2014-11-16 357 瀏覽
好不容易來到馬鞍山,吃完晚飯就不想這樣就離開,所以纏著好友,要她再陪我吃甜品。不知為何,今晚2真的好想吃燉蛋白,所以立刻來了這商場的許留山(沒錯~ 燉蛋白我只想到許留山才有得吃~ )幸好進去時沒有什麼人,也許平日來說都算夜了~ 由於整間舖只有我們這一枱人,所以我沒有感到很壓迫的感覺,反而覺得很空蕩蕩。我和朋友是中學認識,我記得我們中學時就常常到許留山,這次一見(或許我很久沒幫襯許留山)才發現它的menu已經完全變了,格調像極高級甜品店~ 唯一相同的是,許留山menu裡每一天也有特價品,今天的special是「芝麻流心燕窩燉蛋白」! 真幸運啊~ 我來就是為了吃燉蛋白,這次還有燕窩耶又或許我真的太久沒有吃了,從前用玻璃碗,現在用膠碗,而且賣相也有點求其吧。我還沒吃已經看到芝麻,面頭還凹凹凸凸 / _ \ 這個蛋白不是太甜,芝麻也不是太甜,整個甜品也是告訴我沒用糖,其實也是件好事,坊間實在太多甜得要命的甜品,在這裡能吃到這客不太甜的燉蛋白,算是不錯了。
幸好進去時沒有什麼人,也許平日來說都算夜了~

芝麻流心燕窩燉蛋白
2014-11-11
$27 (宵夜)
2014-09-03 212 瀏覽
這裡的鴛鴦小丸子是一碗小小果汁味的沙冰小丸子!冇味的!每啖都係冰粒 !西瓜汁都有小小西瓜味但芒果汁完全無味!差差差!但咖哩什錦同薄餅都ok,可能係來貨啦!店裡得一個呀姐做野,外賣落單咩都做晒!
這裡的鴛鴦小丸子是一碗小小果汁味的沙冰小丸子!冇味的!
2014-08-28 78 瀏覽
職員服務態度很差沒禮貌 而且工作表現很馬虎 在空間時食東西 食物一般 size很小 而且那芒果小丸子淡而無味 很失望! 職員放下餐具時我看到餐具很污糟 當要求更換後 職員反問我有污糟嗎?👿😤什麼工作態度!
2014-08-27
2014-07-01 151 瀏覽
之前去開許留山,最中意多芒小丸子。呢次路過見到餐牌,係多芒系列有多芒小丸子(一杯杯咁飲)。見到好期待,打算去櫃台點外賣。果時全店得一個丫姨,掛住幫廚房又要掛住招呼堂食嘅食客。果陣唔只有我排緊隊點外賣,條對都算幾長下。丫姨見都唔地都冇理我地,等左好耐,隊中終於有個男仔頂唔住,去左叫丫姨出黎。點左杯多芒小丸子,等左幾耐下。丫姨拿左幾杯外賣杯,點知係隊尾嘅人客拿先,咁都算。輪都我啦,好期待。一接過丫姨杯野,惡夢來了!底部丸子燙手,挽咩?!仲要有好污濁嘅水,一睇係烚小丸子嘅水咁都混埋入去。杯野本身應該係凍,但丸子勁熱。燙到上去椰奶部分,變左暖椰奶,搞咩事。佢明明係話多芒系列,什麼?我睇係多小丸子系列咋掛!?頂部芒果得三小片薄過刺身,咁就叫多芒??小丸子反而就多到冇朋友。我唔係想飲熱飲lo,係杯野度睇到一d誠意都冇,想點?好唔划算,失望!!短時間耐唔會再去!!!
?!仲要有好污濁嘅水,一睇係烚小丸子嘅水咁都混埋入去
2014-03-16
  • 冇!
2014-04-20 231 瀏覽
前幾年去過許留山因為服務員嘅態度同食物質素令我好不滿。今個月聽朋友廣唔错,所以決定一試。同朋友一齊叫左兩個套餐,分别係多芒丸子撈+OX醬煎蘿蔔粒$35and一個唔知叫咩(黑糯米係底,中間椰奶,上面極少嘅芒果)+OX醬煎蘿蔔糕$35、芒果凍餅$16、芒果糯米糍$16。多芒小丸子底係芒果沙冰,中間有芒果汁,面頭有芒果同小丸子。成碗野透心涼,芒果算甜。小丸子夠煙un,正!有黑糯米果碗我就唔太欣賞。黑糯米杰到好似鼻涕咁,椰奶太淡,芒果仲薄過刺身。芒果糯米糍嘅外皮係橙色,但食唔出芒果味。塊皮厚到死,入面粒芒果鼻屎甘細粒。芒果凍餅圖片只供參考,餐牌影出黎嘅芒果凍餅上下都滿滿地被餅碎包圍,但實物嘅餅碎就少得可憐。食落去口感還okay。原理就好似木糠布丁甘。OX醬煎蘿蔔糕怕熱氣所以冇食,比左朋友食。最後我仲外賣左杯$19嘅西瓜蘆薈爽,杯野上面果層係西瓜汁,下層係蘆薈爽,好多類似果凍咁嘅野,好足料。Overall黎廣,今次對許留山印象唔錯,會有下次。
前幾年去過許留山因為服務員嘅態度同食物質素令我好不滿
。Overall黎廣,今次對許留山印象唔錯,會有下次
2014-03-19
  • 西瓜蘆薈爽
  • 多芒小丸子
2012-04-21 21 瀏覽
是晚回到家, 突然又想找點喝的, 想起這裡的蜂蜜爽系列, 就來一杯.西瓜燕窩蜂蜜爽 $21: 8分, 其實兩杯只要$32, 是更加經濟的選擇, 不過文迪不想喝, 就要一杯好了. 西瓜幾清甜, 飲落口帶點潤, 但不會過甜, 又真的是喉嚨舒緩了不少. 至於燕窩是否真的存在, 已經不太重要. $21一杯, 又有甚麼求.不過這客飲品用杯上, 那些西瓜要吃, 委實有點難度.

不過這客飲品用杯上, 那些西瓜要吃, 委實有點難度.
外賣自取
$21 (宵夜)
  • 西瓜燕窩蜂蜜爽
2012-02-27 6 瀏覽
是晚回家前想吃點水果, 正確點講, 是想吃西瓜, 還是來這裡最方便.西瓜西米撈 $19: 8分, 繼續要我的西西, 一樣的格式, 四粒西瓜, 一粒蜜瓜, 再加底下的西瓜底西米, 幾清甜, 吃完煎炸食物, 吃一碗西西, 真是有渣一聲的感覺. 加上是晚的西瓜幾靚, 不會雪得太冰, 實是不俗的飯後選擇.是我們久不久也會再到的地方.

是我們久不久也會再到的地方.
$19 (其他)
2011-11-16 11 瀏覽
其實經常來幫襯, 但原來一直冇POST過這間許留山~餅底餅面都像是弄碎了的麥維他餅味道, 而中間的就像雪到好硬的曲奇味雪糕, 加埋一齊, 好似食緊好凍的雪糕CAKE, 好味啊~ 再買左杯香蕉朱古力回家飲, 淡淡的香蕉味, 同朱古力好夾, 涼透心~
其實經常來幫襯, 但原來一直冇POST過這間許留山~
士多啤梨曲奇餅
香蕉朱古力

2011-10-30
$20 (其他)
士多啤梨曲奇餅
香蕉朱古力
  • 曲奇CAKE
2011-10-24 13 瀏覽
是晚回家之前, 想找點喝的, 就來了這裡. 燕窩蜂蜜爽一杯$20, 但外賣就特價兩杯$32, 就要燕窩蜂蜜爽. 注意的是客人不用叫兩款相同款式的燕窩蜂蜜爽, 我們就分別要了西瓜及芒椰.西瓜燕窩蜂蜜爽 $16: 7分, 西瓜鮮甜, 燕窩份量當然不會太多, $16一杯又能有甚麼要求? 蜂蜜爽是相當的甜, 好像上次喝的時候不是這樣子的甜度. 輕宜一點會更解渴.芒椰燕窩蜂蜜爽 $16: 文迪要的就是芒椰.其實我會想吃西米撈多一點.
芒椰燕窩蜂蜜爽 $16: 文迪要的就是芒椰.

其實我會想吃西米撈多一點.
外賣自取
$16 (宵夜)
2011-03-08 10 瀏覽
吃完辣的, 最佳辦法還是來這裡解一解辣. 文迪不吃了, 就自己一個匆匆的吃個西西吧.西瓜西米撈 $19: 8分, 西西, 即西瓜西米撈. 還是老樣子的四粒西瓜加一粒蜜瓜, 是晚的西瓜同蜜瓜都幾甜, 加上西瓜底西米, 吃落去真是有渣一聲的感覺, 吃完後是舒服了不少.這個為我解辣的良品, 又一次完成任務.

這個為我解辣的良品, 又一次完成任務.
$19 (宵夜)
2011-01-19 13 瀏覽
見到有朱古力火鍋 好想試下....個價錢都唔太貴 又好似好多料 一於去食啦個人都算成日去許留山 間鋪唔大但係人手成日都唔夠 成日都叫唔到人服務自然麻麻..星期五夜晚都算幾多人好彩有位 但係佢果度d位都有少少迫仲有個位係o係佢廚房出黎個門口度 凳腳仲會責住廚房門口塊地毯所以個感覺有少少危險...叫左個朱古力火鍋同芒之戀有d手指餅 綿花糖 好多生果 仲有一球雪糕個碗下底有個細細既蠟燭仔溫住d朱古力d朱古力都熱熱地架.同埋朱古力既quality比我想象中既好唔會太甜同埋都好滑 同d配料配合得好好都算係一個驚喜個人覺得生果都幾多 芒之戀
見到有朱古力火鍋 好想試下....
個價錢都唔太貴 又好似好多料 一於去食啦

個人都算成日去許留山 間鋪唔大
但係人手成日都唔夠 成日都叫唔到人
服務自然麻麻..
星期五夜晚都算幾多人
好彩有位 但係佢果度d位都有少少迫
所以個感覺有少少危險...

叫左個朱古力火鍋同芒之戀
有d手指餅 綿花糖 好多生果 仲有一球雪糕
個碗下底有個細細既蠟燭仔溫住d朱古力
d朱古力都熱熱地架.
同埋朱古力既quality比我想象中既好
唔會太甜同埋都好滑 同d配料配合得好好
都算係一個驚喜
個人覺得生果都幾多
芒之戀
2010-12-21
$40 (其他)
2011-01-16 10 瀏覽
突然想吃點生果, 最快的方法, 就是來這裡. 十一時許還未關門, 好像是這裡開得最晚的一家店.西瓜西米撈 $19: 7分, 現在的許留山越來越多其他甜品, 但我來得這裡, 還是喜歡吃西米撈. 除了西瓜, 中間還有粒蜜瓜, 構圖靚一點. 是晚的西瓜不夠甜, 也雪得太冰, 不過整體來講, 是相當解喝, 吃完是好舒服的.芒椰芒果爽 $18: 文迪要的就是芒椰芒果爽, 她好像吃得很開心, 想起了兒時的椰汁故事.吃完, 是時候回家了.

吃完, 是時候回家了.
$19 (宵夜)
2010-10-20 3 瀏覽
同朋友食完晚飯, 就去了 "許留山" 食甜品多芒撈河 $27 - 口感幾得意, 味道都 ok 燕汁雪蛤官燕撈 $40 - 生果太生...好酸呀椰汁撈野 $25 - 生果好酸, 不過椰汁撈野真係好正
同朋友食完晚飯, 就去了 "許留山" 食甜品
多芒撈河 $27 - 口感幾得意, 味道都 ok

燕汁雪蛤官燕撈 $40 - 生果太生...好酸呀

椰汁撈野 $25 - 生果好酸, 不過椰汁撈野真係好正

2010-10-17
$30 (宵夜)
2010-05-27 3 瀏覽
星期日, 去完屯門佛堂一倘回到馬鞍山. 同太太買完生活必需品之後. 佢話想甜一甜. 而且我們亦不想走遠. 近近地, 就是許留山. 不吃芒果, 我地入黎食佢既另一名物, 撈野.她要了一個海底撈野, 而我就試一試他們的士多啤梨西米撈.海底撈野, 自然地, 是用上椰果同椰子來製作, 撈上鮮果, 令到個甜品彩色繽紛. 水果幸好夠新鮮. 沒有帶著芒果少了一個可能會酸既煩惱. 最最容易酸的, 是士多啤梨同奇異果, 但這間許留山好彩派到好料, 士多啤梨同奇異果都甜. 撈野上面是水果, 下面則是椰子雪杷. 不過太凍太硬了, 比較難弄. 雖然如此, 味道倒是好的, 椰子味充足已經不用扣分.士多啤梨西米撈, 西米撈同西米露不同, 西米撈稀稀的, 有西米但不杰, 不成糊. 撈上士多啤梨汁同士多啤梨果肉. 又是令怕酸的我suprise, 粒粒士多啤梨甜爺爺的, 係西米撈好似太稀, 而且撈上士多啤梨汁食落怪怪地. 西米, 都係配椰汁好.撞彩得好好味不錯的許留山甜品, 非常之難得.

她要了一個海底撈野, 而我就試一試他們的士多啤梨西米撈.

撞彩得好好味不錯的許留山甜品, 非常之難得.
以前馬鞍山沒有許留山時, 經常都會幫襯沙田果間~反而馬鞍山開左就未幫襯過~甘岩今日過黎新港城收到D傳單,龜令膏平$10, 友人又想食龜令膏~見冇人就一於入去試下~友人叫左個特種龜令膏, 都OK叫多個咖哩什錦($19): 好像比以前貴左~ 不過味道依舊冇變, 夠入味, 夠辣~忽然見到個MENU有個咖哩什錦 SET連芒椰奶西同香煎酥餅, 一於叫呀姐同我轉SET冇記錯的個SET才($30).. 抵~芒椰奶西: 好香芒果味~ 仲有芒果粒係面~ 正~香煎酥餅: 即煎的, 好好食~ 點埋咖哩, 一流~ 見仲有D咖哩汁, 想加多個香煎酥餅, 原來冇單叫的~ 一定要跟SET, 甘就算啦~
以前馬鞍山沒有許留山時, 經常都會幫襯沙田果間~
反而馬鞍山開左就未幫襯過~
見冇人就一於入去試下~

友人叫左個特種龜令膏, 都OK
冇記錯的個SET才($30).. 抵~
芒椰奶西: 好香芒果味~ 仲有芒果粒係面~ 正~
龜令膏
咖哩什錦