本身呢間餐廳對我嚟講真係冇乜好大吸引力,partner 怱然話想食越南嘢,我見好耐冇嚟過呢度,於是答應。我以前多數都係食咖哩牛脷飯,今日見到menu有新嘢就試吓牛脷雙拼湯粉,呢度係要由餐廳職員幫你落單,我叫咗牛脷配生牛肉湯金邊粉,我初初話「走蔥」,不過我驚佢哋會放香葉(對我嚟講一啲都唔香,仲會破壞成碗嘢😅),於是改口話「走青」,仲加多句:「係綠色嘅都唔要。」😂😂飲品我加錢升級特飲綠豆冰,呢様係我去親越南餐廳都會飲嘅。飲品最先到,夠多綠豆👍🏼,跟住冇幾耐金邊粉都到咗,一望成碗上面都係蔥,費事麻煩人,唯有自己逐粒揀返出嚟。差唔多揀晒啲蔥出嚟,發現碗粉入邊好似淨係得牛脷,冇咗生牛肉🤔,於是叫佢哋攞返入廚房,我驚啲湯已經唔夠熱淥熟啲生牛肉,叫佢哋換過啲熱湯俾我,我partner提多句:「要走蔥呀!」當佢哋攞返碗粉埋嚟,生牛肉加返,啲湯都夠熱,但係成碗嘢面頭鋪滿晒蔥花😱😱😱!揀咗咁耐,而家又要從頭再揀過,今次啲蔥仲多過頭先😭😭😭!我都唔知揀咗幾耐先揀晒啲蔥出嚟,真係激氣!其實你知唔知要揀返啲葱花出嚟,好辛苦㗎!😭雖然啲嘢食味道都算可以,不過經過今日嘅經歷,令我覺得:如果唔係有人堅持話要嚟呢一度,

雖然啲嘢食味道都算可以,不過經過今日嘅經歷,令我覺得:如果唔係有人堅持話要嚟呢一度,我應該唔會再嚟。😭😭😭
2024-05-01
老公中午辦事 結束就黎佐附近睇下有乜嘢好食 然後就留意到呢間 隨心就走左入去啦 點佐兩樣 湯河(胡椒豬扒+香茅豬扒),湯檬粉(春卷+雞翼)加配佐個紅豆奶茶~ 两个汤噶都幾好味 最有驚喜係個胡椒豬扒!胡椒味唔會太濃 豬扒又酥酥脆脆 其他就正常發揮 奶茶就好似有d難飲 感覺放了蜂蜜 有點發苦咁
2024-01-20 81 瀏覽
呢家越南餐廳嘅氣氛放鬆,環境秀色可餐🍴,我哋一行四人嘆咗一頓舒服嘅晚餐。首先,拼盤嗰陣,望落去真係豐富得滯,炸春卷嘅外皮香脆,咬落去嘅感覺正!魚餅同埋扎肉喺味道上平衡得黎,又夠晒水潤。豬扒同蝦片都爽口得來,賣相叉燒又吸引!個越式蒸粉包質感唔錯,黑木耳同馬蹄帶點清甜,但皮真係厚咗啲,食落少少唔順。湯河方面,嘩,口感滑溜,湯底濃郁,牛肚絲雖然有啲過嫩,但幼細嘅切工同埋淋上面嗰陣香濃滋味,依然叫我回味。啪咗口生菜,青脆爽口,雖然等咗耐少少,但清新嘅滋味仲係挽返啲分🌿。最後嘅XO辣醬真係打份!隱藏版辣醬,一撈湯河粉,即刻提升咗成碗嘅層次。總括嚟講,$85一位,食到飽又飽,食材多元,味道有驚喜,呢間越南餐廳,值得推介!👍🍜

2023-11-23 98 瀏覽
以前餐廳好多人食,近來水準下降了,餐廳人流減少,午餐都是得數台//豬頸肉撈檬燶邊豬頸肉都夠香口,點上泰式醬,再加魚露汁撈檬,味道不錯午市套餐有跟飲品或加錢升級特飲

//豬頸肉撈檬
燶邊豬頸肉都夠香口,點上泰式醬,再加魚露汁撈檬,味道不錯

午市套餐有跟飲品或加錢升級特飲
2023-11-21
2023-05-11 576 瀏覽
😎沙田第一城 越棧😎越棧食咗好多年,質素都Keep得好!午市嚟食,揀咗個雞絲河粉!鍾意越棧可以保留到越式河粉嘅味道,同我喺越南食嘅味道好相似。欣賞佢哋仲會提供青檸&辣椒粒,之前去越南旅行,佢哋啲本地店舖都會有的。套餐跟飲品,好抵,正常茶餐廳飲品凍熱都唔使加錢,而特飲都只加$4!
😎沙田第一城 越棧😎
越棧食咗好多年,質素都Keep得好!

2023-05-03 332 瀏覽
之前成日係沙田連城廣場度食,自從佢執左之後就冇食過。去到朋友屋企附近,結果發現呢度居然有越棧,入面又冇咩人幾多位,於是我地就入去食。見到好多人話服務麻麻,我入去果陣又冇d咁嘅情況,坐低都好快有茶水,叫佢地黎落order都冇話態度特別差。我最中意豬扒撈檬,所以都係叫左佢。同回憶中味道一樣,豬扒好食,加埋d汁酸酸地,好開胃。朋友叫左胡椒豬肉撈檬,佢話ok,不過不失。不過d野食味都幾勁下,食完再食埋香口膠都感覺陣味仲係度。
香茅豬扒撈檬

胡椒豬肉撈檬
香茅豬扒撈檬
胡椒豬肉撈檬
2023-02-11 366 瀏覽
呢間分店有個阿叔做收銀🤬🤬🤬有兩次事件都令到我非常不快😥😥😥首先,第一件事係我用電話去落單外賣,過咗半個鐘頭之後去拎,個阿叔竟然同我講話因為我太耐冇去拎,所以個外賣俾咗人啦😵😵😵😠😠😠佢答我嗰陣啲態度仲要係好不屑,同埋晦氣😡😡😡第二次過咗好耐,再去幫襯😕個阿叔仲喺度做😒😒😒 咁唔緊要啦,越棧係集團嚟㗎嘛,我都唔會理佢嘅…不過佢真係太過分,我入到去同佢要講個外賣,跟住佢好晦氣咁樣同我講話我入緊外賣單喎⋯⋯咁唔緊要,我坐喺隔離等囉。點知佢入完張外賣單之後唔係幫我落個外賣而係走咗入去serve其他堂客😑😑😑我勁無奈…之後我問返佢究竟有冇幫我落多個外賣單?佢竟然答我冇呀!你嗌咩㗎?我嗰下真係嬲到極點!!!心諗有冇搞錯啊?你做飲食業都係服務性行業啊!🫤🫤🫤佢呢啲咁嘅服務態度真係令到間舖頭越來越少客人☹️希望唔會因此而執笠啦😢😢😢
呢間分店有個阿叔做收銀🤬🤬🤬
有兩次事件都令到我非常不快😥😥😥

首先,第一件事係我用電話去落單外賣,過咗半個鐘頭之後去拎,

佢答我嗰陣啲態度仲要係好不屑,同埋晦氣😡😡😡

2023-02-11
15 分鐘 (外賣自取)
2023-01-22 263 瀏覽
今日諗住試下新野叫左依間既咖哩雞飯 雞得2細舊 仲要雞翼黎 真係收人$54,對唔對住食客呀啲份量真係少得驚人,真係食個麥當勞都飽過佢以後都唔會再選擇呢間,食個午餐都食唔飽。極度失望。。。
今日諗住試下新野
叫左依間既咖哩雞飯
雞得2細舊 仲要雞翼黎
真係收人$54,對唔對住食客呀
啲份量真係少得驚人,真係食個麥當勞都飽過佢
以後都唔會再選擇呢間,食個午餐都食唔飽。

極度失望。。。
咖哩雞飯
2023-01-22
外賣自取
2023-01-12 196 瀏覽
侍應服務超级惡劣 尤其那個戴黑框眼镜男侍應 叫佢盼睇唔到 應又應得衰格 之前看到評論指服務出名差 未有盡信試一下 誰知真的中伏 後悔得不得了 好好想食碗粉 卻一肚子氣 以後不會再去!
31/7/22叫外賣發覺內容全錯,但號碼正確,落去取回正確食物時,店員連收銀一齊極無禮地話我攞錯,我話係你地遞俾我㗎喎,佢哋唔單止唔道歉,仲堅持係我錯,其實平日去買外賣都會聽到店員一邊傾偈一邊咀咒第一城嘅住客😡

外賣自取
2021-10-26 949 瀏覽
每次經過置富第一城,肚餓唔知食咩好,就會嚟呢間,已經幫襯過好多、好多次啦!唔知點解,雖然每次幫襯,啲味道都有啲差異,但係都係會走入嚟食門口細細餐廳內環境唔算大,一眼睇晒,但坐位都算舒服,而且一坐低,店員就會比一兜出煙的熱水,用嚟洗碗筷🤣🤣🤣餐牌上的$198兩人套餐,係每次嚟都會叫,有粉、有小食、有菜、仲有任選飲品,特飲都唔使另加錢牛腩片香茅豬扒(牛湯)—今次牛片好大件,以牛腩件,都有牛香,唔羶!扎肉香茅雞翼湯檬(雞湯)唉😮‍💨叫左湯檬,點知嚟咗我唔鐘意嘅金邊粉,太失色,為咗唔想麻煩,都無叫換!整個粉都唔錯,唯獨雞亦浸係湯到,變左淋晒!上湯浸津白—無特別扎肉蝦餅—上面啲蔥油,好正,咸香咸香咁,加落啲無味的扎肉蝦餅,味道就剛剛好!越式蒸粉包—同札肉蝦餅一樣,有啲蔥油,不過放係呢碟到就變得有啲多餘左不過,佢個粉包熱辣辣,呢度就加翻唔小分西瓜柚子(左)—以為係有西瓜成份,但飲落同柚子梳打無咩分別青檬梳打(右)—唔算得上好好飲,但酸酸甜甜,都幾開胃總括來說,$198一個2人餐,有咁多野食,性價比都幾高,以呢個價錢都配合呢個質素同味道

門口細細

牛腩片香茅豬扒湯金邊(牛湯)

扎肉香茅雞翼湯蒙(雞湯)

扎肉香茅雞翼湯檬(雞湯)

上湯浸津白(雞湯)

上湯浸津白—無特別

扎肉蝦片(半份)

越式蒸粉包

不過,佢個粉包熱辣辣,呢度就加翻唔小分

西瓜柚子(左)、青檸梳打(右)

西瓜柚子(左)—以為係有西瓜成份,但飲落同柚子梳打無咩分別

青檬梳打(右)—唔算得上好好飲,但酸酸甜甜,都幾開胃

2021-08-29
牛腩片香茅豬扒湯金邊(牛湯)
扎肉香茅雞翼湯蒙(雞湯)
上湯浸津白(雞湯)
扎肉蝦片(半份)
越式蒸粉包
西瓜柚子(左)、青檸梳打(右)
2021-08-17 596 瀏覽
住左咁耐第一城附近,第一次去食,食物真係麻麻地,如果當佢快餐咁食,可以嘅,每樣食物感覺都好茶餐廳質素,蝦炸到焦到黑,個粉卷我第一次到一間,好似叮叮點心的質地,我諗我應該同佢再無緣了
2021-08-05 339 瀏覽
食完要勁飲水,無味精的地方,都無飲今多水,豬扒好咸,回家又要狂飲水,有二隻野周圍飛,以前其他地方都會選,因為好食又好飲,沙田就唔再來了,小食是好食的,蝦餅等好食。

2021-07-18
2021-07-10 294 瀏覽
平日晚市入去都唔使等,好多位。叫咗個香茅豬扒撈檬,香茅豬扒份量都多,一塊豬扒切開都有八九件,唔會煎到太干太鞋,反而有啲位置因為有肥肉,所以食落去都好香口。檬粉份量亦都夠多配埋撈檬嘅汁醬 都夠味,酸酸甜甜都幾似喺越南食嗰啲。
2020-06-05 1262 瀏覽
今日約了幾個親友一起食午餐,選擇了這間越式食店。我們一行七人,選了一個四人套餐和一個二人套餐,每一碗雙拼粉麵都是大大碗,單是食一碗麵已經足夠作為午餐,套餐尚有小食、蔬菜、飲品,所以七個人分食已經足夠有餘。湯麵的湯底略嫌清淡,我只試食了湯河和湯檬,河粉比較好味;配搭的香茅豬扒和雞翼,炸得酥脆有口感,味道也不錯,只是比我食過的其他越式食店略淡;配搭的牛腩片和金肚絲炆得夠淋,只是沒有什麼味道,豬頸肉中規中矩。親友極力推薦這裏的越式蒸粉包,味道確實很好,皮薄餡豐富,也不知道餡料包括了什麼,但真是入口爽滑又惹味,讚。雜錦拼盤中的炸春卷和炸蝦餅都值得一讚,春巻味道濃郁炸得酥脆,蝦餅彈牙夠口感,味道鮮美。可惜的是扎肉蝦片淋了。總括來說,這裏的粉麵味道一般,不過各款小食配菜值得一讚。飲品仲可以任選一般飲品或越式特飲,都不用加錢。免收加一,都算抵食。
香茅豬扒湯檬
香茅雞翼湯河