2014-12-17 798 瀏覽
與同事在外工作, 他突然說要吃炸雞, 遂特意走去買。炸雞粉勁厚, 肉質很dry很鞋, 而撒面的味粉不辣不香, 像是吃著一舊舊粉似的, 加上油得緊要, 小人拮了兩舊便告吃夠, 餘下的由同事搞掂。 不太吸引, 暫時沒有再吃的興趣。╯_╰
 不太吸引, 暫時沒有再吃的興趣。╯_╰
其他
2014-10-15 773 瀏覽
自從係台灣食過豪大大既雞扒後, 一直念念不忘......好彩而家香港都食到....今次我依然叫左原味大雞排,即叫即炸,所以要等一陣先食得雞排外脆內軟, 雞肉相當嫩滑好有肉汁,加埋椒鹽味粉好夾好好味!!

今次我依然叫左原味大雞排,即叫即炸,所以要等一陣先食得

外賣自取
It ain't no lie when they proclaim it as "Large Fried Chicken" because this thing is bigger than the size of your hand!!  I've been walking past this place for quite a while now and finally decided to give it a shot after walking around MK.  The queue is always quite long but they prepare the food quite fast (especially if it's during peak-hours).  You'll practically get your chicken within a minute after you pay!In comparison to the spicy chicken you find all over Taiwan, it's not as good but i
大雞排!
大雞排 & 香香雞

In comparison to the spicy chicken you find all over Taiwan, it's not as good but it's good enough that you won't be disappointed!  At just $28 for the huge fried chicken, you can't go wrong (though I wouldn't be surprised if this load the batter up with loads of MSG - c'mon we're in Asia, haha).

If you happen to be chilling around Sai Yeung Choi St, give it a shot (late night munchies makes it tastes so much better too)!
1 分鐘 (外賣自取)
$28 (宵夜)
大雞排!
  • 香香雞
2013-04-15 1210 瀏覽
星期五晚的旺角, 越夜越多人, 掃街的步伐越來越舉步維艱, 排隊買得到食物都不知道應該企在那兒吃...小朋友訴說未吃過豪大大, 大家決定「集資」買一塊 ($28已可吃一餐)排了一會兒隊才買到一塊原味雞排, 加$2可以換購一包康師傅紅茶, 奉上$30剛剛好...雞排拿上手熱燙非常, 輕輕咬一口都可以見到熱蒸氣從缺口裏冒出來, 雞肉不算嫩滑帶也有帶肉汁, 裹上地瓜粉的炸皮, 吃著吃著卻感覺到有幾分煙韌, 職員在雞排上灑上有中藥成份的調味粉, 我記得有資料論述過中藥調味粉是有解熱氣的功效。預早已知道雞排是帶骨頭, 可幸的是今次的骨頭只有小半塊的面積, 依然店面是沒有任何「雞排骨頭出沒注意」的告示

題外話/補充資料: 服務:2 依然店面是沒有任何「雞排骨頭出沒注意」的告示:(
2013-04-12
2013-04-07 997 瀏覽
已經聽說過這店很久了,但也沒有認真的吃過,那今天便跟女朋友仔去試一下這塊大雞扒的威力吧.等的人超多的.令我有不錯的期待呢.但因為在人來人住的鬧市中,要小心碰撞啦.我們點了馳名的大雞扒及花技丸呢,但店員說沒有花技丸耶,那便只咬雞扒好了.雞扒拿到手後我們去了附近的公園慢慢歎,呵呵.一咬下去,竟然只咬到粉呢.可見這雞扒的炸粉超厚的.但有陣陣香料味而不致於難吃.而雞扒竟然不跟粉連在一起便比較差啦,所以第二啖也是吃炸粉多呢.終於咬到雞扒啦,雞炸得比較乾身呢,而且沒有什麼肉汁,看來炸過頭了,炸的水準不夠呢.最可怕的是:竟然有骨!會咬崩牙架大哥.可以的話下一次在店面寫一個溫馨提示有骨吧,小朋友如果吃太快的話會有啃骨危險嚕.如果這店的雞扒仍是有骨的話我想我不會再來了.不是只有大大塊就行的,大而無當都會趕客架知道嗎?T3T

2013-03-01
11 分鐘 (外賣自取)
雖則我依然會得閒買下香香雞黎送啤酒, 但有兩個問題依然氣難下1. 不論我係深水埗食定係MK食, 雞扒皮肉分離既情況係好嚴重...2. 唔知點解隻雞扒黎到香港會多左舊骨, 我以前係士林食係冇既講完

講完
2013-03-03
1 分鐘 (外賣自取)
2012-10-15 810 瀏覽
炸雞排,是台灣小吃之象徵,亦是一種文化,年前有部台灣電影雞排英雄,由台灣綜藝天王級人馬,豬哥亮擔任男主角,還有年初在Youtube一炮而紅的台灣靚模,南港雞排妹。。之前我曾推薦過,紅磡崇潔街的我愛台妹炸雞排,可惜,現已結業。反而,台灣過江龍,士林的豪大大,一次都未試過。就算在士林,只在檔口前路過,與他欠缺一點緣份。路過旺角店,難得沒有人在等候,於是買一塊來試試,恰巧遇上剛炸起的熱辣辣雞排,還是很燙手。豪大大的雞排一律免切,與吃乳鴿,鵝髀一樣,這才叫原汁原味,沒錯雞皮很香口,很酥脆,但雞肉很乾,很粗糙,越吃越沒趣。台灣朋友都說:( 台灣人根本不會去豪大大,只有遊客才會去!)年初在台中逢甲吃過的86烤雞排,比起豪大大,美味得多了,雖然,兩者風格有點點不同。哈,想起台灣開過來的食店,原來,好東西是不會來香港,除了誠品的天仁,鼎泰豐算不算?

之前我曾推薦過,紅磡崇潔街的我愛台妹炸雞,可惜,現已結業。反而,台灣過江龍,士林的豪大大,一次都未試過。就算在士林,只在檔口前路過,與他欠缺一點緣份。

哈,想起台灣開過來的食店,原來,好東西是不會來香港,除了誠品的天仁鼎泰豐算不算?

OK!
2012-10-15 551 瀏覽
之前同friend經過旺角心思思去咗試豪大大雞扒。果然好味!雖然覺得塊皮太厚, 但拿上手就發現香噴噴, 而且咬落juicy, 雞味濃, 調味料將它弄得好野味….. 好易上癮
之前同friend經過旺角心思思去咗試豪大大雞扒。
果然好味!
雖然覺得塊皮太厚,
但拿上手就發現香噴噴,
而且咬落juicy, 雞味濃,
調味料將它弄得好野味…..
好易上癮

好味
好味
2012-09-10 431 瀏覽
o係台灣食過豪大大,印象係大塊,又香又脆又好味。點知第一次o係香港食,竟然會係咁難食!雞排size同台灣一樣都大大塊,但一咬,只係食到厚厚o既炸粉!入面塊雞排薄得可憐,食落無雞o既質感,亦無咩雞味,呢塊究竟係唔係真係雞排??食啊食,外層根本唔係雞皮,而係炸粉皮,係好脆o既,但我係食雞排唔係食炸粉!
o係台灣食過豪大大,印象係大塊,又香又脆又好味。
點知第一次o係香港食,竟然會係咁難食!

2012-09-09
2012-07-24 374 瀏覽
上星期日和男友去旺角捐血站捐血前我們突然很想很想吃豪大大雞排於是乎就走了去買一塊, 兩個人分來吃 當時無人, 不用排隊, 雞排很快到手我們二人揪著熱辣辣的雞排走到去家樂那邊, 嘆住微弱的冷氣, 慢慢吃連續咬了兩口, 都未咬到雞排, 依然都是炸粉到真的咬到雞肉的時候我覺得雞肉很鞋 ... 兼且雞肉無咸味, 只有辣粉香 ... 吃到一半, 已經不想再吃了由男友收拾殘局不過短期內都不會再吃了
上星期日和男友去旺角捐血站捐血前
我們突然很想很想吃豪大大雞排
於是乎就走了去買一塊, 兩個人分來吃
當時無人, 不用排隊, 雞排很快到手
我們二人揪著熱辣辣的雞排
走到去家樂那邊, 嘆住微弱的冷氣, 慢慢吃

連續咬了兩口, 都未咬到雞排, 依然都是炸粉
到真的咬到雞肉的時候
我覺得雞肉很鞋 ...
兼且雞肉無咸味, 只有辣粉香 ...
吃到一半, 已經不想再吃了
由男友收拾殘局
不過短期內都不會再吃了
2012-07-07 744 瀏覽
一直想寫一篇有關豪大大的劣評,卻苦無時間,相片已丢低很久,最后一次亦是在數月前試香香雞,試過後更加強了我寫這篇食評的衝動!記得多年前在澳門首嚐豪大大的雞排,那次是台灣人馬出征美食節,炮製出的雞排當然不俗,脆而不油,惹味非常。 及後豪大大進軍香港,初時是能保持水準,但卻越來越退步,價錢卻越來越貴,最後一次已需廿五大元!說回食物,雖然豪大大仍然堅持即叫即炸,但功夫卻越做越差,馬馬虎虎,連辣粉亦灑得不勻稱,有相為証...香香雞更不值一提,只吃到炸粉,雞肉似有還無! 其實豪大大的外皮雖然脆但比較厚,碩大的雞扒只是上下有脆皮,當然沒被埋沒; 但每粒香香雞的四面八方均被厚脆皮包圍,情況便大大不同了,由兩面變成八面,脆皮多了四倍,情況可想而知! 熱氣加倍,口渴難耐..... 建議大家不要試,若試便試雞扒好了!

辣粉亦灑得不勻稱
香香雞全被炸粉包裹
2012-06-06
10 分鐘 (外賣自取)
$25 (其他)
2012-06-29 143 瀏覽
大雞扒係我去台灣必食之一,嗰種獨特嘅炸粉同味粉,真係用令人食上癮香港開左豪大大,初初日日排長龍,耐左就無咁多人食喇反而就係因為唔使排隊,輪到我食多左@@"大雞扒一個人食晒的確心理生理上都覺得受唔住成塊面咁大嘅炸雞,雖然肉係鎚到薄晒,都始終好飽肚兩人share食就ok, 即叫即炸香噴噴!味粉係精髓,遠遠聞到已經好想食,就連炸粉都咁好食,唔覺油膩,酥脆得黎帶少少柔韌口感,真係想像下都流口水xp喺心癮咁深而只有一人嘅時候,感謝香港分店有雞粒賣$15半份,都有八至十粒嫁,味道同雞扒一樣好,只係雞粒肉質較鞋,無咁juicy,但新鮮炸起嘅話,都唔會太乾硬化嘅,食唔晒一塊大扒要退而求其次黎講呢個其次已經好滿足到我嫁喇,食下食下直情覺得食雞粒仲方便添## 買任何食品加$3有野飲,但唔凍的><"呢樣要改善!
香港開左豪大大,初初日日排長龍,耐左就無咁多人食喇
反而就係因為唔使排隊,輪到我食多左@@"

大雞扒一個人食晒的確心理生理上都覺得受唔住
成塊面咁大嘅炸雞,雖然肉係鎚到薄晒,都始終好飽肚
兩人share食就ok, 即叫即炸香噴噴!味粉係精髓,
遠遠聞到已經好想食,就連炸粉都咁好食,唔覺油膩,
酥脆得黎帶少少柔韌口感,真係想像下都流口水xp

喺心癮咁深而只有一人嘅時候,感謝香港分店有雞粒賣
$15半份,都有八至十粒嫁,味道同雞扒一樣好,
只係雞粒肉質較鞋,無咁juicy,但新鮮炸起嘅話,
都唔會太乾硬化嘅,食唔晒一塊大扒要退而求其次黎講
呢個其次已經好滿足到我嫁喇,食下食下直情覺得食雞粒仲方便添

## 買任何食品加$3有野飲,但唔凍的><"呢樣要改善!
2012-06-28
2012-06-14 51 瀏覽
雖然我已經去過2次台灣,但我從來冇食過豪大大雞排。竟然我係要0係香港食依個台灣小食。下雨天買左一件,真係超級大件;不得不讚佢地既切功。量過都有成23cm長味道方面非常惹味,味精十足;炸粉唔厚肉質唔算太干都算合格既。已路邊黎講都算好好,不過大家有機會去台灣又鍾意食味精雞既,本人就推介食緒光雞雞,味重又滑~
雖然我已經去過2次台灣,但我從來冇食過豪大大雞排。

竟然我係要0係香港食依個台灣小食。
下雨天買左一件,真係超級大件;不得不讚佢地既切功。
量過都有成23cm長

5 分鐘 (外賣自取)
作為一個食左好多次雞排既客人,我對雞排沒有投訴因為從來都係keep到水準,一定唔會突然變到好難食,所以一直只會買雞排但最近食得太悶,試左其他炸雞,一咬就知中晒大雷完全又乾又黑,仲要沒有味道,只有油味好像叫什麼脆皮炸雞件,25蚊5件第一次食,我當佢失水準,今日我第2次去,再試一次,一樣係咁差一次比一次差(脆皮炸雞件)真係好絕望,好在今次只係買一件試豪大大我只推介食炸雞排,其他出品真係唔係好掂,另外值得一提每一次既雞排辣粉真係好夠味,好鐘意呢種味道,同台灣比已經唔相差得太遠了我係台灣食豪大大,味道上係差唔多,只係肉質上有分別
作為一個食左好多次雞排既客人,我對雞排沒有投訴

但最近食得太悶,試左其他炸雞,一咬就知中晒大雷

完全又乾又黑,仲要沒有味道,只有油味

好像叫什麼脆皮炸雞件,25蚊5件

一次比一次差(脆皮炸雞件)
真係好絕望,好在今次只係買一件試

豪大大我只推介食炸雞排,其他出品真係唔係好掂,
另外值得一提
每一次既雞排辣粉真係好夠味,好鐘意呢種味道,
同台灣比已經唔相差得太遠了

我係台灣食豪大大,味道上係差唔多,只係肉質上有分別
題外話/補充資料: 我係台灣食豪大大,味道上係差唔多,只係肉質上有分別
2012-06-07
用餐優惠
其他
  • 炸雞排
2012-06-04 74 瀏覽
想起早1,2年前跟另一半去台灣時, 看到士林夜市有出名的超大塊豪大大雞排,不過當時吃其他東西都巳很飽, 又不想花時間排隊, 所以當時就放棄了這名產.想不到2年後, 這家店巳衝來了香港, 開了4,5家分店.這天路經旺角, 見平日的人龍不見了, 趁這機會來試試.剛吃先午飯, 大塊雞排就真的吃不下了, 來半份香香雞試試 (HKD$15)半份也有6,7舊, 每舊雞都幾大件. 吃下去炸粉有點硬, 超重椒鹽味, 重得幾乎我連吃到的是不是雞的味道都不知道了. 味道就是好咸...辣又不算好辣, 但食到一半超口渴.另一半試了雞腿3隻 (HKD$25)不知道是不是少人點, 這個要現炸的, 等了6,7分鐘左右. 雞腿都幾大隻, 椒鹽味沒有香香雞那麼重. 可能是即炸, 雞肉很嫩滑, 但外皮超辣的. 辣粉十分多.雖然說是出名大件夾抵食, 沒有試大塊雞件所以不知道抵不抵食. 不過試了以上2款, 味道真是不太合我口味. 主要是調味的下得非常重手, 整個雞就只有辣粉跟椒鹽的味道,
想不到2年後, 這家店巳衝來了香港, 開了4,5家分店.
這天路經旺角, 見平日的人龍不見了, 趁這機會來試試.
另一半試了雞腿3隻 (HKD$25)

不過試了以上2款, 味道真是不太合我口味.
主要是調味的下得非常重手, 整個雞就只有辣粉跟椒鹽的味道,