2020-02-20 632 瀏覽
📍越味皇最近疫情嚴重都少了跟35知己朋友見面吃飯,畢竟健康最重要來日方長嘛,這張是早陣子飛台前的了。.🔸二人套餐前菜+小吃+粉麵+飲料(各二),沙嗲串燒跟越式撈檬粉都不錯,都是偏向重口味,串燒居然不用沾沙嗲醬就夠味!?😂但米紙卷有點乾做不到那種清爽清爽口感...不過這二人餐份量算是很足夠飽的~.💲Hkd 198🏡香港荃灣路德圍12號🕗 11:30 - 23:45.#hkig #越味皇 #poyeefoodie
📍越味皇
🔸二人套餐
💲Hkd 198
🏡香港荃灣路德圍12號
🕗 11:30 - 23:45
#hkig #越味皇 #poyeefoodie
2020-02-05 216 瀏覽
豬扒外層炸得好酥脆🤗特別係有油脂嘅地方,食落好香口~河粉的湯底亦處理得幾好夠晒香之餘,又唔會話太重味精味.本身對牛柳粒紅飯好大期望由細到大都係食開乾身的牛柳粒但呢個飯就好似中式的豉汁牛肉飯咁有個茨汁而且個紅飯煮得比較爛,食落好濕身無話做到粒粒分明咁樣同想像中的牛柳粒紅飯有點出入😭
越式豬扒湯河
豬扒外層炸得好酥脆🤗
特別係有油脂嘅地方,食落好香口~
河粉的湯底亦處理得幾好
夠晒香之餘,又唔會話太重味精味
越式牛柳粒紅飯
本身對牛柳粒紅飯好大期望
由細到大都係食開乾身的牛柳粒
但呢個飯就好似中式的豉汁牛肉飯咁有個茨汁
而且個紅飯煮得比較爛,食落好濕身
無話做到粒粒分明咁樣
同想像中的牛柳粒紅飯有點出入😭
2020-02-03 157 瀏覽
晚上11點左右,不夜天嘅荃灣都有幾多嘢食可選擇,原先想去龍門冰室試下,點知見到都好多人,所以就決定去旁邊一間越南野試吓,入到去服務員都好有禮貌打招呼,坐低先睇睇餐牌先其實印象之中好似兩年前試過2人套餐,記得味道都唔錯嘅,咁今次食宵夜就試吓少少好啦,咁我就要咗個越式豬扒撈檬,我女朋友就叫咗個一人套餐,越味生牛肉河粉,迷你越式酸辣鳳爪,龍眼冰,好快就黎到啦嚟咗個前菜先,無骨鳳爪配龍眼冰,鳳爪味道唔錯,龍眼冰正常,首先講咗個豬扒撈檬先,我之前食開啲越南野撈檬都要加錢,而家唔使加幾好,豬扒份量都算唔錯,味道都好味,至於個生牛肉湯河就一般般,不試都無妨,$50左右一碗麵,價錢方面都正常,下次會再嚟試吓。

無骨鳳爪

嚟咗個前菜先,無骨鳳爪配龍眼冰,鳳爪味道唔錯,龍眼冰正常,
豬扒撈檬
生牛肉湯河

無骨鳳爪
豬扒撈檬
2020-01-18 100 瀏覽
最近泥哩到食左兩次因為係荃灣係越南野,暫時覺得哩到都幾好生牛肉湯米蒙粉落埋d辣椒同青檸汁個湯都幾好加20蚊真係加得過熱辣辣又好食但個三寶撈米蒙就保持唔到質素喇一次多料d一次少料d
最近泥哩到食左兩次
因為係荃灣係越南野,暫時覺得哩到都幾好

生牛肉湯米蒙粉
落埋d辣椒同青檸汁
個湯都幾好
加20蚊真係加得過
熱辣辣又好食
但個三寶撈米蒙就保持唔到質素喇
一次多料d一次少料d
2019-12-07 159 瀏覽
荃灣一向多野食,今次選左間有唔少好評既越南餐廳,越味皇。大約八點黎到,不用排隊等位。order 左豬頸肉撈檬,同埋招牌炒飯。豬頸肉撈檬除左豬頸肉,配料都有胡蘿蔔絲,花生,生菜絲,青瓜,賣相都唔錯。可惜檬粉質地一般,偏硬,不柔軟亦不彈牙。令成碗粉分數下降,酸汁和豬頸肉味道一般般,正常貨式。招牌炒飯賣相很好,有蝦有肉鬆,蝦已經半脫殻,好方便食,亦炸得好香好脆。飯入面有蜆仔同魷魚,但整體略為淡,調味不足。
荃灣一向多野食,今次選左間有唔少好評既越南餐廳,越味皇。
大約八點黎到,不用排隊等位。
order 左豬頸肉撈檬,同埋招牌炒飯。

豬頸肉撈檬

招牌炒飯

2019-12-06
2019-11-29 116 瀏覽
好耐冇食過越南野 於是同老婆去食下啦!尼一間越南野有套餐!仲要好多野揀、初頭以為小食揀一樣。原來所有都係2揀1。首先講講餐廳格局,其實如果唔係坐卡位、位置係有D迫。因為條走廊好窄,同埋二人檯係擺唔晒食物。所以卡位係最好選擇。先講頭盤鳳爪沙律,鳳爪係爽既。不過酸辣味唔太夠,略嚴淡左少少。串燒牛有驚喜、個牛燒到外脆內嫩。夠入味,反而個沙爹汁唔太夠味!唔夠惹味。越南春卷係即叫即炸既,熱辣辣唔差。另外豬頸肉米紙正正常常,本身較淡口,要用魚露黎食。(如果用牛油果做就口感味道更好)到湯粉同飯可以揀$48既2款。老婆揀左雞絲金邊粉(牛湯)佢尼到可以揀雞湯、牛湯同酸辣湯。老婆話個粉幾好食,不過我自己食左啖,嫌佢太清。我自己揀左咖喱牛腩飯⋯⋯加10蚊要好後悔 我揀錯野。應該食香芧豬扒因為咖喱唔辣唔入味,好水汪汪再加埋個飯唔熱。成個餐最差我個飯⋯⋯仲加10蚊!飲品好抵讚、因為唔洗加錢有檸7 同埋 青檸梳打(原支上) 驚訝!成個餐200蚊咁多款 其實都叫抵食。味道係正常,係個擺設方面冇咩美感。如果想食抵食越南野 可以一試!
好耐冇食過越南野 於是同老婆去食下啦!

尼一間越南野有套餐!
仲要好多野揀、初頭以為小食揀一樣。
原來所有都係2揀1。

首先講講餐廳格局,
其實如果唔係坐卡位、位置係有D迫。
因為條走廊好窄,同埋二人檯係擺唔晒食物。
所以卡位係最好選擇。

先講頭盤鳳爪沙律,鳳爪係爽既。
不過酸辣味唔太夠,略嚴淡左少少。

串燒牛有驚喜、個牛燒到外脆內嫩。
夠入味,反而個沙爹汁唔太夠味!唔夠惹味。

越南春卷係即叫即炸既,熱辣辣唔差。

到湯粉同飯可以揀$48既2款。

我自己揀左咖喱牛腩飯⋯⋯加10蚊要
好後悔 我揀錯野。應該食香芧豬扒
因為咖喱唔辣唔入味,好水汪汪再加埋個飯唔熱。
成個餐最差我個飯⋯⋯仲加10蚊!

飲品好抵讚、因為唔洗加錢
有檸7 同埋 青檸梳打(原支上) 驚訝!

成個餐200蚊咁多款 其實都叫抵食。
味道係正常,係個擺設方面冇咩美感。
如果想食抵食越南野 可以一試!
2019-11-28
2019-11-29 87 瀏覽
亦都係平日放工時間 想食得清小小 見到呢間越南野評價唔錯 就黎試下餐廳位置其實唔顯眼 係松記行入去個條橫街到 不過由於平日 餐廳入面都比較吉 除左主餐牌 仲有一/二/四人餐 本身唸住散叫 但係第一次都係穩陣D叫套餐2人餐都有唔少小食 加錢亦都可以upgrade 小食同湯麵 感覺幾抵 生牛肉湯麵牙車快沙律<>沙嗲雞串 <>豬頸肉紙卷 牛肉檬粉 小食真係50/50。 未有驚喜亦不過不失生牛肉湯麵我就麻麻地 反而牛肉檬粉加左花生醬又幾夾陣味 炸春卷應該係我呢餐覺得最唔錯既野 生菜新鮮 春卷餡都好足野飲方面叫左椰青同珍多冰 椰青肉唔會痴太實 珍多冰正正常常 埋單2xx 以咁既價錢我覺得性價比都算高 不過由於同區亦都有差唔多既餐廳 所以回頭機會不大

生牛肉湯麵
牙車快沙律<>沙嗲雞串 <>豬頸肉紙卷
牛肉檬粉

小食真係50/50。 未有驚喜亦不過不失
生牛肉湯麵我就麻麻地 反而牛肉檬粉加左花生醬又幾夾陣味

炸春卷應該係我呢餐覺得最唔錯既野 生菜新鮮 春卷餡都好足

野飲方面叫左椰青同珍多冰 椰青肉唔會痴太實 珍多冰正正常常

2019-11-17 79 瀏覽
呢排香港嘅境況令人都無乜心情食好嘢😢放假都決定求奇係荃灣搵間餐廳食個飯就算。醒起好耐之前食過呢間越味皇,記得好似都唔錯,所以就再嚟試吓👍🏻今次都無叫2人餐之類,淨係散叫咗2個主食一個普通生牛河😄我知佢本身有個升級版靚牛嘅生牛河嘅,但最終都係叫Cheap啲果個算...味道不過不失啦,勝在好平🤣之後仲叫咗個牛柳粒紅飯,超好食呀呢個飯整得😍雖然牛柳粒嘅份糧唔算話好多,不過個紅飯新鮮即叫即整,酸酸甜甜咁好醒胃👍🏻配飲品有半價,叫咗杯青檸soda,不錯不錯😍埋單都唔洗💰$150
呢排香港嘅境況令人都無乜心情食好嘢😢
放假都決定求奇係荃灣搵間餐廳食個飯就算。
今次都無叫2人餐之類,淨係散叫咗2個主食
一個普通生牛河😄

味道不過不失啦,勝在好平🤣

配飲品有半價,叫咗杯青檸soda,不錯不錯😍
埋單都唔洗💰$150
2019-10-23 91 瀏覽
今晚接愛人收工, 路徑荃灣 突然想食越南菜, 即刻開openrice睇睇有乜好嘢食好呀又試下越味皇先 嚟到先叫一個生熟牛河牛湯底 好味 再嚟一個炸軟殼蟹 香脆ok喎 當然仲要加埋我至愛咸檸梳打 冇得頂🤗 最後整多個串燒拼盤 牛肉 同雞肉😶😶😶 呢個超失敗, 一食就知啲串燒係燒完擺定喺到,到人客要時再落鑊走油整返熱。 真係失敗中之失敗有乜可能咁樣做😫😫😫 但整體我都會畀70分, 只係 串燒扣曬分😣😣😣..聽聞個米紙卷 同柚子蝦沙律都幾好下次試下先

好呀又試下越味皇先
嚟到先叫一個生熟牛河牛湯底 好味
再嚟一個炸軟殼蟹 香脆ok喎
當然仲要加埋我至愛咸檸梳打 冇得頂🤗
但整體我都會畀70分, 只係 串燒扣曬分😣😣😣..
聽聞個米紙卷 同柚子蝦沙律都幾好下次試下先

2019-10-22
  • 炸軟殼蟹
  • 生熟牛肉河
2019-10-16 222 瀏覽
今日同朋友去荃灣買野,所以就係個頭揀左間越式野食。串燒是必嗌的,由其係雞肉,肉質嫩滑而且非常惹味,沙嗲醬都好濃郁,令人有想再食既衝動。椒鹽炸軟殼蟹炸得好脆好乾身,椒鹽味都算重,調味調得幾好。本身諗住嗌通菜但賣哂,所以嗌左越式馬拉盞配油麥菜,啲菜幾新鮮,係估唔到都幾辣下,不過辣得黎都幾好食,但食唔到辣既就唔建議食,可以試吓清炒蒜蓉或者越式蟹頭膏。招牌炒飯有好多細細粒既海鮮係入面幾有咬口,味道比較清淡,仲有兩隻炸蝦,都唔會太膩。然後牛油蒜蓉雞翼都係必嗌,新鮮熱辣辣炸到卜卜脆,入面肉質嫩滑,仲有陣陣牛油同蒜香味,味道濃郁。仲有柚子鮮蝦沙律,睇個名以為有普通鮮蝦,但原來係炸鮮蝦,味道酸酸甜甜,柚子都幾爽口,整體都唔錯既。然後食越式野通常都會嗌椰汁冰,呢間既椰汁冰都唔錯,幾香滑,椰汁味都濃郁。而朋友見到越式滴漏咖啡有個👍🏻又幾特別就試下,香味濃郁醇厚,略帶苦澀回甘,佢最底係奶,落既份量可以自己決定。
今日同朋友去荃灣買野,所以就係個頭揀左間越式野食。

越式串燒雙拼

椒鹽炸軟殼蟹炸得好脆好乾身,椒鹽味都算重,調味調得幾好。

越式馬拉盞  油麥菜

越式柚子鮮蝦沙律
椰汁冰
越式滴漏咖啡
2019-10-14 101 瀏覽
有日放工去荃灣行下,行到去路德圍附近找食,見到呢間越南餐廳好多人,看過menu有好多食物選擇而且價錢又吾貴,見到入面裝修又光猛舒服,所以入去試下。睇完餐單叫咗牛油果軟殼蟹米紙卷, 雜錦拼盤,越式燒雞半隻,三寶撈檬,牛肉丸濃湯河粉,牛油果沙冰同薄荷葉青檸梳打。個牛肉丸同出面食既好吾同,食得出係新鮮手打出來。雜錦拼盤亦都好吾錯,好鍾意個炸魚餅同網狀春卷,仲有個牛油果沙冰吾太流又飽肚。估不到呢間餐廳價錢相宜食物質素又吾錯,而且員工服務又好周到, 尤其係門囗既哥哥仔,喺而家香港服務好價錢好嘅餐廳真係唔多,估唔到荃灣找有一間。

2019-10-03
  • 越式牛油果沙冰
  • 雜錦拼盤
2019-10-08 2702 瀏覽
自從越味皇開左之後,完全取代左金坊喺我心目中既位置,越南野比起泰菜無咁濃味,岩返夏天同普遍港人口味記得初初開果時得小貓三四隻,果然好食既野係會一傳十十傳百,呢日午市去門口排滿哂人,等左陣先有位~同友人都唔係太肚餓,所以決定單點。必嗌串燒,外層焦香內裡鮮嫩肉厚,唔似坊間好多都好乾身痴實枝竹籤。特別係牛!牛!牛!(重要既事情要講三次)咬開非常鬆化,肉味濃郁,加上沙嗲醬既甜香更惹味。食評熱門推薦小吃之一,入口無外觀油膩,蒜蓉味突出,外皮金黃薄脆,不帶粉感,雞翼大隻多汁。以類似腸粉皮包住切絲蘿蔔、木耳同沙葛,同時食到外軟內爽口既雙重口感,清淡不飽滯,但又有飽足感係夏天代替主食既好選擇。見食評麻麻本來都不抱期望,但估唔到有驚喜軟殼蟹炸得好香脆,雖然面頭椒鹽灑過龍偏鹹左少少,但並無其他食客講既「又濕又淋」既問題。裡面仲好多蟹肉,又夠juicy,唔係得個殼多款咖哩煲可食揀飯/蒜蓉包/薄餅,咖哩偏甘甜,帶些微香辣,唔仔細品嚐都唔太覺。成塊煎香左雞皮既雞扒切件再煮,啖啖肉好足料薯仔都預先炸過,保留到綿密唔溶既質感,確係花左心思。最後整返杯袪水消暑薏米水,雖然薏仁預先調好,無得揀走甜,但食落綿而不漏,唔會

同友人都唔係太肚餓,所以決定單點。
越式串燒(雙拼雞牛)

越式串燒(牛)
特別係牛!牛!牛!(重要既事情要講三次)
咬開非常鬆化,肉味濃郁,加上沙嗲醬既甜香更惹味。
越味皇牛油蒜蓉雞翼
河內蒸粉包(4隻)

係夏天代替主食既好選擇。
越式椒鹽炸軟殼蟹

見食評麻麻本來都不抱期望,但估唔到有驚喜

越式椒鹽炸軟殼蟹

裡面仲好多蟹肉,又夠juicy,唔係得個殼

咖哩雞扒煲

咖哩雞扒煲
成塊煎香左雞皮既雞扒切件再煮,啖啖肉好足料
薯仔都預先炸過,保留到綿密唔溶既質感,確係花左心思。
薏米水
最後整返杯袪水消暑薏米水,雖然薏仁預先調好,無得揀走甜,但食落綿而不漏,唔會愈飲愈渴,成餐飯食得好滿足呀
2019-10-08
越式串燒(雙拼雞牛)
越式串燒(牛)
2019-10-07 75 瀏覽
周五放工後和友人來到荃灣越味皇,一進餐廳就聞到微酸越南風味,餐廳裝修都有越南特色。越味皇頂級生牛肉湯:牛肉湯頭鮮味,牛肉淥得僅熟,呈少許粉紅色,新鮮嫰滑。加幾滴青檸汁和辣椒粒,鹹酸微辣 ,河粉爽口彈滑,整碗粉份量不少,可以和朋友分享。越式馬拉盞通菜:通菜微辣,上面有肉碎,呈濃重的香味,爽口惹味﹗越式燒魚$88:是黃立倉來,用上香矛調味,燒得香口惹味,不會乾身。配上酸酸蒜汁,清新開胃﹗越式燒雞肉串燒(3串):串燒不會燒得乾,保留肉汁~牛油果軟瞉蟹米紙卷$68:米紙包著香脆軟殼蟹腳,配上完熟牛油果、爽脆青瓜同彈牙米粉,口感多層次,味道清新。越式牛油果沙冰:沙冰冰涼刺激,沙冰打得細滑,微微香甜牛油果味,回味無窮。泰國椰青:椰青好大個,清甜潤喉解渴~熱百香果:暖暖地,濃重百香果味~

越味皇頂級生牛肉湯

越式馬拉盞通菜

越式燒雞肉串燒(3串):串燒不會燒得乾,保留肉汁~

泰國椰青:椰青好大個,清甜潤喉解渴~
熱百香果:暖暖地,濃重百香果味~
2019-10-04
越味皇頂級生牛肉湯
越式馬拉盞通菜
2019-10-06 1145 瀏覽
這間越味皇,之前有食過,覺得味道及質素不錯,所以今日來到荃灣,又揀了食越味皇。餐廳裝修越式味道濃厚,卡位非常舒適。越式燒魚$88越式燒䲝魚,點完菜之後自己一直以為是燒鲗魚呢,上枱后才見到原來是燒䲝魚,燒䲝魚我都是第一次食,可以試下新都不錯。廚師為了入味將倉魚界開一格格,䲝魚沒有鰂魚厚肉,但反而令魚肉醃得入味,皮帶小小香口及脆,整條魚醃得很入味及燒很香。再配上伴碟的蘿蔔絲,酸酸甜甜的味道,食得更是滋味。越式蝦片肉碎生菜包$42越式蝦片肉碎生菜包,蝦片大大片,有三片,非常脆口。肉碎醃得很惹味,用生菜包著惹味的肉碎食,感覺爽口又好味,這就是令我愛食的泰式及越式菜式的誘惑。咖哩牛腩湯檬粉 $64加雞翼$12咖哩牛腩湯檬粉,要了越式酸辣湯底。湯底酸酸辣辣很惹味,牛腩咖哩味比較濃,牛腩夠淋夠入味。雞翼炸得很香,外皮帶少少脆,肉嫩多汁,好味。越式燒牛肉串燒 三串$48第一次見到這麼大件的牛肉串燒,串燒燒得香口惹入味,牛肉切得很大件,夠厚肉,又軟淋有牛肉味。餐飲椰汁紅豆冰$15椰汁紅豆冰,紅豆軟綿又夠甜,椰汁味好濃,真正是有得飲又有得食。泰國椰青$22泰國椰青,椰青水清涼帶甜,不會很甜,還有椰青肉軟軟

餐廳裝修越式味道濃厚,卡位非常舒適。

越式燒魚$88
再配上伴碟的蘿蔔絲,酸酸甜甜的味道,食得更是滋味。

越式蝦片肉碎生菜包$42
越式蝦片肉碎生菜包,蝦片大大片,有三片,非常脆口。

咖哩牛腩湯檬粉 $64加雞翼$12
咖哩牛腩湯檬粉,要了越式酸辣湯底。
湯底酸酸辣辣很惹味,牛腩咖哩味比較濃,牛腩夠淋夠入味。

雞翼炸得很香,外皮帶少少脆,肉嫩多汁,好味。

越式燒牛肉串燒 三串$48

餐飲椰汁紅豆冰$15

泰國椰青$22
泰國椰青,椰青水清涼帶甜,不會很甜,還有椰青肉軟軟滑滑,抵飲又好味。
2019-09-26 1076 瀏覽
牛油果軟殼蟹米紙卷 $68透薄的米紙包裹著香炸蟹腳,入口熱燙,十分可口,還有有牛油果、青瓜、生菜和粉絲,咬下去綿密之中,帶卜卜脆,滋味誘人! 沾上魚露,口感多層次而清新,口感飽滿,是滋味的開端。越味皇牛油蒜蓉雞翼 $88/8隻雞翼炸至皮脆香口,牛油是雞翼的靈魂,入口滿咀惹味牛油香,內裡肉質仍然濕潤,加上炸蒜粒點綴,惹味又過癮,超級邪惡。益力多冰沙 $34沙冰冰爽刺激,經過舌尖而慢慢溶化,沁出益力多酸香,吃完熱辣辣的炸物,再呷一口冰沙,消渴解膩,如果能更入煙韌椰果,口感更豐富。越式炸蝦餅 $68喜歡炸蝦餅,質感爽彈,吃到粒粒蝦肉,沾上泰式酸辣醬,充滿越式風情。 泰國椰青 $32如水清澈的椰青水,清甜誘人,潤喉解渴,用匙子挖出嫰滑椰子肉,沁出陣陣椰子幽香,是消膩的不二之選。 椰汁珍多冰 $30糯米粉條入口順滑、綿密,配上香稠椰汁,香濃細膩,椰汁的甜度不會隨溶冰而退減,啖啖窩心,適合炎炎夏日消暑解渴。咖喱牛腩煲配薄餅 $78黃咖喱香而不辣,牛腩份量很多,軟腍黏牙,加上綿糯的薯仔和洋蔥等,放在烤薄餅上吃,十分夾配。烤薄餅酥脆,做到一層層起酥的口感,吸嗦了誘人咖喱汁,味道更加香郁。越式燒牛肉串
牛油果軟殼蟹米紙卷 $68
越味皇牛油蒜蓉雞翼 $88/8隻
益力多冰沙 $34
越式炸蝦餅 $68
泰國椰青 $32

椰汁珍多冰 $30
咖喱牛腩煲配薄餅 $78
越式燒牛肉串 $48
牛肉串表面焦脆,內裡肉汁豐盛,入口鮮嫰細膩,牛味濃郁,十分吸引,沾上特製的奶油花生醬,滋味過人。
2019-09-23