2011-01-15 17 瀏覽
行街睇戲去到i-square有點肚餓, 就去了這間舖食個雲吞麵,不過間舖在七樓, 都不是太方便. 入到舖裝潢不錯, 而這間店的碗碟很精緻. 主角出場. D麵好正, 夠幼又彈牙, 但雲吞就麻麻. 太硬唔夠鮮味, 湯底淡, 帶唔起味道.
2011-01-08 16 瀏覽
睇戲前既晚餐。叉燒燒腩仔,叉燒微焦香口,不過未算鬆化。燒腩仔燒得皮脆肉香,好食。蝦子撈麵,蝦子鹹香味唔夠,個麵幾爽身,湯就幾好,不過跟楊記既大地魚湯有幾大距離。生菜綾魚球湯,無食到,圖片分享下。環保寬敞,服務正常,唔太貴。
睇戲前既晚餐。

生菜綾魚球湯,無食到,圖片分享下。

環保寬敞,服務正常,唔太貴。
要了咸蛋叉燒飯,咸蛋晤新鮮,有黑邊,叉燒一般;XO醬九菜花魚崧蝦乾,九菜花炒過火;蜆芥鯪魚球,蜆芥晤靚,鯪魚球無特別。最差係牛腩麵,牛腩又“鞋又硬”,;整間店根本就係一般街邊無質素的粥麵店質素。好多有水準的茶餐廳都還要好。點解這樣的店可以係 i Square 內生存??簡直今個聖誕假的污點。無寫開食評,真係不高興,要寫出來比大家留意!!!!! 完全無心機拍照,只拍了一張....係牛腩麵夾上來的湯渣,見到晤想食。
要了咸蛋叉燒飯,咸蛋晤新鮮,有黑邊,叉燒一般;
XO醬九菜花魚崧蝦乾,九菜花炒過火;
蜆芥鯪魚球,蜆芥晤靚,鯪魚球無特別。

最差係牛腩麵,牛腩又“鞋又硬”,;

整間店根本就係一般街邊無質素的粥麵店質素。
簡直今個聖誕假的污點。
無寫開食評,真係不高興,要寫出來比大家留意!!!!!

2010-12-27
聖誕節
2010-12-17 5 瀏覽
看到這裡的好評後,令一向對廣東粥麵有一份莫名熱愛的小弟恨不得馬上抽身去大吃一頓....卒之今天下午能擠出一些時間去吃個午餐。開在I-Square內的食肆,就算是食一碗普通粥麵也可預計是比平常食店貴的,不過若真的是物有所值的話,一餐半餐豪一下,那又卻沒太大所謂....午市套餐算是較經濟之選擇,當然要揀一份來試,是日的粥品乃以魚片加肉丸作料。習慣先用羹"片"一口粥放入口,感到不算十分的綿滑,但味頗甜....隔了一陣子,感喉嚨有少許異樣,由此就可粗略斷定這甜味的來源了。有少許米香,是這粥底的唯一賣點;魚片切得十分之薄身,帶微甜,論鮮度是不俗的;肉丸夠爽滑,但肉味不強,口感亦不特別的實淨....粥已吃了差不多三份一,看到油條還未送來,問了一下年紀輕輕的侍者,他說道現正在準備中。萬料不到這兒的油條是有如街坊粥店一般,是即炸的,怪不得吃進口仍是熱騰騰又夠脆,最重要是油條本身沒有那隔夜的油溢味,入口亦一點不覺油膩,很難得....只吃一碗粥及油條當然意猶未盡,着侍者來多一份三色腸。所謂"三色",乃以燒鴨肉、义燒及蝦肉作餡是也。先說腸粉皮,很厚身,稍嫌有點過黏,粉漿開得不算實淨,不是太理想;燒鴨肉肉地太
....

....

;燒鴨肉肉地太實;义燒蜜味不濃,沒有燶邊的,始終較遜色,但若將之用為腸粉餡料的,卻已可接受;蝦隻每件件頭大得嚇人
,但卻只是"大而無當"之輩 --- 只是一味夠爽,但蝦鮮味不知跑到哪裏去了
,吃來又有何用 ?

吃過後有點失望,看來是過譽了
.....
2010-12-16
十一月二十一日 (星期日)每次經過i-SQUARE,都會到大部份的食店門口看看menu,想想下一次會來吃哪間有一次和老公仔行到譽居,知道是吃中菜的,見到有蟹粥等當時是夏天,所以不太想吃粥品如今已經進入秋涼之時,加上老公仔抱恙,所以不吃煎炸食物可能這是其中一個選擇呢門口見到有蟹粥,特價$35,好不吸引呢可是老公仔有病,不可吃蟹不要緊...下次吧原來店子有其他粥粉麵飯,賣的都是是廣東菜打開了餐牌,有我喜歡吃的雲吞麵就一於試試,當時是近三時了,下午茶時間不多人,座位都沒半滿沒有下午茶餐,只有午市套餐套餐大約四五十元左右,要加多$8才有熱飲算吧,選擇很小,就一於散叫老公仔見到鄰近有食客吃燒味飯,賣相相當吸引加上餐牌內义燒亦是招牌菜,似乎值得一試呢雲吞麵麵質偏軟,我本身比較喜歡較硬身的麵條湯底富魚鮮香,但是沒有說明是什麼魚製的雲吞皮薄,有少許肥肉,鮮蝦爽口彈牙倒是不錯的選擇咸蛋义燒飯見到其他食家推介燒腩仔,可是老公仔有病在身,吃不得燒腩仔轉點义燒,一碗义燒飯服務員温馨提示"加咸蛋不用加錢"...當然加!义燒是半肥瘦的,蜜汁多,賣相一流我喜歡吃瘦义燒的(因為不愛吃肥肉那滑溜的感覺)但是這個半肥瘦比
十一月二十一日 (星期日)

有一次和老公仔行到譽居,知道是吃中菜的,見到有蟹粥等
當時是夏天,所以不太想吃粥品
如今已經進入秋涼之時,加上老公仔抱恙,所以不吃煎炸食物
可能這是其中一個選擇呢

門口見到有蟹粥,特價$35,好不吸引呢
可是老公仔有病,不可吃蟹
不要緊...下次吧
原來店子有其他粥粉麵飯,賣的都是是廣東菜

打開了餐牌,有我喜歡吃的雲吞麵
就一於試試,當時是近三時了,下午茶時間不多人,座位都沒半滿

沒有下午茶餐,只有午市套餐
套餐大約四五十元左右,要加多$8才有熱飲
算吧,選擇很小,就一於散叫
老公仔見到鄰近有食客吃燒味飯,賣相相當吸引
加上餐牌內义燒亦是招牌菜,似乎值得一試呢
雲吞麵

雲吞麵麵質偏軟,
我本身比較喜歡較硬身的麵條
湯底富魚鮮香,但是沒有說明是什麼魚製的
雲吞皮薄,有少許肥肉,鮮蝦爽口彈牙
倒是不錯的選擇

咸蛋义燒飯
見到其他食家推介燒腩仔,可是老公仔有病在身,吃不得燒腩仔
轉點义燒,一碗义燒飯
服務員温馨提示"加咸蛋不用加錢"...當然加!
义燒是半肥瘦的,蜜汁多,賣相一流
我喜歡吃瘦义燒的(因為不愛吃肥肉那滑溜的感覺)
但是這個半肥瘦比想像中好
肉質煙韌,配合肥膏更添口感
愛吃半肥瘦义燒的朋友應可以一試呢

服務態度恩勤,價錢合理,不錯的中式餐廳
2010-11-21
雲吞麵
2010-11-27 5 瀏覽
今晚朋友介紹去呢度吃飯,估唔到尖咀都有平價野食,:中式食物中環境都幾好說回野方面,中式飯,麵,燒味,值得介紹係有蟹粥食,小小一鍋都幾抵食,再加上蟹子撈麵,炒時菜就麻麻地,還點了咕嚕肉,2個人食都好夠飽.
裡面環境
蟹粥
蟹子撈麵
咕嚕肉
2010-11-16 14 瀏覽
睇完戲…想簡單食個早午餐…I-Square食肆實在多選擇, 不過時近11時半…商戶都未開齊, 見<譽居>簡潔清靜的已有數檯客入座…決定食碗熱粥都吾錯啊!!...剛好有一窗邊梳化廂座位…真好啊!!...餐牌o既選擇都豐富…除左粥品, 仲有各類燒味飯同小食等...朋友一眼就睇中餐廳推介o既蟹粥…可惜服務員話太早未有蟹?!...噢!!再睇睇…選左以下數款:精選套餐: 北菇滑雞粥 + 炸油條(油炸鬼)單點粥品: 狀元及第粥特惠推廣: 蝦子撈麵 (特惠$25)粥底夠棉有肉味…用料亦豐富!! 北菇厚厚又大隻而且炆得好腍, 雞件肉質則未算滑, 大致可以…兩者相比, 就較喜歡狀元及第粥...豬粉腸、肉丸、豬肝都味美!!...油炸鬼應該係有回鍋再炸的...所以能保持奇脆無比!!...好香口!!蝦子撈麵原價要賣$45就太不值了!!...小小碟, 麵身有點未散開黏著的…最重要係面頭o既蝦子吾特別香o羅…冇乜感動位!!
再睇睇…選左以下數款:

精選套餐: 北菇滑雞粥 + 炸油條(油炸鬼)

單點粥品: 狀元及第粥

特惠推廣: 蝦子撈麵 (特惠$25)
11月中, 場內就有"珍寶珠聖誕樹"了!!
Table Setting
炸油條(油炸鬼)
狀元及第粥
蝦子撈麵
2010-11-14
11月中, 場內就有"珍寶珠聖誕樹"了!!
Table Setting
炸油條(油炸鬼)
狀元及第粥
2010-11-08 7 瀏覽
星期天下午約了女朋友到尖沙咀閒逛, 順便食個late lunch; 之前上openrice 見很多朋友都 推介這間餐廳, 一於試下. 兩點去到, 客人唔算多, 侍應識做地安排卡位, 一讚 叫了個個都話好食嘅<橫行砂窩羔蟹粥>, 再加<咸蛋燒腩仔飯>, <燒鵝腸粉> & <炸油條>, 樣樣食物都有水準, 絕對有驚喜.<橫行砂窩羔蟹粥> - 粥底很棉, 有蟹肉又有蟹羔, 上枱時仲熱辣辣, 滿足 <咸蛋燒腩仔飯> - 燒腩仔皮脆卜卜, 好食過好多大酒樓<燒鵝腸粉> - 見個餡幾得意, 所以叫o黎試下, 腸粉皮較厚, 相對地比較失色 <炸油條> - 初初唸住呢d 新派粥麵店, 油炸鬼都應該唔會好食, 點知真係出乎意料, 條油炸鬼卜卜脆, 送粥一流

<咸蛋燒腩仔飯> - 燒腩仔皮脆卜卜, 好食過好多大酒樓

羔蟹粥

2010-11-07
羔蟹粥
  • 炸油條
非常奇怪,香港人好像不愛吃中菜,試吃這間也是因為剛巧星期五晚上,ISQUARE上的餐廳都人頭湧湧,偏偏這家沒滿,位子多的是,肚子餓,那就別這家。位於Iqaure7樓的「譽居」,看起來聽起來都像貴價中菜館,其實看看餐牌,只是中價的粥粉面飯店,但裝潢好,坐得舒服,侍應大多很年青,生手,有點雞手鴨腳,不過不緊要,笑容態度都一流。季節特價中有兩款:橫行羔蟹砂窩粥 原價$48 特價$35名人蝦籽撈麵 原價$45 特價$25試了前者,實在很抵吃!粥底夠綿,又夠入味,這個天氣吃最好!金牌叉燒飯幾十蚊排到這樣美美工整的,讚,肥瘦剛好,不過汁不多,吃完了,剩下的白飯不知用什麼送飯?香蔥蝦米炸兩腸又新鮮又香,油條還是卜卜脆的!杏奶燉燕窩,YEAH~當然$88燕窩不會多到滿瀉,不過也夠香夠潤。
非常奇怪,香港人好像不愛吃中菜,
試吃這間也是因為剛巧星期五晚上,
ISQUARE上的餐廳都人頭湧湧,
偏偏這家沒滿,位子多的是,
肚子餓,那就別這家。

位於Iqaure7樓的「譽居」,
看起來聽起來都像貴價中菜館,
其實看看餐牌,只是中價的粥粉面飯店,
但裝潢好,坐得舒服,
侍應大多很年青,生手,有點雞手鴨腳,
不過不緊要,笑容態度都一流。
季節特價中有兩款:
橫行羔蟹砂窩粥 原價$48 特價$35
名人蝦籽撈麵 原價$45 特價$25
試了前者,實在很抵吃!
粥底夠綿,又夠入味,這個天氣吃最好!
橫行羔蟹砂窩粥

金牌叉燒飯

幾十蚊排到這樣美美工整的,讚,
肥瘦剛好,不過汁不多,吃完了,
剩下的白飯不知用什麼送飯?

又新鮮又香,
油條還是卜卜脆的!

杏奶燉燕窩

杏奶燉燕窩,YEAH~
當然$88燕窩不會多到滿瀉,不過也夠香夠潤。
2010-10-22
橫行羔蟹砂窩粥
杏奶燉燕窩
  • 叉燒
  • 蟹砂窩粥
2010-10-26 9 瀏覽
今日有個朋友係加拿大回來,因為我要工作,所以就選擇係我工作地方附近食野,我就上openrice睇下isquare有咩好食~我就book左呢間譽居試吓啦,因為見comment都唔錯~我地一行五人,點左以吓野1)燒腩仔,油雞併燒鵝,最好食係燒腩仔2)砂窩羔蟹粥,好好食,好有蟹味,很多蟹羔3)油炸鬼,好新鮮4)金沙鯪魚球,幾特別5)叉燒蠔仕鹹蛋粥,我好鍾意蠔,所以感覺特別好食6)唔知咩叉燒炒飯,好乾身,好食7)叉燒腸粉, 我無食過8)菜一碟,無特別可惜無影相~~~~~~一定會再嚟嘅~

我就上openrice睇下isquare有咩好食~

我就book左呢間譽居試吓啦,因為見comment都唔錯~

我地一行五人,點左以吓野

1)燒腩仔,油雞併燒鵝,最好食係燒腩仔
2)砂窩羔蟹粥,好好食,好有蟹味,很多蟹羔
3)油炸鬼,好新鮮
4)金沙鯪魚球,幾特別
5)叉燒蠔仕鹹蛋粥,我好鍾意蠔,所以感覺特別好食
6)唔知咩叉燒炒飯,好乾身,好食
7)叉燒腸粉, 我無食過
8)菜一碟,無特別

可惜無影相~~~~~~

一定會再嚟嘅~
2010-10-26
  • 砂窩羔蟹粥
  • 叉燒蠔仕鹹蛋粥
  • 燒腩仔
2010-10-25 9 瀏覽
Crab congee: the congee base is very 綿,滑, 米好香, there’s a lot of 羔 in both the crab and congee, the crab is not small, has meat and it’s fresh. They added some 蔥 and ginger that make the congee even more tatsy, not much MSG I think!燒腩仔飯: the pork’s skin is so crispy, but they cut in into very small pieces…that’s not oily at all!! The rice is a bit hard, I suggested that they should add some vegetable is better!Prawn egg noodles without soup: quite oily, the noodles is very spongy but not much pr

Prawn egg noodles without soup: quite oily, the noodles is very spongy but not much prawn egg….thet give me a bowl of soup….it’s quite spicy

$110 for 2 for dinner in isquare is not expensive~ I will come again!
  • 燒腩仔
2010-10-18 6 瀏覽
上星期同朋友行開尖咀, 都未行過ISQUARE, 就去行下, 順便睇下有咩野食醫下肚.D 高級商場食野都貴過人~行到7樓竟然俾我見到間大眾化既食市~就一於決定同朋友一齊試下~咁就入左依間譽居既粥麵店了~裝修靚就不得止, 服務仲好過加零一, 店員恭恭敬敬整到我仲有D唔好意思添.點菜, 上菜換碟..樣樣都好服務茶錢2$, 味道就一般~燒鵝腸粉, 鵝肉OK好味~ 但係粉皮就較厚~橫行羔蟹砂窩粥-依個返而好好味~有D似水蟹粥既感覺~粥底又夠綿~正~埋單幾廿蚊, 又有VIEW, 去邊到搵呢你話~
咁就入左依間譽居既粥麵店了~

茶錢2$, 味道就一般~
燒鵝腸粉, 鵝肉OK好味~ 但係粉皮就較厚~

埋單幾廿蚊, 又有VIEW, 去邊到搵呢你話~
2010-10-14
2010-10-06 12 瀏覽
推薦的crab congee不錯,但是更不錯的是叉燒蠔仕鹹蛋粥,因為有好多料,味道豐裕,鮮甜兼備!!!超好味!乳豬拼燒鵝也不錯,乳豬熱食很脆,燒鵝不肥不膩!我們三個人吃了很久,量很多~而且環境也不錯,性價比較高。
而且環境也不錯,性價比較高。
乳豬拼燒鵝
叉燒蠔仕鹹蛋粥
Crab Congee
2010-10-06
乳豬拼燒鵝
叉燒蠔仕鹹蛋粥
Crab Congee
2010-10-06 12 瀏覽
Been here twice and I'm happy with them.The crab congee, which I believe still has a promotional price, is very tasty. The congee 'base' (which is extremely important for any shop selling congee) is very good - its smooth and filling. They might have added some chicken broth when making it.There is a quirky English/Japanese menu available: The 'Famous Person Shrimp Egg Noodle' is good. Wonton soup is also good. Service: A bit like a 'headless chicken' the first time I visisted the place (cos it'

Service: A bit like a 'headless chicken' the first time I visisted the place (cos it's new) but because significantly better the second time.

Recommended.
2010-08-21
  • Congee
  • Noodles
2010-09-19 16 瀏覽
雖然經常在國際廣場搵食,但這一間「譽居」始終未有幫襯過,直到這天,才終於在這裡吃了一頓遲來的午餐。下午三時多,原應是飲下午茶的時候,但未吃午飯的我,這個時候才與太座來到這兒吃東西。心想,這個時段應該客人不多吧,想不到原來都有不少食客正在用膳中。這裡的特價推介包括「橫行砂窩羔蟹粥」、「名人蝦籽撈麵」、「鹹蛋燒腩仔飯」和「避風塘炒飯」等。因為之前看過openrice中其他食家的食評,知道這裡的「橫行砂窩羔蟹粥」評價不錯,但「名人蝦籽撈麵」就評價不太好,所以就叫了一窩「砂窩羔蟹粥」,另加一碟「鮑汁叉燒撈伊麵」和「豬膶腸粉」,作為這天的午餐。1)「橫行砂窩羔蟹粥」:這道原價$48,特價$35的推介菜式,其實打從這店子開張便已推出,自己也是因為這樣才對這店子留意起來,這次幫襯,當然叫來試試啦!這足夠兩人分吃的蟹粥一端上來,便給了真材實料的感覺,已切成碎塊,紅白色外殼的羔蟹在粥中載浮載沉,部分橙色的蟹羔也在粥中盪漾,加上粥面上一些綠色的蔥段,色澤漂亮誘人。喝一口粥,粥底綿軟,粥味清甜,可喝得出沒有怎下味精,好!羔蟹雖只是細細隻,蟹肉不多,而且肉質較削,不過羔蟹果然是羔蟹,蟹羔十分之多,特別是蟹蓋部

這裡的特價推介包括
橫行砂窩羔蟹粥」、
名人蝦籽撈麵」、
鹹蛋燒腩仔飯」和
砂窩羔蟹粥」,另加一碟
鮑汁叉燒撈伊麵」和
豬膶腸粉」,作為這天的午餐。

1)「橫行砂窩羔蟹粥」:
喝一口粥,粥底綿軟,粥味清甜,可喝得出沒有怎下味精,好!
羔蟹雖只是細細隻,蟹肉不多,而且肉質較削,不過羔蟹果然是羔蟹,蟹羔十分之多,特別是蟹蓋部分,還有不少蟹羔剩下,果真是貨真價實呢!
原來這粥除了以蟹為主料外,粥底還下了一些幼細的瑤柱絲來煲,難怪這粥會那麼清甜好味。
以$35的價錢,在國際廣場這樣的一個位於遊客區內的新型商場中,有這樣水準的蟹粥,可算是十分抵食了。

2)「鮑汁叉燒撈伊麵
:這撈麵可算是意外驚喜。
雖然這麵的叉燒不是原件上,而是切成幼條的叉燒絲,使口感稍為減少了點,但這以叉燒絲為主料,配以菇絲、韭黃等配料制成的撈麵,藉著帶著鮮甜味的鮑汁均勻地撈在滑溜溜的伊麵和各款配料上帶起味道,使可口度即時大增,效果不錯,好吃!

3)「豬膶腸粉」:相對於蟹粥和撈伊麵,這腸粉是較為平凡的。腸粉皮不夠薄,豬膶也切得過於細碎,吃下去口感不強,雖然食味尚可,不算很差,不過水準只是及格而已。

總的來說,這次所試的食物,除了「豬膶腸粉」較為普通之外,其餘的蟹粥和撈伊麵都蠻有水準
。雖然這裡的侍應們較為年輕,效率不是太高,服務態度還算良好,加上環境也算不錯,這館子都是值得一試的。
譽居
門外的推介菜式圖片