2017-09-06 608 瀏覽
咁岩今日去開沙田,但本身我自己就唔係好熟沙田新城市廣場朋友話連城上面有幾間食店,所以就上去睇睇其實有幾間食店都有興趣試,不過食飯時間每一間門口都有唔少人係等緊位眼見呢間越棧舖位最大,唔洗等位所以就入左去喇越棧我就唔係第一次食,以往都只係食湯粉今次想試下新野,我同朋友各自叫左一碟飯我揀左咖喱雞紅米飯咖喱帶有少少辣,唔會覺得好油入面其中兩件係雞翼,但D雞整體黎講肉質就偏"鞋"左D如果D雞整滑D會更好朋友就叫左香茅豬扒紅米飯豬扒炸得幾香,唔會因為炸完而覺得好乾都有少少肉汁,幾香口不過略嫌成碟飯都無汁,乾左少少所以朋友就撈左少少我D咖喱汁黎送飯成餐飯整體黎講兩碟飯唔算太出色,所以下次如果食越棧我會揀番食湯粉
眼見呢間越棧舖位最大,唔洗等位
所以就入左去喇

越棧我就唔係第一次食,以往都只係食湯粉
今次想試下新野,我同朋友各自叫左一碟飯

我揀左咖喱雞紅米飯
咖喱帶有少少辣,唔會覺得好油
入面其中兩件係雞翼,但D雞整體黎講肉質就偏"鞋"左D
如果D雞整滑D會更好
咖喱雞紅米飯

朋友就叫左香茅豬扒紅米飯
豬扒炸得幾香,唔會因為炸完而覺得好乾
都有少少肉汁,幾香口

不過略嫌成碟飯都無汁,乾左少少
所以朋友就撈左少少我D咖喱汁黎送飯

香茅豬扒紅米飯

成餐飯整體黎講兩碟飯唔算太出色,
所以下次如果食越棧我會揀番食湯粉
題外話/補充資料: 其實兩碟飯都有幾個選擇,可以配:白飯、紅米飯、湯粉
2017-09-06
2017-08-19 396 瀏覽
新城市只有二間越南餐廳,另一間經常吃,因為環境原因所以多數都選擇另一間,但其實湯底我比較喜歡這間!口味湯底不錯但不是最好,可以再濃一點,香茅類都是不先浸在湯裡會更好吃,拼盤的各種食物都不錯,夠熱夠脆夠味!環境我們五人被迫坐四人枱,擠迫!服務原先答應隔離枱走會拼我們的枱在一起,最終給了其他客人坐,服務真差,如果我們已上食物都算數,但我們連下單都未,無奈!找服務員很難找,又沒多禮貌,一見我們剛停進食就收,連飲品都收了!
口味
我們五人被迫坐四人枱,擠迫!
本人今天下午和太太專程到連城廣場吃下午茶,在眾多食肆中還是挑選這裡,原本之前這間食肆在其他分店不錯,但是今天到這裡因為還有十多分鐘才到下午茶時段,所以在店外排隊,首先,我們是第一位,結果等到夠鐘喇,但是還沒有開始安排顧客入坐。其次,當我們向待應欲詢問湯河如果選多一款,應該怎樣計算,結果她好像完全聽不懂的樣子,而且還要不理睬的樣子行開。最後我太太挑選了豬扒湯河,我就挑選了牛扎肉湯河,兩樣都非常好味。只是她們的服務完全不敢㳟維,連拿辣椒油也要自己拿。是否他們的高層應該自己反省呢
2017-08-03
  • 牛扎肉湯河
2017-07-16 408 瀏覽
今日忙到一頭烟,看看錶只得30分鐘午膳,怱怱忙忙走入越棧,隨便叫了一個特別牛河,諗住醫飽個肚就算。出乎意料之外,呢個牛河湯底牛味香濃,牛肉軟滑,牛栢葉爽脆,最妙是有兩片大大牛丸片。牛丸片是將牛丸做成方形,切成薄片,一改以往圓形的樣子,爽口彈牙,美中不足的是牛腩片的牛膻味太重,相對有D失色。順便一提,其實來越棧醫肚的人,都是怱怱忙忙,食完就走,不會對周圍環境有太大要求,不過越棧門外叫籌號安排座位的員工,就真的嗓門太大了,對食客來說,這個噪音就真的有點震耳欲聾了。

2017-07-02 309 瀏覽
食過兩次,兩次都係平日晚飯時間。唔駛等位,好方便。餐廳兩邊邊廂,一邊人少啲,坐得頗寬敞舒適。另一邊人較多位較窄,但侍應們嘅反應唔會太慢,有啲仲有微笑。而且都會比啲建議點叫會抵啲,都幾體貼。食過撈濛同湯河,60蚊左右一碗連飲品。呢個價嚟講,份量味道都唔錯,可講係經典港式茶餐廳以外嘅好選擇。唯獨係飲品比較遜色,叫過兩杯特飲,兩杯都麻麻地⋯⋯但凍檸茶等經典港式飲品係可以的。推薦想坐得舒服,懶等位、唔想食得太貴又想喺港式茶餐廳以外多個選擇嘅朋友。

2017-06-19 191 瀏覽
落雨濕濕求其去咗火車站樓上越南店度食人流都算幾多,好彩唔使等位就有得坐因為唔係太肚餓所以就叫左一碗雞絲撈檬兩份食撈檬份量都正常,但雞肉係暖身唔係涼拌撈檬咁,整體都係暖食另外再點多左一個小食-豬頸肉,都等左好耐先上菜$38半份份量唔多都唔緊要,但每片豬頸肉是乾身,有點難咬,好似食緊豬肉乾咁,一啲肉汁都無,$38令我諗起之前都已經可以食到一個好味既豬頸肉蛋飯,如果唔係咁乾身,可能會加分應該下次唔會再黎食
落雨濕濕求其去咗火車站樓上越南店度食
人流都算幾多,好彩唔使等位就有得坐
因為唔係太肚餓所以就叫左一碗雞絲撈檬兩份食
撈檬份量都正常,但雞肉係暖身
唔係涼拌撈檬咁,整體都係暖食

另外再點多左一個小食-豬頸肉,
都等左好耐先上菜

$38半份份量唔多都唔緊要,
但每片豬頸肉是乾身,有點難咬,
好似食緊豬肉乾咁,一啲肉汁都無,
$38令我諗起之前都已經可以食到一個好味既豬頸肉蛋飯,
如果唔係咁乾身,可能會加分
應該下次唔會再黎食
2017-06-08 164 瀏覽
在沙田返工, 食晏當然離不開新城市! 午飯時間短當然搵間快靚正, 來來去去都係去連鎖食店! 越棧係其中一個選擇.... 平凡之中非常很平凡! 永遠都唔會太失望, 但又絕對唔會有驚喜! 總之40蚊嘅價錢就只係比40蚊嘅質素, 令你冇得投訴但求填飽個肚就算! 我亦不算要求高, 只求一碗正常湯粉, 比錢時唔會想爆粗, 但次次都事與願違! 湯底可否多點誠意, 煲出黎同溝出黎嘅味道好大分別, 煲吓唔會好高成本啩! 檸檬飲品, 除了冰之外, 可否多點檸檬味? 咖哩食品可否多點濃郁咖哩味呢? 服務人員 (新來報到姐姐) 可否當吓客人, 可否客氣一點呢? 雖然我知你走 “大家樂” 路線, 但我想講 “大家樂” 更有品質保證!
2017-05-01 447 瀏覽
係沙田火車站諗緊今晩食咩,近近地就上咗連成廣場。原來都好耐無食越南嘢,見唔洗等位就入咗越棧。男朋友就嗌咗豬頸肉紅米飯,佢話食飯飽啲喎,可惜佢哋無得加飯,但俾咗好多豬頸肉,而個仲包杯飲品添,唔錯喎。我就嗌咗豬頸肉撈檬,可加8蚊加個津白,個就唔包嘢飲喇。一嚟到我已急不及待拎起支魚露倒落去,啲檬粉加埋啲魚露,酸酸甜甜咁十分好食,豬頸肉都幾爽口同份量足夠 (加埋男朋友俾咗佢嗰啲我)。反而個津白食落有啲生,不過8蚊就算喇。

香茅豬扒紅米飯
豬頸肉撈檬
2017-04-30
豬頸肉撈檬
2017-04-07 335 瀏覽
今次嚟到沙田食下午茶,想到去廣場上面都好多選擇,堅道越棧都比較多人食 就入咗去坐低叫嘢食。下午茶時段有套餐,我哋就叫左一個越式牛肉湯河,同埋一個豬扒濛粉,牛肉湯河既湯底算可以,不算太濃味,加小小辣椒,就變得好惹味,再加埋套餐入面一杯野飲,非常超值!
2017-03-02 584 瀏覽
有人話最怕就係問女人想食D乜嘢?其實都無咩好怕嘅,今晚同老婆拍拖,簡單問下佢想食飯定食粉?佢一答我想食D濕濕地嘅嘢,咁就得咗,唔洗太多選擇嘅,體貼嘅我就直接去搵位,無say no,即係對我嘅支持,多謝你。以前真係好小會揀越南菜,總係覺得唔啱口味,自從上次公司出差去越南,食過之後就愛上了。入到"越棧"見到餐牌上Lee款"特別牛河",諗都無諗就想試,肥牛、牛肚、牛腩、牛扎肉,加埋牛味都幾重嘅濃湯,唔洗多講啦!Lee個價錢,真係晚市首選,加埋杯"椰汁綠豆冰"甜一甜,凍一凍,爽呀!真係無得鼎嘅經濟常餐呀!
2017-03-02
  • 特別牛河
2017-02-21 408 瀏覽
野食還可以但真係好唔老實我閒日去到打算食碗檬粉我睇返,落單既時候係2:28分阿姐係咁話無tea time要食lunch set其實2樣野包括既野食係相同既只不過係lunch set貴10幾20蚊咁阿姐話無tea set我以為今日無定係要遲好多先開始所以就無問題食lunch set 啦但係我岩岩落完單既1秒個店長就大叫tea time開始個感覺好差正常餐廳都會提下你幾點開始叫你可以坐多幾分鐘先落單但係佢好明顯係特登唔講既所以就算味道ok 唔老實呢樣野真係好反感亦都唔會再幫親
野食還可以

叫你可以坐多幾分鐘先落單

但係佢好明顯係特登唔講既

所以就算味道ok 唔老實呢樣野真係好反感亦都唔會再幫親
2017-02-20 298 瀏覽
久未打食評,想不到便是一篇要給負評的事今日下午在沙田行左陣街,到4:00個陣想食d野唸住穩穩陣陣揀越棧我一向食開第一城個間,服務/食物都好穩定點知新城市真係差開繼續差😟先我叫左個豬扒湯河加香芒什飲因為無咩人好快就上食物個粉湯好少,剛好蓋過面而已,而且仲要只係比暖既感覺熱少少,最慘係佢d洋蔥切到好厚身,個湯又唔熱點浸熟呢???豬扒亦一如以往,鬆肉粉醃到淋曬反而羅勒落得好慷慨因為個湯唔熱又頗鹹,我叫左杯熱水不過杯熱水都係比暖既熱少少(可能佢以為我飲既)好啦!點都食左大半,飲杯野,開頭飲無咩事好夠汽,不過一食什果就知佢放左好耐,因為什果有一陣開始發酵帶酒酸既味。叫佢換過另一款,叫左個應該(!)穩陣的椰汁綠豆冰,點知。。。d豆好硬,杯椰汁比左好多水開淡曬!結果都係無飲到😞😞最好飲係佢杯茶完
久未打食評,想不到便是一篇要給負評的事

今日下午在沙田行左陣街,到4:00個陣想食d野

唸住穩穩陣陣揀越棧

我一向食開第一城個間,服務/食物都好穩定

點知新城市真係差開繼續差😟

先我叫左個豬扒湯河加香芒什飲

因為無咩人好快就上食物

豬扒亦一如以往,鬆肉粉醃到淋曬

反而羅勒落得好慷慨

因為個湯唔熱又頗鹹,我叫左杯熱水

不過杯熱水都係比暖既熱少少(可能佢以為我飲既)

結果都係無飲到😞😞

最好飲係佢杯茶

2017-01-31 365 瀏覽
同男朋友一齊叫左個盤拼套餐連兩杯飲品首先食左係春卷(?)本身覺得有啲油,但放上生菜度食得唔係太油😂而左上角個個兜仔入面係米粉定㩚粉之類個啲😳個人黎講覺得幾新奇而左下角係炸豬排,肉質算易咬右下角蝦餅好好味,夠彈牙之餘又食到蝦嘅味道
同男朋友一齊叫左個盤拼套餐連兩杯飲品
而左下角係炸豬排,肉質算易咬
右下角蝦餅好好味,夠彈牙之餘又食到蝦嘅味道
2017-01-09 384 瀏覽
座左10分鐘冇人執枱上面上手既野食分開叫左4個人黎叫佢幫手執個個望完就算,唔理叫經理黎,一句唔好意思都冇態度仲要勁差同佢投訴員工全部係出菜位吹水唔做野佢仲問我嬲乜,冇野講野食黎到,凍雞翼,凍春卷隻碟勁多唔知咩績直接比105蚊,走人唔食唔會再幫襯
座左10分鐘
冇人執枱上面上手既野食
分開叫左4個人黎叫佢幫手執
個個望完就算,唔理

叫經理黎,一句唔好意思都冇
態度仲要勁差
同佢投訴員工全部係出菜位吹水唔做野
佢仲問我嬲乜,
冇野講
野食黎到,凍雞翼,凍春卷
隻碟勁多唔知咩績

直接比105蚊,走人
唔食

唔會再幫襯
2016-12-12 355 瀏覽
堂堂一間食肆 叫問佢拎杯暖水食藥黑面,話得熱水,叫佢俾幾舊冰我竟然話無冰,無冰你何來有凍飲呀。仲要黑我面,我唔係無幫襯,我都叫左碗$60粉面食架!唔係行過問你拎水架!

2016-12-12