍應收拾枱面,整污糟我件衫,本來諗住同食肆反映,自己回家洗,洗唔倒,就拎去洗衣店洗,洗衣費用應該由食肆負責,但店員竟然不會賠償。店員話公司冇這個規矩,問邊個員工整污糟,就叫嗰個員工自己負責任。由客人自己與員工直接處理,都係第一次見!問公司邊個係負責任,都唔敢講,問收銀員佢貴姓,佢回答「係part-time」,咁大間公司,處理客人嘅投訴,都唔識做,冇機制,廚師整啲嘢食好到似米芝連,都冇用啦!客人有問題,要投訴,唔係要個員工出嚟,話有份工自己負責任,要客人同員工直接處理投訴,負責人放假,就無人處理!

2017-10-28 83 瀏覽
服務態度好差!!完全唔覺得有服務!叫佢攞啲辣椒青檸,佢叫我等等,但係間餐廳並不多人,我等左一陣佢都冇意思拎俾我,要自己起身去攞!!!食物質素低!!叫咗個生牛肉,啲湯凍的!香茅雞翼冇香茅味!
食物質素低!!
叫咗個生牛肉,啲湯凍的!
香茅雞翼冇香茅味!
2017-06-10 200 瀏覽
裝修好好...............但食物真心難食...........食到一半走左.........唔明點解投資禁多裝修但食物可以差到哩個地步..........春卷係淋而無味...........牛肉粉湯底淡到無色無味......:.:河粉又硬又粗😡.........之前行過見到..........以為有正野試................一心開車過來食,超級失望😭............

2017-06-10
Waiter 唔係好理人。野食ok,會再來外賣。Final minor note - 今日聽左 John Legend's Ordinary People 7 次。可否轉歌? 😂😂😂
Waiter 唔係好理人。
野食ok,會再來外賣。

• 特別牛河
2016-10-28 376 瀏覽
工作關係要喺荔枝角消防局附近找地方食lunch, 心想行去美孚方向搵食實無錯。經過第一間太X燒味連鎖店,無大興趣。之後接住一間門口飄逸著越南味道的越棧,香港仔店是我經常幫襯,心諗點都唔會差得去邊,自己又唔想再行咁遠搵野食。入到去發現完全沒有顧客,已經係工作天的12點,午餐時間點解會出現咁嘅情況?二話不說就點了我嘅例牌,生牛肉湯河+咸檸7。第一眼就發現唔對路,點解塊羅勒葉咁嘅樣 ?有一點點黑色東西,瘀瘀黑黑咁! 即時俾我夾走左。慣性當然係飲啖湯先啦,但係點解咁淡嘅? 同食開果間好唔同。OK, 再夾下D生牛肉,點解係碎濕濕又多筋嘅? 再嘗試尋找必備嘅爽口芽菜,點解得幾條開始生銹支離破碎嘅殘骸? 洋蔥圈都係得幾圈.....點解碗河粉帶俾我咁多問號 ?咸檸7又偷工減料,咸檸少得可憐,成餐野收我58蚊,早知就去太興食! 唔怪得頭先經過咁多人啦。點解依間越棧差咁多? 點解?ps. 洗手間仲要出門口行幾分鐘,去到老遠嘅曼克頓山商場1樓先有

二話不說就點了我嘅例牌,生牛肉湯河+咸檸7。
生牛肉湯河粉
第一眼就發現唔對路,點解塊羅勒葉咁嘅樣 ?
有一點點黑色東西,瘀瘀黑黑咁! 即時俾我夾走左。
點解碗河粉帶俾我咁多問號 ?
點解依間越棧差咁多? 點解?

2016-08-26 366 瀏覽
星期五晚餐廳都唔太多人,入到去一直企都冇人理。最後d人自己入去坐。全程冇人理。終於有人睬下肯落單,塊面黑到好似得罪左佢咁。個匙污糟左想換過另一個既。態度真係差到無極。最後真係頂唔順,走人。Friday night想食餐飯,最後去隔離食返個happy dinner.
最後真係頂唔順,走人。

2016-07-16 339 瀏覽
昨晚一家人經過就入去試下,每人叫咗一碗撈檬,一碟串燒,一碟拼盤,啲食物唔好食,服務態度又差,嗌都冇反應,埋單三百幾,正常唔算貴,但咁既質素就唔值,以後請都唔會再嚟
2016-06-28 348 瀏覽
如果你對食物沒有要求,只求填飽肚,是可以選擇的。洗手間要行一段路,洗手間現場,沒冷氣,好焗,好熱,唔乾淨。*還有段小插曲:食物上有「蚊滋」仔,職員不但沒有道歉,雖然沒有說話,但我表演出一幅不滿的樣子!*
如果你對食物沒有要求,只求填飽肚,是可以選擇的。
洗手間要行一段路,洗手間現場,沒冷氣,好焗,好熱,唔乾淨。