2023-11-09 107 瀏覽
巡到沙田去,邊間有位就食邊間。播著很有情調的越南歌曲,輕鬆愉快。越南牛丸河粉,金不換氣味強烈,牛骨湯晶凝通透,迷你牛丸嚥嚥韌韌,每項表現平庸悶悶。越南生牛肉河粉,沒有臉盆咁大既火車頭食,唯有輕食一碗吧!湯汁有牛羶味不夠香甜不夠濃郁不夠豐富,牛肉片瘦猛猛鞋鞋韌韌,給多一點牙力嘴嚼。就算加青檸加指天椒,味道始終未達標準,只好出必殺技!再勁落史拉差辣椒醬,味道提升許多。食食下發現河粉份量也不少,啜得起勁!越式燒豬頸肉,翻叮微溫,油膩不爽彈,味道偏甜而陰沉無鮮味,不香口不香脆不香甜,整體感覺鞋鞋的。馬拉盞炒通菜,半烚半炒最後馬拉盞醬鋪面?沒有丁點兒鑊氣,靜悄悄被消滅。酸莓青檸茶,好似啫喱味,淡淡酸酸甜甜一試無妨。

酸莓青檸茶,好似啫喱味,淡淡酸酸甜甜一試無妨。
酸莓青檸茶
越式燒豬頸肉
馬拉盞炒通菜
2023-05-18
2023-06-03 215 瀏覽
今日特登去沙田越北,點知門口已經圍咗板,問商場看更,話已經結咗業,上個禮拜仲食緊,仲等咗大半個鐘先有位,睇返沙田區已經再冇越北,電新蒲崗嗰間都執埋,唔知其他分店會唔會陸續結業
2023-04-19 337 瀏覽
招牌菜 生牛肉河 好難食呀!……………………只係一間越南主題既茶餐廳。食魚蛋粉好過!叫咗ABC餐 overpriced 完全唔低食。食完等於冇食過。會肚餓……..食左 越北生牛肉牛腩河 + 生菜 + 越南熱濃咖啡 $90牛河個湯完全係味精湯,似係出前一丁五香牛肉味個味精粉牛肉牛腩都係薄片配料唔新鮮,d香葉蔥有d黑,濕濕地。越南咖啡 好難飲!唔熱,有怪味,細杯。Menu 好污糟 ……………………………………………………………..
招牌菜 生牛肉河 好難食呀!……………………
只係一間越南主題既茶餐廳。食魚蛋粉好過!
食左 越北生牛肉牛腩河 + 生菜 + 越南熱濃咖啡 $90

牛河個湯完全係味精湯,似係出前一丁五香牛肉味個味精粉
牛肉牛腩都係薄片
配料唔新鮮,d香葉蔥有d黑,濕濕地。

越南咖啡 好難飲!唔熱,有怪味,細杯。

2023-04-18
2023-04-06 280 瀏覽
平時都幾中意食越南湯粉,有朋友介紹越北既生牛肉河既味道唔錯,價錢又幾合理咁,今次嚟到沙田見到呢一間餐廳,咁就嚟試一試先🍀越北生牛肉牛肉丸湯粉 $55生牛肉同牛肉丸呢個組合真係冇得頂,生牛肉既肉味香濃,用湯既熱力令到牛肉啱啱好熟,質地又唔會韌同鞋身,咬落油脂同肉汁係口入面散發都幾正,牛肉丸質地彈牙,入面肉汁都唔少,牛味都幾香濃,湯底清清地但味道都幾濃,加入埋唔同既香料,令麵更加好味整體嚟講湯同配料既組合啱啱好,湯濃但飲完唔會好頸渴,都幾推薦大家嚟試下嫁好食:❤️❤️❤️❤️🖤抵食:❤️❤️❤️❤️🖤📍越北牛肉粉專門店 (沙田)沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖

🍀越北生牛肉牛肉丸湯粉 $55

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍越北牛肉粉專門店 (沙田)
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖
2023-02-20 391 瀏覽
呢間嘢食質素好,價錢合理(特別係按套餐A+B+C嗌)!有粉,有小食,有埋甜品/嘢飲,非常划算!特別推薦春卷,好香口,想過會想再食!其次就係凍椰青糕,唔會好甜,爽口!其他嘢食都好好👍
特別推薦春卷,好香口,想過會想再食!
其次就係凍椰青糕,唔會好甜,爽口!
其他嘢食都好好👍
越北三寶撈檬🥢三寶即係豬扒、雞翼、扎肉,可以一次過試多幾款餸,通常叫得三寶每樣食物嘅份量都會少啲,雞翼有2隻、扎肉有2塊,本身以為豬扒都係得一小塊,點知原來係有原塊豬扒,大概切開有6、7舊,而且豬扒都厚身,食落啖啖肉,肉食者一定啱。扎肉食得出佢嘅黑胡椒味,幾突出~馬拉盞生菜🥬之前食下午茶餐有得用優惠價加配小食,雖然晚餐就冇依個優惠,但係$28一碟都算合理,份量ok👌 見到晚市餐牌有帽子火鍋,材料有牛肉、牛丸、扎肉等等,可惜今日有啲趕時間唔得閒打邊爐,不過餐廳上菜速度快,有時趕時間想食個快嘅都會揀依間⏱
越北三寶撈檬🥢

馬拉盞生菜🥬

2023-02-02 219 瀏覽
中午時段,人流比較多。越北生牛肉湯粉$58一直以來都鐘意食佢哋嘅生牛肉湯河,牛肉滑,湯頭好飲,芽菜、葱、芫荽、辣椒粒,通通食晒冇得剩,牛肉食落係唔同以前,但都好食。清沅蒸粉包(2件)$23好大個粉包,內裡滿滿的木耳和豬肉碎,加23蚊好抵食,之後再加8蚊飲沙冰。水晶芒果沙冰 加8元今日氣溫唔高,但想飲芒果沙冰,芒果沙冰唔同芒果汁,沙冰芒果味冇咁濃,都係要夏天先好飲沙凍,飲完凍親就唔好😜三樣嘢都係89蚊,抵食。
中午時段,人流比較多。

越北生牛肉湯粉$58

清沅蒸粉包(2件)$23

水晶芒果沙冰 加8元
今日氣溫唔高,但想飲芒果沙冰,

三樣嘢都係89蚊,抵食。
2023-01-16 196 瀏覽
🍽️ 越北牛肉粉專門店 📍地址: 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖👉🏻豬扒飯 $52豬扒食落幾鬆化!👍唔會太熟👍好食👍正👍😁不油、不膩、面度適中、好易入口、超好食👍😍😁👉🏻雞扒撈檬 $52雞排撈檬 一大塊煎好左既雞排 汁另外自己撈 仲有青檬放係面上面比你自己擠黎調味 雞排出色 煎得岩岩好夠juicy 雞皮薄而脆 雞肉鮮嫩 仲要大大塊 正 撈檬 個檬粉仲有切左絲既青瓜,白蘿蔔同紅蘿蔔🥕加埋汁一流 不過個汁唔多蒜頭 反而醋味重d 食完個口都唔算好大陣味酸酸地、甜甜地、又幾好味wo👍😂👉🏻綜合牛肉湯河粉 $6仲叫左碗店長推介 越北綜合牛肉湯粉 有生牛肉 牛腩片 同牛丸 個湯一流 勁有牛味 但又唔油膩 清得黎好濃郁 食過番尋味 個湯真係驚為天人👍🏻👉🏻炸蝦餅(細)$30🤭母親大人最愛 仲要有好多塊🤣👉🏻河內炸春卷(2件)$18👉🏻黑糖蔓棗茶 $8估唔到都幾好飲 好香花茶味 🍵 甜甜地 👉🏻熱奶茶 +$0👉🏻桂圓紅棗茶 $8足料😍🫶🏻岩曬女人 補品🫶🏻🫶🏻勁多粒紅棗 仲要係無核的 好貼心 冬天飲暖笠笠 簡直一流😍好味指數: 4.5/5 性價比: 5/5 無加一 呢個價錢真係好抵食
🍽️ 越北牛肉粉專門店

📍地址: 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖

👉🏻豬扒飯 $52
豬扒食落幾鬆化!👍唔會太熟👍
好食👍正👍😁不油、不膩、面度適中、好易入口、超好食👍😍😁

👉🏻雞扒撈檬 $52
酸酸地、甜甜地、又幾好味wo👍😂

👉🏻綜合牛肉湯河粉 $6

好味指數: 4.5/5
性價比: 5/5 無加一 呢個價錢真係好抵食 性價比高👍🏻
環境: 3.5/5
I
今日去食,3個人叫3份餐,比錢找數,找返少左錢,原來被屈叫左個外賣,店員仲理直氣壯話係咪坐果個度,完全唔了解清楚係咪自己職員入錯單,最後被發現,就話係職員入錯枱號,如果我真係冇睇單,咁咪比左錢,比屈多收一個外賣,所以大家小心,一定要睇單
2023-01-13 100 瀏覽
今日差唔多下午茶時份黎到,本人好有禮貌地問下個waiter可唔可以比個下午茶餐牌我睇定先。佢就直接渴我叫我出去,你而家咩服務態度?咁樣對客都有?我問下又冇即刻叫你話要order!垃圾黎大家唔好去!
同沙田友想搵地方坐低食少少嘢傾下偈,見到越北有人排隊等位,即時決定就呢間啦。裏面裝修都好有越南feel,壁畫裝飾簡單清新。生牛肉湯河粉$50, 有4大片生牛肉,河粉份量好多,牛肉湯底味濃郁, 冇失禮佢個招牌。追加一份小食河內炸春卷$18,春卷點少少越南魚露,用生菜包住,爽脆可口,一啲都唔肥膩,如果春卷大條啲就更理想😂另外叫咗碗雞扒湯檬粉$52, 炸雞扒大到有啲嚇親,切開6件,好味得嚟真係好飽肚。呢一份追加小食炸蝦餅$30, 中上水準。同個friend傾傾下計,見到隔離叫咗份炸蝦多士好吸引,即時叫咗一份芝心蝦多士$55, 蝦多士有4件,薄薄嘅麵包中間夾住蝦膠,上面黐上芝麻,即榨即上枱,鬆脆香口😋😋,真係好正,必食推介👍🍽 餐廳: 越北牛肉粉專門店(沙田)🏠 地址: 沙田橫壆街1-15號好運中心了樓194號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真

🍽 餐廳: 越北牛肉粉專門店(沙田)
🏠 地址: 沙田橫壆街1-15號好運中心了樓194號舖

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
2023-01-06 75 瀏覽
今日帶小朋友去沙田playhouse 玩, 諗住食埋lunch 先返屋企, 但見到沙田新城市超多人, 差唔多間間歺廳都要等位, 重要等好多張飛.於是行遠少少去好運中心, 少人好多, 我見越北好吸引, 咁就試一試.我叫咗個蝦餅春卷撈檬:春卷有二條,即炸, 熱辣辣, 香脆蝦餅有一塊, 已預先剪開一片片, 脆口, 啖啖蝦膠肉, 撈檬汁已放一樽係每張枱, 任加, 好適合鍾意加超多汁既我, 唔洗怕唔好意思問服務員攞🤣蒸粉包:一碟有二件, 都幾大件, 皮薄, 料多, 啖啖肉越南椰汁冰咖啡: 味道幾特別, 唔太甜, 椰汁又唔會搶咗咖啡味, 可以一試冇加一, 埋單$99 , 2⃣️個人食, 平均$50 一位, 經濟之選

我叫咗個蝦餅春卷撈檬:
春卷有二條,即炸, 熱辣辣, 香脆
蝦餅有一塊, 已預先剪開一片片, 脆口, 啖啖蝦膠肉,

蒸粉包:一碟有二件, 都幾大件, 皮薄, 料多, 啖啖肉

蝦餅春卷撈檬
蒸粉包
越南椰汁冰咖啡
題外話/補充資料: 越南椰汁冰咖啡
2023-01-05
生日
  • 越南椰汁冰咖啡
晚市二人套餐有3 Set選擇,我地兩個女仔,所以叫最平既試下,免加一,除開每人 $89,有齊小食、主菜、蔬菜同飲品,沙田區晚市黎講算抵。🔸晚市2人餐 $178另一吸引地方係套餐可以任簡飲品(椰青除外),連特飲都得,平時一杯都二十幾蚊。🐥法式蒜蓉雞翼一碟4隻,唔算細隻。外皮香脆,帶淡淡既蒜蓉味,肉質嫩滑,好快就清左一碟。🐂蕃茄牛腩配蒜蓉包蕃茄汁濃杰,酸甜開胃;牛腩份量頗多,偏瘦帶少許筋膜位,岩晒怕肥又為食既女仔。法式麵包上搽滿蒜蓉牛油,有4大片,都幾厚身,但覺得可以再烘脆啲。🦐蝦頭膏炒生菜蝦膏味道鮮香,生菜爽脆。本身想叫通菜🥺但賣晒,唯有下次先叫。🥤椰汁紅豆冰每次黎都叫‼️椰汁打成沙冰,特別濃郁,紅豆大粒起沙,飲完就係幸福感滿滿。🥤桂圓紅棗茶除左必有既桂圓同紅棗,仲加入其他藥材,如玫瑰、杞子…好豐富。但記得浸耐啲先飲,會出味啲。

🔸晚市2人餐 $178

椰汁紅豆冰
桂圓紅棗茶
  • 法式蒜蓉雞翼
2022-12-08 126 瀏覽
⭐️越北牛肉粉專門店⭐️📍: 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖⏰:11:00am-10:00pm今日lunch諗唔到食咩好,同事話想食越南野,就揀左呢間越北牛肉粉專門店,好彩早左黎到,坐低無耐就開始多人,走個陣已經要排隊等位🌟豬頸肉撈檬 ($65)豬頸肉燒到剛剛好,食落好爽口,配埋撈檬口感清新,推介😍🌟三寶撈檬 ($72)越北三寶撈檬有香茅豬扒、香茅雞翼同扎肉,香茅豬扒同雞翼夠哂香口,香茅味亦好濃郁,呢個三寶好出色😋🌟河內炸春卷 ($18/2件)小食我多數都會叫炸春卷,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,性價比超高☺️☺️🌟炸蝦餅 ($30)同事叫左個炸蝦餅,炸得外表鬆脆,蝦膠肉飽滿,非常香口💯🌟椰汁綠豆冰 (套餐+$8)飲品方面佢地既椰汁綠豆冰椰味香濃,加上粒粒綠豆,口感清新夠哂透心涼🌟水晶芒果沙冰 (套餐+$8)芒果沙冰都好高質,芒果好香甜,超好飲🥰🥰🥰
⭐️越北牛肉粉專門店⭐️
📍: 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓194號舖
⏰:11:00am-10:00pm

🌟豬頸肉撈檬 ($65)
豬頸肉燒到剛剛好,食落好爽口,配埋撈檬口感清新,推介😍

🌟三寶撈檬 ($72)

🌟河內炸春卷 ($18/2件)

🌟炸蝦餅 ($30)
同事叫左個炸蝦餅,炸得外表鬆脆,蝦膠肉飽滿,非常香口💯

🌟椰汁綠豆冰 (套餐+$8)

🌟水晶芒果沙冰 (套餐+$8)
芒果沙冰都好高質,芒果好香甜,超好飲🥰🥰🥰
2022-12-06
應該是秋冬限定的越南帽子火鍋,聽落幾有特色,便點了一個二人份、清湯底的火鍋黎試下。帽子算大但因為材料都舖在帽邊上,實質用料不多,之前有網友食過有青檸之類的配料,這次也不見了,非常簡潔。個人覺得牛肉和牛丸都幾好食:牛肉片ok,無雪味,輕灼幾秒便食,唔算靭但未算好柔軟易咬;牛丸細細粒有肉汁,有少少牛筋係裡面,有口感!其他的肉類,包括牛坑腩(幾靭)、扎肉片(無乜特別)真的很一般。二人份量的火鍋,連金邊粉也不夠二人份,結果二人也吃不飽,結果要去第二間再食野。

帽子火鍋(二人份)
2022-11-20