2012-01-22 14 瀏覽
聖誕節原本是吃西餐的 可是偏偏喉嚨不好 於是先生便選了這兒作為聖誕大午餐了看完戲已差不多2點了 心想假期一定會多人 點知又唔駛點等唷係ISQUARE入面 裝潢很新 坐位也很舒服 侍應就俾左張卡位俾我地啦 ==V呢個時候心入面諗緊 : [ 食碗粥o者, 坐得咁舒服, 唔會平得去邊...]哈哈~ 打開個價錢牌 , 原本只係30幾蚊, 又覺得幾抵wor即刻叫2碗先 先生叫的是粟米肉粒粥 我叫的是魚腩粥我吃得很俺尖 出街食粥其實好怕怕 因為唔係去食開o既粥鋪o既話真係唔敢亂試因為好多都係食完一兩啖就變左做粥水終於見到碗粥~ 睇佢個樣都有d信心 <唔係水汪汪咁, 有d 綿綿oi既感覺先生個碗我食左好粒 < 個人超鐘意食粟米> 都係幾清甜 至於我個碗 足料架..不過d魚唔夠甜..不過我又問佢拎豉油辣油~ 食完碗都唔係好水 好食 ==v總括黎講, 粥呢就可能唔可以話好好食 < 好食o既大有店在, 好似旺角o既好旺角. 上環o既生記...諗起都流口水不過要坐得舒服又有碗幾好食o既粥呢 呢度真係可以再黎o既~

看完戲已差不多2點了 心想假期一定會多人 點知又唔駛點等唷

即刻叫2碗先

先生叫的是粟米肉粒粥 我叫的是魚腩粥

因為好多都係食完一兩啖就變左做粥水

先生個碗我食左好粒 < 個人超鐘意食粟米> 都係幾清甜

好食 ==v

不過要坐得舒服又有碗幾好食o既粥呢 呢度真係可以再黎o既~
粟米粥 *_________*
2011-12-24
粟米粥 *_________*
2012-01-17 3 瀏覽
團購團購....終於記得寫了, 呵呵!!!記得呢個商場新開果時, 路過呢間舖, 覺得佢好貴唔抵食...之後, 比我發現到佢有團購, 咁就梗係要買黎試一試啦!!呢日 book 左位同男友仔去試食, 嘿嘿~因為係 lunch time, 去到見到好多人...雖然 book 左位, 不過都等左 5 分鐘左右先入得!比我既第 1 個感覺係....枱細位迫 =(枱面已經放左張剔菜紙, 自己揀完就文單嚕~我地既 2 人餐選擇係.....1) 麻辣手撕雞2) 蜆芥鯪魚球3) 砂鍋羔蟹粥4) XO 醬皇牛肉炒河5) 灼菜芯6) 凍檸茶7) 熱杏仁奶露眼見四周既客人大部份都係團購人士, 大家都係試食吧...哈哈!落完單, 等左大約 10 分鐘就開始有野食....先上枱既係 "砂鍋羔蟹粥", 估計應該係一大鍋煮好之後再裝落砂鍋~因為........我地果鍋既然有......3 隻蟹鉗!! 哇哈哈....講返味道, 粥底係 "傑" 身既漿粉粥底, 但無蟹味....蟹....係迷你蟹, 同女仔手掌既 size 差唔多(唔計手指)!! 蟹羔唔多, 不過還好有少量蟹羔響殼...另有好少量既橙黃色蟹羔落左粥底度..
團購團購....終於記得寫了, 呵呵!!!
之後, 比我發現到佢有團購, 咁就梗係要買黎試一試啦!!

呢日 book 左位同男友仔去試食, 嘿嘿~
因為係 lunch time, 去到見到好多人...
雖然 book 左位, 不過都等左 5 分鐘左右先入得!

比我既第 1 個感覺係....枱細位迫 =(
枱面已經放左張剔菜紙, 自己揀完就文單嚕~
我地既 2 人餐選擇係.....
1) 麻辣手撕雞
2) 蜆芥鯪魚球
3) 砂鍋羔蟹粥
4) XO 醬皇牛肉炒河
5) 灼菜芯
6) 凍檸茶
7) 熱杏仁奶露

落完單, 等左大約 10 分鐘就開始有野食....
蟹羔唔多, 不過還好有少量蟹羔響殼...另有好少量既橙黃色蟹羔落左粥底度...
然後上枱既係灼菜芯 (有蠔油), 菜幾新鮮, 少油算健康....無咩特別~
跟住係 "XO 醬皇牛肉炒河", 賣相唔錯, 用料比例大約係....10份2係牛肉, 10份之3係韮黃芽菜, 10份之5係河粉
首先用料比較失望, 成碟河粉入面, 就只有 2 片細細既牛肉 (真係咁貴!)
其次就係食味失望, 完全無XO 醬味之餘, 味道亦淡得出奇 (人家已經平時都係食開淡口味)
真係求其一個大排檔都炒得好食過佢 =(
再之後上枱既係 "麻辣手撕雞", 嗯...賣相唔吸引..只見滿碟既辣椒油~
手撕雞唔特別, 唔"鞋"亦唔滑, 普通雞肉無異!
成個餸又係淡淡的, 無咩味, 反而配搭既西芹幾鮮嫩脆口~
最後上枱既係 "蜆芥鯪魚球", 無特別之餘, 魚味唔夠香濃, 炸得亦唔夠脆...

另外, 飲品方面....
凍檸茶 - 無特別, 茶味亦唔香濃
熱杏仁奶露 - 杏仁味唔算好香, 但係好滑, 仲有濃濃既奶味, 唔錯!
而是日甜品係.....楊枝甘露
一個字....甜!!
而且.....仲好似有陣怪怪既味道, 所以食左一半就無再食嚕.........

整體比我地既感覺........真係好........麻麻!!!!!
雖然係團購, 但呢個 quality 都真係好失望, 亦唔會吸引到我地再去食.......
可惜, 真係希望做團購既店舖, 可以認真對待任何方式既惠顧, 因為.......團購都係口碑, 團購都係錢!!!
2011-09-17
用餐優惠
團購
1) 蜆芥鯪魚球…蜆芥醬是非常鹹, 很腥2) 义燒炒飯不熱無味3) 例湯味很淡加了很多水四周的人都持團購券可能將貨就價, 侍應常兩三個圍着竊竊私語對客人評頭品足, 很是討厭, 相信永遠也不再光顧
1) 蜆芥鯪魚球…蜆芥醬是非常鹹, 很腥

2) 义燒炒飯不熱無味

3) 例湯味很淡加了很多水

2011-10-21
2011-10-06 11 瀏覽
譽居的門面~~~叉燒飯 - 叉燒分量都算多, 而且半肥瘦, 好好味~~香蔥蝦米炸兩 - 油條很脆配上蝦米更加香口~~炸醬撈麵 - 炸醬與撈麵的分量很多, 麵很彈牙, 炸醬很香~環境很舒適(有卡位), 整體服務都很好, 只是帶位的同事不太專業(客人等位中竟看雜誌)~~~
譽居的門面~~~
叉燒飯 - 叉燒分量都算多, 而且半肥瘦, 好好味~~
香蔥蝦米炸兩 - 油條很脆配上蝦米更加香口~~

~~~
  • 叉燒
2011-09-06 88 瀏覽
係iSquare 睇完戲, 去咗譽居食抵食宵夜, 宵夜時段部份食品特價 是晚點了: 豬閏粥 - 粥很綿, 豬閏不腥, 好食 咸旦义燒飯 - 半肥瘦义燒, 很好食 柱侯牛腩飯 - 牛腩很入味, 夠'林' 身 义燒燒腩仔飯 - 燒腩仔皮脆肉香, yummy 總括這裡不論食飯、服務及環境都係值得推介, 又平又抵食 !
是晚點了:
豬閏粥 - 粥很綿, 豬閏不腥, 好食

咸旦义燒飯 - 半肥瘦义燒, 很好食
柱侯牛腩飯 - 牛腩很入味, 夠'林' 身

义燒燒腩仔飯 - 燒腩仔皮脆肉香, yummy
總括這裡不論食飯、服務及環境都係值得推介, 又平又抵食
!
2011-08-16
$40 (宵夜)
2011-09-04 7 瀏覽
一直都有幫襯開譽居,橫行砂窩羔蟹粥、腩仔飯同炒粉麵都有水準,而且價錢合理。見到有團購,$39午餐當然唔可似放過 團購內容:$39有小食+主菜+油菜+例湯或飲品+小甜點因為驚無位,一星期前BOOK定星期日中午12時正,11點55分到達,店員先核對團購的編號,約5分鐘後安排入坐,坐低左之後店員比左紙仔我地TICK要咩,等左超過25分鐘,完全無野上過,見到隔離遲過我地入坐,已經開始上菜,唔通團購遲d先上菜???舉手想問店員係咪漏左單,可能因為團購關係,食客人數較多,店員都好忙,等左幾分鐘,終於有店員過黎,佢話幫我地追單,再隔左大約5分鐘,該名店員行過黎,細細話應該係唔見左我地張單,叫我地再tick過隔左一陣好快就上菜,先上小食, 叫左子薑糖心皮蛋同麻辣手手撕雞子薑糖心皮蛋-好食,子薑夠酸夠甜麻辣手手撕雞-完全唔辣又唔麻,雞肉少得可憐,西芹皇多過雞肉,成碟野只有麻油既香味主菜叫左香芹魚崧炆米粉同埋XO醬炒牛肉河香芹魚崧炆米粉-無味道,只有一兩舊細細粒魚崧XO醬炒牛肉河-唯一一碟賣相比較好,比炆米夠味,都算唔錯一人份油菜-油左d飲品叫左例湯同熱檸蜜,熱檸蜜幾好飲,蜜糖落得幾多,夠味例湯-好淡,一
見到有團購,$39午餐當然唔可似放過

團購內容:$39有小食+主菜+油菜+例湯或飲品+小甜點

等左幾分鐘,終於有店員過黎,佢話幫我地追單,

隔左一陣好快就上菜,
先上小食, 叫左子薑糖心皮蛋同麻辣手手撕雞
子薑糖心皮蛋
子薑糖心皮蛋-好食,子薑夠酸夠甜
麻辣手手撕雞

主菜叫左香芹魚崧炆米粉同埋XO醬炒牛肉河
香芹魚崧炆米粉
香芹魚崧炆米粉-無味道,只有一兩舊細細粒魚崧
XO醬炒牛肉河
XO醬炒牛肉河-唯一一碟賣相比較好,比炆米夠味,都算唔錯
油菜
一人份油菜-油左d

飲品叫左例湯同熱檸蜜,
熱檸蜜幾好飲,蜜糖落得幾多,夠味
例湯-好淡,一d湯渣都無....
芒果布甸
芒果布甸-好食,甜度岩岩好,多芒果肉

$39團購要再加茶錢同10%服務費,每人6蚊,對於毫無服務可言,一蚊都比多

同以前比較,譽居差左好多,服務同食物都唔掂,
成餐飯只係子薑皮蛋同芒果布甸比較好,
今次團購之後,相信短期內都唔會再幫襯譽居
2011-09-04
子薑糖心皮蛋
2011-08-30 8 瀏覽
數月前才讚過這裡的出品不錯,期間也有來過一兩次也沒有走樣,但這次再來卻感覺大不相同!完全有從天堂掉入地獄之感.廈門炒米----用筷子一夾之下發現是配料還配料米粉還米粉,配料只鋪在表面,下面的米粉還未炒得散開吃起來還非常硬身,還咬到結成一團未溶的鹽粒.真是求其得令人反感!皮蛋鯪魚球粥----實心皮蛋的質素甚差有強烈的鹼澀味,鯪魚球的腥味濃!質感結實得像吃一粒牛丸.粥的溫度仍然是熱但有點米還米水還水的情況出現油炸鬼----是熱是脆但吃下去時喉頭卻感到有鹼水的味道.例湯----上次好評的例湯今次只得半碗滿,味道更清淡如水.是不是廚房因為做多了團購客而影響出品的質素不得而知,只知道隔鄰左右的全都是手持優惠卷結賬的客人居多.看著一家不錯的店鋪水準滑落至此,給喊臉的感覺並不好受.
油炸鬼----是熱是脆但吃下去時喉頭卻感到有鹼水的味道.
例湯----上次好評的例湯今次只得半碗滿,味道更清淡如水.

看著一家不錯的店鋪水準滑落至此,給喊臉的感覺並不好受.
2011-08-14 11 瀏覽
每次團購有餐廳優惠都會留意一下.不過很多都是名不副實.可能會以原價加一或者很難BOOK位等等.這次購買了位於iSquare的譽居的COUPON.iSquare的餐廳總會有質素吧.譽居位於7/F.平日逛街的, 很少會上7/F吧.不過, 若你會到iSquare看電影.離開的時候, 你一定會經過它.因為它就位於電影院下層, 是離開時必經之路.說說環境吧.2人的卡位比較寬敞.我們沒有被安排坐卡位.普通座位比較窄, 放一至兩碟已經沒位了.所以啊, 如果BOOK位吃這間的話, 看看可否安排坐卡位.食物方面, 雖然是團購, 不過仍然有很多選擇.前菜, 我們叫了麻辣手撕雞, 鯪魚球.(((也是整餐的敗筆!!!))) 麻辣手撕雞, 一點也不辣, 更不要提有沒有麻辣吧!而且配菜跟手撕雞的比例是一比一, 真的是啖啖也是菜!蜆芥鯪魚球…蜆芥醬是非常鹹! 不過鯪魚球本身是不錯的, 熱的, 很彈牙, 只好不點醬吃吧.主菜: 招牌羔蟹砂窩粥, 譽居叉燒炒飯先說蟹粥…砂窩不大, 不過有一整隻蟹, 而且很多羔!!!不過略嫌煮得不夠入味.粥底, 較稀身.不是綿粥底. 味道是不錯的, 不是味精底.叉燒飯.如果不告訴我這個是
每次團購有餐廳優惠都會留意一下.
不過很多都是名不副實.
可能會以原價加一或者很難BOOK位等等.

這次購買了位於iSquare的譽居的COUPON.
iSquare的餐廳總會有質素吧.

譽居位於7/F.
平日逛街的, 很少會上7/F吧.
不過, 若你會到iSquare看電影.
離開的時候, 你一定會經過它.
因為它就位於電影院下層, 是離開時必經之路.

說說環境吧.
2人的卡位比較寬敞.
我們沒有被安排坐卡位.
普通座位比較窄, 放一至兩碟已經沒位了.
所以啊, 如果BOOK位吃這間的話, 看看可否安排坐卡位.

食物方面, 雖然是團購, 不過仍然有很多選擇.
麻辣手撕雞
蜆芥鯪魚球
麻辣手撕雞, 一點也不辣, 更不要提有沒有麻辣吧!
而且配菜跟手撕雞的比例是一比一, 真的是啖啖也是菜!

主菜: 招牌羔蟹砂窩粥, 譽居叉燒炒飯
先說蟹粥…
招牌羔蟹砂窩粥
砂窩不大, 不過有一整隻蟹, 而且很多羔!!!
不過略嫌煮得不夠入味.
粥底, 較稀身.不是綿粥底. 味道是不錯的, 不是味精底.
叉燒飯.
譽居叉燒炒飯
如果不告訴我這個是叉燒飯, 我只會覺得這是西炒飯.
叉燒粒很少很少.
不過飯底夠乾身, 炒飯是一粒粒的. (這個我只吃了一口.)

這個餐還有油菜, 是菜心, 不過不失的.
雖然是團購, 不過份量也很多.

我們叫了老火湯.
老火湯是猴頭菇排骨湯.
這個湯真的是’老火湯’,沒有騙人.
而且沒有味精.我那碗湯沒有湯渣的.
但我見到隔黎檯有些食客的湯是很多湯渣…
對於很喜歡猴頭菇的我, 有點失望.
不過,湯夠熱, 不會太鹹, 很入味, 相信是用心的老火湯,
而不是很HEA的”例水”

甜品是芒果布甸.
芒果布甸
一般到中菜餐館我都不會點甜品的.
團購包了的, 就吃吧.
不過不失, 有’家中的布甸’感覺.
而且顏色不會太鮮.(有些地方的芒果布甸顏色很鮮艷,很難吃!!!)
芒果肉也很多, 不過芒果不是當造季節, 有點酸.

服務生反應很快很好,會為客人設想.
例如:他們知道檯面細小, 會為我們把兩碟油菜放做一碟
雖然人多, 收碟的速度也很快.

整體來說: $39一位是非常抵食!!! 而且食物質素不錯.下次想到尖沙咀吃中菜, 又有好地方了.

優點: 餐廳位置很方便, 食物質素很好, 粥品是不錯的.
缺點: 坐位較窄.
2011-08-14
招牌羔蟹砂窩粥
譽居叉燒炒飯
2011-07-09 7 瀏覽
6點幾吃晚飯橫行羔蟹砂窩粥,推廣價$35,有一只細碼羔蟹,粥夠熱,味道唔錯.名人蝦子撈麵,推廣價$25,麵唔錯,好幼幾爽,蝦子都幾多,湯就好重胡椒粉味.咸疍义燒鈑,$36,好味,义燒好正.生磨疍白杏仁荼,$28,唔夠杰,可以一試.鮮蓮子桑寄生茶湯丸,$28,唔得,第一唔夠熱,湯丸心只是暖的,蓮子如石頭,一點也不鬆化,紅棗酸的,用料有問題
6點幾吃晚飯

咸疍义燒鈑,$36,好味,义燒好正.
生磨疍白杏仁荼,$28,唔夠杰,可以一試.

2011-07-08
2011-06-04
第2次幫襯,短短一年間,冇諗過食物質素會一落千丈得咁過份!皮蛋瘦肉粥:皮蛋唔靚,粥底好多漿粉,攤凍之後變成水汪汪,又勁重味精! 仲衰過街邊d粥檔!!炸兩:油炸鬼又硬又厚,甜醬有枱布味,豉油味精嚴重!!黑柏葉:硼砂粉未洗乾淨,食落個口有麻既感覺,有d仲有苦味!!估唔到一間睇落咁高級既食府會有d咁既出品..... 一定冇下次!!
第2次幫襯,短短一年間,冇諗過食物質素會一落千丈得咁過份!

炸兩:油炸鬼又硬又厚,甜醬有枱布味,豉油味精嚴重!!

2011-06-04
2011-05-27
我叫了一~~避風塘炒飯~~此飯無味和好多油,無海鮮材料,只有雜菜成份,全無風味。 服務生心不在焉,我叫粥不是我想要材料。此粥好咸的,總括吃不下的。 油菜可以接受的,
油菜可以接受的,
2011-05-26
$60 (宵夜)
2011-05-03 11 瀏覽
Went here for lunch on Sunday and the place was mostly empy at 12:15.Two of us ordered beef congee, fish ball congee, fresh shrimp cheung fun, and some steamed vegatables.Both of the congees were bland and tasteless but the shrimp cheung fun was nice and fresh and came with the sauce on the side. Maybe the more expensive seafood congee options are better... Was it worth $140? Absolutely not! The dai pai dong in my neighborhood has better for less than $40. In the area, the congee (and ser

Was it worth $140? Absolutely not! The dai pai dong in my neighborhood has better for less than $40. In the area, the congee (and service) downstairs at Chee Kee on Lock Road is much better.
2011-05-01
2011-05-02 1 瀏覽
假日來I MAX看電影前順道找個地方坐下吃午飯.胃口一般便與友人來了這裡吃粥.有自然光透入感覺舒適.落足本錢的食具套裝.向來很欣賞一些肯花心思在細節上的食肆,這裡的湯匙是比一般的小及底部較圓,份量剛好是一羮一口(用來吃熱的東西就會明白匙羮大小的分別所在)合掌瓜煲瘦肉----甫上檯未喝已加分!因看見湯還是熱氣騰騰的冒著蒸氣(無論有幾多粒星或在任何飯店也好,也是極討厭喝一些熱度不夠的湯)湯的味道老實沒有人工添加在內.牛筋麵----麵條爽脆沒有鹼水味,湯底頗清有淡淡的大地魚味道,牛筋炆得入味尚保留點咬口.更多文字分享http://pandamenhk.blogspot.com
有自然光透入感覺舒適.

更多文字分享

2011-04-18 2 瀏覽
尖沙咀iSquare的七樓譽居今天晴天又到尖沙咀iSquare去七樓的譽居飲下午茶,這裡坐位不多一眼望晒。中國茶 第一杯清淡而好飲,後來愈沖愈溶合真正的茶味不難飲,我還是喜歡第一侵清淡的茶。叉燒瀨粉 叉燒瘦而不膩而且食完一塊有點又想食的感覺,瀨粉清爽好食。芒果布甸 咬落的布甸滑而且帶少少清甜不錯。今次埋單都是$45,價錢便宜。
尖沙咀iSquare的七樓譽居

第一侵茶,清淡。
最後的一侵茶,溶合。
叉燒瀨粉 叉燒瘦而不膩而且食完一塊有點又想食的感覺
,瀨粉清爽好食。
叉燒
瀨粉
芒果布甸 咬落的布甸滑而且帶少少清甜不錯
今次埋單都是$45,價錢便宜
2011-04-18
第一侵茶,清淡。
最後的一侵茶,溶合。
叉燒
瀨粉
  • 叉燒瀨粉
2011-02-05 7 瀏覽
睇完年初二煙花匯演, 一家三口去isquare食譽居8點半左右....門庭若市 太肚餓, 直接點菜醬油鴨舌, 鴨舌幾滑嫩, 不過唔多夠入味蜆蚧鯪魚球, 面頭d炸米粉碎唔落更好, 中中挺挺蝦子撈麵, 好乾身, 麵質彈牙 個湯又有正宗既味道牛筋腩(多筋)撈麵, 筋腩夠腍又入味生滾豬潤粥, 粥底唔錯兼滲透著濃濃豬潤味燒腩仔飯....很失望, 皮不是以往的脆, 咸蛋亦不夠咸總括來說: 希望燒腩仔只是一時失手, 其他菜式都表現不俗, 值得一試
睇完年初二煙花匯演, 一家三口去isquare食譽居
8點半左右....門庭若市
太肚餓, 直接點菜
醬油鴨舌, 鴨舌幾滑嫩, 不過唔多夠入味
蜆蚧鯪魚球, 面頭d炸米粉碎唔落更好, 中中挺挺
蝦子撈麵, 好乾身, 麵質彈牙
個湯又有正宗既味道
牛筋腩(多筋)撈麵, 筋腩夠腍又入味
生滾豬潤粥, 粥底唔錯兼滲透著濃濃豬潤味
燒腩仔飯....很失望, 皮不是以往的脆, 咸蛋亦不夠咸

2011-02-04
  • 蝦子撈麵